Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4463) Hege1234


Hege1234
addikt

Sziasztok!

nemrég vettem egy
Orico 6518SUS3 dokkolót
próbáltam hozzá mindenfélét összevadászni de alakadtam

(chip NS1068 lehet a gond itt van
mert én a firmware-t csak 1066-hoz találtam)

de nem olvassa egyik meghajtót sem (nem pörgeti fel)
ehhez ki is adtak elvileg egy firmware frissítést
felülről a 4.
[link]
de nem tudom hogy álljak neki
csak adtak hozzá egy kínai pdf fájlt képekkel
online translator angolra egyből le is fordította
mptool-t kell a frissítéshez használni

ott fel is ismeri a dokkolót ki is írja a sorozatszámát
viszont fw számot nem érzékel
és update-re sem reagál

ezt kellene rárakni
NS1066_OEM_2.1649280.bin

hozzáadom > run >
pass/total 0/1 vagyis nem csinál a firm-el semmit

ötlet?

(#4464) batagy válasza Hege1234 (#4463) üzenetére


batagy
őstag

Norelsys chip firmware frissítéssel nem nagyon van itt tapasztalat.

Ha a saját MPtooljával nem fut le a frissítés, akkor sokmindent nem tudunk hozzátenni.
A letöltött firmware zipben van egy "NS1068 FW RC 2.0" mappa is, abban is van egy MPTool, azzal sem megy?

Amúgy USB2-es portban próbáld.

(#4466) Hege1234 válasza batagy (#4464) üzenetére


Hege1234
addikt

igen direkt azzal próbáltam
gondoltam esetleg van benne valami speckó beállítás külön erre a chip-re

próbálkozzak egy újabb verzióval ?

update-elnem csak a bin fájlt kell igaz ?
vagyis a defaultv2-vel nem kell foglalkoznom ?

ha kiveszem a pipát az update fw mellől
akkor kiírja hogy pass 1/1 de persze így sem csinál semmit

(#4468) King Unique válasza Hege1234 (#4463) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A gyártó oldalán azt írják, hogy ez a javítás Windows 8-hoz lett kiadva, meg gondolom 8.1-hez is. Ha valóban csak ezen operációs rendszereknél jelentkezik a probléma, akkor az egy dolog. De, ha más Windows-verziók, illetve más platformos desktop OS-ek esetén is ilyen hibát produkál a dokkoló a (régebbi) gyári firmware-rel, akkor az nem éppen a legjobb.

A külső oldalakról összevadászott firmware-ek próbálgatása nem mindig eredményes és ugyanakkor eleve magában hordozza a kockázatot is. De, ha jelen esetben maga a gyártó biztosítja ezt a dokkolóhoz, akkor annak illene probléma nélkül működnie. Ha valóban NS1068 chip van benne, akkor ahhoz viszont az NS1066-hoz való firmware nem lesz jó. Legalábbis normál esetben nem, illetve a nem megfelelő firmware akár "téglásíthatja" is az eszközt! Egyébként pl. a station drivers és más hasonló oldalakon is csak az NS1066 chiphez találni firmware-t. Az Orico oldaláról letöltött amúgy a 2.16.49.280 verzió, azaz nem a legújabb.

Nekem van egy Norelsys NS1066 chipes 2,5"-os külső házam, amelyről egy teszt is készült. Annál az MPTool mutatja a firmware verzióját is. Ha esetedben a dokkolónál nem, akkor az érdekes. Ha valóban NS1068 chip van benne, attól még elvileg megfelelően fel kellene ismernie a programnak. Másfajta (pl. nem Norelsys) vezérlőknél szokott olyan lenni, hogy ugyan megjelenik az eszköz és néhány infó az adott sorban, de pl. a firmware verziója már nem. A frissítést pontosan a leírás szerint próbálod csinálni, a megfelelő bin fájlt (firmware) betallóztad?

Egyébként a frissítés az előbb említett tesztben már nem lett kipróbálva. Illetve ilyen jellegű tapasztalat itt a topikban az ASMedia és a JMicron vezérlőkkel van.

[ Szerkesztve ]

(#4469) Hege1234 válasza King Unique (#4468) üzenetére


Hege1234
addikt

sajnos most jöttem rá hogy biztosra sem tudom hogy melyik chip van benne
mert az ns1068 azt a betöltött defaultv2-ből nyerte ki

nálam pontosan úgy néz ki mint
itt
ahol a port 11 van

így

(#4470) King Unique válasza Hege1234 (#4469) üzenetére


King Unique
titán

Megvan a hiba! :)

Nem hiába nem mutatta nálad a firmware verzióját, hiszen eleve nem is Norelsys, hanem ASMedia chip van benne. Legalábbis a VID: 174C és a PID: 55AA azonosítók erre utalnak. Egyébként az 55AA pont jó, mert annál lehet frissíteni a firmware-t. Az összefoglalóban találsz pontos leírást és infókat ehhez. De előtte lehet nem ártana egy ASMedia MPTool screenshot ide, amelyen látszik a jelenlegi firmware stb.

Egyébként olyan elő szokott fordulni, hogy a gyártói oldalakon egy adott sorozatnál a korábban, illetve másfajta vezérlővel gyártott termékekhez van fent a firmware. Ellenben a gyártók olykor módosítani szoktak az összetételen és pl. ugyanazon termék újabb gyártású példányai már lehetnek másfajta chippel szerelve. Utóbbiakhoz pedig ez esetben nyilván nem lesz jó a korábban gyártottakhoz kiadott firmware. Valószínűleg valami ilyesmi történhetett az említett dokkolónál is.

[ Szerkesztve ]

(#4471) Hege1234 válasza King Unique (#4470) üzenetére


Hege1234
addikt

batagy :R

nahh egy jó hír köszi!
át is bújom a leírást
:R

itt a kép fw már látható

nekem UASP-os kell ?
(van 3-4tb-os hhd-m is)

+

1051-es van rajta
az mptool itt most az 1053 hoz való

a frissítéshez használjam az 1051-hez valót vagyis az 1.10-es verziót

vagy pont hogy ha frissíteni akarom akkor az újabb
2.02-es verziót használjam hozzá?

melyiket válasszam ha azt akarom hogy ne tegye alvó módba a hdd-t ?

a batagy féle guide-t kellene használnom a frissítéshez ?
vagy a computerbase oldalról leszedni valamelyiket ?

(#4473) King Unique válasza Hege1234 (#4471) üzenetére


King Unique
titán

A Product String mezőben az ASMT1051 megnevezés nem feltétlen a chip tényleges típusát takarja, tehát az lehet másfajta is. Illetve a frissítésnél átírható akár másra is, ahogyan pl. a felette lévő mező(k) tartalma szintén. Aztán a másik topikban volt arról szó, hogy a leállítási és egyéb funkciók megléte és működése nem feltétlen létszükséglet. Továbbá az alábbi hozzászólás jól szemlélteti az MPTool kezelőfelületét, illetve a frissítéssel kapcsolatos dolgokat. A Device Info ablakában lehet csekkolni pl. az UASP működését is. Az "Enable UASP: No" amúgy a Windows 7-nél nem meglepő, mivel az nem rendelkezik natív támogatással, mint a Windows 8.1/10. Aztán az újabb chipek, illetve firmware-ek és 2.x MPTool verziók esetében a beállításokat sem nagyon lehet piszkálni, amit az alábbi hibaüzenet jól szemléltet. Tehát ezeknél jóformán csak le kell futtatni a frissítést és előtte max. az előbb említett azonosítókat engedi átírni a program. Az összefoglalóban egyébként az is le van írva, hogy az egyes ASMedia chipekhez mely MPTool verziókat ajánlott használni. Illetve általában jó szokott lenni az a verzió, amit olykor mellékelnek is a firmware-hez a letöltött tömörített fájlban.

A 130107917d00 firmware alapján elvileg ASM1053(E) chip lehet a dokkolóban, illetve a screenshoton nálam is ilyen chip van ugyanezzel a firmware-rel. Viszont egyrészt ez általában megfelelően szokott működni, illetve pl. nálam desktop Windowsok és Linuxok alatt is egyaránt OK. Másrészt ASM1053 chiphez ennél újabb firmware nem nagyon szokott lenni az összefoglalóban lévő oldalakon, bár pl. az usbdev esetében elvileg akad. De általánosan az előbbi a javasolt verzió. Amúgy, ha ASM1153(E) chip lenne a dokkolóban egy 13-as kezdetű firmware-rel, akkor lehetne igazán opció a frissítés.

[ Szerkesztve ]

(#4474) Hege1234 válasza King Unique (#4473) üzenetére


Hege1234
addikt

inkább szétkaptam
igazad is lett

1053 van benne így viszont szívás van :(((

[link]
[link]

próbáljam a meglévőre flashelni ?
vagy esetleg downgrade?

(#4475) batagy válasza Hege1234 (#4469) üzenetére


batagy
őstag

Hát ja, így hogy Asmedia, valóban nehéz lett volna rátolni egy Norelsys firmware-t.

(#4476) King Unique válasza Hege1234 (#4474) üzenetére


King Unique
titán

Első körben inkább az említett hibát lenne jó tisztázni. Ha az MPTool felismerte (üresen?) a dokkolót, akkor az nyilván működik valamilyen szinten és gondolom a Windows eszközkezelőjében is megjelenik. Viszont, ha a HDD-t egyáltalán nem pörgeti fel, akkor az nem a legjobb. Másik HDD-vel / USB-kábellel / USB-portban / gépen / OS alatt / tápegységgel stb. is ugyanez a helyzet? Ha igen, akkor jobb híján marad a firmware piszkálása opció. Illetve a dokkoló esetleges hibája is felmerülhet és megfontolandó akár annak cseréje is!

A jelenlegi 130107917d00 firmware-re akár meg lehetne próbálni ugyanazt még egyszer rátolni a javasolt oldalak valamelyikéről letöltve. Illetve az usbdev oldalán van 2 újabb firmware, amelyek közül az ezen hozzászólás c. pontjában említett verzió jó ASM1053 chiphez. Viszont, hogy az újabb firmware megoldja-e a problémát, illetve esetleg nem-e okoz egyéb gondot a működésben, az már más dolog. Ezért is van ilyenkor az az általános megjegyzés, hogy az ilyet csak saját felelősségre szabad próbálgatni!

[ Szerkesztve ]

(#4477) King Unique válasza batagy (#4475) üzenetére


King Unique
titán

De az mondjuk komoly, hogy a gyártó oldalán még ott virít a másik chiphez való firmware. Holott, ha mostanában vette a dokkolót, akkor ezek szerint az újabb gyártású példányait már másfajta vezérlővel szerelik. Még szerencse, hogy nem téglásodott, mint nemrég egy másik esetnél. Vagy éppen a másik topikban is volt ilyen, amikor ráadásul te hívtad fel erre nyomatékosan az illető figyelmét.

Az ASMedia esetében mondjuk legalább alapból hibaüzenet van, ha nem passzol a chip és a firmware. De, ha jól emlékszem volt már olyan is, akinél egy nem megfelelő (túl régi) MPTool okozott gondot.

[ Szerkesztve ]

(#4478) Hege1234 válasza King Unique (#4476) üzenetére


Hege1234
addikt

tápegység,usb port,másik os kivételével próbáltam mindent

eszközöknél látszik
[link]

akkor ezt rá flash-elhetem ?

Firmware ASMT-2105 [130409_11_DA_01.bin]

[ Szerkesztve ]

(#4480) King Unique válasza Hege1234 (#4478) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban említve volt, hogy milyen feltétellel. Ami egyébként ugyanúgy vonatkozik minden olyan esetre, amikor nem az eszköz gyártójától, hanem külső forrásból származik a firmware és hozzá a program.

Egyébként normál esetben maga a frissítés le fog futni probléma nélkül. Viszont, hogy ezen dokkolóhoz mennyire lesz optimális az újabb firmware, az már más dolog. Volt akinél pont ez vált be, ellenben a 130107917D00 nem. De mondjuk nála eredetileg is az újabb volt rajta. Azt pedig jól szemlélteti az előbbi eset, hogy működhet a firmware downgrade és upgrade egyaránt. Tehát, ha esetleg nem válna be az újabb firmware, akkor elvileg vissza lehet rá tenni a régebbi verziót.

[ Szerkesztve ]

(#4481) Hege1234 válasza King Unique (#4480) üzenetére


Hege1234
addikt

hát úgy néz ki sikerült téglázni :(((
nem ismeri fel a dokkolót

itt a log róla

Date Time Target Port# VID PID iVersion iManugacturer iProduct SerialNumber FWVersion USB Speed PhysicalAddress LogicalAddress ConfigTableFormat UpdateVID UpdatePID UpdateRevision UpdateManufacturerString UpdateProductString UpdateSerialNumber UpdateSerialIncrease UpdateFWFile FormatDriveType FormatLabelName WrRdTestBinary WrRdTestCount UpdateConfigurationResult UpdateFWResult ReloadFWResult DoPartitionResult DoFormatResult DoWrRdTestResult DoPreloadResult
20170822 19:40:12 00 314 174C 55AA 0100 asmedia ASM1053E 123456789012 130107917d00 HIGH 04  1 174C 55AA 0100 asmedia ASMT1053 0 D:\130409_11_DA_01\130409_11_DA_01.bin PASS PASS FAIL

a relink-hez írta a fail-t

[ Szerkesztve ]

(#4482) King Unique válasza Hege1234 (#4481) üzenetére


King Unique
titán

A korábban linkelt oldalról letölthető firmware csak a bin fájlt tartalmazza és ahhoz még kell külön egy MPTool. Abból pedig ASM1053 chipekhez általánosan az 1.10 / 2.02 verziók javasoltak, ami az összefoglalóban is említve van. Azok valamelyikével próbáltad? Az OS és az MPTool most nem ismeri fel egyáltalán a dokkolót, a korábbi firmware-t nem lehet rá visszatenni?

Normál esetben ennek le kellett volna rendesen futnia, illetve a másik fórumtárs esete is szemléltette, hogy működött a frissítés azzal a firmware-rel ASM1053 chipnél. De ugye az a korábbi válaszokban többször is említve volt, hogy az ilyet eleve csak saját felelősségre szabad próbálgatni, függetlenül attól, hogy másoknak sikerült! Sajnálom, hogy így jártál, de ez benne van ilyenkor a pakliban. Na meg az sem a biztos, hogy a firmware frissítése megoldotta volna a problémát, mert azzal a dokkolóval amúgy sem stimmelhetett valami. Mármint, ha több HDD-vel is ki volt próbálva és a korábban említett egyéb dolgok szintén, de még csak fel sem pörgette a merevlemezeket, akkor ez eleve abnormális.

[ Szerkesztve ]

(#4483) Hege1234 válasza King Unique (#4482) üzenetére


Hege1234
addikt

semmi nem ismeri fel

ezzel csináltam 105MPTools_v2.0.4
de a programra azért ne fogjuk
ez az újabb verziószám beolvasta a sorozatszámát
az 1.10 üresen hagyta
tényleg nem volt vele valami oké
tudtam hogy lesz ami lesz
am sztem a nyákon lévő sata3-al volt valami gebasz
szoftver nem tudom helyrehozta e volna
esetleg akkor tudhatnánk ezt meg ha valakinek lenne olyan dokkolója
akinek a win nem pörgette fel a dokkolót felrakta az oldalon lévő fix-et és utána felpörgette
de ilyen nem mostanában lesz

(#4484) King Unique válasza Hege1234 (#4483) üzenetére


King Unique
titán

Tehát a 2.04-es verzió. Nem feltétlen lehet a hibát arra fogni, de volt már korábban, akinél a nem megfelelő MPTool verzió okozott gondot. Illetve az egyes oldalakról letöltött firmware pakkokban is nem véletlenül szokták mellékelni a megfelelő verziót.

Egyébként olyan még előfordulhat, hogy csak akkor pörgeti fel a külső ház / dokkoló a benne lévő merevlemezt, ha csatlakoztatva van az USB-kábel is a géphez és létrejön az adatkapcsolat az operációs rendszerrel. De gondolom esetedben ez nyilván megtörtént és így pláne fura, hogy meg sem nyekkent.

Amúgy nem is olyan túl régen vett valaki egy 6619SUS3 dokkolót, de neki nem volt vele problémája. Először úgy néztem, hogy a korábban említett gyártói frissítés ezt a sorozatot is érinti, de pontosabban a 6619US3-at. Sőt, esetedben is csak a 6518US3-at és nem a 6518SUS3-at. Vagyis eszerint akkor mégsem annyira meglepő, hogy nem Norelsys, hanem más vezérlővel van szerelve.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.