Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4551) pinnacle válasza King Unique (#4550) üzenetére


pinnacle
nagyúr

OK! Köszönöm a segítséged!

(#4552) StormMan


StormMan
tag

Sziasztok,

tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Sharkoon Rapid case-ek(USB2.0) után beruháztam néhány quickport(USB2.0+eSATA) dokkolóra is. Mivel semmilyen problémám nem volt a márkával és a felsorolt termékekkel, logikusnak tűnt USB3.0-ás QuicPort XT V.2-ket vásárolni. Egyet vásároltam februárban egyet pedig egy hete. 4TB-os WD Blue-val használom zenei instrumentek valamint grafikai sample munkáim mentésére. A korábban használt 4TB-os merevelemezt beraktam az új dokkolóba, csak egy 16TB-os partíciót láttam rajta, visszaraktam a régibe ott láttam a tartalmát és meg is tudtam nyitni. A GPT MGR és a HDD probléma szekcióba írtam erről a problémáról, de nem kaptam semmilyen választ, így elkezdtem a tesztelést egy hideg tartalék 4TB-os merevlemezzel.

Új dokkolóba formáz, minden rendben van régibe át rak, csak 16TB-os használhatatlan partíció látszik. Tehát az eszközök valamit máshogy kezelnek egymáshoz képest, így nem lehet oda vissza cserélgetni bennük a merevlemezeket. Hard disk sentinel-ben elkezdtem végig nézni a csatlakozási paramétereket és az eszközből kiolvasott adatokat.

Az új egy hete vásárolt dokkoló esetén az interface az alábbi értékkel szerepelt: SAT Standard USB/ATA (4K)
A Szektoronkénti bájtok mellett pedig ez: 4096 [Advanced Format] (4K)
Ezek az értékek ugyan így néztek ki a februárban vásárolt dokkoló esetén is annyi különbséggel, hogy nem szerepelt bennük a 4K jelzés.

Ezt a témát olvasgatva itt a fórumon, szétszedtem mind a két dokkolót és megnéztem a chipeket.
Februári Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 – Jmicron JMS567
Októberi Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 – Jmicron JMS578

Ezt követően megkerestem mind a kettőhöz az elérhető legutolsó firmwaret, és frissítettem.
JMS567 – 138.01.00.01
JMS578 – 124.01.00.02

Tapasztalat:
Mind a két eszközben lehet oda vissza cserélgetni a lemezeket, az interface és a szektrononkénti bájtok paraméter esetén már nincs ott a 4K. Hiba nélkül működnek a merevlemezek, írás/olvasás terén sincsen probléma, sőt eddigi 95MB/s helyett 130/150MB/s sebességet produkálnak USB3.0->USB3.0 másolás esetén.

Probléma okozója:
a két chip között változtattak a advanced format használatán, ezért az új vezérlő(JMS578) 4096 byte-os cluster méretezést használt a formázáskor, míg a régebinél (JMS567) 512 byte volt. Ezeket az értékeket csak a vezérlő és a merevlemez által támogatott értékek között lehet módosítani, Az én esetemben, nem volt olyan lehetőség ami mind a két dokkolónál működött volna, A FW frissítés ezt megoldotta, mert default, értékként úgy formáz, hogy nincs vele problémám, bárhpva csatlakoztatom a merevlemezt(USB3.0, SATA, eSATA) Tehát a formázás és partíciónálás máshogy történik meg a két chip esetén hiába azonos a dobozra írt model neve.

(#4554) King Unique válasza StormMan (#4552) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nemrég egy másik hozzászólásban szóba került ez a téma, illetve ilyen nemcsak SATA - USB, hanem akár USB - USB között is előfordulhat. Például ITT említve volt, hogy USB-s háttértáraknál lehetnek eltérések a logikai / fizikai szektorméretek kezelése között. Illetve gyári kiszerelésű külső HDD-knél is trükköztek ezzel (példa), azért hogy pl. az XP kezelni tudja MBR alapon a 2 TB-nál nagyobb köteteket. Viszont mivel egy ideje végét ért a támogatása, ezért már nem / kevésbé erőltetik a gyártók az ilyen megoldásokat.

Egyébként ezen valóban csak egy másik firmware képes változtatni. A firmware-ek gondolom a station-drivers oldaláról lettek letöltve. Azonban az igazi és a hivatalos megoldás az lenne, ha a dokkoló gyártója biztosítaná a firmware-t. De ez általában ritka és pl. jelen esetben az említett modellnél sincsen a gyártó oldalán. Tehát szükség esetén külső forrásokból kénytelen a user beszerezni. De mindegy, a lényeg, hogy sikerült megoldani.

Köszönjük a tapasztalatok megosztását és a részletes beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#4555) ricsif12 válasza ricsif12 (#4530) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Szóval csütörtökön vettem egy Kolink HDSUB3U3 házat, amivel viszont tökéletesen megy azóta is a WD Red 3TB, Beelink Mini MX III kombó.
Egyéb tapasztalatom nincs a Kolink házzal, max a fizikai felépítésével:
gyengébb minőségűnek tűnik, mint a Sharkoon Swift Case PRO USB3.0, ráadásul a bepattintható közdarab (amivel a házban található sínbe lehet becsúsztatni) nem túl jól kapcsolódik (a HDD-n található menetes furatokba kell bepattintani, viszont nem is tökéletes a két pöcöknek a távolsága), cserébe nem karcolja szét, ahogy a Sharkoon a ház belső részét, illetve a sínnek a szélét (persze ezek összeszerelve nem nagyon látszódtak a Sharkoonon, de azért mégse gondolnám túl jó megoldásnak).

A4 Teamnél vettem a Borárosnál, kifejezetten pozitív tapasztalat volt, nagyon segítőkészek voltak.

(#4556) pinnacle válasza ricsif12 (#4555) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Ha nem használod a HDD-t elmegy alvóba, illetve a box kikapcsolásával a leáll?

(#4557) ricsif12 válasza pinnacle (#4556) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Nincs tapasztalatom vele (pl. Manjaro Linux visszaosztása folyamatosan megy), én épp azt szeretném, hogy ne pihenjen le (emiatt is WD Redet vettem, hadd menjen folyamatosan), a TV Boxot emiatt nem is szoktam kikapcsolni.
Ha hazamegyek megnézhetem, hogy mit csinál, ha kikapcsolom a TV Boxot, bár elég halk, de talán a LED villogásából tudok következtetni.

(#4558) pinnacle válasza ricsif12 (#4557) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Lehet, akkor lesz "leállítós" külső ház. :) Nekem is WD Red-em van. Én simán hallom amikor pörögnek a lemezek. Neked annyira csendes, hogy nem is lehet hallani?

(#4559) ricsif12 válasza pinnacle (#4558) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Elég távol van (ráadásul takarásban), illetve a két gyerek miatt mindig van alapzaj :-) szóval abszolút nem figyeltem eddig.

(#4560) ricsif12 válasza pinnacle (#4558) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Lekapcsoltam a TV boxot, de előtte is annyira halk volt, hogy igazából nem merném azt mondani, hogy leállította a HDD-t; a LED folyamatosan kéken égett (amikor pörög a HDD, akkor villogni szokott).

A leállás az áramszámla, vagy a hang miatt fontos?

(#4561) pinnacle válasza ricsif12 (#4560) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! :) Csak gondoltam feleslegesen ne menjen, illetve a ház is melegszik, ilyen üresjáratban is.
Meg tudnád hallgatni a külső házat, amikor a box ki van kapcsolva? Nekem kifejezetten hallható, olyan súrlódás hangja van. LED szerintem csak akkor villog a ha olvas vagy ír a lemez. Illetve ha van még energiád, ki próbálnád azt, hogyha nincs a boxra csatlakoztatva, külső ház bekapcsolása után felpörögnek a lemezek vagy csak a boxhoz való csatlakozás után?

(#4562) ricsif12 válasza pinnacle (#4561) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Kikapcsoltam bő fél órára, hangra megint nem hallottam semmit, viszont megfogva a házat még langyos volt, illetve finom rezgést is éreztem, szóval szerintem ez se áll le.

"nincs a boxra csatlakoztatva, külső ház bekapcsolása után felpörögnek a lemezek vagy csak a boxhoz való csatlakozás után":
már a külső ház bekapcsolása után felpörgött.

Még megnéztem a régi (bekapcsológomb nélküli) Medion házamat (bár abban WD Green van, mivel az csak 2TB-ig kezeli a HDD-t), de bedugva a delejt, az is felpörgött... mert még arra gondoltam, hogy szívesen elcserélem egy másik házra, ha tényleg a bekapcsológomb (hiánya) a kulcs.

Kéretlen tanácsként esetleg valami nagyobb, olcsó pendrive nem működhet? Mert az jóval kevesebbet fogyaszt, és tuti nem lesz fizikai hangja (vagy csak a denevérek hallják :-) ).

[ Szerkesztve ]

(#4563) pinnacle válasza ricsif12 (#4562) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi szépen! Mostani 2TB WD Red-et lenne jó továbbra is használni. Úgy néz ki, nincs más megoldás, odaadom a WD Elementsemet, Red-et meg berakom a PC-be.

[ Szerkesztve ]

(#4564) Isual


Isual
veterán

Sziasztok!

Az ügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy nekem van egy 2TB-os WD Caviar Green HDD-m a rendkívül halk, szinte néma rendszeremben és nagyon zavar a hangja. A tervem az lenne, hogy ezt valahogy ki szeretném kapni a gépből és valamilyen költséghatékony formában kvázi külső HDDvé alakítani, hogy USB 3.0-val még a rajta lévő adatok elérhetők legyenek, illetve tovább tudjam használni. A helyere egy 500-as SSD megy, de ez nem igazán lényeg.

Szóval milyen megoldást ajánlotok ehhez a tervemhez, amibe ezt a HDD-t bele tudnám rakni és USB 3-mal külső vinyóként tovább használni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#4565) King Unique válasza Isual (#4564) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez egy 3,5"-os SATA-s HDD, amihez általánosan megfelel nyilván minden olyan USB-s külső ház, dokkoló, adapter stb., ami tud ilyen merevlemezt kezelni. Az összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, illetve a táblázatban ajánlott külső házak. Valamint, ha utóbbiaknál egy olcsóbb típus kell, akkor az összefoglaló mellett pl. ebben és ebben a hozzászólásban is volt szó ilyenekről.

Amit még fontos megemlíteni, az a SATA-n / USB-n particionált merevlemez oda-vissza történő kezelése, amiről nemrég pl. az alábbi kérdésre adott válaszban is volt szó. Viszont jelen esetben a HDD csak 2 TB-os és vélhetően MBR partíciós tábla van rajta. Vagyis elvileg nem kellene gondot okoznia az USB-s használatnál annak, hogy SATA-n lett inicializálva és particionálva.

[ Szerkesztve ]

(#4566) Isual válasza King Unique (#4565) üzenetére


Isual
veterán

Köszönöm a választ!

Ez - [link] - ajánlott, jó lehet? Olcsóbb kicsit mint a Captiva :U Jó ez is, vagy inkább legyen a ez a Captiva - [link]?

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#4567) King Unique válasza Isual (#4566) üzenetére


King Unique
titán

Konkrét tapasztalat azokkal a külső házakkal van, amelyek szerepelnek beszámoló és / vagy teszt formájában az összefoglalóban, valamint annak táblázatában. Az említett modellről nemrég készült egy rövid beszámoló, de más tapasztalat nem nagyon van vele ebben a topikban. A másik külső házzal már inkább, illetve legutóbb pl. ebben a hozzászólásban említve volt róla néhány lényeges infó.

[ Szerkesztve ]

(#4568) Isual válasza King Unique (#4567) üzenetére


Isual
veterán

Kipróbálom, köszi!

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#4569) Fristi


Fristi
csendes újonc

Sziasztok!
Adott egy 263922Seagate 10TB IronWolf 3,5" SATA3 7200RPM 256MB lemez. Erre szeretnénk valamilyen úton módon kimásolni egy NAS tartalmát PC-n keresztül. Létezik olyan megoldás, ami külső usb csatlakozáson keresztül ezt lehetővé teszi? mert a külső USB rack- 1 terránál elkezdte I/O: hibaüzenetet írni és nem másol, pedig a lemez méretét látja. Vagy valaki 10 TB_os lemezt rakott már PC-be? Nem tudom a megoldást sajnos, pedig nagyon ki kellene menteni az adot és 10 TB.

Köszönöm.

(#4570) King Unique válasza Fristi (#4569) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A külső ház felől a követelmény annyi, hogy USB-chip firmware szinten támogassa, illetve tudja kezelni jelen esetben a 10 TB-os merevlemezt. Az erre vonatkozó infót rendszerint feltüntetik a gyártó oldalán, mint pl. a Swift Case Pro esetében is. Tehát, ha a külső házad ilyen téren biztosan OK, akkor normál esetben rendben hozzá kellene tudni férni a HDD teljes tartalmához. Illetve arra / arról másolni annak teljes tárolókapacitását kihasználva. Ha a külső házban lett inicializálva és particionálva a HDD, akkor meg pláne, mivel nem fog bekavarni az sem, amiről nemrég ebben és ebben a hozzászólásban volt szó.

Ha a másolásnál gond van, akkor az lehet pl. adatkapcsolati hiba is csatlakozási problémák, illetve egy rossz USB-kábel miatt. De akár magával a külső házzal is lehet gond, vagy a merevlemezzel. Valamint akár az adott hardver- és szoftverkörnyezet is okozhat problémát és lehetőség szerint célszerű másik gépen és / vagy másik OS alatt is kipróbálni az eszközt. Viszont esetedben, ahogyan a külső ház pontos típusa, úgy bizonyos egyéb konkrétumok sem ismertek.

[ Szerkesztve ]

(#4571) kutga


kutga
nagyúr

Hölgyek/Urak

Nemrég vásároltam egy WD Purple 4TB 5400rpm 64MB SATA3 WD40PURZ merevlemezt és bele szeretném rakni egy hűvös házikóba (média lejátszó mellé lesz).

Az összefoglalóban szereplő SHARKOON Swift Case PRO USB 3.0-t néztem ki, de elég borsos az ára, van esetleg valami olcsóbb alternatíva? :)

Let the Zone take me if I am.

(#4572) King Unique válasza kutga (#4571) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha olcsóbb külső ház kell, akkor az összefoglalóban olyanokra is akad példa. Illetve pl. ebben és ebben a hozzászólásban szintén említve voltak ilyenek. Viszont, ha egy 4 TB-os HDD kezelése a cél, akkor pl. az utóbb említett USB 2.0-s modell helyett nyilván inkább USB 3.0-sat célszerű venni.

Aztán, ha egy médialejátszóhoz csatlakoztatva lesz használva a külső merevlemez, akkor arra kb. ugyanaz vonatkozik, mint ami egy másik topikban le volt írva a tv-s használatnál. Persze egy 3,5"-os modellnél a tápellátás nyilván OK lesz, de attól még a többi dologra érdemes odafigyelni. Pláne, hogy az ilyen készülékeknél pl. a 2 TB feletti, illetve a GPT-re inicializált lemezek kezelése sem feltétlen működik minden esetben (példák).

[ Szerkesztve ]

(#4573) kutga válasza King Unique (#4572) üzenetére


kutga
nagyúr

Oké köszi!

Szerintem maradok ennél. Amúgy egy Raspberry Pi 2 a lejátszó, Kodival, most két, darabonként 1 TB-os merevlemez van rákötve (egy 2,5", egy másik 3,5").

Let the Zone take me if I am.

(#4574) Nabuk


Nabuk
csendes tag

Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Kiszemeltem egy Sharkoon Swift Case Pro házat, amibe egy 4TB IRONWOLF HDD kerülne. Egy házi felhőt szeretnék létrehozni, torrentezni is fogok vele.

Az alvó mód mennyire tud bezavarni? Ha más eszközről akarom elérni, "felébred"? és mi van torrentezés esetén, ha valaki tőlem szeretne tölteni?

Az alvó módot ki lehet kapcsolni?

Előre is köszönöm a válaszokat

(#4576) King Unique válasza Nabuk (#4574) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A gyártó oldalán is le van írva, hogy ez a külső ház támogatja az alvó módot, ami alapértelmezetten 30 perc után lép működésbe. De ez nyilván üresjáratban értendő, amikor semmi nem használja a lemezt. Ellenben, ha nincsen meg jelen esetben a 30 perc tétlen állapot, illetve közben aktív lemezműveletek vannak stb., akkor nyilván nem fog alvó módba váltani. Valamint a gyári értéket bizonyos esetekben akár az OS energiagazdálkodási beállításai is felülírhatják. Ezekről a témához kapcsolódó topikokban is volt szó pl. ebben és ebben a hozzászólásban.

Ha alvó módba kapcsolt a külső ház, akkor abból nyilván felébred, ha pl. az OS, vagy valamely program hozzáférést intéz a benne a lévő merevlemezhez. Max. kell neki pár másodperc, amíg teljesen felpörög a merevlemez. Legalábbis ez az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (PC & Mac + desktop OS) működni szokott. Ellenben eltérő környezetben már nem feltétlen, ahogyan maga az alvó mód, a szoftveres leválasztás / készülék kikapcsolása utáni leállítás stb. funkciók sem. Erre jó példa egy fórumtárs esete.

A gyárilag beállított alvó módot csak firmware szinten lehet véglegesen módosítani, illetve kikapcsolni. Viszont ez hivatalosan akkor opció, ha a külső ház gyártója ehhez biztosít programot, illetve firmware-t. Ami általában ritka és az említett külső háznál sincsen ehhez szoftver a gyártó oldalán lévő letöltéseknél. Tehát jobb híján csak a külső firmware-es megoldás marad ilyen célra, amelyek használatával és a firmware-frissítés menetével kapcsolatos infók megtalálhatók az összefoglaló megfelelő fejezetében (ASMedia). Viszont ez egy nem hivatalos megoldás és nyilván csak saját felelősségre javasolt próbálgatni!

[ Szerkesztve ]

(#4577) friccccc


friccccc
tag

Üdv

A captiva racket néztem ki, de meg nm igazán találom neten , vagyis amit találtam több mint érdekes aqua oldalán. Usb 2.0án belül írja usb 3.0át.... stb ....:S
Aqua Captiva
Tudna esetleg valaki linket adni nekem? vagy csak az oldal feltöltői......aquánál.............. :(
Van esetleg valami amire figyelni kell vételnél, v ebből csak simán captiva 3,5" és kész?
.

(#4578) King Unique válasza friccccc (#4577) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy korábbi kérdésre adott válaszban le volt írva a lényeg az USB 3.0-s Captiva külső házra vonatkozóan. Tehát 13NS-20564685 azonosítóval kell keresni! De van belőle elvileg 13NS-20939685 azonosítós modell is ezüst színben, viszont ez utóbbit a hazai boltok jelenleg már nem nagyon forgalmazzák.

Egyébként mindig a gyártó oldala a mérvadó, az ottani információk, képek, modellszám stb. Ellenben az egyes webshopokban előfordulhat, hogy a termékről feltett kép, vagy éppen bizonyos feltüntetett jellemzők pontatlanok. De mondjuk van ahol oda is írják, hogy pl. az adott kép csak illusztráció.

[ Szerkesztve ]

(#4579) friccccc válasza King Unique (#4578) üzenetére


friccccc
tag

:R

(#4580) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Lehet mégis van olyan 3,5"-es, saját tápos külső ház, ami leállítja a lemezt média boxnál is. :) Swift Case Pro Combo-t vettem. Először semelyik számítógépem nem ismerte fel, azt hittem azért, mert előtte Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0-val volt formázva a vinyó, de a hozzáadott kábel volt rossz, mert másikkal már működött. Kipróbáltam Androidos lejátszóval, kikapcsolás után semmi nem történt, 20-30 perc után viszont leállt. Egyébként PC-nél sem áll le rögtön. Illetve ennek a piros LED-je csak akkor villog, ha lemezművelet van.

(#4581) pinnacle válasza pinnacle (#4580) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Combo-nál nem vacakoltak. Akkor is leáll 30 perc múlva, ha semmihez sincs csatlakoztatva. Mióta kerestem ilyen külső házat. :)

[ Szerkesztve ]

(#4582) King Unique válasza pinnacle (#4580) üzenetére


King Unique
titán

Előfordulhat néha gyárilag hibás USB-kábel, akadt rá példa más külső házaknál is. Ilyenkor lehetne akár garanciális cserét is kérni, de ha maga a külső ház és a tápegység OK, akkor nem feltétlen érdemes. Pláne, hogy ilyenkor heteket, vagy extrém esetben akár hónapokat is várni kell rá. Egyszerűbb inkább cserélni a kábelt, pláne ha van kéznél hasonló.

A Swift Case Pro Combo esetében nem írja a gyártó oldala az alvó mód támogatását, mint a Swift Case Pro USB 3.0-nál. De ezek szerint előbbinél is működik. Vagy ilyenkor a merevlemez leállása mellett maga a külső ház is kikapcsol teljesen? Bár utóbbihoz elvileg a tápkapcsolóval kellene áramtalanítani. De ugye az a fontos, hogy a médialejátszóhoz csatlakoztatva is működik, még ha 20-30 perces késleltetéssel is. Vagyis végül is teljesült a korábbi kívánságod. :)

Köszönjük az információkat!

[ Szerkesztve ]

(#4583) pinnacle válasza King Unique (#4582) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Igen, van 4 ilyen kábelem, nem is tudom, hogy honnan. Lehet monitorokhoz adták régebben. Meg is kérdeztem a Sharkoontól, normális-e, hogy nem áll le a PC-vel. Majd megírom, mit mondtak.
30 perc után leáll a lemez, csak a kék led világít a házon.
PC-n kikapcsolt állapotban 2db, Swift Case Pro USB 3.0-nál a piros led is világít, Sharkoonnál azt mondták, nem szabadna, mert a piros led csak lemezműveletnél világíthat. Érdekes módon WD TV Live-nál (ezzel leáll a vinyó) néha kikapcsolt állapotban sem világít a piros led, néha viszont világít. Valami összefüggés lehet az USB-vel, mert ha kihúzom, akkor kialszik a piros led.

(#4584) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Átmásoltam pár régi videót, utána idővel meg akartam nézni mi van a lemezen, de egyik mappát sem tudtam megnyitni, sőt az intéző is leállt. Újraindítás BIOS-nál elakadt. Kikapcsolta a Combot, másik kábellel csatlakoztattam, másik USB porthoz. Most tökéletesen működik. Én még ilyet nem láttam. Mi a fene lehet ez? Mégsem jó ötlet különböző chipsettel formázott vinyókat cserélgetni, vagy ilyen lefagyás elfordulhat néha. Egyből arra gondoltam, ilyen jó, hogy van még 2 biztonsági másolatom. :) Jók ezek a 2-6TB-s vinyók, de ha annyi adat tűnik el egyszerre, elég nagy szívás lehet.

(#4585) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sharkoontól megírták, hogy ez nem kapcsol ki.
The function you mean is Power Off when Host Off function. Not all chipsets do support it. The Swiftcase Pro Combo does not.

Azt hittem alapdolog, hogy a géppel együtt a HDD is leáll. Nem is értem mire jó ez. Nekem persze boxhoz jó ez a 30 perc. :)

Este észrevettem, hogy az alvóban lévő gépnél, a Combo piros ledje is világít, úgy mint a másiknak. Kikapcsoltam a PC-t, mindkettő piros led kialudt, de egy idő után a Combo megint világított. Reggel bekapcsolásnál az első BIOS üzenetnél megállt a gép, csak a külső ház kikapcsolása után töltött be.

Napközben hosszabb tétlenség után meg akartam nyitni egy mappát, csak pirosan világított a led, de nem történt semmi. Sőt kijelentkezni sem tudtam, csak akkor ha kikapcsoltam a merevlemez házat. Ez mi fenétől lehet? Talán az a gond, hogy a Swift Case Pro USB 3.0-val volt formázva a lemez? Most leformáztam ezzel is, remélem nem lesz több gond.

(#4586) King Unique válasza pinnacle (#4585) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk érdekes a válasz, mert ha ennél a külső háznál nem támogatja az USB-chip, illetve a firmware az alvó módot, kikapcsolás utáni leállítást stb., akkor egyáltalán nem kellene ezeknek működnie 30 perc után sem. Max. akkor, ha a tápkapcsolóval áramtalanítva van a külső ház.

Ha a SATA - USB / USB - USB közötti particionálás miatt az oda-vissza történő kezelés nem tökéletes, akkor már a HDD felismerésével is gond lenne. Erről nemrég volt szó pl. ebben a hozzászólásban. Ahogyan korábban arról is, hogy egyes gépeknél gondot okozhat, megakaszthatja akár a rendszer bootolását is, ha indítás előtt csatlakoztatva van az USB-s háttértár. Illetve az USB-eszköz működése az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet. Valamint egy hibás USB-kábel és a csatlakozási problémák is okozhatnak anomáliákat.

[ Szerkesztve ]

(#4587) pinnacle válasza King Unique (#4586) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Sajnos valami nem stimmel. Most is 1-2 óta után meg akartam nyitni egy mappát, de nem tudtam. Mappa után az almappát meg tudtam nyitni, de az almappát, amiben a fájlok vannak már nem. Megint lefagyott az intéző, párbeszéd ablakot bezártam, újra akartam indítani a gépet, de nem tudtam, a piros led el kezdett világítani, csak a kikapcsolás után, sikerült az újraindítás. Visszaviszem kicserélni, remélem ez nem valami típushiba, bár így egyet sem tudnának eladni.

(#4588) King Unique válasza pinnacle (#4587) üzenetére


King Unique
titán

A leírtakból az jön le, hogy most PC-hez van csatlakoztatva és Windows alatt használod. Ha elmondásod szerint 30 perc után leáll benne a merevlemez stb., akkor alvó módba kapcsolt. Viszont, ha az OS, vagy egy program ilyenkor hozzáférést intéz a külső meghajtóhoz, akkor fel kellene pörgetnie a merevlemezt. Ez eltarthat pár másodpercig, de utána rendesen kellene működnie, hozzá kellene tudni férni a lemez tartalmához stb. Nálad talán nem pörgeti fel, vagy mi a helyzet? Illetve az USB-kábel, a fizikai csatlakozás rendben van? Mert akár az utóbbi is gondot okozhat. Nálam már előfordult külső merevlemeznél, hogy pl. letöltés közben elmozdult az USB-aljzatban a kábel csatlakozója és megszakadt az adatkapcsolat, amitől (átmenetileg) kifagyott a fájlkezelő, vagy akár maga az OS is.

[ Szerkesztve ]

(#4589) pinnacle válasza King Unique (#4588) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Nem voltam itthon, azt mondták, hogy már legalább 1 órája nem nyúltak a géphez, a lemezek mégis pörögtek. Ennek ellenére nem tudtam megnyitni a mappát. Először felvillan a piros led, majd folyamatosan világít, de nem történik semmi. Most megnézem USB 2.0-s csatlakozásnál, hátha számít valamit. Nem indult jól a dolog, hogy a gyári kábellel nem ismerte fel a PC, lehet olyan gond is, hogy csak a saját kábellel tökéletes a működés?

[ Szerkesztve ]

(#4590) King Unique válasza pinnacle (#4589) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy mit mondtak mások, az egy dolog. De nyilván az a biztos, ha te magad teszteled le. Egyébként, ha jelen esetben nincsen meg a 30 perc teljesen inaktív állapot, akkor nyilván nem fog működni az alvó mód. Erről nemrég szintén volt szó. A külső házak gyártói egyébként nyilván az eredeti USB-kábel használatát javasolják. De, ha az jelen esetben tényleg gyárilag hibás, akkor értelemszerűen kénytelen az ember másikat használni. Ha az a másik megfelelő minőségű stb., akkor normál esetben nyilván azzal is működnie kellene rendesen a külső háznak.

[ Szerkesztve ]

(#4592) pinnacle válasza King Unique (#4590) üzenetére


pinnacle
nagyúr

USB 2.0-s porton 30 perc után leállít, és mindig be tudtam lépni. Azt hittem ez volt a gond, de ma reggel megint leállt az első BIOS üzenetnél a gép, és csak a külső ház kikapcsolása után ment tovább. Ma délután folyamatosan ment a merevlemez, pedig semmit sem csináltam, amikor meg akartam nyitni egy mappát ez az üzenet fogadott.

Persze újraindításnál megint elakadt, olyan mintha betöltésnél kérdezne valamit a külső háztól, de az nem válaszol ezért leáll. Megy cserére, remélem jó lesz amit kapok.

[ Szerkesztve ]

(#4593) pinnacle válasza pinnacle (#4592) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Kicserélték. Gyári kábellel egyből felismerte a Windows, 30 percenként leállt, de utána meg tudom nyitni a mappát, almapát, fájlt. 3-4 óráig nem használtam a gépet. Megint lefagyott, amikor az almappát meg akartam nyitni. Másik helyen eljutottam a fájlig, ott meg akkor fagyott le. Mintha addig jutna el, ameddig már korábban is voltam. Újraindítani persze csak resettel lehetett, Bios első üzenetén akkor jutott tovább ha kikapcsoltam a külső házat.

Mi lehet a gond? Persze már senki sem vesz ilyet az USB 2.0 miatt, de nekem pont jó lenne média boxhoz. Egyébként ott is lefagy, csak a piros led villog, ha sokáig nem volt használva.

[ Szerkesztve ]

(#4594) pinnacle


pinnacle
nagyúr

1 óra után kezd el a piros LED világítani, ilyenkor ha meg akarom a mappát nyitni, lemez felpörög, led villog, de nem történik semmi.

(#4595) King Unique válasza pinnacle (#4593) üzenetére


King Unique
titán

Arról ugye az előző válaszokban volt szó, hogy ha alvó módba vált a külső ház, akkor abból normál esetben fel kellene tudni ébrednie, amint egy folyamat hozzáférést intéz hozzá. Ha ez röviddel az alapértelmezett 30 perces leállítás után megtörténik, ellenben egy hosszabb inaktív állapot után nem, akkor az érdekes. Ugyanis normál esetben nyilván akár 3-4 óra inaktivitás után is működnie kellene. Ha pl. másik HDD-vel, másik USB-kábellel, másik PC-n, illetve másik desktop OS alatt is ezt csinálja és utóbbinál nem valami energiagazdálkodási beállítás kavar be, akkor ezzel nem feltétlen lehet mit kezdeni. Pláne, ha ugyanilyen környezetben másik külső háznál rendben működik ez a funkció. Esetleg talán a firmware-t lehetne piszkálni, de az az itteni tapasztalatok alapján inkább az egyes USB 3.0-s JMicron vezérlőknél lehet opció.

Egyébként, ha már legutóbb felvetted a gyártóval a kapcsolatot, akkor akár ezt a problémát is lehetne feléjük továbbítani. Ha nem az adott hardver- és szoftverkörnyezettel van gond, hanem magával a külső házzal, akkor arra megoldást is nyilván ők tudnának találni, kiadni hozzá pl. egy új firmware-t stb.

[ Szerkesztve ]

(#4596) pinnacle válasza King Unique (#4595) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Igen megírtam a Sharkoonak is. Ugye annak kicsi az esélye, hogy a WD Red 2TB romlott el, ami idáig jól működött a WDTV Live+SHARKOON Rapid-Case 3.5" SATA USB3.0-al. Itt a médiabox a vinyót is leállítja egyből. Igaz néha világít idővel a piros led, pedig a Sharkoonnál azt mondták, nem szabadna, mert az lemezműveletet jelez. PC-nél mindig világít kikapcsolás után.

[ Szerkesztve ]

(#4597) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sharkoonnál azt mondták, hogy szerintük ez USB driver hiba vagy a HDD rossz. Ez nem lehet, mert különböző géppel próbáltam, Android boxxal is, illetve a WD Red 3.5" 2TB, Swift Case Pro USB 3.0 külső házzal tökéletes működik. Sajnos vissza kell küldenem.

(#4598) King Unique válasza pinnacle (#4597) üzenetére


King Unique
titán

Ha ugyanezzel a HDD-vel másik külső házban rendben működik alvó módból a visszatérés, akkor nem a HDD okozza itt a problémát. Tehát marad a külső ház és az adott hardver- és szoftverkörnyezet. Utóbbit illetően a működés szempontjából ugye a PC & Mac + desktop OS környezet az elsődlegesen mérvadó. Az addig OK, hogy kipróbáltad másik gépen is, de itt maga az OS is fontos. Tehát nemcsak egy bizonyos Windows-verzióval, hanem másikkal is célszerű lenne kipróbálni. Valamint pl. egy pendrive-ról bebootolt Live Linux alatt, ha nincsen natívan telepítve. Vagy akár Macen és macOS alatt is, ha van rá lehetőség. Ha eltérő hardveres konfigurációkon, illetve eltérő asztali operációs rendszerek alatt egyaránt jelentkezik a probléma, akkor még inkább a külső ház felé billen a mérleg.

Aztán, hogy az említett modell alapból ilyen, vagy csak te fogtál ki újfent "hibás" példányt, az már más dolog. De, ha a gyártó részéről más javaslat nincsen, másik firmware-t nem tudnak hozzá biztosítani stb., akkor marad a garanciális csere. Vagy, ha nem akarsz vele tovább kísérletezni és az interneten rendelted, akkor akár a 14 napos elállás is opció lehet. Aztán, hogy milyen külső házat kelleni venni helyette, aminél a médialejátszón is rendben működik a leállítás, az jó kérdés.

[ Szerkesztve ]

(#4599) pinnacle válasza King Unique (#4598) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Nem cserélem tovább, visszaküldöm. Úgyis Androidos boxhoz vettem. Ezzel a házzal nincs tapasztalat, mert már senki sem vesz USB 2.0-s külső házat.

(#4600) #41133696


#41133696
törölt tag

Az ötödik SSD kerül a gépemben, ezért: a 3 TB-os WD HDD-mnek rendeltem egy ilyet:

Sharkoon Swift Case Pro 3.5" USB 3.0: Amint megérkezik majd csinálok róla videót :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.