- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Nestor16 #34799 üzenetére
Ez teljesen rendben van, az sdb1 az extended, az sdb5 pedig amit az extendedből kiosztottál partíciónak.
A számozás oka, hogy primarynek fenntartott az első 4, az extendedre jutó ez után kezdődik.
(valahol találtam már erre igen szemléletes leírást,de most a google nem a barátom)Esetleg nézd meg az uuid-jét, és írd a partícióstáblába a label helyett azt.
Vagy más megközelítésben /mnt/Tiny létezik még felcsatolás előtt? Ha fstabba írod, a rendszer nem csinál automatán csatolási pontot,azt neked kell kézimunkával begenerálni (lsd. mkdir) -
wopi
aktív tag
Ubuntu alatt létrehoztam az alapon kívül még egy usert. Kérdésem az, hogy hogyan tudom megoldani, hogy ez az új user is láthassa azt, amit fstab-ban felmountoltam? Amikor az új felhasználóval jelentkezek be, akkor nem látom a mappa tartalmát, viszont ha az alappal, akkor igen.
Köszönöm szépen!
-
válasz
spammer #34795 üzenetére
Vagy ha egyszerre több disztrót is használ akkor itt egy jó összefoglaló táblázat, hogy melyik parancs minek felel meg az egyes változatokban, amúgy kezdőnek nem biztos, hogy jó ötlet rögtön parancssorból telepítgetni, még frissíteni vagy konkrét csomagot telepíteni hagyján, de ha nem tudod a csomag pontos nevét (vagy, hogy mire jó / konkrét dologra keresel csomagot, a leírás sokat segít), esetleg ha nem szeretnél mindent frissíteni, netalán zárolnál vmit, akkor azért csomagkezelőből ezt jóval kényelmesebben meg lehet tenni.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Tanuld meg azt a pár alap parancsot (lásd: [link]) a csomagkezeléshez és felejtsd el a grafikus csomagkezelőket.
Ha nagyon lusta volnál, vagy csak egyszerűen nem akarod/tudod megjegyezni a parancsokat, akkor lehet rájuk aliast írni. Például:
alias update="sudo pacman -Syu"
alias install="sudo pacman -S"Utána a használata:
update
install csomag1 csomag2 csomag3 stb... -
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Már egy ideje újra fel akartam tenni a Manjaro XFCE- t. Ismerkednem kéne a nem apt-get alapokkal. Valahogy nekem is olyan érzésem van, hogy gyorsabb, mint más eddig használt disztróm.
Ugyanúgy előjött a frissítési probléma, de nekem a megoldás működött.
Ott is volt ez a fájl /var/lib/pacman/db.lck, bár azt írta ki a terminal, hogy nem létezik.
A panelen a jobb alsó sarokban lévő ikonnál bezártad a frissítéskezelőt? Máshol nem okoz ez gondot, ha készenlítben van, de hátha.
Eddig úgy látom fut a frissítés. Minden kérdésre igen- nel válaszoltam.
De örülök, hogy a világ összes tükörszerverét leellenőrzi! -
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Manajro ha nem a legújabb a telepítője ezt szereti eljátszani, hogy csak terminálból lehet frissíteni, már nem emlékszem pontosan, de talán a sudo pacman -Syyu lehetett ezt megtenni.
Xfce-vel tiszta telepítéssel mérd össze a disztrókat, hacsak vmelyikre feltetted az alapértelmezett mellé az messze nem lesz olyan gyors, mint ha eleve azzal telepítenéd, elég sokat méricskéltem/próbálgattam, de nem igazán mérhető különbség a 4 fentebb említett disztróval xfce de-vel, de szubjektív érzetre (reszponzivitás) sincs különbség, még a bootidő, ramfogyasztás is szinte centire ugyanaz. -
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #34791 üzenetére
Bevallom nem olvastam el. A fenyő által linkeltet viszont igen, meg még kerestem a neten....
Most már a Manjaro frissítéskezelője problémázik. Nem frissít.
Kiírta, hogy ha biztos benne, hogy a nem fut egy másik frissítéskezelő, akkor adjam ki a parancsot:
sudo rm /var/lib/pacman/db.lckMegtettem. Rögtön bejelzett a frissítő, h van 139 frissítés. Rányomok, hogy mehet, de akkor meg jön az ablak, hogy: hiba! Hitelesítés nem sikerült. Összeférhetetlenségek ellenőrzése után jön a hibaüzenet. Nem sikerült zárolni az adatbázist.
U.i.:
Egyébként sztem így elsőre nem csak a xfce, amivel könnyebb a Manjaro. A többin is próbáltam ezt az ablakkezelőt is, de egyik sem volt ilyen gyors.Szerk:
[adam@LinuxManjaro ~]$ sudo pacman -Syu
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
hiba: nem sikerült a(z) core frissítése (nem sikerült zárolni az adatbázist)
hiba: nem sikerült a(z) extra frissítése (nem sikerült zárolni az adatbázist)
hiba: nem sikerült a(z) community frissítése (nem sikerült zárolni az adatbázist)
hiba: nem sikerült szinkronizálni egyik adatbázist sem
hiba: nem sikerült inicializálni a tranzakciót (nem sikerült zárolni az adatbázist)
hiba: nem zárolható az adatbázis: A fájl már létezik
ha biztos benne, hogy nem fut másik csomagkezelő,
akkor eltávolíthatja a /var/lib/pacman/db.lck fájltEzután eltávolítottam. Majd a touch-csal visszatettem, de nem változott.....
-
válasz
agy73p #34786 üzenetére
sudo zypper remove cinnamon (amúgy Suséhoz itt egy jó kezdő guide), de jó lenne tudni, hogy milyen csomagokat pakolt fel, a függőségeket nem biztos, hogy lekapja, amúgy nem igazán szerencsés ha több de van fönt, főleg ha utólag kézzel van feltéve, gyakran nem tökéletes működés az eredménye, inkább egy de amit preferálsz és alapból azzal telepíteni, pl ha gyengébb géped van vagy csak szimplán az egyszerűbb/gyors felületet kedveled ami mégsem fapados beállítások terén, az xfce jó választás lehet, ha a Manjaronál tesztett, Susét, Fedorát is olyanra lehet szabni (pl tessék);
Amúgy ha jól követem akkor eddig a Fedora, OpenSuse és a Manjaro megy rendesen a gépeden, tehát akkor maradj ezen 3 közül most már vmelyiknél (vagy akár 2-nél) és ha már megvan az optimális de is akkor érdemes lenne jobban elmélyedni vmelyikben...
-
válasz
agy73p #34783 üzenetére
Bocs, de ez a módszer most is működött, úgy sejtem!
Provokatív impulzus hatására a tevékenységek sorba rendezésének kényszere, hogy ezeket röviden logikailag összefoglald, más, akár azonnal vagy később jelentkező összefüggéseket hoz létre. Ezt nem könnyen lehet direkt akarattal előhívni.Huha, no mindegy, a lényeg, hogy mostantól kezdve egyre gyorsabban fog összeállni a kép, összefüggéseket fogsz felfedezni majd és nem érted, ez honnan ugorhatott be! Az agy megértési és alkotási folyamata sok módon befolyásolható, kár, hogy nem értek ehhez, mert ez igazán maga a csoda!
Manjaro az tényleg pörgős, remélem stable változatot telepítettél, mert Manjaronál hajlamosak ontani magukból a pre- változatokat!
Most nem ártana egy vonalon maradnod, mert a katyvazhoz nagyban hozzájárult, hogy kezdőként Ubuntu alapok, Fedora és openSuse követték egymást, mind más alapokra épít. Most meg jön az Arch alap, maradj most már ezen, amíg nem szerzel egy stabil kezdő rutint!
(#34785) CPT.Pirk Nem vagyok túl képben, de a ft- nak ntfs-3g hiánya is lehet, nem tudom mi van fenn a gépén, de a meghajtó ntfs- t használ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nestor16 #34781 üzenetére
Itt valami nem jó, ezek ugyanott vannak majdnem a kiírás szerint. Meg nem is sdb5-nek kellene lennie, hanem 2-nek, bár ez a kisebbik gond. Nézz rá egy gparted alól, hogy az mit mond erre, tudsz vele partíciókat ellenőriztetni is. Olyankor javítja is a kisebb problémákat magától.
A legjobb az lenne, ha egy gparted live lemezről bootolnál be, és onnan néznéd meg mi az ábra. [link]
-
válasz
agy73p #34782 üzenetére
Persze, mert a Manjaro Xfce-t használ alapból, még jó hogy gyors, a Fedora Gnome3-at a Suse pedig KDE4-et, mindkettő elég heavy főleg egy xfce-hez képest gyengébb gépen, de mind2-höz van xfce (Susénél telepítésnél lehet választani, Fedorához pedig xfce spin) úgy már nincs érzékelhető különbség a disztrók között, egy gyengébb gépre feltettem a Fedora 21 Xfce spin, Manjaro 0.8.12 Xfce, Mint 17.1 Xfce és az OpenSuse 13.2 Xfce-vel és teljesítményben nem igazán mérhető különbség, szóval teljesen ízlés/hardverkompatibilitás dolga a választás (nekem speciel mind a 4 tetszik), annyi, hogy a Fedorát, Susét kicsit hosszabb idő belőni, mind az xfce-vel (pl whisker menu, elrendezés stb), mind a tárolókkal/csomagokkal többet kell foglalkozni, a másik 2 kulcsra készebb, de bármelyiket belőheted olyana mint a Manjaro ha az az elrendezés tetszik (a Minté is hasonló mint a Manjaroé, csak ugye az az Ubi alap miatt kiesik)...
-
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #34772 üzenetére
De, de, de a fórumtárs tudta követni, csak az adott helyzetben rossz volt a feltételezés, hogy hol is a hiba. Lassan jövök rá, hogy hol hibázgattam.
Szegény Fedorát utoljára azért töröltem, mert Chrome alatt nem ment a Cib Bank java alkalmazása. Suse alatt rájöttem, hogy FF-ban megy, de Chrome-ban nem. Rohad el....Azok a telepítések úgy voltak, ahogy mondtam, és én sem értem, hogy lehetett az LXDE telepítés után a nem létező Ubi Grub. Azt hittem, h ti t'án tudjátok, de nem....
Marha egyszerű volt ám minden telepítés: töröltem a partíciókat vagy előre vagy live usb alatt, és hoztam létre újat, vagy a liveból azonnal feltelepítettem rá. Nem értem, mást nem csináltam.Azért kellett ennyi disztró mert:
1. Ubi és rokonság kilőve, mivel nem tud leállni a gép azokkal kernelekkel.
2. Fedora és SuSe majdnem teljes körű, de néha bonyesz is, hogy yum, extender, yast, yast2, hol-mi.... mindegy, nagyjából már mentek, de a teljesítményük már nem különbözött a frissen felrakott Win7-től... pedig nem ezért kerestem a linuxot... Fedora több mint egy percig homokórázott, mire kikapcsolt.
3. Puppy, LXDE nem volt elég, vagy már untam, nem tudom, most nem jut eszembe, hogy miért, repültek.Meglepődtem, hogy sem a KDE, sem a Gnome nem hasonlítható össze finomságban a Win7-tel, sajna, most így érzem. Nem tudtam hangolni őket, nem éreztem könnyűnek őket.
Suse még fent van, de az meg kihízta magát
Nem baj, majd megszülöm ám ezt is
-
agy73p
senior tag
válasz
lev258 #34774 üzenetére
Na, akkor .... ugorjunk .... ugorjunk .... ugorjunk .... ugorjunk .... ugorjunk .... és elértünk hozzád!
Tudom, hogy én hizlaltam meg, mert minden desktopot és pár plusz progit is feltettem....
Nem is ez a lényeg. Csak át akartam rendezni, de nem ment. Valszeg ismét le fogom törölni és újra fogom tenni a SuSe-t majd.... bár, már nem biztos!Mert fel tudtam tenni a Manjarot!
Valami ilyesmit kerestem, ez eddig nagyon szimpatikus. Hogy miért? Mert gyors, nagyon gyors, a leggyorsabb mind közül, egyszerű, és kevés a sallang...
Bár még csak egy-két órája van fent, de eddig ez a véleményem. -
Nestor16
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34780 üzenetére
Értem. Beírtam és ezt írta az outputra a HDD részhez:
Lemezazonosító: 0xa33b6c03
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 2029 976769023 488383497+ f W95 kiterj. (LBA)
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
/dev/sdb5 2048 976769023 488383488 7 HPFS/NTFS/exFATKissé furcsa, hogy ez is ketté van szedve, amikor csak adatok vannak rajta és egy partícióként formáztam mind az 500 Gb-t.
-
Nestor16
senior tag
Hali.
A Transmission Bittorrent kliensem minden újraindítás után azt írja a torrentekhez, hogy nincs adat, tehát rosszul van konfigolva a meghajtó. Illetve a zenei könyvtárat is mindig újra meg kell adni.
Egy laptopba tettem bele még egy merevlemezt az SSD (optibay) mellé immár és ezért kezelheti így.
Hogyan is lehet jól beállítani? Légyszi valaki mondja el, nem akarok most ezzel is szenvedni, ha nem sikerülne rendesen. Inkább segítséget kérnék.
Mit írjak az fstab fájlba? Addig megvan. Most ez van benne:
UUID=5d77423b-79d1-4c3d-904a-a61e07bdbb91 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=d7f223e3-54e5-4b50-9544-f90fc61a64bb none swap sw 0 0
LABEL=Tiny /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0Az utolsó bejegyzést már én alkottam e szerint, de nem segített. Tiny a neve és csak adatok vannak rajta, itt vannak a filmek stb, a linux természetesen az SSD-n. Azt hiszem minden infót leírtam.
-
válasz
CPT.Pirk #34776 üzenetére
Akkor OK!
Nem volt időm utánajárni, de ez valami szleng lesz, a'biztos.
Aha, kamon plíz, nemá' bazzeg, kapisgálom!
Nem lehetne valami szofisztikáltabb összetétel?
(#34777) Lathronos Hááát, nem biztos, mert én a Snoopy ebre gondoltam, mert az a szó jött fel jobb gombos kijelölésre. Sajna már rég fel voltam nevelkedve, amikor ezek a zenék előkerültek. Jáccanak ezek rendes rockzenét?
Ezt a komát én filmben láttam!(eléggé offenzívak voltunk, szerintem most figyelmeztetve vagytok ezért)
No, ezennel mindenkit felkérek, hogy az Offtopicot terhelje ilyen jellegű hozzászólásaival!
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #34775 üzenetére
Bitch Please. Látom nem cak én nevelkedtem itt HIP-HOP-on.
Snoopy-nak tényleg voltak egész jó zenéi, de mióta Snoop Lion-ra keresztelte magát és belekóstolt a pop és disco műfajba is, nálam végleg elásta magát. Bár igaz, a Cypress Hill és Xzibit(és még sorolhatnám a nagy neveket) is belekóstoltak más műfajokba az évek során.
-
lev258
veterán
-
válasz
CPT.Pirk #34771 üzenetére
Az a baj, hogy maga a fórumtársunk se tudja követni, miket hoz össze. Amikor a már nem létező Ubuntu GRUB- ja kezdett el kísérteni a Fedoránál, ha jól emlékszem, akkor már nekem kezdett nagyon magas lenni! agy73p ft. szerintem szuper béta teszter lenne, még a nem létező hibákat, összeakadásokat is feltárná! Csak tök kopasz fejlesztő létezne, ha ő hadba lépne.
(Sorry agy73p, de ezt nem tudtam kihagyni, csak vissza kéne írnom az aláírásomba azt az iróniával kapcsolatos részt..▬............ ▬.)
-
válasz
CPT.Pirk #34769 üzenetére
Te csak az Ubi thread- et követted ezek szerint, Fedora például tökéletesen működött nála, csak pont az a DE nem tetszett és utána az openSuse is perfekt volt. A többi 25- 30 disztrót nem követtem pontosan már.
De abban mi a kihívás, ha valami működik?Még a végén halálra unjuk magunkat itt a kezdő topikban!
-
válasz
spammer #34764 üzenetére
Olvastam, ezért se értem, miért így csinálja ft- unk a telepítéseket, tiszta szerencse, hog az SSD nem 128 GB- os, mert azt hamar gallyra vágná ezzel!
(#34765) agy73p Nincs gáz, már mondtam, mindenki így kezdi, nulláról, értem én, hogy elsőre bonyolult kicsit, de egy csomó dolog le lett tisztázva, amitől lényegét tekintve veszélyes mértékben térsz el. Erősen gyanítom, hogy ez bármilyen részletes leírás mellett is megtörténne.
Jó példa erre az SSD particionálása, mekkora méreteket érdemes hagyni, etc., nem megy a virtualizálás, erre felszabod még kisebbekre az SSD- t, bár 10 GB még elég amúgy simán, magától nem fog hízni, ha odafigyelsz. De! Mivel kezdő vagy, nem tudsz egy csomó dolgot, amivel karcsún lehetne tartani, ezért javasolnak mindig többet kezdőknek a szükségesnél.
Ha nem fut az virtualbox, próbáld a vmware- val.Úgy látom egyszerre akarsz mindent megérteni, emiatt katyvaz van a fejedben és már azt is elfelejted, amit már tudsz, így nem érted, mit csinálsz rossz! Nagyszerű, mert ez sokaknál így működik, akiket érdekel és nagyon szeretnék megérteni a Linux működését. Sokan nem tanulták, nem informatikusok, nem rendszergizdák, csak home userek, mint én is. Ugyanígy szenvedtem bő egy éve és hiába írtak le egyszerű megoldásokat, nem értettem és mérgelődtem, miért nem írják le érthetően, aztán szép lassan rétegekről rétegekre rakódott le a sok infó. Már kezd rendeződni a fejemben, csak rá kellett éreznem a saját megértési ritmusomra, így lesz ez nálad is.
A helyedben én újra nekifutnék, lepucolnám az SSD- t és elkezdeném elölről. Meglepődnél milyen sok mindent tudsz már most is. Tervezd meg fejben és írd le, hogy jó lesz- e úgy, csak van már egy megkedvelt disztród! Az SSD optimalizálását később is megoldhatjuk!
vki aláírásában bent van, hogy ha nem bírjuk az iróniát, ugorjunk
Nincs már ilyen aláírás, nem fért össze jelen funkcióval.No para, ez az abszolút kezdők topikja! Időnként páran tépik a hajukat, de úgyis összehozzuk a végén, amit lehetséges. Ezzel is elismerve kitartásodat.
-
agy73p
senior tag
-
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #34763 üzenetére
Természetesen elsőre is kiéreztem lev258 hsz-ból az iróniát, de nem érzem úgy, hogy túlságosan hanyag lettem volna. A partíciókiosztási törekvésem azon alapult, amit javasoltatok.
Mint mondtam az elején, azt szerettem volna elérni, hogy legyen Win7 mellé 2 linux disztró is. Ebból nem nagyon akarnék még (magamnak) engedni. Ennek megfelelően próbáltam kialakítani a kiosztást. Van két nagyobb partíció és hozzá a közös swap. Ott hibáztam, amikor nem gondoltam, hogy ennyire meg fog "hízni".
Nem magamat szívatni járok ide, de talán jól érzékelitek, hogy mennyire nem egyszerű egy járatlannak itt eligazodni. Az, hogy olvassak utána, nem túl jó válasz, mert hiába a csodás internet, ehhez túl bőséges.
Ide (nekünk tudatlanoknak) vmi sorvezető kellene... Maga az sda, swap, bootloader, grub, yast, yum, zypper, su, sudo, desktop, meg még ezer más, ismeretlen szavak, guglizom, próbálom értelmezni és a gyakorlatban alkalmazni. Most már látom, hogy mi az az ablakkezelő, desktop, meg kezdem érezni, hogy mi az a linux. Szívás, nagyon sok szívás. Hogy Chrome alatt elindítani a java-t, meg 100x akkora. És eddig még nem is tudtam....
Sokkkkkkal többet tudok már a linuxról, mint 2 hete. Fedora, OpenSuSe, LXLE, Ubuntu, Manjaro, Puppy, mindegyikről el tudom mondani, hogy miért volt NEKEM jó vagy nem jó. És mondtam már, ha leállt volna a gépem normálisan már az első disztrónál, az Ubuntunál, már sehol sem lennék.
Szerk: nem fut el VirtualBoxon a linux, hibát írt ki.
Nem akarom tematizálni és lekötni a topicot, pedig párszor sikerült, tudom.Hozzáteszem, sztem sokkal kevesebbtől is elfutottak már többen, sokan meg továbbfejlődtek..... Nem tudok egy lényegre törő a végsőkig lebutított ismeretterjesztőt elolvasni, mert a második sor után már kínai.
Mindegy, vki aláírásában bent van, hogy ha nem bírjuk az iróniát, ugorjunk. Én meg azt mondom, ha sok vagyok, mondjátok, oda fogok rá figyelni, ha vkinek nagyon sok vagyok, ugorjon
, és ezt csak jó szándékkal mondom, nem kötözködésből.
-
válasz
agy73p #34761 üzenetére
olvastam ezt a [link] hsz- t és ettől függetlenül az összes hozzászólásodat és a kapott válaszokat is! Azon gondolkodom, hogy volna- e jelentősége, ha minden létező információt, összehasonlítást beraknánk az Összefoglalóba!
Eddig mindig konkrét problémákat vetettél fel és az ezekre kapott válaszokra gyakorta fittyet hányva mentél a saját fejed után, ami valóban hasznos tud lenni számodra, mert így rögzülnének a dolgok, bár jelenleg jobb, ha nem rögzül, amiket csinálsz!
Ettől függetlenül hasznos a felvetésed, alakul is lassan az új Összefoglaló.
A jelenlegi probléma megoldása lehetne egyszerű is, de sok műveletet igényel figyelemmel párosítva. Nincs élő személy rajtad kívül, aki tudná, hogy pillanatnyilag hová, mennyi és milyen típusú oprendszert telepítettél, ha neked van ezekről egy pillanatképed fejben, akkor már beljebb vagy.
lev258 ft javaslata a lényeg most: De egy megfontolt partíciókiosztás mindenképpen hasznos. szofisztikáltan és röviden van megfogalmazva, így ne csak olvasd ezt a mondatot, hanem értelmezd is!
Mielőtt nekiugranál a dolgoknak, gondold végig mit akarsz elérni és olvasd végig újra az összes kérdésedet és az arra kapott válaszokat! Ha kialakul ezek alapján valamilyen konkrét elhatározás, írd le pontosan az adott helyzetet, mi a cél és mit tettél addig ennek eléréséért és mi a pontos hiba, amit nem tudsz egyedül kiküszöbölni.
Ha mindig össze- vissza kutyulod a dolgokat és utána kérsz segítséget nulla infóval, annak nincs túl sok racionalitása, bár sokaknak szórakoztató lehet!
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #34761 üzenetére
Ahogy látom, a valódi sorrend 7,8,5,6. Tehát a 8-asból tudnál hozzácsapni (ez jelentheti azt is, hogy a 6-ostól elkezded átmozgatni azt a helyet 5-re, onnan 8-ra, majd 7-re), mivel szomszédosak között tudsz mozogni. Emellett megpróbálhatod az előző kernelek törlését is (én mindig 2-t hagyok meg), illetve egyéb helyfelszabadítási módszereket. De egy megfontolt partíciókiosztás mindenképpen hasznos.
-
Én köszönöm a megértésed, reméljük valaki tényleg megválaszolja a kérdést!
Még egy kis technikai kellemetlenség van sajnos. Mivel nem tetted fel a kérdést a haladó topikban, csak linkelted, ha innen törlésre kerül, akkor ott nem tudják elolvasni. Oda kéne beírnod a teljes szöveget és utána innen törlöm.
Ezt meg majd törli onnan Vladi fórumtárs, úgyis unatkozik! -
Szia!
A topik témája még Linux abszolút kezdőknek !Linux- haladóknak topicban lenne helye egy ilyen kérdésnek az Arch topik mellett. Oda rakd be légy szives, mert ha jönnek hasznos válaszok rá, akkor a későbbiekben is célszerűbb, ha ott találja meg a thread- et, aki rákeres!
-
-
A Linux abszolút kezdőknek topik Összefoglalója megújul/frissül és a végén lévő disztró ajánló kibővítése céljából javasolhatnátok, mely disztrók kerüljenek még be az eddig kettő mellé!
Ezen kívül rövid írások, cikkek is bekerülhetnének kedvenc disztróm témában, így aki érez hajlandóságot ilyen cikk írására ill van is már ilyen írása a PH- n, az nyugodtan felajánlhatja írását a az Összefoglalóba.
Megnyugtatásul említem, hogy nem én fogom ezen írások bekerülését elbírálni, hanem egy igazi Szakértő, az Összefoglaló szerzője! -
kovaax
őstag
válasz
Rimuru #34744 üzenetére
Vegyünk egy oldalt, amin van 5 reklám, és 1 videó, amit meg akarok nézni. Mind flash.
Firefox: jelzi fent, hogy tiltott bővítmény van, engedélyezem? Igen, erre elindul 5 reklám és 1 videó.
Chrome: megjelenik 5+1 szürke négyzet, én ráklikkolok a videó négyzetére, mire az az 1 videó elindul.
Ééértem?
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #34748 üzenetére
A disztribúciótól függ. Hogy mi van alapból telepítés után, mit kapsz utólag csomagból. A csomagkezelőben keress rá.
De megnézheted még /sbin mappában.
A topikcsőszt meg megkérjük, hogy tegye onba a háeszed.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #34735 üzenetére
Ezek a parancsok alapvetően programok. Lehet, hogy nincsenek feltelepítve. Az lehet még, hogy nincs rá elérési utad.
-
Rimuru
veterán
válasz
kovaax #34743 üzenetére
Annyira bonyolult ~5 plugint letiltani.
Ez is ugyanúgy egyszer kell megcsinálni nem nagy idő utána évekig hozzá nem kell nyúlni. Nálam csak azt engedélyezi amire rámegyek.
Igaz van fent kiegészítő is mert a működése nem kényelmes, amikor bevezették a felugrót azóta feleslegesen sok kattintást igényelne.
-
-
kovaax
őstag
válasz
spammer #34741 üzenetére
Ja, de Chrome-on egybe kikapcsolom az összeset, oszt csókolom. Firefoxban meg egyesével kell. Amúgy használom mindkettőt, de Chrome-ot jobban szeretem.
Szerk.: Szóval nem csak a flash-t tiltom le, hanem minden plugint. Csak lassítanak. Mondjuk reklám szűrést dnsmasq-val csinálok.
-
spammer
veterán
válasz
kovaax #34736 üzenetére
Mint írtam, Firefoxon is így van, Flash plugint lehet engedélyezni az adott oldalra, ha akarom, különben pedig nincs aktiválva.
Chrome/Opera jó egyébként gyorsaság szempontjából, de a felületét nem lehet moddolni, én pedig szeretem átszabni magamnak, és ezt a Firefox megengedi.
-
Rimuru
veterán
válasz
MasterMark #34738 üzenetére
Tehát akkor semmi speciális csak nem volt fent a csomag ahogy lev258 írta. De akkor a "szokásos parancsok" mennek csak nem azokat használtad volna.
-
lev258
veterán
válasz
MasterMark #34738 üzenetére
Az ifconfig például a net-tools csomag része.
-
MasterMark
titán
válasz
Rimuru #34737 üzenetére
Nemrég volt egy verseny, Euroskills 2016 elődöntője. Ott az egyik feladat volt, hogy Putty-on egy távoli Linux szerverre jelentkezzünk be. Ha jól emlékszem talán debian vagy ubuntu volt. De a legtöbb parancsra hibát dobott, hogy nem ismeri.
Viszont tegnap próbálgattam a BlackPanthert és annak a termináljában is ugyanez jött elő.
-
Rimuru
veterán
válasz
kovaax #34736 üzenetére
Mintha ezt másik böngésző nem tudná... Még Operán szoktam rá jó pár éve azóta is alap a használata. A külső lejátszó amúgy meg tényleg sokkal jobb, nagyrészt mpv-vel nézek netes videókat is pedig bírná a gép (adatlapom).
MasterMark: Előfordulhat, olyan helyen szokott lenni ami speciális igényekre van készítve, és mondjuk az erőforrások is limitálva vannak. Megoldás, ha van csomag (ami tartalmazza azt) fel kell rakni, vagy lefordítod ami kell. Amúgy milyen rendszerről van szó?
-
MasterMark
titán
Olyan linuxnál, ahol nem mennek a szokásos parancsok pl.: ifconfig, ott hogy kell ezt megoldani? Lehet másik shell-t felrakni? Vagy ilyenkor mit kell csinálni?
-
agy73p
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34730 üzenetére
Ha openboxot használsz, és szeretnéd megkönnyíteni a beállításokat, akkor tedd fel hozzá ezeket a csomagokat:
obmenu (jobb klikkes menü szerkesztése)
obconf (Openbox beállítások: téma, ablakok, asztal, monitor, panel stb.)
lxappearance (GTK téma beállítások, ikonok, kurzorok, betűk)
nitrogen (háttérkép választó és beállító) -
agy73p
senior tag
Egy gyors kérdés: fedora, beléptem openboxba, üres képernyő, nem tudok kilépni, mit kell tennem, hogy ki tudjak lépni?
-
agy73p
senior tag
válasz
spammer #34716 üzenetére
Manjaro live cd-ről nem akar összejönni. Kijelöltem a martadék helyre a swapot és a / root helyett, de nem színesedik be a telepítés felirata.Nem lett előre formázva egy partíció sem, gondoltam, majd ezzel...
Vladi:
Az normális, hogy a Fedora több, mint egy perc alatt áll le? Az egy kicsit lassúnak tűnik nekem. -
spammer
veterán
-
wopi
aktív tag
Még egy kérdés: Apt-get-el feltettem egy csomagot, ami rántott magával egy csomó másikat. Kérdésem, hogy ha azt a csomagot letörlöm (apt-get purge vagy apt-get remove), akkor utána autoremove paranccsal a többi is magától eltűnik, amit hozott magával ez az egy...? Persze csak azt, amit más nem használ.
-
wopi
aktív tag
(#34718) bob.zxr: Köszönöm szépen!
Más: Tehát Ubi szervert telepítettem, a felesleges sallangok elkerülése miatt. Nos most az a gondom, hogy szeretném, ha boot után automatikusan elindulni a Kodi (XBMC). Ezt az Ubi desktop verziójában viszonylag egyszerű volt megoldani. Automata bejelentkezés kellett, és DE-nek az XBMC-t kellett kiválasztani. Ez alapján próbáltam beállítani a dolgot. Odáig eljutottunk, hogy a kodi nevű felhasználó jelszókérés nélkül belép, átugorjuk a login screent, de csak a villogó kurzor fogad.
Van valakinek ötlete esetleg?
-
válasz
spammer #34721 üzenetére
Általános használatra én is jobban preferálom a FF-ot (Chrome-ra hajazó dizájnt én sem nagyon csípem, classic theme restorerrel szerencsére elég jól vissza lehet állítgatni, meg tényleg jó nagy az add-on választék), csak ilyen gyengébb gépen flashre tartom a Chomiumot (Win alatt nem is használom/tam egyáltalán), meg böngészőből nem árt azért ha van 2, ha netán egynémely oldalak csak az egyikkel avagy másikkal mennének rendesen.
Opera meg sajnos már jó ideje halott, mióta dobták a Presto engine-t és áttértek a Google féle Webkitre, azóta szinte csak egy Chrome klón. -
spammer
veterán
Kb. jó fél évvel ezelőtt használtam Chrome-ot, de lehet, hogy már több, mert utána Operára tértem át, aztán Firefoxra, mert utóbbit szabadon "hackelhetem".
A Chrome személyre szabhatóság szempontjából sajnos elég nagy nulla (már ami az interfészt illeti, nem a kiegészítőkre gondolok), ezért is hagytam ott, többek között, mert egyéb hiányosságai is voltak. Ha azóta javult a pepper is, az jó, mert ráfért.
-
válasz
spammer #34716 üzenetére
Meg az sem mindegy, hogy mikor próbáltad, chromium(36+)/pepperflash (13+) páros kb tavaly nyáron (ill kb az akkori nyílt amd/intel driverekkel 10.1+) érett be olyan szintre, hogy az ilyen régebbi vasakon (P4, A64, kisebb 2magosok intel vagy radeon 9500+ vgaval) egyértelműen jobban használható a 11.2-es adobénél, persze érdemesebb az alternatív megoldásokkal operálni ahol ez lehetséges. Erősebb gépen vagy Gef8+ / HD4000+ fölött meg kb mindegy melyiket használod, nem lesz jelentős különbség.
-
whbear
senior tag
Ezek az ilyen olyan reklám blokkolók helyett érdemes lenne a privoxy-val tenni egy próbát?
-
wopi
aktív tag
Friss Ubuntu server telepítésről lesz szó. Van a gépben egy pendrive, amin a rendszer fut, illetve van egy hdd, amin adatok, minden más van.
A lényeg: Miért lehet az, hogy egyszer a pendrive az sda a hdd az sdb, következő boot során pedig épp fordítva? Mountolom a /dev/sdb1-t és néha a / tartalmát találom ott, néha pedig a hdd tartalmát. Korábban ilyennel még nem találkoztam. Van ötletetek?
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34714 üzenetére
Nekem nem volt gondom vele, többször is segített már: Boot-Repair. Formázni tudod majd a Manjaro telepítővel is (ext4, ja).
(#34715) Fenyő: ahány gép, annyi
szokásszívás.Ki kell próbálni, kinek mi válik be (főleg egy régi gépnél). Enyém anno nem szerette annyira a peppert. Most meg Firefox megy az újabb gépemen, erre meg régebbi flash van csak, de nincs vele gondom (főleg, hogy nagyrészt inkább mpv-vel nézek videókat.
).
-
válasz
spammer #34707 üzenetére
Én pont fordítva tapasztaltam, pepperflash Chromiummal sokkal jobban megy régi gépeken (persze min SSE2 kell azért proci szinten is) mivel már vmilyen mértékben használ hardveres gyorsítást 9500-ös -radír felett (viszonylag új nyílt driver kell azért ehhez is 10.1+), a régi flash meg nem és nagyon be tud laggolni, csíkozni, míg pepperflash-el viszonylag folyamatosan megy...
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34712 üzenetére
Mondjuk Gparteddel csípj le egy kis szabad helyet neki (célszerűbb live rendszer alól csinálni, nem éles rendszer alatt), aztán a Manjaro telepítőben azt válaszd ki, hogy oda rakja. A GRUB-ot elvileg frissítenie kell a végén (hacsak nem gagyi a telepítője
), de GRUB-ot lehet javítani live rendszer alól is, ha gebasz lenne.
-
agy73p
senior tag
Melyik Arch családhoz tartozó disztrót ajánlanátok 32-bites régebbi gépre (tudjátok, FS Amilo v3505)?
A Fedora mellé gondoltam, amint mondtam, próbálgatni, cserélgetni, tapasztalni. -
spammer
veterán
Lehet azért netezni egy ilyen gépen, csak nyilván nem kell a mai gépekhez mérni. Rakj fel egy Firefoxot, régebbi flash player van hozzá, azzal jobban megy. De külső lejátszót is lehet használni, ahogy már fentebb is írták, Open With kiegészítővel közvetlen böngészőből meg lehet nyitni SMPlayerben, mpv-ben, vagy gondolom VLC-ben is. Flash alapjáraton tiltható és lehet engedélyezni a választott oldalaknál (pl. youtube), máshol meg nem töltődik le a sok szar flash. Blokkolónak pedig µBlock (ebben sem kell minden blokklistát bekattintani).
-
válasz
agy73p #34704 üzenetére
Az adblock plus - nem csak Chrome-on - legalább duplázza, ha nem triplázza a böngésző ramfogyasztását, ami több ablakkal csak fokozódik, ill a válaszidőre sincs jó hatással, meg egy gyengébb procit is komolyabban meg tud tekerni, szóval min 2 mag 2 giga alatt nem erőltetném, ublock már egy erősebb egymagossal 1 gb-on vígan elvan, ezalatt (gyengébb egymagos 512mb) meg nem érdemes reklámblokkolót használni, inkább csak flashblockot/noscriptet, esetleg Bluhell Firewall, de az nem túl hatékonyan szűr (mondjuk Youtube-ot, Face-ot azért elég jól).
-
Freel
tag
Basszus, látod ezt sem tudtam. ADBlock automatikusan települ a Chrome-al, nem tudtam, hogy ennyire erőforrásigényes. Azt, hogy a html5 felejtős ezt nem értem. Lehet választani? Vagy kikapcsolni? Vagy, hogy? Azt hittem az csak úgy 'van', működik alapértelmezetten.
És akkor kicsit 'elosontunk' a válasz elől...Akkor azt kell leszűrnöm, hogy még Linux alatt sem zökkenőmentes a netezés sem ilyen géppel? Tehát nem érdemes foglalkoznom a dologgal?
U.I.: döbbenetes, hogy pl. LG G-PAD 7.0-mon szakít, hasít a net úgy megy, hogy ledöbbentem. Egy ilyen gépen, meg csak cummendotta minden...Pedig nem ezt vártam...
Hálás köszönet a segítségért! -
Cinnamon az bőven sok lesz rá, inkább Mate, Xfce vagy Lxde (ebben a sorrendben csökken az erőforrásigény), de html5 felejtős, flash is csak max 360p-ben fog úgy ahogy menni a proci végett, inkább smtube, open with smplayerrel / flash video downloader addon és egyéb alternatív megoldások alkalmazása sokat segíthet a dolgon, ill. ha használsz adblock plust (az megadja a kegyelemdöfést neki
) azt felejtsd el ezen gépen, max ublock vagy flashblock/noscript javallott.
-
Freel
tag
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem. Van egy régi PC-m:
865 intel chipset, Celeron 2,66Ghz 533FSB, 1,25GB DDR266Mhz, RADEON 9600 256MB 8xAGP.
Gondoltam jó lesz netezős gépnek. Feltettem rá egy Win7HPx32-t és a YouTube úgy akadt Chrome alatt, hogy hihetetlen, ráadásul a gép szinte folyamatosan 'teker'... Utánaolvasva a HTML5 meg Flash, meg mittudomén mi miatt még netezni sem lehet a géppel... Használhatatlan az a lényeg. Win8.1 sehogyan nem ment rá! Mivel a 'nagy' gépemen a Cinnamon Mint-el küzdök, arra gondoltam a kisgépre is feltennék szigorúan Mint-et, maximum más felülettel. Mit ajánlanátok? Azt olvastam egyébként, hogy egy ilyen konfigon még a Cinnamon is jól menne, de a fő kérdésem, hogy lehet ezt a gépet akadásmentes és folyamatos, normális netezésre használni Linux alatt még egyáltalán? Minden működni fog?Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged