Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4701) King Unique válasza muld (#4700) üzenetére


King Unique
titán

Az USB 3.0-s ASMedia chipeknél az újabb 2.x MP Tool verziók a frissítésnél eleve nem engednek belepiszkálni a More Config beállításaiba, azért van a screenshoton lévő hibaüzenet. Viszont pl. az alvó mód miatt nem is feltétlen szükséges, mert az összefoglalóban linkelt weboldalakon található firmware-ek rendszerint már alapértelmezetten tartalmazzák a 10 perc után érvénybe lépő, vagy éppen a tiltott alvó módot. De, ha az előbbire van szükséged, akkor a firmware verziója pont nem stimmel. Ugyanis az ASM1153E chipnél a 140509A18280 firmware kikapcsolja az alvó módot. Vagyis a másikkal, azaz a 140509A18200 verziójú firmware-rel kellett volna frissíteni. De ezek az összefoglalóban is le vannak írva világosan. Illetve az is, hogy csak szükség esetén és csak saját felelősségre javasolt próbálgatni ezt!

Egyébként a hiba pontos oka nem derült ki, illetve az érdekes, ha a gyári firmware-rel (verzió?) nem működött rendesen a külső ház macOS esetében. De, ha az előző válaszban említett dolog, vagyis EZ volt a gond, akkor azon eleve csak egy másik firmware képes változtatni.

[ Szerkesztve ]

(#4702) Orgi


Orgi
őstag

Sziasztok, van rá vmi lehetőségem, hogy egy ide eszközt (cd író) működésre bírjak egy modernebb alaplapban? Elsősorban külső házban gondolkodnék, de nem nagyon találtam manapság ilyet... Akár használt vagy eBay is érdekelne. Előre is köszi!

(#4703) King Unique válasza Orgi (#4702) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem olyan régen egy hasonló kérdésre adott válaszban említve volt, hogy az optikai meghajtókkal és pl. az asztali típusoknál az azokhoz való 5,25"-os külső házakkal más topikok foglalkoznak. Tehát jelen esetben is célszerűbb lenne pl. a Milyen DVD-írót vegyek? topikban érdeklődni ez ügyben, ha már a CD-íróknak nincsen külön topikja.

Egyébként ilyen célra nemcsak egy külső ház, hanem akár egy univerzális IDE/SATA-USB adapter is opció lehet (példa). Az EW7016 esetében konkrétan a gyártó oldala is említi, hogy még optikai meghajtókhoz is használható. De akár egy olcsóbb USB 2.0-s változat is megfelelhet a célra, az összefoglalóban vannak beszámolók és tesztek egyéb modellekről. Viszont azoknál külső tápegységet már nem mindegyikhez mellékelnek, ellenben a külső tápellátás egy 5.25"-os ODD esetében nyilván kellene fog!

[ Szerkesztve ]

(#4704) muld válasza King Unique (#4701) üzenetére


muld
csendes tag

Köszi a kimerítő választ. Végül a 140509A18200 FW-re frissítettem és így már működik az alvó mód. Ha leválasztom a winyót akkor 5 percen belül leál, és a MAC is olvassa szóval tökéletesen elégedett vagyok :)
Kettő ilyen külsőt racket vettem a másiknál megnéztem gyárilag a 140509a16e00 FW van rajta. Szerintem akkor ennél is updatelek a Plugable féle 140509A18200 FW-re.

(#4705) Orgi válasza King Unique (#4703) üzenetére


Orgi
őstag

Szia, nagyon köszi a válaszod, már másik topciban is tőled kaptam választ korábbi kérdésemre :R
Felteszem a kérdést ott is, ahol javasoltad, hátha van valakinek tippje...
Sajnos amit linkeltél, az nem kapható az oldal szerint, de írok nekik egy mailt azért...

(#4706) MaxxDamage


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Köszi az ajánlást ! :R
Ma meg is érkezett és össze is szereltem [link] (Filmeket már tegnap gépbe szerelve rá másoltam, de érdekes mód ezt a P300 -as 2TB HDD-t a RaidSonic Dokkolóm nem szereti, mert random eldobálta, lekapcsolódott róla...)

Nos pár kép a termékről és doboz tartalmáról.

Elsőre jónak tűnik, HDD nem hangos benne (holott 7200rpm-es) és a fém háznak köszönhetően hűvös is marad majd (remélem) ;)

Bekapcsolás majd kb. (majdnem) instant hozza is a rendszer a tartalmát (szóval gyors, nem szöszöl és időzik)

Adapter hosszú kábeles, kábel szabvány méretű, bekapcsoló gomb is kézre áll. (pont megfelelő be/kikapcs szempontjából) A keret szerelhetőség szempontjából tökéletes (csatlakoztatod a HDD-t, majd 4 csavarral rögzíted, jelző led 2pin kábelét csatlakoztatod és 2 csavarral a házat össze szereled és már használatra is kész)

A Sony BluRay lejátszóval még nem tudom mikor lesz használva (itt ítéletidő van) talán majd azt is megírom majd. (ha van rá igény)

Gondoltam leírom ide ezt a pár sort , talán hasznos lehet bárkinek is ! :R

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4707) King Unique válasza MaxxDamage (#4706) üzenetére


King Unique
titán

Az állapotjelző LED kábele egy korábbi tesztnél jól látszik az alábbi képen. Megoldhatták volna azért diszkrétebben is az elvezetését, de ha nem zavaró és nincs útban így sem, akkor rendben. A linkelt tesztben szereplő példány egy másik kép szerint JMicron JMS566 chippel van szerelve. Egy újabb tesztnél a képen viszont már elvileg JMS567 felirat szerepel a chipen, bár nem látszik elég tisztán. Az nem derült ki, hogy a tiedben milyen vezérlő van, de valószínűleg talán továbbra is JMicron. Aztán az ilyen külső házaknál többek között még azt is szokás lecsekkolni, hogy az UASP adatátviteli mód működik-e, valamint a szoftveres leválasztás után és X perc üresjárat utáni alvó módban (ha működik) a HDD leáll-e, a LED-ek kialszanak-e stb.

Köszönjük a beszámolót! :R

(#4708) MaxxDamage válasza King Unique (#4707) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Köszi a plusz infót ! :R
Lényegében nem én használom, csak ismerősnek vettem / raktam össze a 2TB P300 HDD-vel és FHD Filmeket raktam rá neki (korábban kitárgyalt) BluRay lejátszóhoz.

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4709) Toncos


Toncos
tag

Sziasztok!

Nem tudom, itt tudtok-e nekem segíteni.

Van egy nbase EH35ND3-as, USB3-as külső házam az ajánlott listából. A gondom, az vele, hogy USB 2.0-ra csatlakoztatva működik, 3-ason viszont nem: Windows nem tudja a lemezt inicializálni, EPM sem tud semmit kezdeni vele, a routerem (amire kötve használnám) meg látja, de nem tudja mountolni.

Ha valakinek van valami megoldási javaslata, kérem, ossza meg!
FW-frissítés segíthet? Érdekes, hogy mindenhol (PC-n és routeren is) Jmicront látok mindenhol, pedig a lista szerint ASmedia vezérlő van a cuccban...

(#4711) King Unique válasza Toncos (#4709) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az összefoglaló gyakran ismételt kérdések fejezetében le van írva, hogy ilyen, illetve hasonló problémáknál miket célszerű lecsekkolni és kipróbálni. Vagyis lehetőség szerint célszerű kipróbálni az eszközt másik USB 3.0 porthoz csatlakoztatva, akár másik USB-kábellel, másik gépen és másik operációs rendszerrel is stb. Valamint ez az inicializálás sem teljesen világos, mert ha már particionálva van a lemez és USB 2.0 portban rendesen működik a külső HDD, akkor normál esetben nyilván nem kell újból inicializálni és particionálni. Ha a lemezkezelőben ennek ellenére esetleg inicializálatlan lemezként jelenik meg, az más dolog. Viszont többek között a Windows verziója és a külső meghajtón lévő fájlrendszer sem ismert, ahogyan az sem, hogy csatlakoztatáskor az eszközkezelőben és a lemezkezelőben pontosan mi a helyzet (screenshot).

Az EPM gondolom az EaseUS külső particionáló programja akar lenni, ahogyan van hasonló pl. az AOMEI és a MiniTool kínálatában is. Valamint a Windows parancssori eszköze, azaz a DiskPart is használható az MBR / GPT szerinti particionáláshoz, ha grafikus felületen (pl. lemezkezelő) esetleg gondok lennének. De, ha fontos adatok vannak a külső merevlemezen, akkor azokat az újraparticionálás előtt nyilván le kell menteni!

Az eddigi információk alapján egyébként valóban ASMedia chip van ebben az nBase külső házban, de ezen a gyártó időnként változtathat, szerelheti akár másikkal is. Pont ezért volt épp nemrég említve a Chieftec külső házzal kapcsolatos beszámolónál, hogy most éppen vajon milyen vezérlő lehet benne. A firmware piszkálása előtt meg azért nem ártana biztosan meggyőződni az előbbi dolgokról, azaz hogy valóban maga a külső ház hibája okozza-e a problémát, vagy sem. Az meg a másik, hogy a firmware frissítése amúgy is csak szükség esetén és csak saját felelősségre javasolt! Ha nem közvetlenül a külső ház gyártójától származik a firmware, hanem egyéb forrásból, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#4712) Bargab


Bargab
tag

3TB-os WD Green winchester egybe volt partícionálva Windows 10-et futtató pc-ben. A pc elhalálozása után kivettem, de a külső hdd ház csak GPT partícióként kezeli, ha másik gépbe teszem bele akkor is csak GPT védőpartíció. Mindegyik PC-n Win10 fut/futott. A rajta lévő adatokról van másolat. A külső ház kezeli a 3TB-os lemezeket.
Saját otthoni külső HDD házamban próbáltam otthon: megy szépen. Az irodaiba visszatéve GPT védőpartíciót mutat?
Kipróbáltam másik usb kábellel és másik tápegységgel is, de nem sikerült megoldani a problémát.

Az irodai HDD ház egy régebbi Captiva SATA foglalatos, USB3-as: Kép
A saját amiben próbáltam egy Kolink, ugyanúgy SATA és USB3: Kép

Hogyan tudnám formatálni hogy a PC is felismerje az irodai Captiva külső házban használva?
Próbáltam egybe és 1 TB körüli darabokban is. Lehet hogy a külső ház adta meg magát?

Előre is köszönöm a segítséget :R

[ Szerkesztve ]

(#4714) King Unique válasza Bargab (#4712) üzenetére


King Unique
titán

Ha a PC-be téve SATA-n volt GPT-re inicializálva és utána particionálva a 3 TB-os HDD, akkor valószínűleg az lehet a probléma, ami egy korábbi esetnél. Valamint pl. EZ és EZ a hozzászólás is szemlélteti ezt a problémát, illetve egy másikban összegezve van ezzel kapcsolatban néhány információ. Viszont az fura, ha a másik PC nem kezelte a SATA-n particionált HDD-t ugyancsak SATA-n csatlakoztatva. Illetve ez esetben GPT-védőpartíció a lemezkezelőben az olyan elavult operációs rendszereknél szokott lenni, mint pl. a 32 bites XP (példa). Ugyanis az eleve nem kezeli a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket, ellenben a modern Windows 10 nyilván igen.

Tehát, ha jelen esetben is az előbb említett dolog a probléma oka, akkor azzal rendszerint nem nagyon lehet mit kezdeni azon kívül, hogy a külső házban lesz újraparticionálva a HDD. Vagy max. esetleg a firmware-t lehetne megpróbálni frissíteni, de azt is csak végszükség esetén és csak saját felelősségre! A 3,5"-os Captiva külső ház az eddigi információk alapján elvileg ASMedia ASM1053 chipes és PID: 55AA azonosítós, vagyis annál opció lehet a firmware frissítése. Aztán az már más dolog, hogy van-e hozzá olyan firmware, amely az említett probléma megszüntetése szempontjából megfelelő.

[ Szerkesztve ]

(#4715) Toncos válasza King Unique (#4711) üzenetére


Toncos
tag

Szia!

Bocsánatot kérek, bár az összefoglalót átfutottam, elsiklottam a Gyík felett (vagy inkább nem siklottam odáig).

Ennek ellenére teszteltem a dolgot, csak nem akartam annyit rizsázni.
- A lemez közvetlenül asztali gépbe dugva jó, formázható, írható, olvasható.
3 eszközzel próbáltam keretben: egy notebookkal (Win10 x64), egy asztali géppel (Win10 x64) és az Asus routerrel. Mindháromban USB 2 és USB 3 portokon is (asztalin hátlapi).
- Router USB 2-n felismerte és mountolta a lemezt (írást nem tudtam tesztelni, mert a router sincs még beállítva), USB 3-on csak felismerte, de nem tudta mountolni.
- Notebook és asztali gép esetében USB 2-n hibátlanul ment a lemez, írható, olvasható, USB 3 esetében viszont annyi történt, amit leírtam: bár a lemezt éppen előtte formáztam meg, a Windows felsimeri a kerettel (eszközkezelőben oké), a lemezkezelő viszont rögtön inicializálni szeretné, de nem tudja ("Acces denied"). Képen ld. alább:


Tegnaphoz képest annyi változott, hogy már USB 2-n sem nyekken meg (egyik gépen sem), ugyanúgy inicializálási hibát jelez ("Fatal hardware error"). Ha a lemezt kiveszem és szőrén visszateszem az asztaliba, továbbra is jó.
Másik táppal ki tudtam próbálni (nincs változás), másik ilyen kábelem nincs (viszont eddig egy helyben állva ment, nem hinném, hogy elromlott a kábel álltában).

Tegnap még kérdeztem, mert azt hittem, valami szoftveres gond, de a mai fejlemények után úgy látom, valami elfáradt az elektronikában. Azt hiszem, ez a cucc vagy gariba vagy a kukába megy, de szóljatok, ha rosszul látom.

[ Szerkesztve ]

(#4716) King Unique válasza Toncos (#4715) üzenetére


King Unique
titán

Mekkora tárolókapacitású a HDD? Ha 2 TB+ és GPT-re lett inicializálva a gépben SATA-n, akkor az is okozhat gondot, ami épp az imént volt részletezve egy másik válaszban. De akkor mondjuk nemcsak USB 3.0, hanem USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is jelentkeznie kellene a hibának. Aztán nemrég arról is volt szó ugyancsak egy másik válaszban, hogy az USB 2.0/3.0 portoknál a felismerési problémák lehetnek akár az USB-kábel hibája miatt is. De egy rossz kábel, illetve akár a külső házban a SATA csatlakozási problémák egyéb hibát is okozhatnak. Tehát lehetőség szerint egy másik kábellel is célszerű lenne kipróbálni a külső házat, valamint annak belsejében lecsekkolni a HDD csatlakozását SATA-n. Aztán az meg az előző válaszban volt említve, hogy ha Windowsnál a grafikus lemezkezelő hibát dob az újraparticionálásnál, akkor célszerű parancssorban is megpróbálni a DiskPart segítségével. Valamint egy merőben más operációs rendszerrel is, mint pl. egy pendrive-ról indított Live Linux. Továbbá, ha van kéznél másik HDD, akkor azzal is ki lehetne próbálni a külső házat.

Ha az említett dolgok ellenőrzése és egyben az egyéb hibák kizárása megtörtént, akkor lehet azt mondani, hogy jó eséllyel maga a külső ház a probléma forrása. Lehet egy hibás példányt fogtál ki, ami elvileg a többi gyártó termékeinél is benne lehet a pakliban. Ez esetben pedig nyilván adja magát a garanciális csere.

[ Szerkesztve ]

(#4717) Toncos válasza King Unique (#4716) üzenetére


Toncos
tag

Köszönöm a részletes választ, lesz mit olvasgatni! Őszintén szólva, az alapján, ahogy a feature-ök külső behatás nélkül fokozatosan fogytak el az eszközből, nem hiszem, hogy javítható a dolog. Ettől függetlenül, (ahogy időm engedi) végigpróbálom a leírtakat, én csak kibic vagyok a témában. Megírom, hogy mire jutottam.

Egyébként 1 TB-s winchester.

[ Szerkesztve ]

(#4718) Bargab


Bargab
tag

Köszönöm, sokat segített. :R

Odáig jutottam hogy már az irodai Captiva felismeri a Winchestert. de gépbe visszarakva csak GPT védőpatíció :(

Házba rakva a Hard Disc Sentinel azt irja ki rá hogy: ...A logikai meghajtó(k) ezen a merevlemezen 4 K fizikai szektormérettel készült(ek). A merevlemezt a jelenlegitől eltérő módon csatlakoztatva (más lemez-vezérlővel, USB, eSATA csatlakozóval) a tárolt mappák, fájlok elérhetetlenné válhatnak...

Valószínűleg ez okozta eredetileg is a hibát. Még holnap ellenőrzöm, hogy az otthoni ház is kezeli-e rendesen. Ha nem akkor meg kell oldanom, hogy ne 4K szektoral menjen a formatálás. Remélem megúszom a frimware frissítést, mert az nekem elég kínainak tűnik.

[ Szerkesztve ]

(#4720) King Unique válasza Bargab (#4718) üzenetére


King Unique
titán

Ha nálad is EZ a helyzet, akkor pontosan arról van szó, ami az előző válaszban részletezve volt. Ezen pedig csak a firmware módosításával lehet változtatni, mint azt a linkelt példa is mutatja. A formázással viszont csak a lemezfoglalási egységet lehet változtatni bizonyos keretek között, ellenben a logikai és a fizikai szektorméretet nem, amely utóbbiakról egy korábbi hozzászólásban is volt szó.

(#4721) Bargab


Bargab
tag

Igen, ez a gond. Sajnos csak a firmware módosítás/frissítés jöhet szóba. Már csak ki kellene derítenem, hogy pontosan melyik chip van a házban, mert nem olvasható a rajta lévő felirat. Kicsit kifakult/elkopott az évek alatt.
Úgy meg nem akarok belekezdeni hogy nem tudom biztosra, és a próbálgatással csak hazavágnám a cuccot.

Nem is nagyon lenne gond, ha így használnám tovább, a HDD most üres. Inkább attól félek hogyha elszáll a ház akkor nem tudom lementeni a később HDD-re kerülő adatokat.

Végső esetben még mindig ott van az új ház vásárlás lehetősege, de azt szeretném elkerülni ha lehet.
Esetleg van olyan külső ház vagy dokkoló ami kezeli mindkét formatálási verziót? Lehet hogy az lenne a legjobb megoldás, ha nem irreális összeg.

[ Szerkesztve ]

(#4722) Minstrel


Minstrel
senior tag

Mitől lehet az, hogy mióta új rack-ben van azóta hallatszik a HDD mormogása írás/olvas közben? (bocs ha van rá normális szó, nem ismerem :) )

Eddig Raidsonic IB-351AStU-B házban volt, most pedig Swift Case Pro USB 3.0 és rendesen hallatszik a "mormogás", pedig a Raidsonic egy szinte nyitott ház, oldalt csak rács van. Vagy épp a zárt ház erősíti fel?
WD20EZRX HDD.

(#4723) King Unique válasza Bargab (#4721) üzenetére


King Unique
titán

Ha a Captiva, akkor abban az eddigi információk alapján ASMedia ASM1053 chip van, de ez már az egyik előző válaszban is említve volt. Viszont olyan előfordulhat, hogy a gyártók időnként másfajta vezérlővel szerelik a külső házat, ezért 100%-os bizonyossággal meggyőződni nyilván csak szemrevételezéssel lehet róla (példa). A nem megfelelő chip és firmware párosítással "téglásítani" az eszközt pedig inkább a JMicron vezérlőknél esélyesebb. Ellenben az ASMedia chipeknél az MP Tool ilyenkor eleve nem is engedi lefuttatni a frissítést és hibaüzenetet dob. Viszont ettől függetlenül egy más szempontból nem megfelelő firmware még okozhat rendellenes működést. Valamint az szintén említve volt már, hogy a nem közvetlenül a külső ház gyártójától származó firmware-ek próbálgatása csakis saját felelősségre javasolt!

"Inkább attól félek hogyha elszáll a ház akkor nem tudom lementeni a később HDD-re kerülő adatokat."

Akkor értelemszerűen csak venni kell egy másik USB-s külső házat, amely ugyanúgy kezeli a logikai és a fizikai szektorméreteket. Ha maga a HDD megy tönkre, az a problémásabb. Viszont a pótolhatatlan adatokat amúgy is erősen javasolt több helyen tárolni, azaz több online / offline tárolón! Ilyenkor, ha az egyiknél elszállnak az adatok, illetve tönkremegy maga a fizikai tároló, akkor az nem akkora gond, mert eleve megvannak az adatok máshol is.

Ha olyan külső ház kell, amelynél az említett SATA-USB közötti oda-vissza történő kezelés biztosan működik, akkor ezen információ alapján a Chieftec CEB-7035S és egy másik szerint a RaidSonic ICY BOX IB-351StU3S-B jó választás lehet.

[ Szerkesztve ]

(#4724) King Unique válasza Minstrel (#4722) üzenetére


King Unique
titán

Azért egy HDD-nek szokott lenni némi működési zaja, pláne egy 3,5"-os típusnak. A Swift Case Pro esetében eddig rendellenes és a kelleténél nagyobb működési zajra nem nagyon volt panasz itt a topikban. De ez mondjuk nagyban függ a merevlemeztől is. Nem olyan régen amúgy az egyik fórumtárs videókat is készített róla, amelyek között zajteszt is van.

(#4725) Toncos válasza King Unique (#4716) üzenetére


Toncos
tag

Szia!

- Csak 1 TB a lemez, és USB 2-n ma ismét ment.
- A SATA csatlakozót ütközésig toltam, a lemezt és a fedelet a helyére csavaroztam a házban, változást nem hozott. Ezen a téren többet nem igen lehet tenni.
- Windowson (2 különböző gépen) USB 2-n ment, USB 3-on nem. Helyesebben egyszer az egyik gépen USB 3-on elkezdett kluttyogni, vagy 3x feldobta az Explorer ablakot a lemezről (de pl. a kötetcímkét nem tudta kiolvasni), de végül akkor is úgy döntött, hogy inkább nem működik. Lemezkezelőben továbbra is inicializálatlan a lemez, és nem lehet vele mit kezdeni.
- Parancssort nem próbáltam, de mivel a router ugyanúgy nem tudja kezelni USB 3-on automatikusan, nem sokra megyek vele, ha Windowson valahogy működésre tudom bírni.
- Linuxon két gépen is ugyanaz: USB 2-n megy, USB 3-on nem. Egyszer valami csoda folytán az egyik USB 3-on is becsatolta, de nem tudtam reprodukálni.
- Egy 2,5" inches lemezzel (csodák csodája) ment! Ez alapján lehetne tápbaj, viszont egy sokkal erősebb táppal sem ment a 3,5"-es lemez, tehát...
- 4 bp-i elektronikai üzletben (kicsitől nagyig) kerestem USB 3-as Type-B kábelt, de mindenhol csak rendelni lehet, és a ház értékének több, mint felét rá kellene költenem egy puszta tesztre, úgyhogy ezt ejtettem.

Lehet, hogy tápbaj, lehet, hogy rossz a kábel, de mivel ezt így egyben vettem táppal, kábellel, és mivel már így is 5x több időt töltöttem tesztelgetéssel, mint kellett volna, megy vissza gariba.

Ettől függetlenül a tippeket nagyon köszönöm! Sokszor rácsodálkozom, hogy itt, a fórum berkeiben egyesek mennyi energiát fektetnek a segítségnyújtásba, ez is egy ilyen alkalom volt!

(#4728) King Unique válasza Toncos (#4725) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben nyilván nemcsak USB 2.0, hanem USB 3.0 porthoz csatlakoztatva is működni kellene ennek a külső háznak. Illetve ennél a modellnél eddig ilyen problémát nem említett senki itt a topikban, tehát lehet egy hibás példányt fogtál ki, amiről már az előző válaszban is volt szó. De mondjuk a működés az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, viszont ezzel kapcsolatban a leírtak alapján le lett tesztelve egynéhány dolog. Ha jelenleg nincsen kéznél másik USB 3.0 kábel, akkor X ezerért nyilván nem feltétlen érdemes csak a kipróbálás miatt venni egyet. A kelleténél többet vesződni pedig szintén nem érdemes a hiba keresésével, annyit nem ér az egész. Vagyis jelen esetben a garanciális csere érthető döntés volt és reméljük az újonnan kapott példánnyal már nem lesz gond.

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#4729) Bargab válasza King Unique (#4723) üzenetére


Bargab
tag

Köszönöm az eddigi segítséget, 1-2 nap próbálgatás után oda jutottam, hogy amig a házat stabil működésre tudom hozni a HDD-kel addig inkább nem kezdek bele a frimware frisstésbe. A Chieftec és RaidSonic ajánlásokat el is tettem, jól jöhet még a továbbiakban.

" Viszont a pótolhatatlan adatokat amúgy is erősen javasolt több helyen tárolni, azaz több online / offline tárolón! Ilyenkor, ha az egyiknél elszállnak az adatok, illetve tönkremegy maga a fizikai tároló, akkor az nem akkora gond, mert eleve megvannak az adatok máshol is."

Kb 12 GB céges adatom van 2 helyen tárolva egy offline és egy hálózati gép, és a hálózati adta meg magát eredetileg. Nem kartam új gépet összerakni, ezért gondoltam hogy inkább legyen offline mindkét mentés, egymsától külön tárolva, és ha szükségem van rá heti max 1-2 alkalommal, akkor a külső házba szerelve elérhető.
Több idő, de egyszerűbbenk tűnik inkább a máshogy inicializált hdd-ket újra formatálni és megtölteni az adatok másolatával.

Mégegyszer köszönöm a segítséget, nem lettem prouser de már kicsit talán jobban atlátom a dolgot. :R :R :R

(#4730) Memora


Memora
senior tag

Sziasztok! Újra képbe került egy külső USB3/SATA3 dokkoló/ház vásárlása, mivel sajnos a pending sector-os HDD-m meghibásodott (Vírusirtó full scan ráfutott -sajnos elfelejtettem kivételnek beállítani a kérdéses mappákat-, legalább egy óráig "tolta", aztán jött a "raw read error" hibajelzés, a HDD tökéletesen működött még órákig a PC kikapcsolásáig, de újraindítás után a gép már a bios-nál fagy ha benne van...), és ránéznék külső USB-ről is, hátha úgy felismeri, vagy valami programmal le tudok menteni róla ezt-azt. Valami fekvő dokkolót szeretnék venni, amilyeneket pl: az Orico vagy az Inateck gyárt:
[link]
[link]

Ezekkel van esetleg valakinek tapasztalata, ill. hogy érdemes beszerezni, mert itthon nem nagyon forgalmazza senki sem, úgy látom. Más alternatíva is érdekelne, aminél könnyű HDD-t cserélni, és lehetőleg látható a csatlakozó felület, amikor rátolom a vinyót, esetleg akár egy multi-csatlakozó is (annak már nem emlékszek a nevére).

Fancy quote placeholder

(#4731) King Unique válasza Memora (#4730) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azt azért mindenképpen jó lenne eldönteni, hogy most külső ház, dokkoló, vagy esetleg SATA-USB adapter kell-e. A HDD-t nyilván mindegyiknél lehet cserélni, de ha a szokásosnál jóval gyakrabban van erre igény és akár 2,5"-os és 3,5"-os méretszabványú típus használatára is ugyanazzal az eszközzel, valamint ezt lehetőleg minél egyszerűbben és gyorsabban lehessen megoldani, akkor eleve inkább az utóbbi 2 megoldás javasolt.

A topik összefoglalójában vannak beszámolók és tesztek dokkolókról és különféle IDE/SATA-USB adapterekről is. Illetve a topikban szintén rá lehet keresni pl. az egyes ORICO dokkolókkal kapcsolatos tapasztalatokra. Példák: [link], [link]. Ahogyan az Inateck is volt már téma korábban.

[ Szerkesztve ]

(#4732) Memora válasza King Unique (#4731) üzenetére


Memora
senior tag

Szia, köszi a választ, én is kilistáztam a topicban az Orico/Inateck hozzászólásokat (az utóbbinál leginkább magamat :U), és felírtam veze nevét, mert neki pont egy olyan (Orico) horizontális dokkolója volt (2014-ben...), amilyet én is szeretnék. Itthon nem nagyon lehet azóta se kapni se ezeket, se más hasonló igényesebb fekvő dokkolót, ugye? Esetleg olyan csavarmentes külső ház is érdekelne, amibe csak be kell tolni a HDD-t (bár jobb lenne olyan, ahol nagyjából látni lehet a SATA csatlakozót is).

Fancy quote placeholder

(#4733) King Unique válasza Memora (#4732) üzenetére


King Unique
titán

Vannak ilyen fekvő dokkolók több gyártó kínálatában is, illetve az összefoglaló végén fel van tüntetve különféle kategóriák szerint a gyártók listája. Viszont a hazai kínálatban nem feltétlen található meg minden egyes gyártó minden terméke, de ez a dokkolók mellett ugyanúgy jellemző pl. a külső házaknál is. Ilyenkor a kinézett modellt szükség esetén esetleg külföldi webshopokból, illetve nemzetközi online piacterekről lehetne megpróbálni beszerezni.

Ha egy tool-free külső ház kell, akkor pl. a RaidSonic ICY BOX IB-366STU3+B az alábbi beszámoló alapján jó választás lehet, ha belefér az anyagi keretbe. De vannak hasonlók más gyártók, pl. az ORICO kínálatában is (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4734) Minstrel válasza King Unique (#4724) üzenetére


Minstrel
senior tag

Szokott lenni tudom, de ez a mormogás biztos nem volt a raidsonic házban, most egy darab torrent seed megy róla és ilyenkor is mormog folyamatosan. Elfektettem, egy kicsit kevésbé hallható, de régen ennyi se volt.

(#4735) Czimby


Czimby
addikt

Ez az Orico ház vállalható szerintetek?

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4736) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Helló!

Úgy döntöttem, hogy felhagyok az "előre szerelt" USB-s merevlemezekkel, mert pl. az ED-n (ahol nekem jó lenne venni) 19K a legolcsóbb 1TB-os és 22K-ért már egy 2TB-os WD Puplz-t kapok.

Ez utóbbihoz keresek valami USB 3.0-ás külső "házat", vagy DOC-olót. Természetesen minél olcsóbban, de azért eléggé megbízhatót.

Ami fontos: aktív USB HUB-ra lesz majd kötve (ami pár másik eszköz is lóg), tehát ez nem okozhasson problémát. És az fontos, hogy "tényleg" USB 2.0-a kompatibilis legyen, mert a gép amire dugom csak ilyen portokkal rendelkezik.

Köszi!

(#4737) King Unique válasza Czimby (#4735) üzenetére


King Unique
titán

Ez az ORICO 3588US3-V1 külső ház csak említés szinten került szóba itt a topikban, de konkrét tapasztalat nem nagyon van vele. A tool-free kivitel a használat szempontjából nyilván kényelmes és előnyös, ahogyan a 8 TB-os tárolókapacitású háttértár és az UASP támogatása is, a nyomógombos tápkapcsoló helyett viszont jobb a billenőkapcsolós. Aztán az nem tudni mennyire igaz, hogy a korábbi információ alapján állítólag a kelleténél jobban melegedik benne a merevlemez, mivel ugye nincsen vele konkrét tapasztalat.

(#4736) SunMount3r:
Az, hogy külső ház, vagy dokkoló kell, azt nyilván meg kell fontolni és el kell dönteni, ami nemrég egy másik válasznál is említve volt. A topik összefoglalójában vannak beszámolók, tesztek stb. mindkét termékkategóriára vonatkozóan, illetve pl. ebben a hozzászólásban olcsóbb külső házak említve. Az (aktív) USB-hub az OK és nyilván csak egy szabad USB-port kell neki, ott nem lényeges USB-n a tápellátás kérdése, mint a 2,5"-os típusoknál. Az egyes USB-szabványok pedig eleve visszafelé kompatibilisek, azaz egy USB 3.0 eszköz normál esetben nyilván használható USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is.

[ Szerkesztve ]

(#4738) SunMount3r válasza King Unique (#4737) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ja, az Orico cuccait már én is nézegettem más ügyben, elég minőséginek tűnnek. Pl. most ezt találtam így hirtelen, elég jó áron lenne. Bár az az LC Power sem sokkal több itthonról.

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#4739) SunMount3r válasza SunMount3r (#4738) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

De találtam ilyen 2 slot-osokat is. Ezeknél van valami amire vigyázni kell/tudni kell róla? Vagy ugyan úgy egyszerre használható a belerakott mind két HDD? Rendesen külön drive-ként kell felismerje a windows, nincs semmi "hátulütője"?

(#4740) Czimby válasza King Unique (#4737) üzenetére


Czimby
addikt

Szia!

Kicsit én is utánaolvastam és elbizonytalanodtam vele kapcsolatban, lehet inkább mást keresek.

Köszi a kimerítő választ!

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4741) King Unique válasza SunMount3r (#4739) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán nem említenek RAID módot, tehát valószínűleg ez a dokkoló is külön-külön kezeli a 2 háttértárat pl. JBOD módban (példa). A(z) (egyes) dokkolóknál pl. az lehet kontra, hogy a SATA fizikai interfész eleve nem olyan gyakori és intenzív csatlakoztatásra lett tervezve, mint az USB. Emiatt a háttártárak gyakori be/ki történő helyezésénél idővel esetleg előfordulhatnak akár csatlakozási, illetve adatkapcsolati problémák is.

(#4742) SunMount3r válasza King Unique (#4741) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Köszi, az nem baj, max akkor cserélném benne a winyót, ha újat veszek bele. Még számolgatom az árakat, de hosszabb távon talán jobban kijövök a Rack/dokkoló megoldással.

(#4743) Karel666 válasza SunMount3r (#4742) üzenetére


Karel666
tag

Sziasztok!
Médialejátszó mellé keresek rack-et. Elegem van abból, hogy kétévente kipurcan a külső merevlemez.....
Nagy elvárások nincsenek, csak passzív legyen és megbízható. Jobb az olcsóbb, de nem a minőség rovására.
És merevlemez ajánlás is jöhetne. 2,5 vagy 3,5" a megbízhatóbb? Gyorsaság nem fontos, inkább a megbízhatóság a szempont!
2 Tb + rack azért 30-ba álljon meg!
köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#4744) King Unique válasza Karel666 (#4743) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azért ez így nem igazán általánosítható, hogy kétévente tönkremennek. A másik topik hozzászólása alapján a 3,5"-os modellnél akár maga a kevésbé tartós HDD is lehetett a gond, amiről a külső merevlemezes téma fő topikjában is volt szó nemrég. A 2,5"-os típusoknál pedig tipikus hibalehetőség szokott lenni USB-n az elégtelen, illetve instabil tápellátás. Egy médialejátszó, illetve a rajta lévő (normál) USB-portok pedig nem feltétlen a legstabilabbak ilyen szempontból. Az meg a másik, hogy az USB-s tárolóeszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben viszont már nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás, működés, vagy akár USB-n a stabil tápellátás. De ez nyilván nem a külső merevlemezek hibája, hanem eleve az adott készülékek hiányossága.

Az, hogy 2,5"-os / 3,5"-os HDD, illetve külső ház kell-e, azt nyilván el kellene dönteni. Mindkét esetben lehet minőségi és megbízható megoldásokat találni, tehát általánosan nem igazán érdemes a melyiket inkább dolgot annyira ragozni, illetve az már az adott felhasználástól is függ. Na meg fontos adatok tárolásánál úgy is az a legfontosabb, hogy azokról mindig legyen több online / offline tárolón biztonsági mentés! Ebben a topikban most eleve a 3,5"-os külső házak a téma, valamint a stabil tápellátás szempontjából is előnyösebb egy ilyen, mivel külső tápegysége van és nem a gazda hardvertől függ, mint egy 2,5"-os típus. Ha egy olcsóbb külső ház kell, akkor a topik összefoglalójában, valamint pl. ebben a hozzászólásban vannak információk és konkrét példák olyanokra is. A milyen (belső) merevlemezt vegyünk témát viszont értelemszerűen már az azzal foglalkozó topikban kellene megtárgyalni, elolvasni az ottani összefoglalót stb.

[ Szerkesztve ]

(#4745) SunMount3r válasza King Unique (#4744) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ehhez csak annyit tennék hozzá kieg. képen, hogy egy akár USB 2.0-ás aktív (és persze nem vacak) USB HUB-al megoldható bármilyen külső USB-s winyó rendes tápellátása (és akár többet is rá lehet kötni).

(#4746) King Unique válasza SunMount3r (#4745) üzenetére


King Unique
titán

Tudom, a másik topikban nemrég épp javasolva volt egy routeres kérdésre adott válaszban. Itt most annyira nem akartam belemenni, mivel ugye külső tápos megoldásról van szó. De azért köszönöm a kiegészítést!

(#4747) Karel666 válasza King Unique (#4744) üzenetére


Karel666
tag

Köszönöm válaszod!
Igazság átfutottam az összefoglalót a hdd-st is. Láttam, hogy a rack táblában melyek az ajánlottak, s melyek nem. Mivel nem értek ezekhez a dolgokhoz, s nem is nagyon szeretném beleásni magam, így nem tudom, hogy az ajánlottakból, melyikre lenne szükségem, ezért is írtam ide, hogy segítsetek dönteni. Van 7k-ért és van 12k ért is különösen ajánlott rack, de hogy én kihasználnám-e nem tudom......
Az első hdd-m, ami meghalt, az külön tápos volt, wd element azt hiszem. Ez a második sima usb-s Toshiba, s szerintem bad szektoros. 50%-ot ír rá a Sentinel.

Tehát, ez egy amlogic-os lejátszó mellé menne usb-vel rákötve. Ha rossz irányban gondolkodom, szóljatok.
Gondolom, ha stabil a hdd tápja, ezért kéne rack, akkor tovább bírja. Nagy sebesség nem kell, mert 100-as hálókártya van a lejátszóban és max full hd filmek mennének.
A hdd-s topicból kináztem 3,5" wd nas red-et 2tb. Gondolom ez nem rossz választás, ha igen jelezzétek.
Rack-et még mindig nem tudom, hogy melyiket. Kinézet, méret nem számít, csak hogy passzív legyen rendes táppal.
Az a usb hub kell nekem? (nem értek hozzá)
Szóval szeretnék kérni konkrét ajánlást rack-re ehhez a felálláshoz.(ha lehet ne túl drágát)
Köszönöm!

(#4748) King Unique válasza Karel666 (#4747) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már linkelve voltak olcsóbb USB 3.0-s külső házak, azaz pl. a Captiva, LC-Power, Kolink stb. Ha esetleg egy USB 2.0-s típus is megfelel és max. csak 2 TB-os HDD lesz benne használva, akkor pl. az nBase ára még kedvezőbb. De némelyik olcsóbb modell itt-ott nem feltétlen olyan kiforrott és minőségi, mint egy márkásabb és drágább külső ház, ami ebben a hozzászólásban volt részletezve. Viszont ettől függetlenül még nyilván megfelelhetnek a célra. Az említett aktív USB-elosztós (hub) megoldás pedig a 2,5"-os külső merevlemezek stabil tápellátása kapcsán merült fel, viszont egy külső tápos 3,5"-osnál csak emiatt nyilván nem szükséges.

(#4749) Karel666 válasza King Unique (#4748) üzenetére


Karel666
tag

Köszönöm. Azt hiszem a Kolink mellett döntök. Az nBase-el szemben megéri azt a 1000-1500 Ft pluszt az USB 3 csatlakozó.
Akkor további szép estét!

Most olvasom(véleményekből), hogy nem kapcsol le automatikusan, azaz mindig kézzel ki-be kell kapcsolni.
Ha ez így van akkor Captiva vagy LC-power lesz.

[ Szerkesztve ]

(#4750) SunMount3r válasza SunMount3r (#4742) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Találtam egy egész jónak tűnőt 8K-ért itthoni boltból. + 18K 2TB P300 =26K, amennyibe a legolcsóbb külső Maxtor 2TB-os kerül (ahol én tudnám megvenni). Tehát a következő 2TB-os winyónál megspórolok 8K-t (a dokkoló árát). Csak az aggaszt, hogy menne e így is rendesen USB HUB-ról (vagy, hogy nem okoz a valami gondot), mert jelenleg kevés az USB portom.

Mert, ha ezzel gyak. 2db külső USB winyónak ismerné fel a rendszer a winyókat, akkor ez a dokkoló gyak. már eleve egy USB HUB, nem? HUB-okat sorba kötni, meg nem is tudom...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.