Hirdetés
- Öregszem
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Keldor emlékére
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz VMatteo #24398 üzenetére
Nem akarlak lelombozni, de évi 5,3% hozamot termel, és még állagmegóvásra is kell költeni, miközben PMÁP 11,75%, februártól ~15,5%-ot hoz
Persze, ha ez tégla lakás, akkor lehet benne ráció, de panelt nem biztos, hogy most vennék ennyiért.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
VMatteo
őstag
Sziasztok!
A III. kerületben a Gobudával szemben vettem lakást, amit 45-ról 40,5m-ra lealkudtam (50nm) /6. em, klíma, Holduvar parkra néz/. Kapott tisztassgi festést, új lapraszerelt bútorokat, sztem simán eladnám holnap 45 körül. És képzeljétek, 1 nap alatt sikerült kiadni 180+ rezsiért.
Csak hogy aki valóban a topic címéért kattint ide, lásson számokat is.Tisztelet a Gépésznek!
-
concret_hp
addikt
válasz #41635072 #24390 üzenetére
+ favagoJoska
itt az időbeliségnek is szerepe van, a linkelt cikk áprilisi, szóval vélhetően valahol 330-370 közti eurhuffal számol, ami már csak 315-350, miközben az idei 1. negyedésves átlagfizu 420K [link] ami azért egy szolid 20-35% különbség kapásból , de ha a vélhetően egyszeri tételeket levonjuk, akkor is valahol 400K körül lehetett, ahogy Q2-Q3-ban is fentebb maradt.
szóval mondanóm lényege, hogy az ilyen arányokat nagyon nehéz precízen meghatározni, és az osztásnál mindkét irányban 20-25% hiba az már nagyon sok, pedig nagyon könnyen összejön.
(másik pl. hogy Bp-n mi a belváros? és Ljubjanában ami tized akkora?) súlyozva van az egész tranzakció számmal / ingatlanok számával? amit ezelőtt is írtam: minőségbeli különbségekről semmit nem tudunk, a belváros nagyrészén (Corvin negyed és környéke a legjobb példa talán) pl. pár éve simán volt 2 utca különbséggel 2 feletti szorzó az árban, most nem tudom mennyi, de gyanús, hogy hasonló.
szóval abból, hogy az egyikre 7 évi átlagfizetést mondunk, a másikra meg 8.5, az nagyjából pont semmit nem jelent arra nézve, hogy mennyire drága az ingatlan, mert kb. azt kérdezed, hogy hány munkaóra egy kiló gyümölcs, csak nem tudjuk, hogy dinnyére vagy ribizlire gondolunk...
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
axioma
Topikgazda
válasz Ryder1 #24395 üzenetére
De hat mondtam, te mint kedvezmenyezett nyilatkozol hogy a tiedet a szulod hasznalja fel, es o a 2 szerzodes elszamolasakor [ezt nem irtam csak belertettem hogy egyben] leadja a szamlat - mi fundanal 4 csaladtag egyben oldottuk meg.
vasarlasnal az adasvetelibe kerul a 4 ltp mint forras, ott nem a szerzodes osztodik hanem a megtak osszeadodik jellege van inkabb[ Szerkesztve ]
-
Ryder1
senior tag
válasz axioma #24394 üzenetére
Lehet már én keverem a fogalmakat, de biztos, hogy jól vannak kötve. Szülő nevén van az ingatlan, amit felújítunk és az Erste is megerősítette, hogy mindkét szerződést fel tudjuk használni rá.
A kérdésemre van ötleted? Nekem úgy lenne logikus, hogy meg lehet osztani egy számlát két szerződésre, mert ilyen alapon, ahol egy családban 4 LTP is van és lakást vennének, akkor nem tudnák felhasználni mindet, mivel az kvázi csak 1 "számla".
-
axioma
Topikgazda
válasz Ryder1 #24393 üzenetére
Egyreszt valami nem jo, mert akie a szerzodes (kedv.tt nelkul) az arra kapja az alltamot, ahol kedv.tt az meg nyilvan, de maradjunk annyiban hogy van 2 db egyszerre lejaro ltp-tek kozeli hozzatartozok "celjara", es egy darab tulajdont ujitotok fel -> az egyik (mint szerzodo vagy kedv.tt, szoval a penz varomanyosa) lemond a masik, aki tulaj kell legyen a lakasban, javara, es utana ez utobbi elszamol az ltp fele.
[Megosztani ugy is lehet hogy 1 szerzodest ket jogosult ingatlanra, de ez most ha jol ertem nem relevans.] -
Ryder1
senior tag
Sziasztok!
Lakástakaréknál egy számlát két szerződéshez is fel lehet használni úgy, hogy pl 1 milliós számlából 600e-t egyik szerződéshez, 400e-t másik szerződéshez?
Egyik szerződés szülő nevén, másik az enyémen, de ő a kedvezményzett.
Felújításra költjük el, aztán jó lenne, ha nem kéne egyes munkákat két külön számlával kérni... -
törölt tag
válasz concret_hp #24389 üzenetére
Minden hasonló felvetés jogos lehet. Itthon például nemzetközi szinten is kiemelkedően nagy családtámogatási kedvezményeket ad új lakás vásárlásához az állam. Ez a múltkori, propaganda üzemmódban végigtolt telexes videóból "természetesen" kimaradt és mindenhonnan butaságok köszönnek vissza a "hiéna rétegről", meg arról, hogy kik miatt olyan elviselhetetlenül drágák az ingatlanok.
Azon pedig vitázni sem érdemes, hogy Budapest nemzetközi összevetésben olcsó-e, hiszen csak rá kell nézni az adatokra. Budapest minden szakmai gyűjtés szerint topkategóriás város az európai turisztikai desztinációk között, ehhez képest még mindig nagyon olcsók a belvárosi ingatlanjai (is).
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
A numbeós adatok önbevalláson alapulnak. Most néztem rá, kb 900 ember adott meg adatot az elmúlt 12 hónapban Budapestre. Namost ha ez átlag akkor reális. Kiváncsi lennék a mediánra is, de olyan nincs.
-
törölt tag
Ez nettó, 380 netto teljesen reális bp-re.
-
concret_hp
addikt
válasz #31733248 #24388 üzenetére
ez így szerintem kihagy néhány apróságot:
- 950 euróval számol, mint Bp-i átlagbér, miközben az az országos átlag, a BP-i jóval magasabb (lásd: az ország jelentős részén 10ből 9.5 ember azt mondja, nem is hallott olyanról aki ennyit keres)
- az össz lakás mennyiséghez képest Bp-n gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségű lakás épült az utóbbi 20 évben, míg pl. Bécs 2000ben épphogy 1.5M felett volt, mostanra súrolja a 2 milliót, szóval nőtt mondjuk 30%-ot, ami nagyjából azt is jelenti, hogy a lakások jelentős %-a épült ebben az időben azaz technológiailag lényegesen jobb (ami igen erősen korrelál az árral), ezzel szemben a Bp körüli agglomeráció lakossága szabályosan kilőtt.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Mercutio_
félisten
válasz #31733248 #24356 üzenetére
Csak erre a részre reagálnék:
"Másrészt Budapest még most is olcsó Prágához, Pozsonyhoz képest is."
Prága belvárosát már a kétezres évek elején jórészt oroszok vásárolták fel, (gondolom az orosz vagyonosodási viszonyokat nem kell ecsetelni) gyakorlatilag pénzmosás/vagyonkimentés volt a cél.
Ez elég szépen feltolta az árakat.Pozsony kvázi Bécs-külső, ott a lokáció ami indokolja a magasabb árakat
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Oppenheimer
nagyúr
Rossz topik, pls törlés
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
Ingatlanosok jutaléka hogy alakul manapság? 3% környéke még mindig?
B) kérdés: ingatlan.com hirdetésről meg lehet állapítani valahogy, hogy mikor töltötték fel?
-
törölt tag
válasz j0k3r! #24380 üzenetére
Másképp látjuk. A rendszerváltás óta sajnos senki nem folytatott Magyarországon anticiklikus gazdaságpolitikát. Konjunktúra idején a kormányok nem takarítottak meg semmit, hanem állami, jegybanki ösztönzőkkel és különböző gazdaságszabályozási lépésekkel tovább fűtötték az egyébként is jól prosperáló gazdaságot. Ide tartozik az elmúlt évekből a CSOK, a babaváró, a zöld hitel stb... De még az év eleji, ezer milliárdos nagyságrendű adóvisszatérítés is. Ezért amikor (menetrend szerint) beüt a válság, rengeteg nyugat-európai országhoz hasonlóan mi is letolt gatyával várjuk, aztán persze elindul a pénznyomtatás, hogy enyhítsenek a válság következményein (és közben a válságot mélyítve leállítják az állami beruházásokat). Személy szerint mi ezekből befektetési célra semmit nem kaptunk, vállalkozóként azonban természetesen mi is örültünk a konjunktúrának (a Covidnak persze nagyon nem).
Mellékes, de a befektetési ingatlanokat soha nem hitelből vettük, de ha kaptunk volna, azt is csak piaci alapon kapjuk.
"Nem csak az a támogatás, hogy te direktben kapsz pénzt, hanem ha az eszközeid árát "mesterségesen" feltornázzák (úgy, hogy azt a mögöttes gazdasági fundamentumok azt nem indokolják)."
Ez egy totális tévedés, pont az ellenkezője igaz. Igyekszem nagyon közérthetően: ezekbe az ingatlanokba megéri befektetni, mert biztonságos a befektetés és jó a megtérülési rátája, néhány év alatt visszatermeli az ingatlan árát. Ez valós gazdasági fundamentum, ezért kerül egy ilyen ingatlan több tízmilliókkal többe, mint onnan 500 méterre.
Az meg aligha lehet vita tárgya, hogy a piaci folyamatokba történő, politikailag motivált durva beavatkozás a németeknek sem jött be, kontraproduktív volt az egész. Értelemszerűen nem épít a magántőke bérlakásokat, ha azok veszteséget termelnek.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
-
j0k3r!
senior tag
válasz #31733248 #24378 üzenetére
Maradjunk Magyarországon, ne tereld el a témát. Onnan indultunk, hogy te azt írtad, hogy itthon piacgazdaság van, amit én cáfoltam. Most meg mutogatsz egy másik országra, hogy de hát ott sincs piacgazdaság
"Az említett támogatásokból hozzánk semmi nem jön. A befektetési célú ingatlanjainkért mi piaci árat fizettünk, támogatás ezek megvásárlásához nem járt."
Az ugye megvan, hogy az is támogatás, ha az ingatlan vagyonodat duplázza vagy triplázza a sok állami támogatás is ugye? Nem csak az a támogatás, hogy te direktben kapsz pénzt, hanem ha az eszközeid árát "mesterségesen" feltornázzák (úgy, hogy azt a mögöttes gazdasági fundamentumok azt nem indokolják). Gondolom elég kellemes hiteleket lehet kiharcolni, ha az ember fedezetként fel tudja mutatni a meghízott árú ingatlanokat.
Kezdek megijedni, mert nem tudom eldönteni, hogy direkt játszod-e a hülyét, vagy sem.
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
törölt tag
válasz adalbert1 #24375 üzenetére
Szerintem rosszul értelmezitek a kialakult helyzetet. A lakások jelentős része - különösen a város belső, drága területein - kifejezetten befektetési célra épült a hozzám hasonló embereknek, azért, mert mi nem tudunk egy egész társasházat megvenni, vagy hotelt építtetni milliárdokért, de ettől még erős keresletet jelentünk.
Ezeken a társasházakon belül kb. 90 százaléknyi a befektetői részarány, de ez nem lep meg senkit, hiszen a ház eleve a befektetői igények kielégítésére épült. Ilyen például a Bulinegyedben az A60 projekt, ahol a lakások 2 milliós négyzetméteráron mennek és többségében rövid távra lesznek kiadva turisták részére.
Aztán van a köztes kategória, az előbbi társasháztól mindössze 500 méterre levő Csengery utcában a CS70 Green Home, ahol a lakások négyzetméterára durván 500 ezerrel kevesebb és ahol nem a turistákat célzó stúdiólakások adják a kínálat zömét, hanem a nagyobb, családi otthonnak is alkalmas ingatlanok. A lokációja miatt rövid távú kiadásra már sokkal kevésbé érdekes, holott a távolság a két utca között kb. 500 méter. Az ár (és a befektetői részarány) pedig még tovább csökken, ha valaki távolabb megy a belvárosi részektől. Így rétegződik árban és befektetői részarányban egyaránt a lehető legtermészetesebb módon, nyugati mintákat követve a magyar lakáspiac.
És bocs, de egy hasonló nagyságú város belső részei a világ minden részén üzleti célra hasznosított negyedekként funkcionálnak, ezért természetesen drágák is. Még felvetni sem érdemes, vajon miért nem a szegények laknak ott...
Olvasd el kérlek a berlini lakbérplafon tapasztalatait. Ahol tartósan szembemennek a piaccal, ott szívás lesz, durván csökken a kínálat, emelkedik az ár és egészében véve mindenki rosszul jár. Nem érdemes abban reménykedni, hátha nálunk másképp lesz...
Az említett támogatásokból hozzánk semmi nem jön. A befektetési célú ingatlanjainkért mi piaci árat fizettünk, támogatás ezek megvásárlásához nem járt.
Axioma, mondd meg kérlek, melyik párt vágná vissza erősen pl. a rezsicsökkentésben érintettek körét, vagy vetne ki számottevő nagyságú ingatlanadót, mint ahogy én jónak látnám?
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
"Na most pont a befektetési célú lakásvásárlásnál nincs semmilyen állami ösztönző. Másrészt Budapest még most is olcsó Prágához, Pozsonyhoz képest is."
Nézzünk egy esetet. Budapesti befektetési panel vásárlás mondjuk 5 éve 15 millió forintért. Aztán megjelent a CSOK, babaváró, ilyen-olyan MNB-s meg állami olcsó hitel és most az a panel 45 millió forintot ér. Ez 200% emelkedés + 5 évnyi bérleti díj. De akkor nézzük végig a dolgot:
1, "valaki" nyújtja a támogatást (ebbe ne is menjünk bele, mert sokszor azok vannak támogatva, akik nem szorulnak rá)
2, a "támogatott" felveszi a hitelt, ingyenpénzt, akármit és vállalja a kockázatot, hogy vagy visszafizeti, vagy gyerekeket szül, vagy akármi
3, a befektetőnk zsebe nőtt 30 millió forinttal, úgy hogy a kockázatot a "támogatott" állja, gyakorlatilag lentről kapott egy sok tízmilliós támaszt a befektetés ZÉRÓ kockázatvállalással a befektető részéről. (mintha a tőzsdén azt mondanánk, hogy X dollár alá nem mehet a részvény árfolyam)Na most akkor ki is járt végül jól a támogatásokkal? Egyik zsebből a másikba vándorolt a pénz, történetesen a másik zseb a tied, a támogatott szerencsétleneken csak átfolyt a pénz, ő csak közvetítő volt. Ja és, hogy mégjobban védjen téged, befektetőt (!) az állam, amikor egy kicsit megrottyan a gazdaság, akkor egyől mindenféle stop-ot bevezet, amivel megtámasztja az árakat, nehogy elkezdjenek működni a piaci mechanizmusok (korrekció). Na, ezért írtam, hogy felejtsük el, hogy piacgazdaság lenne a magyar ingatlanpiacon. Ha megnézed mondjuk Amerikát, Kanadát, Ausztráliát ott már esnek az árak, mert nincsenek ilyen kommunista machinációk a rendszerben, mint nálunk. Remélem így már érthető miről beszélek.
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
válasz Vision #24369 üzenetére
A teve utcában a flatco nevű cég épített(vagy építtetett) saját társasházat, amiben csak kiadó lakások vannak.
Persze ezt a végén nem lehet megvenni , csak példának írom, hogy azért épülnek bérlakások is (vagy pl. a xiii-ban az önkormányzat is épített az elmúlt pár évben saját társasházat, persze ezek inkább kivételek)
A flatco korábban a metrodom házakban vásárolt fel lakásokat - ez nagyon zavart, mert így simán csökkentették az egyszeri vásárlók (mint pl. én) számára elérhető kínálatot (és jó eséllyel az általuk megvett lakások még évekig nem kerülnek majd piacra, igaz nem tudom, hogy mik lehetnek a hosszú távú terveik ezekkel az ingatlanokkal, hogy egy ponton eladják-e majd őket - pl. 10-20 évvel vásárlás után, mikor már esedékes lenne egy felújítás-, és ha igen, akkor mikor). -
törölt tag
válasz axioma #24372 üzenetére
Erre már lent válaszoltam:
"Az viszont igaz, hogy minket amúgy tényleg felesleges támogatni, akár az ilyen-olyan ársapkák, akár a rezsicsökkentés jegyében."
Annyiban nem csodálkozom a véleményeden, hogy az én jelenlétem a fórumon tényleg egy rendszerhiba, kifejezetten ritkák a hozzám hasonló arcok itt - főleg a hozzád hasonló arcok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Vision #24369 üzenetére
Igen tudom, de elég nehéz hozzájutni. Ez MO-n is mehetne, rengeteg föld áll parlagon, lenne rá kapacitás stadionok helyett, de ez nem érdek. USA-ban is folyamatosan vonnak be új területeket lakóövezetekbe és új városrészek épülnek pikk pakk. Helyi viszonyokhoz képest pedig olcsó a fasza NAGY minőségi ingatlan, rendezett környezetben.
Econ: miért jársz öltönyben, portás vagy? Nem kell bizonygatni, annyira erőlködsz, hogy tudom fele sem igaz amit írsz.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Árpi001 #24366 üzenetére
Az alaptemat en is skip-elnem, de bocs, lakashitel topikban egy ilyenre ugrok:
"Az én bankon, aki 29 millióra, 65 milliót kér vissza?"
NEM szamolunk nominalisan, soha. Nezd meg a THM-ed. Az az egyszerusitett keplet, hogy a hiteled akkor van _jelenertekben_ nullan, ha az inflacio megegyezik a thm-mel. Lakashitelnel ha barmi tamogatas van rajta, nem ritkan ez azt jelenti, hogy olcsobban kapod a hitel _miatt_ az ingatlant, mint amennyiert hitel nelkul adjak...
Az alapmantra meg az, hogy nem adunk ossze kulonbozo idopontokban esedekes osszegeket jelenertekesites nelkul. En a 29M hiteledre csak 33M-t kerek, de ugy hogy 3 honapban 11-11 milliot, akkor en olcsobban adtam a hitelt mint a bank? Naugye...
Masik tanmese, tegyuk fel hogy van 29M ft-od, berakod a bankba kamatozni. Kiveszel havonta annyit, amennyi a mostani torlesztod. El kell-e fogynia a penzednek akkor, amikor a kivett osszegek ele'rik a 29M osszerteket? Ha nem, miert nem? Forditott szerepekkel miert gondolod igazsagtalannak ugyanezt? -
törölt tag
válasz #41635072 #24360 üzenetére
Nem olvastad el? Idézem még egyszer:
"A lakásainkkal jelenleg több főállású embert tartunk el, több átlagbérnyi adót fizetünk, a magyar átlag többszörösét költő külföldieket szállásolunk el ezerszám, szóval ez mi, ha nem társadalmilag hasznos tevékenység?"
Hasitasim akkor sem volt, amikor szinte mindenki hordta, öltönyben járok dolgozni és alapvetően nem az ingatlanjainkkal foglalkozom.
"Amúgy aki albit keres, az kitől béreljen, ha nem lesz hiéna réteg? "
Hát a kerületi tanácstól és karbantartási célra létrehozhatnánk egy Ingatlankezelő Vállalatot (IKV) is akár.
Rosszul emlékszel, szó sem volt arról, hogy a zöld hitel befektetési célú ingatlanokat érintett volna.
Nem hívhatnánk ezentúl Hiéna Árpinak?
[ Szerkesztve ]
-
-
Segal
veterán
válasz Árpi001 #24366 üzenetére
hiéna vagy
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Árpi001
senior tag
válasz #41635072 #24363 üzenetére
Aha
Akkor ne vegyél semmi értéket.
Se festményt, bitcoint, aranyat, hisz szűkíted a piacot...
A kisboltos, aki elöttem , a Tescoban vásárolja össze évtizedek óta a termékeit, és túlárazva adja tovább,nem híréna,? maradhat?
A bankok? Az én bankon, aki 29 millióra, 65 milliót kér vissza?
Vagy csak econ kolléga hiéna?
Mi most fogjuk kiadni azt a kis lakast, amiben eddig éltünk, hogy tudjuk fizetni az új, nagyobb törlesztőjét.
Maradhatok, vagy hiéna vagyok?A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
veterán
válasz #41635072 #24363 üzenetére
Szerintem ez illúzió. 2013-ban, amikor tényleg 6-milla volt egy 35 négyzetméteres garzon a Hársfa utcában, akkor is rengetegen éltek albiban. Nem mindenkinél cél a vásárlás, eltérő életstratégiák vannak.
Senki sem mondta, hogy jóságos télapók, egyszerűen csak biztosítanak egy kínálatot. Mindig lesznek olyanok, akik kiszorulnak a vásárlói piacról.
#24364axioma
De itt megint rébuszokban beszélsz. A kiadás közterhe valami 15%, vagy annyi sem. Szerinted ezen szedik meg magukat az emberek? Egy 200 ezres albinál 30 ezer forint.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24361 üzenetére
Attol aki piaci alapon mukodtet lakasokat, nem maganszemely borebe bujva. Az hogy jelenleg ilyen nincs (akinek volt elvettek ugye a haboru utan), az nem jelenti azt, hogy ne lehetne, most kb. az elsoszamu oka annak hogy nincs, hogy egyszeruen a szurke/fekete zonas maganszemely kiadasokkal nem tudjak me'g komplett haz megvetele eseten se felvenni az arversenyt (vagy csinaljak csak ugye maganszemely alca alatt).
-
axioma
Topikgazda
válasz #31733248 #24359 üzenetére
Hat en ki nem keresem de mondtad hogy xy nem jart de kihasznaltal valamit es befektetesi celura. De megis, mennyi illeteket fizettel peldaul, 4% vagy 10%? Jar-e a bentlakok kedvezmenye a gaz/villany szamladra, vagy mint ceg fizetsz rendes piacit (200Ft/kWh es tarsai)? Ha egyiket sem, akkor ugye lakaskedvezmenyt vesz me'giscsak igenybe a vallalkozasod...
(Az a konkret tobbes a politikai szemleletednek szolt.) -
törölt tag
válasz axioma #24358 üzenetére
Nem, nekem a befektetési célú lakásvásárlásra soha, semmilyen kedvezmény nem járt. Mi valóban háromszor maxoltuk ki családilag (a gyerekeimmel) a zöld hitelt, de egyik sem befektetési célú ingatlanokat érintett (ezeken még hitelünk sincs). Az viszont igaz, hogy minket amúgy tényleg felesleges támogatni, akár az ilyen-olyan ársapkák, akár a rezsicsökkentés jegyében.
Stadionjaink? Mire gondolsz, merthogy nekem egy sincs.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Errol beszeltem, ha piacon vagy es az elszallasolas a tevekenyseged, akkor arra jaro kedvezmenyed legyen csak [ha van annyira fontos az allamnak, bar tartok tole a stadionjaitok igy is beeloznenek a prioritasaikban], lakasvasarlasi ne. Ez korrekt? [Amugy te dicsekedtel vmelyik forumban h vmelyik alltam/lakascelu kedv. volt hogy jart ra...]
Szoval a te valaszod kifejtve az, hogy bar nem klasszikus lakasvasarlo vagy, de _szerinted_ megerdemeltek mindenfele kedvezmenyt. Szerintem meg nem...[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24353 üzenetére
Magyarorszagon tobb okbol laikus maganszemelyek kozott rohadtul el a lakas = befektetes szelleme ugy, hogy vagy termeszetesnek veszik az adocsalast [be'rleti dijra ertve], es/vagy nem szamolnak rendesen utana a fizetendoknek jelenertekben es onmaguk munkadijaban [plusz altatjak magukat a hitel lejaratakori ingatlanertek _jelenertekevel_, imadjak a nominalis adatokat].
Azt viszont ne felejtsuk el, hogy az elmult 10-20 ev alatt mennyit javult az ingatlanadatok es lakcimnyilvantartasok minosege, sot az infoszerzesi csatornak [Expressz ujsag helyett netrol barmi], nem olyan nehez mar megallapitani egy nem benne lako altal hasznalt lakasrol, hogy mi a tenyallas.
En nem akarom a befektetoket barmiert hibaztatni, de szivesen latnek egy rendszert, ahol csak a celba ero kedvezmeny/tamogatas marad meg, aki piaci szereplo [befektet jovedelemert], az a fizetnivalok tekinteteben miert nem kell ilyenkor is ezen szerepenek megfeleloen fizessen? A lakott lakasara ugyanugy jogosult mint maganszemely. -
törölt tag
válasz #41635072 #24342 üzenetére
Csak szólok, hogy a társadalomnak mindig fájt a végén, amikor a gazdaságilag sikeres rétegeket üldözni kezdték... Voltak erre társadalmi kísérletek, ismerjük a végét.
Nem törvénykeznek, azt a bírák szoktak. Tőlünk nyugatabbra is ritka az ilyen eset, messze nem általánosan jellemző.
"Ma sem az a baj hogy befektetesed van, hanem hogy egyforma a megiteles egy bekoltozes celu lakassal a te vasarlasodnak, pedig erdemben (es persze elvi szintu tamogathatosagban) kulonboznek."
De ez egyszerűen nem igaz, a különböző családi kedvezményeknek és a zöld hitelnek is feltétele, hogy benne lakj, befektetési célú ingatlanokra nem lehet igénybe venni. A lakásainkkal jelenleg több főállású embert tartunk el, több átlagbérnyi adót fizetünk, a magyar átlag többszörösét költő külföldieket szállásolunk el ezerszám, szóval ez mi, ha nem társadalmilag hasznos tevékenység?
"Piacgazdaság persze, főleg a magyar ingatlanpiacon. Úgy szakadna össze az egész tákolmány, ha eltűnnének az állami ösztönzők, hogy öröm lenne nézni."
Na most pont a befektetési célú lakásvásárlásnál nincs semmilyen állami ösztönző. Másrészt Budapest még most is olcsó Prágához, Pozsonyhoz képest is.
"És mi legyen a következő lépés, vegyük el a kulákoktól a földeket?"
Lassan eljutunk odáig is...
"Ha egy általános ingatlanadót kivetnének (ami alól nincs kibúvó), azzal lehetne valamire menni, de ez nyilván esélytelen itt."
Én ezt például nagyon sajnálom, örömmel vennék egy általános ingatlanadót.
"Az ingatlanok árát az expanzív kamatkörnyezet lökte meg, és ugyanez tudja konszolidálni is, semmi más."
Pontosan.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz axioma #24354 üzenetére
Mi a különbség? Nemrég vettem mg-i területet és lakóingatlant is. Előbbi 100x macerásabb volt, de illetéket ugyanúgy kellett fizetni utánuk.
...vagyis kivonja a valodi lakasforgalombol az adott ingatlanokat, de megkapja a kedvezmenyeket.
De írd már le, hogy milyen kedvezményekre gondolsz! Ezek a kéglik amúgy megjelennek a bérleti piacon, ott lenyomva az árakat. Perpill például jobban megéri bérelni, mint venni. A bérleti díjak messze nem követték le az ingatlanárak emelkedését Budapesten és az aggloban. -
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24348 üzenetére
azert nezd meg hogy mi a kulonbseg egy lakoingatlannak minositett es egy ezt nem teljesito [eredetileg mezgaz epulet, pl. iii. ker Becsi kulso bal oldalanak nagy resze] ingatlan adasvetele kozott, szoval nem uj dolgot kene bevezetni csak mas korere (is) alkalmazni az ingatlanoknak...
De nehogy mar az en exhas otletem, nem szakmabelikent, lenne az egyetlen vizsgalando ut, en csak azert irtam h az adott topiktars mit szolna ehhez, aki abbol el h lakasokat ujit fel es ad ki uzletszeruen, vagyis kivonja a valodi lakasforgalombol az adott ingatlanokat, de megkapja a kedvezmenyeket... -
-
veterán
válasz axioma #24345 üzenetére
Adminisztratív eszközökkel Magyarországon nem lehet semmit sem szabályozni (minden ilyen törekvés eddig kudarcba fulladt), mert nincs állampolgári fegyelem és nincs állami ellenőrzés. Ha egy általános ingatlanadót kivetnének (ami alól nincs kibúvó), azzal lehetne valamire menni, de ez nyilván esélytelen itt. Tényleg, néha olyan kommenteket írtok, mintha nem is ebben az országban élnétek.
Berlinben volt amúgy törekvés a bérlakás piac megregulázására, és csúfos kudarc lett a vége. Németországban!
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz #31733248 #24341 üzenetére
Azert a vadkapitalizmustol azert eleg messze van mar a mai kapitalizmus, es pont attol hogy a 0. torveny is letezik az asomivi rendszer szerint (a tarsadalomnak hasznos erdekeben korlatozhato vagy, kresz es tarsai szabalyaitol kezdve a trosztellenessegen at az epitesi eloirasok betarttatasaig). Ebbe - termeszetesen szamokkal alatamasztva kialakitott rendszerrel - siman beleertheto a lakoingatlanok csak allando lakhatas celu hasznalata, es egy uj - tullapra felvezetett, lakoingatlanoknal kisebb jogokat ado - tipus bevezetesevel a lakas celjara is hasznosithato, de amugy szallashelykent mukodo-mukodtetheto ingatlanokra. Igy lakoingatlant nem, de szallas celu ingatlant, ahol az ovezeti besorolas engedi(!) tovabbra is vehetnel, huzhatnad belole a hasznodat (persze zold hitel stb. nelkul), de me'gis meg lenne vedve a valodi eletvitelszeruen lakas celjara hasznalt lakasok piaca. Ez szerinted korrekt lenne vagy sem? Ma sem az a baj hogy befektetesed van, hanem hogy egyforma a megiteles egy bekoltozes celu lakassal a te vasarlasodnak, pedig erdemben (es persze elvi szintu tamogathatosagban) kulonboznek.
-
favagoJoska
tag
válasz Drizzt #24338 üzenetére
Ha kicsit távolabbról nézzük a dolgokat akkor azért körvonalazódik, hogy a lakhatáshoz való jog mint alapjog kérdése egyre fajsúlyosabb a nyugati társadalmakban és nem félnek ennek szellemében törvénykezni. Nem azt mondom, hogy minden törvény amit hoznak tökéletes vagy nincs rajta javítani való, de nem félnek a megoldás felé mozgolódni.
Hosszú távon biztos vagyok benne hogy ők előrébb jutnak a megoldás felé a lakhatási kérdésekben mint pl Magyarország...[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Vision #24340 üzenetére
A befektetoi aktivitas nyilvan felfele hat az arakra, fuggetlenul a kulfoldi, belfoldi lettol. De nyilvan nem ez az egyetlen felfele iranyulo hatas. Valoszinunek tartom, hogy a belfoldi befektetoi arany osszessegeben joval magasabb, de mint irtam ezt is korlatoznam. Gyakorlatilag viszont ilyen dorzsolt nep mellett ez nagyon nehezen kivitelezheto. Bizonyos szegmensekben szinte csak kulfoldi befekteto kepesek vasarolni(legdragabb kategoriak).
#24339: nyilvan, lost in translation esete allhat fent, ahol en se hoztam vissza a forditasnal kiesett reszt. A kanadai szabalyozas is a "home" kategoriara vonatkozik.
I am having fun staying poor.
-
törölt tag
válasz Drizzt #24338 üzenetére
Az ilyen komcsi szellemiségű megközelítéseket (amire a baloldal térnyerése óta Nyugat-Európában is több hasonló szellemiségű példa van) nagyon nem szeretem. Az ország három évtizede a piacgazdaságot választotta a szocialista rendszerrel szemben. Ha Magyarország korlátozza a polgárait, senki ne csodálkozzon, ha a tehetősebb polgárok az itthon megkeresett pénzünket külföldre, befektetésre sokkal alkalmasabb országokba viszik.
-
Drizzt
nagyúr
[Kanada megtiltja, hogy külföldiek befektetési céllal ingatlant vegyenek az országban]
Barmennyire is kapitalistanak vallom magam, egy ilyen szabalyozast itt is szivesen vennek. Sot, a helyiek befektetesi celu ingatlanvasarlasat is korlatoznam.
-
törölt tag
válasz #41635072 #24300 üzenetére
"Jól látom, hogy békáson milla/nm egy kégli?
Mi történt a piacon idén? Nem úgy volt, hogy itt az alkony és stagnálás van?"Az újságokban olvasható egyetemes igazságok az életben gyakran nem igazak, mert a piac különböző szegmensei különbözően mozognak. Másrészt tavaly volt egy brutális infláció, amit a piac természetesen beárazott. A lent említett, 670 ezer forintos négyzetméteráron vett lakást ma ugyanabban a formában 1 millióért 1 napon belül el tudnám adni.
Az ország egyetlen igazi nagyvárosa Budapest, én már csak ezért is inkább abban gondolkodnék, sokkal több a lehetőség a munkára és a szórakozásra is. Szóval ennek alapján én a fővárost ajánlanám. Ha képes vagy hatékonyan végigvinni egy felújítást, nagyon jó lakásokat ki tudsz fogni.
-
Gabró
tag
válasz albiosz #24332 üzenetére
Még arra figyelj, hogy költségekről legyenek meg a számlák.
Nem, egyáltalán nem vészes a 4. évben sem. Sokan csak azt látják, hogy adót kell fizetni, és emiatt kivárnak. Pedig, ha ma van egy jó vevőd (aki keveset alkuszik), jó eséllyel megéri neki eladni, mert lehet, hogy 1 év múlva csak sokkal rosszabb feltételek mellett tudnád eladni. Arról nem is beszélve, hogy ha csak később kell a pénz, például 1 év múlva, kockázatmentesen szorozhatod az eladási ár mínusz adót 1,13-mal.
-
albiosz
őstag
válasz axioma #24329 üzenetére
Köszi az infot. Sajnos a vonatkozó NAV oldal nem túl részletes. Újabbat nem találtam, de gondolom továbbra is aktuális 2021. 09. óta: [link] Nem biztos, hogy szükség lesz rá, de nézelődünk...
Ha 50M-ért vettük az ingatlant és most eladjuk 85M-ért, akkor jól értem, hogy a 35-ös ,,nyereség" után kell adóznunk? Ebből óvatosan számolva levonok mondjuk 3-at még (konyhabútor beépített gépekkel, árnyékolás, ügyvéd, illeték), tehát 32M az alap?
Vétel utáni 4. évben járunk, tehát ,,csupán" a 30% adóköteles, így 9,6M a fenti számokkal. Ennek 15%-át kell befizetni, tehát 1,44-et? Jól számolok?
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
5 éven belül eladott ingatlan adózásánál költségként elszámolható a lakáshitel kamata?
-
axioma
Topikgazda
válasz concret_hp #24326 üzenetére
de ahhoz van eletkori feltetel, meg hazastars-elettars es ra is feltetel...
-
titetoyz
tag
más: van bármilyen elérhető támogatás, amihez NEM kell gyerek, házastárs? zöld hitel ilyen lenne, ha lenne, meg új lakásoknál az ÁFA, de ezeken kívül semmi opció
-
titetoyz
tag
érdeklődnék, aki mostanában vett fel lakáshitelt hol találta meg a legkedvezőbbeket? a tapasztalatom alapján a kalkulátorok nem adják ki a legjobb konstrukciókat, 20milliót vennék fel, 20 évre a Gránitnál a legolcsóbb a törlesztő, 166e ft havonta, 20 év futamidő.
valakinek bármi ötlete, segítő keze? -
NightHunter0
csendes tag
Sziasztok! Érdeklődnék azoktól, akiknek van tapasztalata/kapcsolata, hogy jelenlegi kamatszintek mellett közvetítőn keresztül milyen mértékű kamatkedvezményt lehet elérni? (Békeidőben 1.5-2 éve, amikor 3.7-3.8% volt a 10 éves fixálás jó fizu mellett, akkor pl 3% lehetett több banknál is)
-
HdRew
őstag
válasz Flex77 #24304 üzenetére
Szia!
Nem tudom milyen rendszeresen járnál fel BP-re, illetve ha nem vagy helyhez kötve, akkor én még beajánlanám Szegedet a képbe. Tudom, az nem Dunántúl. Véleményem szerint az egyik legélhetőbb város. Elég nagy ahhoz, hogy bármit megtalálj, de nem olyan nagy, hogy sok idő legyen A-ból B-be eljutni.
Igaz, én könnyen beszélek úgy, hogy jelenleg Budapesten élek, de feleségemmel évente 2x mindig elmegyünk Szegedre, ez más magyarországi városról nem mondható el.
Ha a feleségem nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy a leendő nagyszülőkhöz maradjunk viszonylag közel, akkor tuti Szeged lett volna a célváros. (Nekem home office van, heti 1x kell bejárni, de ahhoz sem ragaszkodnak.)
-
Flex77
csendes tag
-
őstag
válasz j0k3r! #24316 üzenetére
Az első linken mutatott ház nem tudom mikor készül el, de hónapok óta áll az építkezés - minden nap arra járok. Mindent eltüntettek, két szint van kiöntve és ennyi..
Az amúgy a ha11er lakópark lenne.
Én manapság nem vennék úgy hogy nem látod élőben. Ezek a projektek meg kitudja mire lesznek készen, főleg ha fontos a költözés és áll benne a pénzed is. -
attiati
veterán
-
j0k3r!
senior tag
Itt és itt van egy építkezés, amiket el tudok képzelni.
"M3-as metró Nagyvárad téri megállójától, a Duna felől pedig HÉV-vel, illetve a Keleti-pályaudvar is egy villamosvonalon elérhető."
Talán emiatt az első lesz a nyerő a 24-es villamos miatt, de ez csak tipp.
Szerk: vagy a Vágóhíd utcai Metrodom Green
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
-
rwin5
őstag
válasz Pfiucska #24311 üzenetére
Ez szerintem szerkezetkész ár, nem vagyok képben vele, hogy mennyi szokott még lenni a befejezés (10-15 millió szerintem tuti van mai árakon), ha a kivitelezővel akarják befejezni. Sajnos a hirdetés ezt nem írja. Viszont már ez is 1,15 M ft / nm (amennyiben szerkezetkész, akkor meg bőven túllépi a büdzsét), nem a véred akarom szívni, csak reflektálok az előző hsz-re
"A garazsrol meg nem ertem amit irsz mert 1 perces kereses alapjan, 340 garazs van elado Budapesten es ebbol 270db 10m alatt… "
Ez az állítás viszont rád igaz, azoknak 80%-a kb. kocsibeálló, teremgarázsok vagy 1-2 ősrégi lemezgarázs lehet. Van 3 db garázsom, hidd el nagyon képben vagyok az árukkal.[ Szerkesztve ]
-
Pfiucska
aktív tag
Nincs tapasztalatom ezekkel de ez belefer az emlitett budgetbe: https://ingatlan.com/32878797
mi a baj vele? Nyilvan tudnek meg tobb peldat is hozni, talaltam Angyalfoldon, Kalvaria teren, stb. Ertem en, hogy nem egy budai kerulet egyik sem de szerintem ez a kerdezonek is evidens volt, hogy a legyen uj, nagy, modern, jo kerulet, nagy garazzsal, az nem ez a penzmennyisegA garazsrol meg nem ertem amit irsz mert 1 perces kereses alapjan, 340 garazs van elado Budapesten es ebbol 270db 10m alatt…
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
rwin5
őstag
válasz Pfiucska #24305 üzenetére
Bp-n 2011 utáni építésű tuti nincs 1M ft / nm áron (sokkal drágább, max valami gyengébb kerületben tudom elképzelni, de olyan helyre szvsz. nem érdemes költözni, ha van rá rendes tőke), garázs meg 15-20 M Ft, bár úgy gondolom Bp-n a garázs tényleg a gazdagoké, előző helyen ahol laktam 20 millás bömösöket is az utcán parkolták, mert egyszerűen nem volt garázs eladó a környéken.
[ Szerkesztve ]
-
Morgenstern
tag
válasz Flex77 #24307 üzenetére
Én Veszprémben élek, itt kb. Budapesti az árszínvonal. Szép város, de nekem néha hiányzik a pesti pörgés.
Másik oldalról eltagadhatatlan, hogy a Balaton 12 km bicajjal is, 40 perc alatt kényelmesen lelehet gurulni háztól a strandbejáratig, hajnalban bátran haza tudok sétálni a belvárosból, mert nem fog belém kötni senki, a BAH-csomópont is 60-70 perc kocsival, ha Pestre kell menni. Ha nyugisabb életre vágysz, akkor nem egy rossz döntés[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Flex77 #24307 üzenetére
Nekem Dunántúlon eddig komolyan csak Tata merült fel. De valószínűleg nem reálisan látom a helyet, Budapestről nagyon szerettem oda utazni és akkor kialakult bennem egyfajta kötődés. De persze más az, amikor ott is él az ember, meg amikor csak túristáskodik. Bár Egerrel is hasonló a helyzet, de az végső soron itt élésre is bejött. Az egyetlen hiányérzetem, hogy kevés a helyi ismerős, de ez sok tényezős dolog. Persze ha van családod, ez kevésbé lehet zavaró tényező.
-
Flex77
csendes tag
válasz Drizzt #24306 üzenetére
Köszi a válaszod. Az említett helyek mint dunántúli városok merültek fel bennem, mivel elég nagyok és nincsenek messze Pesttől, ha esetleg néha fel kellene menni. Nincs különösebb kötődésem egyik városhoz sem, csupán lehetőségként jöttek képbe az elhelyezkedésük és méretük miatt.
Pfiucska
Köszi.[ Szerkesztve ]
Pixel 3a
-
Drizzt
nagyúr
válasz Flex77 #24304 üzenetére
Az nekem picit fura, hogy miért akarsz Veszprémbe, vagy Fehérvárra költözni, ha nem ismersz ott jó környékeket. Akkor miért merült fel egyáltalán? Ha vannak ismerősök ott, ők nem tudnak javasolni? Ugyan nem vagyok ezeken a helyeken otthon, de kiindulva a 750K környéki átlagos hirdetési nm árból, valószínűleg lehet magyar szinten igazán jó lakásokat venni 60-70M-ért. Budapesten belül szerintem nem igazán, de nem is Budapestet írtad, hanem a környékét. A környékén sem vagyok benne biztos. 1M/nm-nél azon a környéken szerintem maximum egy teljesülhet az alábbiak közül: kifejezetten jó lokáció, kifejezetten jó lakás.
-
-
Flex77
csendes tag
Sziasztok, szeretném a véleményeteket kérni egy talán elég nehezen megválaszolható kérdésben, mégis úgy érzem, itt a topikban sok tapasztalat van már jelen.
Sok év után tervezem hazaköltözni jövőre, és szeretnék egy lakást venni, mivel egyedül költöznék, ezért olyan 60-70 nm-ben (háló, nappali, dolgozó) gondolkodom garázzsal, és elsőre talán Veszprém, Székesfehérvár vagy végső esetben Budapest környékén. Szóval alapvetően a Dunántúlban gondolkodom, akár Balaton környéke is. Próbálok számolgatni, ezért kérdezném, hogy ezekben a városokban normálisabb környéken a 60-70 millós összeg az mennyire lehet reális egy modern, pár éves lakásért.
Természetesen tudom, hogy rengeteg ingatlanos oldal van, de szívesen olvasnám olyan véleményét, akinek saját (vagy ismerősi) valós tapasztalata van a mai lakáshelyzettel kapcsolatban illetve esetleg tudna javasolni környéket az adott városokban (tudom, Budapestnél ez szinte lehetetlen...).Pixel 3a
-
Madwe
nagyúr
A magánhirdetések sokszor kajd fél évvel követik le a piacot. Értsd ha nincs hozzáértő saját érzéseit bele nem vivő eladó, vagy hozzáértő ingatlanos, akkor a hirdetési árak nem tükrözik azt az árat amiért elmenne a lakás. Vagy mondhatjuk summásan úgy is, hogy a millás nm árú lakást hirdetni akarják, nem eladni
-
Segal
veterán
A 15 emeletesekben kapsz lepusztult, sötét konyhás lakást olcsóbban
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Drizzt
nagyúr
A harmadik kerületben májusban voltak a csúcson az ingatlanárak, nagyon enyhén ott is lefelé ment azóta. Fél éve nagyjából stagnál. [link] Békásra szűkítve nincs stat. Az év első felében 20% körül volt az áremelkedés Bp-n. Stagnálás azóta van. Magán a piacon meg ott vannak az árnyak, mert az utóbbi hónapokban a tranzakciószám a megszokottnak a 60%-a körül alakul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5480 laptop (14FHD/I5-G7/8GB/256SSD/MagyarVilágítós/AkkuX)
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- Xbox 360 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- Playstation 3 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest