Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4651) King Unique válasza Krissz5435 (#4648) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Aktív hűtéses külső házakból nincsen nagy választék, sőt manapság egyre kevésbé találni ilyeneket. Itt a topikban is leginkább csak a Thermaltake Max 5 és Max 5G modellekkel van tapasztalat. Viszont ezek nem feltétlen a legolcsóbbak közé tartoznak, illetve jelenleg beszerezni is nehezebb őket.

Ha nem lesz túl intenzíven használva a 7200 RPM-es merevlemez, akkor viszont egy átlagosnál jobb hővezetéssel és szellőzéssel rendelkező passzív hűtéses külső ház (példa) is megfelelhet a célra. Vagy akár egy HDD dokkoló (példák), amelynél többnyire szabadon van és szellőzik a merevlemez. De normál esetben az utóbbi megoldásnál sem kap egy zárt térben, illetve helyiségben aktív hűtést, szóval az sem feltétlen jobb annyival ilyen téren. Valamint, ha a szobahőmérséklet a téli fűtés / nyári kánikula miatt magasabb, akkor olyankor a szokásosnál eleve jobban melegedhet a merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#4653) King Unique válasza tomy86 (#4649) üzenetére


King Unique
titán

Ha esetedben a többi dolog mellett a firmware verziója is megegyezik, ellenben a máshol particionált háttértár kezelése terén eltérő a működés, akkor az érdekes. Ugyanis egyrészt ilyen mértékű egyezésnél normál esetben nem nagyon van olyan, hogy valakinél így, másnál meg úgy működik. Másrészt leginkább eleve a firmware-től függ ez a dolog, amit a korábbi USB-s példa is jól szemléltet.

[ Szerkesztve ]

(#4654) Krissz5435 válasza King Unique (#4651) üzenetére


Krissz5435
aktív tag

Igen, én is a Max 5g-t néztem, de akkor még várok vele, nem sürgős a dolog.

"Ha én pm-et kapok válaszolok is rá. Ezt mástól is elvárom akinek írok."

(#4655) King Unique válasza Krissz5435 (#4654) üzenetére


King Unique
titán

A jelenleg nehezebb beszerezni dolgot ezeknél úgy értettem, hogy elvileg már kifutó modellek és az az oka. Az árgép alapján a hazai boltokban jelenleg már csak az USB 2.0 + eSATA csatlakozós Max 5 változat kapható, ellenben az USB 3.0-s Max 5G nem. Tehát, ha biztosan ilyen aktív hűtéses külső ház kell, akkor pl. az említett modellt addig kell valamilyen egyéb helyen megvásárolni, amíg még lehet!

[ Szerkesztve ]

(#4656) tomy86 válasza King Unique (#4653) üzenetére


tomy86
addikt

Lehet, hogy érdekes, de akkor sem használható benne a korábban pc-ben formázott 3 terrás WD hdd, amit a Chieftec rack viszont hibátlanul kezel. Nem tudom, hogy mi a különbség azokhoz képest, amiknél működik. képek

[ Szerkesztve ]

(#4657) Krissz5435 válasza King Unique (#4655) üzenetére


Krissz5435
aktív tag

Annyira nem sürgős, mert egy kb 3000 forintot érő merevlemez menne bele, amiért nem fogok kiadni 10k+-t. :D

"Ha én pm-et kapok válaszolok is rá. Ezt mástól is elvárom akinek írok."

(#4658) Véreshurka válasza StormMan (#4552) üzenetére


Véreshurka
senior tag

Szia!

Érdeklődve olvastam a hozzászóülásodat. Múlthéten vettem én is Sharkoon QuickPort XT V2-t. A terv az volt, hogy a NAS-ban lévő HDD-ket fogom rákötni a gépre, hogy tudjam HD Sentinel-el ellenőrizni az állapotukat. Tegnap el is végeztem az ellenőrzéseket, viszont azt tapasztaltam, hogy ha másik HDD-t teszek be a dokkolóba akkor az előzőleg beletett lemez értékét adja meg újra. Jól értelmeztem a hozzászólásodat, hogy neked is hasonló probléma volt, illetve ezt a problémát egy fw frissítéssel sikerült kiküszöbölni? Ha igen akkor gondolom nem úszom meg szétszedés nélkül, hogy kiderüljön milyen chip van benne? Garancia miatt nem bántanám a szerkezetet, szóval lehet egy visszaküldéssel járnék jobban és valami mást keressek erre a célra?

Bárki:

Ha visszaküldés mellett döntenék, akkor arra a célra amire vettem tudnátok ajánlani valamit? Esetleg ez megoldás lenne a számomra, vagy valami hasonló dolog (esetleg itthoni elérhetőséggel)?

Előre is köszönöm a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

El Psy Kongroo

(#4659) King Unique válasza Véreshurka (#4658) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nála más probléma volt, ami a hozzászólásában világosan le van írva, illetve a válaszban szintén részletezve volt. Az viszont nem derült ki, hogy esetedben ezzel kapcsolatban mi a helyzet. Az USB-chip pontos típusát valóban leginkább csak szemrevételezéssel lehetne megállapítani, amihez szét kellene szedni a dokkolót. Viszont az garanciavesztéssel járhat, pláne ha a szétszerelés csak némi roncsolással, illetve külsérelmi nyomokkal oldható meg! A firmware esetleges frissítésénél pedig eleve jó lenne tudni a chip pontos típusát, mert ha nem a megfelelő chiphez való firmware-rel történik a frissítés, akkor a JMicron vezérlőknél (is) könnyen "téglásítani" lehet az eszközt!

Ahogyan nézem a másik topikba is beírtad a problémát, ahol már jobban részletezve lett. Az valóban furcsa, hogy a 2 HDD-nél szinte ugyanazokat az értékeket mutatja a HDS. Valamint a fejparkolás értéke is tényleg kissé magas, pláne hogy elvileg a Purple sorozat nem / alig parkol, ami a merevlemezes téma topikjában is többször említve volt. Másik diagnosztikai szoftverrel (példa) is le lehetne csekkolni az információkat, valamint ha van rá lehetőség, akkor a gépben, SATA-n csatlakoztatva a merevlemezeket.

A szoftveres leválasztásra vonatkozó kérdésednél az nem újdonság, ha a Windows olykor nem engedi. Ez korábban egy másik topikban feltett kérdésekre adott válaszokban bővebben is részletezve volt.

Az általad linkelt adapter 2,5"-os HDD / SSD meghajtókhoz való, illetve külön tápegységet sem mellékelnek hozzá. A 3,5"-os HDD-khez viszont pont olyan kellene, aminél a külső tápellátás is megoldott (példa). De ez utóbbi csak példaként lett említve, ellenben hogy az előbb részletezett dolgokat illetően biztosan megfelelne-e, arról nincsen konkrét információ!

[ Szerkesztve ]

(#4660) Véreshurka válasza King Unique (#4659) üzenetére


Véreshurka
senior tag

Köszi a részletes válaszokat!

Most már kicsit több információm van (nem csak a válaszod miatt), és látszik, hogy nagyon elbénáztam a dolgot :W

Mivel nem hagyott nyugodni a dolog ezért most munka után újra összeraktam a dokkolót és újra egyesével rácsatlakoztattam a lemezeket a gépre és újra vizsgáltam HDS-el őket, mely már sokkal inkább adta a valós adatokat. Ugyanis történt tegnap, hogy amikor nézegettem az adatokat egérgörgetéssel mentem volna lejjebb, de nem abban az ablakban voltam ahol az információk voltak, hanem ott, ahol a csatlakoztatott lemezek vannak, és az utolsó két lemez vizsgálatakor (az említett gold és purple) a gépben alapból benne lévő lemez adatait olvastam le :C :W

Most már figyeltem mindenre, és passzolt is minden (főleg a sorozatszámra voltam kíváncsi). Szépen beolvasott a dokkoló mindent, illetve simán tudtam csereberélni a lemezeket, nem volt velük gond.

Úgyhogy elnézést a figyelmetlenségemért, mert egyébként egy nagyon korrekt és kifejtős választ adtál, remélem azért nem rabolta el túlzottan az idődet.

Tanulság számomra: egy hosszú nap estéjén már semmi figyelmet igénylő munkát nem fogok végezni!

Ha már itt vagyok annyi segítséget még kérhetek, hogy igazából a Gold lemezek parkolását akartam volna megfigyelni, hogy esetlegesen kellene-e a parkolási értékeken állítanom:

1. lemez: Start/Stop: 47, Load/Unload: 118 (72 nap 14 óra alatt)
2. lemez: Start/Stop: 44, Load/Unload: 115 (72 nap 13 óra alatt)
3. lemez: Start/Stop: 44, Load/Unload: 115 (72 nap 2 óra alatt) ezek az értékek mennyire számítanak jónak? (ha itt inkább helye lenne a kérdésemnek, megyek is oda)

A purple valóban nem parkol.

El Psy Kongroo

(#4661) King Unique válasza Véreshurka (#4660) üzenetére


King Unique
titán

A HDS-ben van olyan opció, hogy a "kapcsolat nélküli lemezek állapotának betöltése", de az normál esetben nincsen bekapcsolva és USB-n a szoftveresen / fizikálisan leválasztott lemezek sem maradnak benne a listában. Ellenben, ha nálad engedélyezve volt az offline állapotú lemezek megjelenítése is, akkor az magyarázat az említett problémára.

A WD Gold esetében ennyi üzemidő után a 118 db parkolás kb. semmi, illetve az adatlapján is 600 ezres névleges limit szerepel. Tehát ilyen minimális értékeknél nem szükséges piszkálni a parkolást.

Szívesen!

(#4662) Véreshurka válasza King Unique (#4661) üzenetére


Véreshurka
senior tag

Köszönöm! :R Akkor nyugi van.

El Psy Kongroo

(#4663) qfm


qfm
senior tag

Sziasztok!

Két lemezt szeretnék kezelni raid1 módban, és usb3-as interfészen át szeretnék vele kommunikálni. Erre a célra a következő két típust néztem ki:

RAIDSONIC IB-RD3620SU3

RAIDSONIC IB-RD3662U3S

A nyilvánvaló kinézetbeli különbségen kívül van valamelyiknek előnye a másikhoz viszonyítva? Illetve van ezektől jobb ajánlat? A lényeg a megbízhatóság.

Köszönöm

(#4664) King Unique válasza qfm (#4663) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A 2 modell elég hasonló, de azért van pár különbség, ami a gyártó oldalán is fel van tüntetve. Vagyis, hogy pl. az egyiknél USB 3.0 + eSATA interfész is van, míg a másiknál csak az előbbi. Valamint a RAID 1-et ugyan mindkettő tudja, de a leírás alapján vannak apróbb eltérések a JBOD / RAID módoknál a 2 modell között.

Itt a topikban ugyan a többlemezes, illetve a RAID funkciós külső házakkal kevés tapasztalat van, de az IB-RD3662U3S pont kivétel, mert azzal van. Valamint a négylemezes IB-3640SU3-ról készült korábban egy teszt.

[ Szerkesztve ]

(#4665) qfm válasza King Unique (#4664) üzenetére


qfm
senior tag

Köszönöm!

Végül a IB-RD3620SU3-t rendeltem meg, az állítható ventilátor fordulatszám, a jobb visszajelzés, a lekapcsolódást állító dedikált kapcsoló miatt. Láttam a 4 lemezessel milyen gondjaik voltak, erre lélekben felkészültem, hogy lehet egy új kábelt be kell majd hozzá szereznem. Remélem nem bánom meg. Két 8tb-os wd red megy bele tükrözve.

[ Szerkesztve ]

(#4666) jackbacsi87


jackbacsi87
senior tag

Sziasztok!
1TB-os Hitachi winyót használok mentésre, "sokkábeles" cuccom volt eddig de megdöglött az adaptere.
Mivel úgyis csak sata winyóim vannak elég lenne ház is a kábelkötegek helyett. Evolveo-ról esetleg hallottatok?
Esetleg approx ?
Vagy mi ajánlott az olcsóbb kategóriában?

[ Szerkesztve ]

(#4667) King Unique válasza jackbacsi87 (#4666) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Pont ezzel a 2 modellel nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, tehát ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem igazán lehet itt az ajánlottságukat. Ha egyéb típus is megfelel, akkor az összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, információs táblázat stb. Valamint olcsóbb USB 3.0-s külső házakról pl. ebben, ebben és ebben a hozzászólásban is volt szó.

(#4668) jackbacsi87 válasza King Unique (#4667) üzenetére


jackbacsi87
senior tag

Végül Captiva 13NS-20564685 lett. Pcx-ről szállítással (posta felező kuponnal) 6690ft lett a vége.
Köszi a segítséget!

(#4669) Headless


Headless
őstag

Sziasztok.

Egy olyan racket szeretnéket szeretnék vennikérdésem amibe egy st8000as0002 hdd kerülne. Sajnos elsiettem a dolgot és vettem egy kolink usb3-ast. Nem tudom most ez rack probléma vagy inkább os, de nem akarja leállítani a tányérokat.

Chip asm1153, 174c:1153.

hdparm verbose kimenettel ezt írja.

outgoing cdb: 85 06 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 40 e0 00
SG_IO: ATA_16 status=0x2, host_status=0x0, driver_status=0x8
SG_IO: sb[]: 72 01 00 1d 00 00 00 0e 09 0c 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 40 50 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
SG_IO: desc[]: 09 0c 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 40 50
ATA_16 stat=50 err=00 nsect=00 lbal=00 lbam=00 lbah=00 dev=40
/dev/sdd:
APT: USB ID = 0x174c:0x1153 (0x001)
APT: Unsupported device
issuing standby command

Nem hallom hogy leállna de ha hdparm -Y-t futtatok leáll, de egy rövid időn belül felpörög megint.

hd-idle debug módban pedig azt látom hogy a write érték növekszik, pedig semmi nem íródik rá, semmilyen szolgáltatás nem használná...

Sajnos az fw upgrade nem megy ezen az eszközön mert a pid nem az 55aa.

Esetleg ez a ház hibája, hdd hibája, vagy mi lehet? Alapvetően a hdd az idő 99%-ban aludna...

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#4670) King Unique válasza Headless (#4669) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ahhoz, hogy X perc üresjárat után automatikusan készenléti állapotba (alvó módba) váltson a külső ház, azt USB-chip firmware szinten kell támogatnia. Igaz pl. az OS-nek is támogatnia kell ezt, de eleve a külső ház a meghatározóbb. Egy korábbi beszámoló alapján a Kolink esetében ez elvileg nem teljesül. Valamint nekem ennek a 2,5"-os változata van szintén ASM1153 chippel és PID: 1153 azonosítóval. A róla készített tesztben pedig többek között arról is volt szó, hogy nem támogatja az automatikus alvó módot, még az OS-t (gépet) alvó állapotba helyezve is tovább pörgeti a merevlemezt stb.

Linuxnál amúgy szintén nem működik a 2,5"-os Kolink esetében a standby állapot, legalábbis normál módon nem. Ellenben a hdparm -y és a hdparm -Y parancsok hatására már leáll a HDD és elvileg készenléti módba kapcsol a külső ház. De ez inkább amolyan kényszerített megoldás, illetve ha a fájlkezelőben próbálom elérni a lemezt, akkor elég nehézkesen és nem kis fáziskéséssel lesz újra aktív. Bár a hdparm -z parancs kiadása után már gyorsan felpörög és újra elérhető lesz. Azt viszont nem próbáltam, hogy ezeket lehet-e időzíteni, de jó esetben talán akár még az is megoldható lenne.

Tehát, ha azt szeretnéd, hogy X perc üresjárat után automatikusan alvó módba váltson a külső ház és leállítsa a HDD-t stb., akkor eleve olyat kellett volna venni, ami ezt firmware szinten is támogatja (példa). Ha a Kolink esetében ez nem valósul meg, akkor Linuxon használva marad a hdparm, mint alternatív megoldás. Aminél a parancs kiadása után normál esetben elvileg tartós alvó állapotnak kellene lennie. Ha nálad röviddel utána újra felpörög a HDD és újra aktív lesz a külső ház, akkor valószínűleg az OS, vagy egy program intéz hozzáférést hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#4671) Headless válasza King Unique (#4670) üzenetére


Headless
őstag

Nekem az a bajom hogy feléled a hdparm -y után... Pedig nem írja semmi. Crontabbal simán leállítanám ahogy eddig a korábbi Hddim.

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#4672) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!
A 3,5 es Captiva rack mennyire bírja a szét szerelést?
Na meg hogy a szürke és fekete színű verzió között van-e bármi különbség az árán kívül?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#4673) King Unique válasza Moonwolf (#4672) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Normál esetben nyilván azért bírnia kell ezt egy külső háznak, hiszen pont erre van kitalálva. De, ha a megszokottnál jóval gyakrabban akarod cserélni a merevlemezt, vagy akár többféle méretszabványú típust is használni, akkor ez esetben célszerűbb lenne inkább egy dokkolót venni.

Egy korábbi hozzászólásban részletezve volt, hogy milyen azonosítóval kell keresni az egyes Captiva modelleket. A 2 között egyébként elvileg csak a színükben van eltérés, de itt a topikban többnyire inkább csak a fekete színben kapható modellel van tapasztalat.

[ Szerkesztve ]

(#4674) Headless válasza King Unique (#4670) üzenetére


Headless
őstag

Szia, bevallom nem néztem utána de korábban sem volt problémám... Ezekkel. korábbi ház egy LC power usb 3.0-ás ház volt az automata leállást megoldottam mindig is cronjob-al. Az volt a furcsa, hogy állandóan elindította a hdd-t miközben semmi nem érte el/írta a hdd-t mégis állandóan feléledt. Mostanra ez eltűnt teljesen érdekes módon, foggalmam sincs mi lehetett. Csak arra értem haza, hogy szép csendesen állt a hdd... Szóval a problémám megoldódott...

A standby állapotot smartmountools-al lehet ellenőrizni a nélkül, hogy feléledne a hdd, lsof-al lehet ellenőrizni, hogy használja-e vagy olvassa-e a hdd-t valamit. így akár hdparm,sdparm, hd-idle, smartmountools-alle állítható a hdd. vagy akár a /sys/block/sdX/stat fájlt ellenőrízve is el elehet dönteni, hogy az elmúlt x percben volt-e használva a HDD. Persze ahogy látszik egy linux op rendszerről van szó, nem vagyok kötve windowshoz.

De szerintem elég rossz minőségű a házban lévő rögzítés, ez a műanyag szarami a sínben csúszik, kicsi ne fogja a hdd-t rendesen egyrészt másrészt még rövid is. a hdd-n csak a két szélső furat volt meg a középső nem így be sem lehetett tenni. maradt hogy levágtam az egyik pöcköt, és hozzá fogadtam a hdd-hez más módszerrel.

a korábban említett ház sokkal minőségibb darabnak néz ki. Abban még a korábbi asmedia chipset van 1053 vagy 1051 nem emlékszem 174c:55aa ASMedia Technology Inc. Name: ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge,

[ Szerkesztve ]

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#4675) XuChi


XuChi
addikt

Sziasztok.

Anno vettem egy Thermaltake MAX 5 külső HDD házat. Nagyon szerettem, mert a HDD nagyon jól volt hűtve. Sajnos így 6 év után a ventik kifingottak benne, és a HDD hosszabb terhelés hatására 45-52-55 fokra is melegszik.

Van manapság olyan külső ház amiben van rendes hűtő? Nem ilyem 2-4-5cm-es visító kis vacakok ??? Sehol nem kapok :(

(#4676) King Unique válasza XuChi (#4675) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nemrég egy hasonló kérdésre adott válaszban pont arról volt szó, hogy manapság aktív hűtéses külső házat már kevésbé lehet találni. Legalábbis egylemezes kivitelben, mert inkább a többlemezes RAID és NAS házaknál vannak még ilyenek. Az összefoglaló végén esetleg át lehetne nézni a gyártók listáját és kínálatát, de még ha akad is ilyen egylemezes változatban, korántsem biztos, hogy a hazai boltok forgalmazzák. Lehet már csak külföldi boltokból és webshopokból, illetve online piacterekről szerezhetők be, feltéve ha még nem futottak ki végleg.

[ Szerkesztve ]

(#4677) XuChi


XuChi
addikt

Még egy kérdés.

A TT Max5 meddig kezeli a HDD-ket ???

Van egy olyan furcsasága, hogy azok a HDD-k amiket ezzel formázok meg (legutóbb egy 4TB WD RED), áttéve a gépbe, a lemezkezelésben 2 particióra van bontva. És nem lehet olvasni róla az adatokat.

Ha viszont a gépben formázom a HDD-t, és átrakom az USB keretbe, ugyan azt produkálja.

Létezik, hogy nem kezeli a 2TB+ méretet ?

Van olyan külső ház ami kezeli a 2TB+ méretű merevlemezeket rendesen ? Értem ezalatt, hogy ha valamit megformázik vele xTB egybefüggő méretre, és átteszem akármilyen gépbe, akkor ott is olvasható, és ugyan úgy látszik ahogy a külső házban ?

Lehet hogy oltári hülyén fogalmazok, bocs, még hajnal van :D

(#4678) King Unique válasza XuChi (#4677) üzenetére


King Unique
titán

A 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-k kezelésére vonatkozóan van egy kérdés-válasz a gyártó oldalán, de a pontos limit ott sincsen megadva. Illetve az sem, hogy a Max 5 kezeli-e rendesen, mert a válaszban a Max 5G modellt javasolják. Aztán az ott említett felosztás megint nem teljesen világos. Ahhoz, hogy egy 3 TB-os HDD teljes tárterülete használható legyen, ahhoz normál esetben eleve GPT-re kell inicializálni. Viszont akkor már nyilván felesleges csak emiatt felosztani, mert egy modern desktop OS kezelni tudja 1 db kötetként is. Max. pl. a 32 bites XP nem tudja, de az magát a GPT-t sem kezeli és már eleve megszűnt a rendszer támogatása. Annál max. trükközéssel lehetett megoldani az USB-s háttértárak esetében, amiről egy korábbi hozzászólásban volt szó. Sőt, ott az is le van írva, hogy a SATA / USB csatlakozásnál particionált GPT stílusú és 2 TB-nál nagyobb HDD-k oda-vissza történő kezelése nem mindig működik. Ha jelen esetben a külső ház kezeli a 3 TB-os merevlemezt, ellenben USB-n történő particionálás után a gépben (SATA) nem lehet hozzáférni a tartalmához, akkor lehet itt is az előbb említett dolog okozza a problémát.

Vannak nyilván olyan külső házak, amelyek kezelik a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású merevlemezeket is. Ilyen pl. a Sharkoon Swift Case Pro, amelynél jelenleg 12 TB a limit. Legalábbis akkora tárolókapacitású HDD-vel tesztelte a gyártó, azért adták meg azt limitként. Viszont ezen modellnél az előbb említett oda-vissza történő kezelés megint nem feltétlen működik. Ha olyan külső ház kell, amelyiknél biztosan, akkor vannak ilyenek is (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4679) tomy86 válasza XuChi (#4677) üzenetére


tomy86
addikt

Én két racket használok. Egy Chieftec CEB-7035S-t és egy Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0-t. A Chieftec-et eddig két olyan 3 terrás hdd-vel próbáltam, amik gépben lettek formázva és hibátlanul kezeli mindkettőt. A Sharkoonban egyik sem működik. Viszont itt a topikban is volt olyan, akinek ugyanez a Sharkoon, ugyanazzal a firmware verzióval kezeli a pc-ben formázott a nagyobb winyókat is. A miértre nem tudom a választ.

(#4680) XuChi


XuChi
addikt

HDD dokkolókkal mi a helyzet ? Azokkal van valami tapasztalat ?

(#4682) King Unique válasza XuChi (#4680) üzenetére


King Unique
titán

Azokkal kevesebb van, de azért akad néhány modellel (példák). Viszont az előbb részletezett probléma akár azoknál is előfordulhat.

Egyébként, ha egy kérdésre válaszok érkeznek, akkor a téma további fejtegetésénél szokás használni a válasz opciót. ;)

(#4683) adamv2192


adamv2192
újonc

Sziasztok, van egy LC-35U3-Acrux USB3.0-s kulso HDDm, sajnos nem akar mukodni USB 2.0-s porton. Hogyan tudnam mukodesre birni ? :F

(#4684) King Unique válasza adamv2192 (#4683) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek, tehát egy USB 3.0 eszköznek normál esetben nyilván működni kellene USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is. Viszont a lényeges részletek nem derültek ki sem ebben, sem a másik topikban, ahol szintén fel lett téve kb. ugyanez a kérdés.

Vagyis, hogy pl. mit is jelent pontosan a nem érzékeli a Windows? Az, hogy a fájlkezelőben megjelenik-e a külső meghajtó, az másodlagos. Illetve ott amúgy is csak akkor fog, ha van a kötet(ek)nek meghajtóbetűjele. Tehát eleve az eszközkezelő és a lemezkezelő a lényeg! Illetve, ha ezeknél egyáltalán nem jelenik meg a külső merevlemez, akkor lehet azt mondani, hogy nem érzékeli a rendszer. Valamint, ha a másik topikban említett további infók alapján Windows 7-ről van szó, akkor az sem derült ki, hogy a megfelelő USB 3.0 és egyéb driverek telepítve vannak-e. De, ha USB 3.0 porthoz csatlakoztatva megfelelően működik az eszköz, valamint USB 2.0 portnál a pendrive is, akkor ez a része valószínűleg OK. Vagyis ilyenkor lehetőség szerint érdemes lenne másik USB-kábellel, másik USB-portban, valamint másik gépen és operációs rendszerrel is kipróbálni a külső házat. Ugyanis volt itt a topikban is olyan eset, ahol a gyári kábellel és PC-n az előlapi portoknál voltak ilyen felismerési problémák.

[ Szerkesztve ]

(#4685) adamv2192 válasza King Unique (#4684) üzenetére


adamv2192
újonc

Elnezest a dubla topicert, minden driver telepitve van, egyszeruen ha USB 2.0-ba dugom a kulso HDD-t semmi sem tortenik. Se egy hang hogy csatlakoztattam valamit, semmi, meg hibauzenet sem, ha viszont USB 3.0-ba kotom minden stimmel.

(#4686) MaxxDamage


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Ismerős venne max 2TB HDD-t amit BluRay lejátszó USB partjára kötne. TV-je meg 85" UHD TV (egyik eszköz sem az olcsóbbik fajta) és olyan USB-s merevlemezt venne, ami gyárilag keretbe van. Ilyet tudtok ajánlani megbízható fajtát? Több fajta is lehet, mert nem biztos, hogy van boltba egy amit ajánlotok. (számtech boltba venné) :R
Külön adapterest ajánlottam neki én.

MD
L

[ Szerkesztve ]

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4687) King Unique válasza MaxxDamage (#4686) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik 3,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik. Viszont, ha jelen esetben egy gyárilag összeszerelt külső HDD kell, akkor azokkal már a téma fő topikja, vagyis a Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topik.

Egyébként a fizikai méret sem teljesen világos, vagyis hogy az ismerős USB-s megnevezés alatt 2,5"-ost típust ért, vagy a javasolt 3,5"-os külső táposat. Pláne, hogy 2 TB-os manapság az előbbieknél is van olcsón, sőt már 5 TB-os mobil külső merevlemezek is vannak a kínálatban. Aztán a stabil tápellátás felől megközelítve a dolgot a döntés a lejátszón és a tv-n lévő USB-portoktól is nagyban függ, ami a másik topikban részletezve volt. Valamint pl. ebben és ebben a hozzászólásban említve többek között 2,5"-os és 3,5"-os típusok is ilyen célra.

[ Szerkesztve ]

(#4688) MaxxDamage válasza King Unique (#4687) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

:R
Ott is te vagy a master ;)
Akkor oda is írjak pár sort / másoljam be ? :B ;]
3.5" kell (én mondtam neki, hogy TV-hez csatlakoztassa, de ő azt mondta, hogy akkor 3 méteres USB cable kellene hozzá -TV-hez csatlakoztatva-) (az tudtommal gyárilag nincs, vagy ha igen, akkor nem olcsó) és ő BluRay lejátszóhoz kötné és elég lenne a gyári kábel is ami jár hozzá.

Igen, USB portok áramellátási dolgaival tisztában vagyok (ezért biztos a külön adapteres külső HDD / keret)
Milyen (USB 3.0) külső HDD-t tudsz ajánlani, ami biztosan kapható is és bírja a strapát és 2TB -os ? :R

Én ügye Dokkolót használok, 8TB HDDk-kel , de ez számára nem alternatíva és neki nem megfelelő. (neki a 2TB HDD bőven jó és eleve külső rack amibe HDD is tartozzon gyárilag)

Párat néztem a listából, de nem igazán találom azt ami megfelelő volna (3.5"), ezért írtam ide, mit tudnál ajánlani?

MD
L

[ Szerkesztve ]

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4689) King Unique válasza MaxxDamage (#4688) üzenetére


King Unique
titán

A linkelt hozzászólásokban már említve volt néhány típus, vagyis pl. azokat. De, ha olyan megoldás kell, ahol maga a belső háttértár az átlagnál tartósabb, akkor ilyen téren nyilván a külső ház / dokkoló egy spéci HDD-vel előnyösebb. Na meg a szerelhetőség és a háttértár cseréjének lehetősége, egy full alumínium külső háznál a jó hővezetés stb. sem mellékes szempontok. Valamint 2 TB-os 3,5"-os külső HDD már nem minden gyártó gyárilag összeszerelt sorozatánál van, ellenben ekkora tárolókapacitású belső merevlemezekből nagyobb a választék. Viszont az megint más dolog, hogy a kompatibilitás és működés szempontjából eleve másodlagosnak mondható hardver- és szoftverkörnyezetben mi az ideális választás. Ez ügyben javasolt mindig az adott készülékek topikjaiban is érdeklődni a tapasztalatok felől.

Egyébként, ha már itt lett elkezdve, akkor elég nyilván ebben a topikban megtárgyalni a dolgot. Pláne, hogy a magam részéről a másikban is kb. ugyanazokat tudnám mondani, amiket itt. De azért legközelebb majd lehetőleg abban a topikban kellene feltenni a kérdést, amelynek a témájához inkább kapcsolódik! :)

[ Szerkesztve ]

(#4690) MaxxDamage válasza King Unique (#4689) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Rendben, akkor a WD-t ajánlom neki :K :R

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4691) muld


muld
csendes tag

Sziasztok! Vettem egy Sharkoon Swift Case Pro 3.0-t egy 4TB-os 3,5" winyóhoz. Mac OS alatt használnám, viszont amikor rákötöm a macre azt írja hogy ismeretlen fájlrendszer. A winyó NTFS-ben van formázva a másik külső dokkolóval rá tudom kötni a MAC-re. Néztem a Sharkoon oldalán hivatalon nincs a Mac OS a támogatott os-ek között, de ez csak a feature-knél számít nem? Amúgy egy 160GB-os wd green winyóval tökéletesen üzemel a swift case pro mac alatt. Valakinek van esetleg valami tanácsa?
Köszi.

(#4692) King Unique válasza muld (#4691) üzenetére


King Unique
titán

Az NTFS fájlrendszert a macOS eleve natívan olvassa, de akár az írása is megoldható vele. Vagyis normál esetben nem kellene ismeretlennek mutatnia a HDD-n lévő NTFS kötetet. Ha ugyanazt a HDD-t a dokkolóval már rendesen kezeli a rendszer, akkor akár az is lehet, hogy a nemrég említett dolog okozza a problémát. Ha nem a külső házban lett inicializálva és particionálva a HDD, akkor pedig megint esélyes.

Egyébként desktop OS vonalon elsődlegesen a Windows a támogatott, azért szokták jellemzően azt megadni a gyártók kompatibilis rendszerként. Viszont normál esetben azért rendszerint használható egy ilyen külső ház macOS és Linux operációs rendszerekkel is.

[ Szerkesztve ]

(#4693) MaxxDamage válasza MaxxDamage (#4690) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Sajnos a BluRay lejátszón (ha jót néztem) USB 2.0 van (ő erre szeretné kötni, és ezért kellene inkább külön adapteres / kapcsolós USB 3.0-s keret) és amit néztem neki (Adata 2TB) annak USB 2.0 -n 2 db csatlakozás kell, USB 3.0 -n csak egy, én a külső keret(ház) + HDD felé hajlok és remélem sikerül rá beszélnem... :K
Van 5m -es USB 3.0 toldó is és ezzel rá kötheti TV -re is és mindenképp külön adapteres USB 3.0 házat kellene beszerezni. (sajnos pontos eszköz típust nem tudok , bár írtam neki, hogy írja le...és jobban átlátható az egész beszerzés) Sony a TV is és BD lejátszó (asszem X800 -as) is. (többet nem tudok)

Milyen USB 3.0 -s házat tudsz ajánlani (~10k keretből) ami külső adapteres/kapcsolós 3.5" ?
(2TB+ HDD-t kezeljen) más feltétel / kikötés nem lenne.

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4694) King Unique válasza MaxxDamage (#4693) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó oldalán a HM900-nál az az Y-kábeles megjegyzés echte zöldség és valószínűleg csak véletlenül került oda. Az eleve egy 3,5"-os külső HDD, aminek külső tápegysége van, tehát nem a gazda hardveren lévő USB-porttól függ.

A 10 ezres keretbe az olcsóbbak közül pl. a Captiva és az LC-35U3-Sirius, a kissé drágábbak közül pedig a Sharkoon Swift Case Pro férne bele. Ha olyan külső ház kell, amelynél a nemrég említett dolog biztosan OK, akkor ezen információ alapján a Chieftec CEB-7035S és egy másik szerint a RaidSonic ICY BOX IB-351StU3S-B jó választás lehet. Bár az előbbi ára a megadott kereten egy kicsit túlmegy, az utóbbi pedig a hazai boltokban jelenleg nem elérhető.

Egyébként normál esetben az USB 3.0 kábel javasolt max. hossza 3 méter lehet, amit az alábbi táblázat is szemléltet. Ugyan vannak ott egyéb esetek is, de túl hosszú kábelt nem érdemes használni, mert drasztikusan csökkenhet a jel erőssége, ami gondot okozhat. Korábban készült is erről egy érdekes teszt még USB 2.0 alapon.

[ Szerkesztve ]

(#4695) MaxxDamage válasza King Unique (#4694) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Köszönöm! :R
Akkor a HM900 -as rendelést ne mondjam vissza és menni fog, ha csak USB 2.0 van jelen, amihez csatlakoztatható? (szerinted) :B

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4696) King Unique válasza MaxxDamage (#4695) üzenetére


King Unique
titán

Az Y-kábeles megjegyzés minden, a kínálatukban lévő 2,5"-os külső HDD-hez oda van írva. Viszont egy 3,5"-os típusnál a külső tápellátás miatt nyilván szükségtelen és egyben értelmetlen, mint említve volt. Az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek, tehát egy USB 3.0 eszköznek normál esetben nyilván USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is működnie kell. Vagyis ilyen szempontból nyilván opció lehet a HM900 is. Viszont, hogy fontos-e a tartósabb belső HDD egy külső házas megoldással, valamint hogy az említett készülékek és külső merevlemezek kompatibilitása stb. mennyire OK, az már más dolog. Ezeket viszont egyrészt el kellene dönteni, másrészt lehetőség szerint megérdeklődni a megfelelő topikokban.

[ Szerkesztve ]

(#4697) MaxxDamage válasza King Unique (#4696) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Most hívott és rábeszéltem.
Chieftec CEB-7035S USB3.0/SATA 3,5” fekete külső HDD ház
+
TOSHIBA P300 2TB 64MB 7200RPM SATA 3 HDWD120UZSVA
Aztán ez biztos jó lesz így. ;]

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4698) King Unique válasza MaxxDamage (#4697) üzenetére


King Unique
titán

Ha később esetleg 2 TB+ HDD-t is akar benne használni, illetve SATA-n GPT stílus szerint particionáltat, akkor jó választás lehet ez a külső ház. Ellenkező esetben megteszi a korábbi válaszban említett olcsóbb modellek valamelyike is. De, ha mindenképpen az előbbi kell és belefér a keretbe, akkor az más dolog.

Maga a HDD a merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában szerepel az ajánlottak között, valamint a P300-as sorozat 3 TB-os modelljéről nem olyan régen magad is készítettél egy tesztet. Tehát elvileg OK a 2 TB-os is. Viszont egy passzív hűtéses USB-s külső házban elsődlegesen 5400 RPM-es típusokat szokás használni többek között a kisebb melegedés végett. Jó esetben talán a 7200-as P300 sem fog megfőni benne, de azért pl. egy 5400-as WD Red / Purple kedvezőbb lehet ilyen szempontból. Igaz, ez utóbbiak valamivel drágábbak.

[ Szerkesztve ]

(#4699) MaxxDamage válasza King Unique (#4698) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Azért választottam a P300 -at, mert tudom, hogy megfelelő, 7200rpm talán nem lesz hátrány (aki használja), USB házat nem ismerem, nincs vele tapasztalat, én személy szerint dokkolót használok (RaidSonic) és tökéletesen elégedett is vagyok vele. (minden téren)

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#4700) muld válasza King Unique (#4692) üzenetére


muld
csendes tag

Nah csináltam Firmware frissítést, most már hibátlanul olvassa.

Viszont még egy olyan problémám akadt, hogy gondoltam beállítanám h tíz perc után kapcsoljon ki, de a config beállítás után nem enged futtatni.

Valaki lát esetleg valami rendellenest a beállításaim között? Nem tudok rájönni mi lehet a baj.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.