Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3301) mis69 válasza King Unique (#3300) üzenetére


mis69
tag

A driver-rel nem tudok semmit sem kezdeni ott nincs semmi beállítási lehetőség?

(#3302) King Unique válasza mis69 (#3301) üzenetére


King Unique
titán

Driver kapcsán mit akarsz állítgatni, inkább ne tedd! Mondtam, hogy ez firmware függő dolog. Ha az nem támogatja, akkor nem fog sehogyan működni.

(#3303) mis69 válasza King Unique (#3302) üzenetére


mis69
tag

Tudsz ajánlani olyan külső házat ami kompatibilis ezzel a merevlemezzel és lehet állítani?

(#3304) King Unique válasza mis69 (#3303) üzenetére


King Unique
titán

Összefoglaló táblázat... :)

Gyakorlatilag mindegyik ottani (USB 3.0) ház szóban jöhet, oda van írva, melyiknél működik a leállítás, alvó mód stb. Amelyik ASMedia vezérlős és a PID: 55AA, annál lehet állítgatni és firmware is lehet rajta frissíteni.

(#3305) mis69 válasza King Unique (#3304) üzenetére


mis69
tag

Bocs hogy még mindig én akkor ez tökéletes lenne igaz?Soha nem volt még ilyen külső házam azért vagyok ennyire bizonytalan.

(#3306) King Unique válasza mis69 (#3305) üzenetére


King Unique
titán

A Captiva alatt EZ a hát értendő.
Meg kell nézni a pontos modellszámot, mert lehet a webshop oldalán lévő kép régi.
Amúgy igen, ez a Captiva rack rack megfelelő.

(#3307) Clever0


Clever0
senior tag

Külső házat keresek USB3 + eSata felülettel. Van egy FANTEC DB ALU3-6G házam, de azt már nem forgalmazza senki. Találtam egy ilyet: RAIDSONIC IB-351StU3S-B. Mi róla a vélemény vagy van-e más javaslat?
Tulajdonképpen az eSata nem fontos, csak félek, hogy a sima USB3-as házak esetleg olyan fájlrendszert használnak, ami másik házba - számítógépbe dugva nem látható.
FANTEC DB ALU3e: néhány képen mini USB csati látható, olyan nem kellene.
RAIDSONIC IB-351StU3S-B: olvastam a hozzászólást az 5 perc utáni lekapcsolásról. Azt nem a merevlemeznél lehet állítani? Ház függő a dolog?

(#3308) King Unique válasza Clever0 (#3307) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Összefoglalóban pont egy másik USB 3.0 + eSATA RaidSonic házról van némi infó, de azt már úgy néz ki nem forgalmazza a gyártó. Az IB-351StU3S-B nem ismert itt a topikban, legalábbis nem számolt még be róla senki.

"USB3-as házak esetleg olyan fájlrendszert használnak, ami másik házba - számítógépbe dugva nem látható."

Nem is az, hogy extra fájlrendszert használnának, hanem egyszerűen vannak olyan házak, amik a máshol (pl. gépben) inicializált és formázott merevlemezt nem midig ismerik fel és igaz lehet ez fordítva is. Aszem a Fantec rack esetében is volt vmi ilyesmi, de ott egy firmware frissítés javított ezen a problémán. Illetve ezért is szokták javasolni, hogy ha fix külső használatra lesz a HDD, akkor azt először mindig a külső házban kell inicializálni és formázni, hogy utólag ne legyen probléma.

"néhány képen mini USB csati látható, olyan nem kellene."

Biztos, hogy nem Mini-B, határozottan látszik, hogy Type-B.

"az 5 perc utáni lekapcsolásról. Azt nem a merevlemeznél lehet állítani? Ház függő a dolog?"

Ezt a külső ház vezérlője, illetve a rajta lévő firmware szabályozza elsődlegesen. Állítani 55AA PID azonosítós ASMedia chipes házaknál lehet, illetve JMicron esetében is van rá lehetőség, de utóbbiba nem mélyedtünk bele. Ha azt akarod, hogy ne álljon le, akkor akár HDS-ben is tudod tiltani: [link], [link]. Sőt, még ezt sem kell feltétlen beállítani hozzá, mert nálam, ha fut a HDS, alapból nem engedi vmi miatt egyik házamat se alvóba... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3309) Clever0 válasza King Unique (#3308) üzenetére


Clever0
senior tag

Fantec ezen a képen mini: http://www.fantec.eu/ FANTEC DB-AluSky U3e black, ezen normál: www.fantec.de FANTEC DB AluSky U3E. Nekem van DB-AluSkyU3e6G, ahhoz kellett a firmware frissítés, ami egyébként megegyezett az USB3-as változatéval. Még mindig nem tudom, hogy a Fantec 6G nélküli változatát vegyem-e (a régiben ASM 1153E, 55AA chip volt, vajon miért szűnt meg?), vagy a RaidSonic-ot. Abban milyen proci van?

(#3310) Clever0 válasza Clever0 (#3309) üzenetére


Clever0
senior tag

Most látom, hogy már FANTEC DB AluSky U3E-t sem árul senki. Létezik más gyártónak USB3 & eSata háza, vagy marad a Raidsonic?
(Egyébként van két Delock USB3-as házam, de már másodszor romlik el valamelyik. Most épp az egyik vinyót nem hajlandó felpörgetni, de egy másikkal jó.)

[ Szerkesztve ]

(#3311) Clever0 válasza Clever0 (#3310) üzenetére


Clever0
senior tag

Elolvastam az összefoglalót, aszerint a IB-351StU3S-B házban ASM 1051 dolgozik. Az mennyivel butább, mint az ASM 1153?
A Sharkoon Swift-Case Pro U3 fájlrendszere vajon szabványos? Letölthető firmware-t nem találtam hozzá. Jobb, mint a RaidSonic?

[ Szerkesztve ]

(#3312) King Unique válasza Clever0 (#3309) üzenetére


King Unique
titán

Érdekes ez a csatlakozó dolog, de azon se lennék meglepődve, ha felcserélték volna a képet, a sima USB 2.0 DB-AluSky U2e házzal... láttam már ilyet több gyártónál is, hogy német/ EU-s/ amcsi oldalán voltak eltérő infók és képek egy adott termékről. Ráadásul a 3,5" házak többsége Type-B, pár gyártónál van Micro-B aljzat, de 3.0 Mini-B típusút, én eddig csak 2,5" házakon láttam.

Nem tudom milyen chip van az általad említett RaidSonic házban. Ez netes tesztekből, gyártói oldalról deríthető ki, vagy max akkor, ha megveszed. Illetve a gyártók állandóan variálják, lehet fél éve A chip volt benne, most megvéve meg B chip lesz.
Összefoglalóban nem teljesen jó link, mert az korábban a másik termékre mutatott, csak a gyártó azt kivette a listából. IB-351StU3S-B nem hiszem, hogy mostanság ASM1051 lenne, inkább ASM1053/ 1153, vagy más. A régi 1051-es chipek max olyan olyan téren butábbak, hogy közvetlen SATA3-at és UASP módot kevésbé támogatták.

"fájlrendszere vajon szabványos?"

Nem tudom milyen fájlrendszerre gondolsz, az max a merevlemeznek van? Szabványosnak, szabványos mindegyik ház és jó esetben áttehető másik rack-be, akár a gépbe is belőle a merevlemez. De vannak olyan esetek, mint említettem, amikor a külső rack/ gép, valamiért nem ismeri fel, inicializálatlannak / formázatlannak / RAW-nak látja a máshol partícionált merevlemezt. De ez lehet csak vmi firmware bug, amit pl. a Fantec házaknál is javítottak.
Hivatalos firmware-t a gyártó oldaláról lehet letölteni, de ha ott nincs, nem adtak ki hozzá, akkor az összefoglalóban is említett helyekről. Ha valóban elolvastad, akkor láttad ezt a két linket is: computerbase, plugable. :) Ezek hivatalosan nem xy márkájú házhoz valók, de gyakorlatilag teljesen jók szinte mindegyikhez, én is frissítettem már ezekkel gond nélkül. Ha 55AA a PID, akkor simán felrakhatók.

[ Szerkesztve ]

(#3313) Clever0 válasza King Unique (#3312) üzenetére


Clever0
senior tag

Itt tartok:
IB-351StU3S-B Előny: két csati -> biztos, hogy kompatibilis lemezformátum, jól szellőző ház. Hátrány: esetleg régebbi chip, toló kapcsoló.
Swift-Case Pro U3 Előny: új chip, billenő kapcsoló, szebb. Hátrány: esetleg nem kompatibilis lemezformátum, esetleg melegszik, ezért ház nélkül kel használni. A mostani Chieftec boxaim is meztelenül vannak.
Mivel a Fantec-et senki nem forgalmazza, így kiesett.

(#3314) King Unique válasza Clever0 (#3313) üzenetére


King Unique
titán

"IB-351StU3S-B Előny: két csati -> biztos, hogy kompatibilis lemezformátum"

Nem értem ezt a lemezformátum kifejezést és azt honnan veszed, hogy ezen háznál oda-vissza, minden esetben ok?
Azért nem hinném, hogy a Swift Case-ben különösebben melegedne a HDD, de max megkérdezed tőle.

(#3315) Clever0 válasza King Unique (#3314) üzenetére


Clever0
senior tag

A Fantec házzal jártam úgy, hogy a 4 terás vinyót GPT szerint USB csatival formázva eSatán keresztül nem ismerte fel, illetve PC-be helyezve sem, de erről írtál te is. Amelyik házon csak USB csati van, ott egy átlag felhasználó észre sem veszi, ha nem kompatibilis a partíciós tábla, mert nem szereli ki a vinyót. Ha két csatid van, akkor valószínűbb, hogy mind a kettőn kipróbálod, vagyis hamarabb kiderül, ha nem jó, értve ez alatt az összes felhasználó tapasztalatát. MBR-t használva (max. 2 Teráig) meg szintén nem jön elő a probléma. A Chieftec házak is aluból vannak, de a vinyó műanyag keretben ül, szóval hővezetés nincs, teljesen zárt, így szellőzés sincs, több fokkal hidegebb a vinyó ház nélkül. A Swift Case hasonlónak néz ki, bár ott a keret is fém. A tulaj szerint 1053-as chip csücsül benne, egy előnnyel kevesebb. A vinyót oldalról rögzítik a csavarok, nekem az alsó rögzítés szimpatikusabb, kevésbé feszül pontatlan méret esetén.
Ez az alvó mód érdekes dolog. Én az USB Safety Remove programmal jártam úgy Win 7 alatt, hogy állandóan újracsatlakoztatta a vinyót. XP-n ilyet nem csinált.

[ Szerkesztve ]

(#3316) King Unique válasza Clever0 (#3315) üzenetére


King Unique
titán

Érdekes ez a "felismerés" probléma, de ez úgyis vétel után derül ki. Mert nyilván nem mki pakolássza külső házból ki-be a merevlemezt xy körülmények között, így erről a topikban, az egyes házak kapcsán sem lehet pontosan nyilatkozni. Egy olyan ház, amin lehet firmware frissíteni és ezáltal esetleg orvosolni az imént említett problémákat, mindenképpen előnyös lehet.

Tulaj rosszul állapította meg, mert nem magát a chipet nézte, hanem csak a PCB-n a feliratot. ASM1153E van benne, de ha ASM1053 lenne, az sem volna hátrány. Ezen két újabb vezérlő már támogat több dolgot is, amit a 1051-es sorozat nem feltétlenül.

USB Safely Remove programot én is használom, de azért csak úgy leválasztani-újracsatlakoztatni nem szokott egy külső házat sem. Ha nálam alvóba megy a rack, akkor úgy is marad, míg fel nem ébresztem. Ha nálad le-fel dobálta, akkor ott más probléma volt, vagy esetleg a program egy régebbi verziójában volt vmi bug.

(#3317) mis69 válasza King Unique (#3306) üzenetére


mis69
tag

Köszönöm a segítséget sikerült beszereznem egy Captivát amit lehet állítani.Azt jól gondolom hogyha a beállított idő után(10percre állítottam)lekapcsol a hdd akkor lehet áramtalanítani(kihúzni a konnektorból)is nem kell feltétlenül leválasztani nem lesz semmi baja?Mivel amúgy sem működik akkor.Ráadásul ha pont akkor akarom leválasztani amikor alszik akkor újra fel kell pörögnie hogy aztán leálljon.

[ Szerkesztve ]

(#3318) mis69 válasza mis69 (#3317) üzenetére


mis69
tag

Nem érzékeli az eszközkezelőben a rack-ben levő Samsung vinyót [link] ami ugyan talán nem lenne baj mert a tartalmához hozzáférek de a HD Sentinel is a külső házat érzékeli [link] és nem a vinyót és nem tud róla információt adni azt írja hogy adatok feltöltés alatt.Mit lehet tenni hogy a Samsung-ot lehessen látni?

[ Szerkesztve ]

(#3319) *Szájber* válasza King Unique (#3298) üzenetére


*Szájber*
tag

Na...végülis egy Sharkoon Swift Case Pro 3.0 lett belőle.
Egy 3Tb-os Seagate HDD megy benne és OSX 10.11.1 van fenn az iMacen. Egyenlőre megy tökéletesen, alszik is ha kell...:) Lekopogom, de eddig jó...:) :R Köszi

 *Szajber* felhasználónak 51 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! 

(#3320) King Unique válasza mis69 (#3317) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

NEM, az alvó módban történő kihúzás és áramtalanítás, nem igazán egyenlő a hardver biztonságos leválasztásával. :N
Jó esetben persze nem történik semmi és ok minden, mint akár egy hirtelen menet közbeni csatlakozó kihúzásnál, de rossz esetben lehetnek utána felismerési problémák, vagy akár az NTFS-ből RAW és akkor cumi van... a leválasztás lényege pont az, hogy lecsatolja a rendszerből a partíciót, kiüríti a puffert, hogy biztosan ne sérüljön a fájlrendszer és ne történjen adatvesztés. Persze azt mki maga dönti, hogy kockáztat egy kicsit és talán nem lesz belőle gond, vagy biztosra megy és akkor meg pláne nem lesz. :)

Én nem értem ezt a felismerés problémát, meg magát az "Intenso USB3-SATA-Memory" nevet sem... :F
- Ugyanis, ha beleraksz egy szűz merevlemezt és a házban inicializálod és partícionálod, akkor az biztosan ok.
- Ha máshol (gép, másik külső rack) volt a merevlemez inicializálva és formázva, akkor jó esetben az is ok.

Viszont az Intenso az eleve gyári külső merevlemezeket gyárt és ha egy olyanból szedted ki a HDD-t, akkor már nem meglepő, ha másik eszköz nem ismeri fel rendesen.
A Lemezkezelőben kéne megnézni, arról dobni egy screenshotot. Ha ott nem inicializált / RAW, akkor van a probléma. Olyankor újra kell partícionálni.

"mert a tartalmához hozzáférek"

Vagyis látszik sajátgépben, bele tudsz menni és akkor gondolom lemezkezelőben is NTFS partícióként?
Akkor ez még szerencsésebb eset. A Captiva ASM1053 vezérlős, azt pedig HDS kezeli és merevlemezt is látnia kéne. Utóbbi nem tudom pontosan milyen modell, de akár az is elképzelhető, hogy nincs benne az adatbázisában.
Illetve, ha Intenso gyári külső HDD-ből lett kiszedni, akkor lehet azért ismeri fel rendesen másik házban a HDS. Ha nincs rajta fontos adat, akkor a Captiva házban történő újrainicializálás és partícionálás, esetleg megoldás lehet. Diskpart törlés, majd utána lemezkezelőben MBR (2 TB-ig) / GPT (2 TB felett) és az új partíciót létrehozod.

[ Szerkesztve ]

(#3321) King Unique válasza *Szájber* (#3319) üzenetére


King Unique
titán

Jó választás, örülök, hogy OS X alatt is ok. :)
Külsőre is tetszetős az új Swift Case Pro.

(#3322) mis69 válasza King Unique (#3320) üzenetére


mis69
tag

Az itt leírt kombinációt vettem és a vételnél le is ellenőriztem a HD Sentinellel az állapotát és akkor még látható volt a Samsung.Azóta csak az történt hogy félig teleraktam és utána cseréltem le a külső házat a Captivára és beállítottam az MPTool-lal amit javasoltatok az összegzőben.Ezt az Intenso-t én sem értem mert ha abból lett kiszedve és utána a Coolink-be rakva akkor én sem tudtam volna vételkor leellenőrizni a Samsungot. [link]

(#3323) King Unique válasza mis69 (#3322) üzenetére


King Unique
titán

"beállítottam az MPTool-lal amit javasoltatok az összegzőben"

Ez lesz a probléma... először is a Captiva háznál alapból működik minden, aminek kell szerintem, felesleges volt a firmware-t birizgálni. Összefoglalóban direkt oda is van írva, hogy csak opcionális és mki saját felelősségére!!!
A computerbase és plugable oldalán lévő firmware-ek átírják a gyártó és a termékazonosítót. Előbbinél szokott lenni CnMemory és Intenso gyártóazonosító. Te talán ezt szedted le:

Aktuelle Firmware für Intenso Center :ASMedia.1053/1053E Support 8TB+ HDD.

Ez lehet a direkt Intenso házhoz készült és azért nem jó. Neked inkább a "Noname device" kell, vagy ugyanaeből az UASP-s verzió, ha a rack azt tudja:

Aktuelle Firmware für ASM 1053/1053E :ASMedia.1053/1053E Support 8TB+ HDD.
Aktuelle Firmware für ASM 1053/1053E :ASMedia.1053/1053E Support 8TB+ HDD + UASP

Az összefoglalóban lévő leírás, inkább sima flash, illetve 1053/1153 chipeknél, ha már ezen 2 oldalon lévő firmware-rel akar vki ügyködni, akkor komplett firmware frissítést kell csinálni. Ha utóbbit csináltad és lefutott sikeresen (3 db PASS), akkor utána is látnia kéne hiba nélkül a HDS-nek. Nálam legalábbis működik.

=========================================================

Tehát, ha már úgyis módosítottad a firmware-t, akkor próbáld meg még1x az utóbbi 2 firmware valamelyikét lefuttatni és teljes frissítést csinálni. Ha UASP-s a Captiva, akkor eszközkezelő tárolóvezérlőknél ez [link], ha nem, akkor meg ez fog megjelenni [link]. Illetve ez is segítségedre lehet [link], valamint ezen teszt vége [link]. Igaz utóbbi ASM1153 chipre vonatkozik, de szemléltetésnek jó.

Valamint elnézést, hogy nem írtuk le konkrétabban az összefoglalóban, hamarosan majd pontosítjuk. :R

[ Szerkesztve ]

(#3324) mis69 válasza King Unique (#3323) üzenetére


mis69
tag

A noname-et futtattam le és az annyit tett hogy átírta CnMemory-ra.Nem tudom mit csináljak ezután nem lehet törölni alapállásba?Vagy mit javasolsz még? Amúgy minden amit beállítottam megmarad és működik kikapcsol a hdd.

[ Szerkesztve ]

(#3325) King Unique válasza mis69 (#3324) üzenetére


King Unique
titán

Egyre érdekesebb....

Egy ilyen firmware frissítésnek nem lenne szabad olyan problémát okoznia, hogy a HDS nem ismeri fel. A bejelölt config opcióknak sem.
Amúgy "csak" annyi a gond vele, hogy a HDS nem érzékeli, minden más teljesen ok, meg tudod nyitni a tartalmát?

Amit javasolni tudok:

• Megnézni másik alkalmazással, az látja-e a meghajtót, SMART adatokat kiolvassa-e? Pl.: CrystalDiskInfo / Acronis Drive Monitor / Ashampoo HDD Control / HD Tune
• HDS újratelepítése, esetleg újabb 4.60.13 verzióval próba.
• Eszközkezelőből manuálisan eltávolítani a külső meghajtót, majd restart és újra rádugni. Vagy egyszerűbb HotSwap programmal leválasztani, mert az Win7 alatt full eltávolítja az eszközillesztőt is. Utána restart és újból rácsatlakoztatni.
• Ha ki lehetne kapcsolni a többi opciót és csak HS=HDD Strandby maradna bekapcsolva (az elég a leállításhoz és alváshoz), akkor lenne jó megnézni. Nálam firmware update előtt HS=O, utána HS=X, mégis működik minden. A 2.02 MP Tool nem engedi módosítgatni, be-ki kapcsolni a More Config opciót, az 1.10 talán igen.

[ Szerkesztve ]

(#3326) mis69 válasza King Unique (#3325) üzenetére


mis69
tag

Újabb fejlemények hogy töröltem mindent itt és most visszanyertem a hatalmat a HD Sentinelben.Igen amúgy meg lehet nyitni le lehet játszani mindent a lemezről.Most ugye nem akar leállni de eltávolítható.Most mit csináljak hogy 10perc után leálljon ha nem használom? Amúgy többször is újraindítottam az se oldotta meg amikor még nem láttam a Sentinelben.

[ Szerkesztve ]

(#3327) mis69 válasza mis69 (#3326) üzenetére


mis69
tag

De mégis leáll úgyhogy marad így nem fogom többet állítgatni elég bosszúságot okozott eddig is. Azért nagyon köszönöm az eddigi segítségedet.

(#3328) King Unique válasza mis69 (#3326) üzenetére


King Unique
titán

Tehát belementél a More Configba, ott be voltak jelölve az adott opciók, kivetted a pipákat és engedte frissíteni?
Nálam a 2.02 MP Tool max úgy engedi a frissítést, ha minden ki van kapcsolva.

Ha Device info esetében mindenhol X van, az nem feltétlen jelenti azt, hogy a leállítás és alvás nem fog működni. Az magától a firmware-től, illetve a konfigurációs fájl (INI) beállításaitól is függ.
Ha lefuttatod a computerbase, vagy plugable firmware frissítést és nem nyúlsz hozzá, akkor a v.03 ini fájl az alapértelmezett, ami 10 perces alvó módot tartalmaz [link]. Az előbbi firmware-nél van több lehetőség is:

as_mp Tool_v0.3 —► alapértelmezett, 10 perc utáni alvó mód
as_mp Tool_v0.4 —► kikapcsolt alvó mód
as_mp Tool_v0.5 —► 10 perc utáni alvó mód
as_mp Tool_v0.6 —► 30 perc utáni alvó mód

Nálam csak az v0.3 és v0.4 konfigurációt engedi kiválasztani következő frissítés után. A bal felső nagyító ikon a Load INI, azt megnyitva lehet ezeket kiválasztani. A plugable esetében csak v0.3 van, de az is jó, mert azzal is működik a leválasztás utáni leállítás és 10 perc utáni alvó mód.

*HD Sentinel: nálam, ha fut a HDS, akkor vmi miatt abszolút nincs alvó mód...nálam HDS alatt is alvóba ment?? Próbáld meg átmenetileg kikapcsolni és úgy megnézni, hogy alszik-e.

=========================================================

Ha minden működik, akkor ne is babráld. :N Csak akkor érdemes játszadozni a firmware-rel, ha vmi nem működik, vagy egyéb problémád van.

[ Szerkesztve ]

(#3329) mis69 válasza King Unique (#3328) üzenetére


mis69
tag

Nos amit én kisilabizáltam(előre is jelzem hogy az én gépem usb2.0-ás)hogy a "Manufacturer string"-nél "Plugable technologies"-nek kell lennie.Én az MpTool 1.10-nél nem tudtam elérni ezt csak az Intenso-t és a CnMemory-t akkor pedig a HD Sentinel nem látja a merevlemezt. A computerbase-en csak az 1.10-es van azt nem tudom lefuttatni az nekem nem jó az előbbi okok miatt a 2.0.2 verziót ami a plugable-n van pedig én is csak úgy tudom lefuttatni hogy mindent töröltem de az jó mert kikapcsolja ha nem használom és le is lehet választani. A plugable-ről letöltött fájlnál ahol a 2.0.2 van hogy tudsz bármilyen konfigot kiválasztani ott csak egy exe fájl van nincs mappa ahol a konfigok vannak? Ráadásul ha ebben az uasp mappában levő 2.0.2 MpTool-t nyitom meg szintén csak a CnMemory van. Ha ezt nyitom meg akkor lesz jó 2.0.2-ben a "Plugable technologies" és akkor tudok lenullázni mindent. Ha HD Sentinel fut akkor nálam sem kapcsol ki. Szóval szerintem akinek csak usb2.0-ás gépe van az ne nyúlkáljon a firmware-hez az usb3.0-nál nem tudom de szerintem ott lehet variálni.

[ Szerkesztve ]

(#3330) King Unique válasza mis69 (#3329) üzenetére


King Unique
titán

"Plugable technologies"
Ezt nem értem, mert plugable esetén gyárilag ezek az azonosítók:

Plugable
USB3-SATA-UASP1

Írtam fentebb, hogy a sima ASM1053 chip és firmware az MP Tool 1.10., az UASP verzió a 2.02. A plugable oldalán lévők mind UASP változatok, azért van 2.02 MP Tool.

"hogy tudsz bármilyen konfigot kiválasztani ott csak egy exe fájl van nincs mappa ahol a konfigok vannak?"

Írtam, hogy a Load INI ikonra kell kattintani és utána lehet választani többféle konfigfájl közül [link].

EZT a képet megint nem értem, mert itt az látszik, mintha 1 mappába lenne keverve a 2 oldalról letölthető firmware. A 2 önkicsomagoló fájl a computerbase félében alapból nincs is benne, mivel az a plugable firmware fájl. Viszont utóbbit kibontva külön mappába is uaz, mint előbbi, csak 3 db fájl van benne. A második, "UASP1-130107" nem is tudom honnan van, mert nálam olyan egyáltalán nincsen :F

[ Szerkesztve ]

(#3331) mis69 válasza King Unique (#3330) üzenetére


mis69
tag

Az eszközkezelőben nálam is plugable usb3-sata-uasp1 a neve most. A mappában levő 2 önkicsomagoló fáj bocsi az félrevezető én tettem bele hogy együtt legyenek. A két firmware lelőhelye [link] [link] a második előnye az elsőhöz képest hogy a serial number nem csak a számsor emelkedve hanem a firmware-hez köthető(mind a két link az összefoglalóban van). A másik különbség hogy nálad a status super míg nálam high maradt és nem tudom hogy mi változtatja át. Ugyanazok a beállítások mint nálad. Amúgy itt a 2.0.2-nél nem az volt hogy te sem tudsz kijelölni semmit mert akkor hibát dob csak minden törlésével tudod lefuttatni a frissítést? Mert nálam az van. Az MpTool 1.10-nél is high a status nálam lehet hogy ez is probléma. Hogy lehet super-ré varázsolni?

[ Szerkesztve ]

(#3332) King Unique válasza mis69 (#3331) üzenetére


King Unique
titán

Ja igen, én néztem be...annál a másik plugable firmware-nél, valóban "Plugable Technologies" van. :R

Igen, a 2.02 MP Tool esetében nem lehet semmit beállítani a More Configban, mert nem enged továbblépni. A egyes konfigurációk, alvó mód be/ ki kapcsolása, csak a Load INI menüjében variálhatók. Bár nálam csak a V0.3 és V0.4-et engedi kiválasztani.

Super/ high státusz nem tudom hogyan lenne módosítható? Szerintem sehogy... a high még bőven jó.

(#3333) mis69 válasza King Unique (#3332) üzenetére


mis69
tag

Bocs ha még egyszer leírom ígérem utoljára de ha ennél választom ki a V0.3-at a Load INI menüjében akkor ugyan működik az alvó mód meg a leválasztás de a Sentinelben nem látom a Samsung merevlemezt.

(#3334) King Unique válasza mis69 (#3333) üzenetére


King Unique
titán

Erre nem tudok mit mondani, mert én is frissítettem már több külső házom a computerbase firmware-rel, az alapbeálítás (v0.3) volt bekapcsolva, de ilyen HDS problémát egyáltalán nem tapasztaltam. És a 2 db külső rack topikban eddig más se panaszkodott ilyesmire.

(#3335) Clever0


Clever0
senior tag

Vettem egy Sharkoon Swift-Case Pro 3.5"-os házat, beletettem egy előzőleg particionált 4 TB-s vinyót és nem ismerte fel. A lemezkezelőben csak annyi van, hogy eltávolítható lemez, a lemezmeghajtók között van egy ASMT 2115 USB Device. Vagyis ugyanúgy jártam, mint a Fantec-kel, csak azt tudtam frissíteni, erre meg nincs gyártói fw. Az már több, mint egy éve volt és még mindig probléma ez? Cserélhetem RAIDSONIC IB-351StU3S-B-re vagy van más megoldás?

(#3336) King Unique válasza Clever0 (#3335) üzenetére


King Unique
titán

Lemezkezelőben sem látszik rendesen a partíció, fájlkezelőben sem lehet megnyitni?
Lehet, hogy GPT esetében a máshol inicializált és partícionált meghajtót, nem igazán kezelik jól egyes házak. Nem hinném, hogy az IB-351StU3S-B erre önmagában megoldást jelentene, hacsak nincs biztos infó arról, hogy annál felismeri ez esetben is?

1. Ha 55AA a PID azonosító, akkor fel lehet rá tenni újabb firmware-t, az összefoglalóban említett 2 helyről. Maga a frissítés menete is le van írva.

2. Ha más nem megy és nincs a HDD-n fontos adat, akkor a Swift Case-be téve törölni kell a HDD-t parancssorból diskpart clean módszerrel, majd lemezkezelőben újrainicializálás és partícionálás.

[ Szerkesztve ]

(#3337) Clever0 válasza King Unique (#3336) üzenetére


Clever0
senior tag

Pont az a lényeg, hogy tudjam csereberélni a vinyókat, ezért akarok olyat, ami nem egyedi fájlrendszert hoz létre. A Fantec-hez adott frissítést is rá lehet tölteni? Az egy 2013.12.26-i 130926_A1_00_00.bin fájl és 2.1.20.1 -es MPTool.exe. Úgy emlékszem, abban is ilyen chip van. Le lehet menteni a mostani fw-t, ha valamit elrontok?

[ Szerkesztve ]

(#3338) Clever0


Clever0
senior tag

A http://www.computerbase.de/ oldalról letöltöttem az
ASMedia.1153e.NoName.Device.7z fájlt, amiben van
140509_A1_82_00.bin és 140509_A1_82_80.bin is. Mi lehet közöttük a különb- ség? Egyébként az ugyaninnen letöltött ASMedia.1153e.Fantec.Device.7z fájlban ugyanez a két bin van. Akkor miért is van két 7z?

[ Szerkesztve ]

(#3339) Clever0


Clever0
senior tag

Ha jól értem, akkor a 80-as végűben van kikapcsolva az alvó mód. Ez azt jelenti, hogy a számítógép kikapcsolásakor sem áll le? A Sarkoon-hoz nem írják az UASP támogatást. Akkor melyik fájlt töltsem le?
Az Aktuelle Firmware für ASM 1153/1153E :ASMedia.1153/1153E Support 8TB+ HDD. és az
Aktuelle Firmware für ASM 1153/1153E ASMedia.1153/1153E Support 8TB+ HDD + UASP ugyanazt a 7z-t tölti le.

[ Szerkesztve ]

(#3340) King Unique válasza Clever0 (#3337) üzenetére


King Unique
titán

MP Tool esetében a konfigurációs fájl menthető le (INI), az eredeti firmware nem.
A Fantec oldalán lévő firmware vsz ASM1153E chiphez van és hivatalosan a Swift Case-ben is ezen vezérlő található. A computebase és plugable se hivatalos firmware és jó több házhoz is, így talán feltolható rá a Fantec féle. De garancia nincs rá, hogy utána jó is lesz, így csak saját felelősségre próbálgasd!

A Swift Case UASP-s, így az USB firmware célszerű hozzá letölteni, ha ezen oldalon találhatókkal akarod firissíteni.

Aktuelle Firmware für ASM 1153/1153E ASMedia.1153/1153E Support 8TB+ HDD + UASP

Összefoglalóban is le van írva mi a különbség a kettő között, illetve ezen táblázat is tartalmazza.
Pontos okát nem tudom, de van külön Noname/ CnMemory/ Fantec/ Intenso, mert ezek a firmware-ek vsz ezen gyártók külső házaiból lettek "átemelve", használhatók más házakhoz is és külön-külön is feltüntették.
Ha valakinek Fantec háza van, akkor adja magát a Fantec féle, más márkájú esetén, meg a "noname device" célszerűbb, függetlenül attól, hogy lényegében uaz mindkettő.

[ Szerkesztve ]

(#3341) King Unique válasza Clever0 (#3339) üzenetére


King Unique
titán

Nem, az alvó mód, az az üresjárati kikapcsolásra vonatkozik, ami általában 10 percre van állítva. Tehát ez nem fog működni. Az, hogy leválasztás után leállítja-e, azt ezen 2 oldal firmware-ek esetén nem próbáltam, mert én mindig az alvó módosat használom. Gép kikapcsolás után, meg azért ki kell kapcsolnia a HDD-t.

Dehogynem írják: [link]. Illetve eszközkezelőben is látszik az UASP, valamint a sima BOT üzemmód is.

(#3342) Clever0 válasza King Unique (#3341) üzenetére


Clever0
senior tag

Ok. Holnap kipróbálom. Nekem nem jó, ha az USB alvó módba megy, mert onnan nem ébred fel, csak ki-be kapcsolásra, akkor meg nem értem, hogy mi haszna van. Sata belső vinyó feléled, ha kell. Úgy értettem, hogy az MPTool-lal is lehet állítani az alvó módot, akkor miért kell kétféle bin? Egy régebbi delock külső ház file másolás közben is lecsatlakozik meg vissza, szóval inkább ne aludjon. A windows 7-ben az Energiagazdálkodási lehetőségek / USB beállításai / USB szelektív felfüggesztés beállítás-t áttettem Letiltva-ra. Ez jó? A Merevlemez / Merevlemez kikapcsolása 20 perc. Akkor ez csak a belső lemezre vonatkozik?

(#3343) King Unique válasza Clever0 (#3342) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben fel kell ébrednie hiba nélkül alvó módból, ha újra használatba veszed. Nekem ezzel még soha nem volt gondom. Igaz, többektől volt már erre panasz, főleg ASM1153E vezérlőknél. Energiatakarékossági okokból, hogy ne menjen felelegesen a merevlemez, ha nem használod...ez az oka. Bár, van akik szerint a sok leállítgatás-felpörgetés sem jó hosszabb távon és a folyamatos járatás jobb ilyen téren.

A két bin, két külön firmware, két külön alvó mód beállítással + a plugable esetében nincs is a v.03 kívül más konfigfájl. Vsz azért van kettő, hogy jobban megkülönböztethető legyen és mki a neki megfelelőt tudja felrakni.
A computerbase tartalmaz még pluszba egyéb konfigfájlokat is, de a 2.02 MP Tool csak a v.03-at és v0.4-et engedi kiválasztani frissítéskor.

Windowst hiába babrálod, az energiatakarékossági beállításai inkább a saját, helyi lemezeinél működnek. Külső házaknál elsődlegesen az USB vezérlő és rajta lévő firmware határozza ezt meg.
Ha nálad ASM1153E chip van és azt akarod, hogy ne legyen alvó mód, akkor mind2 oldal esetében a 8280-as végződésű firmware-rel csináld a frissítést!

[ Szerkesztve ]

(#3344) Clever0 válasza King Unique (#3343) üzenetére


Clever0
senior tag

Ok. De az ini-kben is olyan dolgok vannak, amit a programban is tudok állítani. Azért kíváncsi vagyok, hogy most milyen verziójú fw van a boxon, mert írják a 8 TB-os támogatást, szóval olyan nagyon régi nem lehet. A Fantec-hez meg 2013 decemberében jött ki a javítás, ezért félek, hogy a fw csere sem oldja meg a problémámat.

(#3345) King Unique válasza Clever0 (#3342) üzenetére


King Unique
titán

Annyit azért hozzá kell fűzni, hogy nem a gyártó által kiadott firmware-rel történő frissítés, hivatalosan garanciavesztést okozhat!! Az más dolog, hogy ezt a gyakorlatban kb. egyik bolt sem nézi, nem tartja nyilván...max a gyártó (Shakoon), ha közvetlenül kéne visszaküldened.
Mint említettem többször, a frissítés átírja a gyártó és a termékazonosítót. Célszerű előtte eszközkezelőben és a tálcás leválasztásnál megnézni a pontos azonosítókat. Majd frissítés után, még1x lefuttatva, előtte átírni benne az eredeti értékekre. És akkor még kevésbé fog feltűnni. :DDD

"De az ini-kben is olyan dolgok vannak, amit a programban is tudok állítani"

MP Tool 2.02-ben nem tudsz semmit állítani a More Configban és a beállításokat alapból maga a firmware bin fájl és az ini konfigfájl határozza meg.

[ Szerkesztve ]

(#3346) Clever0 válasza King Unique (#3345) üzenetére


Clever0
senior tag

Próbálnám a frissítést, de nem akar összejönni.
- Az AsmShowFwVersion nem írja ki a verziószámot.
- A MPTool sem ír ki semmi adatot, nem működik a Check Configuration sem. Olyan, mintha nem is lenne felcsatolva a box. Próbáltam a Fantec házat, avval is süket, pedig 1 évvel ezelőtt még jó volt. Lehet, hogy nem szereti a Win 7-et?

(#3347) Clever0


Clever0
senior tag

Fura egy szerzet ez a Sarkoon. A bekapcsoláskor felpörgő vinyót az OP rendszer elindulása (XP és 7) leállítja. Win 7 alatt újra elindul, XP alatt csak percek múlva. (Igaz, hogy a támogatott oprendszerek a Windows 7/8/10, de ott meg a programok nem mennek.) XP alatt működnek az ASMedia programok. A rajta lévő fw száma 140509a16e00, a státusza x x x x x x x Never, amit rátennék az 140509_A1_82_00, vagy 140509_A1_82_80. A főverzó ugyanaz, így nem látom értelmét a romolásnak, megy vissza a boltba, hacsak nincs valami nagy ötletetek.

(#3348) King Unique válasza Clever0 (#3347) üzenetére


King Unique
titán

Ha rá van csatlakoztatva az eszköz és ASMedia vezérlős, akkor mutatnia kell az MP Toolnak az alsó sorban, Win7-nél is. Ha nálam az MP Tool csak XP alatt látja, akkor ott vmi nem stimmel.

Az mondhatni "normális", ha OS boot előtte rádugva, közben leállítja, majd újra felpörgeti. Én nem szoktam így használni egyik külső vinyómat se, de amikor kipróbáltam többel is, akkor mindegyiknél ez volt.

Látszik, hogy viszonylag új rajta a firmware is, így valóban nem feltétlen érdemes birizgálni. Lehet ez a GPT felismerés probléma, vmi ASMedia bug, vagy fene tudja? Fantec esetében a frissítés után, oda-vissza, a külső házban és gépben inicializált+formázott merevlemezek is egyaránt láthatóak voltak? Device info ablakában volt vmi extra beállítás?
Továbbá, mivel a rack alapjáraton vsz jól működik, ha a HDD abban lenne újrainicializálva, vsz az se okozna gondot, így azt sem lehet mondani, hogy hibás lenne. Meg lehet próbálni visszavinni, de egy másik ASMedia vezérlős háznál sem garantált, hogy ez a része működne. De JMicron, vagy más vezérlősnél se.
Ha vki annyira sűrűn be-ki akarja pakolgatni a HDD-ket, akkor talán célszerűbb dokkolót venni, de hogy ez a része azoknál hogyan működik, melyik vezérlőséknél tuti ok, azt nem tudom... :F

(#3349) Clever0 válasza King Unique (#3348) üzenetére


Clever0
senior tag

Win7-nél ötletem sincs, hogy mit kellene állítani ahhoz, hogy lássa a boxot a program.
Nekem is van sok os sokféle házam, egyik sem csinálja a bootolás közbeni leállást.
Fantec-nél frissítés előtt mindkét irányt kipróbáltam és nem látták a másik eszközzel partícionált lemezt, frissítés után a Fantec felismerte a Win-est, tovább nem kísérleteztem. Mivel több winyóm van, mint boxom, ezért fontos a cserélhetőség. Még kipróbálom a Raidsonic-ot, bár abban csak 1053-as chip van, a Fantec-ben és a Sarkoon-ban meg 1153. Nem fér a fejembe, hogy egy 2 évvel ezelőtt (2013 decemberében) megoldott kompatibilitási probléma hogyan létezhet még 2015-ben. Ha elromlik a doboz, esetleg buktad az adatokat, mert én már egyik régebbi dobozomat sem tudnám újra beszerezni. Olyan nagy kérés, hogy ne egyedi módon kezeljék a GPT-s lemezeket?

Jobban megnézve az összefoglalóban a táblázatot, az eSatás Raidsonicban PL-2773 chip van. Az milyen az ASM-hez és a JMicron-hoz képest?
Tényleg csak sata II-t tud? :O

[ Módosította: radi8tor ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.