Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4401) Digidroid


Digidroid
tag

Sziasztok!
2012 augusztusa óta használok egy Sharkoon QuickPort XT USB 3.0 dokkolót. Régebben az asztali géphez a hozzá adott 80 centis ujjnyi vastag usb kábellel, usb 2.0 porton win Xp-vel. Majd később, 2013 augusztusa óta a notebookhoz Kolink KKTU3102 USB 3.0 1,8m összekötő kábellel usb 3.0 porton win 7-el (innentől kezdve a gyári kábel a dobozában a szekrényben pihent).
Egész idáig nem volt vele semmi gondom, de most ősszel át lett rendezve a szoba berendezése, és mivel idekerült a dokkoló a gép mellé 20 cm-re gondoltam ne tekeredjen itt az asztalon a 180 centis kábel elő halásztam a szekrény mélyéről a ránézésre is minőségibbnek tűnő 80 centist és avval kötöttem össze (bár ne tettem volna). :(
Az első biztonsági mentésemnél gyakorlatilag 10 percenként föl-le csatlakozott vele, ekkor fogtam és vissza tettem a 180-as kolinket és a az adatok másolása szépen minden hiba nélkül be is fejeződött. A rákövetkező havi adatmentésemnél sem akadt semmi probléma. Viszont most a héten már a kolinkkel is fel-le csatlakozott. A mai napon rá volt dugva a dokkoló lemez nélkül, de már az első 20-25 percben, 3 percen belül kétszer fel-le csatlakozott és utána 7 órán keresztül nem volt semmi hiba.
Amit az összefoglalóból adott tippekből kizárnék mint hibalehetőséget:
● USB-kábel gyárilag hibás, megtört - 2 kábellel is próbáltam, illetve a gyári el volt rakva nem hiszem, hogy csak úgy magától megtört volna.
● USB 3.0 specifikus probléma - Éveken át tökéletesen működött.
● Alaplapi USB 3.0 vezérlő + külső ház USB 3.0 vezérlő - Szintén, éveken át nem volt gond, driver/firmware frissítés nem történt.
● Operációs rendszer, illetve annak helytelen beállításai - Ugyancsak soha nem volt vele semmi gondom, és most sem állítottam el semmit (illetve a hibajelenség óta az usb szelektív felfüggesztését letiltottam de ez nem segített.)

Amit még ki fogok próbálni:
-Másik USB 3.0 port.
-Másik hálózati adapter (ez volt akinél segített), a jelenlegit próbáltam másik dugaljban de nem jött be.
-Win újra rakása.
-Végső esetben egy új dokkoló beszerzése. (● Külső ház hibája)
És itt lenne egy fontos kérdésem, a gpt-ben formázott 3TB-os lemezeimről az adatok visszaolvashatóak lesznek másik dokkolóban is, vagy ez a probléma csak az usb/sata átállást érinti :F
Ha esetleg valakinek lenne esetleg valami tippje a hiba további keresésével kapcsolatban akkor neki nagyon hálás lennék :R

Még annyit füznék hozzá, hogy a fájlok másolásakor a hiba a következő képen jelentkezik: először a total commander dob egy hibát, majd ezt következően hallom a fel-le csatlakozást, és március óta rendszerindításnál az esemény naplóban az alkalmazásoknál megjelenik egy hiba usbperf forrással és 2001 eseményazonosítóval a következő szöveggel: Nem olvasható az usbperf\Performance kulcs alatt lévő "First Counter" érték. A visszaadott állapotkódok az adatok között szerepelnek. Nem tudom, hogy ez számít-e :F

(#4404) attilav2


attilav2
őstag

Tovább próbálkoztam a Chieftec CEB7035S rack tesztelésével, ezúttal egy kölcsön asus h81m-k lapot tettem be a chieftec bravo nagytornyomba. A racket a saját 3.0-ás kábelével csatlakoztaztam a ház 2.0-ás előlapi portjához, nem látta a gép, ugyanez volt az előző h61n inteles kölcsönlapnál és a saját a88x-plus lapomnál is. Természetesen ha 2.0-ás kábellel csatlakoztatom az előlapra a racket akkor látja a gép. Furcsa. Természetesen a hátlapi portok teljesen jól működnek mind a 2.0-ás mind a 3.0-ás portokban látszik a rack a 3.0-ás kábellel.

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4405) tomy86 válasza attilav2 (#4404) üzenetére


tomy86
addikt

Ugyanilyen racket használok (egy Sharkoon mellett). Kipróbáltam és nálam működik az előlapi 2.0-s porton is USB 3-as kábellel.
Zalman Z9 U3-as ház és Gigabyte GA-B85-HD3 v2.1 alaplap Win10 64bit.

[ Szerkesztve ]

(#4406) attilav2 válasza tomy86 (#4405) üzenetére


attilav2
őstag

Akkor ez valami Chieftec specialitás lehet, a saját rackjuk nem működik rendesen a saját házukkal :DDD
Ilyen házam van: [link]

Volt egy szintén Chieftec usb 3.0 előlapom is, ilyen:[link] ezen felismerte a gép, de a másolás pár perc múlva leállt az intéző befagyott. A hátlapi porton természetesen kifogástalanul megy a másolás. Oda adtam havernak, neki intel b150 chipes lapja van, kifogástalanul megy nála ez az előlap a CEB7035S-sel is!
Valószínűleg nem szereti az amd-s lapot a chieftec usb3 előlap.

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4407) Zsolty001


Zsolty001
tag

Az ajánlás alapján vettem egy Captiva 3,5" racket. A lemez felpörög, csatlakoztatáskor azonban folyamatosan fel-le csatlakozik, kb. 2-3 másodpercenként, több USB porton is próbáltam. Kiszedtem a HDD-t, üresen is ezt csinálja. Sajnos nincs másik USB kábelem, hogy kipróbáljam...

(#4408) Zsolty001 válasza Zsolty001 (#4407) üzenetére


Zsolty001
tag

Mégis találtam egy régi nyomtató kábelt a fiók mélyén, most működik... Holnap vehetek egy normálisat. Olvastam korábban is a kábel problémákról, úgy látszik ez már állandósul a gyártónál.

(#4409) King Unique válasza Zsolty001 (#4407) üzenetére


King Unique
titán

Ennél a modellnél a mellékelt USB 3.0 kábelre mostanában panaszkodtak többen is, mivel az adatátviteli sebességnél problémát okozott. De a kábel hibája miatt az adatkapcsolatnál is lehetnek gondok, mint pl. esetedben.

Egyébként korábban nem volt az előbbiekre különösebb panasz, szóval lehet az újonnan gyártott példányoknál valami típushibáról van szó. De USB 3.0 kábelt szerencsére viszonylag olcsón be lehet szerezni manapság és még mindig jobb, mintha a külső ház, vagy a tápegység lenne hibás. Persze az is igaz, hogy ha megvesz az ember újan egy terméket, akkor nyilván elvárná, hogy minden legyen rendben.

[ Szerkesztve ]

(#4410) Zsolty001 válasza King Unique (#4409) üzenetére


Zsolty001
tag

1600Ft volt a Delock USB3 kábel, de nem akartam noname utángyártottat, így most 7600Ft-ba van a rack, ami még mindig a belefér kategória... A fémház amúgy elég sérülékeny, belül már le is van karcolva egy részen, nem tudom, hogy én voltam-e, de nem hinném. Kinézetre viszont minőséginek tűnik.

(#4411) alwinka


alwinka
csendes tag

Sziasztok!

Jelenleg van egy kétlemezes NAS-om RAID1-ben (2x3TB WDRed). A jövőben nincs kizárva 4 lemezesre bővítés.
A mostanin lévő adataimat szeretném egy offline eszközön is tárolni, és a NAS-t átrakni JBOD vagy RAID0-ba. Két megoldásban gondolkozom, az egyik egy egylemezes külső ház és egy HDD (6TB WDRed), a másik egy 4 lemezes külső ház RAID5-ben (a későbbi bővíthetőség miatt). Véleményetek szerint melyik megoldás lenne megfelelőbb/megbízhatóbb?
Megbízhatóbb egy esetleg két db egylemezes ház, mint egy négylemezes. Lehet a négylemezes csak bonyolítja a dolgokat, ezért vagyok tanácstalan.
Segítségeteket előre is köszönöm.

(#4412) King Unique válasza alwinka (#4411) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Adatbiztonság terén a többlemezes RAID megoldások nyilván jobbak a egylemezes normál változatoknál. Viszont az igazán biztos megoldás az, ha az adatok több, fizikailag is teljesen elkülönülő tárolón, illetve tárolóegységen helyezkednek el. Erre már az itteni adatmentés topik első hozzászólása is felhívja a figyelmet.

Aztán, hogy számodra melyik megoldás a praktikusabb és költséghatékonyabb, azt már neked kell tudnod! Egylemezes külső házakra vannak az összefoglalóban példák, ellenben a többlemezes változatokkal már kevés a tapasztalat. Négylemezes kivitelben pedig csak ezzel van. De utóbbinál nincsen RAID, hanem csak JBOD, vagyis minden egyes HDD-t külön-külön kezel.

[ Szerkesztve ]

(#4413) Gabson730 válasza batagy (#3812) üzenetére


Gabson730
tag

Heló, ez a cucc (usb 3.0 esata adapter) bootolható szerinted?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#4414) batagy válasza Gabson730 (#4413) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Nem tudok elgondolni olyan indokot, hogy miért ne lenne bootolható.
Szerintem ez inkább az alaplap BIOS-tól függ, hogy USB-s háttértárakról tud-e bootolni.

Bár 100% garanciát nem tudok rá adni, de szerintem bootolható.

(#4416) King Unique válasza Gabson730 (#4413) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan a kolléga mondja, ez elsősorban az adott géptől, illetve annál a BIOS / UEFI ez irányú képességeitől függ. De, ha nem valami őskövület hardver, akkor jó eséllyel működnie kell. Az újabb vasaknál már szokott lenni a boot menüben pl. USB HDD opció.

Viszont ilyen téren maga a boot eszköz is számít, mert egyes típusoknál előfordulhat, hogy valamiért nem lehet róluk bootolni. Akad ilyen példa pendrive-ok, de akár külső HDD-k esetében is. Aztán, hogy az említett eSATA - USB 3.0 adapter közbeiktatása esetén mi a helyzet, azt passzolom... De, ha szépen megkéred a teszt készítőjét, akkor ki tudná próbálni pl. egy Windows ISO-val. Ehhez nem feltétlen szükséges formázni a teljes háttértárat, hanem elég a szabad területből egy X GB-os részt leválasztani, majd particionálás után arra kiírni a telepítőt / rámásolni az ISO-fájl tartalmát. Egy másik topikban korábban volt szó ennek kivitelezéséről.

Egyébként mért fontos, hogy bootolható legyen?
Egy Linux / Windows telepítő elkészítéséhez, vagy pl. a BIOS frissítéséhez stb. megteszi nyilván egy pendrive is. Egy nagyobb tárolókapacitású USB-s háttértárnak akkor lehet értelme, ha pl. OS-t akarunk rá telepíteni, majd onnan futtatni. Viszont arról a másik topikban már volt szó, hogy ilyen célra bizonyos szempontokból egy külső SSD jobb választás lehet. Vagy akár egy átlagnál gyorsabb és strapabíróbb pendrive (példa), ha fontos a kis fizikális méret és ebből adódóan a könnyű hordozhatóság. De persze egy külső HDD tárolókapacitás, illetve ár-érték arány tekintetében nyilván kedvezőbb.

[ Szerkesztve ]

(#4417) batagy válasza Gabson730 (#4413) üzenetére


batagy
őstag

Most konkrétan leteszteltem neked a nevezett adaptert.

Rufus nevű progival feldobtam egy MS-DOS boot disket egy Hitachi 2.5"-es vinyóra. A BIOS-ban beállítottam, hogy onnan bootoljon, és simán működik, bebootol a gép az adapterrel.

Tehát bootolható az adapter!

(#4418) Somatom


Somatom
veterán

Sziasztok!
Van egy Vorke V1 PC -m, amit Open Media Vault -tal szeretnék NAS -ként használni. Van az aljában egy SATA csatlakozós, 2,5" -os bővítőhely, de a specifikáció szerint HDD -t max. 1TB -ig tud kezelni. Feltételezem, hogy a táplálás miatt van ez a korlátozás, mert az egyébként is gyenge pontja az eszköznek. Ezért arra gondoltam, hogy egy 3,5" -os HDD -t használnék külső házban, ami a bővítő SATA portjához csatlakozna. Milyen házat, (vagy más megoldást) javasolnátok? Mindenképpen valami leállítós megoldás kellene. Elvileg az OMV képes leállítani a SATA csatolású lemezeket, de az nem biztos, hogy ilyen "hibrid" megoldásnál is működne.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4419) batagy válasza Somatom (#4418) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

"Feltételezem, hogy a táplálás miatt van ez a korlátozás, mert az egyébként is gyenge pontja az eszköznek."
Ez biztosan nem igaz!
A merevlemezek kapacitása és áramfelvétele között nem szokott ilyen reláció lenni.

Biztos vagyok benne, hogy az 1 TB korlátozás a belső SATA vezérlő chip képességeiből adódik.

" Ezért arra gondoltam, hogy egy 3,5" -os HDD -t használnék külső házban, ami a bővítő SATA portjához csatlakozna."
Az előbbi komment miatt nem vagyok benne biztos, hogy a külső SATA port nagyobbat támogat. De meg kell nézni a speckóban vagy rákérdezni a supportnál.

[ Szerkesztve ]

(#4420) Somatom válasza batagy (#4419) üzenetére


Somatom
veterán

Konkrétan azt írja, hogy SSD unlimited, HDD max. 1TB. Ebből gondolom, hogy nem a kapacitás kezelése a korlátozás oka.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4421) batagy válasza Somatom (#4420) üzenetére


batagy
őstag

Hát érdekes, hogy SSD-t unlimited kezeli.

Na mindegy, az eredeti kérdésedre válaszolva, én nem látok a Vorke V1 cuccon külső SATA portot. Mire kötnéd a külső házat?

(#4422) Somatom válasza batagy (#4421) üzenetére


Somatom
veterán

Pont ennek a hogyanja a kérdés, mert nem tudom, hogy pontosan milyen kábel, vagy adapter kellene hozzá, és mivel nem tudom, hogy konkrétan mit kéne keresnem, ezért hiába próbálkozom a Guglival, csak irreleváns találatokat kapok (IDE-SATA, meg USB-SATA adapterek).
Nincs külső SATA, viszont a belső bővítőhely egy pillanat alatt hozzáférhető. A kütyü alja egy "bajonettzáras" tányér. Rátenyerelek, tekerek rajta egyet, és már ott is van a SATA port. Erre kéne rádugni egy olyan kábelt, aminek az egyik vége egy olyan csatlakozó, mint egy 2,5 -ös vinyóé. Ha a másik vége eSATA akkor az mehetne a külső rack -be. Lehet, hogy rack sem kéne, csak akkor meg valami olyan átalakító kéne, amivel külön megtáplálhatom a 3,5 -ös HDD -t. Remélem, így már érthető, hogy mit is szeretnék!

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4423) batagy válasza Somatom (#4422) üzenetére


batagy
őstag

Hali!

Opció1: Ha a belső SATA-t akarod kivezetni, azt meg lehet tenni, de :
- Hol vezeted ki a kábelt? A bajonettzáras tányért gondolom vissza akarod rakni nem? Van rajta rés?
- Amennyiben a SATA csatlakozó a HDD-t 1 TB tárkapacitás szerint korlátozza, akkor a kivezetett csatin semmi nem változik, az ugyanúgy korlát lesz, ha kivezeted.
- Amennyiben az 1TB korlátozást valóban nem a kapacitás kezelés okozza (ahogy te mondod), akkor rakhatsz bele nagyobb méretű 2.5"-es vinyót is, akkor meg miről beszélünk.

Ha ad absurdum mégis ki akarod vezetni a SATA kábelezést kívülre egy 3.5"-es vinyóhoz, és a külső vinyót külön megtáplálni, akkor a SATA adatrészt ki kell vezetni egy SATA hosszabbítóval, és a vinyót 12V-tal meg kell táplálni külön.

Amúgy a 2.5"-es és 3.5"-es vinyókon a SATA+SATA power csatlakozó ugyanaz.

a) Ha 3.5"-es vinyót direktben rakod rá, akkor egy SATA/SATA hosszabító kábel kell, plusz kell egy olyan külső 12V-os adapter, ami SATA tápcsatin meg tudja táplálni a vinyót.
b) Ha a 3.5"-es vinyót eSATA-s rackben akarod használni, akkor SATA/eSATA kábel kell. A rackhez adnak tápellátást is.

Opció 2). Valamelyik USB2 vagy USB3 csatlakozóra raksz egy USB-es külső racket.

Ahogy én látom, a SATA-t kivezetni , illetve 3.5"-es racket használni sok értelme nincs, pont azt veszed el, ami a kütyü célja, a kis kompakt méretet. De ízlés kérdése, egy időben én is belementem hasonló furcsa elrendezésű NAS kialakításba, ezen egyszer túlesik az ember.

(#4424) Somatom válasza batagy (#4423) üzenetére


Somatom
veterán

Ha rádugok egy nagyobb áramigényű perifériát (pl. USB modem), akkor hajlamos a billentyűzetet, egeret, sőt, a csatlakoztatott adathordozókat is eldobálni. Az SSD kevesebb árammal is beéri, és sztem ezért van korlátozva a HDD kapacitás (több tányér, több energia). Ezért gondolom, hogy jobb lenne egy külön tápolt vinyó.
Fúrhatok a tányérra egy lukat a kábelnek, vagy egyszerűen nem rakom vissza a tányért. Egy NAS általában fix telepítésű, nem hurcolja az ember. Eldugja valahova, és ennyi. Ezért a kompakt kialakítás, vagy az esztétika nem szempont. Van szigszalagom, meg kábelkötegelőm, és nem félek használni. :)

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4425) batagy válasza Somatom (#4424) üzenetére


batagy
őstag

Ok, értelek.
Lehet hogy igazad is van a kütyü saját tápellátásával kapcsolatban.

Egy félelmem azért még van, ha a saját SATA csatin csak az adat részt használjuk, a SATA tápot ugye külön biztosítanád, abban nem vagyok 100% biztos, hogy a miniPC rendesen fogja-e érzékelni, hogy rá van dugva egy vinyó. Már ha esetleg detektálja , hogy tápra van-e dugva valami. De szerintem ennek kicsi az esélye, szóval az a tippem, hogy menne a külső vinyóval.

Viszont minél rövidebb SATA kábelt használj és minél jobb minőségűt, mert a SATA kábelezés nagyon érzékeny tud lenni.

A kütyü tányérját biztosan nem fúrnám össze, akkor már inkább nem raknám rá.

(#4426) Somatom válasza batagy (#4425) üzenetére


Somatom
veterán

Egy dolog miatt raknám rack -be, és tulképp ezért kérdezősködöm ebben a topikban. Ha csak egyszerűen megtápolnám a vinyót, akkor sztem az sosem állna le. Standby szempontból mi a helyzet a rack -be rakott HDD -vel, ha eSATA -val van csatlakoztatva? Van olyan, amelyik ilyen esetben is leáll X tétlenség után, és ha igen, akkor melyik?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4427) batagy válasza Somatom (#4426) üzenetére


batagy
őstag

Hát értem, ez jó kérdés. A következő a véleményem.

Én olyan rendes vagyok, hogy most rögtön ki is próbáltam neked, pedig fáradt is vagyok és utálom már a tesztelést.

Ha direktben kötöd a vinyót a SATA portra, és külön van tápolva, akkor is leállítja a vinyót. És aktivitásra fel lehet ébreszteni.
Én ezt most nem alaplapi SATA porton próbáltam, hanem egy Marwell chipes eSATA hátlapi kimeneten. Egy 3.5"-es SATA vinyó volt direktben rádugva, külön tápolva. De ez a lényegen nem változtat, ha a SATA port kiadja a leállítási parancsot, a vinyót direktben kötve is le lehet állítani.
Igaz, úgy tűnt, hogy a Windows saját leválasztójával nem áll le, de a HotSwap! nevű progival leállt a vinyó, ha azzal választottam le. Hardver változások keresése után pedig feléledt.
Az inaktivitásra a vinyó magától leállt , majd aktivitásra felébredt.

Tulajdonképpen, ha beiktatsz egy eSATA racket, akkor még beleszól a rackben lévő eSATA chipset is. Így fejből nem tudok neked olyan racket mondani, amely eSATA-n leáll. Nem tudom benne van-e az összefoglaló táblázatban. Nem hiszem. Lehet hogy King tud.

(#4428) Somatom válasza batagy (#4427) üzenetére


Somatom
veterán

Köszönöm szépen a tesztet, ennyi nekem elég infó! Akkor direktben rákötöm. Nem Win lesz a gépen, hanem Debian alapú Open Media Vault. Ez NAS funkciókra fejlesztett OS, van hozzá leállítós beépülő is.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4429) L1m1


L1m1
tag

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne hogy vettem egy külső rackket, és nem áll le x idő utána... :(

Végig csináltam a fw frissítést de folyamatosan FAIL és nem sikerült...

Chip: asmedia ASM1153

és a leírás alapján ezt teszem rá:
UASP1_140509A18200

Próbáltam külön fw leszedni és más verziójú toolt de azzal sem sikerült.
Win10 64bitről rendszerről.
USB3 és vinyóval és vinyó nélkül is ....

Van valami ötletetek, hogy mi lehet a baj?
(Routerre csatlakozna majd)

Ezer köszi! :R

(#4430) King Unique válasza L1m1 (#4429) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

ASMedia chipes külső házak esetében csak a PID: 55AA azonosítós típusoknál támogatott a firmware frissítése! Ellenben a 1153 és az egyéb típusoknál már nem! De ez egyébként az összefoglalóban is le van írva. Tehát nálad a 1153-as azonosító miatt sikertelen a frissítés és ezzel igazából nem is lehet mit kezdeni.

Az alvó mód működését egyébként akadályozhatják bizonyos diagnosztikai programok, illetve akár maga az OS is, ha pl. egy rendszerfolyamat gyakran hozzáférést intéz a lemezhez. Erről a másik topikban is volt szó. Tehát az esetleges zavaró tényezőket megszüntetve kellene kipróbálni az alvó mód működését!

Egyébként a külső HDD-k elsődlegesen PC-n, Macen, valamint desktop OS alatt használatosak. Illetve ilyen környezetben támogatott leginkább az egyes funkciók működése, míg pl. egy tv, médialejátszó, set-top box, router stb. esetében már nem feltétlenül (példa). Továbbá egy routernél a rajta lévő firmware-től is függhet, hogy támogatja-e pl. egy USB-s külső háznál üresjáratban a leállítást (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4431) satee76


satee76
aktív tag

Sziasztok !

Egy 3,5"-os külső házba beépítő kerettel beépíthetek 2,5"-os HDD-t? Működni fog? Itt ugye van külön táp a házban, nem csak USB csati.

(#4432) L1m1 válasza King Unique (#4430) üzenetére


L1m1
tag

Köszönöm a választ. :R
Valóban írva van, hogy nem lehet frissíteni FAIL-re megy...

de akkor miért van hozzá fw, stb ????

Ha nincs rádugva az USB úgyse kapcsol ki 1 óra múlva se....

Nem értem miért nem csinálnak mindegyikre egy kis kapcsolót hogy kikapcsoljon x idő után vagy soha....

(#4433) King Unique válasza satee76 (#4431) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A topik összefoglalójában van "Gyakran ismételt kérdések" fejezet, ahol erre is akad válasz.

Egyébként nem írtad milyen külső házról van szó és hogy a beépítést pontosan hogyan akarod megoldani. De ettől függetlenül egy 2,5"-os HDD-hez nyilván praktikusabb lenne egy 2,5"-os külső házat használni. Manapság már pár ezerért lehet venni USB 3.0-s típusokat. De ha 2,5"-os és 3,5"-os HDD kezelése is feltétel, akkor opció a dokkoló, vagy esetleg egy IDE/SATA - USB adapter.

[ Szerkesztve ]

(#4434) King Unique válasza L1m1 (#4432) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt az lenne az igazi, illetve a hivatalos megoldás, ha az újabb firmware-t a külső ház gyártója biztosítaná. Viszont ez általában ritka, ezért szükség esetén rendszerint külső forrásokból kényszerül beszerezni a megfelelőt az, aki frissíteni akar. De ez nyilván nem hivatalos megoldás, csak saját felelősségre alkalmazandó stb., még akkor is, ha működik! Erre egyébként az összefoglaló ezen témával foglalkozó fejezete is felhívja a figyelmet.

Másrészt az előző válaszban le volt írva, hogy ASMedia chipeknél ez a házilagos firmware update milyen feltétel teljesülése esetén működik. Ezen szempontból pedig már mellékes, hogy az adott firmware elvileg jó lenne ASM1153 chiphez, ha közben az a bizonyos feltétel (PID: 55AA) nem teljesül.

Egyébként az, hogy nem működik az alvó mód, az egy dolog. De a 3,5"-os külső házakon rendszerint szokott lenni tápkapcsoló, amivel szükség esetén be- és kikapcsolható az eszköz (példa). A tieden netán nincsen?

[ Szerkesztve ]

(#4435) Bálnaborjú


Bálnaborjú
tag

Sziasztok, létezik olyan tesztprogram, amivel gyorsan és biztosan le lehet tesztelni egy külső hdd ház max. kapacitását ? Vagy legalábbis azt, hogy az épp benne lévő hdd teljes méretét tudja kezelni ? Olyanra gondolok, ami alacsony szinten megcímez néhány kritikus helyen lévő blokkot, ír oda, és visszaolvassa. Így meg lehetne spórolni, hogy esetleg csak több TB-nyi adat kiírása után derüljön ki az usb bridge vezérlő miatti adatvesztés. Előre is köszi.

(#4436) King Unique válasza Bálnaborjú (#4435) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ilyen probléma leginkább az USB 2.0-s külső házaknál szokott lenni, amelyek sok esetben csak 2 TB-ig tudják kezelni a tárterületet. Példa: kérdések | válaszok. De azért olykor előfordulhatnak kivételek (példa).

Ellenben az USB 3.0-s típusoknál már rendszerint támogatott a 3 TB HDD-k kezelése. Ez egyébként az USB-chip, illetve a firmware függvénye, mint az pl. az ASMedia chipek esetében is látható. De amúgy a külső házak gyártói általában fel szokták tüntetni az adott modellnél az erre vonatkozó infókat (példa). Egyébként nemrég még 8 TB-os limit volt megadva a Swift Case Pro esetében, ami immáron 12 TB lett. De az az összefoglalóban is említve van, hogy lehet korábban csak 8 TB-os HDD-vel tesztelte a gyártó és azért adták meg azt limitnek. Vagy esetleg netán az újabb gyártású termékeknél akár a firmware is frissülhetett, bár azt nem tüntették fel külön és update sincs a gyártó oldalán.

Letesztelni a kezelést pl. az ezen hozzászólásban említett módon lehetne. Valamint elvileg akár a H2testw is használható ilyen célra, mint az az alábbi teszt végén is látható. Viszont mindkét módszer hátránya az, hogy időigényesek. De, ha egyébként gond van ilyen téren, akkor lehet már a HDS is jelezné, ahogyan pl. az előbb szemléltetett USB 2.0-s esetnél.

Esetedben azonban semmilyen konkrét információ nincsen megadva. Nem ismert a külső ház, a benne lévő USB-chip és a firmware pontos típusa sem. Tehát nem ártana azokat megosztani, illetve a termék dobozát, a gyártó oldalán lévő infókat stb. lecsekkolni!

[ Szerkesztve ]

(#4437) Toninho13


Toninho13
aktív tag

Sziasztok!
Jelenleg van egy LC-35U3-Acrux HDD házam van. Ha minden igaz ASM1051-es vezérlő van benne. A jelenlegi firmware verzió: 13110711f300. Szeretnék venni hozzá egy 8TB-os vinyót. 4TB-os vinyóval most jól működik, de ezzel az fw verzióval ha nem fog menni, valahogy downgradelnem kéne majd a 130220.81.f6.02?

(#4438) King Unique válasza Toninho13 (#4437) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha a legutóbbi kérdésre adott választ olvastad, akkor abban említve vannak a max. tárolókapacitás kezelésével kapcsolatos dolgok. Jelen esetben azonban a külső ház gyártói oldalán nincsen az erre vonatkozó limit feltüntetve. De legalább bizonyos konkrét infókat megadtál, ami kiindulási alapnak jó és egyben dicséretes!

Egyébként biztos, hogy ASM1051 chip van benne? Illetve ez leginkább csak szemrevételezéssel állapítható meg pontosan (példa). Továbbá az alábbi táblázatban fel van tüntetve az egyes ASMedia chipeknél a nagyobb tárolókapacitású HDD-k kezeléséhez szükséges (minimális) firmware-verzió. Tehát ilyen téren a 13110711f300 firmware bizonyos chipek esetében elvileg megfelelhet a követelményeknek és nem feltétlen szükséges utólag piszkálni. Amúgy a firmware downgrade / upgrade nyilván csak PID: 55AA azonosító esetében opció, amelyről nemrég szintén volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#4439) Gabonetta


Gabonetta
aktív tag

Sziasztok!

1 TB-os WD Red-hez mit ajánlanátok? Könnyű szerelhetőség, kedvező ár a szempont. Adattárolásra használnám, esetleg router-re csatlakoztatva hálózatban.

Köszönöm: Gábor

(#4440) King Unique válasza Gabonetta (#4439) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Általánosan nyilván megfelelhet hozzá minden olyan külső ház, ami a többi 3,5" | 5400 RPM | SATA típusú merevlemezhez is. De egyébként van a topiknak összefoglalója, ahol lehet találni ajánlott modelleket. Illetve pl. az alábbi kérdésre adott válaszban is van néhány infó.

Ha teljesen szerszámmentes (tool-free) megoldás kell, amelynél nem kell bajlódni a HDD beszerelésével, akkor vannak olyan külső házak is (példa). Illetve eBay és társai oldalakon szintén lehet találni hasonlókat.

[ Szerkesztve ]

(#4441) Gabonetta válasza King Unique (#4440) üzenetére


Gabonetta
aktív tag

Köszönöm a választ!

(#4442) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Nekem a CAPTIVA 3,5" ház USB 3.0 Black SATA 1.5 évig bírta, ma ment szét. Belerakom a vinyót, és csak kattog, nem pörgeti fel. Ugyanazok a HDD-k a PC-be rakva működnek. Egyébként sem voltam elégedett a minőségével és szerelhetőségével. A csavarmenet sorjás, nem tudtam behajtani emiatt normálisan a csavarokat, lazán elkenődött a fejük a játék csavarhúzóval, amit adtak mellé, a bites csavar behajtónak meg túl mély/keskeny volt a lyuk. Olcsó húsnak híg a leve, én nem ajánlom. Megpróbálom garanciáztatni, hátha. Van egy 2.5"-os Captiva rackem is, kíváncsi vagyok az meddig bírja.

Buliban hasznos! =]

(#4443) anacksunamun


anacksunamun
csendes újonc

Sziasztok!

Tudtok ajánlani olcsó - 3~4000 ezer forintos - 3,5-ös házat, amely 4 terás hdd-t is tud kezelni? Mivel a jövőben több hdd-t is tervezek - többek közt plex streamelésre - használni, elgondolkoztam egy több hdd kezelésére is alkalmas nas ház vételén is, ám látván, hogy egy pics*anyi 2 rekeszes verzió is több 10 ezer forintba kerül, hamar gyomorrontást kaptam ettől a kósza gondolattól...

(#4444) King Unique válasza anacksunamun (#4443) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az összefoglalóban vannak említve ajánlott típusok, illetve nemrég egy másik kérdésre adott válaszban szintén szóba került a téma.

Egy 3,5"-os USB 3.0-s külső ház a megadott keretből nem feltétlen fog kijönni, még az olcsóbb típusok sem. Illetve az eBay és társai oldalakon lévők többsége sem igazán ez az árkategória. Ennyiért talán egy USB 2.0-s típust lehetne venni. De egyrészt azoknak manapság már nem sok értelme van, másrészt a legtöbb típusnál max. csak 2 TB-ot tud kezelni a vezérlő. Tehát, ha 4 TB tárolókapacitás kezelése a cél, akkor mindenképpen USB 3.0-s modellt érdemes venni! A gyártói oldalakon rendszerint megadják az erre vonatkozó limiteket, illetve erről az összefoglalóban is vannak infók. Egyébként ilyen téren pl. a Sharkoon mondható jónak, amely folyamatosan teszteli a külső házait nagyobb tárolókapacitású merevlemezekkel. A Swift Case Pro esetében már 12 TB a limit. Viszont ez meg az általad megadott keretbe nem férne bele.

[ Szerkesztve ]

(#4445) anacksunamun válasza King Unique (#4444) üzenetére


anacksunamun
csendes újonc

Köszönöm a részletes választ! :)

[ Szerkesztve ]

(#4446) Castell válasza King Unique (#4444) üzenetére


Castell
aktív tag

Szia!

Adott egy 3,5"-os 500 GB-os vinyó, "heti szintű backup-hoz keresek házat." Tehát hetente 1x lenne használva a vinyó kb. pár percre. Néztem az nbase rackjét, amiből van az olcsóbb, ami csak USB 2.0. Szerinted erre a felhasználásra megfelelne? Most a vinyó sata porton, 95 MB/s körül ír, az USB 2.0-val ez mennyi lenne kb.?

Továbbá az nbase házai (USB 3.0 is) nem tudják alapból a leválasztást? Ennek mennyire fájó a hiánya? Ergo ha csak kihúzom a kábelt, akkor nem sérülhet a vinyó? Illetve az USB 2.0-ás modellnél utólag beállítható a leválasztás funkció?

Köszönöm :)

(#4448) King Unique válasza Castell (#4446) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ilyen felhasználásra akár egy USB 2.0-s külső ház is megfelelhet, de az említett típus ezen változatával itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat. Továbbá manapság inkább már USB 3.0-s külső házakat érdemes venni. Ha a gépen is van USB 3.0 port, akkor utóbbiaknál elérhető lenne kb. ugyanaz a sebesség, ami SATA-n. Egyébként az összefoglalóban és ezen hozzászólásban van infó arról, hogy milyen adatátviteli sebességeket lehet elérni az egyes USB-szabványoknál. De ezek a maximumok, ellenben az már az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet, hogy kinél mennyi lesz a konkrét érték.

A másik külső házas topikban volt szó a leállítás és egyéb dolgok jelentőségéről is. Leválasztás után a HDD leállítása amúgy inkább a 2,5"-os típusoknál lényegesebb. A firmware-t piszkálni és ezzel az egyes funkciók működésén változtatni a megfelelő USB 3.0-s külső házaknál van lehetőség. De ez is csak opcionális, illetve max. szükség esetén és csak saját felelősségre alkalmazandó!

[ Szerkesztve ]

(#4449) Castell válasza King Unique (#4448) üzenetére


Castell
aktív tag

Ok, köszönöm a mindent kielégítő választ. Az nbase USB 3.0-s rackjével szemezek, viszont lehet, hogy fontos lenne a hdd leválasztása utáni leállás. A leírás egy kicsit nekem zavaros, ezért megkérdezem: firmware frissítés nélkül, tehát a rajta lévőben lehet ezt a funkciót módosítani?

(#4450) King Unique válasza Castell (#4449) üzenetére


King Unique
titán

Ezen funkciók megléte eleve a firmware-től és annak beállításaitól függ, tehát csak a firmware piszkálásával lehet módosítani őket. Magát a működését viszont egyéb dolgok is befolyásolhatják, amiről pl. az alábbi kérdésre adott válaszban is volt szó. De amúgy egyik sem feltétlen létszükséglet, mint az az előző válaszban már említve volt.

Ha annyira fontos számodra a leválasztás utáni leállítás, akkor másik opció az olyan külső ház megvétele, amelynél ez gyárilag működik. Sőt, vannak olyan típusok, amelyeknél az alvó mód is. Az összefoglalóban ilyen külső házakra szintén vannak példák.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.