- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
freaghill #24498 üzenetére
Abban a helyzetben vagyok, hogy szerintem feltudnek venni egy ilyen hitelt es meg finanszirozni is tudnank, de mi van ha nem lesz munkam/terhes a parom/vilag vege/stb
Illetve ezek felol meg talan kisebb a felelmem, de azert 20 ev ilyen torlesztovel “ijeszto”. Még ha a tapasztaltabb kollegak azt is mondjak, hogy majd ugyis kitudom valtani valami normalissal
-
Stanlee
őstag
válasz
axioma #24495 üzenetére
Az a feltetelezes, hogy sokan a partvonalrol nezik megfelelo onerovel a jo belepesi pontot szerintem azert hibas, mert a 2009-12-es idoszakban is voltak olyanok, akik megfelelo onerovel rendelkeztek, vasaroltak is.
DE: akkor is es most is az egyik nagy problema az volt, hogy a fiatalok vagy az onerovel rendelkezok, akik az utanpotlast jelentettek volna a keresleti oldalon nem talaltak munkat, vagy munkanelkulive valtak, vagy annyira rosszul kerestek, hogy nem voltak hitelkepesek.
Most is ugyanez a helyzet lesz. Hiaba is van valakinek mondjuk 10 m onereje egy 40 millios kisebb lakasra, a 30 millio havi torlesztoje vegigfix 8,7%-os kamattal is havi 260k, ami nagyjabol 500k-nal tobb netto mellett lehetseges. Biztosan van egy szuk reteg aki ezt megengedheti maganak, de ok egyszer elfogynak a vasarloi oldalon, ill. nem mindenki akarja a fizetese felet a havi torlesztore kiadni a mostani helyzetben.
Amugy ertem, hogy az egesz piacot nagyon pumpalja az ilyen-olyan allami tamogatas, de nem mindenki tud vagy akar belole reszesedni.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Drizzt #24493 üzenetére
erdekes info, de nem hiszem hogy most lekoveti, egyszeruen tul sokan fognak a partvonalon allni
elkezd csokkenni vs 'atlagembernek viselhetove valik' amugy 2 dolog, valoban en a megvarni a 6%-ot elvre reagaltam, rosszul fogalmaztam [ott mar a nominalis is szep, amit nem latnak be h nem az szamit] -
Drizzt
nagyúr
válasz
axioma #24492 üzenetére
Legutobb amikor elkezdett csokkenni az alapkamat(2012), a lakasarak meg ket evig lefele mentek. Sot, igazabol 2009-tol is folyamatosan ment mar lefele az alapkamat, de volt egy kis visszatanc 2012-ig. Allitolag Usaban is historikusan ilyen szokott lenni a helyzet, a melypont a kamat csokkentese utan szokott bekovetkezni, de azt most nem ellenoriztem abrakon, csak a magyart.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Csabroncka #24490 üzenetére
Szigoruan szvsz!
Sztem az mar keso amimor leertek a kamatok, akkor nagy verseny indul. En is varok, de biztos h akkor kell hitelt felvenni, amikor me'g draga, ahhoz h jobban jarj mint az atlag [arra figyelve h minel kisebb legyen a kivaltaskori bunti, vagy eleve bevallalni a valtozo kamatozast. -
válasz
Csabroncka #24490 üzenetére
Nem tudom nekem rossz érzésem van a magyar és a világgazdasággal szemben . Ami az elmúlt években ment történések mintha egy spirál lenne ami egyre csak mélyebbre vezetne ( Balkán még szerintem a következő 10 évben berobban túl sok az ellentét ami hatással lesz ránk.) .
Írják sokan pár év és csökkenek a kamatok . Szerintem mire csökkene jön egy nagyobb gebasz ami még jobban hazavágja a világot.
Nem apokalipszist várok nem erről van szó csak nem látom a kiutat miért mennénk felfelé. Vannak jó technológiai kezdeményezések ezekben bízok és remélem tévedek. -
Csabroncka
addikt
válasz
titetoyz #24487 üzenetére
Most türelmesnek kell lenni! Pontosan ahogy írod, még akkor is ha csak oldalazni fognak az árak, ki kell várni amíg a kamatok elindulnak a <6% sávban. Ez mikor lesz, senki nem tudja. Az árak kérdése érdekes dolog. Szerintem 10-25% közötti rész csak egy hajszálon függ (nagyobb % vidéken), viszont, ha durvul a rezsi és megszűnik a kamatstop akkor beszakad a buli. 800 Ft-os benzin ár majd odatesz a nyaralóknak is. A lakosság jó része most kitáraz, ez is eltart egy darabig...
Most egyértelműen jobb bérelni és a félretett összeget MÁK-ba vinni. -
Stanlee
őstag
válasz
titetoyz #24487 üzenetére
Ahogy elengedtek az uzemanyag arsapkat, vagy a rezsidemon megis reszben legyozte oket, barmikor lehetseges, hogy feladjak a csok-ot es tarsait. Ha a kamatstop-ot kivezetik egyszer, az ingatlanpiacnak annyi.
En PMAP/DKJ komboban tarolnam az onerot, fizetnem a kamatokbol a mostani albit es kivarnek. De ez csak egy velemeny a sok kozul.
-
-
titetoyz
tag
érdemes lehet kivárni hitelfelvételhez 1-2 évet, vajon lejjebb fog menni az alapkamat?
ez a 20 millió 20 évre 170e/hó nem hangzik jó konstrukciónak.. lehet jobban megérné még 1-2 évet albérletben maradni, akkor is ha van 30% önerőm egy 30 milliós lakásra? -
Drizzt
nagyúr
válasz
concret_hp #24484 üzenetére
[Sajnos nincsen rá direct link]
Le kell menni a lap aljára és a települések fülre. Utána lehet választani az ott felsoroltak közül.
A megnyitott oldalnak az alján van a grafikon. Budapesten belül szintént a lap alján lehet megyét választani. Meg persze ott vannak, hogy milyen paraméterű hirdetésekből van számolva az átlag, amit egyébként nyilván az extrém árazások bármelyik irányba el tudnak lőni.De akkor:
[Budapest]
[Xi. kerület] rwin5: igen, mentek itt fel az árak és legmagasabb eddigi ár van, de augusztushoz képest csak +2e. Fél év alatt az semmi. De a hosszabb trendek lesznek az érdekesek.
[Eger] (Itt erős az érzésem, hogy 1-2 nagyon felülárazott ingatlan miatt változott csak ennyit lefelé az átlag. Naponta jöttek a legalább 2M-s árcsökkentés értesítők.)
[Debrecen] Ezt aktívan nem nézem, csak azért követem, mert kegyetlen drága és kíváncsi vagyok hova fut ki.
[Szeged] Enyhén csökken szinten stagnálás.
[Győr]
[Pécs] Itt annyi érdekesség látszik, hogy április óta nem nőttek az árak átlagai.Nagy átlagban azt mondanám, hogy augusztus óta stagnálás, kevés outlierrel.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt #24066 üzenetére
Update:
- December ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: Meg nincs adat. Nem teljesen értem miért, ha Budapest egészére meg már van.
- Budapest egesze, lakasok: +1000 Ft/nm.
- Eger, lakasok: -5000 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: +11000 Ft/nm.
Debrecenben elég erős volt árakban az elmúlt két hónap. Budapest stagnálás, Eger csökkenés, bár az árfigyelők alapján jóval nagyobb mértékűre becsültem volna. -
concret_hp
addikt
válasz
mokus1 #24479 üzenetére
nyilván nem, de ez egyébként leginkább a távhő + a távhős lakások nem túl hatékony mivoltának köszönhető... szóval megint csak ott vagyunk, hogy ha az energia hatékonyságot ösztönözték volna az olcsó energia helyett, sokkal kisebb sz@rban lennénk...
nagyon durva különbség van az újabb építésű lakások és akár a szigetelt panelek / régi téglaépületek közt
70 pár lakásos társasáház formailag nem túl ideális (ha arra gyúrnánk, hogy minél jobban tartsa a hőt), BB besorolás, tehát messze nem a legjobb: novemberi gázfogyasztás 4000m3, amiből majdnem 1000 nyáron elmegy melegvízre is. ez mindenféle fix díjakkal együtt is 430 000 magyar kredit, szóval lakásonként átlag 6000ft... piaci áron (nem azon amit bekamuznak a népnek, hanem ami a tőzsdén van) meg lenne mondjuk 3x annyi, erős 50 euro... a nem leghidegebb hónapra
egyébként meg amíg ilyen 5-10 fokok vannak kinn és csak minimálba kell fűteni, addig egy közepesen jó klíma is sokkal hatékonyabb.
-
rwin5
őstag
válasz
Árpi001 #24472 üzenetére
A szemétégetők nem csak távhőt hanem energiát is termelnek.
De vannak közintézmények is, amiket fűtenek vele, óvoda, iskola, kórház is talán.FKF honlapján ennyit találtam: A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2021-ben megtermelt hőenergia 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította.
~1,6 millióan laknak elvileg most Bp-n, hogy az hány háztartást jelent, arról fogalmam sincs.
-
mokus1
addikt
válasz
concret_hp #24474 üzenetére
Hát ha elengednek a távhő kezét az havi nem 1-2 ezres lenne...
-
concret_hp
addikt
válasz
#31733248 #24455 üzenetére
ha gyakorlatilag vállalkozó vagy, mert csomó munkaidő is megy bele, akkor nyilván nem összehasonlítható azzal, mint ha ötöt klikkelek amikor épp van pénzem, ezt próbáltuk fejtegetni. tehát akkor nem az index a benchmarkod hanem index + munkabér / egyéb vállalkozói jövedelem.
-
Stanlee
őstag
válasz
axioma #24463 üzenetére
Hasonloan latom es meg 1-2 evig biztosan marad ez a helyzet.
Mi pl. egy kb. 400k euros lakast berlunk egy 200k-s lakas havi kamataert. Ertem en, hogy jo a sajat keco, de nem tudna ravinni semmi, hogy havonta kb. 2k euroval tobbet koltsek csak azert, mert a sajatomban lakom, ami jobb esetben is csak 25 ev mulva lehetne teljesen tehermentes.
-
Dorian
félisten
válasz
#31733248 #24464 üzenetére
Idézőjeles volt a "fingatás".
Én azt támogatom, hogy a megemelkedett piaci ár egy részét mindenki, aki energiát használ fizesse meg (tehát a távhősök is). Egy részét. Ugyanis a jelenlegi helyzetben nem csak nálunk, hanem nyugaton is jelentősen támogatják a lakossági energiafogyasztás költségeit, ez egy speciális helyzet, ettől nem lesz kommunizmus. -
törölt tag
válasz
Dorian #24456 üzenetére
Nézőpont kérdése, hogy ez fingatás volt-e egyáltalán, mivel a piaci ártól - amit minden nem rászorulónak meg kellene fizetnie - még így is messze vagyunk. Piacpártiként természetesen támogatnám a piaci árszabást.
Ez így teljesen szakmaiatlan, hiszen nem csak a valóban alacsony bérleti díjbevétel - amortizáció számít, hanem az ingatlanok jelentős áremelkedése is. Reálértéken közel kétszer annyiba kerül most egy átlagos ingatlan, mint 7 éve. Nem egy jó, hanem egy átlagos.
Ezzel együtt természetesen a bérleti díjból számító bevétel fontos lehet, ahogyan például egy klasszikus osztalékportfóliónál is az, ha a befektető az osztalékból kíván megélni.
-
axioma
Topikgazda
Tegnap mi is atertekeltuk, nem veszunk lakast me'g lakhatasra se, amig ilyen anomalia van a piacon a 30+M el nem koltott penznek a havi hozama ket albit is kitesz... es me'g rugalmasabb is az idovonalon, nyilvan a lakashasznalatban kevesbe, de hat az kevesbe lesz most me'g szempont.
-
JoinR
őstag
válasz
#31733248 #24455 üzenetére
Például olvasom a fórumot, és látom, hogy a 40M-ért vett lakást 180-ért adják ki tegnap.
Ahol én lakom, az is hasonló paraméter, és azt se lehetne többért kiadni.
Vagy csak kiszámolom:
Itt vannak a bérleti díjak nm-árakra leosztva.
Itt pedig az átlagos nm-árak kerületenként.
Random példa a 11. kerületből:
Átlagos ár: 1.17M Ft /nm
Bérleti díj a legdrágább helyről választva (havi): 3322 Ft /nm
Ez 3.4% hozam, ebből még kell adózni, és amortizációval számolni, de azt már inkább hagyjuk is (<2% a vége), ahogy a hirdetéssel való bajlódást, biztosítást, illikvid vagyont is.
Ha az ingatlan drágulását is figyelembe akarjuk venni, akkor az elmúlt 20 év trendjét feltételezve az kb. évi 8.5%-ra jön ki (Bp-n talán magasabb, nem találtam pontos adatot).
Az is hozzátartozik a számoláshoz, hogy a PMÁP se fog mindig ennyit fizetni, viszont az is látszik, hogy olyan óriási extrahozamról sem lehet beszélni. -
Drizzt
nagyúr
válasz
VMatteo #24458 üzenetére
Koszonom szepen! En azt mondom barki barmit mond, orulj a lakasodnak es elvezd ki! Ha no az ar, akkor orulj, ha csokken, akkor meg arra gondolj, hogy neked eddig is egy darab lakasod volt, meg ezutan is. De legegyszerubb magancelu lakasnal egyszeruen nem torodni az arakkal, amig tranzakciora nem szorul az ember valamilyen elethelyzetbol kifolyolag.
-
mokus1
addikt
-
Drizzt
nagyúr
válasz
VMatteo #24453 üzenetére
En a rezsiaraktol teljesen fuggetlenul varom a csokkenest, mert szerintem nem az a fo motorja. A fo motor a lakashitelkamatok. Amik egy ideig biztosan felfele fognak meg menni, valtozatlan alapkamat mellett is. Kereslet felere esett vissza. Viszont a kinalat is csokkent, de 10%-ot nem elero mertekben. A rezsivaltozasnak szerintem tul nagy jelentoseget tanusitanak a piac szempontjabol. Csak egyes reszpiacokra hat. Az altalanos iranyt a kereslet-kinalat hatarozza meg, annak a kilatasi meg idenre biztosan nem rozsasak. Jovore meg ki tudja.
Amugy mindenki tok bizonytalan, az a biztos egyedul.Eleg megnezni Balogh Lacit. Ket hete azt mondja, hogy 8-10%-nal nagyobb nominalis arcsokkenest nem tud idenre elkepzelni, ra egy hetre meg azt irja az ingatlan.com-on, hogy 5% nominalis emelkedest var idenre. Arakban. Nekem egyebkent ez a forgatokonyv is nagyon jo, mert a lakasvasarlasra fordithato megtakaritasaim kb. 30%-kal fognak emelkedni ev vegeig(, valtozatlan berjovedelem mellett is, az evre prognosztizalt 20%-os atlag inflacio mellett is). Kiveve persze ha elobb megunom es veszek valamit.
Egyebkent a rezsivaltozasok kapcsan most mar megtortent a sok szazezer ember megfingatasa, szoval benne lehet megint. A korulmenyektol fugg. En jelenleg nagy eselyt nem adnek ra, de ebben is van nagyon sok bizonytalansag. -
törölt tag
"Azért jött fel a PMÁP, mert egy kvázi kockázatmentes (országkockázat van, devizakockázat van, de ha a céldeviza is HUF, akkor ~nem számít) befektetési formaként jelenleg (több éve) megveri az ingatlanpiaci hozamokat (nem a tieidet, hanem az átlagot)."
Ezt pontosan mire alapozod?
Igen, biztos megvertem a piaci indexeket, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az enyém gyakorlatilag egy vállalkozói tevékenység, értelemszerű, hogy nem javaslom mindenkinek, hiszen az emberek óriási többsége képtelen lenne rá.
"én egyébként meg vagyok róla győződve, hogy áron alul vettem lakást, aminek a legfőbb oka, hogy pont full bénán volt hirdetve"
Könnyen elképzelhető, többször találkoztam már hasonlóval.
Számításba veszem, utaltam is rá. Pénz és személyes alkalmasság is előfeltétele annak, amit csinálok.
Vettünk már így, de az érintett ingatlanosokkal nem csak én állok ám kapcsolatban.
A legtöbbször automatikusan megy hirdetésbe minden.
Igazi álompasi lehet, megnézném a frissen felszedett nőjének az arcát, amikor először látogatást tesz a "romantikus" legénylakásban...
-
Yager01
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Nekem is hasonlóban lakott volt kolléga és utálta, csak örökölte, ezért olcsóbb volt, mint bérelni. Fent aludni sem a legjobb, arra is panaszkodott sokszor. Nincs baj a galériával, láttam én már nagy belmagasságú 100+ nm2-es Andrássy útinál szépen megcsinálva, de ott nem az volt a cél, hogy a 20 nm2-t 40 nm2-nek lehessen eladni és dupla pénzt kérni érte, mert egy matrac fel van dobva, amire egy festő létrán mászol fel.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS blog: B650 alapokon
- Melyik tápegységet vegyem?
- Metal topik
- Óra topik
- Bluetooth hangszórók
- NBA és kosárlabda topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nintendo Switch 2
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Mobil flották
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest