- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- Zolaash: Ford Galaxy gázpedál csere
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
Vagy eddig EQ-val hallgatott mindenhol mindent. Átlagnál jobb lánc kell egy EQ nem alkalmazásához, hogy ne legyen jogos hiányérzet, azaz van, amit nem érdemes megszokni. A hallás az esetek zömében nem egymenetben, azonnal romlik le, így amiatt pont nem lenne hiányérzete, mivel folyamatában zajlik és szokódik meg. Vannak audiofilnek mondott disztrók, elvileg felesleges utak nélkül - mint az ilyen irányba herélt és hangolt Windows Server verziók.
Annyi gány és ták van, hogy személy szerint nem tudom összepasszintani a zenehallgatás intézményét a linux-szal, de kívánok sikert persze a kollegának. -
-
RaZroX
addikt
Legutóbb amikor fent volt a Fedora, foglalkoztam valamennyire a témával, de a megközelítés az volt, hogy milyen hatással van az nvme ssd-re. Egyébként totál amatőr vagyok a fájlrendszerekhez, fogalmam sincs mi mire jó, az megvan, hogy Windows ntfs, linux ext4/btrfs, Apple apfs... de ilyen szempontból teljesen átlag user vagyok.
#98466 Rowon
Nekem is azzal volt fent Fedora korábban, nem volt vele gondom csak gondoltam rákérdezek, biztos ami biztos.#98467 májkimiki
Bár tudom, hogy ez nem feltétlen a legjobb hozzáállás, de ennyi olvasgatást, próbálgatást és időt nem szeretnék erre rászánni. Régebben szerettem órákat, napokat szórakozni ilyesmikkel, de már inkább csak használni szeretném a gépem. Fedorára is azért szeretnék visszaváltani Windowsról, mert a Fedora mindig nagyon stabil volt, míg a Windows megint elkezdett olyan lenni amilyen 3-4 hónap után.. Másodlagosnak meg csak azért akarom felrakni, hogy ha valami olyan kell (Adobe, vagy olyan game ami nem megy Linuxon), ne keljen fő rendszert visszaváltani Windows-ra csak újraindítom és használom rajta ami feltétlen onnan kell épp. -
urandom0
senior tag
Félig-meddig elolvastam a levelet, meg a szálat is, ami vicces, hogy épp a Pythont hozzák fel példának. Én is úgy vagyok, mint az egyik hozzászóló, hogy ha valami úgy kezdődik, hogy pip install..., akkor hagyom a francba, mert tudom, hogy jó eséllyel úgysem fog működni.
Semmit nem ér, hogy lehet egymás mellé telepíteni eltérő verziójú Pythonokat, ha egyszer szinte minden Pythonos cucc a netről szedi a függőségeit - olyan függőségeket, amiket ezer éve nem tart karban a kutya sem, sok közülük nem is létezik már.És ez a történet valóban nem a Rustról szól, nagyjából minden nyelv és környezet ilyen manapság. NodeJS-ből is addig jó a 16-os, amíg nem akarsz olyan projektet fordítani, amihez legalább 18-as kell, és akkor nincs mit tenni, ha mondjuk Debianban csak 16-os van, akkor be kell szerezned valahonnan frissebbet. De mondhatnám a Go-t is, ugyanez a szitu. Vagy XY random nyelvet/frameworköt, az is ugyanez. Nem véletlenül mentek rá manapság annyira a snap/flatpak/appimage/docker cuccokra, mert azok az oprendszertől függetlenül tudnak frissülni (vagy épp verziót lockolni).
Egyszerűen el kell fogadni, hogy manapság a világ kurva gyorsan változik, és ami egy éve még friss volt, az ma már elavultnak számít, és sok esetben lehetetlen fenntartani a függőségi rendszert. Már én rászoktam a dockerre, pedig az elején utáltam.
Amikor elkezdtem Java fejlesztéssel foglalkozni, akkor is úgy voltam vele, hogy jó lesz nekem a Java 8 is, amíg támogatott, aztán majd átállok 11-re. Aztán már én is Java 21-nél tartok, mert a 8-as verzióval egy rakat cucc nem megy, a 11-es nincs normális GraalVM támogatás, és így tovább...A Rusttal kapcsolatban meg el kell fogadni, hogy egy új dolog, és sok minden messze nem eléggé kiforrott még körülötte. De amit írnak vele kapcsolatban, hogy a borrow checker nem ér semmit, az egy orbitális baromság. Lehet persze körkörös referenciákkal memleaket csinálni Rustban is, de a mostani toolok többsége az ilyet kiszűri, és egyébként meg oda kell figyelni.
-
Balerik
aktív tag
Kodi alatt kért user/pass-t
Nem.Miért tibi az user?
NAS-oknál az van megadva (ezt hozza fel, ha csatlakozni akarok a NAS-hoz).guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat.
Akkor a jól értem akkor..
Felhasználó név: guest
Tartomány: marad úgy ahogy van
Jelszó: üresBár úgy emlékszem, hogy így is próbáltam és nem tudtam csatolni mégsem.
-
Csabu82
csendes tag
Nem írtam mert arra voltam kíváncsi mi van ha csak egy könyvtár alá felmountolom a HDD-ket, menyire járható? valaki játszót e már ezzel?
Egy sima EXT4-s meghajtót azért mégis csak könnyebb máshová felcsatolni ha gáz van.
meg hát LVM-t nem csináltam még Linux alatt, biztos megvannak a buktatói, de BTRFs is egy megoldás, bár kicsit ágyúval verébre, főleg hogy nem használom ki a funkcióit. arra gondoltam hátha van egy faék megoldás -
vizcsap
tag
Nem ragaszkodok egyáltalán. Egy ideje gondolkodok azon, hogy windowsról átváltok linuxra és ez tűnt olyannak, amivel a legkevesebb kompromisszumot kell majd kötni. Feltételezem ha belső meghajtóra telepíteném a rendszert, akkor nem lenne ilyen probléma, mert nem igazán látom, hogy másnál ilyen probléma előfordulna, de azért telepítettem előbb egy külsőre, hogy kipróbáljam mi működik és mi nem, mennyire fájna a váltás stb.
Lehet megnézek még egy pár másik distrot (pl. ezeket "írtam fel" magamnak: Fedora Kionite, Pop! OS, Mint, PikaOS, Nobara) ahogy javasoltad, aztán kiderül azok hogy működnek.
-
vizcsap
tag
Nem én választottam a btrfs-t, alapból így települ.
Telepítésnél több opciót is felajánl a partíciók létrehozására: automatic, custom, advanced custom.
Azt hiszem a jelenlegi install-t custom opcióval csináltam, de mikor automatic-al telepítettem, akkor is ugyan ez volt a problémám, csak akkor még nem jöttem rá, hogy a meghajtó kihúzásával majd visszadugásával életre tudom kelteni a telepített rendszert. Ha gondolod újratelepítem automatic opcióval a rendszert és megnézhetjük ezekre a parancsokra úgy mi lesz a kimenet.lsblk -f:
-
vizcsap
tag
Nem teljesen önsanyargatásból esett erre a distrora a választásom
Állítólag gamingre ez az egyik legjobb distro, minden elő van benne készítve a Windowsos játékok futtatásához. Ami úgy tűnik igaz is, random kipróbáltam párat játékot és hibátlan eddig.
A hibaüzenetben szereplő UUID (444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04) alapján azt látom, hogy azt a btrfs partíciót nem mindig találja, amin a root, home, var stb. dolgok vannak és ezeket nem tudja/akarja csatolni valamiért.
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 / btrfs subvol=root,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
UUID=d2ee26e6-b2b4-46de-b51b-d8d2d3076957 /boot ext4 defaults 1 2
UUID=3F6C-20DC /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 2
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /home btrfs subvol=home,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /var btrfs subvol=var,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
-
csixy
addikt
2,4 ... 2,7 giga szokott lenni a build nagysága. Tulajdonképp 4 giga ramba is beleférhet, csak az már nagyon szűkös. Segíthet (de nem mindig válik be swap partíció bekapcsolása). Itt van egy régebbi hozzászólásom, ez alapján simán meg tudod csinálni a saját működő buildedet, ez ventoyos verzió, de frugal install esetén értelemszerúen át tudod alakítani. [link] Nagyon fontos, hogy csak és csakis tiszta debánnal működik (LMDE is jó és bármilyen tiszta debián származék, de pl sima linux mint nem fog menni, mert hasra esik, pontosabban pofára falhoz áll benne az egér). .... Egy próbát megér.
-
csixy
addikt
Sokkal többre mész, ha csinálsz magadnak egy telepített belakott debiánból egy [linux live buildet] ezt átalakítod úgy hogy kényelmesen fel tudod tolni a ramba (legalább 6 giga ram kell, de 8 már jobb és 32 sokkal jobb) ventoy vagy frugal install segítségével nagyon kényelmes a bootolása, ehhez a boot mappában csak az iniramfs-re és a kernelre (vmlinuz) van szükség, a többi fájl luxálható a boot mappából az efi mappával együtt. A ramba annyi frissítést töltesz le amennyit akarsz, csak ez újraindítás után nem fog megmaradni. Emiatt az alaptelepítést gondozni, frissítgetni kell és ha eljó az idő, akkor az aktuális alaptelepítésből újabb buildet kell csinálni. Ez így nem nyúzza a pendrájvot és még az SSD sincs terhelve. A ramban azt csinálsz amit akarsz. Kikapcsolás után minden nem mentett változás elvész és ez ezért nagyon jó. A böngi villámgyors.
-
cigam
titán
A Mint, Pendrive lemezkép-író csak engem nem szeret?
Írás közben nem mutatja azon az alsó csíkon hogy hol tart az írásban? Mert az, hogy eltűnteti a kijelölt eszközt, hogy hosszú percekre beszürkül minden, nem túl bizalomgerjesztő. Azt is hihetném, hogy lefagyott. Igaz hálózatból kellene dolgoznia, de nem reklamált miután behúztam az ISO-t, sőt az online ellenőrzőösszeg kiszámolása/összehasonlítása nem volt gond. -
törölt tag
Oh, sorry, erre elfelejtettem válaszolni.
Szóval, az eredeti probléma ... [link] - nem sikerült írni (kissé speciálisan) a fájlt.
Természetesen root a fájl jogosultsága, de banális hibát követtem el, ha jól megnézed.
A sudo az echo-ra megtörténik, a fájl elérésre már nem.
Ha script-et futtatok sudo-val akkor abban a komplett bash root joggal fut és úgy már a fájlelérés is.Lusta voltam script-et írni, csak direktben próbáltam, ez volt a gond.
Megírva rendesen már futásidőben át tudja írni a tartalmat és azonnal aktiválódik is.
Így órajel, venti profil, stb. már be is van állítva. -
Tessék.
Most telepítettem a Skypeot. 5 kattintás volt. Nem desktop, azt gyalultam 10 perce. Volt reboot, az a tuti. Ez a Store app amit képernyőfotóztam, háttérbe még nyitva a Store.
Azért kellett telepítenem mert gyárilag rajta van a W10-en de én amikor ezt a Wint telepítettem, asszem 2019..? körül, kigyomláltam a nem kellő store appokat. Vagy 20-at.
Ez kért egy bejelentkezési azonosítót, skype nevem-jelszavam és kész.
Ez olyan mint nekem a linuxos szívások. Másnak ismeretlen, minden működik, nekem nem. Most fordítva történt. Barátom nekem mégiscsak a Windows
sh4d0w-nak és az ismerősének miért nem sikerült, okát nem tudom és szerintem soha meg se tudjuk.
Ne offoljuk tovább a linuxos topikot szerintem ezzel. -
-
-
Az AppImage nem települ sehova, minden ami kell benne, van.
Mondjuk épp egy Nemo fájlkezelőnél tuti nincs benne semmi, csak az alap, láttad a screenshototn, mennyi kiegészítője van. Arra most nem térek ki, mennyire okos dolog lenne épp fájlkezelőt homokozós verzióban felrakni...ha valami nem győzött meg a konténeres megoldásokról, akkor épp egy ilyen program az.
-
A hsz-em kivastagított részét is olvastad?
...telepítő fájl meg csak 427,4KB, no de telepítsük fel szépen ezeket, akkor mekkora lesz a méret?
Amúgy nyilván akkora idióta vagyok, hogy azt gondolom, egy fullos asztali felület félmega méretű!
Kizárt, hogy ezeket komolyan írod.
-
A Cinnamon nyelvi fájl azért kell, mert nincs külön nyelvi fájlja a Nemo-nak a Linux Mint Cinnamonban.
Ez a 73,32MB telepítőfájl szép, de akkor mutatok neked egy érdekeset, a
cinnamon_6.0.4-4_amd64.deb
telepítő fájl meg csak 427,4KB, no de telepítsük fel szépen ezeket, akkor mekkora lesz a méret? Bár én a flatpak meg a snap vonalon gondolkodtam...De a lényeg még mindig az, hogy a Nemo húzza-e magával a teljes Cinnamont vagy nem?
-
A Nemo nem 1MB-os program, az alap Nemo a Cinnamonon 20MB, de ott is hozzájön még sok egyéb, az Ubuntura úgy tudták szétszedni a Cinnamon mellől, hogy telepítve 35MB és így egy működőképes komplett fájlkezelő. Nem nagyon értem az összehasonlításodat, mintha nem láttad volna, hogy egyes önállóan működő programok a függőségeikkel együtt alkotnak egységet és úgy van egy adott telepítési méretük. Ugyanez a Nemo mondjuk konténeresen 1GB méretű lenne. Szóval itt nem szemetelésről van szó szerintem.
Ennyi minden jön még az alap Nemo-hoz Cinnamonon, lehet nem is 1GB, hanem 2GB lenne mindez konténeresen, ha szerinted ez mindegy, akkor OK. Mondjuk 20 hasonló program konténeresen lenne 35GB, az szép lenne. (nyilván ez nem így növekszik lineárisan, de mivel nagyon egyszerűen gondolkodsz ma, ezért egy egyszerű összeadással operáltam)
Mitől kettős mérce ez?
-
Ez érdekes, köszi! Nem nagyon garázdálkodtam a Syno beállításaiban, de lehet, hogy emiatt volt két külön hálózati mappa a Nemo-ban akkor? No mindjárt kiderül...
És tényleg, sose értettem, miért van két külön elérés a NAS-hoz, de más csak egy van!
Még egyszer köszi a tippet, láthatod, hogy tényleg tök nokedli vagyok a hálózatos dolgokhoz.
Működött eddig is, így nem zavart, hogy ilyen...
Találtam még érdekes dolgokat, ezeket a pipákat is kivehetem szerinted? Windows hálózatot tuti nem használok, de ez a bonjour mi a fene lehet?
-
paolinho
őstag
Nem akar ez összejönni, de lehet igaza van ubyegon2-nek, végül is a Nemo is lehet kétabalakos módban, és az stabilan kezeli, és látja a NAS-t.
Már csak az lene jó, ha minden indításnál megmaradna a korábbi kétablakos mód, és nem nekem kellene minden alkalommal a Nézet - Extra ablaktáblát bekapcsolni. -
OK, hogy a Synology eszköz ismeri a samba-t, de ez a Mint szerintem nem azt használ, nem is aktív rajta, ezt találtam az afp-ről: Netatalk. Tényleg az Apple protokollja, elég érdekes...
Megnéztem és nincs telepítve ez a netatalk meg semmilyen afp-s csomag. A nemo-share extension viszont azt írja, hogy samba-t használ. Fene se érti ezt.
Tibikomám gépe HW-esen át van alakítva?
Ez nagyon jó, végül is a flexelés is hardveres átalakítás!
tordaitibi
A tegnapi vihar a tüzijátékot ugyan nem zavarta meg, de a csodamasinádat igen!
-
No igen, csak ugye a Mint-re azért pörögnek rá a népek, mert nagyon egybe van gyúrva az alaprendszer meg a DE+fájlkezelő+Xapps, így lehet mindent pát kattintással megoldani flottul. Nem sok értelme van ilyen OS-t használni, ha egyik fő elemét le akarjuk cserélni valamire, amival ráadásul csak szívni lehet.
Akkor már érdemesebb egy Debiant felrakni és ott építkezni a megszokott programokból.
Megkérdezhetem miért afp-el vannak megosztva az erőforrások nálad?
Fogalmam sincs, sose használom innen a NAS-t, Synology NAS rendszere böngirnyóból fut. Én is csodálkoztam, mi az a afp... Nincs samba, nem ahelyett van? Sorry, de hálózati dolgokat nem vágom. Ha bejelentkezem a Nemo-ban, akkor az afp-vel oldja meg...
DC meg Marvel....
-
törölt tag
Mint fentebb emlitettem, a dolog mar mukodott es volt is ra egy sajat script-em, de elvesztettem. Gyakorlatilag a 6.8 kernel ota (pontosabban 6.9, mert a 6.8 meg bugos volt, folyton patch-elgettem a kernelt mert black screen is volt boot kozben) mukodott a dolog.
Allitottam a venti profilt, TDP limitet (6.9-ben mar helyesen), min/max orajeleket.
Mindezt raadasul zen kernel alatt, amit most is hasznalnek.
Na es persze zenpower+dkms.A lenyeg, hogy mennie kellene, mert ezelott is ment.
Most egy teljes nullarol epitkezes utan nem sikerul megcsinalni. Ugy gondolom en rontok el valamit, amiert nem enged hozzaferni.
Talan helytelen a kernel parameter???Rowon:
Kiemeltem, hogy konzolbol akarom csinalni. A flat cuccokat pedig nem hasznalom. -
Tudom "jókor" jut eszembe, de a gyári fájlkezelőben tudsz parancsikont létrehozni az asztalon, vagy a mappádon belül? Ezt a parancsikont be tudod húzni az indítópultba? Nem tudom Mint alatt vane- ilyesmi, vagy hogy működhet-e. Csak egy ötlet, hogyan tudsz megszabadulni a termináltól. Mert olyan is van, hogy váltig állítják, hogy GUI-n minden megoldható Mint alatt
.
Szerintem azért nem minden oldható meg terminal nélkül, de amire egy átlag homeuser-nek szüksége van, az megoldható könnyedén. Például kiraktam az asztalra egy fekete Firefox ikont...
Jobbgomb a desktopon...
&paolinho
Nemo amúgy szintén mindenre jó, nem nagyon értem ezt a DC erőltetést.
Ha kijelölsz valamit Nemo-ban és a bal ikonra kattintasz, mit látsz a keresőablakban?
Ilyesmit kéne látnod:
-
paolinho
őstag
Hát most tökre megfogtál. A gyári fájlkezelő nincs a segítségemre. Ugyanis ha csak egyszerűen rányomok a Hálózatra, azonnal feldobja a NAS-t. Itt én nem látom az odavezető utat. Lehet, meg kellene néznem Windows alól is, bár kétlem, hogy az a rendszer e témában okosabb, mint a Linux.
[kép] -
paolinho
őstag
-
paolinho
őstag
-
paolinho
őstag
Az első két parancs (sudo mkdir /mnt/NAS és sudo chown paolinho /mnt/NAS) után ezt kapom:
[kép]
Ezt követi a sudo nano /etc/fstab parancs. Eredménye:
[kép]
Ezután: //a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0
Illetve: CTR+O, kilépsz (CTRL+X), de nem lép ki
Eredménye:
[kép] -
paolinho
őstag
Igen, a gyárival gond nélkül látni:
[kép]Azt jelenti az elakadásom, hogy nem történik semmi utána. Idáig eljutok probléma nélkül:
[kép]Utána hogy jutok a végére? Csak simán a Le nyillal?
Mert ha igen, akkor hiába írom be az Általad írtakat behelyettesítve az aktuális adatokkal, semmi nem történik. [kép]
Nem kell esetleg egy # a sor elejére? Mondjuk nálam akkor sem történik semmi változás. -
-
5leteseN
senior tag
Ah... Értem! Ez jó hír!
Nálam "alapból" ki van kapcsolva a Security Boot, és a Rufus-os beállítású "Ablakok" nálam nem s hiányolják.
Redmont hozzáállása továbbra sem szimpatikus, a magam kis porszem módján igyekszem kijavítani rendszeres próbálkozásaik eredményét.
Azért megdobnám pár-tíz $-ral azt a fogyasztóvédő (amcsi) non-profit szervezetet, amelyik feljelentené ezért a Windows-t!
...ha van még ilyen szervezet!OFF-vége
#97867 , Rowon
Cserélhető PCIex4 csatornás SSD M.2 megoldás(rack), egy toldóval(reiser) bekötve.
"Kici kínaiaknál" nincs még ilyen?Addig is(ha nincs még ilyen rack) egy 30-40-60 cm-es reiserrel ki lehet hozni az(általában M-key-es) SSD-foglalaltot az alaplapról ház hátulján, csak óvatosan kell bánni vele.
-
-
"a Windows értelemszerűen friss rendszerindító kódja lép életbe, és az tölti be a Linux-ot is, ha a felhasználó ezt kéri."
Én ilyet még az életemben nem láttam, és nem tudtam elérni hogy egy Win felvegyen az indítómenüjébe Windowson és Windows VHD VHDx lemezképeken kívül bármilyen más oprendszert.
25 év óta most eljutottunk oda hogy a winloader képes lesz erre...?
Vagy nem jól értelmezem?
Az külön it aranyérmet érdemel hogy ezután gyakorlatilag lehetetlen bármi mást indítani a gépeken, se live, se rendszermentő se semmi külső adathordozó. -
Ubynak igaza van, ha nincs kedved az ilyen matatásokhoz, csinálsz mégegy EFI partíciót, akár a már felszabadított helyre, akár a lemezterület legvégére és oda pakoltatod a systemd-s telepítéseket.
Működnie kell, nálam a hordozható 1 terásomon most is 2 efi van.
Egyik a Ventoy, ezt nem lehet baszkurálni mert meghal, és van egy 1GB efi a lemez felénél kb. 600GB-nál.
Arra mennek a próba telepítések indítói.Próbáld meg így.
-
Letöltöd a Hiren"s BootCD-t (van benne 5 particionáló progi), kiírod Rufus-l pendrive-ra, bebootolsz róla és valamelyik particionálóval elvégzed a műveletet.
Természetesen csak saját felelősségre, adatvesztésért stb Te vállalod a felelősséget.
-
Ez a Win 100MB EFI gyakran kevés egyes Linuxoknak, talán a PoP OS volt, aminek csináltam anno külön EFI particiót, lehet a systemd-boot miatt? Nem nagyon emlékszem, mert csak rövid ideig volt nálam az a gép és a Windowst is rajta kellet hagynom. Szóval nincs értelme a particionálóval tetrisezni órákat, úgysem fog sikerülni normálisan megnövelni a méretét. De amúgy is jobb egy külön EFI particíó! Itt találtam is ennek nyomát egy hsz-ben.
Itt viszont a második eszközön csak Ubuntu alapúak voltak, ennél nem követelte a rendszer, hogy csináljak nagyobb EFI-t(emiatt is gondolom, hogy a systemd-boot rendszer követeli a nagy helyet):
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme1n1p1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/nvme1n1p2 1050624 105908223 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p3 105908224 210765823 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p4 210765824 315623245 104857422 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p5 315623424 420481023 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p6 420481024 525338623 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p7 525338624 986712063 461373440 220G Linux filesystem
Disk /dev/nvme0n1: 238,47 GiB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Disk model: CL1-3D256-Q11 NVMe SSSTC 256GB
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 0C137DBA-7BFE-4595-9215-6662F4CA6AF3
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 156772546 156532931 74,6G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 498554880 500115455 1560576 762M Windows recovery envi
/dev/nvme0n1p5 156774400 261631999 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p6 261632000 345518079 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p7 345518080 418918399 73400320 35G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p8 418918400 492318719 73400320 35G Linux filesystem -
Van hely? A növelésre? Nincs útban a 16MB Microsoft Reserved partíció, annak se betűjele se fájlrendszere semmije nincs.
Ha ezek megvannak, mármint zsugorítgattad a C-t, gondolom az alapfelállás az volt hogy
EFI-100MB
16MB reserved
C:\
esetleges Recovery
Ha ezeken túlvagy, akkor 2 lehetőséget látok.
Live alól mindent lementesz az EFI-ről, törlöd, létrehozod az újat. Ha jól emlékszek Gpartedbe van UUID kézi buher, megadod az efinek a régit és mindent visszamásolsz.
Nem tudom most kipróbálni működne-e, melóhelyen vagyok, nincs itt a dualbotos cuccom. A céges Windowsokat meg nem nagyon akarnám egy ilyennek alávetni, érthetően.
2. ha esetleg a Windows meg tudná csinálni, erről gőzöm sincs, de:
win, rendszergizdai parancssor,diskpart
list partition
select partition "EFI partíció azonosítója"
assign letter= Z
ezzel megjelenik mindenhol Z meghajtó néven, Fájlkezelő, Lemezkezelő.
de hogy innentől tudsz-e vele valamit csinálni arról gőzöm sincs. -
-
paolinho
őstag
Hát most sikerült egy kicsit összebarmolnom a dolgokat. Kezdem azzal, hogy először is a Flatpackek alól feltelepítettem az ott fellelhető legújabb LibreOffice-t (24.2.5.2.) Egyébként gyorsan összehasonlítva a 7.4.7.2-vel szerintem látványosabb az újabb. Pl. a régin sötét módban alig látszik jónéhány ikon a menüsorban, mint pl. a Nyomtató is ilyen.
Na mindegy, ezután a népszerű alkalmazásoknál megkerestem a régit, és töröltem. Viszont ekkor vettem észre, hogy szintén itt van backports verzió (24.8.07). Na, gondoltam, akkor mégis inkább legyen ez, ezért töröltem a Flatpackest feltelepítettem a backports-ost. Ezután jött a feketeleves, ugyanis valami hiba okán nem indult el a program. Kár volt előre törölni a Flatpackest. Mindegy, most újratelepítettem azt, és letöröltem a hibásat. Most rendben van az alkalmazás.Más. Lehet hogy hülyét kérdezek, de a Double Commander-ben hol találom a Letöltés mappát? Totál elvesztem benne.
-
Ahogy az ablakkezelőből is rengeteg van, egyéni ficam ki melyiket választja, melyik tetszik meg neki.
Pici kiigazítást eszközölnék, ha megengeded!
Asztali kezelőfelület(DE), amire gondolsz, az ablakkezelőt(WM) nem a user választja, hanem a disztribútor rakja a DE-hez.
A példa nyilván nem neked szól, hanem akikbnek ez új még...
Desktop: Cinnamon v: 6.2.9 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 noble -
urandom0
senior tag
A legtöbb mai gép simán bebootol NTFS fájlrendszerű EFI partícióról is, csak akkor kell a FAT-hoz ragaszkodni, ha nem indul NTFS-sel.
Az az UEFI_NTFS partíció pedig FAT (konkrétan FAT12), oda van írva... csak a kötetcímke UEFI_NTFS. Ez a Rufus egyik sajátossága, az UEFITFS nevű bootloader.
-
paolinho
őstag
Igazából csak az újabb verziszám inspirált, nem mentem a mélyére. Mint ahogy a rendszerrel is csak barátkozom.
Pl. tök furcsa nekem ez a telepítósdi metódus, hogy jellemzően Terminál alól történik.
Én most még pl. ezekkel a tömörített fájlban leszedett alkalmazásokkal sem tudok nagyon mit kezdeni. A Win exe fajljaihoz hozzászokva ezekkel meg kell tanulni bánni. -
-
törölt tag
Nem mondtam, hogy törölje ki.
Csak ott valami nem okés.
Volt egy telepített ubuntu egy nvnme ssd-n. Aztán be lett téve egy sata ssd. Arra meg telepített egy windowst. A windows ssd-n nincs efi partíció.
Nem tudom mi mehetett félre, de szerintem nem okés valami. Nem telepítettem még úgy windowst, hogy benn volt már egy linuxos lemez is és nem tudom hogyan reagál ilyenkor a windows installer.
Passz. -
-
Normal esetben igen, az elso user lesz ilyen, de az a bizonyos elso user utana akarhany kovetkezot felvehet ugyanilyen joggal - es a rossz gyakorlat errefele mutat. Az is igaz, hogy mar nem csak az Ubuntu csinalja ezt, de ok terjesztettek el (figyelem: nem azt mondtam, hogy ok talaltak ki) Linux korokben: ma mar egy Debian is felajanlja, hogy ha nem csinalsz jelszot a rootnak telepiteskor, akkor az elso user megkapja a sudo-t.
-
-
Nem jártam utána, magánvéleményem amit a józan paraszti ész ihletett:
A snapbe benne lehet minden létező jog, magába a futtató környezetbe.
Viszont adott appnak csak azt adja meg amit az app készítője beletett.
Pl. ennek a videoletöltőnak adhatnék jogot a pulseaudio, mikrofon, webkamera stb. használatára is így de értelmetlen hisz nem tudná használni mivel nincs benne ezek kezelése.
Abba igazad van hogy ha NEKEMsikerült eérni a permissions megváltoztatását, akkor nem ez a konténer formátum lesz a jövő überbiztonságos megoldása
Egyébként ez dettó mint a többi formátum. pl. .deb és a nemrég nagy port felvert valami tömörítőbe becsempészett hátsó ajtó.
Amondó valék, minden annyira biztonságos és annyit tud amire a készítője tervezte és amit belepakolt.
Csupán a szerencsén múlik sokszor.
off, pl. a fiam házi kamerarögzítő szerverét 2 napja támadja egy angol IP-ről valaki, eddig 10000feletti jelszópróbálkozást regisztrált.
Nagyon kellhet valakinek az a belépés... -
Kolléga... hát csak ennyire tart engem?
A Snap-store csak azt ajánlja fel módosítani amire az appnak engedélye van, benne van az appba gyárilag, a plugs alatt.
És ott nem volt removable-media, ezt tettem bele kézzel.
A művelet előtt ez nem létezett, ezért ugye engedélyt sem lehetett erre adni.
Csak a /home lebegett a szeme előtt. -
nagyfejü
őstag
Köszönöm a türelmedet és hogy segiteni akarsz! Sajnos nincs mentésem.Már nincs benne a sata vezérlő! Anélkül próbálkozok!
egy kérdés?! A HDD ésvagy a mappa elnevezése bekavarhat? vagy az itt nem számit?
Most perpill nincs semmi a gépen!
Hanyas verzióval érdemes próbálkozni? Legújabb v régebbi? Vagy mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- EAFC 25
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest