- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
minionair #51624 üzenetére
Jártam úgy hogy a LiveCD-ről futó linux nem ismerte föl a wifit, de feltelepítés után már gond nélkül működött, igaz fordítva volt többször. Egyszer volt olyan is, hogy a rendszer kiírta ez meg az fájl hiányzik, megkerestem és bemásoltam, minden okés lett. A Mint nekem akadozott, lassú volt. Lubuntu jó volt egy darabig, de frissítésekkel egyre rosszabb lett, itt ajánlották a Peppermintet, az lett az asztali gépen, de az olyan régi, hogy már a pepper is akadozok, szét fogom kapni.
Billentyűzet magyarítással nekem is sok gondom volt, ha jól emlékszem a Debian ezért került törlésre, a terminált én sem kedvelem, nem is értek hozzá, de mint kiderül sok dologra jobb és sokkal gyorsabb megoldás. Egyébként, ha bármi gondod van, itt segítenek, nekem sem ment volna nélkülük, amiért örök hálával tartozom. Szerintem ne add fel ilyen könnyen -
Frawly
veterán
válasz
Nem kell hozzá parancssor, emlékeim szerint a live Mint Cinnamonban menüből is lehet kiosztást váltani. Akkor most a Wi-Fi-s kapcsolódási problémád megoldódott a kiosztásváltással?
Egyébként a telepített rendszernél már nem kell minden bootkor beállítani a kiosztást, az mindig magyar marad, ha azt adtad meg telepítéskor. A live rendszer viszont nem emlékszik a beállításaidra, mert azok minden kikapcsolás, újraindítás alkalmával kitörlődnek a memóriából. Pont ez a live rendszer lényege, hogy nem nyúl a gépen tárolt adatokhoz, nem írkál sehová semmit, mindent a memóriában tart.
A helyedben semmiképp nem csaponganék a disztrók között. Ha már letöltötted, maradj a Mint Cinnamonnál. Azzal kezdőnek mellényúlni nem nagyon lehet. A legfelhasználóbarátabb disztró (egy csomó plusz firmware-rel és driverrel, előre telepített Adobe Flash-sel jön), az egyik legegyszerűbben beállítható grafikus felülettel, ami még szép is, és jól témázható, és még nem is a legerőforrásigényesebb. Telepítéskor csak arra figyelj, hogy nehogy egyben partícionálást válassz, mert akkor a Win10-et is törli a gépről, és az adott meghajtón az összes adatod elveszik.
Türelmesen kell próbálkozni, ha nem megy valami, itt kérdezni, vagy utánaolvasni. A windowsosok azt felejtik el, hogy anno eleinte a Windowst is tanulniuk kellett, mit hol lehet benne beállítani, letiltani, néha ott is kell parancssorozni, registryben és mindenféle házirendben turkálni, meg csökkentett móddal meg hiányzó dll-ekkel és driverekkel szórakozni, meg vírusirtóval és malware-ekkel szívni. Csak a Windowst már megszokták, és annak elnézik a hülyeségeit.
-
King Unique
titán
válasz
minionair #51634 üzenetére
Csatlakozom a kollégához, vagyis először inkább virtuális gépen kellene próbálgatni a telepítést. Majd a tapasztalatszerzés után már opció lehet a boot módot figyelembe véve az éles telepítés is. Ehhez pedig van több magyar nyelvű leírás: [link], [link], [link].
Egyébként meg váltanod amúgy sem lenne célszerű, ha szükséged van bizonyos windowsos programokra. Legjobb a dual-boot, aztán akkor nem kell kompromisszumokat kötni.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
minionair #51622 üzenetére
Pardon én sem akarok beoszolni, de kérdezem is kell kötekedés és elfogultság nélkül.
A Linuxo-t én is itt tanultam és rengeteg segítséget is kaptam, pedig voltak ám igazi láma kérdéseim is.
Mért is legegyszerűbb a win...os?
A lényeget mondom itt sokan is ajánlottak disztribúciókat, Cinnamon-t tudom ajánlani és win-es beidegződéseket el is kell felejteni és nem ér majd csalódás.
Az indokom hogy miért is használok linuxot, mert biztonságos és nem is néz lámának, igaz utána is kell olvasni ha érdekel a téma.
A lényeg hogy ne is add fel ha nem sikerül valami rögtön, én ezt ajánlom a figyelmedbe.(#51630) mefistofeles
+1 -
válasz
Nem akarok beleböfögni mert én is egy hót mezei user vagyok aki nem rég váltott linuxra de el kéne döntened, hogy miért is akarsz linuxot? Ha jól olvastam, úgy állsz a dologhoz, hogy úgy is a win 10 marad az alap, márpedig a linux az nem teszi szét neked a lábát! Ha valamennyi időt és energiát nem akarsz belefeccölni akkor kár is próbálkoznod! A live mód jó arra, hogy a kinézet, menü felépítése és ilyesmi hogy is van de ha használni akarod akkor lecsippantasz 20-30 gigát a merevlemezedből és felpakolod rá a Linux Mint cinnamont rendszert. A telepítésben bárki szívesen segít (itt mindig találsz elvetemült linuxosokat) és onnan nem lesz, gond a wifivel, billentyűzet nyelvével stb. és kényelmesen ismerkedhetsz anélkül, hogy a windowsodat bántanád.
Ha ez sok neked akkor szerintem hamvában holt a dolog.......... -
Dave™
nagyúr
válasz
Én egy éve használok Ubuntut, szerintem teljesen intuitív volt az egész "tanulási folyamat", gyakorlatilag észre sem vettem, rám ragadt a lényeg. Pedig nagyon keveset tudok, de felhasználó szinthez ez bőven elég. A billentyűváltáshoz sem kell parancssor, ott van a panelen az indikátora. Tehát egyaránt hardver és disztribúciófüggő, de leginkább a hozzáálláson múlik. Nagyon sok példát tudnék hozni ennek bizonyítására, de felesleges. Ha nem vagy kellőképpen nyitott, akkor kudarcra van ítélve a dolog és jobban jársz a Windows-zal, azt legalább ismered és úgy működik, ahogy elvárod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kifogtál egy olyan disztrót, aminél nem azzal kezdődik a bootolás, hogy megkérdezi a nyelvet. Ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket. Mindenesetre ha valami angolul beszélt hozzád, akkor gondolhattad volna, hogy a bevitel nyelve is angol.
Ez egy Windows10 esetén is pont így történne, ha az angol verziót telepítenéd.
És biztosan nem kell terminál a nyelv beállításához, csak azért írta Ubeygon2 azt, mert ott volt a legegyszerűbb és leggyorsabb beállítani.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
A linux nem windows, te pedig azt keresed benne. A hozzállásoddal van baj, nem a linuxszal. Az, hogy 2% a linux desktopon, nem azért van mert a hu kiosztást képtelen voltál beállítani. Hanem egy komplex dolog, de szerintem jól is van így, a linuxnak nincs szüksége a sok tanulni nem akaró userre.
-
teleahocipöm
senior tag
-
-
King Unique
titán
válasz
minionair #51604 üzenetére
Ezek az ISO-k rendszerint live rendszerek, tehát telepítés nélkül is kipróbálhatók. A többit meg már a kollégák leírták. Ezt a külön ablakos dolgot egy másik topikban is említetted, de nem teljesen tiszta. Nekem erre max. a virtuális gép ugrik be: VirtualBox | VMware Wokstation Player. Viszont utóbbi megoldások esetén kell az erőforrás a 2 db OS-nek, pl. sok RAM stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A Mint az nem Ubuntu, csak közeli rokonok. Javaslom nézz körül a Logouton, jó Linuxos bemutató cikkek vannak fent a disztrókról, telepítésről mindenféléről.
Ezek a dolgok úgy működnek, hogy:
Opció1:
Kiírod Windows alatt Rufussal egy pendrivera az iso-t, majd bebootolsz a penről. Ott ki tudod próbálni a dolgokat, aztán ha tetszik akkor fel is telepítheted. Nyilván a pendrive sebessége fogja korlátozni a "live" rendszer sebességét is.Opció2:
Felraksz Windows alá egy ingyenes Virtualbox-ot, beállítasz rajta egy virtuális gépet, annak beadod az iso fájlt majd ott elindítod és feltelepíted. -
growler
őstag
válasz
A letöltött ISO képfájlt kiírhatod DVD-re, vagy pendrive-ra egy segédprogram segítségével.
Ez lehet pl. Rufus, Unetbootin, YUMI - ez utóbbival több ISO-t is kiírhatsz 1 pen.-re és
választhatsz hogy melyiket indítod/próbálod ki.
Indítás után, a BIOS (UEFI)-ben választhatod ki, hogy melyik eszközről (DVD, pendrive)
bootoljon a rendszer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
minionair #51600 üzenetére
Az Ubuntu az olyan, mint a Windowsok között a 8.1 volt.
Nem jobb vagy rosszabb mint a Debian, csak populárisabb és újabb cuccok vannak benne. Debiant inkább célfeladatokra szokták használni, ahol fontos a megbízhatóság. Nem véletlen fut pl. a nemzetközi űrállomás laptopjain is Debian, ott Windowsokat cseréltek le rá.
Viszont az Ubuntu a kinézete miatt (Unity desktop) egy viszonylag erőforrás igényes disztró, ha a sebességre vagy kíváncsi akkor inkább azon a vonalon egy Linux Mint-et nézz meg, annak a felülete is (cinnamon vagy kde) hasonló lesz az úgy mond "normális", Windows7 szerű felülethez.
Egyébként mondok egy dolgot, hogy miben jobb bármelyik disztró, mint a win. Nem néz hülyének és nem akarja megmondani, hogy mit csinálj. Rád bízza.
-
King Unique
titán
válasz
minionair #51600 üzenetére
A kezdőknek talán például felhasználóbarátabb, mert egy Debian esetében lehet kell majd ezzel-azzal szórakozni. Viszont az Ubuntu Unity felülete nem mindenkinek áll kézre és nem is mindenkinek a kedvence. Főleg egy Windows után lehet szokatlan. Éppen ezért ilyen téren jobb választás lehet inkább a Linux Mint egy Cinnamon felülettel. Vagy egy másik Ubuntu variáns, mint például az Ubuntu MATE.
-
King Unique
titán
válasz
minionair #51592 üzenetére
Akkor az alapoknál kellene kezdeni és előtte átolvasni ezt-azt! Egyébként az csak egy dolog, hogy melyik a szebb megjelenésű. Az már egy másik, hogy melyik mennyire áll kézre és melyik mennyire használható, főleg egy Windows után. Utóbbiak tekintetében szerintem pont nem a GNOME a legjobb választás. Akkor már inkább a másik 4, illetve pl. a Cinnamon az, ami sokak nagy kedvence. A következő dolog pedig az, hogy a kezdőknek a Mint, Ubuntu és társai ajánlottak inkább.
Egy témát pedig tényleg csak egy topikban ajánlott megtárgyalni, nem pedig egy másikba is beírni ugyanazokat!
-
lev258
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nintendo Switch 2
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest