- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- 04ahgy: A múlt, a jelen, a jövő.
- A lány, aki átformálta az életem 2
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
growler #49680 üzenetére
Az alábbi opciót érdemes beszúrni az fstab-ba, hogy elkerüljük a figyelmeztetést, amúgy nyomni kell talán egy 's' betüt és tovább megy a boot.
nofail - csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.
/media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Ismerkedjetek kicsit az FSTAB opcióival, igen hasznos néha.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #49656 üzenetére
Nincs semmi kiterjesztése. Sikerült telepíteni úgy, hogy átmásoltam a home-omba, és ott már tudtam jogokat adni neki. Addig a /media/tibi/lemezB4 -be volt mount-olva. Viszont telepíteni szintén csak ide tudtam, mert a home-on nem volt hely
szóval most fel van telepítve, de elindítani nem tudom... nem lehet, hogy a mappáknak is kéne jog? csak akkor a teljes media-ra adjak minden jogot rekurzívan?
fstab-ban nincs semmi tiltva ezen a partíción
-
Pár napja telepítettem a 18.1-et 32 bitest véletlenül, az majd 7 GB-ot foglal. Szerintem min. 20 GB-ot érdemes adni a Mint-nek, de felesleges /home, elég csak a / . Csinálj inkább egy Data v. Letöltés v. Torrentek partíciót és minden ide megy bele, amit leszedsz/felteszel. Ezeket fstab-ban csatolhatod bármelyik később telepítendő Linuxhoz, míg a /home-ot igazán úgysem fogod tudni használni csak ehhez a disztróhoz.
-
Normi™
őstag
válasz
#21078528 #49434 üzenetére
Szia!
Lenne egy kérdésem.Követtem az egyik ajánlásodat és megléptem ezt,bekerült az fstab fájlba:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Újraindítás után is van adat a /temp mappában.Ez normális?Linux Mint Cinnamon-t használok jelenleg.
Válaszod előre is köszönöm!
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
A külső hdd pár másodpercenként felpörög, egész nap ezt csinálja, valamint 3,5-4 gigánál nagyobb fájlokat nem tudok rámásolni se smb megosztással wines gépről, se transmission letöltéssel, mert a másolás/letöltés vége felé kifagy az egész hdd.fstab:
UUID=fe85c5ea-df8a-4c47-a89e-e28ece48f047 /mnt/hdd ext4 defaults,noatime 0 1Mi lehet a gond?
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48697 üzenetére
Pls hasznald a programkod gombot.
Hianyzik egy elvalasztas az UUID es a /home kozott:UUID=1d053a40-0a0b-4e37-9334-6e13ed98ee94 /home ext4 defaults 0 0
A masik hogy biztos jol meggondoltad a /home csatloasi pontot? Atmasoltad a jelenlegi userek mappajat es belotted jol a jogosultsagokat? mert ha nem akkor ujrainditas utan nagy gondba lennel.
Amugy ha fstab-ot szerkesztesz egymount -a
paranccsal le tudod tesztelni ez kiirja ha nem tudja csatolni.Ja es fontos az is hogy ahova csatolni akarod az letezzen, tehat ami pl beszeltetek
/media/Adat
akkor a hozd letre azAdat
mappat mielott csatolnad. -
válasz
ubyegon2 #48678 üzenetére
Hajaj....
El ne baszarintsak valamit.Így nézne ki a módosított fstab: (még nem mentettem)
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=6cb8a85e-d6c3-4758-b757-b3bf317bedd5 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sdb1 during installation
UUID=AD8A-3D93 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
UUID=1d053a40-0a0b-4e37-9334-6e13ed98ee94/home ext4 defaults 0 0Az uccsó sor a csatolandó merevlemez.
A rendszerparticióhoz, beírtam a noatime és discard opciókat is..... -
válasz
mefistofeles #48673 üzenetére
A Qbittorrent miatt mégis szerkesztened kell az Fstab-ot, hogy csatolódjon bootnál, így az induló Qbit már használatba tudja venni a beírt meghajtót.
Ebben van példa, kb úgy csináld meg, le is van írva, hogyan csináld, ha valamivel elakadsz, írsz úgyis.
UUID=9658bd-5787-468e-bac2-513258cf3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b29696b-8d0d-4222-8595-9f2v59145952 /media/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0valami hasonló sorokat kapsz fstab-ban, nézd meg pontosan az elérési utat, fontos a pontos beírása!
Ha már az Fstab-ban szerkesztesz, akár beírhatod az SSD miatt a
noatime
és adiscard
opciókat is, így:# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94b359d7-74f2-43jf-ae6e-77ckd652d5cd / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1(#48677) spammer
Chakra
-t pár hete nagyon nem ajánlotta a Kapitány, majd ha kijön az új iso, akkor lesz érdemes kipróbálni! -
válasz
mefistofeles #48653 üzenetére
Nekem elég zavaros, de olvasom, hogy EFI is bele van kavarva, azt nem ismerem.
Az SSD miatt majd érdemes lesz az fstab-ba beírni a noatime, discard opciókat.
UUID=94c25654-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Ha hazaérek és gond van, átnézzük, hogy mi nem ok, de az MBR és EFI összehozása elég kínai nekem.
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48662 üzenetére
A lenyeg amit lev ir, beolvasasi sorrendtol fugg hogy mi lesz a neve, abc sorrendben sda,sdb,sdc,sdd.. (amugy mas is befolyasolhatja de ez itt lenyegtelen)
Amikor telepitetted a rendszert akkor eppen a telepito volt az sda, ezert a maradek lemez -amire telepitettel- abban a kornyezetben az sdb-t kapta meg (tehat ez eppen a live rendszeren igy volt).
Most amikor a feltelepitett rendszer indiod akkor a sajat lemeze az sda, es utana jon a tobbi.
A te rendszerednel ez most egyaltalan nem gond, mert az fstab es a grub is UUID-ot hasznal azonositasra, ez konstans, akkor jon letre amikor a fajlrenszer is.
sda5:
Az hogy az otodik helyen van a particio jelen esetben semmit nem befolyasol, GPT eseten amugy 128 ilyen hely van szoval akar sdx128 is lehetne. Ez attol fugg hogy particionalaskor melyik helyre lett rakva, alap esetben sorba szoktak rakni de el lehet terni.
Lehet volt ott korabban valami azert lett az otodik a telepiteskorsudo gdisk -l /dev/sda
mit mond? (csak hogy megnezzuk vannak-e ures szektorok) -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48661 üzenetére
Próbálom magyarázni, de úgy tűnik, most nem megy.
Ahogy a Windows-os betűjelek, úgy az sdX azonosító is változó, nem statikus. Telepítéskor a pendrive volt az sda, az SSD pedig az sdb. Az fstab csak arról az időről és állapotról őriz egy kommentet, de semmi egyéb (az csak egy megjegyzés, nincs semmi hatása). Ha csak az SSD van csatlakoztatva, akkor értelemszerűen az lesz az sda, a következő csatlakoztatott eszköz az sdb és így tovább.
Csak kíváncsiságból, az fdisk -l (esetleg sudo-val) mit mond? -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48656 üzenetére
De pendrive volt benn, nem?
Bármely meghajtó (beleértve pendrive) kap egy sdX (sda, sdb, ...) azonosítót, amikor csatlakozik. A kapott azonosító viszont nem fix, sorrendtől (érzékelés sorrendjétől) függ. Ezért fontos, hogy manuális fstab szerkesztésnél UUID-t használjon az ember, ne sdX azonosítót.
Amikor telepítettél, valószínűleg a pendrive volt az sda, míg az SSD az sdb. -
válasz
ubyegon2 #48651 üzenetére
Nekem nem sokat mond, neked biztos beszédesebb:
#
#
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=6cb8a85e-d6c3-4758-b757-b3bf317bedd5 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sdb1 during installation
UUID=AD8A-3D93 /boot/efi vfat umask=0077 0 1pl. mi az a /dev/sdb5 ? Még csak hasnoló sincs. van egy /dev/sdb1 és passz...... (ez a HDD egybe particionálva)
-
válasz
mefistofeles #48647 üzenetére
Ma is érdekesnek tartom azt a HDD auto csatolódást!
Ha megnézed az fstab-ot, kiderül mi van ezzel.
cat /etc/fstab
(vagy volna az Ubiban valami segédprogram, ami csatolja...?)(látom a kodek kérdés már tisztázódni látszik)
-
válasz
mefistofeles #48622 üzenetére
Nem lesz gond azzal sem, bár a fura, ha magától megcsinálta az auto csatolást!
Majd az Fstab szerkesztése lesz akkor célszerű plusz meghajtó esetén.
Amit linkeltem, onnan el tudsz indulni majd. Ha valami nem megy, akkor meg segítünk, az Fstab szerkesztését mindenki imádja amúgy is!
-
válasz
mefistofeles #48618 üzenetére
Örülök, ha újak voltak eddig neked!
Sokak szerint értelmetlen, de azért néhány optimalizálást majd érdemes lesz megcsinálni, de a lényeg, hogy minden jól működik!
Az fstab opciókra gondolok meg a scheduler beállítására, swap beállításra, ha SSD-n van....etc.
-
törölt tag
válasz
Normi™ #48199 üzenetére
Elvileg a telepítőkből is meg tudod csinálni, de én a kis kedvencemet, a GParted Live-ot ajánlom.
Tehát megcsinálod a partíciókat a tömbök alá, típusnak Linux RAID-et (fd) állítasz.
Létrehozod a tömböt (itt RAID0):mdadm -C /dev/md0 -l raid0 -n 2 /dev/sd[a-b]1
Röviden: létrehozod az 'md0' eszközt (-C /dev/md0), ami egy RAID0 tömb (-l raid0), és 2 meghajtóból áll, sda1 és sdb1 (-n 2 /dev/sd[a-b]1).
Ellenőrzöd:
cat /proc/mdstat
Ha OK, jöhet a fájlrendszer (ezt RAID esetén lehet hosszasan variálni), pl.:
mkfs.ext4 /dev/md0
Aztán szokott módon csatolod v. csinálsz fstab bejegyzést.
Hogy a TRIM valóban megy-e azt nem tudom, elvileg támogatja.Amúgy ArchWiki, de a Gúgli is ad egy rakás találatot az 'mdadm' kifejezésre.
Ja, meg a HUP-ra írtam az ősidőkben egy Bluewhite64 RAID telepítés szösszenetet, esetleg segíthet...
-
válasz
Balion #48135 üzenetére
A kernel frissítéséhez nem elég a -generic, kell hozzá a -header és a -image telepítése is.
nézd meg ezt a leírást:
Install Linux Kernel 4.7 (Stable) on Linux MintAz általad használt parancs csak ennyit csinál:
~ $ sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms -s
[sudo] password for ubyegon:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
build-essential már a legújabb verzió.
dkms már a legújabb verzió.
git már a legújabb verzió.
git kézi telepítésűre állítva.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.13.0-95 linux-headers-3.13.0-95-generic
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
linux-kernel-generic
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.13.0-95 linux-headers-3.13.0-95-generic
linux-headers-generic
0 frissített, 3 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv linux-kernel-generic [3.19.0-32]
Inst linux-headers-3.13.0-95 (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Inst linux-headers-3.13.0-95-generic (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Inst linux-headers-generic (3.13.0.95.103 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Conf linux-headers-3.13.0-95 (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Conf linux-headers-3.13.0-95-generic (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Conf linux-headers-generic (3.13.0.95.103 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])(#48136) MöBalázs
Fstab-ban van mountolva a NTFS partíció?
Milyen torrentklienst használsz? -
Zahze
csendes tag
válasz
lev258 #47709 üzenetére
Amikor a cairo dock-ot felraktam, és beállítottam akkor még a cinnamon menü is úgy működött ahogy kell, igazából akkor vettem észre hogy ilyen lett a menü miután az fstab-ba beleírtam hogy automatikusan csatolja fel a másik HDD-t is a /home alá. Nem tudom hogy ez a művelet mennyiben függhet össze a menü-vel.
-
Geripapa
aktív tag
Arra van valakinek tipje hogy ezt mért kapom:
nyarige@Origo:~$ sudo mount -a
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Fstab nem változott meg semmi csak annyi történt hogy tegnap este kikapcsoltam a gépem most meg vissza és már ez fogad hogy nem csatolja nekem a meghajtókat.
A nast már újraindítottam söt ftp-n elérem...
Tipp?fstab:
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/nyarige/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
-
Geripapa
aktív tag
Érdeklődnék hogy hogy lehetne azt megoldani hogy minden felhasználónak a saját bejelentkezésével legyenek felcsatolva a hálózati meghajtóik...
jelenleg így néz ki az fstab:
# nsa320 mappak felcsatolasa
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/video /media/Video cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/music /media/Music cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0sajnos igy nem eszi meg jó:
credentials=~/.smbcredentials
mert így akkor mindenkinek a home mappájába betennénk a bejelentkezési adatait azt viszont látásra...Szóval akkor mi lenne a helyes magoldás?
+1 bónusz kérdés.
Melyik mappa az ahova mindenkinek van írási olvasási joga? -
válasz
King Unique #47159 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, nem raknám fel a Cinnamon mellé, amúgy is meg vagyok most elégedve a Mint 18 Cinmanóval. Először furán viselkedett, de az az én noob hibám volt.
Simán alkalmaztam a megszokott háttérképek mappát, csak a szokásos HDD partíciókat elfelejtettem fstab-ban csatolni... ezt induláskor nem szerette.Ha már KDE, akkor meg csak a Chakra....
-
válasz
PiXeL90 #45429 üzenetére
Azzal nem tudsz semmit elbarkácsolni, még én se tudtam, pedig már vagy 30 disztróhoz csatoltam a /data meg a /torrent partíciókat. Meg van egy ún. /TT, ez tartós tároló. Igaz nálam egyszerre több disztró is fenn van, emiatt ez parktikusabb is a /home-nál.
Egyedül a / torrent, amire figyelnem kell, de ott is csak a torrentek importálása miatt, mert nem ugyanúgy helyezi el minden disztró ezeket. van ahol /media/ubyegon/TORRENTEK és van ahol /media/TORRENTEK lesz a partíció neve. Egyszer nem figyeltem és jól össze is kutyultam a torrenteket utána.
A /data meg a /TORRENT fel van csatolva FSTAB-ban auto csatolásra, a /TT az meg csak alkalmanként kell, az nincs, fájlkezelőből tudom csatolni egy kattintással. Így a /home e annyira szükséges.
-
vadorzó
tag
válasz
lev258 #45326 üzenetére
Az érdekel, hogy flottul menjen minden, és ne legyen adatvesztésem, ill. a rendszer ugyanúgy beolvasson mindent, mint win alatt.
Azt olvastam, hogy be kell írni a terminálba ezt-azt, kérdés, hogy vajon jól határozza-e meg a partíciókat.
In the Terminal, enter sudo blkid to get the UUID (Universally Unique Identifier) of the partition you want to mount.
Enter sudo mkdir /media/ntfs to create a mount point
Enter gksu pluma /etc/fstab and add the following line in the fstab file:
UUID=1234567890123456 /media/ntfs ntfs rw,nosuid,nodev,noatime,allow_other 0 0
Replace the above 16-digit number with the UUID you've got from step 1, then click 'Save'. -
válasz
zenwalk #45237 üzenetére
# ravasz egy jel ez.
akár sorminta is lehetne
#########################################################
#########################################################
Ha terminalban látod a parancs előtt, minden végrehajtásra kerül, ami utána van írva,
de ha egy rendszer (példánkban fstab) fájlban látod a sor előtt, ami abban a sorban van, biztosan figyelmen kívül hagyja!
-
válasz
IstvánLászló #45152 üzenetére
Csinálhatsz swap-ot, de max 2 GB bőven elég, de ez csak az abszolút bebiztosítás miatt, ha nem csinálsz és az említett hibernálás etc. dolgokat sem műveled, akkor el is hagyható. 2 gigát se nagyon fogod elérni aktív böngészés mellett a felhasználás során.
ez kicsit túltervezett nekem:
1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.Én a fő disztrónak SSD-n adtam 20 GB-ot, amúgy 15 Gigát hagyok nekik és home usernak szerintem a külön /home se fontos, én legalábbis még soha nem csináltam. Gyakorlatilag 150 GB-ot adsz a disztrónak, mikor 15 is elég.
Nálam van külön DATA partíció és egy Torrentek partíció HDD-n és ezeket csatolom a használt disztóhoz fstab-ban. Ha neked csak letöltésekhez kell külön egy mappa/partíció, akkor így csináld inkább:
1.) 20Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 200Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /Data külön partíció és ok-ra katt.A maradékot meg üresen hagyod még 2 disztrónak.
(#45151) lev258
A touchegg még működik.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45142 üzenetére
ps aux | grep smbd
Egyébként én az ntfs partíciót is fstab-ban csatolnám nem autofs-el.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45137 üzenetére
Az smb.conf-ban azért még jó néhány dolognak lennie kellene. Ez csak a megosztásra vonatkozik. Vagy direkt csak azt másoltad ki?
A /media/lorinc/ADAT_2-be van csatolva valami? Mert ugye ezt akarod megosztani.
Az fstab-os csatolás tényleg felesleges, mert az akkor kellene, ha te szeretnél egy Samba megosztást automatikusan csatolni.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45136 üzenetére
Ez a smb.conf:
[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
valid user = lorinc
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ez pedig a fstab:
#
#
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=fa28c3db-603f-4d96-973a-1cc5d120b844 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=2d490210-09f7-45d9-af8c-3c0aedb880bc none swap sw 0 0# //192.168.1.155/LAPTOP /media/lorinc/ADAT_2 cifs credentials=/home/lorinc/.smbcredentials, uid=lorinc, gid=lorinc 0 0
Az utolsó sort most kikommenteltem és igy egy újraindítás után jó lett, de nem kiabálom el.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45135 üzenetére
Ahogy mondtam, nem vagyok ubuntu-s, így nem biztos, hogy én vagyok a megfelelő ember. De azért próbáljuk meg: mi az fstab-od tartalma? Mi az smb.conf tartalma?
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45120 üzenetére
Szia!
Ezzel te csatolnál egy samba/windows share-t. Neked nem ez kell, mert te akarsz lenni a server. Azaz samba-t kell config-olnod, nem fstab-ot szerkeszteni.
-
Pano
addikt
Ja és igen, az fstabom:
#
#
UUID=4c9c6421-2524-438b-9ba8-133a0e829f5d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5940a926-a638-4ece-b941-580ae6372fad none swap sw 0 0Plusz pár info:
#
#
UUID=4c9c6421-2524-438b-9ba8-133a0e829f5d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5940a926-a638-4ece-b941-580ae6372fad none swap sw 0 0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #44711 üzenetére
Ha ugyanazt a partíció rendszert létrehozod az új vinyón, akkor csak az MFT táblát és aztán a partíciót kell átmentened az új vinyóra, ott pedig ki kell terjesztened az utolsó partíciót az új, nagyobb méretére.
Ez a módszer feltételezi, hogy az fstab fájlban nem UUID-vel hivatkozol a partícióra, hanem a hagyományos /dev... módon és azt is, hogy mikor elindítod az új rendszert, akkor már nincs bent a gépben a régi vinyó.
Egy live Linux alól ezt meg lehet csinálni, pl. a kparted partíció szerkesztővel, de szerintem a gparted is tudja ezeket.
Ilyet már konkrétan csináltam, működik. Persze csak Linux esetében, Windowsnak ez nem jó...
-
inf3rno
nagyúr
Valahogy így. Úgy emlékszem mountolás előtt létre kell hozni a mappát. Illetve mint már írtam célszerű fstab-ba betenni, hogy indításkor automatikusan felcsatolja. Ezen kívül még ownership-et is át kéne adni a felhasználódnak a mappára. Szerintem, bár az nekem zavaros, hogyha egy mappát helyezel át egy létrehozott mappára, akkor mi fog történni az ownershippel. Még én is kezdő vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
A /dev/sda6 nem mappa, hanem meghajtó azonosító, vagy ilyesmi. Ezt szokták felmountolni egy mappára valahogy úgy, hogy "mount /dev/sda6 /media/blah". Utána tudod azt a mappát használni. Érdemes fstab-ba betenni, hogy automatikusan mountolja fel, legalábbis gondolom nem szereti a rendszer, ha nincs home mappája.
-
Freel
tag
Sziasztok!
Olyanba kérnék segítséget Tőletek, hogy a /home-ot hogyan tudnám másik vinyóra áttenni?
Manjaro lenne a rendszer egyébként.
Ezt találtam:Itt az oldal közepén a 'ces' nevezetű egyén megoldása viszonylag egyszerűnek tűnik! Az működhet?
Mit jelent az, hogy az UUID miatt nem fog működni az egész? Az fstab szerkesztését nem csináltam még. Az muszáj ilyenkor?Még egy kérdésem lenne! Ha nem sikerülne áthelyezni a /home-ot, akkor egyébként azon belül hol tárolódnak el a desktopon lévő dolgok elhelyezésével kapcsolatos beállítások, programbeállítások, illetve a már bevitt terminálparancsok? Nem lehet ezeket valahogy kimazsolázni?
Köszönöm!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44543 üzenetére
Nekem az a bajom az fstab+cifs-es megoldással, hogy hardcodeolni kell bele a samba usert és a jelszót. Legalábbis Fedora alatt a Nautilus csak így csatlakozik fel rá. Nem kapok jelszó prompt-ot vagy bármi hasonlót. Ezen kívül valamilyen mount fájl-on is állítani kellett chmod-al, hogy ne csak root-al tudjak mountolni, mert arra szintén nem hozott fel prompt-ot, hogy bekérje a sudo jelszót. Az nfs-hez nem értek, meg nekem amúgy is Windows-os a kliens, úgyhogy nem is lenne jó. Ezekre a fentiekre van valami megoldás?
Azért próbálgatom egyébként ezt az fstab-ot a Gnome3-nál hagyományos GVFS-es mountolás és hálózatfelderítés helyett, mert ez utóbbi átviteli sebessége sokkal lassabb. Próbáljuk kinyomozni a GVFS fejlesztőkkel, hogy miért, de eddig nem sokra jutottunk. Azt mondja a srác, hogy lehet, hogy GVFS fusion-el mountolja be a Nautilus, és azért lassabb, az én verzióm viszont az, hogy 4KB stream buffer-t használ a 64KB helyett, és az a szűk keresztmetszete. Meglátjuk kinek van igaza. Egyelőre nagyon pang az ügy. Mindenesetre érdekes, hogy CIFS-el mountolva fstab-ból 86MB/s az adatátvitel, GVFS-el mountolva meg 19MB/s az adatátvitel Fedora 23 + Gnome 3.18.x-nél kábelen keresztül. Ha esetleg van rá időtök és használtok Gnome-ot, akkor örülnék, ha más is lemérné esetleg más disztrón, hogy nála mik a sebességek. Ide lehet küldeni az eredményeket, hátha jobban foglalkoznak vele, ha kiderül, hogy többeknek lassú: [link]. Ha meg kiderül, hogy csak nálam van ilyen anomália a rendszerrel, akkor lecserélem a Fedora-t mondjuk egy Xubuntu-ra az asztali gépen. Az is tetszett, amikor próbálgattam disztrókat.
-
Syl
nagyúr
Ha a NAS megosztott mappáját állandóra fel szeretném csatolni, akkor azt hogy célszerű? Fstab?
És melyik a "jobb"? Samba vagy nfs? -
inf3rno
nagyúr
Van valakinek tapasztalata a gvfs-el? Fedora-nál (de ahogy nézem másnak Ubuntu-nál is) a nautilus alapból gvfs-mount-al és nem sima mount-al mountolja a hálózati meghajtókat. Az a gondom vele, hogy 10MB/s helyett 4MB/s-el megy így az adat wifiről. Azt gyanítom, hogy valahol túl apróra választja a gvfs a buffer méretét, és ezért csak csordogál az adat.
Egyelőre fstab-ba beraktam az smb szervert, hogy cifs-el mountoja, de nem tetszik ez a megoldás hosszú távra több okból se.
Érdekelne, hogy be tudom e állítani valahol, hogy gvfs-el az smb kliens nagyobb buffer méretet használjon. Nem igazán találtam semmit ezzel kapcsolatban. Van egy config file a /usr/share/gvfs/mounts/smb.mount alatt:
[Mount]
Type=smb-share
Exec=/usr/libexec/gvfsd-smb
AutoMount=false
Scheme=smbÚgy sejtem, hogy ebbe kellene beleírni valamit, ha van olyan szerencsém, hogy nincs bedrótozva a bufferméret a kódba. A másik lehetőség, hogy a samba szerveren állítok valamit, hogy kényszerítse ki a nagyobb buffer méretet, már ha ez lehetséges. Mit javasoltok? Találkoztatok már ezzel a problémával?
-
válasz
herdsman12 #43924 üzenetére
-
herdsman12
őstag
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 63 29296937 29296875 14G 83 Linux
/dev/sda2 29298688 33202175 3903488 1,9G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda3 33202176 234440703 201238528 96G 83 LinuxTelepítésnél (HDD) nem tudtam, hogy mi a helyes megoldás, ezért sda3 ext4-re formázva és nincs csatolva.
Átírnám az fstab-ot, UUID az még menne, de milyen kapcsolókat kell megadni?
Gparted is van, de ott se látom, hogy mit kellene csinálni? -
válasz
Ice&Lime #43533 üzenetére
jmtpfs csomagot próbáld ki, hátha azzal működik.
Van itt egy régi verzióra való módszer is. Nekem ez a Luna nem ugrik be, melyik verzió. Leesett, eOS.(#43531) oncsi
Nézd meg a df -h parancs kimenetét, hogy valóban jó- e az elérési út, amit beírsz, aztán a sudo blkid parancs kimenetből másold ki az UUID-ot és azzal szerkeszd az Fstab-ot, úgy működnie kell az auto csatolásnak! -
spammer
veterán
válasz
olivera88 #43405 üzenetére
Dzsíízösz krájszt.
Miért kellett már úgy egyáltalán chownolni egy fstab módosításhoz? sudo vagy root, bármelyikkel tudtad volna szerkeszteni azt az egy darab fájlt.
"az meg ott van gondolom"
Hogy érted, hogy "gondolod"? Nem vagy biztos benne, akkor megnézed a fájlkezelőben vagy listázod terminálban és kiderül: ls -l /etc | grep fstab
javítás:
root-tal kell chown-olnod az egész /etc-t, hogy újra a root legyen a tulajdonosa az egésznek.chown -R root:root /etc
-
Fenyő
őstag
válasz
GGAllin #43263 üzenetére
Valószínűleg minden partíciód elsődleges, amiből csak 4 lehet maximum, de ha legalább az egyik kiterjesztett lenne akkor azon belül akármennyi logikait létre lehet hozni. Ha az előbbi a helyzet, akkor nincs sok mozgástered a swap fájlon kívül, maximum, hogy lezsugorítod vagy eltolod az adat partíció rovására az Ubi-s partíciót, majd csinálsz egy mentést róla (pl Systemback-el), utána pedig törlöd a partíciót és létrehozol egy kiterjesztett, amire mehet az Ubi és a swap is majd Systemback-el vissza az egész, de elég időigényes művelet, szóval nem biztos, hogy megéri neked a macera, nameg ha nem vagy elég körültekintő, könnyen adatvesztés lehet a vége. Ha pedig van kiterjesztett partíciód akkor vagy az azon levő levő logikait csökkented annyival amennyit a swapnak szánsz, vagy magát kiterjesztett partitót növeled meg vmelyik elsődleges rovására, amennyiben lehetséges.
"Állandóra" felcsatolni partíciókat pedig az fstab beállítófájlban lehet. -
válasz
whbear #43131 üzenetére
No, ez jó hír, ez a megerősítő visszajelzés! Melyik volt az pontosan, mert akkor azt megjegyzem jobban, mert most nincs a gépben az SSD és nem tudom leolvasni az fstab-ját! Vagy arra gondolsz ami a blogban van? (hülyén hangzik, hogy nem tudom miről van szó, de utóbbi időben sajna legalább 70 %-ot romlott a Linux tudásom, pedig nem volt túl sok-felsőbb erők így akarták)
(#43129) qamu74 Jajjajj! Lesznek itt még kérdések nemsoká!
-
N0zer0
senior tag
válasz
zserrbo #42930 üzenetére
Képzelj el 50 GB-nyi adatot, egy 60 gigás LVM köteten. Ezt nem lehet adatvesztés nélkül 50 giga alá csökkenteni, elég, ha józan paraszti ésszel átgondolod. Persze az LVM-nek vannak más korlátai is, pl. titkosított partíción lévő LVM kötetei nem méretezhetők át, de vannak még ilyen korlátok. Tehát míg az LVM alapvetően tud adatvesztés nélkül átméretezni, azért nem korlátlanul, ahogy az informatikában semmi nem korlátlan. Persze egy otthoni gépen, hacsak nincs titkosítás, nincs sok értelme az LVM-nek.
Az adatpartíciót hagyd a lemez végén egyben, nem jó, ha kismillió partíciód van, kevesebb partíciónál a szabad hellyel is rugalmasabban tudsz gazdálkodni.
Tényleg lehetséges, hogy vannak olyan telepítők, amelyek swap partíció nélkül nem engednek tovább, még nem futottam bele ilyenbe, de biztos kellemetlen. Ezt úgy tudod legkönnyebben kijátszani, hogy az egyik még nem használt partíciót megadod swapnak, majd telepítés után mégis lecsatolod (swapoff /dev/akármicsoda-pluszszám), átformázod adatpartícióvá, átállítod a /etc/fstab fájlban a paramétereket. Esetleg csinálsz swap fájlt dd-vel, amit megformázol mkswap paranccsal, és ezt teszed be az fstab-ba.
-
Vladi
nagyúr
Miért kizárt, hogy meg tudnád oldani?
Hidd el, hogy könnyebb, mint gondolod. Ha összeszeded, max ilyen 5-6 dolgot kell beállítani. Terminálban.
Most azokat kigyűjtöd, meg elolvasod hogy kell, ha elakadsz, akkor segítünk. Most az ubuntu lts szerver is vagy 5 évig támogatott. Tehát egyszer izzadsz vele 2 hetet, utána 5 évig semennyit.
Anno én is fostam, hogy hogy fogom a házi szerverem beállítani. gui nélkül. Összeszedtem, hogy akkor kell rá fstab szerkesztés, pár tűzfal szabály, egy fájlmegosztás, nfs-el meg torrent. 1 óra alatt csináltam.
5 éves routert minek cserélsz? Elromlott?
5 évesen még desktopot se cserélnék, nemhogy routert.
(#42875) inf3rno:
ext4. win nem látja majd, max a total commander valami pluginnel.
(#42882) gabikiraly2:
Ezek alap dolgok, mind menni fog, driver lesz hozzájuk. Még valami akartam... mit is?
Jah igen, friss fedorát telepíts.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #42351 üzenetére
#
#
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=18222e43-06d2-4f1e-a51b-3878a0920eb7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2e2f6828-7490-4c86-bf6f-248ac73d5106 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=2515f698-c1cc-417f-8c26-47e2e8f425f3 none swap sw 0 0
# wd passport felcsatolasa
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 /media/my_passport cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
# nsa320 mappak felcsatolasa
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/music /media/Music cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/public/konyvek /media/Calibre cifs nobrl,credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0De tudtommal a mount -a parancsra is ezt nézi át és úgy mountol.
Arra megcsinálja...
-
Geripapa
aktív tag
Van egy kis gondom a lubuntuval
Méghozzá kitöltöttem az fstab ot ahogy kell, még sem csatolja fel bejelentkezéskor a mappákat...
Ha kiadom hogy "sudo mount -a" akkor csatolja minden gond nélkül.
De ha így működik akkor mért nem csatolja automatikusan? Mint alatt működött, lubuntu alatt mért nem?
-
róland
veterán
A külső (pl. NTFS) partíciók fstab-os csatolását felvenné valaki a topic összefoglalóba?
-
-
válasz
kkdesign #41830 üzenetére
Akkor lemaradtam az eseményekről sorry!
(egyéb gondok) Az előző hsz az stornó, minden jó úgy, ahogy eddig beszéltük!
Egy manuál trim-et csinálhatsz akkor a /-re! Utána a heti ütemezés fut majd, az is elég, de beszerkesztheted az FSTAB-ba a blogban említett opciókat is, discard,noatime.8 GB fizikai memória mellé swap? Remélem minimális méretűt csináltál csak, mert sokaknak fixa ideája, hogy mindig jó ha van.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #41554 üzenetére
Igen ez érthető, de azért nem javasoltam ezt, mert azon a ponton ahol elhasal ott még nem kerül képbe az fstab fájl, ahhoz előbb el kell jutni magára az eszközre, na ott hal el a dolog nálad. A látottak szerint megváltozik az eszköz UUID-je, mintha egy fizikailag eltérő eszköz lenne. A UUID pont azért van, hogy ez ne következhessen be.
Egy tippem még van, le lehetne beszélni a grubot az uuid használatáról. Ehhez be kellene lépni chroot-tal a telepített rendszerre, majd az /etc/default/grub.cfg fájlban a "GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false" sort true-ra állítani. Vagy ha true-val van ott, akkor ki kell szedni az elejéről a #-ot.
A folyamat ilyen egy live arch linux alatt, valami hasonló van nálad is, csak nem ugrik be melyik disztrót raktad fel.
mount /dev/sdbxy /mnt
arch-chroot /mnt
nano /etc/default/grub.cfg (ctrl + o, ctrl + x a mentés és a kilépés a nano-ban)
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
exit
umount /mnt
reboot -
Tamy
őstag
Sziasztok!
FreeBSD (pfSense) alatt szeretnék lemezkvótát beállítani a samba felhasználók csoportjának. Millió leírást átolvastam, hozzáadtam az fstab-hoz a usrquota,grpquota opciót, az rc.conf-ba pedig beírtam a quota_enable="YES" check_quotas="YES" sorokat. Mellesleg hiába írom ide be pl. a samba_server_enable="YES" parancsot, nem indul el magától, de ezt kiküszöbölöm egy indítóscripttel, viszont ebből kiindulva gyanítom, hogy a kvótára vonatkozó opciók is hatástalanok. Akármilyen opcióval állítanám be a kvótát, csak az alábbi választ kapom:
usage : setquota [-u | -g] [-f fs] [-bhval] [-bsval] [-bgval] \
[-ihval] [-isval] [-igval] user/group ...Ezeket próbáltam: setquota -g csoportnév; setquota -u felhasználónév; setquota -u felhasználónév 10000 10000 0 0; 10000 10000 0 0 /home/oszt
Milyen formában kellene megadnom, és hogyan tudnám lekérdezni?
Köszönöm.
-
válasz
#21078528 #40681 üzenetére
Értem.
Az érdekes az, hogy minden disztrót (Debin/Ubuntu alapok) teljesen azonos felhasználói metodika alapján telepítek, még az fstab-ok is ugyanazok-persze logikus változtatásokkal.
Ha jól emlékszem, utólag mountolok.[ 2.909339] Switched to clocksource tsc
[ 2.978792] random: nonblocking pool is initialized
[ 10.928065] EXT4-fs (sda7): INFO: recovery required on readonly filesystemez a 7 sec körüli várakozás is csak a Minteknél van, Gnubuntu-nál és Jessie-nél nincs!
(#40679) IchiZ
SSD tipus volt már? Csak, hogy tudjuk, hogy azzal nem megy az auto trim. -
IchiZ
csendes tag
Helló !
Azt kérdezném a májszterektől, hogy az fstab-ba milyen csatolási pontot használjak egy olyan partíciónál(ext4) amit csak adattárolásra és torrentezésre használnék, de legyen mindig elérhető.
De nem akarom a /home -t használni rá, mert az egy külön SSD-n van a rendszerrel együtt.
Ha a /media/storage - t használnám az jó lenne ? Az így csatolt part. az mindig elérhető lesz majd, vagy külön kell plusszban felcsatolni ?
Amit még kérdeznék, hogy milyen opciót válasszak a beállításokban, mert ez egy hagyományos vinyó.
Az SSD nél beállítottam a noatime-t meg a discardot a TRIM miatt, de itt mit kell belőni ? mert itt ugye nincs szükség TRIM-re. Mit érdemes vagy kötelező egy mezei vinyónál választani ?Előre is köszi !
-
törölt tag
Van egy Ubuntu 14.04-el telepített fájlszerverem. Szeretnék beletenni egy új HDD-t a régi mellé és felmountolni az FSTAB-ban, ahogy a régi is van.
UUID=6f82a069-0dc3-45f8-a405-d2fff174a983 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /hdd was on /dev/sdf5 during installation
UUID=9eb9db31-74ef-4ce0-b820-eb8ad316ce02 /hdd ext4 defaults 0 2Az új mondjuk mehetne a /hdd2 alá.
Hogyan tudom lekérni egy partíció UUID számsorát, amit ide beírhatnék?Illetve azt is jó volna megoldani, hogy a HDD-k kapcsoljanak le x perc inaktivitás után. Esetleg külön-külön intervallum még jobb lenne. Mondjuk a régi 40perc, az új 20 perc után. Ezt hol tudnám beállítani?
GUI nincs, kizárólag SSH-n érem el.
-
Geripapa
aktív tag
Mára lenne még egy kérdésem.
Belefutottam abba hogy nincs elég helyem ott ahol a rendszer és a home könyvtáram van.
Ezt a home könyvtárat kellene nekem áttenni másik partícióra, na de én már átolvastam vagy 20 leírást de nem tudtam kitalálni hogy kellene csinálni. Mivel jelenleg nem sok minden van a homeba, nem másolgatom mert felesleges.Ez a vinyó:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda5 23G 20G 2,5G 89% /
none 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev 1,9G 8,0K 1,9G 1% /dev
tmpfs 396M 1,5M 394M 1% /run
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 2,0G 144K 2,0G 1% /run/shm
none 100M 28K 100M 1% /run/user
/dev/sda3 367G 305G 62G 84% /media/nyarig/6AB8BFA7B8BF6FE5
/dev/sda2 71G 59G 12G 84% /media/nyarig/B24832B748327A65A rendszer az sda5-ön van.
a home-könytárat meg a sda3 ra szeretném tenni.fstab-ot hogy kellene szerkesztenem?
Jelenleg ez a tartalma:
#
#
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=d677a5d4-bd83-4c9f-a0e3-f56b8c45c13c / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=0ea717d5-f395-4cda-bb55-a42477d59a06 none swap sw 0 0Ezt irnám be utolso sorba:
/dev/sda3 /mnt/nyarig ntfs defaults 0 1jó lehet ez igy?
-
bkpijoter
csendes tag
válasz
lev258 #40424 üzenetére
Köszi a választ, sikerült mountolni a /dev/media mappába a két vinyómat, illetve a fstab fájlt is szerkesztettem, így bootoláskor a megfelelő helyre kerülnek.
Igaz, hogy a Realtek leírás nem mai, de a Realtek oldaláról töltöttem le a lapomhoz megfelelő drivert és azt telepítettem, de nincs hang...
Debian telepítéskor netinstallt használtam, próbáljam meg a DVD telepítőről felrakni a hangot? -
bkpijoter
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #40422 üzenetére
fdisk -l:
Disk /dev/sda: 149,1 GiB, 160041885696 bytes, 312581808 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0003379aDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 194559 192512 94M 83 Linux
/dev/sda2 194560 39256063 39061504 18,6G 83 Linux
/dev/sda3 39256064 312580095 273324032 130,3G 83 LinuxDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk identifier: 0x005e8c41Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953523711 1953521664 931,5G 83 LinuxDisk /dev/sdb: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk identifier: 0x0002202aDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 1953523711 1953521664 931,5G 83 Linuxfstab:
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>#Entry for /dev/sda2 :
UUID=75c4efec-9df2-4ce2-acf6-824e71f3e2fb / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=1a5bf281-bf1d-4599-a696-b5b6072ad2bf /boot ext4 defaults 0 2
#Entry for /dev/sda3 :
UUID=5e17e87e-05f5-4f46-a031-5993efaa1fc7 /home ext4 defaults 0 2
#Entry for /dev/sdd1 :
UUID=780C732D0C72E612 /media/usb0 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8,nofail 0 0
#Entry for /dev/sdb1 :
UUID=49c418c7-7cec-4c01-965e-aa0c8bbaa4a8 /torrent1 ext4 defaults 0 2
#Entry for /dev/sdc1 :
UUID=266d6a66-da14-45fc-affb-e684f34f61df /torrent2 ext4 defaults 0 2
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sde1 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0Audio:
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-desktop-74/how-to-install-realtek-hd-audio-driver-on-centos5-5-a-4175419079/
Gpartedet néztem, ott ha módosítom a csatolási pontot, akkor már fizikai meghajtónak fogja látni a rendszer a 2db terrás vinyómat?
Azért lenne ez fontos, mert VmWare alatt szeretnék futtatni Synology DSM-et és fizikai lemezként akarom neki odaadni a két nagy HDD-t. Jelenleg a VmWare csak a 160GB-os rendszerlemezt látja fizikainak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bkpijoter #40421 üzenetére
Hy!
Másold be az fstab fájl tartalmát, meg egy sudo fdisk -l parancs kimenetét, abból majd tudunk segíteni. Egyébként az fstab kézi szerkesztése helyett talán egyszerűbb valamelyik partíció szerkesztő progit használni, mint a gparted vagy a kparted. Kell csinálni egy mappát a fájlrendszerbe ahová csatolni szeretnéd, majd az adott partíciót oda csatolni. (jobb gomb partíción, majd csatolási pont módosítása)
A realtekes leírás linkje is jöhetne. Debiannál a free / non-free dolgok okozhatnak hiányzó firmware problémákat, mert alap Debiannál ezek nincsenek telepítve, a hozzájuk tartozó non-free és conrtib tárolók sem.
-
bkpijoter
csendes tag
Sziasztok!
Kezdőként belecsaptam a Debian rendszerbe. Három vinyó van a gépemben: egy 160GB-erre ment a rendszer három partícióval (boot, /, home).
Van 2db 1TB vinyóm, amiket nem tudtam hogy kell telepítéskor csatolni, ezért kézi csatolást választottam, az egyik /torrent1, a másik /torrent2 lett.
Gondom, hogy jelenleg csak könyvtárként látom a meghajtókat, nem fizikai meghajtóként.
fstab fájlt próbáltam szerkeszteni, de egyszerűen nem tudom csatlakoztatni a vinyókat úgy, hogy fizikai lemeznek lássa a rendszer.
Másik:
Ilyen hangkártya van a gépemben: 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec)
Találtam a telepítéséről leírást, végig csináltam, hiba nélkül lefutott a terminálban, mégse működik.
Kérlek segítsetek, kösziÜdv
-
Szia!
Ez alapján egyszerűbb a cache-be helyezés, ehhez nem kell külön az fstab, sysctl.conf, swappiness szerkesztgetése:
Firefox gyorsítása: gyorsítótár a RAM-baEllenőrzéshez beírod a címsorba az about:cache sort.
Az SSD beállításokhoz írások itt találhatók:
Linux és SSD gyorstalpaló
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is -
törölt tag
-
Rimuru
veterán
válasz
Madara-san #39379 üzenetére
Szia!
Az eszkozazonositokkal lesz a problema, itt vagy a grub configot, vagy az fstab-ot kell majd szerkeszteni, hogy lehetoleg UUID alapjan azonositsa a particiokat. A lenyeget korabban mar leirtam itt. Neked ebbol a masodik, harmadik es a negyedik (chroot kihagyasaval) bekezdes a lenyeg, ha bebootolsz a laptopodon.
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #38970 üzenetére
Akkor ezt most összegezzük, ha lehet magyarul
Van nekem egy Samsung 850 EVO SSD-m, ezen fut a rendszer. Ezen cikkben leírt ellenőrzéseket (sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"; run-parts -v /etc/cron.weekly) elvégeztem, supported és (elvileg) lefut hetente. Az fstab-ba nem írtam bele semmit.
Most akkor nálam mi a helyzet trim téren? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #38606 üzenetére
Nem lehetetlen, de nem a kezdő szint úgy átmenteni egy másik eszközre a rendszert, hogy be is tudjon bootolni. Lényegében egy partíció mentés kell és a visszaállítás után módosítani kell az fstab tartalmát is az új helyzet miatt, de ez több idő, mint gyorsan felrakni, aztán pikk - pakk beállítani.
Amúgy az alap Wine helyett annak a staging verzióját javaslom. Abban vannak olyan funkciók, amik még egy ideig nem kerülnek be a Wine normális ágába, mint pl. a párhuzamos d3d parancsfeldolgozás. (csmt)
-
hfeca
csendes tag
Megpróbálom újra, hátha mégiscsak segítene valaki...
DNS-320-ban kicseréltem a volume_1 -es vinyót egy nagyobbra. Mivel azon volt az ffp, minidlna, transmission, tehát fel kell(ene) telepíteni ezeket az új hdd-re is. De! Az ffp másolására nincs jogosultságom! Próbáltam mindent, nem megy! Amíg ez nincs fent, nem tudok tovább lépni.
Mit csináljak? Egyelőre visszaraktam a régit, de az már nagyon öreg, bizonytalan.
(Régi: Samsung 1TB, Új: WD Green 2TB)
Másik fórumon (ahonnan ide küldtek) azt tanácsolták, próbáljam meg a PuTTY-ot, majd chown-al a lemezt birtokba venni. De a PuTTY sajnos nem megy. Azt írja ki... "Network error: Connection refused".
Pár évvel ezelőtt, mikor megvettem a kütyüt, beletettem a Samsung vinyót, megformázta a NAS, rögtön utána (!) felmásoltam a filmeket. Az ffp-ről csak pár nappal ezután olvastam a DNS320 fórumban, gond nélkül felraktam. Most viszont semmi nem megy. Írásvédettre formázta a NAS az egész rohadt vinyót?
(A volume_2 rendben működik, de hát nem arra akarom ezeket telepíteni - és hát a filmeket sem tudom felmásolni.)Másik problémám, ha ez esetleg megoldódna, hogy hogyan lehetne a DNS320-as NAS-om vinyóit is berakni
az fstab fájlba, de annak sajnos nem látom az uuid-jét, nem tudom, miként csatoljam (ez már nekem bonyolult). A Számítógép ikont indítva (Nemo fájlkezelő), a hálózati részben ha ráklikkelek, akkor csatolja, de nem tudom "automatizálni", mint a beépített vinyókat. Tudnátok erre valami megoldást? Előre is köszi! -
hfeca
csendes tag
DNS-320-ban kicseréltem a volume_1 -es vinyót egy nagyobbra.
Mivel azon volt az ffp, minidlna, transmission, tehát fel kell(ene)
telepíteni ezeket az új hdd-re is... gondoltam én.
De! Az ffp másolására nincs jogosultságom! Próbáltam mindent,
nem megy! Amíg ez nincs fent, nem tudok tovább lépni.
Mit csináljak? Egyelőre visszaraktam a régit, de az már nagyon öreg,
bizonytalan. (Régi: Samsung 1TB, Új: WD Green 2TB)A legfőbb gond, hogy nem megy a PuTTY!
Azt írja ki... "Network error: Connection refused".
Így hát természetesen a "chown ...." stb. parancsokig el sem jutok.
Valamit nagyon rosszul csinálok, mert pár éve, mikor megvettem a kütyüt,
beletettem a Samsung vinyót, megformázta a NAS, rögtön utána (!)
felmásoltam a filmeket, az ffp-ről csak pár nappal ezután olvastam a fórumban,
és amit szintén gond nélkül felraktam. Most semmi nem megy.
Írásvédettre formázta a NAS az egész rohadt vinyót?És még valami, ha az előbbi problémát egyszer sikerülne megoldani!
Már régóta gondolkozom azon, hogy lehetne a DNS320-as
NAS-om vinyóit is berakni az fstab fájlba, de annak nem látom az uuid-jét,
nem tudom, miként csatoljam (ez már nagyon hálózati, ez nekem bonyolult).
A Számítógép ikont indítva (Nemo fájlkezelő), a hálózati részben ha
ráklikkelek, akkor csatolja, de nem tudom "automatizálni", mint a beépített
vinyókat. Tudnátok erre valami megoldást? Előre is köszi! -
válasz
spammer #38226 üzenetére
a standard szerint a /mnt a nem eltávolítható tárolók (egyéb HDD-k) esetére van, míg a /media az eltávolítható
Régebben én is ezt tapasztaltam, de most Mint-en és Jessie-n is megnéztem és már semmi nincs az /mnt-ben, mindent az /media-ba tesz, ha fstabba beírom.
itt van Jessie-n a bal ablakban a /media az fstab csatolásokkal + a pendrive, jobb oldal( az az aktív most) meg üres az /mnt:
Data meg a Torrentek partíció egy WD Black-en van fixen a gépben.
/home , swap , aztán csókolom.
/home abszolút kezdőnek inkább elhagyható.
-
válasz
savior #38221 üzenetére
Vagy a /media könyvtárba, mint ha mostanában oda kerülnének a partíciók.
Amiket állandóra csatoltam fstab-ban, azok ott vannak.
Lehet, hogy valamit bekavart ez az LVM neked, ehhez nem tudok hozzászólni, soha nem választottam még ezt a módot.
Nem ezt kellett volna választanod, az már tisztán látszik, hanem a valami más opciót! -
Fenyő
őstag
válasz
Dluinet #37165 üzenetére
Na kipróbáltam egy teszt rendszeren és működik a dolog, de kissé körülményes, tehát először systemback rendszertelepítéssel telepítsd fel az antiXot, a Rescatux-al pedig vissza tudod állítani grubot (reinstall, majd update), de ez önmagában még nem elég a feltelepített rendszer bár már tud bootolni, de még nem fog tudni rendesen elindulni mert az etc/fstab és slim.conf fájlt még szerkeszteni kell és bár nem szükséges, hogy legyen recovery módunk a /boot/grub/menu.lst is. Tehát bootolj vissza live rendszerrel és csatold fel azt a meghajtót (pl /media/sdx alá) amire az anitXot telepítetted, utána kényelem végett futtasd a doublecmd-t a menüből root módban (gksu doublecmd), navigálj a felcsatolt vinyó etc könyvtárába (/media/sdx/etc) és közben indítsd el a gparted pl, hogy kiderítsd a partíciók UUID-jét, ha megvagy szerkeszd az fstab fájlt vhogy így;
#
#
# /proc /proc proc defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0622 0 0
#Entry for /dev/sdax (a pacitrió száma amire az antiXot telepítetted) :
UUID=xxxxx amit Gparteddel megnéztél másold ide / auto defaults,noatime 1 1
#Entry for /dev/sdax :
UUID=xxxxx a paertició UUID-je ha csináltál swapot, amit kevés ramos gépen érdemes swap swap sw,pri=1 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0Ha megvagy mentsd el és térj át a slim.conf fájlba, ahol a default_user sorban add meg azt a felhasználót akit a systembackkel lértehoztál.
Így már mőködőképes a dolog, de a /boot/grub/menu.lst fájl végében a recovery módnál is írkád át az UUID-éket.
Bár a config fájl szerkesztéseket lehet meg lehet csinálni miután systembackkel létrehoztad a rendszert és utána futtatod a Rescatuxot, így megspórolva a mégegy live-os kanyart. -
Rimuru
veterán
válasz
zsambek #36979 üzenetére
Igen, oda csatolod fel ahova szeretned. Amire te gondolsz "parancsikon" az ebben asz esetben symlinknek felel meg (angol wiki reszletesebb). Ennek leginkabb ugy van ertelme hogy mondjuk bizonyos mappakat belinkelsz ~/ ala akkor nem kell kulon "keresgelni", pl ha a ~/Downloads-ot linkeled egy a HDD-n levo mappara akkor a letoltesek alapbol a HDD-re kerulnenek. Bootnal automountra pedig az fstab szolgal.
-
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #36944 üzenetére
fstab-ba írd be, reboot után már működnie kell. Ha már van, aktiváld, ne csak úgy legyen a semmiben.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36496 üzenetére
Mint látod, alapból az 'exec fstrim-all' parancsot tartalmazza, tehát csak Samun és Intelen fut, le kell cserélni az 'exec fstrim-all --no-model-check' parancsra.
A 12.04 LTS-ben még nem volt ez a cronból futó opció, és én amúgy sem szoktam az Ubuét használni, mindig lecserélem a cikkben lévő másik példára, mert ott készül napló, és látom mi történik.
Az új Ubunál akkor valószínűleg tényleg fut alapértelmezetten, de ezt nem tudom, meg kell hívni a szkriptet manuálisan és kiderül.Debiant szakértői módban telepítem mindig, így már telepítés közben beállíthatóak az fstab opciók, és én továbbra is a discardot favorizálom. Egyébként a 2. cronos példa változtatás nélkül használható Debiannál is.
Globálisan nagy változások nincsenek az SSD kezelés terén, pár aprósággal kiegészítettem a cikket, de a lényeg maradt.
-
válasz
#93794560 #36499 üzenetére
Menne, persze, annyit kell tudni, hogy a discard folyamatosan küldené a TRIM utasítást SSD felé minden egyes törléskor, így ha valami olyan felhasználás van a gépen, hogy állandó v. nagyon gyakori törlés van, akkor ez az opció lassíthat. Normál felhasználásnál ezt alkalmazzuk legtöbben.
a végrehajtás:
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstab Enter,
beírod a jelszavad és felügrik a root joggal szerkeszthető fstabMINTA fstab
ubyegon@ubyF2A85-M ~ $ cat /etc/fstab
#
#
UUID=77c25784-65fa-4a22-b7c5-eac5445027b3 / ext4 [B]discard,noatime[/B],errors=remount-ro 0 1Utolsó sor számít, ami most látszik, mert lehetnek még bejegyzések, de azokat kihagytam most!
Beírod a discard- ot és mented a fájlt. Az utána lévő noatime opciót is beírhatod, ezzel azt a parancsot adod ki, hogy ne frissítse a meghajtón az utolsó hozzáférés időpontját.
Ha van külön /home partíciód, annak a sorába is írd be, gondolom külön /boot nincs, abba ne írd be semmiképpen!reboot
A leírás még azt javasolja, hogy utána futtassuk le a manuális TRIM- et.
Kész is van.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"erre a parancsra mit írt ki egyébként a terminal?
swap partíciód van?
-
válasz
#93794560 #36480 üzenetére
Már beugrott, Kingston V300 120 GB- od van, így valóban nem működik az autó TRIM még, de a következő frissítéssel már a Mint is kezelni fogja autón azt a tipust is, reméljük, az Ubuntu alap miatt legalábbis. Ahogy legelőször írtam, az beigazolódott berus.berus által.
Mire párszor lefuttatod manuálisan, addigra már lesz affinitásod az fstab szerkesztésére és beírjuk a discard opciót!berus.berus
Szerinted, ha ezt beírja gb4400 ft cronba, akkor TRIM- melne autóban vagy azzal a kernellel nem?
Frissíted mostanában a cikket?(#36498) gb4400 Logikus döntés! Néha jól jön, ha az SSD cikk írója is olvassa a topikot!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- SörcsaPH!
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Aggódnak a cégvezetők, Trump még több Intel-üzletet akar
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Apple MacBook Air 13 2017 A1466 512Gb SSD / i7 / 8GB RAM / 12 hó jótállás
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- Honor 400 Lite / 8/256 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Latitude 5420 i7-1185G7 16GB 512GB magyarbill. 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest