Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5001) tomy86 válasza King Unique (#5000) üzenetére


tomy86
addikt

Még egy másik táppal teszek egy próbát holnap.

(#5002) Martel válasza King Unique (#4994) üzenetére


Martel
csendes tag

Köszi a választ!
Az elgondolás az, hogy egy router usb portjára kötnék egy hdd-t amit backup és torrent célra használnék napi 8-10 órában.
Alapból a gyári egybeépített 2.5-ös külső hdd-től sem zárkózom el, de nem tudom mennyire bírják azt a használatot és mennyire megbízhatók.
Ha pedig elszáll akkor nem biztos, hogy csak a hdd-t ki tudom szedni adatmentésre, mert azt hiszem egybe van építve nyák, táp stb. :(

Ezért gondoltam egy megbízható 3.5-ös WD Red vinyóra külső házzal. Csak a külön táp konnektor kialakítása kicsit macerás a bútorzat miatt.

(#5003) Martel válasza King Unique (#4994) üzenetére


Martel
csendes tag

Ha a fentebb leírt módon akarom használni a Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 racket akkor mehet 7/24 ben vagy nyomjam ki a tápot ha épp nem megy a gép?
Általánosságban bírják ezek a cuccok a folyamatos üzemet? (Feltételezve hogy a hdd bírja.)

[ Szerkesztve ]

(#5005) King Unique válasza Martel (#5003) üzenetére


King Unique
titán

A WD Red eleve 24/7-es üzemre lett tervezve, tehát annak elvileg bírnia kell az ilyen használatot. Illetve a HDD-knek is elvileg kedvezőbb a folyamatos üzem, mint a gyakori indulás és leállás. Aztán a külső ház is bírhatja, hacsak idővel pl. a tápegysége meg nem adja magát. Továbbá USB-s használatnál is fontos az, hogy közben lehetőleg végig stabil legyen a tápellátás, ne melegedjen túl a belső HDD a passzív hűtéses külső házban stb. Ha ideálisak a körülmények, akkor bírhatja a folyamatos üzemet egy ilyen eszköz akár hosszabb távon is. De azt, hogy pontosan meddig, előre nem igazán lehet megmondani.

Ha tartósan nincsen aktívan használva a külső ház, akkor viszont felesleges "üresen" járatni és célszerűbb inkább kikapcsolni pl. a rajta lévő tápkapcsolóval. Vagy van amikor akár az is elég lehet, ha készenléti állapotba (alvó módba) vált és tartósan úgy marad.

[ Szerkesztve ]

(#5006) mcload21


mcload21
tag

Sziasztok!
Holnap érkezik a 4 terás WD red vinyóm, egy Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 külső ház és lemezen egy HDsentinel pro.
Biztonsági mentésekhez szeretném használni. Remélem nem lesz vele gond. Több GPT partíciót szeretnék majd rajta létrehozni. (Asztali gépben készíteném elő, és majd utána raknám át a külső házba)
A lényeg, hogy régen vettem már új vinyót és nem igazán emlékszem, hogy milyen teszteket csináltam.
Sentinellel már azelőtt kell tesztelni, mielőtt partícionálnánk?
Rövid önteszt
Részletes önteszt
Felület teszt -> Olvasás teszt
Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása
Teljes felült analízis stb.
Gyors és teljes formázás stb. Már nem vagyok képbe, hogy miket milyen sorrendben és miért csináltam.
Külön gpt partíciók lesznek a filmeknek, zenéknek stb. (A mostani 3 terás red is ilyen biztonsági felállásban működik, csak a pc-n belül.)

(#5007) King Unique válasza mcload21 (#5006) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Korábban már volt erről szó itt a topikban, ráadásul pont ugyanilyen felállásnál. Vagyis, hogy egy vadiúj és feltételezhetően hibátlan állapotú HDD-nél normál esetben elég a gyorsformázás is, nem feltétlen muszáj teljes (lassú) formázással és az említett tesztekkel hosszú órákig, vagy akár napokig nyúzni. A másik fórumtagnál csak maga a lassú formázás még USB 3.0-n is eltartott 9,5 óráig (!) a 4 TB-os HDD esetében. Plusz a HDS-nél egy részletes önteszt, a teljes felület olvasása / írása / újrainicializálása szintén kb. hasonló időt vehet igénybe külön-külön is. Persze ha nagyon ráérsz és nagyon biztosra akarsz menni, kizárni a HDD esetleges lappangó hibáit, akkor végül is meg lehet próbálni az előbbieket. Viszont ilyen intenzív igénybevételnél egyrészt az is fontos, hogy közben lehetőleg végig stabil legyen a tápellátás, az adatkapcsolat és ne melegedjen túl a HDD! Másrészt nem feltétlen muszáj külön-külön mindegyik tesztet lefuttatni, elég akár egy lassú formázás is, vagy a HDS esetében egy részletes önteszt / felületteszt (írás).

"Asztali gépben készíteném elő, és majd utána raknám át a külső házba"

Ha az előbbieket vesszük alapul, akkor a tesztelésnél kedvezőbb lehet az asztali PC, pláne a HDD megfelelő hűtése szempontjából, mint egy passzív hűtéses USB-s külső ház. Viszont ha azt, amiről nemrég ebben a hozzászólásban volt szó, akkor már nem feltétlen. Illetve az addig oké, hogy maga a tesztelés SATA-n történne. Viszont utána a HDD-t már a külső házba téve, USB-n kellene újból inicializálni GPT séma szerint + particionálni, majd aztán csak utána elkezdeni hasznos adatokkal telemásolni. Tehát nem SATA-n telepakolni, majd utána tenni a külső házba, mert akkor megvan rá az esély, hogy belefuthatsz abba a problémába, ami az előbb linkelt hozzászólásban van részletezve!

[ Szerkesztve ]

(#5008) arcitec


arcitec
addikt

Sziasztok. Beszereztem egy -Sharkoon Swift-Case Pro U3 3,5- külső házat 6TB HDD-hez és nem jó.Mire érzékelné a pc , nem látja és az USB csatlakozás kis ikon (PC jobb alsó sarok) "pillog", megjelenik,majd eltűnik és ez megy végtelen ciklusban. A HDD jó, mert beraktam a PC-be és meg is formáztam NTFS-re. A házba beleraktam egy külső házban működő(másik) 250GB HDD és azzal is u.a a jelenség.Nyilván a régi ház nem látja a 6TB HDD-t. Mi lehet a gond, szerintem 90% hibás a külső rack. El is ment a kedvem tőle. Most ezzel -Chieftec 3.5" SATA külső merevlemez ház USB 3.0 /CEB-7035S/ -szemezek, igaz vagy 5eft-al drágább. Mi a javaslat? Ki mit tenne.
Köszönve a válaszokat.

[ Szerkesztve ]

(#5009) -=MrLF=- válasza arcitec (#5008) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag

Én kipróbálnám másik USB porton is, aztán másik gép USB portján, lehet az USB kábele szar, ha nem jó vidd vissza. Külső tápja rendesen érintkezik? azt is nézd meg.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#5010) King Unique válasza arcitec (#5008) üzenetére


King Unique
titán

A topik összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében le van írva, hogy mi a teendő akkor, ha az OS nem ismeri fel a külső házat. Ha másik USB-porton (asztali PC-knél a hátlapon lévő), másik USB-kábellel, másik HDD-vel, esetleg másik tápegységgel, valamint lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel stb. ki volt próbálva, de a probléma továbbra is fennáll, akkor lehet azt mondani, hogy a külső ház hibája lehet. Illetve akkor, ha megtörtént annak kizárása, amiről pont nemrég volt szó egy másik válaszban. Ugyanis, ha a PC-be téve SATA-n lett inicializálva (GPT) és particionálva az a 6 TB-os HDD, majd utána áthelyezve az USB-s külső házba, akkor az is okozhat gondot. Aztán a Windowsnál egy dolog a tálca értesítési területén lévő kis ikon, de ilyenkor alap, hogy elsődlegesen az eszközkezelőt és a lemezkezelőt kellene lecsekkolni.

Ha magával a külső házzal van gond, sikerült kifogni egy gyári hibás példányt, akkor meg értelemszerűen adja magát a garanciális csere. Tehát nem feltétlen kell egyből másik külső házat venni, mivel az nyilván abnormális, ha nem működik a jelenlegi, pláne újan megvásárolva. Illetve ilyen Swift Case Pro USB 3.0 külső házat itt a topikban is többen vettek már és nem az volt az általánosan jellemző, hogy egyáltalán nem működött és nem ismerte fel az OS. Sőt, eleve inkább az ellenkezője és többeknél bevált.

(#5011) arcitec válasza King Unique (#5010) üzenetére


arcitec
addikt

Köszönve a választ, de szervizelve lett és hibás.Úgy hogy jelen állás szerint a Chieftec CEB-7035S lesz beszerezve, nem tom ez jobb választás-e?

(#5012) arcitec válasza King Unique (#5010) üzenetére


arcitec
addikt

Apropó, a 6TB HDD a PC-be lett megformázva NTFS-re csak azért , hogy az is kiderüljön jó-e. Talán 1 kis könyvtár lett rámásolva. Az új külső házba betéve(ha megjön) - illetve így most berakható? - formázni célszerű.De mire, hogy célszerű belőni a használathoz?
Köszönve a választ.

[ Szerkesztve ]

(#5013) King Unique válasza arcitec (#5011) üzenetére


King Unique
titán

Ha a szerviz szerint hibás a külső ház és még garanciális, akkor értelemszerűen cseréltetni kellene. Az új példány pedig remélhetőleg már megfelelően fog működni. De ha mindenképpen másik típusú külső házat akarsz venni helyette, akkor azt is lehet, a te dolgod. A CEB-7035S szintén jóféle, bár volt akinek gondja akadt vele asztali PC előlapi USB-portján használva. Viszont másnál egyrészt ott is működött, másrészt asztali PC-knél általánosan eleve inkább a hátlapon lévő USB-portok használata javasolt, azok rendszerint stabilabbak.

A SATA-n / USB-n particionált 2 TB+ HDD-k oda-vissza történő kezelésénél pedig nem a szimpla formázás, hanem egyrészt eleve az inicializálás és a particionálás a lényeg. Másrészt maga a külső ház, hogy az megfelelően támogassa ezt. A Chieftec ilyen szempontból előnyösebb lehet, mivel annál ez működik. Ellenben a Sharkoon esetében vegyesek a tapasztalatok, akad pró és kontra egyaránt. De amikor nem kezeli, akkor sem arról van szó, hogy egyáltalán nem használható USB-n a SATA-n particionált HDD. Hanem csak arról, hogy a SATA-n létrehozott kötet(ek)hez nem lehet USB-n hozzáférni. De azt USB-n egy teljes újraparticionálás megoldja (példa). Viszont ha fontos adatok vannak a lemezen, akkor azokat ilyenkor előtte nyilván le kell menteni SATA-n csatlakoztatva. Egyébként meg, ha eleve a külső házban, azaz USB-n van (először) inicializálva és particionálva a HDD, majd tartósan ott használva, akkor nyilván nem téma ez.

[ Szerkesztve ]

(#5014) tomy86 válasza arcitec (#5011) üzenetére


tomy86
addikt

Nekem van az említett Sharkoon (szintén a sír szélén) és Chieftec CEB-7035S házam is. 6 terrás hdd-vel még nem próbáltam, de több 3 ill. 4 terrással (mind a pc-ben lett formázva) sem volt gondja a Chieftecnek, míg a Sharkoon nem kezelte őket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy másnál a Sharkoon (ugyanazzal a firmware verzióval) is megbirkózott a 2+ terrás, gépben formázott GPT partíciós lemezekkel, úgyhogy azóta sem tudom, hogy ez mitől függ.
Minőségben, szerelhetőségben, kialakításban szerintem a Chieftec veri a Sharkoon racket, persze, hogy ez megéri-e a felárat ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Én mindenesetre legközelebb is a Chieftec-re szavazok.

(#5012) arcitec: a Chieftecbe azt úgy berakhatod, nem kell újraformázni.

[ Szerkesztve ]

(#5015) tobias40


tobias40
veterán

Sziasztok!

Vett vki ilyen dokkolót vagy hasonlót?
Valóban csak a saját szoftverével dolgozik vagy megy egyből ha rádugom usb-n a pc-re,Nas-ra?
Én vettem egyet de nem akar működni,ezért kérdezem.
Win10 nem ismeri fel,másik gépen,kábellel,táppal még nem néztem.

Más is járt így vagy csak én vagyok ilyen "szerencsés"? :O

Másik topic-ból lettem ide irányítva.

(#5016) King Unique válasza tobias40 (#5015) üzenetére


King Unique
titán

A hivatkozás itt lemaradt, hogy milyen dokkolóról van szó. De a másik topikban egyébként már le volt írva a lényeg a kérdésedre adott válaszokban.

"másik gépen,kábellel,táppal még nem néztem."

Pedig többek között nyilván pont ezeket és a másik topikban említett egyéb dolgokat kellene először lecsekkolni és kipróbálni, majd aztán utána tovább fejtegetni. De ha esetleg kifogtál egy hibás példányt, akkor nyilván felesleges tovább ragozni. Ez esetben vissza kell küldeni, cserét kérni stb., mint már említve volt. Ugyanis az nyilván nem normális, ha az újan megvásárolt dokkoló nem működik, meg nem ismeri fel az operációs rendszer.

[ Szerkesztve ]

(#5017) tobias40 válasza King Unique (#5016) üzenetére


tobias40
veterán

Igaz,bocsi..itt a dokkoló

A Nas-nak is "simán" fel kellene ismernie,igaz?
Mert azon próbáltam először de az sem látta.
Természetesen megpróbálom majd a cseréket,ha lesz rá időm holnap.. :R

[ Szerkesztve ]

(#5018) King Unique válasza tobias40 (#5017) üzenetére


King Unique
titán

Ha USB-n csatlakoztattad a NAS-hoz a dokkolót, akkor normál esetben annak is fel kellene ismerni és megjeleníteni az online kezelőfelületén. Viszont, hogy az adott NAS-nál szükséges-e esetleg valami spéci beállítás ehhez, vagy a HDD újraformázása, azt már annak a topikjában kellene tovább fejtegetni.

(#5019) DRB


DRB
senior tag

Sziasztok!

Volt egy noname SATA/IDE to USB2.0 adapterem, de nem rég feladta a harcot. Igaz az USB sebessége miatt már többször gondolkoztam egy cserén. No, hát most eljött az ideje. :D Két adaptert néztem ki, az egyik a Sharkoon DriveLink Combo USB 3.0, a másik meg a Delock 61486. Igazából a Sharkoon valamiért szimpatikusabb, viszont nem tudom, hogy kezel e egyszerre több lemezt is. Szóval ha valaki tud erről valamit, az írja már meg nekem, én nem találtam semmi infót, a Sharkoon weboldalán sincs. A Delock oldalán egyértelműen le van írva, hogy több lemezt is kezel egyszerre.
A döntés megszületett, ha a Sharkoon kezel több lemezt egyszerre, akkor azt veszem, ha nem, vagy nincs egyértelmű infó erről, akkor a Delockot(hacsak fel nem merül valami komoly ellenérv ellene).

Köszi előre is a segítséget. :R

(#5020) arcitec válasza tomy86 (#5014) üzenetére


arcitec
addikt

Megérkezett a Chieftec 3.5" /CEB-7035S/ mívesebb kivitel mint a Sharkoon ezüstösen fénylő előlap(elegáns),a kábel az vékonyabb mint a Sharkoon-é volt, de hosszabb kb majd duplája. A bekapcsoló gomb lehetne nagyobb. Működik csont nélkül felismerte a 6TB HDD ami vadi új a pc-n lett formázva NTFS-re. Érdemes e
másfajta partícióra formázni? A ház nincs összecsavarozva, és mivel nagyon finoman van illesztve (nem mint a Sharkoon) vigyázni kell kicsomagoláskor mert lódul kifele. Az előlapi led vezeték az ami visszatartja , azt ki kell akasztani, mert nem is lehet kihúzni teljesen tőle. Azonban egy nagyobb bibi van vele a HDD rögzítésére szolgáló 4 csavar hosszú. Ezért nem is lehet rögzíteni a HDD-t, ez érdekes. Alátét sem jó, mert nem megy be a helyére(elakad). Holnap beszerzek rövidebb csavarokat. Hááát azért ezt nehezem hiszem, de ez van.
Ettől eltekintve kiváló a cucc sokkal jobb mint a Sharkoon. Ez sem tökéletes : csavarok hosszúak,nincs gyárilag becsavarozva az eleje -meglepi(a csavarok hozzá zárt zacsiban,tehát ez ilyen)-,lehetne a bekapcsoló gomb nagyobb. Azonban összességében mindenképp jobb mint Sharkoon,főleg úgy, ahogy mondják, ezzel kevesebb a gond a felismeréssel.

[ Szerkesztve ]

(#5021) tomy86 válasza arcitec (#5020) üzenetére


tomy86
addikt

"Működik csont nélkül felismerte a 6TB HDD ami vadi új a pc-n lett formázva NTFS-re. Érdemes e
másfajta partícióra formázni?"

Nálam is pc-n lett NTFS-re formázva minden hdd, úgyhogy szerintem felesleges újraformázni.
"a HDD rögzítésére szolgáló 4 csavar hosszú"
:F Az enyémhez 5-6 mm-es csavarok vannak (pontosan nem mértem meg). Eddig ez soha nem okozott gondot.

(#5022) arcitec válasza tomy86 (#5021) üzenetére


arcitec
addikt

5-6 mm na az ugyancsak hosszú, a HDD-be nem megy be mélyebben, ez van esetleg még megnézek egy régebbi HDD azzal mi az ábra, de ezen csak egy másik rövidebb csavar segíthet. Egyébiránt még mindig meglepődés számomra is , hogy a csavar hosszú, vagy a HDD menete rövid, én nem tudhatom.. :U

[ Szerkesztve ]

(#5023) tomy86 válasza arcitec (#5022) üzenetére


tomy86
addikt

Nem tudom, hogy milyen merevlemezeket használsz, de nálam hét WD (gyártás 2010-2018) és egy régi Seagate esetén sem okozott gondot a csavarhossz.

(#5024) tomy86 válasza arcitec (#5022) üzenetére


tomy86
addikt

8,3 mm-es csavar még gond nélkül jó lenne a merevlemezeimhez (hármat mértem meg kíváncsiságból). Nincs egy linked a lemezről, amit használnál?

Közben megnéztem és a Sharkoonhoz is olyan hosszú csavarok vannak, mint a Chieftechez. Bár ott oldalról rögzíted a lemezt és nem alulról.

[ Szerkesztve ]

(#5025) arcitec válasza tomy86 (#5024) üzenetére


arcitec
addikt

Meg van a probléma a HDD furatai nem elég mélyek, nekem is van több külső ház Sharkoon is(érdekes az nem annyira csicsa, de precízebb illesztések stb), szóval kb egyforma hosszúak a csavarok, csak az a baj, hogy nem szabványosak , ezért nem beszerezhető, mint "csavar". Szóval ezek szerint a ház jó. A HDD nem OK(a furatok nem elég mélyek.Nem tudom mi legyen, elfut a méreg és visszaadom az egészet úgy ahogy van. Egyébként a házon is múlik, mert pont a régi Sharkoon ház ezen részén "U" alakú besüllyesztés van, hogy elférjen a csavar feje, bár így is bőven jó az ott.Ha lenne rövidebb csavar, akkor oda az is bőven jó lenne rögzíteni. :(((

[ Szerkesztve ]

(#5026) tomy86 válasza arcitec (#5025) üzenetére


tomy86
addikt

egyforma hosszúak a csavarok, csak az a baj, hogy nem szabványosak , ezért nem beszerezhető, mint "csavar"
Biztos, hogy lehet kapni rövidebb kivitelt is a megfelelő csavarból. Nekem is van itthon 3,7 mm hosszú. Olyan számtech üzletben vagy webshopban kell körbenézni, ahol árulnak szerelési kellékeket is.

(#5027) arcitec válasza tomy86 (#5026) üzenetére


arcitec
addikt

Sajna itthon ilyen nincs, pedig ez kell és van benne : (M3,5 x 5): [link] 3 000ft kb. Bár a 4 mm lehetne az ideális.

[ Szerkesztve ]

(#5028) arcitec válasza tomy86 (#5026) üzenetére


arcitec
addikt

No, megoldódott a csavar "ügy" kaptam a szervizben csavart. Összeraktam működik, kiváló, végre használható. Egyébként találtam írást, sajnos másodjára nem lelem, de a lényege, hogy pár éve mikor megjelentek a nagyobb 6TB tárkapacitású HDD a Seagate kihagyott egy csavarhelyet az 3 oldali csavarhelyek közül és ez a tény a rack-be, beszerelési problémákat okozott. Az oka, a helyhiány a bővült lemezek okán állítólag.Ez is hasonló, hogy nem elég mély a furat a WD Purple 6TB HDD-n. Persze ettől még jó a HDD, de kis kellemetlenséget azért okozott. :(((

[ Szerkesztve ]

(#5029) tomy86 válasza arcitec (#5028) üzenetére


tomy86
addikt

Nekem 1-3 TB-os WD lemezeim vannak, meg egy régi 500 GB-os Seagate, úgyhogy akkor ezért nem találkoztam a problémával. Lényeg, hogy megoldódott.

(#5030) nemethchek19


nemethchek19
aktív tag

Sziasztok!

Írtam már a külső merevlemez topikba:

Kérdés

Válasz

Végül úgy döntöttem, hogy megtartom a WD Red 1TB WD10EFRX HDD-t is belerakom egy Sharkoon Swift Case PRO usb 3.0 házba.

Vélemény?

Az alvó mód az én felhasználásomhoz előny vagy inkább hátrány?

(#5031) UberMutant válasza nemethchek19 (#5030) üzenetére


UberMutant
őstag

az alvó mód egyértelmű hátrány az eszköz tartósságát nézve, a énztárcád nézve viszont előny (még ha minimális is)
a sharkoonről meg feljebb írt valaki, hogy hibás darabot kapott.

(#5034) King Unique válasza nemethchek19 (#5030) üzenetére


King Unique
titán

Maga az elgondolás jó, de ez már a külső merevlemezes topikban is le volt írva. A kiválasztott külső ház szintén, ajánlott modell és itt a topikban is többeknél bevált. Bár mostanában volt pár eset, ahol egyeseknek gondja akadt vele, ha visszaolvasod az elmúlt egynéhány hozzászólást. Viszont ezek alapján még nem feltétlen lehet általánosítani, sőt ilyenek akár más gyártók termékeinél is előfordulhatnak. A mostani eseteknél említett Chieftec külső ház szintén jó, vagy akár jobb választás lehet, de az már drágább, mint a Sharkoon.

A másik topikban azt írtad, hogy a külső merevlemez folyamatosan a laptophoz, illetve annak dokkolójához lenne csatlakoztatva. A válaszban ehhez kapcsolódóan volt megemlítve az, hogy ha tartósan nincsen aktív használatban, akkor ilyenkor felesleges és értelmetlen "üresen" járatni, célszerűbb inkább a szoftveres leválasztás után lekapcsolni pl. a külső házon lévő tápkapcsolóval. De akár az is opció lehet, ha ilyenkor inaktív állapotban készenléti módba (alvó módba) vált a külső ház és úgy is marad mindaddig, amíg nem lesz újból használva. Tehát ilyen szempontból az alvó mód előnyös lehet.

Akkor nem előnyös, ha gyakran alvóba megy, majd újra felpörög stb. a külső ház, illetve a benne lévő HDD, mivel az utóbbinál a sok indulás / leállás hosszabb távon élettartam-rövidítő tényező lehet. Viszont itt egyrészt (X) napi pár / néhány leállástól és indulástól még nem feltétlen fog tönkremenni a merevlemez. Másrészt az az OS-től, a programoktól és a használattól is függ, hogy alvó módba vált-e a külső ház és vele együtt a HDD, ha igen mikor, felébred-e idő előtt abból stb. Az pedig a gyártó weboldalán is fel van tüntetve, hogy 30 perc után vált alvó módba a külső ház, viszont ez csak akkor működik, ha 30 percig teljesen inaktív állapotban van. Vagyis, ha pl. 29. percben az operációs rendszer, vagy egy program folyamata hozzáférést intéz a lemezhez, akkor már nem fog alvó módba váltani. Plusz onnantól számítva újra 30 perc teljesen inaktív állapotra lesz szükség ehhez. Harmadrészt attól, hogy támogatja a külső ház az alvó módot, még nem feltétlen muszáj használni ezt a funkciót, nem feltétlen fog minden esetben működni. Ezt az előbbi példa is jól szemlélteti. Valamint a Sharkoon külső ház esetében külön előny a PID: 55AA azonosítós ASMedia chip, amelynél lehet frissíteni a firmware-t. Ennek köszönhetően pedig (saját felelősségre) akár olyan firmware-t is rá lehet tenni, aminél alapértelmezetten tiltva / engedélyezve van az alvó mód. De egyébként nem feltétlen muszáj ehhez a firmware-t piszkálni, mivel Windowson pl. a HDS programnál a lemezek leállásának akadályozása funkció használatával is megoldható (átmenetileg) a tiltás. Vagy olyan alternatív módszerekkel, mint pl. egy hosszabb műsoridejű audió (zene) / videó (film) fájlt rámásolni a külső HDD-re, majd arról (végtelenítve) lejátszani. Vagyis ezáltal folyamatos olvasási művelet lesz a külső HDD-n és azért nem tud alvó módba váltani, mivel ahhoz X perc teljesen inaktív állapot kell, mint már említve volt az előbb.

Tehát jelen esetben az alvó mód támogatása lehet pró és kontra is. De mivel az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (PC, Mac & desktop OS) lesz használva a külső ház, vagyis könnyen lehet befolyásolni, illetve akár firmware szinten módosítani az alvó mód működését az előbb részletezett módszerekkel, ezért nem különösebben téma ez. :N

[ Szerkesztve ]

(#5035) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

SHARKOON Swift Case Pro USB 3.0 - KÜLÖNÖSEN ajánlott, ezzel azért vitatkoznék:
- festése nagyon gyenge minőségű
- a házban a rack maga ugye csúszkál, 2 csavar tartaná, menetei hibásak, így gyakorlatilag mozog benne, ha bekötök egy kábelt, vagy épp bekapcsolom
- kapcsoló elhelyezése nem a legjobb, főleg, ha áll a ház, vertikálisan sokkal kényelmesebb
- valamiért hangos benne az a HDD, ami az előzőben nem
- a ház minősége hagy maga után kívánnivalót, mint részegen vágták volna minden darabját
- adaptere nagyon gagyinak tűnik, vékonyka vezeték, remélhetőleg nem pukkan el a négyszögjeles UPS-től
- mintha a mellékelt útmutató sem stimmelne, vagy csak a pontatlanság miatt volt, de a leírtak szerint nem is jött szét

Nálam egy Sharkoon Rapid-Case házat váltott, ami USB2-es és eSATA-s volt, na az minőségileg rendben van, ez ahhoz képest egy hulladék.

(#5036) nemethchek19


nemethchek19
aktív tag

Látom többen panaszkodnak a Sharkoon Swift Case PRO ügyében.

Ezzel szemben megéri a 4000 Ft többletköltséget a szintén sokat emlegetett Chieftec CEB-7035S?

[ Szerkesztve ]

(#5037) nemethchek19 válasza nemethchek19 (#5036) üzenetére


nemethchek19
aktív tag

HDD:

- 1TB

- MBR a partíciós séma.

(#5039) King Unique válasza Peter Kiss (#5035) üzenetére


King Unique
titán

Hát eddig a festésére nem nagyon volt még különösebb panasz. De persze nem is mindenki azt vizslatja elsődlegesen, meg kinek mi a minőségi.

A belső kerethez eleve 4 db csavar jár, azokkal lehet benne stabilan rögzíteni a HDD-t, plusz kívülről további csavarokkal a belső beépítőkeretet. Arra pedig szintén nem volt tömeges panasz, hogy annyira instabil lenne a belső HDD rögzítése. Valamint hibás menetre vonatkozóan szintén nem. Ha valakinél ezek annyira nem stimmelnek, akkor elképzelhető, hogy kifogott egy gyengébben sikerült, illetve hibás darabot. Vagy magánál a belső HDD-nél nem teljesen stimmelnek a furatok, mint nemrég egy másik esetnél.

Az ilyen külső házaknál általában a hátlapon, az USB-aljzat és DC tápbemenet mellett szokott lenni a fizikai tápkapcsoló. Így van ez a Swift Case Pro esetében is, ami normális és eddig ez sem volt különösebben téma itt a topikban. Ráadásul billenőkapcsolója van, ami megint előnyös.

A HDD működési zaját, "mormogását" viszont korábban említette más is itt a topikban. De egyrészt ezt sem mindenki tapasztalta, másrészt egy 3,5"-os HDD azért rendszerint eleve nem teljesen zajtalan működés közben.

Ez azért túlzás, eddig a külső ház minőségére általánosan nem volt különösebb panasz itt a topikban sem. Viszont, ha mihez viszonyítjuk alapon nézzük, akkor valóban vannak ennél minőségibb darabok is, mint pl. a nemrég említett Chieftec. De az utóbbi már más árkategória és drágább.

Már akinek, mert eddig ez sem nagyon volt téma itt a topikban, meg hogy mindenkinél tönkrement volna idő előtt a tápadaptere.

A kicsomagolása és az összeszerelése egy ilyen külső háznak azért nem szokott annyira bonyolult lenni, amit az ebben és ebben a hozzászólásban lévő videók is szemléltetnek. Valamint arra nem nagyon volt még panasz itt a topikban, hogy valaki ezt ne tudta volna megoldani.

Szóval a Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 az alábbi árkategóriában továbbra is egy ajánlott külső ház és itt a topikban is többeknél bevált, még ha egyeseknél akadt vele némi probléma. Aztán ha már szóba került a minőség és a kivitelezés, akkor lehet van ennél jobban kidolgozott külső ház is, viszont nem feltétlen ebben az árkategóriában, ami megint nem mindegy. A másik meg az, hogy a Sharkoon elég fullos funkcionalitás és működés terén, támogatja pl. a szoftveres leválasztás utáni leállítást, az alvó módot, UASP-t, kezel akár 12 TB-os HDD-ket is stb. Valamint a PID: 55AA azonosítós ASMedia chip és ezáltal a firmware-frissítés, a firmware-szintű beállítások módosításának lehetősége pedig külön előny.

[ Szerkesztve ]

(#5040) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

A fölöttem lévő válaszból esetleg csak a lényeg nem látszik; akinek szintén hangosabb lett a HDD-je, mint volt, vagy valami furát tapasztalt, az mind a minőség miatt van, meg a furcsa kivitelezés miatt. Az a 2 kicsi csavar, amit az aljába kell tekerni, aztán bízni abban, hogy minden passzol (nem fog), és nem mozog a HDD, az vicc.
Már elcsomagoltam mindent, de lehet, egyszer ráveszem magam, és megnézem, át tudom-e rakni a csatlakozókat a másik házba. :U

---

Nekem a fent említett Chieftec máris szimpatikusabb, nem is érdekel, hogy drágább.

[ Szerkesztve ]

(#5041) King Unique válasza Peter Kiss (#5040) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban azért szerintem le van írva a lényeg, ami többek az is, hogy bizonyos dolgokat nem feltétlen lehet általánosítani pláne úgy, ha eleve nem mindenki tapasztalta őket. Az meg a másik, hogy egyes ilyen dolgok megítélése lehet némileg szubjektív is, nem kizárólag csak objektív. De ettől függetlenül, ha az említett külső ház (egyes) újabb gyártású példányainál esetleg általános gond lenne ezekkel, akkor természetesen kaphat másfajta minősítést. Viszont ezt egyrészt nem feltétlen lehet pár ilyet eset alapján általánosítva megítélni. Másrészt mivel itt a topikban is többeknél bevált és többségében nem voltak vele egetrengető problémák, valamint vannak bizonyos előnyei, ezért nyilván nem lesz egyáltalán nem ajánlott termék. :N

Akinek másik külső ház kell, vehet nyilván olyat is, nem feltétlen kötelező az itt ajánlottakra alapozni, csak ezek közül választani. Ez mindenkinek a maga dolga, ahogyan az is, hogy az olcsóbbat, vagy a drágábbat veszi-e, melyik fér bele az anyagi keretébe. :R

[ Szerkesztve ]

(#5042) arcitec válasza Peter Kiss (#5040) üzenetére


arcitec
addikt

Egyetértek a minőségi kifogásokkal, 90%-ban ezt tapasztaltam, pl ha az összeszerelési leírás szerint jár el valaki, pont a szétbarmolásához vezethet.(Mivel pont ellenkező irányba kell szétszedni). A csavarok nálam működtek.De a ház nyeklik nyaklik.A zajt nem tapasztaltam, ez azért HDD függvénye is lehet, sőt a zajjal kapcsolatban kétségeim vannak a WD 6TB Purple szerintem házon kívül is szinte hangtalan, Írtam korábban azt is, hogy van Sharkoon pár évvel korábbi házam és az pontosabb,erősebb,stabilabb, igaz nem csicsán fénylő az eleje.Ráadásul kifogtam egy hibás darabot is. Azt nem mondom, hogy nem javasolható, de azért gyengül a minősége(GÜK). A Chieftec CEB-7035S sem 100%-os egyébként, az egyik csavarnak ott is WD40 kellett és a csavar hosszú(illetve a HDD nincs megfúrva eléggé) és ha olyan a HDD csavart kell beszerezni.De az tény , hogy a drágább ház még mindig igényesebb.(és talán a felismerése is jobb).Érdekes a világ, a ház vékonyabb , kevesebb az anyag benne, de a csicsa előlap az mindkettőnél kell. khümm.....

[ Szerkesztve ]

(#5043) Peter Kiss válasza arcitec (#5042) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Én is úgy voltam vele, a rgéi racket odaadom másnak, ahol még hasznos lehet, de inkább megtartom! :DDD

(#5044) andaman


andaman
tag

Üdv.
Ebbe bele lehet rakni ezt?
Nem fizikailag értem. A melegedésre gondolok, stb.
Hosszú távon nem ez lesz benne, de most egy ideig az adatok miatt ezt kellene belerakni.

The man is a snowflake on the river.

(#5045) King Unique válasza andaman (#5044) üzenetére


King Unique
titán

Maga a külső ház és a HDD is SATA-s, tehát ez a része nyilván oké, bele lehet tenni. Egy passzív hűtéses USB-s külső házba viszont elsődlegesen 5400 RPM-es HDD javasolt, mivel az általában kevésbé melegedik, ellenben a 7200-as típusokkal. De szükség esetén használható akár az utóbbi is egy ilyen külső házban. Ha nem lesz tartós és intenzív igénybevételnek kitéve, valamint a környezet (szoba) hőmérséklete sem lesz túl magas, akkor elvileg a HDD túlzott melegedésé miatt sem kell különösebben aggódni. Aminek az üzemi hőmérséklete max. 40-45 °C-ig még rendszerint elfogadható, vagy rövid ideig akár még valamivel afelett is beleférhet. Viszont tartósan az előbbi érték, illetve pláne 50 °C fölé lehetőleg ne melegedjen a külső házban lévő HDD!

(#5046) arcitec válasza andaman (#5044) üzenetére


arcitec
addikt

Egy javaslat ötlet, én jégakkut teszek rá(fektetve van a ház), 3 "szelet" kéztörlőbe tekerve - a pára felszívására - a médialejátszó tetejére szintén. Eredmény : a médialejátszó HDD nem volt még max 40-42 foknál melegebb, az átlag úgy 35-39 között. Az új Chieftec házban a 6TB HDD elképesztő halk, egyáltalán nem hallani, és a hőmérséklete sem ment feljebb úgy 32 foknál - a fentebb jelzett "technológiával" , pedig rá lett írva vagy 3TB.A 256GB picike pen drive eléggé melegszik (új beszerzés) arra is próba képpen tettem kisebb jégakkut -szintén papírtörlőbe tekerve EZ FONTOS - és láss csodát jéghideg a cucc.A kvázi "magasabb" hőmérséklet egyébként - és most nem a túlmelegedésről beszélek - korrodálja az alkatrész elemeket, a nyomtatott áramkört stb(ezek tények). Tehát nem ördögtől való ötlet, a hangsúlyozom "megfelelő hömérsékleten való üzemeltetés". Mielőtt még valaki, nyilván sokat bír úgy egyébként is, de az ideálishoz közeli megoldás, az élettartam növelő tényező. Lásd autó olajcsere az 50ekm is túlzás stb ... - U.I: Nyilván a túlhűtés is káros, de pl a HDD-t lehet monitorozni ..

[ Szerkesztve ]

(#5047) Ernesto78


Ernesto78
aktív tag

sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy valakinek van-e Wintech EX-MOB-86 SATA mobilrackje? Megtaláltam ezt a régi racket és nem tudom milyen feszültségű táp kell hozzá. Van itthon egy 9V-os és egy 12V-os táp, de nincs jelölve a racken hogy milyen feszültségű. Nagyon örülnék, ha valaki meg tudná mondani.

Köszönöm szépen :R

(#5048) Peter Kiss válasza Ernesto78 (#5047) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

3.5-es HDD megy bele, annak 12V és 5V kell, kizárt, hogy 9V-os tápja legyen. 12V-2A szokott lenni a tipikus.

(#5049) Ernesto78 válasza Peter Kiss (#5048) üzenetére


Ernesto78
aktív tag

Nem voltam benne biztos, de elhiszem. Köszönöm szépen a segítséget.

(#5050) maestro87


maestro87
őstag

Sziasztok!
6TB WD Purple lemezhez milyen mobile rack-et ajánlanátok?
Médialejátszóhoz (jelenleg Raspberry Pi 3, később valami androidos) lenne kötve és nagyrészt csak filmek tárolására lenne használva, szóval alvó mód működjön.
Hülye kérdés, de olyan nincs esetleg ami a 12V-ot is USB-ről állítja elő? Mert így konnektor helyet is elfoglalna a rendszer (médialejátszó+HDD).
Néztem az összefoglalót, hogy nem olyan veszett drágák ezek itthon se, de esetleg Kínából nincs ajánlott (Orico-kat nézegettem)? :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.