Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4951) tomi5244


tomi5244
őstag

Üdv!

Sokak által ajánlott Sharkoon Swift Case PRO házat néztem ki. Sokkal többet nem szánnék rá, egy 6TB-os RED HDD kerülne bele. Kezdő kérdésem lenne :B HDD behelyezésekor formázza a lemezt, vagy simán egyből olvasható a már rajta lévő adatokkal? :)

Néha van, hogy hoznak hozzám lementeni való lemezeket, szóval - fapados megoldásként ugyan - de dokkolóként is használnám. Tudom, hogy vannak erre specifikus eszközök is, de pluszba nem költenék ilyenre.

Továbbá egy Synology NAS-ra lenne kötve, az alvó módot jól kezeli vajon az a rendszer?

Köszi!
T

(#4953) King Unique válasza tomi5244 (#4951) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Maga a külső ház a HDD-t nyilván nem particionálja, nem formázza (újra) automatikusan. Azt a felhasználónak kell külön megtennie az operációs rendszerben, ha particionálatlan a HDD. Ha már particionálva van, akkor viszont normál esetben nyilván nem. Más esetben viszont igen, ha belefut abba a problémába, ami pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van. Ráadásul a Swift Case Pro esetében vegyesek ilyen téren a tapasztalatok, amiről ugyancsak volt szó itt a topikban. Ha olyan külső ház kell, aminél biztosan nem okoz gondot a máshol SATA-n / USB-n particionált és pláne 2 TB feletti, GPT sémát használó HDD-k kezelése, nem kell emiatt újraparticionálni őket, akkor az utóbbi hozzászólásban arra is említve vannak példák.

A Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 külső háznál fel van tüntetve a gyártó weboldalán lévő specifikációban, hogy támogatja az alvó módot, 30 perc teljes inaktivitás után vált készenléti (alvó) módba. Ez az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (PC, Mac & desktop OS) nyilván megfelelően szokott működni, viszont ettől eltérőnél már nem feltétlen, avagy bizonyos esetekben akár totál lutri lehet. Vagyis azt már a Synology NAS topikban lenne célszerű megkérdezni, hogy ahhoz csatlakoztatva a Swift Case Pro, vagy akár másik külső házat megfelelően működne-e.

[ Szerkesztve ]

(#4954) tomi5244 válasza King Unique (#4953) üzenetére


tomi5244
őstag

Köszi!

Chieftec CEB-7035S házikó elnyerte a tetszésem, bár 2x annyiba kerül. :) Viszont minőségibb darabnak látszik. Annyi, hogy nem találok infót a maximálisan kezelt tárkapacitásról.

Érdeklődöm majd a Synolgy fórumon is, bár szerintem az általad fogalmazott eredményre fogok jutni: Lutri, vagy jól kezeli vagy sem, legfeljebb ha huzamosabb ideig nem használom majd, akkor lekapcsolom.

T

(#4955) King Unique válasza tomi5244 (#4954) üzenetére


King Unique
titán

Elnézve a Sharkoon és a Chieftec árát a hazai boltokban, az utóbbi valóban drágább, de azért nem kerül 2x annyiba. Amúgy meg nem feltétlen kötelező azt választani, pláne ha találsz olcsóbbat, ami az említett kritériumnak megfelel. Viszont olyan téren itt a topikban eleve nincsen minden külső házzal tapasztalat, valamint korántsem mindenki úgy használja őket, hogy a PC-ben SATA-n particionált és adatokkal megpakolt HDD-t rakják bele, avagy fordítva. A normál eset az, amikor az adott külső házban USB-n történik a HDD (első) particionálása, majd a további használata és egyben az adatok rámásolása. Ott nyilván nem lesz gond emiatt a HDD, illetve a rajta lévő kötet kezelésével, valamint az adatokhoz történő hozzáféréssel.

A Chieftec külső háznál a max. tárolókapacitás kezelésére vonatkozó információt a gyártó weboldalán sem találni. De egyrészt a 3 TB-os HDD biztosan OK az előbbi válaszban linkeltek alapján. Másrészt mivel USB 3.0-s típus, ezért valószínűleg annál nagyobbat is kezel. Arról pedig pont nemrég volt szó a külső merevlemezes téma fő topikjában, hogy a külső házaknál a gyártók által megadott limit sem feltétlen teljesen fix minden esetben.

[ Szerkesztve ]

(#4956) tomi5244 válasza King Unique (#4955) üzenetére


tomi5244
őstag

Értem, végül is a fő felszanálás az általad is említett mód lesz. Belerakom a HDD és formázom, utána pedig remélhetőleg évekig nem lesz vele gond :)

A néha néha dokkolóként is használt ötlet akkor jött, mikor elgondolkodtam, ha hoznak nekem mentésre szorult lemezt, akkor ne keljen a gépet szétszedni, ha már van egy könnyebben szerelhető ház a közelben. :)

Meglátom még, körül nézek a piacon. Továbbá jó lenne biztosra tudni, hogy mennyit kezel a Chieftec, mivel 6TB-nál kisebb lemez nem nagyon jöhet szóba ;)

Szerk: Esetleg két fiókos külső házat tudnál még ajánlani?

T

[ Szerkesztve ]

(#4957) King Unique válasza tomi5244 (#4956) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak néha-néha kellene másik HDD-t beletenni, akkor egy külső ház is megfelelhet erre a célra. Viszont ha gyakrabban, akkor eleve inkább dokkolót, vagy IDE/SATA-USB adaptert lenne célszerűbb venni és használni. Az összefoglalóban az utóbbiakra is vannak példák, de jóval kevesebb mint külső házra, mivel a topik elsődlegesen a külső házakkal foglalkozik.

A kétlemezes külső házaknál megint hasonló a helyzet, mivel ebben a topikban elsődlegesen az egylemezes típusokkal vannak tapasztalatok. Akad ugyan kétlemezes (példa), sőt akár négylemezes (példa) modellekkel is némi, de azokkal az előbbiek értelmében már jóval kevesebb. A többlemezes külső házak egyébként eleve drágábbak, mint az egylemezes típusok, valamint a többlemezeseknél a HDD-k kezelése (pl. JBOD, RAID) is megint más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#4958) tomi5244 válasza King Unique (#4957) üzenetére


tomi5244
őstag

Köszi az instrukciókat!

Nézelődtem, és találtam használtan egy RaidSonic IB-3620U3 példányt. Kicsit "sufnizott" , de akár még jó is lehet. Gyári oldal szerint elboldogul a 3TB-nál nagyobb lemezekkel is, de ha 2x3-tud, nekem már az is elég.

(#4959) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

Létezik ennek a kategóriának (dokkoló) Ferrarija? Nem az aranyozott gyémántberakást hiányolom, hanem ami szarrá van árnyékolva, minden minőségi benne, amivel ha gond van, akkor már csak a szabvánnyal lehet gond, mással nem. Az eddigi összes próbálkozásom, minden felállásban (vinyó, dokkoló, gép, oprendszer) csődöt mondott, állandóan leszakad másolás közben az egész cucc, usb porttal együtt. Szóval van olyan megoldás ami nem ez a hagyományos "falura jó lesz - vagy nem" típus? Ma már szinte egyáltalán nincs olyan ház amiben belső 5.25" hely lenne hotswap racknek, az usb 2.0 pedig nagyon lassú. A 3.0 meg nem működik (nálam). Az összes minőségibb(nek gondolt) dokkolót, kábelt kipróbáltam már ebből a kínálatból, de semmi.

[ Szerkesztve ]

(#4960) King Unique válasza Dr. Akula (#4959) üzenetére


King Unique
titán

Ebben a topikban már csak a témájából adódóan is inkább külső házakkal van több tapasztalat, míg dokkolókkal jóval kevesebb. Az összefoglalóban, illetve a topik hozzászólásai között van összességében néhány beszámoló és teszt dokkolókról is, de ez minden.

A topik téma-összefoglalója a gyakran ismételt kérdések fejezeten belül az adatkapcsolat megszakadásának problémájára is kitér. Ott le vannak írva a lehetséges okok és az azokhoz tartozó megoldási javaslatok. Tehát ilyenkor nem feltétlen maga a külső ház, dokkoló stb. a hiba forrása, lehetnek egyéb okai is az adott hardver- és szoftverkörnyezeten belül. Ha esetedben eddig minden USB 3.0-s tárolóeszköz ilyen hibát produkált USB 3.0-s csatlakozásnál, az eleve abnormális és érdemes lenne a végére járni, kideríteni a probléma okát.

[ Szerkesztve ]

(#4961) Dr. Akula válasza King Unique (#4960) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Szeretném is, de a vízéren kívül más ötletem már nem maradt. :D Ezért kérdem hogy ebből létezik-e ilyen bestof cucc, aminél kizárhatom hogy a gány minőségből ered a probléma. Régebben még minden nevesebb gyártó (Thermaltake, Cooler Master, Enermax, Scythe, stb) csinált külső házat, dokkolót, ma már szinte csak nonamekkel lehet összefutni, amiről azt se tudom hogy thaiföldön vagy vietnamban hamisítják, és hát simán elhiszem hogy önmagában is ennyit tud csak.

(#4962) King Unique válasza Dr. Akula (#4961) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki, hogy az összefoglalóban ennél a problémánál említett dolgok mind le lettek-e csekkolva, a megoldási javaslatok ki voltak-e próbálva stb. Illetve hogy csak nálad produkálták azok a külső házak és dokkolók ezt a hibát, vagy másik gépeken, másik operációs rendszerekkel is. Ha csak az előbbi, akkor nyilván nem lehet azt mondani, hogy alapból így működtek azok az eszközök és egyáltalán nem voltak jók, sőt az esetleges gyengébb minőségre sem feltétlen lehet fogni. Ez esetben nyilván a te hardver- és szoftverkörnyezetedben nem stimmelt valami. Ha ez továbbra is fennáll, akkor az azért probléma, mert ez esetben nem nagyon lehet 100%-os bizonyossággal olyan másik külső házat / dokkolót ajánlani, aminél biztosan nem lesz abban a környezetben ilyen gond.

Egyébként manapság is vannak ugyanúgy nagy és nevesebb gyártók, külső házakat készít a Delock, Enermax, Fantec, LC-Power, RaidSonic, Sharkoon, StarTech, Thermaltake stb., ahogyan dokkolókat szintén.

[ Szerkesztve ]

(#4963) Zola007


Zola007
veterán

Lenne egy több topikot átívelő kérdésem, amiben tanácstalan vagyok.
Jelenleg 2db külön 3.5 külső HDD-re mentek
Mivel nem teljes a redundancia és fölösleges munka + macerás, ezt szeretném kiváltani egy 2 lemezes RAID-1 megoldással.
A jövőre tekintettel felmerült, hogy melyik lenne a jobb megoldás hosszú távon?

• 2.5" kétlemezes RAID külső ház (pl. RaidSonic IB-RD2253, ~12e Ft),
• 3.5" kétlemezes RAID külső ház (~30ezer)
• NAS kétlemezes (40+)

► 2.5 külső ház
akkor kell 2db jó minőségű 2.5 HDD
de nem bizonyultak olyan tartósnak eddigi tapasztalataim szerint mint a nagyok
bár legalább hordozható és pici marad

► 3.5 külső ház
kéznél 3db 3.5" 2TB vinyóm, így HDD nem kell venni és a NAS média funkcióira egyelőre nincs szükségem,
de ezekkel a házakkal nem nagyon van tapasztalat és majdnem annyiba is kerülnek mint egy NAS

► NAS
Ez mindent tud elvileg, ami kell, csak még drágább
Vegyek egy NAS-t és egyelőre használjam offline módban?
:F
:R

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#4964) Zola007 válasza Zola007 (#4963) üzenetére


Zola007
veterán

3.5 házhoz ezt a kettőt néztem ki azóta:
RaidSonic IB-RD3620SU3 - 30 ezer
RaidSonic IB-RD3621U3 22 ezer
tudásban olyan nagy differenciát nem látok, eSATA és alumínium házzal tud többet a fenti elvileg, de észrevételt megköszönöm!

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#4965) Glaz-dozfhut válasza Zola007 (#4964) üzenetére


Glaz-dozfhut
őstag

Az elsővel hasonlatosat vettem már több mint egy éve. Ugyanez a gyártó és kivitel csak RAID nélküli és eSata sincs rajta. Nem láttam, hogy általános hiba lett volna, de kellett vennem egy külön USB3-as árnyékolt kábelt (lehet egy közönséges is megtette volna), mert a gyártó által szerelt vezetékkel használhatatlan volt az eszköz. Mondom, lehet egyedi hiba volt. Azon kívül vagy azóta megelégedéssel használom, de csak ritkán van bekapcsolva. Eddig legfeljebb 2TB-os lemezekkel használtam, amelyek elő voltak partícionálva.

- Glaz-doz-fhut -

(#4967) King Unique válasza Zola007 (#4963) üzenetére


King Unique
titán

Azt alapvetően neked kellene eldönteni, hogy melyik fizikai méretű megoldás a számodra praktikusabb, megér-e némi felárat egy profi NAS és a többletfunkciói. Ha a 3,5"-os HDD-k már megvannak, akkor nyilván célszerűbb azokhoz egy külső házat venni, mint a 0-ról átállni 2,5"-os megoldásra. Ha NAS ház kell a meglévő HDD-khez, akkor pedig megint egyértelmű. Viszont az utóbbi témával a "Milyen NAS-t vegyek?" topik foglalkozik, az ügyben már ott kellene érdeklődni.

Arról viszont nemrég volt szó, hogy itt a topikban a többlemezes külső házakkal csak kevés tapasztalat van. Az összefoglalóban és a topik hozzászólásai között megtalálható pár beszámoló + teszt, de kb. ennyi. A másik hozzászólásodban linkelt 2 modellel pont nincsen tapasztalat, de a RaidSonic (ICY BOX) külső házai általában jók szoktak lenni, azokkal annyira azért nem lehet mellélőni.

(#4968) Zola007 válasza King Unique (#4967) üzenetére


Zola007
veterán

sajnos a RAID és NAS topikokban se találtam több infót a RAID rackekről
eddig te voltál a legjobban képben ilyen téren, akivel találkoztam a PH-n, ezért írtam inkább ide

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#4969) havri1


havri1
félisten

Teljesen megadta magát az ORICO külső dokkoló. Már 1 HDD-vel sem működik. Hajnalban lecsatlakoztatta a HDD-t (2 hónapja ment stabilan ezzel). Kimentem, megnéztem helyszínen, ez az eredmény:

[link]

Most rendeltem egy UGREEN-t.. vagyis majd rendelek, megvárom a 11-et.

[ Szerkesztve ]

havri

(#4970) King Unique válasza havri1 (#4969) üzenetére


King Unique
titán

Az a videók alapján látszik, hogy bekapcsol a dokkoló, ég rajta az állapotjelző LED és a HDD-ket is felpörgetni, ki volt próbálva mindkét foglalat (slot). De mintha némelyik videón utána le is állna pl. a Toshiba, viszont a háttérzajok miatt nem lehet teljesen tisztán kivenni. Aztán az is látszik, hogy a Windowsnál csak a fájlkezelő lett lecsekkolva, holott az eleve másodlagos. Ott kizárólag csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg. Alap, hogy elsődlegesen az eszközkezelőt és a lemezkezelőt kellene nézni, azok a lényegesebbek. Ha azoknál egyáltalán nem jelenik meg az eszköz (dokkoló), illetve a HDD, akkor van a gond. De még ez esetben is lehet akár csatlakozási probléma az oka. Vagyis szükség esetén másik USB-portban, másik USB-kábellel, az OS újraindítása után, sőt lehetőség szerint akár másik gépen is célszerű kipróbálni. A tápegység talán nem lehet rossz, mert akkor valószínűleg nem is működne. De ha van kéznél egy másik, ami megfelelő, akkor biztos ami biztos alapon akár azzal is ki lehetne próbálni. Ha a felsoroltak lecsekkolása és kipróbálása megtörtént, ellenben nem működik rendesen a dokkoló, akkor lehet azt mondani, hogy megadta magát.

Legalábbis én az előbbiek szerint próbálnék biztosra menni, mielőtt pénzvisszafizetést / garanciális cserét kérnék, vagy egy másik dokkolót vennék helyette. Ha valaki nem akar ezzel foglalkozni, akkor persze nem feltétlen kötelező, vehet akár egyből másik dokkolót is, ő tudja. :)

[ Szerkesztve ]

(#4971) havri1 válasza King Unique (#4970) üzenetére


havri1
félisten

Az egyik videón usb kábel nélkül is próbáltam, tehát nincs köze a géphez sajnos. Jól hallod, egyből leáll a hdd amint "felismeri". (mindegyik) Másik hdd is, mindkét slotban. Intézőt mutattam, de sehol sem látszik, sem a dokkoló, sem a hdd sajnos.
Próbáltam 5400rpm 2.5" hdd-vel is, ugyan ez :(
Leveleztem már az eladóval, kert videót emailban (már nem tudok ügyet nyitni sajnos, ameddig lehetett volna, addig nem derült ki a hiba). Ezek a videók neki készültek, hátha.. Sok reményt nem fűzök már hozzá.

[ Szerkesztve ]

havri

(#4972) havri1


havri1
félisten

Válaszolt az eladó, rendes, küld egy újat, holott már rég nincs reklamálási időben a termék.

havri

(#4973) King Unique válasza havri1 (#4971) üzenetére


King Unique
titán

Egy idő után leállíthatja a HDD-t némelyik típus akár akkor is, ha nincsen a géppel adatkapcsolat, sikertelen a felismerés. De ha korábban nem így működött és most egyáltalán nem ismeri fel semmilyen szinten a Windows úgy, hogy az előző válaszban említettek ki voltak próbálva, akkor az mindenképpen abnormális. Ez esetben esélyes, hogy tényleg a dokkoló ment tönkre.

Az ilyen-olyan nemzetközi online webshopokból, piacterekről rendelve egyébként időnként előfordulhat, hogy gyári hibás, avagy bizonyos esetekben akár fake terméket fog ki a vásárló. De ilyenkor mindenképpen érdemes reklamálni, még ha akár időn túl is történik. Ami az új információk alapján most is megérte és végül eredményes volt. A másik opció esetleg maga a gyártó lehetett volna, azzal online felvenni a kapcsolatot és egy RMA ügyintézést megpróbálni.

(#4974) havri1 válasza King Unique (#4973) üzenetére


havri1
félisten

Köszönöm a tanácsokat!

havri

(#4975) havri1


havri1
félisten

Viszont clone módban nem állnak le a hdd-k (2db is benne), de a startra csak a folyamatjelző nem indul el, tehát a másolás sem. Bár nem nagyon álltam rá erre a funkcióra. Tehát nem táp, vagyis itt van neki elég delej.
PC állásba a kapcsoló, 7 hdd-ből 1-el nem áll le egyből, viszont semmilyen porton, semelyik gép nem ismeri fel, eszközkezelőben sem jelenik meg semmi új, a dokkoló sem. Nem tudom mi lehet a baja :(

[ Szerkesztve ]

havri

(#4976) varek


varek
csendes tag

Rendeltem egy 6 TB HDD-t ehhez szeretnék egy 3,5-es külső mobil házat amelynek a kapacitása megfelel a HDD-nek

[ Szerkesztve ]

(#4977) -=MrLF=- válasza varek (#4976) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag

Én is 6 TB lemezzel használom SHARKOON Swift Case PRO házat, [link] írtam róla, nincs vele gond.
Ha ez nem tetszik nézd meg az összefoglalóban az online táblázatot a házakról.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#4978) havri1 válasza King Unique (#4973) üzenetére


havri1
félisten

Megérkezett a másik dokkoló, extra gyorsan, és ez működik. Most rádugtam 2HDD-vel a gépre, és megy a hosszú teszt. Le a kalappal az eladó előtt :R

havri

(#4979) King Unique válasza havri1 (#4978) üzenetére


King Unique
titán

Az 1. példány akkor bizonyára gyári hibás lehetett, ha a 2. most kifogástalanul működik ugyanabban a környezetben és nem produkálja azokat a tüneteket. Ez sajnos benne van a pakliban kb. minden gyártónál, de pont ezért van a garancia és a csere lehetősége.

Viszont az a lényeg, hogy végül sikerült megoldani. :)

(#4980) havri1 válasza King Unique (#4979) üzenetére


havri1
félisten

Még ismerkedek vele, mert nem 100%-os. Tegnap teszt miatt rádugtam 2 HDD-t (egy 3TB Toshiba P300, és egy 500GB Toshiba...passz). Este távolról ránéztem, látta mind. Intézőben lépegettem ide oda, majd amikor a 3TB-os HDD egyik almappájába léptem, Dolgozunk rajta..és befagyott. Kb 5 percet vártam, semmi. TC alatt a másik HDD-t látta rendesen, el is indított róla filmet.
Ez szoftveres, vagy szted hagyjam a 2HDD-s üzemet?
A cél 1 HDD lenne, stabilan, torrentre. Ne álljon le, meg semmi.
Energiasémában ki van kapcsolva a merevlemezek leállítása.
(Sok racket használok, igazából egyiknél sem kellett soha semmit se állítani, évek óta teszik a dolgukat. Ez az egy típus szívat..)

[ Szerkesztve ]

havri

(#4981) DeTomaso


DeTomaso
kezdő

Sziasztok!

A 3,5"-os (IDE) külső házam tápegysége bedöglött, tudnátok tippet adni honnan tudnék ilyen csatlakozós (ld. kép )tápot szerezni?

Köszi: Péter

(#4982) -=MrLF=- válasza DeTomaso (#4981) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag

A képet nem sikerült berakni v. linkelni.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#4983) King Unique válasza havri1 (#4980) üzenetére


King Unique
titán

Most erre így konkrétumok nélkül megint nem nagyon lehet mit mondani, max. csak találgatni. Lehet akár USB-n csatlakozási probléma is az oka, illetve a dokkolónál abban a foglalatban érintkezési probléma. Vagy akár az esetlegesen gyenge tápegység miatt tápellátási probléma 2 db HDD egyidejű használatánál, de annak akkor már kb. az elején jelentkezni kellene. Aztán a mappák és a fájlok lassú tallózását, megnyitását töredezett fájlrendszer is okozhatja. De kifagyás lehet a HDD hibája, illetve a lemez felületén gyenge / hibás szektorok miatt is. Aztán még akár az operációs rendszernél is lehet átmeneti zavar, ezért érdemes pl. egy restart után újrapróbálni. Továbbá ott van még X perc inaktív állapot után az alvó mód, amiből visszatérve kell néhány másodperc a HDD-nek, amíg újra felpörög és újra használható lesz. De azért nyilván nem is 5 perc, az eleve abnormális. Ha az a cél, hogy ne álljon le a merevlemez, akkor USB-n a Windows energiagazdálkodási beállításánál biztosabb megoldás külső program használata, amiről korábban az egyik társtopikban volt szó.

Itt alapvetően egy kétlemezes dokkolóról van szó, aminek normál esetben nyilván 2 db HDD-vel is megfelelően kellene működnie. Tehát az úgy nem igazán oké, ha csak 1-gyel, még ha számodra akár az is megfelelne.

[ Szerkesztve ]

(#4985) King Unique válasza DeTomaso (#4981) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A hivatkozott kép valóban lemaradt, így nem derült ki, hogy pontosan milyen tápegységről, illetve milyen külső házról van szó. Viszont a topik összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében le van írva, hogy ha szükség esetén másik tápegységet kell venni, akkor annál milyen jellemzőkre javasolt odafigyelni.

(#4986) Gabrielle654


Gabrielle654
csendes tag

Sziasztok!
Olvastam, hogy ajánlott a Sharkoon Swift Case Pro külső ház, ezért ma akarok is venni egy ilyet.
Egy 1TB - os WD Purple számára megfelelő lenne?
Sajnos nem igazán értek hozzá, ezért vagyok tanácstalan. :(
Előre is köszi!

(#4987) -=MrLF=- válasza Gabrielle654 (#4986) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag

Szia!
Persze jó lesz a ház hozzá, de ha még nincs meg a lemez én 1TB-ra inkább 2,5" méretben gondolkodnék, könnyebben használható (szerelni se kell) nem kell külön táp neki, elég az USB. pl.:[Toshiba Canvio Basics 2.5" 1TB] ilyet többet is használok, bevált.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#4988) King Unique válasza Gabrielle654 (#4986) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Igen, nyilván, mivel 3,5"-os SATA HDD-khez való és a WD Purple is olyan. Ha már megvan az utóbbi (HDD), akkor ahhoz pedig értelemszerűen pl. egy külső házat kell venni, ha külső merevlemezként akarod használni. Aztán az már más dolog, hogy az 1 TB manapság kicsi tárolókapacitás és olyan külső merevlemezt inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni. De utólag már mindegy, ha már meg lett vásárolva az 1 TB-os WD Purple.

(#4989) Gabrielle654 válasza King Unique (#4988) üzenetére


Gabrielle654
csendes tag

Már megvan a HDD, ház nincs még hozzá. Köszönöm szépen, akkor megveszem. :))

(#4991) King Unique válasza Gabrielle654 (#4989) üzenetére


King Unique
titán

Az egyébként nem derült ki, hogy már particionálva van-e a HDD, az hol történt, vannak-e rajta fontos adatok stb. Ez a partíció, a rajta lévő adatokhoz való hozzáférés szempontjából lényeges, amiről ebben a hozzászólásban volt szó. Illetve egy másikban arról, hogy az USB 3.0-s Swift Case Pro külső háznál vegyesek ilyen téren a tapasztalatok. De ez a probléma általában a 2 TB feletti és a GPT partíciós séma szerinti lemezeket érinti. Vagyis egy 1 TB-osnál MBR alapon valószínűleg nem lesz emiatt gond. Ha pedig még particionálatlan a HDD és eleve majd a külső házba téve lesz inicializálva + particionálva, valamint tartósan külső merevlemezként használva, akkor viszont nem téma ez, ott nyilván oké lesz.

(#4992) Gabrielle654


Gabrielle654
csendes tag

Teljesen új a HDD és csak ritkán lenne használva. Fontos adatokat mentenék rá, utána szekrényben lenne. Nem akartam a legolcsóbb külső házat sem venni, de túl drágát sem.

(#4993) Martel


Martel
csendes tag

Sziasztok!

Külső 3.5-ös HDD házat keresek ami usb-ről kapja a tápot, tehát nem adapterről.
Lényeges lenne hogy tudja az alvó álapotot inaktivitás esetén.
Létezik ilyen? Ha igen, van róla tapasztalat?

Satás hdd-hez kellene.

Köszi a válaszokat!

(#4994) King Unique válasza Martel (#4993) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy 3,5"-os külső merevlemezhez, illetve külső házhoz rendszerint eleve kell a 12 V-os külső tápadapter, csak USB-ről táplálva nem fognak működni, pláne nem USB 2.0 és USB 3.0 alapon. AZ USB-nél esetleg az USB 3.1 Gen 2 és majd az USB 3.2 lehet kivétel bizonyos esetekben. A Seagate készített is már az előbbire épülő 3,5"-os külső HDD-t Innov8 néven, ami 1 db USB 3.1 Gen 2 Type-C portról működik külső tápegység nélkül. Viszont ez eleve egy speciális megoldás, ami aztán végül széles körben eddig nem terjedt el. Például a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában is vannak jelenleg USB 3.1 Gen 2 Type-C külső házak (pl. IB-366-C31, IB-377-C31), mégis mindegyiknél eleve külső tápadapter kell a működéshez. Lehet esetleg valamelyik gyártónál van / lesz olyan is, amelyikhez nem, de egyelőre nem nagyon tolonganak az ilyen modellek. Ha mindenképpen USB-s tápellátású megoldás kell, akkor másik és egyben jelenleg reálisabb opcióként egy 2,5"-os kompakt külső HDD, vagy külső ház jöhet szóba.

A készenléti állapot (alvó mód) támogatása viszont már nem akkora extra, mint az előbbi. Ezen kritériumnak megfelel pl. a Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 külső ház, ami itt a topikban is népszerű és egyben ajánlott modell.

[ Szerkesztve ]

(#4995) tomy86


tomy86
addikt

Sziasztok!
Mostanában olyan problémám van a Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0-ás házzal, hogy néha fájl másolás közben "lefagy". A másolás pár perc után leáll, ilyenkor semmit nem érek el a rackben levő winyón. Ezután vagy kiírja egy idő után, hogy a fájl nem elérhető vagy annyira lehal, hogy a számítógépről sem tudom leválasztani a "biztonságos eltávolítás" opcióval.
Többnyire média boxra van kötve egy olyan hdd-vel, amin csak mp3-ak vannak, de néha ott is megáll, mint a szög és csak a táp ki/be kapcsolás segít. Tehát nem csak a nagyobb fájlokkal van gondja.
A Chieftec 7035S rack ugyanazon az usb porton ugyanazokkal a lemezekkel hibátlanul működik.
Valakinek van ötlete, hogy mi lehet a probléma oka?

(#4996) King Unique válasza tomy86 (#4995) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ilyenkor első körben mindig a fizikai csatlakozást célszerű ellenőrizni, ami a topik összefoglalójában a gyakran ismételt kérdések fejezetben is le van írva. Vagyis kipróbálni a külső házat másik USB-portban, másik USB-kábellel, valamint lehetőség szerint akár másik gépen és másik operációs rendszerrel is. illetve ellenőrizni akár a külső házon belül a SATA-s csatlakozást. Továbbá a HDD állapotát is érdemes, amihez Windowson ott van pl. a HDS program. Az oké, hogy másik külső házba téve állítólag jól működik, de azért érdemes ránézni. Valamint, ha van kéznél másik és egyben megfelelő külső tápadapter, akkor akár azzal is ki lehetne próbálni, hogy annak esetleg hibáját is ki lehessen zárni. Ha az előbbiek mind ki voltak próbálva és rendben vannak, de továbbra is fennáll a probléma, akkor lehet azt mondani, hogy valószínűleg a külső házzal nem stimmel valami. Pláne, ha ugyanabban a környezetben, ugyanazzal a merevlemezzel eddig megfelelően működött. Ez esetben viszont nem érdemes vesződni vele, hanem nyilván adja magát a garanciális csere, ha még aktuális, érvényes.

(#4997) tomy86 válasza King Unique (#4996) üzenetére


tomy86
addikt

Köszönöm a választ.
Közben kipróbáltam másik usb kábellel is. Mivel a másik ház ugyanazon az usb porton hibátlanul teszi a dolgát így ezt kizárnám. USB port hiba azért sem lehet, mert ugyanazt produkálja a média boxra csatlakoztatva, mint a pc-re. Öt különböző hdd-vel is előjött már ez a hiba. Ráadásul random jelentkezik. Van amikor gond nélkül át tudok másolni több 10 gigányi anyagot, de ma 2-3 gigás fájloknál letérdelt. Konkrétan szinte semmit nem tudtam másolni róla.
Még a táp cserét kipróbálom.
Nem emlékszem, hogy van-e rá még garancia. Két éve, valamikor november végén vettem (szerintem maximum egy hét garancia lehet még rá), de már úgyis többször megbántam, hogy ezt vettem egy második Chieftec helyett. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy hagyom a média boxra kötve és bírja ameddig bírja. Utána kuka.

(#4998) King Unique válasza tomy86 (#4997) üzenetére


King Unique
titán

Tehát ki lett próbálva másik USB-kábellel, de azt nem írtad, hogy azzal konkrétan mi a helyzet. De akkor ezek szerint valószínűleg azzal is fennáll a probléma és elvileg nem az a másik kábel hibás. Az pedig egy dolog, hogy ugyanabban az USB-portban a másik külső ház állítólag gond nélkül működik. Viszont nyilván nem teljesen ugyanaz a kettő, a bennük lévő USB-chip és firmware is eleve más. Vagyis itt az előlapi / hátlapi port mellett maga a hardver- és szoftverkörnyezet is számít, ott milyen, mennyire stabil egyik / másik kezelése. Ezért volt említve a másik gép, másik operációs rendszer. Ha a médialejátszóhoz csatlakoztatva is előjött a random leakadás, akkor az tovább erősíti, hogy valami nem stimmel. Viszont az ilyen és a hasonló (pl. tv) készülékeken tapasztaltak nem minden esetben feltétlen mérvadók, mivel az elsődlegesen támogatott környezet eleve a PC, Mac & desktop OS. Az utóbbinál kell megfelelően működnie egy ilyen eszköznek, míg az előbbinél tapasztaltak inkább csak másodlagosak.

A garanciaidő általában 2 év szokott lenni ennél a modellnél, amit lehetőség szerint érdemes lenne kihasználni, ha valóban a külső ház ment tönkre. Viszont ha pont mostanában járt le, akkor az szívás. A Sharkoon ezen modellje egyébként itt a topikban is többeknél bevált és eleve a jobb külső házak közé tartozik. Az, hogy esetedben 2 év használat után az említett probléma jött elő, nem feltétlen általánosítható, itt a topikban sem volt ilyenre tömeges panasz. Sőt, ennyi erővel más külső házaknál, azok egyesek által használt példányainál is előfordulhat ilyen, vagy éppen más gond X év után. Amiről pedig pont nemrég volt szó és korábban magad is belefutottál, az eleve egy spéci dolog, ami más külső házak, sőt dokkolók esetében sem feltétlen mindig támogatott.

[ Szerkesztve ]

(#4999) tomy86 válasza King Unique (#4998) üzenetére


tomy86
addikt

Ha nem is vagyok profi a témában, de a számítástechnikában nem vagyok kezdő.
Azért nem látom értelmét más gépen, operációs rendszeren való tesztelésnek, mert semmi nem változott a körülményekben (másrészt durva lenne, ha a rackhez kellene pc-t és os-t választanom). Ugyanezen a gépen, ugyanezen os alatt és minden szempontból azonos hardver környezetben régebben működött. Mivel a másik rack ugyanabban a környezetben hibátlanul kezeli az összes hdd-t (és nem csak "állítólag" ;] ), így szerintem joggal gondolom, hogy a Sharkoon rackemmel van a gond. Közben kipróbáltam másik usb porton is és az 1-es hdd-ről tudtam másolni, a 2-esről nem, majd az 1-est visszatéve a rackbe már annál is megszakadt a másolási folyamat.
De, ahogy korábban írtam, marad a média boxhoz csatlakoztatva a hátralevő "életében" (én is úgy emlékszem, hogy két év garancia volt rá).
Félreértetted, én nem emiatt bántam meg a vételt. Tudom, hogy bármi megadhatja magát, egy meghibásodott termékből nem vonok le messzemenő következtetéseket egy gyártóról vagy termékről. Már eleve elégedetlen voltam a minőségével (a Chieftechez képest főleg) és az még rátett egy lapáttal, hogy nálam nem kezeli a gépben formázott GPT particiós, 2TB-nál nagyobb lemezeket. Csak azért vettem ezt és nem még egy Chieftecet, mert olcsón jutottam hozzá.
Köszönöm az eddig rám szánt idődet, de már többet nem kísérletezgetek vele. Mivel van másik, így nem ér meg több energiát és időt számomra.

[ Szerkesztve ]

(#5000) King Unique válasza tomy86 (#4999) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben azért nyilván nem kell az ilyen USB-s külső házakhoz spéci hardvert (gépet) és az OS-t választani, pláne nem az elsődlegesen támogatott környezetben. Ott elvileg eleve jól kell működniük. Viszont problémák olykor még ott is előfordulhatnak, illetve akár az előbbiek függvényében is. A hardver- és szoftverkörnyezetnél ezért kérdeztem már az elején, hogy korábban ugyanott megfelelően működött-e a külső ház. Ha igen és nem történt semmilyen változás a hardvernél, valamint a Windows verziója, driverek, telepített szoftverek stb. is maradtak ugyanazok, akkor az valóban abnormális, ha most meg az említett hibát produkálja. Ha az USB-kábel, tápadapter, HDD-k is jók, akkor meg pláne. Vagyis ez esetben tényleg eléggé esélyes a külső ház hibája.

Viszont én egy ilyen problémánál azért lehet kipróbálnám a külső házat másik gépen, azon másik operációs rendszerrel és / vagy az aktuális gépen pl. egy pendrive-ról indított Live Linuxszal, hogy teljesen megbizonyosodjak az előbbiről. Persze másnak nem feltétlen kötelező, mindenki maga dönti el és úgy oldja meg, ahogyan akarja, ahogyan neki kényelmes.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.