Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

Sziasztok!
    A napokban elhatároztam, hogy a laptopomat újratelepítem, mert már lassúcska, tele van "szeméttel".
    A laptopom egy Dell 3531 kétmagos 1,9 ghz-s, 4 gb ramos, intel hd integrált vga-s UEFI/Legacy bios-os laptop.
    Egyik ismerősöm, aki jobban benne van a számítógépek világában, mondta nekem, hogy érdemes lenne a laptopra valamilyen Linuxot tenni, mivel én panaszkodtam neki a sebesség és stabilitás miatt.
    Ezért is vagyok most itt...
    A laptopot átlag egyetemistaként használom, tehát pdf-eket olvasok, dokumentumokat szerkesztek word-ben és esetleg powerpointban, filmet nézek rajta, illetve internetezek.
    Az lenne a fontos, hogy egy stabil, gyors, könnyen kezelhető rendszer kellene a gépemre. Nekem a Windows jó is volt még az elején, csak belassult idő közben, néha lefagy némelyik "alap" program, szóval már újra kellene rakni.
    Itt jön a képbe a Linux, mivel ezt is megemlítették nekem, hogy érdemes lenne ezt rakni rá.
    Az a kérdés, hogy milyet. Illetve a biossal kapcsolatban magyaráztak nekem ilyet hogy uefi meg legacy, secureboot, fastboot :F Illetve még a MBR meg GPT partíciókról.
    Nagyjából tudom, hogy mik ezek, illetve tudom is hogy hol kell ezeket állítgatni (Win8 --> Win 7 cserénél kellett vele babrálni)
    Ezek mellett még a 32 bit/ 64 bit kérdés sem világos nekem Linux terén, mivel nekem azt mondták, hogy tegyek fel 32 bitest, de eddig 64 bites win7 volt a gépemen.
    A kérdés összefoglalva: Érdemes-e váltanom win 7-ről Linuxra, ha igen akkor melyik 32/64 típusra, illetve a fogalomzavar elkerülése végett, ha kicsit megmagyaráznátok nekem, hogy a Linuxhoz melyik beállítás jó (UEFI, Legacy, Secureboot stb.) :)
    köszönöm előre is a segítséget és elnézést a hosszú fogalmazásért, remélem érthető, de nem akartam feltenni egymás után 100 kérdést, így egyben írtam meg az éppen aktuális kérdéseimet.
    További szép napot kívánok! :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés