Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Essejó

veterán

válasz Arpee78 #39439 üzenetére

Szia!
    Kicsit Ádám és Évánál kezdem.
    Én a héten raktam össze egy szintén Dual bootost csak w7-el, igaz előtte egy Voyager volt önmagában a gépen. a gparteddel töröltem a particiókat, viszont a Windows telepítő lemezig el sem jutottam , mert a grub reklamált, hogy nincs rendszer a gépen és nem volt hajlandó a bootot a dvd meghajtónak átadni. gparted vissza és létrehoztam a teljes lemezen egy ntfs particiót. Így már elindult a Win telepítő, az első mozdulattal töröltem a particiót és létrehozattam vele saját magának egy 120GB-ost, erre települt a W7 a maradék 200GB particionálatlan maradt. Majd következett a LinuxMint. Egyből látta a W7-et és felajánlotta a mellé telepítést. Megkapta a teljes maradék területet és szó nélkül települt. Mindezt egy öregecske Lenovó T61-en adtam elő.

A te eseted annyiban más, hogy nagy valószínűséggel UEFI BIOS-os lapod van, az használ ugyanis GPT particiót. A GPT particiónak több előnye is van a a régi MBR típusúval szemben. Míg az utóbbi csak 4 elsődleges partíciót kezel addig az előbbi akár 128-at is, ráadásul ott a 2,2TB határ ami az GPT partició esetében nem áll fenn míg az MBR esetében igen.
    Viszont a 120GB-os SSD-d esetében olyan sok érv nem szól a GPT partíció mellett, sőt még az is ellene szól, hogy a hagyományos Windows telepítőkészlettel nem lehet rá Windowst telepíteni, hanem kimondottan az UEFI -re készített telepítő készlet kell. Én a helyedben rákeresnék a Biosban a Legacy módra és engedélyezném azt. Aztán törölném a GPT partíciót és úgy kezdenék bele a telepítésbe. Ha még is ragaszkodsz a GPT-hez, akkor itt van egy elég jó leírás a GPT-re telepítendő 64bites windows 8.1-ről meg némi UEFI gyorstalpaló is.
    Az, hogy a Linux mit szól a GPT partícióhoz, megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs.
    Bocs nincs kedvem átfogalmazni inkább kihúztam. Szóval a GPT-nek nincs köze a telepítő készlethez, hanem az UEFI-nek van, Ergo a Picipuhától letöltött MSDN Original nagy valószínűséggel nem megy fel egy UEFI-s gépre. Kimondottan az UEFI telepítésre felkészített telepítő készlet kell hozzá. Viszont az UEFI-re felkészített az simán telepíthető nem UEFI-s gépekre is.

• Arpee78

senior tag

Sziasztok,
    Segítség kellene egy Dual boot rendszer összehozásához. Win 8.1 és Linux Mint 17.2 Cinnamon, mindegyik 64 bites. 120GB SSD, H81M alaplap

Wint telepítettem először, az SSD-n volt hely kihagyva a Linuxnak, a gyors indítást is kikapcsoltam, de a Linux nem látta a partícionálást és a Windowst. A Linux telepítő egyben látta a 120GB SSD-t partícionálás nélkül. ennek ellenére a (live)Linux fájlkezelője gond nélkül látta a Windowst a partícióján.

Megpróbáltam a feltelepített Linux mellé tenni a Windowst, ekkor a Win telepítő mondott nemet, mert valami GPT neki nem tetszik.

Megoldás?

• Madara-san

aktív tag

Üdv emberek,

Az a problémám, hogy külső, USB HDD-re telepítettem az elementary os-t, és az asztali gépemen nem tud róla bebootolni. Azt írja, "gave up waiting for root devcie". A laptopomon ugyan erről a HDD-ról simán bebootol. Teljes lemezt neki adtam a linuxnak, ext4+swap. Tud valaki segíteni? A gépemen van Windows 7, és Mac OS X, de a Linuxot nem szereti...

Gigabyte GA-Z77-DS3H + i7-2600. Próbáltam USB2 és 3-as portban is, az elementary telepítő simán bootol USB-ról.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz TAKÍÍ #39306 üzenetére

Semmi különbség ezen a szinten egy ssd és egy hdd vagy egy sshd között. Abszolút semmi.

-ha elég nagy az ssd, akkor több oprendszer is ráfér. Ha nem, akkor lehet jobban megéri egy méretes sshd-t venni, mint több ssd-t és egy hdd-t.

-a grub annak az eszköznek a boot szektorába települ, amit megadsz neki a disztró felrakásakor. Ez jellemzően az az eszköz, amire magát a disztrót is raktad. Na mármost ha a Linuxot rakod fel utoljára, akkor a grub menüjéből minden oprendszert megkapsz ami a gépen van. Fordítva nem működik, mert a Windózer az dózeról...

-a grub beállítható. Lehet olyat, hogy fixen x rendszer induljon, meg lehet olyat is, hogy mindig a legutoljára kiválasztott.

-egy ssd esetén 128GB kell ahhoz, hogy 2 Windows és x Linux elférjen rajta. Maga egy Linux disztró akár egy 16GB-s példányon is röhögve elfér.

-a Windows is tudja olvasni a Linuxos partíciókat, ha kap Ext partíció kezelő drivert. Linuxon persze nem kell semmi az ntfs-hez...

• King Unique

titán

válasz dokee78 #39299 üzenetére

Hát pedig látnia kéne, akkor ott nálad hibádzik vmi nagyon.

"Bootloader hol legyen?"

a.) Ha azt akarod, hogy Grub legyen, akkor nem kell piszkálni, maradhat sda. A Grub-ból ki fogod tudni választani a Win7-et is indításnál. (sdb mi, vmi kártyaolvasó, vagy másik vinyó?)

b.) Ha azt akarod, hogy a Windows Boot Loader megmaradjon, akkor arra a partícióra kell tenni, amelyikre a Linuxot telepíted (pl.sda5). Így alapértelmezetten a Windows fog csak elindulni, a Linux nem, de előbbiben EasyBCD-vel könnyen hozzá tudod adni a Linuxot és kész is.

• Essejó

veterán

válasz ubyegon2 #39201 üzenetére

Bírom én az iróniát, max nem mindig szeretem. :))
    Egy szóval nem mondtam, hogy nem próbáltam megkeresni:

Itt is igazad van, de legyen egy pici mentségem, hogy a majd 30 évnyi Windows használat elkényelmesített és eszembe nem jutott, hogy a Linux distrók alatt különbségek vannak. Ráadásul a Topik címe teljesen passzol rám. :D
    De hogy a kérdésedre válaszoljak:

Pontosabban ezt telepítettem: Voyager 14.04.04 64bit HU 2015 március.iso

Viszont lehet, főleg a kíváncsiságom miatt, hogy erre is ránézek: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU 2015 augusztus remaster
    Szóval tényleg van distro mondhatni dögivel, és gondolom majd mindnél más lenne a megoldás a gondomra. :DDD

Viszont ezt a Samba dolgot nem értem.Azon kevés dolog közt, amit eddig a Linuxal kapcsolatban olvastam, az szűrődött le bennem, hogy a Samba konfigurálása a Windowsos megosztásokhoz kell. Non az én Linksys NAS-om-on alapból valamilyen cél Linux szoftver fut. Akkor meg, hogy jön ide a Samba? :F A Windows felé nincs gondom a felcsatolással, mint hálózati meghajtó. A cél az lenne, hogy a Linux is valami hasonló módon lássa.

Más! Jó néhány topik társnál láttam, hogy gondjaik vannak a Pendriveval való bootolással, mert, hogy a gépük nem támogatja. Nekik egy kis olvasni való, a konkrét megoldásról.

• King Unique

titán

válasz Rimuru #39211 üzenetére

Hát Linux terén elég basic sajnos... :B
    Magyarán ez a LibreCrypt képes Linux alatt LUKS titkosítást FAT32-re is tenni és azt Windows alatt is meg lehet nyitni. De akkor elbeszéltünk egymás mellett, mert én azt hittem, hogy pl. így a lemezek alkalmazás LUKS+Ext4 megoldása is hozzáférhető a másik rendszeren. De utóbbi ugye nem.
    Illetve ez az AV riasztás se az igazi, ennyi erővel nekem inkább alternatíva a VeraCrypt, azzal még nem volt ilyen problémám.

(#39206) st6969: igen, jó módja a live rendszer, de gyakori használatnál kényelmetlenebb, akkor inkább már állandóra egy Linux, vagy megfelelő védelemmel és funkciókkal egy Windows.
    Pedig van a te bankodnál is, mint ahogy a fórumtárs szemléltette.

"Ezt nem értem :B (AV = antivirus?! Avast-ot használok + Win10, nem találtam benne ilyet)"
    "egy megfelelő AV-ben" volt a válasz. Ilyen pl. a Kaspersky, Bitdefender, G Data, de az új ESS 9-ben is lesz secure banking. Illetve a Bitdefender Safepay letölthető különálló alkalmazásként is.

(#39218) kkdesign: akármilyen dual boot rendszert csinálsz, a gyors rendszerindítást mindig ki kell kapcsolni, mert okozhat instabilitási problémákat.

• lev258

veterán

válasz st6969 #39216 üzenetére

Pedig tényleg nem nehéz, grafikus program is van hozzá. A Cinamon-nak meg mennie kellene nálad szerintem. Milyen videókártya?
    kkdesign: Lehetséges, de Windows 10-zel kapcsolatban még mi is kicsit bizonytalanok vagyunk. Mindenesetre a Windows fast boot-ját ki kell majd kapcsolnod.

• Rimuru

veterán

válasz King Unique #39194 üzenetére

Biztam a tudasodban hogy tudod majd ertelmezni, mindent ott van pastebinen. ;) Azert irtam a kasperkys dolgot mert ha az jelzest akkor mas is adhat (foleg ha van valamilyen kozos adatbazis), es errol nyiltkoztak az oldalukon is. Linux alatt csinaltam mindent, fat fajlrendszerrel. En nem Windowsban, hanem Linuxban gondolkozok, ha valamit csinalok akkor azt itt is csinalom (nem veletlenul nem vagyok aktiv windows topicokban).

(#39206) st6969: Amirol en beszelek az pont live rendszert. Azert irtam a bootloaderes vagy pendriveos megoldast mert (gondolom) viszonylag gyakran fog kelleni, es akkor mellete pl tudod meg masra is hasznalni a pendriveot (ha nincs ilyen celra egy felesleges), vagy nem kell masik eszkoz mert a vinyon marad az ISO.

• inf3rno

nagyúr

Közben van annyi fejlemény a videokártyás problémámnál, hogy indítottam Mint fórumban [link] egy topic-ot, hátha segítenek debuggolni. Még nem került ki, egyelőre moderálás alatt van. Ami eddig segített, ha már használhatatlan volt a percenkénti akadásai miatt, hogy toltam egy alt+f2 restart-ot. Most már 2 órája semmi ezek után. De általában így kezdi friss indításnál is, aztán később belelendül (szerk: kellett mondani, az előbb megint akadt egyet).

Volt még ma olyan furcsaság, hogy a plugin container (adobe flash nevű szemét) 70%-ra járatta a processzort, és már kezdett 60°C fölé emelkedni.

Elkezdtem zenét hallgatni a fapados lejátszón. Érdekes módon egyáltalán nem hiányzik a jetaudio, pedig azt hittem fog..

Találtam vírusirtót, ő nem talált semmit, pedig netezek már 3 hete Mint alól. A win már rég tele lenne trojannal ennyi idő után.

Kiderült, hogyha Linux alól bootolok, és huzamosabb ideig nem használom a windows-t, akkor megnyugszik a seagate hdd, szóval NAS-ba is nyugodtan berakhatom merevlemeznek. Ezen kívül van még egy fél terrás régebbi modellem, meg van a T100TA-ban is egy beépített merevlemez, amit lehet, hogy kiszedek ilyen célra. Gondolom az valami occsó 2.5"-os. Nem sokára rendelek pogoplug-okat, aztán összrakom a minimalista szerver parkomat eloszott szoftverek tesztelésére. VM-ben is lehetne, vagy docker-el külön container-ekben, de valahogy jobban szeretem, ha kézzel fogható.

Felraktam még a Mint-re pár deskletet, egész jók, van köztük tőzsdés meg időjárásos is. Valamelyik húzza a procit, legalábbis cinnamon azóta elég sűrűn ad 50%-os terhelést. Majd utánajárok, hogy melyiket kellene lelőni, de sajnálnám mindegyiket. Igazából mindet újra tudnám írni nulláról, vagy debuggolni, úgyhogy nem para. Fogom is majd a későbbiekben, mert sticky notes-ra nem találtam semmi kimondottan jót, meg amúgy is írok magamnak egy határidőnaplós alkalmazást a szerverre, amit beteszek majd deskletbe és appletbe is. Keresztkérdés ezzel kapcsolatban, hogy Webstorm-hoz van e bármilyen tool pl selenium, ami segít tesztelni ezeket az alkalmazásokat?

Összességében napról napra egyre jobban élvezem a Mint-et, és már nem hiányzik annyira a win7. Ha nem lenne ez a videokártyás dolog, akkor kétségek nélkül formáznám a HDD-t. Így meg egyelőre várok. A telepítője már nincs meg úgy emlékszem, de egyébként sem szívesen várnám ki azt az egy hetet, amíg egy sp1-es win7-re lerántja ms-től a frissítéseket a gép...

• King Unique

titán

válasz dokee78 #39197 üzenetére

Van benne az az automatikus, akkor "lecsíp" magának, viszont aszem úgy a Grub lesz az alapértelmezett.
    Szerintem ésszerűbb Windowsban leválasztani neki (külső partícionálóval szoktam csinálni) 15-30 GB-ot, vagy akár nagyobbat, ha az az igény. A partíciót nem kell formázni, így a Linux telepítőben "szabad területként" fog megjelenni.
    Majd telepítésnél Valami más ---> kijelölöd a szabad területet, meg erre kerüljön a Grub is. Már, ha azt akarod, hogy Windows Boot Loader megmaradjon. Esetleg lehet neki adni x GB swapot is.

• King Unique

titán

válasz dokee78 #39187 üzenetére

Mint Cinnamon szerintem bőven jó. A KDE bár látványosabb vmivel, ott a KWin effektek, de nem mindenkinek áll kézre, nekem is inkább Cinnamon.

"Tehát megjelenik a Windows és Linux is,de ha adott időn belül nem választok akkor a Windows indul?"
    Ha azt akarod, hogy ne a Grub, hanem a Windows Boot Loader legyen az alapértelmezett rendszerbetöltő, akkor telepítésnél nem a teljes lemezre (sda), hanem az adott Linux partícióra (sdax) teszed a Grub-ot. Erre szokott lenni a legtöbben a kézi particionálásnál lehetőség. Utána Windows alól EasyBCD-vel tudod hozzáadni a Linuxot és kész is.

• dokee78

félisten

Korábban már érdeklődtem Linux után pendrivera,igaz konkrétan nem kaptam ajánlatot.
    Windows 7 mellé kellene egy jó Linux.
    Driverekkel ne kelljen szenvedni,magyarul tudjon.
    Szép grafikus felület.
    Konkrét verziókat kérnék.

:R

Meg lehet az oldani,hogy pl indítom a gépet és a Windows legyen az alapértelmezett boot rendszer?
    Tehát megjelenik a Windows és Linux is,de ha adott időn belül nem választok akkor a Windows indul?

És ha pl Linuxozok akkor megy a torrent is Linux alól,de ugyanazokat seedelem amit Windows alól?

• Rimuru

veterán

válasz King Unique #39139 üzenetére

"ez a LibreCrypt a Linux alatt, beépített megoldással titkosított meghajtókat is kezeli Windows alatt?" - Ott a feature lista, ha ugyan arra gondolunk beepitett megoldas alatt akkor igen. :P
    Ez lenyegeben egy FreeOTFE fork

st6969, reszt bovitenem a korabbi ISO-s javaslatommal, ha mar elojott a pendrive is. Lehet olyat is csinalhogy hogy letrehozunk tobb particiot a pendriveon, az elsot meghagyjuk adathordozasra (hogy tudja kezelni a windows), a masikra pedig rairjuk az ISO-t, gep bekapcsolasakor pedig a pendriveot kell kivalasztani boot eszkoznek es megy ugy is (ha ezt megtesszuk alapertelmezettnek akkot pedig eleg csak bedugni/bedugva hagyni es egybol rola bootol). Ezt csak azert irom mert ilyenkor nem kell kulon telepiteni es plusz terhelest se nagyon kap a pendrive, eleg akkor frissiteni ha pl kojott egy uj ISO lemezkep.

• King Unique

titán

válasz ubyegon2 #39117 üzenetére

Pedig tegnap még jó volt. :D
    OK, örülök, hogy adhattam egy ötletet hozzá.

(#39120) OldAkita: Veracrypt, ez többplatformos.

(#39135) colomb2: ez a LibreCrypt a Linux alatt, beépített megoldással titkosított meghajtókat is kezeli Windows alatt? Illetve látom említve van a FreeOTFE is, amit én csak XP alatt tudtam használni, mert az újabbaknál digitális aláírás hiányában fel sem lehet telepíteni, max esetleg teszt módban, de az macerásabb. Ezért is használtam erre a célra Veracrypt szoftverét.

(#39124) st6969: amúgy, mért van erre akkora szükséged? Csak mert egyrészt Win alatt bankolva, egy megfelelő AV-ben van bank safe modul is, külön böngészővel, virtuális billentyűzettel, így a védelem is adott, illetve a bank oldala a böngészőben amúgy is biztonságos (https) csatornán megy. Másrészt úgyis kétlépcsős azonosítás (sms) van a legtöbb helyen, így csak úgy utalgatni sem tudnak a számládról.
    Harmadrészt, ha eddig nem (live) Linux alól bankoltál, akkor valamivel nagyobb esély van rá, hogy már ms, google és társai, + "hárombetűsök" is tudhatják a jelszavaidat, láthatták a számlatörténetedet... :DDD

Virtuális rendszer nem biztos, hogy annyira jó privát szféra terén, mert abba pl. a belelát a gazda OS, de még vírusírtók is. Amúgy meg live rendszer jobb ötlet, szerintem azért egy pendrive is kibír ilyen kis terhelést, ha netán idővel tönkre is megy, szinte fillérekért veszel másikat. Ha meg ennyire gyakran lesz a gépen Linuxról bankolás, akkor érdemes lehet a Windows mellé felrakni és indításkor a boot menüben kiválaszthatják, melyiket akarják használni.

• Rimuru

veterán

válasz OldAkita #39120 üzenetére

Ma szerintem mar Mint alatt se kell semmit csinalnod hogy menjen, egyszeruen hasznald a cryptsetup programot, errol egy nagyon jo iras van ArchWiki-n (neked ez lenyeg). Windowson pedig ezt hasznald, LibreCrypt. Mas megoldast pedig mar linkeltek.

(#39124) st6969: Szerintem az lenne a legjobb megoldas ha siman ISO-rol bootolnal be. Itt van egy leiras hozza. Nem teszteltem, talan majd meg King Unique tud segiteni o ismeri a windows bootmanageret. Virtualis gepet ilyenre nem ajanlanek, igaz hogy ez nehezebb, meg ujrainditas utan erheto el csak de teljesen elszeparalt lesz, sot ISO-ba csak ugy nem nyulhatnak bele.

• spammer

veterán

válasz st6969 #39124 üzenetére

"meg tudnám-e oldani valahogy azt, hogy egy windows-os rendszer asztalára helyezett parancsikonnal induljon a live rendszer?"

Nem. Rakj fel egy Virutalboxot (virtuális gép), és használd úgy a live rendszert (vagy akár telepítheted is). A boot idő persze nem lesz így sem gyorsabb, de legalább nem kell újraindítani a gépet egy bankoláshoz és nem kell utána újra elindítani a Windowst sem.

• st6969

őstag

Sziasztok,
    szeretnék alkalmanként használni live rendszert (csak annyi időre, amíg neten bankolok). Olyan kellene, ami nagyon gyorsan bootol (Lubuntut ajánlották pl.). Kérdésem, hogy meg tudnám-e oldani valahogy azt, hogy egy windows-os rendszer asztalára helyezett parancsikonnal induljon a live rendszer?
    Csináltam bootolható pendrive-ot, azzal nyilván működik, de egyszerűbb lenne asztalról indítható ikonnal (család hölgy tagjai is használnák). (Érdekes, hogy hiába mentem, el az UEFI biosban, hogy az elsődleges boot az a pendrive legyen, következő alkalommal mégsem az, tehát ezt is mindig babrálni kellene...)

Létezik-e olyan disztró (gyorsan bootoló), aminek a live verziója magyar billentyűzetkiosztással indul (jelszavak miatt)?
    Előre is köszönöm a segítséget.

• King Unique

titán

válasz mickemoto #39112 üzenetére

OK, nézegesd.
    VMware Player ugyanolyan virtualizáló program, mint a Virtualbox, a host rendszerre kell feltelepíteni. Viszont, ha ezt akarod használni, akkor abban még1x fel kéne telepíteni a Suse Linuxot, ami gondolom macera...
    De szerintem Windowsra jobb bizonyos szempontokból, mint a VB, legalábbis USB-s eszközök kezelése terén magasan veri még ez a sima, ingyenes Player is.

Amúgy azon nem gondolkodtál még, hogy éles rendszerként felrakd a Windows mellé, dual boot megoldással és akkor az NTFS partíciók elérésével sem kéne szórakozni, mert a Linux alapból kezeli őket? Illetve Windowsra is van ExtFS driver, amivel simán írja & olvassa az Ext4 partíciókat.

• mickemoto

őstag

Sziasztok.
    Hogyan tudom megoldani azt a problémát hogy egy windows 8.1-alól Virtual Box-ban futtatott Suse Linux alól lássam és írni tudjam a gépben lévő lemezen található két ntfs partíciót?

Illetve hogy ugyan ezen virtuális linux felismerje a notebookhoz csatlakoztatott külső usb-s mobil rack-ben lévő szintén ntfs partíciót.

Az utóbbi lényegesebb volna.

• inf3rno

nagyúr

válasz CPT.Pirk #39100 üzenetére

Nem az a baj, hogy nem indul a win, hanem hogy fel sem ismeri az eszközöket, tehát odáig nem jut el, hogy megpróbálna bootolni a windows-ról. Registry-ben egyébként át kell állítani achi-t 0-ra, aztán magától feltelepíti a driver-t hozzá azt írják. A bios-al van valami gond, most nézek utána.

Elvileg ugyanez van, mint ennek a srácnak. [link] és itt [link] van rá a megoldás. Majd mindjárt átnyálazom. Óvatosan ezekkel a linkekkel, mert az egyiken valami js kód megpörgette a processzort 60%-ra (5%-ról), meg beakadt teljesen a gép. Js-t lelőve érdemes nézni őket.

• inf3rno

nagyúr

válasz #21078528 #39088 üzenetére

Jogos, az AHCI-vel van a gond, de úgy néz ki a windows nem bootol be ahci módban. Azt írják, hogy a registry-ben kell haxolni valamit. Linux-ot sikerült bebootolnom, de ebben meg nincs normális benchmark, iozone nevűvel próbálkozom, már megy pár perce, de nem nagyon akar leállni. Elég fapados ez a konzolos megoldás a windows-os benchmarkokhoz képest. Csak ilyen számokat írkál, amik az átlag felhasználónak semmit nem jelentenek, és tök felesleges, ha csak annyit akarsz tudni, hogy mennyivel ír meg olvas az ssd, amit kb 1 perc alatt meg lehet állapítani. Most kb negyed órája megy, le is lövöm mindjárt, mert ennek így nincs értelme. Közs a tippet! :R

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Kiegészítve a korábbi eredményeket, most felraktam a Deiban8-at egy Kínai dzsunka SSD-re (Fastdisk 16GB, 5200Ft házhoz szállítva az ebayről).

A gép: 2*2.6GHz (Pentium dual core E5300 valami) 2*1GB ram és 160GB-s Satás hdd
    Debian8 Lxde a Firefox betöltéséig a Grubtól: 47 másodperc
    Windows7 friss telepítés, töredezettség mentesítve ugyanezt 82 másodperc alatt érte el.

Aztán az SSD-vel és az Lxde-s Debiánnal ezt mértem:
    Grub után 13 másodperccel bejön a desktop, a 14. másodpercben meg már ott virít a böngésző is a google-el. :)

Szóval akinek régi gépbe van, annak lehet nagyon megérné egy ilyen dzsunka ssd megvétele, mivel egy Windows ugyan nem is fér rá, de a Linux disztrók bőven. :K

• Rimuru

veterán

válasz King Unique #38766 üzenetére

Igazabol ez eddig is igy mukodott (a hibernalat miatt protected modba kerul a fajlrendszer), csak nem volt senki aki hibernalast hasznalt volna a korabbi windowsokban, a fast boot miatt pedig ez lett az alaptertelmezett.
    Ismerem az ext2fsd-t, hasznaltam is mar, de most a titkositott fajlrendszere(i)m miatt mondom hogy a windowsnak eselye sincs. Alapbol ugy terveztem meg hogy nem vettem figyelembe mas rendszert a linuxon kivul.

• lev258

veterán

válasz King Unique #38760 üzenetére

Azért azt tegyük hozzá, hogy nem a Linux hardverigénye túl kicsi, hanem a Windowsé nagy (indokolatlanul). A fast startup meg egy félhibernálásos megoldás, nem tekinthető tisztességes boot-nak.

• King Unique

titán

válasz CPT.Pirk #38758 üzenetére

Igazából annyira nem fontos, mert az összes Linux, még a KDE, Unity hardverigénye is (jóval) kisebb, mint egy Windowsnál, így ilyen oldalról nézve, nincs értelme összehasonlítani.
    Boot terén nem mindegyik Linux annyira fürge (pl. Mint), illetve a W7-nél fast startup sincsen, mint az újabbaknál, mert azzal töltenek be igazán gyorsan. Viszont, ha dual boot van, akkor meg ki kell kapcsolni, mert okozhat problémákat.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #38626 üzenetére

Egy orosz srác írta anno, hogy win8 defraggeli az ssd-t, mert az ntfs egy bizonyos szint felett képtelen kezelni a töredezettséget. De nem értek hozzá, és nem találom ezeket a cikkeket az előzményekben. Kb 1 éve olvastam róla. A téma szempontjából lényegtelen. szerk: mégiscsak meglett: [link] [link]

Köszi, már telepítem is az ublock-ot helyette.

Csak levontam a következtetést, hogyha windows-on napi szinten belefutok vírusokba, akkor valszeg a linux sem lehet sokkal különb. Elképzelhető, hogy tévedtem, mindenesetre legalább egy ingyenes vírusirtót felteszek.

Okés, akkor maradok ebben a topic-ban. Ezt az "alapok" témát kifejtenéd?

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz inf3rno #38596 üzenetére

A postgres az natívan megy Linux alatt, csak 1 lépéssel több a szerver beállítása, mert a usernek meg kell adni a kellő jogot.
    A GIT eleve Linuxos cucc, a Linux kernel fejlesztéséhez írták mikor fizetős lett korábbi verzió kontroll cucc amit használtak.
    Az LO multiplatform.
    A vírusirtó nem igazán érdekes. Meg vannak ingyenes, Linuxos vírusirtók is.
    Az ME játékok mennek Wine-val, de nekem eddig teljesítmény problémáim vannak velük. Pl. az ME1 a csillagtérkép körül eléggé belassul, míg máshova nézve meg jól fut.

A többi progidnak meg kb. van alternatívája, esetenként nem is egy.

Van egy 120GB-os SSD-m, amire feltenném a rendszert. Hallottam, hogy vannak Linux-ban jobb fájlrendszerek is SSD-hez, mint az NTFS, és ezeknél nincs szükség időnként töredezettségmentesítésre, ami csökkenti az életidőt. Van valami ajánlás ezzel kapcsolatban?
    Nope. Otthoni felhasználásra jellemzően EXT4 fájlrendszert használunk, mindegy h. ssd, vagy sem. Elég okos dolog mert ha nem tömöd tele a partíciót, akkor nem fog jelentkezni töredezettség, megoldja magától. Az ext4 wikiben találsz róla részleteket.

Úgy rémlik, hogy léteznek ilyen automatikus telepítők, amik már be vannak lőve biztonsági szempontból. Szerver gépet is így szoktak fellőni, meg van docker is, amivel meg alkalmazásokat szoktak felszórni rá. Ilyesmire van bármi lehetőség, hogy gyorsan túllegyek a nehezén? Van lehetőség olyanra, hogy lementsem a teljes rendszert, aztán később ha esetleg valami miatt le kelljen gyalulni, akkor csak visszamásoljam pendrive-ról pár perc alatt? Annak idején Windows XP-t pár havonta újra kellett tenni, mert elhasználódott. Windows 7-nél már nem érzek ilyet, néha-néha van, hogy egy-egy alkalmazást újra kell rakni, mert valami tönkremegy benne. Mennyire stabil ilyen szempontból a Linux?
    -Eleve komplett SW környezettel kapod a telepítést, ez nem Windows, hogy mindent kézzel keljen felrakni.
    -Tudsz partíciót menteni fájlba, vannak erre bootolható progik amik mindenféle fájlrendszert kezelnek.
    -Az XP sem használódott el havonta, ott más gond volt. A Linuxot se kell újrarakni havonta.
    -A Win7-ben sem megy tönkre magától egy alkalmazás. Ne vedd rossz néven, de ez user error lesz, mint az XP-nél is.

Ami talán még fontos lehet, hogy van auto update Linux-ra, vagy mi az eljárás a biztonsági rések foltozásakor?
    Pont úgy mint minden más oprendszernél. Jellemzően szólnak, hogy xy darab frissítés elérhető, te meg frissíthetsz.

Amihez nagyon hozzászoktam az évek során, az, hogy amit csak lehet GUI-val állítok be, és nem CLI-ből. Szeretném ezt a felhasználói élményt megtartani, amennyiben lehetőség van rá.
    CLI-től nem kell félni, jellemzően akkor szoktuk elővenni, mikor gyorsabb vele megcsinálni valamit, mint egérrel bemenni az xy menü almenüjébe.

A téma összefoglalót olvasd el, meg szerintem egy vuirtuális PC-n nézz meg egy-két disztrót mielőtt élesben próbálkozol.

• inf3rno

nagyúr

Sziasztok! 18 éve vagyok Windows felhasználó. Most, hogy a Microsoft üzleti stratégiát váltott, és el akarja minden adatomat küldeni a felhőbe, úgy érzem, hogy jobban járok, ha inkább átnyergelek Linux-ra.

Amihez nagyon hozzászoktam az évek során, az, hogy amit csak lehet GUI-val állítok be, és nem CLI-ből. Szeretném ezt a felhasználói élményt megtartani, amennyiben lehetőség van rá.

Szeretnék néhány alkalmazást futtatni úgy, mint ps:cs2, jetaudio 8, winrar, webstorm, git, postgresql, mongodb, neo4j, iis, nodejs, vmware player, libreoffice, foxit reader, firefox, notepad++, eset smart security, mass effect (1,2,3,4) - origin-en keresztül. Nagyjából ennyi, amit napi szinten használok, és nem igazán szeretnék lecserélni. A vírusirtó nem fog menni, megpróbálom megdumálni, hogy változtassák meg Linux-osra a licenszt, hátha. A többi közül leginkább a ps:cs2, jetaudio és mass effect miatt aggódok, mert ezekhez azt hiszem nincs Linux telepítő. Az első kettőt már annyira megszoktam, hogy nem szívesen váltanék másra, játékot meg nem azért vesz az ember, hogy utána ne használja. Van bármi remény, hogy ezeket képes leszek feltenni egy Linuxos gépre?

A config nagyjából így néz ki: gigabyte ep43t-usb3, intel core2 duo e8400, gigabyte geforce gt240, dell u2312hm, kingston khx1600c9ad3 2x2g, apc back ups es550, logitech g400, logitech k120. Hallottam, hogy a Linux nem áll a helyzet magaslatán driver-ek terén, ez mennyire lehet igaz ezekre?

Van egy 120GB-os SSD-m, amire feltenném a rendszert. Hallottam, hogy vannak Linux-ban jobb fájlrendszerek is SSD-hez, mint az NTFS, és ezeknél nincs szükség időnként töredezettségmentesítésre, ami csökkenti az életidőt. Van valami ajánlás ezzel kapcsolatban?

Szerintetek melyik disztribúció felelne meg nekem a legjobban ezekkel az igényekkel?

Úgy rémlik, hogy léteznek ilyen automatikus telepítők, amik már be vannak lőve biztonsági szempontból. Szerver gépet is így szoktak fellőni, meg van docker is, amivel meg alkalmazásokat szoktak felszórni rá. Ilyesmire van bármi lehetőség, hogy gyorsan túllegyek a nehezén? Van lehetőség olyanra, hogy lementsem a teljes rendszert, aztán később ha esetleg valami miatt le kelljen gyalulni, akkor csak visszamásoljam pendrive-ról pár perc alatt? Annak idején Windows XP-t pár havonta újra kellett tenni, mert elhasználódott. Windows 7-nél már nem érzek ilyet, néha-néha van, hogy egy-egy alkalmazást újra kell rakni, mert valami tönkremegy benne. Mennyire stabil ilyen szempontból a Linux?

Ami talán még fontos lehet, hogy van auto update Linux-ra, vagy mi az eljárás a biztonsági rések foltozásakor?

• xors

senior tag

Sziasztok!
    Adott a laptopom két lemezzel, egy ssd és egy hdd. SSD -n van a windows 7 ezt használnám főrendszerként.
    A másik lemezen létrehoztam egy üres NTFS 100GB -os partíciót, hogy oda telepíthessek linuxot.
    A gondom az, hogy nem látja a linux telepítő ezt a külön partíciót, hanem csak egyben látja az egész HDD -t mint ÜRES? terület. (Az SSD -t jól látja, még a windows saját kis 100 megás partícióját is)
    Valakinek van esetleg valami ötlete, hogy hogyan tudnám megoldani ezt a gondot?
    Előre is köszönöm a segítséget! :R

• Rimuru

veterán

válasz Dhampir #38509 üzenetére

/boot lenyegeben akkor kell ha hasznalsz titkositast, a konnyebb kezeles miatt nalam nincs swap particio, csak swap file. Az idealis eset az lenne hogy a rendszer es a swap a hdd belso reszere legyen irva (ahol elvileg a leggyorsabb az eleres), a /home maradhat tanyar szelen. Szemely szerint engem ez annyira nem hat meg, a lenyeg hogy pl a swap fajlom ne legyen toredezett.

Nalam ez igy nez ki, az utolso, sda4 az olyan hogy eppen ami "kell", volt mar ott windows es linux is.
    Device Boot Start End Sectors Size Id Type
    /dev/sda1 * 2048 526335 524288 256M 83 Linux
    /dev/sda2 526336 52955135 52428800 25G 83 Linux
    /dev/sda3 52955136 870844415 817889280 390G 83 Linux
    /dev/sda4 870844416 976771071 105926656 50,5G 7 HPFS/NTFS/exFAT

Helyfoglalas:
    /dev/sda1 240M 93M 131M 42% /boot
    /dev/mapper/root 25G 19G 5,3G 78% /
    /dev/mapper/home 384G 304G 61G 84% /home

boot: 3 kernel van
    root: ha nagyon kene meg 4GB-t fel lehet szabaditani csak pacman cache altal, de mar amugy sok "felesleges" dolog is van itt.
    home: itt van a swap file, plusz a tobbi adat.

Remelem ezek az infok elegek lesznek a dontesedhez, konkret tanacsot direkt nem irtam, mert nem vagyunk egyformak.

• olivera88

veterán

Köszi. De én Windowsal írom ki a telepítőt. Mit használjak akkor Winen? Nem lehet h Win 8 fast bootját kell tiltani a laptopon?

• Exom

tag

GRUB témakörben kérnék egy kis segítséget. Olyan winyóra telepítettem a Linuxmint 17.2 -őt, amin már volt egy Windows 7. A GRUB és a Linux is működött. Azonban miután először kiválasztottam a Windows, és arról bootoltam, eltűnt a GRUB. A többi gép indításkor már nem jött fel, közvetlenül a Windows indul azonnal.

Sajnos ezt már 2 esetben is sikerült reprodukálnom, és nem tudom mi lehet a probléma, mit csinálok rosszul.
    A Linux installálásakor kézzel állítottam be a particionálást. Beállítottam a " / " helyét és a swap partíciót is. A GRUB helyét nem állítottam (lehet egyáltalán ?).
    Mit ronthattam el?

• bandee0817

tag

üdv mindenki :) a héten folyamatosan azon "pörgök" hogy windowsról váltok debianra :) ebben szeretnék kérdezni pár dolgot. szerettem volna dual bootban felrakni, 2x próbáltam már, sajnos eddig semmi sikerrel, nem akart működni sehogyse, nem ugrott fel az oprendszer betöltés előtti screen ahol kiválasztanám hogy debian vagy windows induljon el, secure boot controlom nincs a biosban (asus x550lb laptop). aki segített nekem telepíteni, nem uefi (vagy csak efi) módban telepíttette mikor kiválaszottam hogy az usb hogy bootoljon, lehet ez volt csak a hiba. az is lehet hogy a laptop korlátolva van és így nem lehet dual bootolni, volt már ilyen felvetés is... szóval fontolgatom hogy main rendszerként használnám debian-t, viszont nem tudom mennyire futnának bizonyos dolgok. sok fórumot meg teszteket bújtam, hol jobb teljesítményt, hol rosszabbat tapasztalnak debian alatt, főleg játékok terén. igen, sokat játszom, munka utáni kikapcsolódás :) valamint photoshop, stb... kérdésem az lenne hogy kb mégis mire számítsak?

amiket főként használok/játszok és csinálok:
    -photoshop (cs6)
    -marvel heroes 2015 (erről tudom hogy van steam os változat)
    -battle.net (heroes of the storm, hearthstone)
    -chrome alatt flash játék
    -más játékok (iso képfájlból)

körülbelül ennyi lenne a lényeg, ezek lennének fontosak számomra hogy fussanak. amennyire tudom a nem linux támogatott játékok is elfutnak playonlinux illetve wine-al, de szeretném tapasztalattal rendelkező userek véleményét kérni erről :) köszönöm előre is mindenkinek :D

• ubyegon2

félisten

válasz wopi #37962 üzenetére

Szia!

Errefelé ritkán van igény Win kiírására, de régebbi verziókra vannak megoldások, miért ne működne 7 feletti verzióknál. Próbáld ezt a két leírást, jelezd, ha jutottál valamire, hátha másnak is lenne később hasonló perverziója. :DD

Make a bootable Windows USB from Linux
    How to create a bootable Windows 7 USB Drive while using Ubuntu

• wopi

aktív tag

Sziasztok!

Elnézést kérek, részben offtopic, de a windowsos témában múltkor is leoltottak egy egyszerű kérdés kapcsán... :D

Letöltöttem a Windows 10 bétáját. Ki is írtam pendrivera (most épp Mint alatt, csak hogy legyen Linuxos vonatkozás is:D), az adatok látszólag rajta is vannak, de bootolni róla nem hajlandó. Miért lehet ez? Mit csinálok vajon rosszul? A letöltött fájlt ellenőriztem sha1 kód alapján.

Köszönöm! :R

• King Unique

titán

válasz lev258 #37825 üzenetére

Ezt már én is nézegettem, de sok leírás, sokfajta infó kering a neten, ezért is kérdeztem meg itt, hátha vki pontosan tudja.
    Hogy jön ide memóriakezelés? Arról volt szó, hogy Linuxnál nincs olyan megkötés, mint Windowsnál, hogy ekkoráról bootolni csak 64 bites rendszerről és UEFI-vel lehet. Adatpartíció más, az müxik 32 bitesnél is.
    Meg a 8.04-es Ubuntuban 2.6.24-es kernel volt [link], de GPT támogatásra egyik helyen 2.6.35-öt írtak, máshol meg 3.4.0, vagy mittomén. Ezért zavaró néha a sok netes infó...

• King Unique

titán

válasz gery2123 #37746 üzenetére

Én Win alól Rufus által írtam ki pendrive-ra és bootoltam kikapcsolt UEFI-vel, teljesen jól működött a Live rendszer, neteztem benne, asztali effektek (3D Kocka, cilinder stb.) is mentek pöpecül.
    Szal nálad, a te hardvered környékén lehet vmi gikszer.

Először nagy elánnal vetettem bele magam az új KDE 5-be, de aztán vhogy mégse áll annyira szemre és kézre. OS X és Windows alatt nekem adja magát ez a flat dízájn, de itt valahogy nem nyerte el teljesen (még) a tetszésemet. Egyelőre inkább KDE 4, vagy Cinnamon.

• apszi

őstag

válasz King Unique #37699 üzenetére

Nos...nekiálltam. Végül is úgy történt a dolog, hogy kénytelen voltam élesben minden HDD-t élőben hagyni, ugyanis rájöttem, ahhoz, hogy látható legyen a PATA-s HDD, ACHI vezérlésen kell hagyjam a BIOS-t, és a Wines vinyót sem húzhatom le mert...na de mind1, nem ez a lényeg. Lényeg a lényegben, hogy bátorságot gyüjtve, és mégegyszer elolvasva a partícionálással kapcsolatos infódat, és persze az ösztöneimre hagyatkozva :DDD, sikerült telepítenem úgy ahogy szerettem volna, minden maradt a régiben amit akartam, boot-olás szintén ahogy szerettem volna, és a Linux is megy mint a parancsolat, két dolgot kivéve, amire egyelőre nem találom a megoldást.

1. Nincs hangom.
    2. Csinálhatok bármit, indíthatok videót, jöhetek mehetek a beállítások közt, stb. minden rendben, de ahogy elindítom a Firefox-ot pár másodperc múlva menthetetlenül kifagy a rendszer.

Ezt a két dolgot leszámítva még, mint ősgyökeres Windowsos, azt kell mondjam, hogy kimondottan tetszik a rendszer. :) Van a fentiekre valami megoldás?
    Köszi előre neked is, és természetesen mindenki másnak is aki hozámszól ;)

• King Unique

titán

válasz Kovbob #37701 üzenetére

Win8.x-től fölfelé, akármilyen multi-boot megoldást csinálsz (Windows / Linux mellé), a Fast Startup kikapcsolandó.

• King Unique

titán

válasz lev258 #37690 üzenetére

Magyarán vsz a kiírásnál ronthatott el vmit, vagy maga a pen hibás, mert ha már tud róla bootolni a gép, akkor ilyen hibát elvileg nem szabadna dobnia?

(#37691) apszi: ha Windows alól hozod létre, akkor Win32 Disk Imager, vagy Rufus javasolt. Sőt nálam pl. előbbi a Zorin OS-t nem is tudta rendesen kírni, be sem sem bootolt, csak a Rufus volt képes rá.
    Pendrive-ok ellenőrzésére nem is tudom milyen spec program van, én csak a Check Flash nevűt ismerem Windowsra.

• King Unique

titán

válasz Doner #37682 üzenetére

Ha xy programmal bootolható Linux pendrive-ot készítesz, akkor azt utána a Windows nem fogja tudni megfelelően kezelni, újraformázni, legalábbis én ezt tapasztaltam.
    Linux alól törlöd és újrapartícionálod pl. FAT32-re, a beépített tool, vagy inkább Gparted segítségével, vagy Windows alól egy külső partícionáló programmal csinálod meg ugyanezt. Aomei, EaseUS, MiniTool stb. mind alkalmasak erre.

• Doner

aktív tag

Üdv mindenkinek!
    Mit csinált a linux a pendrive-ommal? Linux cinnamon alatt csináltam belőle bootolható live linux pent. Azóta már windowsban formáztam, másoltam rá zenéket, de a lejátszóm ahol eddig használtam error, a windows alatt működő win telepítő készítő is error-t ír a penre..nem működik windows alatt próbáltam formázni, az eszköz alapértelmezéseit visszaállítani de ugyan úgy hiba, hogyan tudnám visszaállítani gyárira?

Nagy hálám ha valaki tudja a megoldást.

• King Unique

titán

válasz apszi #37673 üzenetére

Csak annyi szívás van a Windows Boot Loaderrel ilyen esetben, hogy csak 1 db Linux adható hozzá rendesen. Mert hiába raktam külön partícióra még egyet és pakoltam oda a Grubot, indításnál kiválasztva mindig az 1-est töltötte be.
    Tehát, ha vki Windows + több Linux felállást akar, akkor Grub.
    Egyébként hozzáadni Win alól a Linuxot a boot menühöz marha egyszerű EasyBCD-vel.

• King Unique

titán

válasz TAKÍÍ #37671 üzenetére

1.) Van Linoxon Grub costumizer, meg hasonló cuccok, de sosem szórakoztam vele, azt majd a többiek kifejtik.
    Vsz be lehet állítani, hogy egyből a meghatározott OS-t töltse be, de akkor a többit hol, hogyan választod ki?? Mindig utánaállítgatsz, az szerintem felesleges macera. Ezért jó az indítóképernyő, ahol megadható az alapértelmezett rendszer, Grub esetén a Mint lesz az és pl. 10 sec elteltével azt tölti be automatikusan, ha nem nyúlsz hozzá. Ez nehogy már akkora gondot jelentsen...

2.) A kettő egymástól független, anno 32 bites XP mellé is tehettél 64 bites 7-est, az a lényeg, hogy a hardver támogassa a 64 bitest.

3.) 17.1 Rebecca, vagy megvárod az e hónapban megjelenő 17.2-s Refaela kiadást.
    Szerintem Windows után egyértelműen a Cinnamon áll leginkább kézre és mondhatni még szép is. A KDE talán pár fokkal szebb (ízlés kérdése) és sokkal jobban testreszabható, 3D-sasztali effektek stb. De erre valók a Live telepítők, kiírod, bebootolsz és lecsekkolod.

4.) Lehet. Én Linuxokat 2.0-ás pendrive-ról USB 3.0 portra dugva bootoltam. 3.0-át meg már régóta támogatják kernelszinten. Pl. a Win7-nél okoz gondot, ami nem támogatja natívan, 8.x-től fölfele már ok. Illetve, mint írták, hardverfüggő is, tud-e 3.0-ról bootolni, de újabb gépeknél már szinte alap.

Ennyi infónak már elégnek kell lenni, illetve ne akard erővel győzködni a fatert, mert szerintem felesleges...

• lev258

veterán

válasz apszi #37673 üzenetére

Az, hogy a Windows boot tartalmazza a Linux rendszereket, szerintem körülményesebb, mint a Grub használata. A Grub maga pedig igen testreszabható, még hátteret is lehet beállítani. :DDD

• apszi

őstag

válasz lev258 #37672 üzenetére

Mindegy egyébként, hogy windows BOOT-ot használ az ember vagy Grub-ot? Illetve a Grub-nál is lehet állítani, hogy X másodperc után BOOToljon be valamelyik rendszer?

• lev258

veterán

válasz TAKÍÍ #37671 üzenetére

A Grub-ot tudod automatizálni, hogy még csak ne is lásd, viszont operációs rendszer alatt körülményes, vagy egyáltalán nem lehetséges változtatni, mi induljon legközelebb. Ehhez tényleg mágia kell. Mint írtam, egyes esetekben talán használható Windows-on a driver. De nem garantált a siker. Mintből a Cinnamon, illetve a KDE a legigényesebb. Vannak alaplapok, amik nem tudnak USB 3-ról bootolni. Ezt te fogod látni, ha nem megy, akkor ott a 2-es.

• King Unique

titán

válasz TAKÍÍ #37659 üzenetére

Te még nálam is jobban túlspilázod, de végül is inkább kérdezzen az ember. :K

Ez az automata telepítés kényelmes, de én jobban szeretem a 2./3. módszer alapján magam testreszabni. Előbbinél nem is tudom pontosan hova pakolja, lemez vége / eleje, illetve a rendszerpartíció szabad helyéből csípi le a Linuxnak valót? Jobb szerintem előre létrehozni neki, de nem kötelező.
    Természetesen külön partíció mindenképpen kell neki, de az, hogy most a rendszer hozza létre magának automatikusan, vagy te adod meg neki, az lényegében szinte ugyanaz, mert külön partíción lesz.

Fájlrendszer-hozzáférés tekintetében nem az a lényeg, hogyan telepíted, hanem az, hogy a Windows alapból csak a FATxx, NTFS, exFAT fájlrendszereket képes kezelni. Ha Linuxon használatos Extx, vagy Maces HFS+J fájlrendszerű partícióhoz akarsz hozzáférést, ahhoz alapból külön driver kell. Szerintem érthető és világos, vagy nem?

64 bites OS-nek azért több értelme lenne, a jövő is ezek felé megy már egy ideje, tudsz benne egyszerre 32 és 64 bites programokat is futtatni, sőt van olyan szoftver is, amit már csak 64 bites verzióban írnak meg, több memóriakihasználás stb. De, ha tényleg driveres problémák vannak, akkor az beteszi a kaput. Bár ki is lett próbálva a 64 bites rendszeren, hogy nem kezeli le?

Mint írta a fórumtárs, a Windowsos vírus nem életképes Linuxon. De, ha mind2 rendszert párhuzamosan használják felcsatolt partíciókkal, cserélhető adathordozók, email-ok küldése oda-vissza, akkor vmi védelem felrakása akár megléphető. Chakrán vannak ilyen lehetőségek [link], ezek egy része vsz Mintre is feltehető, de valóban szükséges.

Amúgy meg, ha apád a főnök ilyen téren, ő dönti el, mi kerüljön fel, akkor hagyd rá. Felesleges győzködni, idősebb korosztály amúgy se szereti, ha a fiatalabb megkérdőjelezi a hozzáértését, ki akarja oktatni... ;)

• King Unique

titán

válasz TAKÍÍ #37650 üzenetére

3 lehetőség van telepítésnél:

1. Linux Mint telepítése Windows 7 mellé, amit automatikusan felajánl, legelső opcióként a telepítő [link]. A szabad helyre (csúszka húzogatás), vagy hova pakolja (?) és lecseréli a Windows Boot Loadert a Grubra, természetesen a Win7-et is hozzáadva.

2. A Valami más opciót választva, manuálisan választod ki a partíciót, ahova tenni akarod. Célszerű előtte a Windows alól lecsípni neki a megfelelő méretűt és formázatlanul hagyni. Ez lesz a Szabad terület. Vagy lehet a telepítővel is aszem partícionálni, de kellő figyelemmel! Rendszerbetöltő helyét változatlanul hagyva, a Grub települ a teljes lemezre és lesz a rendszerbetöltő

3. Valami más opciót választva, manuálisan választod ki a partíciót, ahova rakni akarod. Rendszerbetöltő helyénél megadhatod, hogy pl. csak a Linuxos partícióra települjön a Grub (pl.sd5), ha a Windows rendszerbetöltőjét meg akarod tartanii. Majd utána Windows alól EasyBCD-vel kell hozzáadni a Linuxot. [link]

Nem tudom Win7 milyen módban lett telepítve (I)(BIOS-MBR / UEFi-GPT)(/I), de a LInuxot is majd aszerint kell, illetve a Secure Boot-ot vsz ki kell kapcsolni, ha van.

Fájlrendszerek közti átjárás:
    Linux alól látod a Windows NTFS partícióit, az ok, mert natívan kezeli a fájlrendszert. De Windows alól az Ext partíciókat már nem, ahhoz külön driver felrakása szükséges [link] / [link]

+ igen, érdemes már lassan áttérni a 64 bites rendszerekre, amit a fórumtárs is javasol.

• TAKÍÍ

tag

Apám vett egy új gépet (Intel pentium G3250 4 GB ram). Már nagyon ideje volt, mivel az ős régi Barton magos Athalon 2600+ már nagy gyenge volt. A régi gépre én telepítettem még egy Linux Mint et Cinamont. Apámnak bejött. Most egy Dual boot ot akarunk létrehozni. Azért legyen néha windows is.
    Az új gépen fenn van már egy Win 7 32 bit. Terveznénk feltenni egy Linux Mintet 32 bit pluszba, de ilyet még nem csináltam.
    Apám viszont már felrakott valami Ubuntut még egy Xp re anno. Szerinte ez a világ legegyszerűbb dolga. Elindította Xp alatt a Linux telepítőt, beálított valami csúszkán hány giga helyet ad az Op rendszernek azt jó van....Valahogy Grub rendszerindító is lett. Nem ttudom ez így mennyire standerd vagy jó?
    [link]
    A linken pedig particionálnak és úgy telepítenek.(mondjuk ez ubuntu nem is Mint) És mintha máshol is inkább ezt a verziót javasolták volna, mert a Win így biztos "nem sérül".
    Én még ilyen dual bottot sose használtam szal lehet hogy most az 1+1=2 térek ki de fontos.

Én úgy gondoltam, ha a két külön partícióra telepítek, akkor akét Op rendszer "nem látja egymást." Tehát ha mondjuk én belépek a Win 7 intézőjébe, akkor ott nem láthatom a Linux partíción tárolt adatokat. A két Op rendszer között a partícóra, mint egy betonfalra gondolak, amin nem lehet át látni.

Apám szerint mikor ő használta a Win Xp/Linux gépet, akkor szerinte ilyenről szó se volt. A windows-os fájlokat simán láttad Linux alatt és fordítva is. Ez nekem így egy nagy mosléknak tűnik. Ugye elvielg a Linux biztonsságos és vírusmentes, de ha egy WindowsBécsikapunyi rést hagyok rajta, akkor nekem az már nem tetszik.

A lényeg hogyan kell Dual boot t rendesen telepíteni. Apám most nem örül, hogy én azzal jövök, hogy partícionálni kéne a vinyót. Szerinte felesleges. Tényleg igaza van? Ha mégse akkor küldjetek valami cikket, ami erőteljesen érvel a partícionálás mellett. :) (mert az nem lesz elég ha azt mondom, hogy de a PH-n azt mondták, hogy..) :W A lényeg ha telepítek, akkor, tudni akarom, mit telepítek és az tuit jó legyen.

(Régen USB-vel raktam fel a Mintet (LinuxLiveUSB). Most van USB 3 am és UEFI BIOS. Nem tudom az most mennyit kavarna a történeten?)

• King Unique

titán

válasz apszi #37604 üzenetére

Minden fájlrendszer gondolom az eredeti rendszerkörnyezetében hozza a legtöbbet, így lehet van Linux alól NTFS-re írásnál is van némi veszteség. Viszont, mint mondtam fentebb, nálam hozta a 3.0 tempót adatmozgatásnál és vsz esetedben is javítana rajta a gyorsabb interfész.
    Inkább fordítva, Windows alól az Ext4 írása, az ami már kevésbé jó. Először a Paragon ExtFS-t, másoltam a felcsatolt Ext4 partíció home könyvtárába egy nagyméretű ISO fájlt, de 2x MB/s föle nem nagyon akart menni...majd kipróbáltam az Ext2FSd-t, amivel már javult a helyzet és mondhatni, némi veszteséggel ugyan, de kb. hozta az elvárható értékeket.

Más:
    Már csak azt nem tudtam megoldani, hogy a Bitlocker meghajtót lekezeljen Linux alatt, ugyan vannak leírások, de macerás, nem sikerült. Illetve fordítva, a LUKS által titkosított eszköz sem hozzáférhető Windows alatt, persze van hozzá program, de az csak XP-t bezáróan működik. :D
    Szal, aki jelszóvédett külső meghajtót akar használni több platformon, az egy VeraCrypt és társaival jár a legjobban.

• King Unique

titán

válasz apszi #37536 üzenetére

Azért ezt erősen cáfolnám, hogy nincs értelme ebben az esetben...
    Pont most próbáltam ki egy külső, NTFS-re formázott USB 3.0 merevlemezzel, hogy 3.0 portba dugva, Linux Mint alól másoltam rá egy nagyméretű fájlt és simán írta 50-60 MB/s-el az NTFS partíciót, illetve vissza Ext4-re is hasonló tempóval. Ment volna ez feljebb is, csak már nagyon tele volt pakolva a merevlemez, illetve a gépben lévő 5400-as notivinyó teljesítménye is korlátozta.
    Nálad meg csak ugye 2.0 volt, illetve a fájlméret, HDD-k állapota (telítettség, töredezettség stb.) is mind negatívan befolyásolhatja az átviteli sebességet.
    Azt nem tudom Windows milyen tempóban ír 3.0-án Ext4-re külső driverrel, de gyanítom, hogy nem 2x MB/s-nél áll meg a tudomány.
    Akarok majd csinálni egy átfogó fájlrendszertesztet egy új meghajtóval a 2 rendszeren, akkor majd pontosan lemérem.

• lev258

veterán

válasz rii #37307 üzenetére

Nem a partícióknak, hanem a lemeznek van boot recordja. Mint már írta a kolléga, lehet így is, csak rá kell venned boot record-ot (jelen esetben a Windows boot-ot), hogy lássa a Linux boot részt is.

• lev258

veterán

válasz rii #37302 üzenetére

Mi az, hogy aktívvá tenni?
    King Unique kolléga már leírta, hogy ez a megoldás akkor jó, ha a Windows boot menüjébe akarod beleszerkeszteni, de ehhez kell még egy másik program is.

• King Unique

titán

válasz rii #37273 üzenetére

Alapértelmezésben az sda-ra települ a Grub, de beteszi az indítómenübe a Windowst is, ha csak nincs FreeDOS partíciód, mint nekem. :D
    De lehet a Linux partícióra is telepíteni, az sda2-re és Windows alól EasyBCD-vel hozzáadni a Win Boot Loderhez. Mind2 ok.

• King Unique

titán

válasz lev258 #37237 üzenetére

2 db Windows van, sda2 a 7, sda3 meg a 8.1. Meg van egy külön, közös backup NTFS partíció, az az sda5. :D
    De csak az sda1-es FreeDOS-t ismeri fel a Linux telepítő, így ezt nem is érdemes feszegetni, mert nem megy.
    A későbbiekben a megoldás, a Grub-hoz manuálisan való hozzáadás lehet. De annak majd utána kell nézni, pontosan hogyan lehetséges.

(#37248) jani04: 10-es eddig engem se győzött meg annyira, jó a 8.1 is nekem. Illetve meguntam a tesztelést, bugokat, ezért inkább belefogtam a Linuxok tesztelésébe. ;]

Más:

1. Mivel hiányzott a Winről ismerős Super + E és Super + D billentyűkombináció, hozzáadtam egy gyorsbillentyűt, amivel megnyitja a fájlkezelőt. Csak beírtam, hogy dolphin és kész is. Ha azt akarom, hogy a másiknál megjelenjen a tiszta asztal, akkor mit kell beírnom?? A show desktop parancs nem működik. CInnamon felületen mind a 2 alapból megy.

2. Most jelenleg Kubuntu 14.04.2-t nyúzok, de zavar az asztali ikonok nem egységes elrendezése, a rajtuk megjelenő kis beállító sáv. Azt nem lehet valahogy kikapcsolni?

3. Korábban leírtam a fényerő beállítási mizériámat. A 14.04.2 előttire épülő kiadásoknál alapból nem is lehet állítani, meg kell csinálni ezt, az arra épülőknél már ok, de restart után nem jegyzi meg, mire lett beállítva, hiába csináltam meg a másik linkben foglaltakat. A 14-es Ubuntunál, Kubuntunál nem nagyon működik, de a 17.1 Cinnamon már ok.
    A legújabb alapokra épülő disztróknál viszont már ok, 15.04-es Kubuntun, illetve a Netrunner új verzióján, amiben a legújabb kernel stb. volt, alapból működött mindkettő. Viszont előbbi bugos, utóbbi meg nem tetszett.
    Igazából a Mint KDE bejövős, annál a 2. pont is teljesül, csak sajnos elég régi alapokra épül, kernel is csak 3.13-as....
    Van vmi friss KDE disztró, ami megfelelhet fenti igényeknek (Chakra kivételével), érdemes kipróbálni :F

• King Unique

titán

válasz lev258 #37207 üzenetére

Igen, gondolom több Linux esetén megtalálja mindet, ez evidens. De több Windows, illetve esetemben egy elé ékelt FreeDOS esetében is, kipróbáltad?
    Neten lévő dual/ multi-boot leírások is csak azt az esetet mutatják be többnyire, ha 1 Windows és 1 Linux felállás van, akkor ok a dolog, frankón működik. De, ha szaporítva vannak a rendszerek, akkor már lehet vele macera, legalábbis én ezt tapasztaltam. Persze nem akarom fikázni se, mert még mindig jobb, mint fordítva, amikor a Windows fel sem ismeri a telepített Linuxot és helyből kukázza a rendszerindítóból, de azért jó lenne, ha jövőben ez is majd meg lenne oldva.

(#37208) CPT.Pirk: nem tudom mi az oka, szerintem nincs nálam semmi olyan extra körülmény, ami miatt nem kéne, hogy működjön. Pusztán csak arról lehet szó, amit sejtek, hogy csak a legelső (nem Linux) rendszert ismeri fel és rakja be a boot menübe a telepítő.

(#37214) Sas madár: én W8.1 alatt a VMware Player programot használom, az helyből lekezel minden külső csatlakoztatott eszközt, minden USB-s kütyüt.
    A Virtualbox-ban külön kell egyesével mókolni, beállításoknál hozzáadogatni, engedélyezni stb. és van, amikor még úgy se működik megfelelően.
    Tehát VMware, szerintem sokkal jobb és kényelmesebb, mint a VB. :K

• King Unique

titán

válasz lev258 #37205 üzenetére

Sokat szerintem nem kell részleteznem, itt a korábbi Chakra telepítésről pár screenshot [link].
    A noti UEFI-s, de xy okok miatt Legacy BIOS és MBR módban lett telepítve minden (Linux is) és így is ok. A kezdetben a Grub a telepített Linux partíciójára került, de már akkor is furcsa volt, hogy csak az sda1 (FreeDOS) került bele a listába. Most csináltam olyan telepítést, ahol a teljes lemezre került a Grub, lecserélve a Windows Boot Loadert, de akkor is dettó uaz, csak az sda1-et teszi bele a listába. Amit csak azért hagytam meg, mert sok vizet nem zavart.
    De a lényeg, hogy ha nem lenne, akkor a soron következő partíción lévőt tenné bele, ami a W7. Olyat, hogy egyszerre többet lehet választani, hozzáadni, magában a telepítőben én nem láttam egyik általam próbált disztrónál se és telepítés után, még a grub-update hatására se tette bele.
    Csak ez a gondom.
    Na persze biztos lehet utólag Linux alól tesztreszabni a rendszerbetöltőt, mint ahogy Windows alól EasyBCD-vel, de azt meg nagyon vágom és egyelőre nem szöszölnék vele.

• King Unique

titán

válasz spammer #37071 üzenetére

Nincs semmi, mondom, hogy be sem bootol róla, hanem csak átugorja és indítja az alap HDD-ről a deafult rendszert...
    Viszont megoldódott: Rufus által kiírva már teljesen ok minden, tehát nem az ISO a sz@r, hanem a program, amivel ki lett írva, mind Windows, mind Linux Mint esetében... :U Kösz az ötletet és a dd leírást! :R

(#37073) ubyegon2: elég durva hiba. Nálam 1x csontra fagyasztotta a gépet, úgy, hogy semmit nem tudtam vele csinálni, csak manuális kikapcsolás segített...azt hittem ilyen csak Windows alatt fordul elő, de nem. :D

(#37075) SATA_boy: ok, köszönöm a plusz infókat és tapasztalatok megosztását. Már most is, de idővel majd egyre ajánlottabb lehet átállni 64 bitre.

• King Unique

titán

Üdv!

Olyan előfordulhat, hogy az adott disztró 64 bites ISO-ja pendrive-ra, vagy DVD-re kiírva nem bootolható, tehát magával az ISO-val nem stimmel vmi :F
    Zorin OS 9.1 és MakuluLinux ISO-k esetében ütköztem ebbe a hibába. Windows alatt, a cikkben is ajánlott Win32Diskimager programmal csinálva, nem bootolható. Ha Linux Mint pendrive lemezkép-író progijával csinálom, azzal se...ami mellesleg baromira terheli a rendszert, 100%-ra nyomja fel a CPU-t...
    A Suse Studio Imagewritert nem próbáltam még, ahogy a dd-t se, mert igazából egyiket se ismerem olyan szinten.
    Az ISO fájlok elvileg jól lettek letöltve (hivatalos torrent), nem hibásak. Minden más egyéb disztró ISO-ja, tökéletesen működik és bootolható, mindkét rendszer esetében, a fentebb említett programokkal létrehozva.

• spammer

veterán

válasz Freel #36971 üzenetére

2. A gördülő rendszer "hátránya", hogy több odafigyelést és/vagy hozzáértés igényel. Mivel folyamatosak a frissítések, nincs annyi idő tesztelni őket, így gyakoribbak is lehetnek a hibák, problémák, amiket orvosolni kell (manuális beavatkozás, esetleg downgrade).

Én nem régóta használok rollingot (Arch), így sok tapasztalatom még nincs, de eddig szerencsére nem volt problémám. Igazából a legfontosabb a linux kernel, amiből viszont én tartok egy LTS változatot is, ami nem kerül frissítésre, így ha a friss kernel valamiért nem működne egy frissítés után, ott az LTS kernel, amivel tudok bootolni. Egyébként minden csomag downgrade-elhető, ha netán gond lenne a frissebbel, szóval hatalmas probléma nem lehet.

A Debian Sid a legfrissebb, de én nem biztos, hogy ajánlanám, lévén az az unstable ág. Akkor már inkább testing, de ha rolling rendszert akarsz, akkor szerintem inkább Arch alapúval próbálkozz. A Debian legyen stable. :)

(#36973) Freel

4. Ha a Steam gépek új hardverekkel fognak érkezni, akkor valószínű, hogy a kernel is ennek megfelelő kompatibilitású lesz, tehát ha neked hasonló hardvereid vannak, akkor elvileg nem lehet gond. De ha hardcore játék is szempont, mindenféle új játékokkal, akkor talán tényleg jobb egy Windows erre.

• Freel

tag

válasz lev258 #36974 üzenetére

És úgy gondolod a gyors boot miatt van? Basszz... Valami rémlik... Mintha az egyik Windows Linux Dual boot leírásban láttam volna, hogy az egyik pont erről a gyors boot kikapcsolásról szól és nem értettem mi köze van az egészhez ennek, mert nem írták le, csak azt, hogy kapcsoljam ki.
    Köszönöm, lehet, hogy ez lesz a megoldás. Leírom ha sikerült. :R

• jimmy399

senior tag

válasz spammer #36949 üzenetére

Ú :)

Openbox ablakezelőt. Google Chrome-t, AUR-ból. :) Balkezes egér beállítás :D. Conky :D Terminator-t :D, Deluge-t a távoli Sambás torrentszerverhez :) DoubleCMD-t GTK2+al. Obconfig, Obmenu, bár a Openbox menüt eddig sokáig kézzel szerkesztettem természetesen Mcedittel :) Bár a nano is király :D
    Vim, halál :D, Alsa-utils.... :D A Hanggal megszenvedtem a TV-tunerrel illetően. SAA7135-ös chipsettel :D SOX segített meg bash script :D Tvitme... :) Ja igen az ELSŐ disztró, amin perfekt megy a VDPAU. :)) A8-5600K, 4 GB DDR3 1600-as ram, meg HDD.... :) Ja igen a windowsal külön boot ... Ja igen Elementary OS, külön HDD, tehát 3 OS külön rendszerbetöltővel, 2 HDD 1 SSD a gépben, tudom lehetne feltenni egy közös grub2 rendszerbetötőt és nem kéne bohóckodni a f11-es boot képernyővel BIOS-ban (UEFI), de nem baj. Ja igen a Grub2-ben külön kellett még a OS-prober-t is telepíteni, hogy felismerje a Win8 loadert meg az Elementary-t és feltegye a boot menübe. Ja a boot menü mind3 rendszerben 1 sec-es késleltetés a boot miatt :)

Fasza az ÁRCS :D remek wikije van. :))

Boot után 201 MB-al indult a rendszer Arch alatt... Elementary OS 0.2 Freya 500 MB, Win8 meg végtelen+2 mega xD

Szóval Arch bejött, most is őt használom. Gördüló disztró, még csak bohóckodni se kell a legújabb 4.0-s kernellel :) YES :D Egy Up-To-Date rendszer :D
    Ja és csak háromszög vagyok nem kocka :D

• Freel

tag

válasz zsambek #36880 üzenetére

Szia!

Nekem GPT-n van UEFI-s Linux. Azt nem tudom, hogy GParted alól hogyan kell az MBR-t GPT-re alakítani, viszont azt igen, hogy ha UEFI-vel telepítettél win 8.1-et akkor az automatikusan GPT-re alakítja az SSD-t. Ha fentvan még a windows-od, akkor könnyen tudod ellenőrizni, hogy milyen típus.

Vezérlőpult-Felügyeleti eszközök-Számítógép kezelés-Lemezkezelés

Itt ha az SSD-n jobbklikk-et nyomsz és azt látod, hogy: Konvertálás MBR lemezzé ,akkor az SSD GPT-ben van, tehát ezzel már nem kell foglalkoznod. Ha azt látod: Konvertálás GPT lemezzé ,akkor az SSD MBR rendszerű.

Ha egy LinuxLive-os adathordozót elindítasz akkor vagy telepítened kell még a GParted-et, vagy van olyan disztró, ahol már benne van. A GParted-del bármit meg tudsz csinálni. Amire nekem is rá kellett jönnöm, hogy ha eszközölsz egy változtatást, azt a grafikus felület mutatja, hogy megcsinálta, de valójában nem csinálja meg addig, amíg a zöld nyílra nem kattintasz, vagyis: Alkalmaz. Ezzel én is szopiztam pár percet... :B

Egyébként jobbklikk, törlés sdb1, jobbklikk törlés sdb2, majd alkalmaz. És kész egyben az SSD.

Ha üres az SSD, akkor új partíció, 200MB és FAT32-re formázd, alkalmaz. Ha megvan jobbklikk rá, zászlók vagy jelölők-nek hívják azt hiszem és ott kell kiválasztani az 'efi boot'-ot. Majd alkalmaz. Így a 200MB-os partíciód lesz az EFI rendszerindító partíciód.

Aztán jöhet a többi.

Nálam a dilemma az volt, hogy a /home-ot nem akartam az SSD-re tenni. Azt mondták páran így pont az SSD adta gyorsítást veszítem el. Nemtudom, annyira nem értek hozzá, hogy csináljak /home-ot és /home2-t a HDD-re és kiválasszam, hogy mi hova települjön. Így az SSD kong az ürességtől.

Amikor a GParted-ben új partíciót hozol létre, ott tudsz választani, hogy milyen funkciót töltsön be: /, /home, /swap stb...

/ -nek 40 giga (mindegy mennyi a 120-as SSD-nél ha van hely bőven akkor adjad neki... Nekem most a Xubuntu 9,5GB-ot foglal egy tucat programmal feltelepítve)
    /swap -nak 20 giga (8GB ramom van, szintén azt tudom mondani, hogy ha csak Linux lesz fent és a /home-ot a HDD-re rakod akkor adjad neki, had legyen jó sok, később legalább nem kell vele kínlódni)

A /ver nemtudom mi én nem csináltam olyat.

És a maradék 60GB-ot formázatlanul hagytam. Had javasoljak valamit, mert én hosszú napokat szívtam vele: ha esetleg dual-boot-tal szeretnél Linux-Win-t használni, akkor NE telepíts UEFI-s Linux mellé UEFI-s 8.1-et az SSD-re mert őrült nagyot szívhatsz vele. Inkább az 500GB-os HDD-re csinálj egy 60GB-os NTFS-t és oda telepíts 8.1-et SIMA legacy módban. Így ugyan elveszíted a windows esetében az SSD adta gyorsulás előnyeit, viszont később sokkal könnyebben tudsz variálni a Linux-Win párossal külön-külön. Annyi van ebben az esetben, hogy ha win-t akarsz indítani, akkor nyomsz egy boot select-et a gép indítását követően és az 500GB-os AHCI-s vinyódat választod ki.

Még valami: belefutottam egy olyan disztróba ami nem indult UEFI-vel. A legtöbb disztró már tudja az ilyen indítást. Nekem egy ASRock lapom van. A GPT-EFI-SSD-GOP Bios-os ASUS VGA kombóval az UltraFastBoot opció kiválasztása után 3,5-4 mp körül van a rendszerindítás win8.1 alatt. Linux alatt még nem próbáltam, de a bios szerint csak a Win8 támogatja ezt a fajta ultragyors indítást.

Remélem hasznos volt amit írtam és talán tudtam segíteni. :U

törölt tag

Sziasztok!
    1.Nemrég írtam, hogy a laptopomra Windows helyett Linuxot telepítenék. Mivel a laptopom típusa Dell 3531 így keresgéltem, hogy melyik Linux lenne rá a legjobb, melyikkel menne minden driver.
    Ezt találtam: http://linux.dell.com/files/ubuntu/precise/12.04-OSP1/
    Elméletileg ezt az Ubuntut rakja a Dell minden laptopra, amit Linux-szal ad ki.
    Ez szerintetek jó az enyémre is? :)
    Esetleg az Ubuntu.com-on lévő frissebb telepítővel próbálkozzak?
    Ahogy láttam elég sokféle Linux disztró van :)
    Ami fontos, hogy UEFI és (Sercureboot, Fastboot ezek nem tudom, hogy mik pontosan, de be vannak kapcsolva) kompatibilis legyen a disztró illetve ne legyenek remélhetőleg hardver gondjaim.

2. Olvastam, hogy a fényerő szabályozó nem működik ubuntun dell gépeknél. Erre valami tapasztalat?

törölt tag

Sziasztok!
    A napokban elhatároztam, hogy a laptopomat újratelepítem, mert már lassúcska, tele van "szeméttel".
    A laptopom egy Dell 3531 kétmagos 1,9 ghz-s, 4 gb ramos, intel hd integrált vga-s UEFI/Legacy bios-os laptop.
    Egyik ismerősöm, aki jobban benne van a számítógépek világában, mondta nekem, hogy érdemes lenne a laptopra valamilyen Linuxot tenni, mivel én panaszkodtam neki a sebesség és stabilitás miatt.
    Ezért is vagyok most itt...
    A laptopot átlag egyetemistaként használom, tehát pdf-eket olvasok, dokumentumokat szerkesztek word-ben és esetleg powerpointban, filmet nézek rajta, illetve internetezek.
    Az lenne a fontos, hogy egy stabil, gyors, könnyen kezelhető rendszer kellene a gépemre. Nekem a Windows jó is volt még az elején, csak belassult idő közben, néha lefagy némelyik "alap" program, szóval már újra kellene rakni.
    Itt jön a képbe a Linux, mivel ezt is megemlítették nekem, hogy érdemes lenne ezt rakni rá.
    Az a kérdés, hogy milyet. Illetve a biossal kapcsolatban magyaráztak nekem ilyet hogy uefi meg legacy, secureboot, fastboot :F Illetve még a MBR meg GPT partíciókról.
    Nagyjából tudom, hogy mik ezek, illetve tudom is hogy hol kell ezeket állítgatni (Win8 --> Win 7 cserénél kellett vele babrálni)
    Ezek mellett még a 32 bit/ 64 bit kérdés sem világos nekem Linux terén, mivel nekem azt mondták, hogy tegyek fel 32 bitest, de eddig 64 bites win7 volt a gépemen.
    A kérdés összefoglalva: Érdemes-e váltanom win 7-ről Linuxra, ha igen akkor melyik 32/64 típusra, illetve a fogalomzavar elkerülése végett, ha kicsit megmagyaráznátok nekem, hogy a Linuxhoz melyik beállítás jó (UEFI, Legacy, Secureboot stb.) :)
    köszönöm előre is a segítséget és elnézést a hosszú fogalmazásért, remélem érthető, de nem akartam feltenni egymás után 100 kérdést, így egyben írtam meg az éppen aktuális kérdéseimet.
    További szép napot kívánok! :)

• N0zer0

senior tag

válasz herdsman12 #36672 üzenetére

Nem normális, de elmegy, baj nincs belőle, így is működik. Vannak esetek, amikor csak így működik. Ez azok miatt a partícionálóprogik miatt van, amelyek jobban tudják az embernél, hogy mit akar, és önállósított Rambo-akciót vetnek be, default a második partíciót Extendedként hozzák létre, és abba tömdösik a logikai partíciókat, mivel feltételezik, hogy összesen több mint négy partíció lesz a lemezen. Egy nyomorult szoftver ne tudja már nálam jobban, hogy a mit akarok, és ne feltételezzen, ha hinni akar, akkor imádkozzon vagy menjen templomba.

A Windows-telepítők is ezt csinálják, csak a 7-től és felfelé még egy boot partíciót is létrehoznak a lemez elejére, persze kitrükközhető, de Petőfi Csarnokba akkor is elmehetnének Greenmondfalváról.

• lev258

veterán

válasz King Unique #36544 üzenetére

Első és legfontosabb. Ha eddig nem UEFI-ben telepítettél, akkor meg se próbálj UEFI-ben telepíteni most. Ezzel mindent elveszítenél. (UEFI GPT partíciós táblát és egy EFI partíciót használ, MBR viszont nem.) Én is javasolnám, hogy manuálisan tedd fel, ne a Windows mellé megoldással. Így biztos lehetsz benne, hogy csak azon partíciókkal történik valami, amit te arra kijelölsz. Felmerült az az ötlet bennem, hogy amennyiben van még egy nélkülözhető pendrive-od, akár arra is ráteheted a Grub rendszerbetöltőt, így csak akkor indulna, ha arról a pen-ről bootolsz. Ha eleve kipróbálás a célod, akkor nem feltétlenül szükséges neked külön /home. Swap akkor fontos, ha kevés a memória és/vagy hibernálni is szeretnél.
    Ezt is ajánlom, óvatosságból. [link]
    Vedd figyelembe, hogy a dd minden mást töröl a cél adathordozón.

• King Unique

titán

Sziasztok!

Egy Lenovo notira szeretnék multi-boot megoldás keretében 64 bites Mint Cinnamon kiadást felrakni. A gépen van W7 és W8.1 is, amiket szeretnék megtartani.

• Alap esetben a Linux telepítője felajánlja a Windows mellé telepítést [link], de azt nem tudom, hogy ilyenkor több rendszer, több partíció esetén melyikhez teszi? A default rendszerhez (W7), annak szabad tárhelyéből von le?

• Megfordult a fejemben, hogy ezen leírás alapján inkább egy megadott partícióra teszem fel külön. Viszont nem feltétlen szeretném, ha a GRUB lenne a default Boot Loader, így ezen video alapján EasyBCD-vel akarom később hozzáadni a Win rendszerbetöltőjéhez. Ez így ok, később akár más disztró is hozzáadható, vagy ne így csináljam?

• A partícionálás tekintetében, kb. 20 GB helyet szánok neki (semmi játék, semmi combos program nem lesz), elég annyi, vagy legyen több, illetve 4 GB RAM esetén elég 2 GB swap, vagy inkább 4 legyen? Valamint, amit a cikk is említ, hogy jó a fennmaradó tárhelyet egy gyökérbe rakni, vagy külön legyen Home?

• Maga a notebook UEFI-s, de még egy régebbi kiadás, nincs Secure Boot és társai. A Windowsok is kikapcsolt UEFI-vel lettek felrakva, MBR alapon. Mint telepítésénél is gondolom kapcsoljam ki és normál módban telepítsek, vagy ezen leírás alapján UEFI-s telepítést csináljak?

• erhas01

tag

válasz ubyegon2 #36533 üzenetére

A p4-es gép: ..... Ezt mind be kell gépelnem?

A felesleges részeket, vagy mindet kérem a moderátor,topikgazda törölje!

Motherboard: Asus Rev1 P5P800-se 2005-07-09
    Cpu:P4 3GHz Socket 775
    width: 64bit ..... 64 bites a processzor? Lehet. ... Telepíthetek újra?
    clock:200 MHz
    Memory: 4X 512MB DDR
    Display:RV635 Radeon HD 3650/3750/4570/4580
    Multimédia: 82801EB/ER (ICH%/ICH5R) AC'97 Audio
    Disk: ATA IC35L020AVER07-0 HITACHI 18GB !!! Cabel select jumper.
    Volume: ext4
    Logical name: /dev/sda1
    Logical name: /
    Version 1.0
    Serial: 08cc4c34-b5e3-4ef-9c1f-82f8a6b8eeda
    Size/Capacity: 16GiB ................ Jé lehet másolni is ...

-volume:1
    description: Extended partition
    physical id: 2
    bus info: scsi@0:0.0.0,2
    logical name: /dev/sda2
    size: 2045MiB
    capacity: 2045MiB
    capabilities: primary extended partitioned partitioned:extended
    *-logicalvolume
    description: Linux swap / Solaris partition
    physical id: 5
    logical name: /dev/sda5
    capacity: 2045MiB
    capabilities: nofs

Az íróból kettő van, egy ide szalagkábelen. Később megnézem a jumpert, és a bekötést.
    -cdrom
    description: DVD-RAM writer
    product: DRW-1612BL
    vendor: ASUS
    physical id: 0.1.0
    bus info: scsi@0:0.1.0
    logical name: /dev/cdrom
    logical name: /dev/sr0
    version: 1.06
    capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
    configuration: ansiversion=5 status=nodisc
    *-scsi:1
    physical id: 2
    logical name: scsi1
    capabilities: emulated
    *-cdrom
    description: DVD-RAM writer
    product: DRW-1612BL
    vendor: ASUS
    physical id: 0.1.0
    bus info: scsi@1:0.1.0
    logical name: /dev/sr1
    logical name: /media/levego
    version: 1.06
    capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
    configuration: ansiversion=5 mount.fstype=iso9660 mount.options=ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,mode=0400,dmode=0500 state=mounted status=open

Külső HDD USB és ESata vagy Firewire bekötéssel. Kettő adatkábel van csatlakoztatva egyszerre!
    scsi:2
    physical id: 3
    logical name: scsi2
    capabilities: emulated
    *-disk
    description: ATA Disk
    product: SAMSUNG HD502HJ
    physical id: 0.0.0
    bus info: scsi@2:0.0.0
    logical name: /dev/sdb
    version: 0001
    serial: S20BJ90Z693579
    size: 465GiB (500GB)
    capabilities: partitioned partitioned:dos
    configuration: ansiversion=5 sectorsize=512 signature=2a4bf086
    *-volume
    description: Windows NTFS volume
    physical id: 1
    bus info: scsi@2:0.0.0,1
    logical name: /dev/sdb1
    version: 3.1
    serial: fca110ad-8a4d-374c-b1ec-81c1e972432e
    size: 465GiB
    capacity: 465GiB
    capabilities: primary ntfs initialized
    configuration: clustersize=4096 created=2010-07-24 20:39:23 filesystem=ntfs label=adat state=clean
    Nyomtató:
    scsi:3
    physical id: 5
    bus info: usb@3:2
    logical name: scsi4
    capabilities: emulated scsi-host
    configuration: driver=usb-storage
    *-disk
    description: SCSI Disk
    product: psc 2210
    vendor: HP
    physical id: 0.0.0
    bus info: scsi@4:0.0.0
    logical name: /dev/sdc
    version: 1.00
    capabilities: removable
    configuration: ansiversion=2 sectorsize=512
    *-medium
    physical id: 0
    logical name: /dev/sdc

lsblk:
    NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    sda 8:0 0 18,7G 0 disk
    ├─sda1 8:1 0 16,7G 0 part /
    ├─sda2 8:2 0 1K 0 part
    └─sda5 8:5 0 2G 0 part [SWAP]
    sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
    └─sdb1 8:17 0 465,8G 0 part
    sr0 11:0 1 1024M 0 rom
    sr1 11:1 1 2,7G 0 rom /media/levego

lscpu
    Architecture: i686
    CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
    Byte Order: Little Endian
    CPU(s): 2
    On-line CPU(s) list: 0,1
    Thread(s) per core: 2
    Core(s) per socket: 1
    Socket(s): 1
    Vendor ID: GenuineIntel
    CPU family: 15
    Model: 4
    Stepping: 1
    CPU MHz: 2998.674
    BogoMIPS: 5997.34
    L1d cache: 16K
    L2 cache: 1024K

lsmod
    Module Size Used by
    nls_utf8 12493 1
    isofs 39205 1
    bnep 18895 2
    rfcomm 58045 0
    bluetooth 391253 10 bnep,rfcomm
    6lowpan_iphc 18262 1 bluetooth
    binfmt_misc 13140 1
    usblp 18288 0
    wl 6144840 0
    cfg80211 418839 1 wl
    snd_wavefront 34046 0
    snd_cs4236 29209 0
    snd_intel8x0 37321 2
    snd_opl3_lib 18651 2 snd_wavefront,snd_cs4236
    hisax_isac 13822 0
    snd_hwdep 13272 2 snd_wavefront,snd_opl3_lib
    snd_ac97_codec 105860 1 snd_intel8x0
    snd_wss_lib 25739 2 snd_wavefront,snd_cs4236
    hisax 498162 1 hisax_isac
    snd_mpu401_uart 13865 2 snd_wavefront,snd_cs4236
    snd_seq_midi 13324 0
    snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
    snd_rawmidi 25722 3 snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
    ac97_bus 12642 1 snd_ac97_codec
    dm_multipath 22373 0
    isdn 124492 1 hisax
    snd_pcm 87194 4 snd_ac97_codec,snd_intel8x0,snd_wss_lib,snd_cs4236
    crc_ccitt 12627 1 hisax
    scsi_dh 14458 1 dm_multipath
    snd_seq 56592 2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
    serio_raw 13251 0
    avmfritz 18593 0
    mISDNipac 33594 1 avmfritz
    lpc_ich 16877 0
    mISDN_core 85986 3 avmfritz,mISDNipac
    snd_seq_device 14137 4 snd_seq,snd_rawmidi,snd_opl3_lib,snd_seq_midi
    snd_timer 28648 4 snd_wss_lib,snd_pcm,snd_seq,snd_opl3_lib
    shpchp 32143 0
    snd 66670 17 snd_ac97_codec,snd_intel8x0,snd_hwdep,snd_timer,snd_wss_lib,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_seq_device,snd_cs4236,snd_opl3_lib
    ns558 12598 0
    gameport 15189 1 ns558
    ppdev 17391 0
    soundcore 14599 1 snd
    parport_pc 32021 1
    lp 13299 0
    parport 40836 3 lp,ppdev,parport_pc
    mac_hid 13059 0
    btrfs 884298 0
    xor 26221 1 btrfs
    raid6_pq 97455 1 btrfs
    uas 22631 0
    dm_mirror 21756 0
    usb_storage 52721 1 uas
    dm_region_hash 20121 1 dm_mirror
    dm_log 18072 2 dm_region_hash,dm_mirror
    hid_generic 12503 0
    usbhid 47035 0
    hid 95946 2 hid_generic,usbhid
    firewire_ohci 35647 0
    radeon 1312439 3
    psmouse 91277 0
    firewire_core 61867 1 firewire_ohci
    floppy 59708 0
    e1000 121463 0
    crc_itu_t 12627 1 firewire_core
    i2c_algo_bit 13197 1 radeon
    pata_acpi 12901 0
    ttm 85257 1 radeon
    drm_kms_helper 55007 1 radeon
    drm 255469 6 ttm,drm_kms_helper,radeon

lspgpot
    gpg: keyblock resource `/home/levego/.gnupg/secring.gpg': állománymegnyitási hiba
    gpg: keyblock resource `/home/levego/.gnupg/pubring.gpg': állománymegnyitási hiba
    # Ownertrust listing generated by lspgpot
    # This can be imported using the command:
    # gpg --import-ownertrust

^C
    gpg: Interrupt caught ... exiting

Köszöntem.

• lev258

veterán

válasz Exom #36314 üzenetére

Olyan nincs, hogy zárt Intel driver. Csak frissebb nyílt. Folyamatosan fejlesztik az energiagazdálkodást, a te esetedben még lehet szó sok mindenről. Egyrészt nem tudni, vannak-e különböző energiaprofiljaid Windows alatt. Másrészt a merevlemez is ide tartozik, annak fogyasztását (használatát) is lehet szabályozni.
    olivera88: a partíciós tábla is lett cserélve vagy csak a partíció formázva? Van elég helyed másik partíción az NTFS dolgaihoz? A hibaüzenet akkor is lehet, ha nem tudja hova tenni a cuccokat.

• F34R

nagyúr

Ideteszem mert nem epp a halado topikba valo.

Nagyon regen csinaltam mar windows boot pendrive-t, es most megint sor kerulne ra.
    Egy W8.1-t kellene linux alol feltolni dd-vel probaltam nem megy. unetbootin es tarsait nem szeretnem, valaki tud segiteni a temaban?

• Freel

tag

válasz tzimash #36007 üzenetére

Win7 alatt a vinyóra jobb klikk és online. Asszem ennyi.
    A debian nekem is vacakol nv karival. Tedd fel a Lubuntut jó lesz. A grub-ot pedig én most speciel hanyagolom... Alapértelmezetten a bios ha bekapcsolom a gépet az ssd-t indítja a windows-zal. Ha nekem kell a Linux, nyomok egy F11-et boot eszköz választás és kiválasztom a másik vinyót. Így az asszony békénhagy. Ennek feltétele, hogy le kell húzni a vinyókat a másik oprendszer telepítésekor...

• F.B.I.

veterán

Üdv! :R

Kis segítség kellene, mert meglepődtem és el is keseredtem: barátom kis intézős de Win 8.1, 32bit-el használt Samsung notiját kellett volna rendbe szedni. Fel is raktam rá egy Zorin OS lite 32 bitest (mivel kellett a windows kinézet). Elvitték de panaszkodtak, hogy lassabban bootol be, mint a Win 8.1 és a mozilla is lassabban indul (bár nem kell a vírusok miatt aggódni).

Mit érdemes még kipróbálni, mert vagy 1 hétig nem adom vissza a gépet, nem szeretnék neki csalódást okozni de Wint se rakok vissza, nincs kedvem havonta a beszedett vírusokkal harcolni?

• olivera88

veterán

Hogy is kell újrahúzni a grubot LMDE alól? A Windows újra lett rakva és másik hdd röl lett indítva az LMDE, és fel akarom telepíteni oda ahol rendszer van h ne a második hdd röl kelljen bootolni.
    Ha jól emlékszem grub-install /dev/sdb Ugye?

• CsikiRoli

tag

válasz lev258 #35817 üzenetére

Alapjáraton a probléma ott van, hogy Windows 8.1 dual bootot csináltam, és akárhányszor bemegyek az Ubuntuba, a windows eldobja a VGA driver-t. Azt a tanácsot kaptam, hogy azért próbáljam megcsinálni ubuntun is a driver-t, mert akkor hátha nem dobálja el a windows(nem értem mi a kettőnek köze egymáshoz, de megpróbálom hátha.) Így semmiképpen sem jó az ami most van, céljaimra hiába lenne elegendő. :(

Azeket adja vissza:
    törlésre:
    0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.

majd a telepítésre:

Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
    fglrx : Függ ettől: xorg-video-abi-11 de az nem telepíthető vagy
    xorg-video-abi-12 de az nem telepíthető vagy
    xorg-video-abi-13 de az nem telepíthető vagy
    xorg-video-abi-14 de az nem telepíthető vagy
    xorg-video-abi-15
    E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.

• Sonja

nagyúr

válasz Fenyő #35768 üzenetére

Igen, így van beállítva. :K

Tűzfalat még nem aktiváltam, szóval azzal nem lehet probléma. Az irpstacksize értékét nem Windows alatt gondoltad beállítani? Mert az nekem nincs. :N Csak egy Linuxos gépem + Dune HD Media Player.

(#35767) lev258: Persze, az volt az első, hogy a 2 NTFS HDD-met beállítottam az fstab-ban. :K Aktívan használom azokat is, így fontos is volt.

• CsikiRoli

tag

Szép napot mindenkinek!
    Van egy HD 7970Ghz videókártyám(Gigabyte). Dual bootot csináltam a gépre Windows 8.1 és Ubuntu 14.04.2 LTS-el. Mind a kettő külön külön jól működik, ám amikor átmegyek Ubuntura, és onnna vissza windows-ba, akkor a windows elveszíti a videókártya driver-t, és azt írja, hogy Általános Microsoft Viedókártyám van. Ha letörlöm a catalyst-ot és felteszem újra, újraindítom akkor megint jó. De ugyanezt megint megcsinálva újra eldobja a drivert. Minden adat a gépemről fentvan az adatlapomon, ha ehhez köze lenne hozzá, ott meg tudjátok nézni.

Előre is köszönöm!
    Ugyanezen üzenetemet a Nem indul és mi a baja a gépemnek topicba is feltöltöttem, de hátha ehhez ti jobban értetek. :F

• Misi1980

senior tag

válasz Gyick #35338 üzenetére

Nincs több vinyó a gépben.Ez egy Lenovo u510 ideapad.

lev258:Igen ez UEFI noti.Újratelepítettem a windowst és eltünt a grup.Live CD-vel bootoltam és a boot customizer programmal tettem vissza a grupot.Amikor az ubuntut telepítettem elösszőr akkor is ugyan így előjött a grup és a windows boot menü is.

• Misi1980

senior tag

Sziasztpok!Ubuntu és windows van a gépemen.Amikor bekapcsolom akkor a grup fogad és visszaszámol hogy válasszam ki az indítani kívánt op. rendszert.A grup után megjelenik a windows boot menüje is és ott is visszaszámlálás és választhatok az op. rendszerek közül.Ez természetes?Másnál is így van aki használja a win. és az ubuntut párhuzamossan?

• FLATRONW

őstag

válasz God Vazzeg #34996 üzenetére

Igen, ntfs-ről/re volt másolva. Most kipróbáltam exfat-ra, de ott is ilyen lassú. Ezek szerint a Windowsos fájlrendszerekkel - sebesség szempontjából - nem boldogul a Linux.
    Az egészben az az érdekes,hogyha avi fájlt másolok, akkor a másolás megszakítása után az átmásolt rész lejátszható. Windowsban megszakítás esetén törlődik az átmásolt rész.

• agy73p

senior tag

válasz kisapa #34843 üzenetére

Én - teljesen laikusként, Windowsos felhasználóként és Win7 mellé rakva- az elmúlt 2-3 hétben több Linuxos disztrót próbáltam, hozzáteszem: elég felületesen.
    Én itt agyára mentem sokaknak a válogatásommal és a kérdéseimmel, de végül nem bántam meg, a Manjaronál kötöttem ki, XFCE felülettel.
    "Manjaro is definitely a beast, but a very different kind of beast than Arch. Fast, powerful, and always up to date, Manjaro provides all the benefits of an Arch operating system, but with an especial emphasis on stability, user-friendliness and accessibility for newcomers and experienced users alike."
    Úgy emlékszem, hogy a LiLi USB Creatorral töltöttem le és írtam ki Windows alól. Nagyon egyszerű a használata, ne felejtsd el bepipálni a formatálást, ha ezt használod majd.

Most, így a többieknek is visszajelzem, hogy sztem nagyon jó döntés volt. :C
    Már tudok terminálból telepíteni yaourt paranccsal, fel is tettem egy csomó szükséges és kevésbé szükséget programot. Régi gépemen a sebessége még mindig magasan a többi disztró felett van, végül, Isten tudja hogyan a Teamviewert is fel tudtam rá kínlódni, már értem, hogy a Chrome-Chromium különböznek egymástól.... kezdem belakni. :D

• Jim-Y

veterán

Sziasztok. Ubuntu alól tud valaki biztos módszert Windows boot pendrive készítésre? dd-vel nem sikerült. Unetbootin nem támogatott. (valamelyik verziója óta, mmint nem az Ubuntu nem támogatott, hanem vmi más gebasz van, próbáltam már korábban, nem jött össze:S).

• jimmy399

senior tag

válasz olivera88 #34564 üzenetére

Nekem 2 HDD van a gépben, mint neked egyik Windows másik Elementary OS Grub2-vel. Amikor felhúztam az Eos-t akkor a 2. HDD MBR-ébe tetettem a Grub2-őt, ami nem nyúlt az első HDD-n lévő Windows Boot Loader-hez, szóval BIOSban előhozom boot közben a boot menü válaszót, hogy melyik HDD-ről induljon a rendszer, ha win-t akarom akkor auto az jön be, mert az első boot hdd a windows-é , de ha Eos-t akarom , akkor boot menü a biosnál, majd a 2. Hdd :) Abban meg ha véletlen nem az Eos-t akarom indítani, akkor mivel felismerte a Grub2, hogy van win azt is be tudja tölteni már :) Szal na.

• Gyick

őstag

válasz ubyegon2 #34347 üzenetére

Az EDX-et végigcsináltam igen....Nézd,évente talán ha telepittek linuxot egyszer.Néztem egy youtube videot ahol csináltak boot particiot telepitésnél(alongside windows) és nem értettem miért kell ezért kérdeztem meg mert nem szeretném elk.ni.Ez nem tudom miért baj..ez a topik pont erre való szerintem nem okoskodttam csak kérdeztem ennyi.Nem használom sokat amúgy se a linuxot mert a windowst nem tudom egyszerűen nélkülözni szóval én simán a rookie kategória vagyok

• Gyick

őstag

Ha linuxot rakok windows mellé ugyanarra a vinyóra akkor telepitésnél kell boot particiót létrehozni?Vagy csak elég a / és a swap?Most legutobb csináltam de felesleges akkor kihagynám

• agy73p

senior tag

válasz CPT.Pirk #34184 üzenetére

Melyiket javasoljátok?
    Én még csak elboldogulok vele, de rá szeretném szoktatni az asszonyt és a 12 éves lányomat, hogy ha csak netezni kell a gép, akkor használjuk a Linuxot. Ezért egy olyan felület kellene, ami vhol a Windows és az Android között van, amolyan magától értetődő.... Bocs, de sajnos máshogy nem tudom megismertetni velük az újat, mert "szemellenzősek". :-) De azt hiszem, ez érthető.

Az Ubuntu Unity-je nekem nagyon kellemes volt, ahhoz hasonlót keresnék.

Amúgy meg lehet azt tenni, hogy az Ubuntut még1x próbaképpen felteszem a Fedora mellé? Windows alól csinálnék helyet, még egy próbálkozást megérne. Akkor bootoláskor azt választanám ki, amelyiket akarom. Ez megoldható szerintetek?

Másik téma: szerintetek a Raspberry PI 2 -vel magamfajta műkedvelőnek érdemes próbálkozni otthonra? Ne nevessetek ki, nem is tudom igazán, hogy mire való, ezért kérdezlek benneteket.

• csiki_92

aktív tag

válasz #82679040 #34097 üzenetére

Na most felment szépen az Ubuntu, el is indul a bootloader, viszont most a Windows-t nem tudom kiválasztani, csak a Windows Diagnostic-ot. 1000%, hogy a telepítés közben nem nyúltam semmilyen Windows-os partícióhoz.

• Doner

aktív tag

válasz CPT.Pirk #34036 üzenetére

Nem tudom azt sem megoldani mert a másik gépem amiről rá tudnék telepíteni azon már csak sata van ebben meg ide-s merevlemez van.. de van rajta egy windows xp, hogyan lehetne megoldani hogy letöltöm rá és valahogyan kicsomagolom a merevlemezre és in duláskor meg arra megyek hogy a linuxot bootolja és utána már tudom is törülni az xp-t és ezt telepíteni? Van iso fájlom azt ki tudom csomagolni az egyik üres particóra xp alatt de ha újraindítom automatikusan az xp-t tölti be mint rendszert. Milyen program kell és mit csináljak hogy merevlemezről telepíthető legyen a linux?

• csiki_92

aktív tag

Sziasztok!

Windows+Linux dual bootos rendszert szeretnék készíteni, még nem vagyok benne biztos, hogy melyik disztribúciót fogom választani, Ubuntu, Fedora, esetleg Mint. Addig megvan a dolog, hogy először a Windows-t telepítem fel, és később a Linuxot, viszont a HDD partícionálás nem teljesen világos nekem. Eddig Linux-ot még csak önmagában, egyedül telepítettem gépre, olyankor nem igazán kellett állítgatnom a partíciókat, mint Windows-nál szokás. Kérdésem az, hogy kell a Linuxnak csinálni egy szabad, teljesen üres partíciót, vagy megcsinálja ő magának?

• lev258

veterán

válasz Crytek #33724 üzenetére

Kell egy üres pendrive, esetleg DVD. Letöltesz egy Linux ISO-t (ízléstől függően Ubuntu, Linux Mint, ...). Kiírod az ISO-t (pendrive esetén vannak erre szakosodott Win-es programok). Boot-olsz a telepítőről, ahogyan a Windows telepítőről is. A kipróbálást választod. Ekkor nem települ, de tudod használni nagyjából éles rendszerként kikapcsolásig.

• Zedz

addikt

Sziasztok,

Debiant szeretnék telepíteni a laptopomra, USB meghajtóról. Milyen eszközzel tudnám ezt kivitelezni Windows alól? :) Ezzel sajnos nem sikerült, azt írja bootoláskor, hogy nem találja az indításhoz szükséges fájlt.

• guftabi96

addikt

Sziasztok.
    Olyan problémám van, hogy nem tudok pendrive-ról linuxot telepíteni. Nincs optikai meghajtóm, így ez az egyetlen lehetőségem.
    Windows alatt Universal Usb installerrel elkészítem a pendrive-ot. (ElementaryOS-t, és Deepin-t próbáltam így telepíteni).
    Bootolás előtt ki is választom a pendrive-ot. Majd utána az az üzenet fogad egy kis töltés után, hogy Unable to find a medium containing a live file system.
    És ennyi. Windows-t gond nélkül tudok telepíteni pendrive-ról. (jelenleg Win7 van fent, és mellé szeretnék Deepint vagy ElementaryOS-t telepíteni).
    Alaplapom: Gigabyte 970A-UD3P
    Próbáltam több pendrive-val, és több usb csatlakozóban is.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz gergobaby #33517 üzenetére

Ha 64 bites a procid, akkor nyugodtan használd az AMD64-es telepítőt. Az a sok DVD meg nem kell, elég az első CD (vagy ha van neted a telepítés alatt, akkor a netinstallos Debian)

Javaslom, hogy innen szedd le az un. "non free" telepítőt, a neked tetsző asztali környezettel: [link] (iso-hybrid almappában)

A telepítés előtt meg szerintem csinálj egy partíciót még a Windowsban, és ne használj ilyen guided dolgokat, szépen add meg kézzel "/"-nek. Meg csinálhatsz egy swapot is.

Ha nem olvastad, akkor az összefoglalót is nézd meg itt, meg vannak a telepítéssel foglalkozó írások is a logouton.

• lev258

veterán

válasz guppi2 #33411 üzenetére

A gép képességeitől függően lehet nem az Ubuntu a legmegfelelőbb. Ki tudod próbálni telepítés nélkül is pendrive-ról bootolva. Olyan programokat tudsz vele használni, amik elérhetőek Linux-ra. A Windows-os játékok nem futnak rajta hivatalból, de lehet rá esélyed a Wine nevű program segítségével (egyfajta Windows emulátor). Vírusirtóra valószínűleg nem lesz szükséged.
    Sokan vannak, akik a régi gépüket nem akarják kidobni és inkább feldobnak rá egy fürgébb Linux-ot, hogy még sokáig használhassák.

• lev258

veterán

válasz Misi1980 #33365 üzenetére

Itt a Grub-ról ír, ami azt jelenti, hogy a Windows-os telepítőről nem is bootol. Ez nem úgy tűnik, hogy a Linux hibája lenne. Nézz utána a boot sorrendnek meg a Windows telepítődnek.

• Misi1980

senior tag

Sziasztok!A notima particionáltsm egy llinuxos pendrivról windows telepítése miatt.Miután ez megtörtént a noti bekapcsolásánál ez a kép fogad,és nem bootol be egyik windows telepítővel sem.Csak a linuxos pendriveal működik a gép.Elvile teljessen üres a merevlemez.Mit csináljak hogy ezen túljussak?

• spammer

veterán

válasz lolka1980 #33227 üzenetére

Nálam nincs windowsos partíció, úgyhogy nincs személyes tapasztalatom, csak azért linkeltem, mert ott is pont erről volt szó. De egyébként elvileg igen, illetve majdnem:

Ha igaz, amit ott írnak, hogy:

"You will find your fstab entry uses unicode strings for special characters so that the line says /media/Windows\0407, where \040 is substituted for the space without the need for quotes." (Tehát a példában a Windows és a 7 között van szóköz...)

Nálad csak simán windows van a media után és nem windows 7, mint a példában, illetve a ha a windowsos felhasználónevedben (és így az elérési útban is) szóköz van, akkor azt helyettesíteni kell ugye a \040-nel (és nem kell idézőjel), ha a linkelt oldalon igazat írnak. Azt is írják, hogy a célkönyvtár lehetőleg legyen üres, így a /home/zoli/Letöltések nem biztos, hogy megfelelő cél lesz. Ezért szerintem csinálj a home könyvtáradon belül egy másik, üres könyvtárt:

például: /home/zoli/WinLetöltések

Ha megcsináltad az üres könyvtárt neki, akkor például próbáld ezzel:

/media/windows/Users/K.\040Feri/Downloads /home/zoli/WinLetöltések ntfs-3g rbind,nosuid,user,umask=0222 0 0

(Ez a példa /home/zoli/WinLetöltések-re mutat, ha más néven készíted el a célkönyvtárt, akkor értelemszerűen írd át a megfelelőre).

• spammer

veterán

válasz lolka1980 #33218 üzenetére

Ha jól értem, konkrét windowsos mappa tartalmát szeretnéd látni linuxos mappában, azonnal, ahogy megnyitod a mappát.

Ezt fusd át: Mount specific ntfs directory on Linux

A végén ott a példa is: "To mount David's Windows 7 documents in david's Linux home directory in Ubuntu, put..."

Új hozzászólás Aktív témák