- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Le szeretném törölni az Ubuntut a gépemről, de problémába ütköztem:
Két meghajtó van a gépemben amiken rendszer van (ezeken kívül még 2 hdd amin fájlokat tárolok), egy nvme ssd amiről a Windows fut, és egy merevlemez amire az Ubuntu van telepítve.
Az a problémám, hogy a GRUB valahogy a Windowsos ssd-re is felkerült, mert ha lehúzom a vinyót akkor nem indul a Windows, azt írja hogy error: unknown filesystem és hogy no such drive at (sok szám, betű). Ha viszont a vinyót bekötve hagyom akkor rendesen betölt a grub, ki tudom választani hogy mit indítson.
Ezek a partíciók vannak a lemezeken:
Windowsos ssd:
Ubuntus hdd:
A sor elején lévő partició 1MB-os, elsődleges.Hogy tudnám letörölni a GRUB-ot?
-
Doky586
félisten
válasz
#63718632 #79003 üzenetére
OK, akkor ha először törlöm a progit és utána frissítem akkor kihagyható lett volna a bios manőver. Eszerint eltévesztettem a sorrendet. Bocsi.
Először simán tiltottam biosban a lemezt a lemezek közt akkor a frissítés még simán megtalálta: [kép], de mondom azóta megoldódott. És a következő frissítésnél se fog remélem előjönni.
"amint látom nem is mai lapról van szó"
nem mai..[kép]
Úgy tudom az ahci is csak az ICH6-ban jelent meg először, ez meg csak ICH5-ös.. -
válasz
mtomi95 #78312 üzenetére
Tudom keso de ssjnos nem jo a megoldsod.
En gyakran 3-4 lemezzel kiserletezek meg proba telepiteseket csinalok, fizikailag nagyon nehezkes lenne egy osszezsufolt mini konfigbol msata vagy m2 es egyeb beepitett lemezeket kivenni.
En mindig bios szinten tiltom le az epp proba telepitesen kivuli osszes lemezt. Hatranya hogy utana 2 reboot kell, egy hogy biosba beallitsd aktivnak a lemezeket, megegy hogy beallitsd a megszokott boot sorrendet.
De szerintem ennyit meger, es engem sose hagyott cserbe a megoldas hisz olyan mintha fizikailag kivettem volna a lemezeket.
Ajanlom a megoldast, kulonosen disztro probaloknak. Utana fel lehet venni a visszakapcsolt lemezeket a frissen telepitett disztroba, ext4 fajlrendszer eseten maceras a tulspilazott jogosultsagok miatt. Ezokbol en masod adatlemezeken csakis ntfs vagy exfat fajlrendszert hasznalok. Igen megkonnyiti az ember eletet es az minden kotel szakad eseten vegszuksegben kiszedve a gepbol, az exfatot minden tudja olvasni. Mac, Droid, Win, okostelefon, talan meg egy okos kenyerpirito is. -
Cs.I.T.
csendes tag
Érdekes problémába futottam bele. Van ugye ez a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagra keresztelt államilag megtámogatott disztribúció, amit a szoftveralapcsomag.hu oldalról lehet letölteni, és a LinuxMint 20 Ulyana-ra épül ugyebár. Az lenne az egész projekt értelme, hogy szegény emberek is legálisan jussanak jól használható oprendszerhez, illetve a nyilt forráskód terjesztése. Gondoltam kiírom pendrájvra, mert már a dvd felett eljárt az idő. Én eleve linuxot használok, és a dd -t használom a telepítő pendrájvok készítéséhez. De ezzel az iso-val nem sikerült bootolható pendrájvot készítenem. (sudo dd if=DJSzA.iso of=/dev/sdc bs=4M && sync) A dd ugyan kiírja a képet, de közvetlenül a pendrájvra, azaz nem hoz létre rajta partíciót, így az nem bootolható. A linuxmint grafikus "lemezek" alkalmazása ugyanilyen hibásan írja ki.
A rufus meg windowos progam. Akkor a szegény embernek a digitális jólét eléréséhez előbb meg kellene vennie a drága windowst??? Jó nem teljesen így van, végül unetbootin-al sikerült kiírni műkőképesen. De ehhez ppa tárolót kell a rendszerhez adni, számomra feleslegesen. Tudna valaki ötletet adni, hogyan lehetne ezt kiírni dd-vel? Azért is érdekes a dolog, mert a rendszer alapjául szolgáló linuxmint 20 cinnamon gond nélkül bootolhatóan kiírható dd-vel.
A letöltési oldalhoz linkelt pendrive készítésről szóló videó nem elérhető jelenleg.
Kérem a financiális és politikai mellékszálakat kerüljük, nem hiányzik a flame. A technikai megvalósítás érdekel csak. -
törölt tag
válasz
madrac #77538 üzenetére
Mint arra finoman utaltam, sztem sosem jön el a Linugz desktop éve, legalább annyi sebből vérzik mint a Win. Pont a PH fórumokon jelenlévő Linux evangelisták és megmondóemberek (nem Ubira gondolok!) voltak az egyik ok, amiért takarékra tettem magam...
Nem akartalak megkövezni, csak jelezni, hogy a Linux filozófia egyik alapvetése (volt), hogy a rendszer feltételezi, tudod mit miért csinálsz...
Egyébként Ubuntu és leszármazottai szólnak a particionálásnál erről, kifagyás nélkül, nálad ha jól emlékszem Manjaro volt, azt nem nagyon ismerem, messziről kerülöm az ilyen Arch alapú "szakértői" disztrókat, szívjanak velük csak a szakértők...Az átállás egyszerű, a gdisk gyk. automatikusan megcsinálja a lemezek GPT-re konvertálását. Ha esetleg az segít, kiteszem valahova az erről írott bejegyzésemet...
-
válasz
madrac #77495 üzenetére
Mintha magamat olvasnam.
Kollega ha van kedved olvasd el a blogomat a Linuxokrol.
2 azaz ketto evig heti szinten szenvedtem olyasmikkel amiket leirtal.
Tobb disztro tobb variansaval. Debian, Mint, Manjaro, Magyarch, meg a fene tudja meg mi, es ezek eltero kiadasaival.
Csereltem az alaplapon es a procin kivul lemezeket, ssd-ket, ramot, tapot, mindent.
Es kb. 10 honapja beprobaltam kinomba egy oreg Ubuntut ami azota hibatlan.
Magyarazat nincs es neked se lesz, talan valami megmagyarazhatatlan hardver inkompatibilitas.Ne add fel, ha en oreg fejjel 2 evig bombaztam forumokat, telepitettem 30-40x es viseltem a koznep haragjat (termeszetes emberi reakcio hogy amiket leirtam az a hihetetlenseg hatarat surolja es a sok segitseg nem hasznal akkor marad hogy en vagyok a hulye) akkor te se futamodj meg.
Hogy nalad mi lesz a megoldas arrol gozom sincs. -
Sonja
nagyúr
válasz
Rimuru #77263 üzenetére
ext4 van rajta, de megoldottam. A defaults után az
x-udisks-auth
opció kell, tehát ez a végső sor az fstab-ba.:UUID=65468a8f-5296-4d68-905c-53d0853c4e63 /mnt/gamessd ext4 defaults,x-udisks-auth 0 2
Egyébként ezt a gnome-disk-utility (magyarul Lemezek) program írta ki, mikor a További hitelesítés megkövetelése csatoláskor opciót kipipáltam.
Köszi!
-
válasz
urandom0 #77073 üzenetére
És mások is akik segítettek.
Nemrég kérdeztem egy-egy kisebb fájl, vagy mappa titkosítása ügyében.
Minden javaslatot kipróbáltam, kivéve ami csak terminálból megy.
Sajnos egyik se jó, nem éleszerűek, ugyanannyira bonyolult, vagy inkább nem pár kattintás mint az általam eddig használt VeraCrypt konténer.
Több tipp ilyen megoldásokra épül, Kde vault és hasonlók.
de én nem akarom konténerbe gyűjteni a pár darab fájlt, 2-3 mappát ami szerteszét van a lemezeken.
Ugyanott lennék mint a Verával.
A fájltömörítők sem jók, abból a szempontból jó hogy pár kattintás, password beírása és kész a jelszavas zip.
De az eredetit otthagyja a könyvtárba. Vagyis minden ilyen után törölni kellene az eredeti fájlt, mappát.
A gpg, hát az nekem ágyúval verébre, kulcspár generálás meg még nem is tudom mik, de a legnagyobb hibája hogy az is otthagyja az eredeti fájlt és mellé hozza létre a titkosítottat. megint csak törölgetni kell utána.
Ez elmondva talán nevetséges de napi használatba meg nem életszerű, elfelejti a ember törölni az eredetit, akkor meg pont semmit nem ér az egész procedúra.
Olyat keresek mint Winen, egy nyúlfarknyi program, telepítése után kér egy jelszót.
Ezután ha bármilyen fájlon jobbklikk, megjelenik a jobbklikkes menübe hogy tikosítás, katt, bekéri a programnak megadott jelszót, enter és kész. A fájl titkosított.
Kinyitása,fájlon kétkatt, érzékeli hogy az titkosított, feldobja a jelszókéró ablakot, beír, enter.
Visszafejtette.
A fájl fejlécébe tesz valamit és megváltoztatja a fájlt, nem tudom hogyan de működik.
Az is biztos hogy nem 256 bites titkosítást csinál de nekem arra teljesen jó volt évekig hogy pár fájlt elrejtsek avatatlan szemek elől.
Maradok a Vera mellett akkor, az se túl gördülékeny de megszoktam, bár jó lenne valami faék egyszerű.
Vagy a gpg-t rá lehet venni hogy törölje az erdeti fájlt, akkor teljesen jó lenne nekem. -
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76981 üzenetére
A NAS-on lévő lemezeket továbbra sem tudom átnevezni, pedig fel van csatolva.
Mert ilyen szinten nem férsz hozzá a NAS megosztásaihoz. Azt kizárólag a NAS felületén tudod megoldani.Nem a NAS-on akarom, hanem a saját gépen,hogy tudjak neki elérést adni.
Még a kérdést sem értem.Még egyenlőre ebben kérnék segítséget. [link] Tudom használni Zorinon?
Elsőre is láttuk a kérdést. Valószínű nincs ilyen nyomtatóval, és a boamaga-val sem tapasztalatunk. -
gyulazsolti
senior tag
Köszönöm mindenkinek az eddigi türelmet, és segítséget.
A NAS-on lévő lemezeket továbbra sem tudom átnevezni, pedig fel van csatolva.
Nem a NAS-on akarom, hanem a saját gépen,hogy tudjak neki elérést adni.
Mint PL: windowson, amikor felveszem hálózati meghajtónak és adok neki egy betüjelet.
Itt nem látom. [kép]
Még egyenlőre ebben kérnék segítséget. [link] Tudom használni Zorinon? -
gyulazsolti
senior tag
Nekem nem engedte. [kép]
Csak hogy értsd miért akarom felcsatolni főleg a NAS-on lévő lemezeket.
A Transmission beállításaiban az elérési út beírásához. [kép]
A hálózati elérést már megtaláltam, de csak nem jó, ha rákattintok a torrentre.
Windows alatt így néz ki. [kép]Oda írjam be? [kép]
UUID=56DCBB7FDCBB57C7 /media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2
De még nem tudtam átnevezni.
-
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76910 üzenetére
Igen, jó az irány.
Én úgy csinálnám, hogy pl. az "új kötet 1"-nek készítek egy mappát a /media alá, ahogy írtam is. a rá jellemző mappanevet választanék. Mondjuk ha adatok vannak rajta, akkor
sudo mkdir /media/adatok
sudo chmod 777 /media/adatok
Az fstab szerkesztésekor pedig csak be kell helyettesíteni az adatokat.pl
UUID=56DCBB7FDCBB57C7 /media/adatok ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2Ez az 1000-es id-jű (általában az elsőnek létrehozott felhasználóhoz és csoporthoz) rendeli felcsatoláskor, de mindenki tudja majd írni, olvasni.
És sorra a többinek is készítesz egy mappát, és hasonló módon felirod őket az fstabba. Így minden induláskor oda fogja felcsatolni ezeket a lemezeket.Ha elmentetted az fstab tartalmát, egy sudo mount -a parancsol csekkolhakod is, hogy minden rendben van. Ha nincs hibaüzenet, már fel is csatolta őket , és ezentúl minden újraindításkor ott lesznek.
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76858 üzenetére
Gnome Disks (magyarul Lemezek) alkalmazás meg tudja mutatni a S.M.A.R.T. adatokat, az alapból fent van szerintem Zorinon. Vagy ott a GSmartControl, az is jó.
Parancsorhoz a smartmontools:sudo apt install smartmontools && sudo smartctl -a /dev/sdX
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76853 üzenetére
Azon a diszken, amelyikre telepíted a Linuxot, szokott chkdsk-t futtatni, de ez rendben is van, mert végülis a telepítő belenyúl a diszkbe, átírja az MBR-t, így a Windows "dirty"-ként érzékelheti.
De mi a lótúrót matat olyan diszken, amire nem történt írás-olvasás?
A telepítő biztos, hogy nem írt arra a két HDD-re, mert nem volt megadva csatolási pontként, és a telepítés elején kis is írja, hogy melyik lemezeken fog változtatásokat végezni.
A saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban annyi, hogy amikor Linux alatt partícionálok egy pendrive-ot, akkor Windowsos gépbe dugva rögtön felugrik az ablak, hogy hibás a lemez, ellenőrizzük-e?Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?
-
válasz
ubyegon2 #76308 üzenetére
Ha rosszul fogalmazok, és Te is tudod hogy mit szeretnék mondani, akkor...,
Az unallocated helyet megformáztattam a telepítővel ext4-re, így jó?
Miért azonnal a "nics ismereted" szavakat kell használni?
Tényleg nincs, 20 éve partícionálok lemezeket, a hőskorba xp alá alignáltam is egy rakás ssd-t, mert az nem nem ismerte fel még hogy ssd és a szokásos 32 256 byte helyet hagyta az mbr-nek. Az meg ssd-n minden csak nem jó a blokkok mérete miatt.
igen tudom mi az partíció eltolás és kb. tisztába vagyok a partíció és a fájlrendszer kifejezésekkel, sőt nem átallottam belemélyedni az efi és a gpt rejtelneibe sem.Most bebootoltam az Ubuntuba és a az alól a Gparted szó nélkül megcsinálta a maradék helyet exr4 elsődleges prtícióra.
A Manjaro telepítője meg belehal.
Ez a dilemmám.
A képernyőképen látszik hogy elsődleges, nem logikai. Win kiírja.
Visont ez meg nem mutatja a 1-2 közötti 1MB prtíciót.
Azt tudok csináltatni a Manjaro teleepítőjével, elsődlegest meg nem. -
vadkörte
addikt
Részlet az Amlogic S905, S912 processzoros készülékek topikból:
"Mi az a CoreELEC / LibreELEC? SD kártyáról is futtatható minimál Linux operációs rendszer, beépített Kodi-val."Én nem erőltetném. Lehet, hogy valahogy fel lehetne bűvölni, nem vagyok nagy szagértő, de USB-re kötött lemezekre nem építenék tömböt. A fenti idézet alapján CE is egy kiherélt rendszer. OMV-vel meg tudnád oldani LVM-rel, de az USB akkor is gyenge láncszem lesz. Szerintem.
-
válasz
CPT.Pirk #75358 üzenetére
Ezek a "fancy"
dolgok minden KDE alatt működnek, nekem legalábbis Manjaro, Debian, és most az Ubuntu is KDE-sítve lett utólag, azon is úgyhogy szerintem ez KDE feature.
A Lemezek lett volna a következő tippem, az is meg tudja csinálni de az is bedrótozza az fstab-ba. Gnome-lemezek a hivatalos neve.
A nofail, ott a pont, nyertél, ez eszembe se jutott.
De én inkább kerülöm a szerkesztgetését ennek a fájlnak.
Nekem ennyi az fstab és indulásnál mindent felmountol amit akarok, nekem így egyszerűbb és jobb a békesség.UUID=9315b819-445c-45a9-807c-ac7c8f8396e6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
-
-
vadkörte
addikt
válasz
Balerik #74320 üzenetére
Az OMV is, mint lényegében bármelyik linux kezeli az NTFS file rendszert. Igaz nem natívan, kell neki egy ntfs-3g kiegészítő. Arra már nem emlékszem, hogy OMV alatt az omv-extras-ból, a saját tárolóiból, vagy parancssorból telepítettem.
Olvasni elvileg enélkül is képes, csak írni nem tud rá. Mehetett volna direktben is, de így, közbeiktatva egy "puffer HDD-t, ahogy csinálod így is jó. Lehet, hogy kicsit lassabb, de jó.
A NAS-ba kerülő lemezeket ha lehet az OMV-vel partícionáld és formázd. Nem ökölszabály ez, ellenne az külső eszközben létrehozott lemezekkel is, csak amolyan ajánlás.
Ubi! (vagy bárki akinek van ötlete)
Az miért lehet, hogy a kis huncufton - Xubuntu 18.04 32 bit - egyszer csak nem lehet egy bizonyos felbontás fölé vinni a monitort?
Az AMD kövületes volt kollégám lecserélte a régi CRT monitorát - 1024x768 - egy "új" (értsd 10+ éves - szélesvásznú LG Flatron LCD-re. Ennek elvileg 1440x900 a felbontása. A Beállítások/Kijelző pontban viszont csak 1024x768 a maximum. -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #74271 üzenetére
Na igen. Amikor telepítettem a desktop Manjaro-t, jó ötletnek tűnt az UEFI
Az NTFS itt viszont sajnos szükséges rossz, mivel W10 is van a gépen és a lemezeket mindegyik OS használja.
Akkor ez így marad. Csak fura, hogy van egy viszonylag jó desktop gép (Core i5 6600 + 16GB RAM + 2x SSD (OCZVertex3=W10(legacy) + Samsung 840=Manjaro (UEFI)) +2x HDD + 2x ODD) és kell neki kb. 1 perc, hogy elinduljon...Nagyon múltkor említettem a családot a régi asztali AMD géppel és az űberretkes notesszel.
Úgy tűnik a családjukban hamarosan lesz egy újabb linux-os. A fiuk megkörnyékezett, hogy a laptopjára szeretne a W10 helyett linux-ot, mivel az anyja gépével is csodát tettem. -
_Smooth
senior tag
válasz
lev258 #73916 üzenetére
Nem a témára értettem, hogy kezdő lenne. Mivel én nem értek különösebben a Linuxhoz, ezért gondoltam a kezdő topicban kérdezni, hátha nem rögtön csak a szitokszavakkal szórnak meg, hanem esetleg szájbarágósan, adott parancsokkal
De ha haladó topicban se áll fel a szőr a hátukon, akkor ott is megkérdezhetem ezt.
Igazából csak annyit szeretnék, hogy ez a szoftveres linux linear raid tömb valahogy visszanyerhető-e, vagy az adatok (jó része), miután ez nem raid0.
Ha pedig nem, akkor miként lehet legalább adatvesztéssel visszanyerni a lemezeket. -
Szia!
A Linuxos részhez nem tudok hozzászólni, nincs is mit, de alapból azt mondom, hogy ahogy működik, úgy használd. Vannak super WD lemezek és a Purple is az, egyedül oprendszer alá nem javasolják. A tapasztalt jelenség oka lehet a Purple sajátossága is meg az is, hogy USB 3.0 házból használod. Survelliance rendszerek meghajtója, ami két sajátosságban nyilvánul meg, nincs a rendszermeghajtókban alapvetően szükséges hibajavító funkciója és nem parkol!
Pontosan amiatt, hogy az akár 32 kamera vagy egy NVR rendszer optimális működését biztosítsa.Egyébként meg tudod nézni a parkolást és módosítani is tudsz a widle3 Linuxos megfelelőjével, ebben a leírásban benne van, hogyan. Az írás címe ne zavarjon.
Ezt a fejezetet kell nézned: Change the idle time on Linux
Itteni szakiknál is érdeklődhetsz, én kb 8 éve olvasgattam HDD-kről, akkor még a Purple elődje az AV-GP volt. Átfuthatod még King szaki igen szakszerű írásait is. A vége úgy is az első mondatom lesz.
-
cigam
titán
válasz
_Smooth #73815 üzenetére
Nem ismerem az OMV-t hogyan készít összefűzött köteteket, az fstabban hogyan szerepel? A
cat /proc/mdstat
mit mond?
A hibás lemezt így tudod eltávolítani:mdadm --remove /dev/md0 /dev/sda1
Majd miután kicserélted a lemezt visszateszed a raid tömbbe.mdadm --add /dev/md0 /dev/sda1
Ha végleg eltávolítanád, akkor pedig
mdadm --stop /dev/md0 mdadm --remove /dev/md0
Ezután egyenként újrapartícionálod a lemezeket, és közben leveszed rólük a "raid" tipusú jelölzést.mefistofeles
Mivel még beta a 20-as simán lehet benne olyan telepítéssel összefüggő hiba ami a te csillagzatod(HW-ed) alatt jön elő. -
_Smooth
senior tag
Köszi a gyors választ. A linux homály nekem, a raid tömbök előnyeivel/hátrányaival (többnyire) tisztában vagyok és voltam.
Pont arra volt szükségem, amit írtál. Nem kellett különösebb biztonság, mert nem pótolhatatlan adatok voltak rajta. Úgy voltam vele, ha egyik lemez tönkre is megy, akkor már mindegy, hogy 1,5 vagy 3TB adat megy a levesbe. Ennek viszont elég kicsi a valószínűsége, ezért csináltam így. Azzal nem számoltam, hogy a szoftveres raid maga is meg tud makkanni. Pláne linuxos. De hát van ilyen... ezek szerint.
Viszont az a baj, sehol nem látom se tömbként, se önálló lemezekként.
SSH-n keresztül elérem az OS-t, /etc/fstab tartalmazza is, de azon kívül sehol máshol nem látom. OMV grafikus felületén kezeltem őket egyébként, de ott se látszik, nem tudom törölni se. Tudnátok segíteni?
Sikerül visszanyernem őket, önálló lemezként fogom hozzáadni őket, a másik 2×2TB-s tömbről áthúzom ide az adatokat és ott is megszüntetem a raidet. -
cigam
titán
válasz
_Smooth #73804 üzenetére
A raid0 csak összeadja a lemezek kapacitását, semmilyen redundanciát, adatbiztonságot nem nyújt. Ha az egyik lemez kiesett, buktad az egészet.
Megszünteted a megosztást, és minden egyéb szolgáltatást leállítasz ami használta a lemezeket (torrent, ftp,...) majd ha már semmi sem ragaszkodik a raid tömb meglétéhez, már törölheted.
Minimum a raid1-et ajánlom, ami az egyik lemez kiesése esetén sem okoz adatvesztést. -
_Smooth
senior tag
Sziasztok!
Linux alapú OMV fut nekem az otthoni NAS-on.
Sajnos az elején (egyszerűség reményében) RAID-ben csatoltam fel 4 merevlemezemet. 2×2 RAID 0 tömb. Ebből az egyik most eltűnt egy áramszünetet követően (feltételezhetően pont történt közben írás erre a tömbre).Két kérdésem lenne.
Az egyik, van-e esély visszanyerni ezt az egészet? Közel 3TB-nyi (nem pótolhatatlan) anyag van rajta - de pótolni azért igen körülményes és időigényes lenne.Másik, ha nincs esély az előbbire, vagy sokkal körülményesebb lenne, mint újra összeszedni az elveszett tartalmat, akkor miként tudom újra elővarázsolni (akár adatvesztés árán), már nem raidként a most nem látható lemezeket?
-
Szia!
Még nem használtam, max fenn volt default pár disztrónál, de a configod eleje már kizárja, hogy jól működjön.
+++ Configured Settings: /etc/default/tlp
TLP_ENABLE=1
TLP_DEFAULT_MODE=ACsudo tlp start
sudo tlp batEzzel a két paranccsal indul, a másodikat szerintem kihagytad. A többit nem is nézem, mert tényleg csak okoskodás lenne, ha én mindig AC módban használom a notebookot.
Nézz rá majd így, hogybat
módba kapcsoltad.(#72602) edari
Sokan használják a disks (lemezek) alkalmazást is partició képfájl készítéséhez. Szerintem a Timeshift is alkalmas rendszer pillanatképek létrehozására, ha már erre találták ki.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! A notiban kicseréltem a CDRoom helyére betett ssd -t egy nagyobbra és felraktam rá az Arch Vanilla -t. A fő lemez színtén egy ssd melyen win10 van. Mindkét rendszer jól el is indul, de csak akkor, ha a pendrive be van dugva a gépre / erről telepítettem az Arch -ot /.
Ha a pendrive eltávolításra kerül, akkor hibára fut a Grub. Hogyan tudnám ezt orvosolni? Mindkét lemezre Uefi -ben vannak telepítve az Op. rendszerek és GPT -k a lemezek.
Amikor az Archot telepítettem, akkor boot/efi -nek a Win dev/sda2 partícióját választottam 100MB / boot,espWelcome to GRUB!
error: no souch device: fe3f6fee-9a17-4833-b501-c4f2b5944966b
error: unknown filesystem.
Entering rescue mode . . .
grub rescue> -
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71169 üzenetére
Ezt tudom ajánlani, megbízható. 6-8 db-ot rendeltem ismerősi körbe. Kifogástalanul működnek. 500-as WD Blue SSD-n van egy installált mobil rendszerem (MX19 Linux). Kifogástalanul bootol sok eltérő konfigon.
[link]
Van belőle vékonyabb és vastagabb kivitel is, ha rendelsz esetleg. A lemezek vastagsága miatt légy körültekintő. -
válasz
ubyegon2 #70760 üzenetére
Mindig egy friss iso-t kell letölteni. Penre kiírod. Bebootolod. A live módja csak egy gnomos figyelem elterelés. Be kell dugni egy LAN kábelt , vagy wifin felcsatlakozni egy AP-re. A Cnchi telepítő keretprogramot elindítani és szépen sorban kiválogatod, hogy mit szeretnél : nyelv , regió, billentyűzet , ablakkezelő, programcsoportok, felkínálja, hogy kijelölhetsz egy pufferpartíciót segítségkét a letöltéshez ,ezt el szoktam lökni. A repok sorrendjét ráhagyom úgy ahogy a telepítőben van. A legalsó kézi parícionálást választom szokás szerint. Szerkesztgetem a partíciókat és a grub helyét ahogy szoktuk. Megadom a felhasználó adatait. Beadja az összefoglalót és gyia te gyerünk. Online leszedegeti a dolgokat és kész.
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba. Köszönöm!
Az USB-s HDD-re való GPT-MBR hibrid partíciós táblára való telepítés menetét és huncutkodásait is leírom itt, hátha valakit érdekel. Itt GPT-re csinálok egy EFI partíciót (sda1) és az sda2 és sda3 lesz két kb egyforma ext4-es partíció. Majd gdisk segítségével hibrid partíciós táblája lesz. Az sdb2-re telepítem UEFI-ben a fő 64 bites rendszeremet grubbal. Ezután a /boot/grub mappába bele kakukkolom egy korábban Legacyban telepített ugyanilyen rendszerből ellopott i386-pc mappát is. Ezután az sda3-ra telepítek Legacyban egy 32 bites linuxot (linux mint tricia xfce) és siker után kiadom a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ezután már legacyban is el tudom indítani a grub menüből a 64 bites rendszeremet is. Ha közben hasra esik a hibrid rendszer, akkor a gdiskkel ismét hibriddé alakítom, az adatok nem vesznek el , ha szerencsém van. Ha csak az "MBR" butul le és ujra kell bele telepíteni a grubot a Legacy rendszerből, akkor a -force kapcsoló kell a grub-install parancshoz , így szentségelve bár de mekkcsinálja és szidja a blokkokat. Hibrid partíciós tábla esetén a lemezek alkalmazás egy blokk eszközt is fog mutatni. Hát kb így néz ki részemről analfabétául leírva egy USB-s swájci bicska.
-
kovaax
őstag
válasz
Véreshurka #69281 üzenetére
Nem értek a PI-hez egyáltalán, de hátha működik ott is a SysRq key engedélyezése, és akkor ha kifagy, tudsz sync-elni egyet, és kiíródnak a fájlok a lemezekre, és hátha lesz benne értelmes logbejegyzés.
https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_SysRq_key -
cigam
titán
válasz
tboy93 #68740 üzenetére
Windows alatt a lemezkezelőben, vagy a már említett diskpart programban
A list disk kilistázza, hogy milyen lemezeket lát.
Ezután a select disk 0-val kijelölöd a Windows-os lemezt (a 0-át értelemszerűen behelyettesíted)
Majd a list partition parancsal kilistázod a partícióit. Ha van efi partíció, azt itt látni fogjuk, és tudni azt is hogy milyen módban kell mellételepíteni a linux-ot. -
Laszlo733
aktív tag
válasz
tboy93 #68741 üzenetére
Windows: számítágépre jobb klikk, ott kezelés és azon belül lesz egy olyan, hogy lemezek. Ez kb úgy fog kinézni, mint linux alatt a gparted. Szerintem első ízben a meglévő Winre tedd fel a Rufust, azzal írd ki a pen -re a wint, ha van két pen -ed, akkor egyből a Linux -ot is. Az az egyszerűbb, ha mindkettőnél az MBR -t választod ki és úgy telepítsd az op rendszereket.
-
Milkoo
csendes tag
Sziasztok!
Elöljáróban közlöm, hogy a Win10 topicban már érdeklődtem, de ottani tanácsra itt próbálkozom.
A gép GRUB2-vel indul, a LinuxMintnek köszönhetően.
Tehát a problémám a következő:
Egy SSD került pluszban a gépbe. (Lemez 3.). A (Lemez 1. C.) Win10 át lett rá klónozva a Macrium Reflect programmal 100GB-ra megnövelt helyre, ez lett a (Lemez3. K.), Mi módon tudom erről elindítani a Win10-et? , ha a többi lemez is meg lesz tartva?
Jelen pillanatban inneni nem tudok rendszert indítani.
A telepítések BIOS/MBR típusuak. A BIOS-ban már átállitottam a lemezek sorrendjét, ill. a boot sorrendet is megváltoztattam a lémez3 lett az első mindkét esetben.
Úgy is próbáltam, hogy a többi lemez le lett húzva, csak az új ssd maradt de igy sem jártam sikerrel.
Talán a Grub bejegyzését kéne bőviteni ezzel a lemezzel?Köszi: Milkoo.
-
válasz
Shyciii #66838 üzenetére
Köszönöm és örülök, ha kipróbálod! Kíváncsian várom a véleményedet.
A partíciót sem Gparteddel, sem a Lemezek alkalmazással nem tudtam eleddig rendesen megnagyobbítani, mert egyrészt tönkretette az MBR-t és emiatt csak az UEFI bootolás működött a kiterjesztés-átméretezés után, másrészt úgy terjesztette ki, hogy nem írta át a FAT táblát , de windowsból Aomei 7-es verzióval eredményesen lehet felfújni a partíciót és érdemes legalább 4,25 Gigabájtra felfújni , mert a FAT32-es partíción ugye max 4 Gigabájtig növeszthető a perzisztens fájlja a rendszernek. Ext4 jobb lenne ebből a szempontból, de azon viszont nem műkszik a multiplatformos multibootusb progi.
-
Sziasztok !
Nézzétek mit műveltem: Köszönöm ha megnézitek.
Most nem cicomázom , lent a két link, megyek kapálni.
Remélem tetszeni fog.sha256sum slax-bootall-64bit-9.8.0-492mib.img
b266e2133ccafd1d0c93482fc320fdc236381e4c9c419b7efb2bd77b66f5c45dA slax-bootall-64bit-9.8.0-492mib.img file Gnome Disk Utility (például a Linux mint Lemezek alkalmazása) segítségével egy pendrive-ra visszaállítható. Ennek eredményeként egy UEFI illetve Legacy körülmények között egyaránt szabályosan bootolható Slax-9.8.0-64bit telepítést kapunk. A telepített partíció méret 1(MBR)+491Mib lesz. A partíció például Aomei Partition Assistant Standard Edition segítségével nagyobbra méretezhető. Sok sikert a használathoz. Az installáció a https://www.slax.org/ és a http://multibootusb.org segítségével készült.
Itt a két link:
https://drive.google.com/file/d/183JOVjwgyQw6M7Nl2cyrOvQp4buZbkEP/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1SFBeBla5EzNR9NcHdwJvwKxbKUsJGEuT/view?usp=sharingKöszönöm !!!
-
edeleny
őstag
Sziasztok.
teljesen láma vagyok!Probléma:
Adott egy Linux alapot futtató router. Két 1 terás vinyó volt rajta. Az egyiket nem akarja felcsatolni!
le kellene menteni róla az adatokat!A legújabb LiveLinux verziót szedtem le, és futtatom pendrive-ról.
A dolog működőképesnek tűnik!
elindul, bejön felcsatolja a lemezeket, viszont nem tudok másolni! Azt írja csak olvasásra van jog!
megpróbáltam változtatni rajta, Tulajdonságok/premisson/ read write, de sok homok óra után sem adj írási jogot, vissza áll minden az eredetibe. Tehát homokórázik, majd nem adja meg a jogokat! Az összes lemezzel ez van (4 db)
Mit tudnék tenni?
Nincs valami olyan pendriveról futtatható verzió, ahol nem kell így pepecselni? tehát a gond az, hogy a jó öreg winfos nem látja az ext4 partíciót.
Ext4-ről kellene NTFS-re írni! -
válasz
hentes555 #65447 üzenetére
Jó lesz az a HDD is, de ha HDS alatt futtatsz egy teljes felülettesztet, az kizárja végleg a rossz szektorokat, de arra nincs biztosíték, hogy nem romlik a használattól az állapota. Ez attól függ, mitől lettek a hibák, nekem van olyan HDD-m, ami felületteszt óta 5 éve 100%-os, bad sektorok kizárva.
Ha telepítesz rá, majd időnként nézz rá az állapotára, a Lemezek (disks) program is mutat smart értéket.
-
_Smooth
senior tag
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék. Eddig OMV topikban próbálkoztam, segítőkészek is, az ott talált infók és kommentek alapján sikerült eddig eljutnom, működő rendszert felállítani, az eddigi hibákat elhárítani.
Viszont kicsit kevésbé pörgős a topic, engem meg most egy probléma az őrületbe kerget.SW:
Linux omv 4.18.0-0.bpo.3-amd64 #1 SMP Debian 4.18.20-2~bpo9+1 (2018-12-08) x86_64
HW:
Asrock Q1900DC-ITX; 2×2GB RAM; 8GB USB stick a rendszer alá; 4×2TB WD Green + 2TB WD MyBookA gondom:
A rendszer kb 3,6GB tárhelyet szakított magának telepítéskor a 8GB sticken. Ebből nagyjából 1,7GB volt stabilan foglalt egészen tegnap estig. Ma beállítottam a flashmemory bővítményt, illetve letöltöttem, de még nem engedélyeztem az OVPN szervert. Közben be akartam rakni egy torrentet töltésre, de az hibaüzenettel kilépett. (külső meghajtóra mentette volna)
Azt mondja, nincs elegendő hely. Kb 280GB szabad hely van a MyBookon és kb 2GB lett volna a file.
Nézem a lemezeket OMV webGUI-n és látom, hogy a rendszernek fenntartott 3,6GB-ból már 0GB szabad.
Töröltem a torrentet, felszabadult kb 36KB. Gondoltam, telepítem a gparted-ot, és kiegészítem amennyire csak lehet. Helyhiány miatt 58%-nál eldobta azt is.
Töröltem (kb 200MB helyfoglalást jelzett rá), így felszabadult 24KB.Mi okozhatta hirtelen ezt a duplázást?
/boot könyvtárban ezt a furcsaságot találtam:
Mármint nekem fura, hogy minden duplikálva, fájlnevekben minimális eltéréssel.Miközben itt meg azt látom, hogy csak 1,7GB foglalt:
root@omv:~# du -hx --max-depth=1 /
6,9M /etc
8,0K /media
4,0K /home
4,0K /export
4,0K /mnt
87M /boot
4,0K /sharedfolders
672M /usr
84K /root
4,0K /lib64
678M /lib
247M /var
15M /sbin
12K /srv
13M /bin
16K /lost+found
160K /opt
1,7G /Így jelenleg se telepíteni, se torrentezni nem tudok.
Tudnátok segíteni, kérlek? -
cigam
titán
válasz
NekoChan #65404 üzenetére
Nyitsz egy teminált, és beírod dmesg (+ENTER-t nyomsz a végén) A listában meg a hibára utaló hibára utaló bejegyzéseket kell keresni.
De egy pendrive-ra felrakott live rendszerrel egyből lesz összehasonlítási alap(sebesség). Esetleg a Lemezek alkalmazásban kukkantsd meg a SMART adatokat.
-
válasz
Flowtation #65396 üzenetére
Értelek, kicsit hitetlenkedem is, mivel ott egy default telepített igen sokoldalú kétpaneles fájlkezelő, de nem használod.
Nézd meg, nincs-e kikapcsolva az Értesítések engedélyezése, néha idegesítő, de van, amikor igen hasznos egy-egy felugró kisablak.
hentes555
Live-ban indított Linux tartalmazza a Disks (Lemezek) alkalmazást, azzal is tudsz HDD-t vizsgálni, smart és teljesíményteszt is van benne. Viszont sok értelme nincs, azok a régi félterás 5400-as HDD-k halál lassúak, 7eft-ért már tudsz bele rakni egy alap SSD-t, hatalmas sebességbeli különbség lesz.
Előbbi javaslat helyett én a Mint 19 XFCE-t ajánlom, sokkal jobb a Xubuntunál, a Ubuntu Mate 18.04 is super. Ill PepperMint és LXLE, amiket érdemes megnézni.
-
válasz
Flowtation #65383 üzenetére
Látom felvetted ezt a rákérdezősdit.
Rendes DE? Hát a Mint nem az??
Nem!
Nem vagyok lemezek terén sem szagértő, de a régi lemezekben nem sok cache van, bár ez ilyenkor nem bizti, hogy számít.
Mi ez a pendrive trükk?
Ezek szerint még nem szívtál emiatt. Ha egy filmet átmásolsz pendrive-ra, akkor a másolást jelző csík végigmegy és 100%-nál a polgár örömmel ki is húzza! Időnként akár kampeca is lehet a pennek.
Amikor a fájlkezelő csíkja végez, akkor még a cache-ből tart nagyban a másolás, ez a komponensek sebességétől függően akár tarthat jó ideig is.A Cinnamon, mint DE (nem Mint) kis felugró értesítéssel jelzi neked, hogy még ne húzd ki és ha valóban vége a folyamatnak, akkor is jelzi, hogy most már kihúzhatod.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #65382 üzenetére
Nem, még nem oldódott meg. Más fájlokkal nem akarom, az a helyzet, hogy kikerültek a NASból a régi lemezek, újak be, és most így tudom legegyszerűbben felmásolni a tartalmat, jellemzően filmek, de van nem kevés kép is. Mással nem próbáltam csak a Mint saját fájlkezelőjével, a sima másolás-beillesztéssel. Mi ez a pendrive trükk? Rendes DE? Hát a Mint nem az??
Persze, ezt elfelejtettem írni az első hozzászólásban (lehet nem véletlenül
)
Mi az az nmon?
Az, hogy rég nem olvastam, azt is jelentheti, hogy minden rendben van/volt, működik szépen.
-
válasz
Plasticbomb #65219 üzenetére
OK, már leesett miért írtad a disks (Lemezek) program nevét. Valóban azzal is lehet intézni a csatolásokat, én még ezzel nem próbáltam....az FSTAB szerkesztés nekem átláthatóbb
-
cigam
titán
Van itt mentés optimalizáló topik? Gondolok itt arra, hogy évi 1-2TB-ot (ill. 6-800GB-ot)mivel lehetne könnyen gyorsan költséghatékonyan, de hosszútávon is megbízhatóan menteni? Van esetleg ezzel foglalkozó oldal? Ami pl. az adatmennyiség alapján, tippet ad, hogy melyik módszer/technológia a célravezető.
- A merevlemezre sokminden ráfér, de egy hiba esetén minden elveszik
- a DVD nem túl szapora, és 10évente(?) érdemes újraírni/lemásolni.
- BlueRay-el nincs tapasztalatom, de ha nem sikerül egy lemezt megírni az nem filléres tétel, és ezt is duplikálni(menteni) kell n+1 év után (bár olvastam a "nem rothadó" lemezekről is)
- LTO egy vagyon, és szerintem ott sem garantált, hogy nem eszi meg a szalagot (magát a meghajtót is rendszeresen karban kell tartani szakember által tisztítani, átvizsgálni?)
- mi van még? -
Az jó pen erre a célra!
Lassabb, mint a normál telepítésű penes Linux?
Már félve írom, hogy nem használtam még pent ilyen célra, de szerintem a memória mennyiségétől függ, milyen gyors a live rendszered, gondolom ha pendrive-ról fut a Linux, akkor az acess time-tól (véletlenszerű elérés) fog függeni, mennyire lesz gyors. Így aztán nem lehet megmondani, hogy a live vagy erről a penről futtatott Linux lesz-e a gyorsabb.
Szerintem érdemes kipróbálnod, de tartós használatra nem javasolt ez a módszer. (hónapokig ne erről futtasd egész nap az oprendszert)
Ha gondolod, tudsz csinálni a disks (Lemezek) alkalmazással teljesítménytesztet is:
Alul van az acess time érték.
Ha tévednék valamiben a perzisztens futtatásról, valaki majd kijavít ebben.
-
Doky586
félisten
Ha a hdparm ra célzol akkor biztos működik hiszen több netes oldalon javasolják, de mint CPT.Pirk nek is írtam, sajnos parancssoros, nem tudom fejből a parancsait, nem tudom melyik porton van az ssd a hdd-k közt, ezért nehézkes. A PM kiírja a lemezek nevét is grafikus felületen, nem kell találgatni semmit.
És van még néhány előfeltétele a secure erase nak: csak a bios detektálás és az os felmountolása közt fogadja őket a lemez. Utána befagyasztja ezen utasítások feldolgozását biztonsági okokból. Ezért nem lehet win PE se legtöbbször, ezért kellhet az ssd gyártók programjai (pl samsung magician) által is kért tápreset, ami pl egy laptop esetében kivitelezhetetlen. PM esetében semmi ezt akadályozó program v service nem indul el mint esetleg egy nem ilyen célú live linux esetén.
Holnap majd linkelem a konfig fileokat.
-
Morro18x
újonc
Sziasztok,
Debiannal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Gépinfó: Dell PowerEdge2900, 2.1.0 bios, RAID vezérlő, 4gb ram, 2db 4 magos 2ghz Intel Xeon 5300 prociDebian 8.2 fizikai RAID5-ben van, 3 hdd-ből 1 "megdöglött" (sárgán villogott a hdd), majd amikor kivettem és visszaraktam már jó volt(zölden villogott), de a foreign importnál nem sikerült helyreállítani (Failed to import: 0xC) a retag pedig nem opció.
Egy még régebben kivett hdd-t újra beletettem de ekkor a grub2 jött be. Más OS nincs a lemezeken.
A grub-nál ezekkel próbálkoztam: [link]
De a kernel nem tudta mountolni a root fájlrendszert:
Kernel Panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
Mielőtt a grub bejönne ezt pörgeti végig kb 30-szor: error invalid variable name 'x' (x 0-tól nő kb 30-ig)Találkoztatok már hasonlóval? Szűkös linux tudásom miatt mindenhol falba ütközök, ezért is örülnék ha valaki tudna segíteni legalább az egyik problémát megoldani, vagy útmutatás tudna adni hogy merre nézelődjek.
-
válasz
herdsman12 #62178 üzenetére
Ahogyan cigam kolléga említi, de ha megnézed a berakott képet, a közepén kiabál a bepipálatlan kis kocka!
Szerintem a Lemezek (disks) teljesen jól mér, többek szerint nem ér semmit, viszont 2 napon belül 3 különböző SSD-t mértem vele és mindegyiknél jól hozza az elvárható és ismert eredményeket! (kivéve a már visszacserélt Kingston UV500-as)
-
válasz
herdsman12 #62176 üzenetére
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #61595 üzenetére
Nézd el nekem, meleg van.
Szóval ezek az omv-n keresztül formázott lemezek, van rajtuk egy könyvtár, ami meg van osztva nfs-el. Persze felcsatolva is vannak az fstab-ban, a /srv-be. Pl:
/dev/disk/by-label/ideiglenes /srv/dev-disk-by-label-ideiglenes ext4 defaults,nofail,user_xattr,noexec,usrjquota=aquota.user,grpjquota=aquota.group,jqfmt=vfsv0,acl 0 2
-
LSL1337
őstag
Itt is megpróbálom, hátha itt tudtok segíteni. HDD-s topicba is beírtam:
"Sziasztok,
Linux kezdő vagyok, és NAS-omon úgy néz ki eléggé elrontottam valamit.
új NVME SSD-n akartam sebességet mérni, de a DD parancsal (szerintem) felülírhattam a lemez első 20GB-ját, és most az OS (unraid) nem tudja mountolni.Ilyenkor milyen lehetőségeim vannak az adatok megmentésére?
a lemezek XFS filerendszerűek.
nem volt raid, mindegyik lemez különálló (unraid ilyen szerencsére), szóval ezzel nem kell foglalkozni.
Elvileg nem kellene, hogy az egész 8TBos lemez kuka legyen, ha csak a legelső 20GB-ot csaptam felül.dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=2M count=10000"
Utólag érthető, hogy rohadtul nem kellett volna ezt futtatnom, de azért az kijelenthető, ha egy általam benchmark szerűnek felfogott akármilyen cmd-t próbálok, akkor nem azt kell kezdőként feltételeznem, hogy ez kérdezés nélkül felülvágja a lemez elejét, amitől mountolni sem lehet, szóval erről MÁR kár beszélni, légyszi inkább olyan irányba haladjunk, hogy hogy kaphatom vissza a 8 tera 99,9%-t.
KÖSZÖNÖMi!
-
Flowtation
őstag
Jó reggelt!
Erősítsetek meg légszives, hogy jól gondolom-e: Ha egy telepített linux lemezt átrakok egy x gépből egy másikba, akkor nem lesz gondja vele? Jól tudom, hogy a drivereket a kernelből veszi, azt amelyik szükséges? Magyarán kell újratelepítenem vagy sem?Az omv-s gépemet cserélném egy másikra, de a lemezek maradnának.
-
leviske
veterán
+ (#58931) colomb2: Azzal kezdtem. Sokadjára sikerült vele Linux alól megnyitható eszközt varázsolni, de Windows alól nem látszik és ha abban próbálom lemezkezelőben formázni, akkor hiányol egy fájlt, amit nem nevez meg.
Ráadásul miután Windows alól trükköztem vele, megint a neon telepítőt mutatta, szóval az alapján arra következtettem, hogy a KDE partíciókezelő se csinált vele sokat.
(#58928) ubyegon2: Windows alatt csak lemezkezelőben látszik, Linux alatt meg -bár listázza lemezek közt- hibát dobott, ha meg akartam nyitni.
(#58929) growler: Most, hogy mondod, utánanéztem. Benne van a progiban a clear funkció.
Mentségemre szóljon, hogy eddig sose volt rá szükséágem, mert egyszerű újraformázás mindig elégvolt.
(#58930) King Unique: Köszi. Sokadink nekifutásra random sikerült.
-
King Unique
titán
válasz
Joker88 #58533 üzenetére
Kapcsold ki a Windowsban a fast startup (gyorsindítás) funkciót, majd úgy állítsd le a rendszert! De akár a hibernálást is ki lehet teljesen, ha biztosan nem használod, illetve a hibrid alvás funkciót sem. Vagy másik megoldás Linuxnál read-only módban csatolni a meghajtót. De akár grafikus felületen a Disks (lemezek) alkalmazással is meg lehet oldani, amiről nemrég logout blogbejegyzés is készült.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Rimuru #57448 üzenetére
Mikor elindítottam jelszót kért, szóval a jogosultságokkal szerintem nem volt gond.
Lemezekkel próbálkoztam első körben, aztán írtam ide, ami miatt feltettem a gparted-et. Ahogy látom az volt a hiba, hogy nem választottam le a hdd-t (csak közben az indítóból addig eltűnt, ez téveszthetett meg)csixy:
Asus ac87u, erre nincs tomato
Egyébként nagy asus router rajongó vagyok (egyik legjobb az ac68u, arra még van tomato, ott még nem ennyire zárt a rendszer)
Van még itthon 2db n12d1, azokon tomato van(atomstabilak is), és holnap jön egy ac56u
-
Rimuru
veterán
válasz
ArthurShelby #57446 üzenetére
Nem az volt a gond hogy nem megfelelo jogosultsagokkal inditottad el? (tehat sima userkent)
szerk: kozben eszembe jutott mas, nem volt felcsatolva? akkor se fogja engedni.Egyebkent nem irtad mit hasznalsz, de pl gnome-disks ("lemezek") is tudja, szerintem ez fent szokott lenni alapbol (gnome-ra eplulo&/gtk-s kornyezetekben)
-
Flowtation
őstag
válasz
#73749248 #57184 üzenetére
Én a konkrét megosztásokra gondoltam, de közben leesett, hogy a kolléga pedig az exports fájlt linkelte be. Egyébként nekem ez omv-ben van, ott a mostani verzió már a /srv alá mountolja a lemezeket (mármint alapból, még megosztás nélkül, előző verzió még a /mnt-be rakta), maga az nfs szerver rakja be az /export alá, ha jól tudom.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #56700 üzenetére
Nem 2 dollár ugyan, hanem 36 átszámolva, de az még bőven olcsó megoldás. 100 darabot azért nem vennék belőle, mert minek. Ez ami van, évekig fogja húzni. MLC-s SSD 1,5 TB írással, még kb. 1 PB mehet rá, de csak néhány .iso-t küldök rá, meg egy-két tesztrendszert telepítek (de abból aztán mindenfélét, volt már rajta Arch, MS-DOS 3.30 retró kísérletnek, 17-es TrueOS, Ubuntu 17.10), nem írok rá sokat, meg nem is használom minden nap. Ami miatt elméletileg bedögölhet, az az, hogy ezek az asztali SSD-k nem szeretik, ha le vannak húzkodva áramforrásról (mert hiába választom le, azért mégis csak kihúzom az USB-ből, ami hirtelen árammegvonás), de egyelőre bírja jó fél éve. Ha még fél évet kibír, ami nagyon sanszos, nettó haszon volt megvenni, ha megdöglik, veszek másikat, átalakítót ahhoz már nem kell venni. Még az átalakító árát sem kéne beleszámolnom, mert az jó SATA 2,5 colos HDD-khez is pl., nem csak emiatt éri meg megvenni.
Ilyen multibootos megoldást nem használok, egy rendszernél többre nincs szükségem. Az mindegy, hogy live/telepítő vagy feltelepített rendszer, csak bootolni lehessen róla vészesetben. Persze aki attól boldog, hogy multibootos rendszere van, annak egészségére. Plusz nem syslinuxozok, nem GRUB-ozok, hanem tisztán EFI stub systemd bootot használok. Kivéve ha olyan disztrót telepítek fel rá, aminek a telepítője alapból GRUB-bal telepít (pl. Uborka spinek, Mint, stb.).
A pendrive-val meg nem csak az a baj, hogy lassú, hanem kevesebb írást bír ki és megbízhatatlanabb, mivel nincs rajta wear leveling, mindig csak a szabad cellák terhelődnek, főleg akkor nyíródik nagyon, ha rendszer fut róla. Persze azért, mert mobil adattárolónak találták ki a pendrive-okat, nem rendszerlemeznek, ennek ellenére sokan használják erre a célra is, nem csak a peneket, de pl. SD kártyák különböző típusait is. Működni működnek, csak nem kell csodálkozni, ha gyorsan read onlyvá válnak, meg csak hibával lehet mountolni, vagy már fel sem lehet csatolni/formázni. Ezek ilyen fogyóeszközök, mint régen a floppy és az újraírható optikai lemezek.
-
King Unique
titán
Egyébként attól, hogy a "Pre-fail" és "Old-Age" megnevezések az attribútum típusát jelölik, attól még zavaró lehet a felhasználó számára. Pláne, ha ki vannak vastagítva a többi között, vagy éppen egyik-másik programban pirossal kiemelve... Közben viszont más diagnosztikai szoftverek és azok tesztjei szerint teljesen OK az adott attribútum.
Aztán olyan is előfordul, amikor a grafikus "Lemezek" alkalmazás és terminálban a
smartctl
parancs nem teljesen ugyanazt mutatja, egyik kiolvas a S.M.A.R.T.-ból bizonyos adatokat, míg a másik nem. De pl. USB-s háttértáraknál van amikor egyik sem képes erre, ellenben más szoftverek igen. A HDS linuxos verziója ugyan elmarad itt-ott a windowsos változattól, de hogy kifejezetten kerülendő lenne a használata, az érdekes kijelentés... A %-os értékelése egyes meghajtóknál olykor tényleg fura lehet, de ezért is érdemes a programnak mindig a legújabb verzióját használni. Illetve van benne riportfájl készítési lehetőség, ami sokkal bővebb információkat ad a meghajtóról. Tehát ennyi erővel ennél is lehet az egyes S.M.A.R.T. attribútumokat részletesen elemezgetni és ilyen téren a beépített alkalmazások sem tudnak többet. -
törölt tag
A SMART adatokat minden esetben a meghajtó szolgáltatja, teljesen mindegy mivel olvastatod ki, szóval nyugodtan lehet a Gnome Lemezeket használni, azt fogja mutatni, mint a smartmontools.
A SMART-tal az igazi probléma az, hogy semmilyen szabvány nincs rá, minden gyártó olyan adatokat szolgáltat, amilyet jónak lát, szal otthon szerintem mindenki addig használja a meghajtóját (rendszeres mentés mellett!), amíg az önteszt hibátlanul lefut, ha az hibát dob, onnantól van gáz! -
válasz
herdsman12 #56554 üzenetére
"Nem árt tudni, hogy egyes típusú SSD-k nem, vagy csak részlegesen képesek S.M.A.R.T adatokat küldeni, így nem is tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak."
Nem kell aggódnod szerintem ezek miatt, az SSD-ket nem nagyon lehet úgy vizsgálgatni, mint a HDD-ket, nekem az egy napos Intel 520-ra is azt írta anno minden értéknél a Disks program, hogy Magas kor meg Hiba várható!
GMR fej amplitúdója sorban is az van, hogy hiba várható!
Egyszóval nem SSD-re valók ezek a programok. Viszont például a Disks (Lemezek) egész jó Teljesítmény tesztet csinál! A smart adataival meg ne foglalkozz. Inkább csináld meg az ellenőrzést az ismert parancsokkal. Az SP9200 egy nagyon jó SSD amúgy.
Ha van Windowsod, akkor az SSSDOK programot érdemes használni, a linkben is azt látod. Linux alá nincs.
-
Frawly
veterán
Akkor nem szolgál bootként, ha van másik boot is, de felesleges még az EFI-n kívül pl. GRUB-ot is feltenni, csak eggyel több lépcső, felesleges bonyolítás, mindenféle előny nélkül. Ha EFI partíció van, akkor lehet nyugodtan arról bootolni, és akkor /boot-ként is szolgál. Sok UEFI támogatja az MBR-t, de csak amolyan Legacy módként, hacsak nem használ az ember régi OS-t, mint XP és társai, már pedig az ellenjavallott. Érdemes UEFI bootot használni (már csak azért is, mert ilyenkor sok UEFI-rendszer gyorsabban detektálja a lemezeket, nem végez el sok hagyományos BIOS POST tesztet, emiatt lehet nyerni 1-2 másodpercet bootidőben). Gyanítom itt az okozza a problémát, hogy EFI bootra van állítva az UEFI (nagyon helyesen), és a telepítő valami miatt nem szereti. Már pedig EFI bootnál kötelező az EFI partíció, amit ugyan nem kötelező /boot-ként használni, de érdemes.
Mindebből azt akartam kihozni, hogy nem muszáj sok partíciónak lenni. Emlékszem egy másik fórumon az egyik fórumozó vért hugyozott, mire Fedora alatt átvitte a régi linuxos rendszerét az új SSD-jére úgy, hogy bootoljon is. Maga a klónozás egyszerűen ment neki rsync-cel, de a Fedora háromszoros bootot használ EFI bootnál, EFI-ről indítja a Shim-et (first stage boot, fallbacknek, ha a GRUB-bal valami baj lenne, de igazából ez az EFI miatt elve second stage boot), a Shim indítja a GRUB-ot, a GRUB a rendszert. Na, ez az ami felesleges, nálam az UEFI-ben kézzel hozzáadott EFI bejegyzéssel mindjárt az Arch EFI-fájlja indítja az initramfs-t, az EFI partíció van /boot alatt. Ha nincs initramfs, akkor még egyszerűbb. Nem is értem, hogy a telepítők minek bonyolítják az életet mindenféle bootmanagerrel, mikor az EFI-nek pont az a lényege, hogy szabványosított bootmanager, és nem kell rá újabbat felhúzni.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Nekem is lenne fstab-os kérdésem (is). OMV 4.x alatt lsblk-ra ezt kapom:sdb 8:16 0 372,6G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 372,6G 0 part /srv/dev-disk-by-label-fekete
sdc 8:32 0 465,8G 0 disk
└─md126 9:126 0 464,7G 0 raid1
sdd 8:48 0 465,8G 0 disk
└─sdd1 8:49 0 465,8G 0 part /srv/dev-disk-by-label-belsoMi ez a /srv/akármi elérési út? Ez normális? Egyébként nem jó az nfs megosztás, a mount -a parancsra access denied-et kapok, pedig elvileg megy az omv-n az nfs, meg is van osztva a mappa. (/export/megosztás megvan). Arra már nem emlékszem, hogy a user ACL beállításaiban kell-e valamit konfigolni, oda viszont nem tudok belépni, mert nem töltődik be. Igaz, hogy a legfrissebb 4-es omv, lehet, hogy ez a baj, még nem teljesen stabil.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a fenti lemezeknél hogyan tudom megszüntetni a raid-et? Az sdc-nél ami van, csak egy sima partíciót szeretnék az egész lemezre.
Köszönöm!
-
válasz
mefistofeles #55832 üzenetére
Nemrég nekem is ezeket irkálta a gparted, a rendszer újrainditása után nem volt semmi gond. Ha megnézed itt is azt írja!
Amíg a gparted ül a lemezeken, addig más nem fogja látni őket, főleg a fájlkezelő nem!
Inditsd újra, lehet, hogy többször is kell, nincs itt gond. Mondjuk nem egy fontos HDD volt, így már nem emlékszem mi lett a vége, de azt tudom, hogy tudtam utána formázni, de az is lehet, hogy újra kellett csinálnom a particiós táblát.....nem akarok hülyeséget mondani, inkább várjunk hozzáértőbbre, de attól az újrainditást csináld meg, abból baj nem lehet, a gparted addig úgysem hajt végre semmit, amíg nem OK-zod le véglegesen.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Adott egy régebbi freecom egylemezes nas, amit kényszerből usb-n keresztül használok az itthoni omv-s gépen, mint megosztott meghajtó/mappa. Eddig minden rendben volt vele, mára viszont megbolondult, hajtotta a procit, meg nem lehetett róla lejátszani sem. Se samba, se NFS, szóval nem ezekkel lehet a gond. Ráraktam a desktopra, és átmásoltam róla mindent egy másik lemezre. Ekkor tűnt fel, hogy azokat az állományokat nem tudta másolni amik az utóbbi kb. két napban kerültek rá. Pl. szombaton letöltött anyagok nem érhetők el, nem lehet másolni, sőt megnézni sem a médiaállományt. Másoláskor, lejátszáskor kattog a fej szabályos időközönként. Egyéb anyagok mennek róla simán.
Namost Gparted-el (Mint KDE) ellenőriztem, de az semmit (hibát) sem adott ki, lefut kb 7 másodperc alatt.Milyen progik, terminal parancsok vannak ellenőrzésre? Szeretném átnézni és ha még használható akkor visszarakni, amíg nem lesz meg a másik gép.
Előre is köszi!
szerk: esetleg olyan parancsnak is örülnék akkor , amit az omv alatt is tudok használni, ugyanígy a lemezekre.
-
BoB
veterán
válasz
growler #55813 üzenetére
1-től 255-ig lehet állítani az agresszivitását az áram spórolásnak, 1 a legagresszívabb, 255 teljesen kikapcsolja.
Pillanatnyilag hogy áll ellenőrizhető:
# hdparm -B /dev/s??
Kérdőjelek helyére mehet a megfelelő betűjel.Más érték beállítása:
# hdparm -B 254 /dev/s??
Csak az 1 és 127 közötti értékek teszik lehetővé a lemezek leállítását.
Én személy szerint mindig a legnagyobb értékre veszem a HDD energiamegtakarítását, mert a legkárosabb az eszköz élettartamára nézve a leállítás-indítások.
-
-
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #55101 üzenetére
Az adatlapja szerint max. 100 MB/s olvasás és 15 MB/s írás, ami azért nem annyira acélos, pláne az utóbbi. Sőt, ez utóbbi inkább USB 2.0 szint... A Live rendszer fut a RAM-ból, illetve a perzisztens Live, amely utóbbi a beállításokat megjegyzi. Perzisztens telepítőt Linux pl. az mkusb tud készíteni, Windows alatt meg ezen programok.
Szintetikus sebességtesztet lehet készíteni pl. a Disks (Lemezek) alkalmazással, de akadnak más módszerek is erre. Windows alatt egyébként lehet akár írni és olvasni is az Ext4 fájlrendszert külső programokkal. Példa: Ext2Fsd | Paragon ExtFS. Sőt, akár a TC-hez is van ilyen fájlrendszer plugin.
-
cigam
titán
20 éve is lehetett már dolgozni/játszani vele. Egy ímél, vagy pár oldalas levél megírása akkor sem okozott problémát, kikapcsolódásra is alkalmas volt, egy mp3(Idén áprilisban volt 20éves a Winamp) vagy egy sakk (Combat Chess
) már akkor is simán ment. Egy csomó könyvelő(cél)program használt DOS-t, azoknak az adatainak lementésére is jó lehet. Megkuksizni, hogy mik vannak a 5 1/4-es floppy lemezeken. (Nálam is van még 1-2 dobozzal a fiókban, meghajtót is szereztem, már csak egy régi gép kell amin van floppy vezérlő
)
Nem értem miért kell annyira meglepődni azon, hogy mire lehet használni. Értelemszerűen nem fHD x.265 videókat akar vele lejátszani, vagy böngészni (bár az sem lehetetlen).
Most ugrott be: Régen voltak olyan szerverek, amiknek ímélben küldtél egy linket, és a kért oldal tartalmát küldte el egy válaszlevélben. -
válasz
Polllen #54765 üzenetére
Nem logikus, de a WD Red az képes arra, hogy akkor is parkolóba helyezze magát, mikor nem kéne. Valahogy lődd ki az alap parkolást belőle, 300 sec ha minden igaz. Lehet, hogy a Lemezek alkalmazással ki tudod szedni vagy ezzel próbáld. A 3,5-ös HDD amúgy kap elég áramot, külső esetén csak a 2,5-nek elég az USB-n kapott energia.
-
tvamos
nagyúr
Van egy régi Synology DS-em. Szeretném a benne lévő lemezek tartalmát az asztali gépemre másolni, de 10/100-as hálózaton át 4TB nem kevés idő.
Azt szeretném megkérdezni, van-e lehetőség a Synology-ból kivett lemezeket, akár csak olvasásra, mountolni egy Linux gépre? -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Sulix szerver van az iskolában,most kitalálták,hogy kénne többteremnyi win kliensgép a sulixal lehet wint op rendszert clonzillázni.De csak ugyan akkora hdd lehet vissza tölteni a képfájlt mint amelyről lelet mentve.Az volt 500GB és sokk van amely csak 80 GB hdd erre nem lehet vissza tölteni.Ezeket az opciókat kínálja fel:
poweroff
reboot
cmd Enter command line prompt
rerun1 Start over (image repository =home=partimag,if mount,will be umounted.Parancssorból miképpen lehetne mégis megcsinálni a kisebb hdd a vissza töltést mert amúgy csak egy win7 van a c partíción?
Vagy ha nincsen más akkor milyen linux eszközökkel tudnám lementeni a c partíciót egy külső hdd és igy vissza másolni a kisebb hdd lemezekre? -
King Unique
titán
válasz
Peter.70 #53543 üzenetére
Ha tényleg csak Linux alatt lehet hozzáférni, akkor a szektorhibák pontos felderítésére ott van pl. a badblocks parancs, illetve egy másik leírás. Viszont ezek végigmennek a lemez felületén, ami nyilván eltarthat egy ideig. Illetve, ha problémás az állapota, akkor nem feltétlen ajánlott sokat nyekeregtetni!
De bizonyos infók, illetve akár a hibás szektorok száma a S.M.A.R.T. adatokból is kiolvashatók. Ezt pedig pl. a Disks (Lemezek) alkalmazásban meg lehet nézni, vagy terminálban a
smartctl
paranccsal. Továbbá alapvető infókat, kondíciót stb. a HDS Linux / DOS változata is megmutat. -
BoB
veterán
rsync ide vonatkozó paraméterei:
# rsync -aAXv --exclude={"/dev/*","/proc/*","/sys/*","/tmp/*","/run/*","/mnt/*","/media/*","/lost+found"} / /path/to/backup/folder
[link]grub-ot meg ugyanúgy tudsz telepíteni a meglévő rendszerről, grub-install nem csak Live lemezeken van.
Azaz:
grub-install --target=i386-pc /dev/sdx
(vagy grub2-install, ahogy hívják a disztródon)
colomb2: igazad van, elbasztam
-
Flowtation
őstag
válasz
Joccc07 #52694 üzenetére
Szia!
Két lemezed van, az sda (ssd) és az sdb (hdd). A linuxot az sdb-re raktad, viszont a telepítés alatt ki lehet választani, hogy a grub melyik lemezre menjen. Te az sdb-re raktad a grubot, ezért az most a második boot opcióval rendelkező lemez, de mivel az elsőn is van működő boot partició ezért az indul alapból. Ennek előnye, hogy ha lehúzod a hdd-t akkor is menni fog a win, hátránya, hogy bekapcsoláskor kell egy gyorsbillenytű, amivel tudsz választani a lemezek között. Vagy elsőnek veszed a biosban a hdd-t, akkor bejön a grub, ott tudsz választani os-t, ha lehúzod akkor meg továbbmegy a következő bootolható lemezre. Remélem érthetően írtam le. -
válasz
Razzar #52545 üzenetére
Ha minden tökéletesen lett összerakva, akkor érdemes már a bios-ban leellenőrizned, ha ott nem ismeri fel a HDD-t, akkor valószinű az elhalálozás, bár épp nyugalomban nem nagyon szokott kihalni a HDD, de bármi megtörténhet.
Ha a bios szerint nincs gond vele, akkor valami más gépen meg kéne nézned live Linux alól, akár a Lemezek alkalmazással is bőven elég. Ha ez sem ad kielégítő eredményt, akkor jön az e2fsck-val történő ellenőrzés.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Közben megoldódott. Hátha valakinek segítség lesz.
Visszakerestem az OMV topciból, lovi27 ft segítségét, idézet tőle:
"Egy elérési út két összetevőből áll: [helyi linux elérési út]=[távoli samba elérési út] A bal oldaliból a linux, a jobb oldaliból pedig a Remote GUI dolgozik. Köztük egyenlőség jel van (nincs szóköz)."
Tehát így néz most ki és működik:
/media/guid/megosztás=/ahova/felcsatoltam/a megosztásttehát bal oldal omv (daemon), jobb oldal kliens, remote gui.
Más kérdésem lenne mindenkihez:
A múltkor volt ugye gondom ezeknek a lemezeknek a felcsatolásával fstab-ba. Ebben berus.berus segített, működik is, viszont ezek a lemezek csak olvashatóak a kliensről. Mit kell tennem ahhoz, hogy tudjak rajtuk műveleteket végrehajtani? Másolás, törlés, mozgatás egymás közt? Engedély megtagadva üzenetet kapok, gondolom jogosultsági hiba.Köszönöm!
-
Frawly
veterán
válasz
Bferibörs #52120 üzenetére
LVM-et akkor érdemes telepíteni, ha egész lemezes titkosítást használsz több partícióval, vagy nem akarod megbolygatni a windowsos partícióstruktúrát (nem akarsz logikai partíciózni), így egy partícióra felhúzol LVM-et, és arra annyi logikai kötetet/alpartíciót teszel, amennyit csak akarsz).
Igazából az LVM-et arra találták ki, hogy később a kötetet adatvesztés nélkül átméretezhetőek legyenek, meg a kötetek átnyúlhassanak lemezek között is. Neked kezdő linuxosként, meg egyszeri felhasználóként valószínű, hogy semmi szükséged az LVM-re és nem is profitálnál belőle semmit, csak feleslegesen fogsz szívni vele.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2 #51849 üzenetére
Bocsi a késői válaszért, most volt időm ezzel foglalkozni.
Először is köszönöm a válaszokat!!!!"A synaptic-ban is megnézheted egyébként"
Hibát ír ki: A(z) linux headers-4.4.0-57 csomagot újra kell telepíteni, de nem található hozzá archívum.
Belső hiba a gyorsítótár megnyitása közben (1). Kérem jelentse."Ellenőrizned kéne a Lemezek (disks) alkalmazással a meghajtót"
A lemez jó, küszöbérték nincs túllépve (rövid és általános önteszt eredménye)A synaptic-ot elindítottam parancssorból sudo-val:
sudo synaptic
[sudo] ubuntu jelszava:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/sbin/update-apt-xapian-index", line 109, in <module>
indexer.incrementalUpdate()
File "/usr/lib/python3/dist-packages/axi/indexer.py", line 706, in incrementalUpdate
self.updateIndex(dbpath)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/axi/indexer.py", line 666, in updateIndex
cache = self.aptcache()
File "/usr/lib/python3/dist-packages/axi/indexer.py", line 426, in aptcache
self.apt_cache = apt.Cache(memonly=True, progress=aptprogress)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/apt/cache.py", line 113, in __init__
self.open(progress)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/apt/cache.py", line 165, in open
self._depcache = apt_pkg.DepCache(self._cache)
SystemError: E:The package linux-headers-4.4.0-57 needs to be reinstalled, but I can't find an archive for it.
Itt mi lehet a hiba?Illetve hogy tudok a terminálban gombbal görgetni (a nyilak nem működnek, és egy tetemes szövegnél, mint pl a telepített csomagok kilistázásánál elég kényelmetlen)? Csak a csúszkát tudom használni
-
válasz
Forest_roby #51838 üzenetére
Szia!
Elsőre ez a tipp ugrott be.
(#51847) legelek
How to list all installed packages
[link]A synaptic-ban is megnézheted egyébként:
Lehet a HDD-vel baj van?
Ellenőrizned kéne a Lemezek (disks) alkalmazással a meghajtót, nem ismerem ezt a systemmonitoros jelzést, de valószínű, hogy inkább valami hozzáférési gond lesz.
Nem tudom megnyitni az ubuntu szoftverközpontot
Vagy telepítsd újra vagy ne nyisd meg, szerintem egyébként hibás alapból. Telepíts a synaptic-kal vagy terminalból.
-
-
válasz
zenwalk #51131 üzenetére
Szia!
King Uniqe ft a nagy HDD guru itt közülünk, hátha olvassa a hsz-edet, ha nem rá is írhatsz privátban.
Én annyit tudok, hogy a Lemezek(Disks) programmal nézd meg, hogy van beállítva az idle ciklusa a HDD-nek, a WD Red-ek elméletileg parkolóba helyezik magukat normál csatlakozással (SATA 2-3), de mobil módban csatolva lehet, hogy nem. Usb-n keresztül nem úgy megy minden, mint SATA csatolással.
Azért próbáld meg a Lemezek-kel az alvó módotbeállítani x percre, hátha. Látni fogod majd a kis jelet, ha elalszik! Három z betű.Amúgy az fstab sorban a
szerintem túl sok opciót hagy a meghajtónak, én lecserélném a defaultot erre:/media/ubyegon/Data ext4
noatime,nosuid,nodev,nofail
0 0Nekem ennyi van a csatolt HDD-nál, igaz ez SATA kapcsolattal van csatolva.
-
válasz
Black&White #50660 üzenetére
Próbáld ki, hogy nálad működik-e. Egyébként ezek az opciók nem befolyásolják a működést, inkább jórészük az optimalizálást szolgálja, de a sebességre is hatással vannak (la. atime és a tmpfs fejezetet). Ha végignézed az opciók leírását, te is láthatod. Rengeteg beállítási mód van, függ a hw elemektől és attól is mire használod a meghajtókat.
Amúgy miért van, hogy ennyire eltérő "hogyanokat"találni?
Sok Linux hw/sw felállás létezik és azon belül is sok metodika. Linuxon mindenre több megoldási módszer van, a kezdőknek vannak az egyszerű GUI-s megoldások, akár a meghajtók csatolására is van ilyen, például a Lemezek(disks) alkalmazás, de a legegyszerűbb mégis az fstab szerkesztése!
Ha a géped SSD-ről fut, akkor ahhoz is érdemes elolvasni pár dolgot, akár ezt az írást is. Ha mást nem a tmpfs alkalmazását érdemes megfontolni belőle:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ha valami nem tiszta, inkább kérdezz! YT-n inkább csak érdekességeket nézz Linuxos témában, beállításokhoz használd a normális leírásokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- OLED TV topic
- Mobil flották
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Path of Exile 2 early access kulcs
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 3 db érhető el (130/131/132) - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest