2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ChakraOS - 2015.03 'Euler'

A ChakraOS üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE-élményt nyújt.

[ ÚJ TESZT ]

Nézzük a telepítést!

A telepítőprogram továbbra is a „Tribe”, ami egy könnyen használható telepítőkörnyezet. Ez a verzió is kegyes lesz a hörcsögödhöz (régi motorosok tudják, miért írom ezt. :) ).

A telepítőállományt a Chakra oldalán tudjuk letölteni: [link]. A képfájl szokás szerint live rendszer, vagyis telepítés nélkül meg tudjuk nézni, hogy miről is szól a Chakra.

A képfájlt lemezre bármivel ki lehet írni, ami tud képfájból lemezt írni. Pendrive-ra viszont Linux alatt a Suse Studio Imagewritert kell használni, vagy terminálban a dd-t.
Windows alatt a Win32Diskimager programot kell használni, vagy a dd Windowsos verzióját! Részletek itt: [link] A win32diskimager használata után pendrive későbbi helyreállítására javasolt program a HP usb disk format tool, vagy az easeus ingyenes partíció manager programja.

Amennyiben magyar nyelven szeretnénk használni, az F2 gombbal tudjuk kiválasztani, ezen a ponton a legegyszerűbb beállítani a kívánt nyelvet.

A képen látható opciók némi magyarázatra szorulnak. Nézzük a pontokat!

–Elindítás: ez úgy indítja el a Chakrát, hogy „zárt” eszközmeghajtók (driverek) nem kerülnek betöltésre, mindent a közösség által készített meghajtókkal fog használni.

–Elindítás zárt driverekkel: többek közt az nVidia és az AMD zárt, gyártói driverei ezzel az opcióval betölthetőek, a telepítés végén pedig részei lesznek a rendszernek, nem kell semmit kézzel bekapcsolni vagy telepíteni hozzájuk. Jelen pillanatban a Tribe-nak problémái vannak a több videokártyát tartalmazó számítógépekre településsel, így akinek ilyen van, az használja a sima indítási módot, később kézzel be tudja kapcsolni a zárt drivereket. Ez a probléma a Tribe telepítő végleges lecserélésével el fog tűnni.

(Az Inteles videokártyákhoz csak közösségi driver létezik, zárt nincs.)

–Rendszerindítás merevlemezről: amennyiben van valamilyen rendszerbetöltő a gépünkön, akkor azt fogja elindítani.

–Hardverfelismerő eszköz: egy karakteres felületű program, lényegében minden eszközt megnézhetünk vele a gépben részletekbe menően.

–Memóriateszt: a méltán közismert memtest86+ program. Érdemes hagyni végigfutni, a teszt nem tart sokáig, és ha a végén a „passed” felirat megjelenik, akkor a gépünk memóriája jól működik. Ha valami gond van, akkor piros betűs sorok fognak megjelenni. Ebben az esetben vagy nem bírja a memória a tuningot, vagy tönkrement, esetleg egyik-másik társát nem viseli el. Ha piros betűs sorokat látunk, akkor ne álljunk neki telepíteni, keressük meg a probléma okát.

Lássuk a telepítés menetét!

A lemezkép bootolása

[L:/dl/upc/2015-03/22/39613_bhh7oeznjelvtbzf_1.jpg][/L]

A telepítő első oldala

Rögtön kiválaszthatjuk a billentyűzetkiosztást, és ki is próbálhatjuk

Ez a földgömb az időzóna-beállító. Google Maps jellegű, könnyen megkereshető, hol is vagyunk a világban.

Kényelem és kényelem. A felhasználó(k) létrehozásánál egyből meg tudjuk mondani, hogy szeretnénk-e automatikus bejelentkezést, vagy sem.

Több népszerű disztribúciónál is előfordul, hogy nincs erre megoldás a grafikus felületen, terminálban kell ezt beállítani olyan helyen, ami még függ is a disztribúciótól és a rajta használt felülettől. Fel szoktam emelni a szavam az ilyesmi ellen, ez se nem jó, se nem ésszerű megoldás, egy ilyen alapvető dolgot csináljanak már meg normálisan...

Itt lehet kiválasztani, hogy hová kerüljön a rendszer. A Chakrának egy partícióra mindenképpen szüksége van, ez a rendszerpartíció, más néven a root- vagy gyökérpartíció, ennek a csatolási pontja a képen látható „/”.

Ezek mellé lehet még külön „swap v. magyarul cserehely” partíciót létrehozni és hozzáadni, ha kevés a memória a gépben, vagy akár a felhasználó saját mappáját – ahová a dolgai kerülnek: „/home” –, is kitehetjük egy másik partícióra. Persze a lehetőségek nem merültek ki ennyiben. A fájlrendszer típusának válasszuk az EXT4-et. Körülbelül 4,5 GB adat fog felkerülni a partícióra a telepítés végére.

Amennyiben az alaplehetőségeknél többre van szükségünk, itt el tudjuk indítani a kparted partíciószerkesztőt.

Itt választhatunk a hálózati telepítés és a hagyományos, telepítőt lemezről történő teljes telepítés között. Kezdésnek válasszuk a hagyományosat!

Beállításaink áttekintője.

Ezeken a képeken a telepítés folyamata látható:

A telepítés végén még beállíthatjuk a RAM disket és a grub rendszertöltőt. Kezdésnek itt ne állítsunk el semmit!

Itt pedig újraindíthatjuk a rendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.