Hirdetés

2018. október 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-08-14 17:14:25

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4301) Clever0 válasza fricc_ (#4297) üzenetére


Clever0
(senior tag)

Ha már szóba került a parkolás, megnéztem az enyémet: egy Win7-es ST1000LMH024 rendszerlemeznél 2015.11.15-én 500, 2016.09.03-án 71 000, most 750 000 a számláló a HDS szerint. Evvel mit lehet csinálni?

(#4302) fricc_ válasza Clever0 (#4301) üzenetére


fricc_
(tag)

Sokat nem tudok mondani, mint hogy az bizony jó sok. Neked is olyan 8 másodpercre lehet beállítva, ezt le lehet kérdezni.
Itt van a fóruma.

(#4303) Exelsior24 válasza fricc_ (#4297) üzenetére


Exelsior24
(tag)

Megnéztem és kipróbáltam 2 féle programot is, az egyik direkt WD Red-ekhez lett tervezve hogy kijavítsa a 8 sec-es fej parkoltatás hibát, de azt írta ki hogy az enyém jól van beállítva és nem szükséges módosítani. Aztán megnéztem ezt a Wdidle3 programot is boot-olással, de sajnos az USB-re kötve tényleg nem látja így max ha sata-ra lenne téve, de lényeg hogy mégsem a fejparkoltatás lesz az amit hallok.

Külföldi fórumokon írtak valami media scan-t amit ezek a Red típusok csinálnák folyamat, meg hogy a lemezek közötti váltásnak van hangja. Szóval valószínűleg ezek közül lesz valamelyik.

Még annyit tettem, hogy fogtam elfektettem a Sharkoon Case-t az oldalára, hogy a merevlemez is vízszintesen legyen, és ne függőlegesen, és így most szinte semmi hangja nincs, ha felállítom akkor sokkal hangosabb. Mondjuk ez érdekes dolog, de hát ez van, és összességében még így is sokkal csendesebb mint a Toshiba ami előtte volt benne, az kattogott rendesen munka közben. :D

Huawei P8 , Xiaomi Mi A1, Sony PS4 Pro

(#4304) King Unique válasza Exelsior24 (#4296) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Ha a másik HDD ugyanabban a külső házban, illetve hardver- és szoftverkörnyezetben nem csinált ilyet, akkor az új HDD működik kicsit másképp. A javasolt módszereket viszont SATA-n ajánlott kipróbálni! Ugyanis USB-s csatlakozásnál nem feltétlen működnek. Legalábbis a wdidle3 utóbbit nem támogatja, illetve a másik programnál is natív SATA csatlakozást említenek. A függőleges vs. vízszintes használat közötti eltérések esetedben érdekesek, mert egy HDD-nél hivatalosan elvileg mindkettő opció.

(#4301) Clever0:
Gondolom egy 1 TB-os Spinpoint M8-ról van szó. Nálam szintén van egy ilyen az egyik laptopban rendszerlemezként, illetve külső házakban is használom ezt a típust. Egy másik topikban egyébként korábban volt szó a fejparkolásról. Ha túl gyorsan az indokoltnál nagyobb értéket produkál a merevlemez, akkor viszont már célszerű valamilyen formában mérsékelni / tiltani. Ha véglegesen (firmware szinten) át akarod állítani, akkor a wdidle3 a Seagate esetében nyilván nem használható. Azokhoz másik program kell, amiről a merevlemezes topik összefoglalójában is van említés. Aztán, hogy ennél a típusnál működni fog-e, azt nem próbáltam. De a téma topikjában esetleg meg lehetne kérdezni.

[ Szerkesztve ]

(#4305) Clever0 válasza King Unique (#4304) üzenetére


Clever0
(senior tag)

Köszi a tippet. Letöltöttem a programot, de nyilván DOS módban kellene futnia, ami nekem macera. Ez a gép egyébként soha nincs kikapcsolva. A "Load/Unload Retry Count" most 120 (ez is egyik napról a másikra ugrott meg 14-ről), a "Load/Unload Cycle Count" most 748994, ez fél éve kezdett el meredeken nőni, előtte egy év alatt 565-ről nőtt 45108-ig, majd kb. havonta duplázódott.

(#4308) King Unique válasza Clever0 (#4305) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ott említve volt ez a leírás, illetve az eredeti oldalon van többféle letölthető állomány. A legfrissebb (v5.3) ISO-t szintén ki lehet írni pl. egy optikai lemezre. Aztán utána a gépet az elkészített boot médiáról kell indítani, majd a programban átállítani az értéket. Viszont, ha belevágsz, akkor előtte nem árt rendesen utánanézni a használatának! Illetve annak, hogy használható-e egyáltalán ehhez a Seagate / Samsung merevlemezhez. Egyébként a wdidle3 is DOS-os.

A másik opció, hogy egyéb programokkal pl. az APM-et állítod át. Ez a fejparkolást elvileg szintén kb. kikapcsolja. Igaz, ez nem firmware szinten nyúl bele és csak azon gép & OS alatt érvényes, ahol be lett állítva. Valamint csak akkor, ha fut a program, amiben ezt beállították.

[ Szerkesztve ]

(#4309) Clever0 válasza King Unique (#4308) üzenetére


Clever0
(senior tag)

Tegnap az egyik szám 120-ről 125-re, a másik 749011-re nőtt. A linkelt APM-et nem találtam meg, de a merevlemez várakozási időt 20 percről 0-ra állítottam, ami a "Soha"-t jelenti.

[ Szerkesztve ]

(#4310) King Unique válasza Clever0 (#4309) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ennél a típusnál nálam is növekedett pár érték, de attól még 100/100-as és nincsen vele gond. Viszont esetedben a fejparkolás elég intenzív lehet, ha már a névleges gyári limitet is túllépte. Egyébként az említett beállítási lehetőséget a programban a Lemez —► Fejlett energiagazdálkodás menüpontnál találod. De az automatikus alkalmazást csak a regisztrált verzióban lehet beállítani.

[ Szerkesztve ]

(#4311) MaxxDamage


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Sziasztok,

Rég jártam már erre és csak tapasztalati megosztás, infó ami kellene egy eszközzel kapcsolatban ami már korábbról meg van , de eddig csak tároláshoz és TV-hez való csatlakoztatáshoz (Film lejatszás) amire használtam. Eszköz: IB-124CL-U3
Kérdésem csak az, hogy extra funkciója a Klónozás. Ennek mi a menete, HDD-k eszkozbe helyezési sorrendje és milyennek kell lennie az üres HDD-nek...stb.. (amire szeretném klónozni a meglevő lemez teljes tartalmát.)

Valaszt/válaszokat előre köszönöm! :R
A tisztán látás érdekében kérdezem, amit...

L

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4312) MaxxDamage válasza MaxxDamage (#4311) üzenetére


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Még amikor beszereztem, nem sokra rá próbáltam ezt a funkciót úgy, hogy volt 2 db WD RED 3 TB HDD-m. Egyik fullon Filmekkel, másik üresen (formázva) és a telit beraktam az 1-es slotba, az üreset a 2.-ik slotba, majd megnyomtam a készüléken található "clone" gombot, de nem történt semmi....majd többszöri gomb megnyomás után sem, így hagytam a fenébe. :) (úgy tudom a klónozáshoz nem kell PC-hez csatlakoztatni, csak bekapcsolni kell)
Vagy az eszköz nem jó? :F

L

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4313) MaxxDamage válasza MaxxDamage (#4312) üzenetére


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Köszi már nem aktuális! :R

L

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4314) King Unique válasza MaxxDamage (#4311) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Egyébként van hozzá felhasználói útmutató, amelyben le van írva a klónozás menete. PC nem kell hozzá, sőt írják is, hogy a klónozás közben a dokkoló USB-kábele ne legyen a géphez csatlakoztatva! Valamint az A slot a forrás, a B pedig a cél. Továbbá a gombot 3 másodpercig kell nyomva tartani, majd utána lehet választani a különféle módok közül stb.

[ Szerkesztve ]

(#4315) MaxxDamage válasza King Unique (#4314) üzenetére


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Üdv.

Igen, én nem néztem (anno) manualt, csak beraktam a HDD-ket (tetejére írva van "source / target") és simán megnyomtam a gombot (ez volt a hiba) de közben máshol is mondták a lényeget. (manualt nem is néztem, aztán lehet ami a dobozában van, ott is le van írva ez a 3 másodperces gomb megnyomás. (és a többi)

2TB -os HDD-m Cloneozom 2TB -ra és már egy ideje (pár óra) megy és a 4 jelző LED -ből 2 ami már teljes , másik 2 még villog... vajon meddig tart ez a művelet? :F :R

L

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4316) King Unique válasza MaxxDamage (#4315) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Azt is írják, hogy egy ilyen visszajelző LED 25%-os állapotot jelent. Tehát, ha a négyből már csak kettő villog, akkor valahol a felénél tart a művelet. Aztán, hogy pontosan mikorra fog végezni, azt nem tudom. De azért egy 2 TB-os HDD klónozása nyilván eltart egy ideig. Bár van többféle klónozási módszer, amelyek között lehet időben is eltérés. Ha a dokkolónál lévő minden egyes szektoron végigmegy és teljes fizikai másolatot készít a lemezről, akkor az nyilván viszonylag sokáig fog tartani.

[ Szerkesztve ]

(#4317) MaxxDamage válasza King Unique (#4316) üzenetére


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"Ha a dokkolónál lévő minden egyes szektoron végigmegy és teljes fizikai másolatot készít a lemezről, akkor az nyilván viszonylag sokáig fog tartani." --->> Valahogy úgy ! :K (na már csak egy LED ami villog és lassan Complete (amúgy jobban jártam volna ezzel is... :B :R na majd legközelebb)

L

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4318) t72killer


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog (1)

Ugyan nem 3.5"-os, hanem 5.25-ös, a Raidsonic usb3-as Icy Box-át néztem ki, ezek mennyire megbízhatók? Ahogy nézem, van hozzá független tápellátás és nem vibrál benne venti.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4319) Hauptmann


Hauptmann
(PH! addikt)

Sziasztok,

Olyan külső házat keresnék, ami viszonylag könnyen szerelhető, mert cserélgetném benne időnként a HDD-ket. Elég a SATA I/II kompabilitás. Olvasom az összefoglalóban, hogy a Captiva jó választás, de mennyire könnyű benne HDD-t cserélni?

A másik, hogy van egy pár IDE HDD-m, azokról le kellene menteni néhány dolgot. Van valami kolyan külső megoldás, ami jól működik? nekem van egy USB-s átalakítóm és külső tápom, de néhány HDD-t nem látj a Windows, ha rá van kötve, így nem valami jó megoldás.

(#4320) King Unique válasza t72killer (#4318) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Konkrét tapasztalat ilyenekkel ezen topikban kevésbé van. Ellenben az egyik kolléga nemrég írt pont erről a modellről egy logout bejegyzést, ami önmagáért beszél. De ahogy nézem már tárgytalan a kérdés, mivel idő közben meg is rendelted. Amúgy ezen gyártó termékei általában jók szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

(#4321) King Unique válasza Hauptmann (#4319) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Az ilyen külső házaknál a HDD cseréje, illetve a(z) szétszerelés / összeszerelés azért általában nem olyan bonyolult. De, ha minél egyszerűbb és gyorsabb megoldás kell, akkor vannak ún. tool-free külső házak. Ilyen pl. ezen modell is. Továbbá pl. egy dokkolóban is nyilván egyszerűen és gyorsan lehet cserélgetni a HDD-ket. A topikban az alábbi egylemezes és kétlemezes változatokkal van tapasztalat.

Ha fontos az IDE & SATA HDD-k kezelése egy eszközön belül, akkor bizonyos dokkolók szintén előnyösek ilyen téren. De vannak IDE/SATA - USB adapterek is, amire jó példa ezen modell. De, ha van otthon az utóbbihoz hasonló megoldás, akkor gondolom elsődlegesen nem feltétlen ilyen kellene.

Egyébként a SATA I/II/III az összefoglaló táblázatában a chipre vonatkozik, hogy az milyen alapú. Ennek pedig pl. a max. adatátviteli sebességnél lehet jelentősége. Ellenben attól még ezekben a külső házakban általában használható mindhárom SATA-szabványra épülő HDD egyaránt.

[ Szerkesztve ]

(#4322) Hauptmann válasza King Unique (#4321) üzenetére


Hauptmann
(PH! addikt)

Igen, valami hasonló átalakítom van itthon, sajnos nem mindegyik HDD-t ismeri fel.

Ellenben a dokkoló tökéletes megoldás lenne, van esetleg javaslatod olyanra, ami kezel IDE és SATA HDD-t?

(#4323) King Unique válasza Hauptmann (#4322) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

A dokkolókkal eleve kevés tapasztalat van itt a topikban. Ráadásul manapság ezekből a kombó (IDE + SATA) típusokból eleve szűkebb a kínálat és inkább a SATA-s megoldások a népszerűbbek. De pl. egylemezes kivitelben az alábbi gyártó USB 2.0-s / USB 3.0-s modelljei opciók lehetnek. Illetve az összefoglaló végén ott van a gyártók listája, amelyeknek a kínálatában szintén körül lehet nézni.

[ Szerkesztve ]

(#4324) t72killer válasza King Unique (#4320) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog (1)

Igen, jövő7en érkezik:R

Amúgy eSATA-n lehet, hogy stabilabb a kapcsolat, mint USB-n? A sebesség nagyjából ugyanannyi.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4325) King Unique válasza t72killer (#4324) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Gondolom azért kérdezed, mert ez duál interfészes és van rajta eSATA + USB 3.0 is. A cikkben a fórumtárs USB 3.0-n használta, de hogy melyiknél stabilabb az adatkapcsolat, az az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet. Egyébként az USB általában rugalmasabb Plug & Play és Hot Swap terén.

[ Szerkesztve ]

(#4326) t72killer válasza King Unique (#4325) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog (1)

Hot swap-hoz annyira nem ragaszkodom, a hibamentes adatátvitel a legfontosabb, mert BD írásra is használnám a cuccot.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4327) Hauptmann válasza King Unique (#4323) üzenetére


Hauptmann
(PH! addikt)

Köszi az ajánlást. Van neki ára rendesen, főleg az 3.0-ás verziónak, de ha kell, akkor kell...

Viszont remélem, hogy ennyi pénzért nem lesz probléma az IDE HDD-kkel, és rendesen látja őket.

[ Szerkesztve ]

(#4328) King Unique válasza Hauptmann (#4327) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ezek ilyen paraméterekkel csak lehetséges opciókként lettek megemlítve. Illetve azért, mert ezen gyártó külső házai és dokkolói általában jók szoktak lenni. Viszont arra fentebb is volt utalás, hogy a dokkolókkal eleve kevés a konkrét tapasztalat itt a topikban. Azt meg konkrétumok híján megint nem lehet tudni, hogy nálad az a bizonyos adapter mért nem kezelte rendesen az IDE HDD-ket. Tehát éppen ezért nincs garancia arra, hogy ilyen téren egy másik USB-s eszköznél ok lesz minden.

[ Szerkesztve ]

(#4329) Hauptmann válasza King Unique (#4328) üzenetére


Hauptmann
(PH! addikt)

Ebay-en van egész olcsó alternatíva, lehet, hogy első körben azt megpróbálom, aztán, ha nem válik be, lépek feljebb árban.

(#4330) prime_adam


prime_adam
(tag)

Helló!

Esetenként szükségem van sata vinyók mentésére és erre keresnék valami egyszerű és olcsó megoldást.

Fontos lenne, hogy ne csináljon kárt a lemezben és legyen gyors. Gondoltam nézek dokkolót, de azok után amiket néhol olvastam (eldobálja a kapcsolatot, leállás után pörgeti a lemezt, 2TB-nél többet nem kezel) kicsit elment a kedvem.

Szerintetek ettől független maradjak a dokkolónál vagy inkább egy sima adapterrel kössem a gépre? Ha az adapternek nincsenek ilyen korlátai vagy megbízhatóbbak akkor nem kérdés, de nincs velük tapasztalatom.

Egyébként dokkolókból ezeket néztem:
RaidSonic ICY BOX IB-111STU3-WH
Sharkoon QuickPort XT USB3.0 v2

Adapterből meg ezt:
Delock 61883 USB3.0-SATA adapter

9k-nál nem igazán szeretnék többet költeni rá :)

[ Szerkesztve ]

(#4332) King Unique válasza prime_adam (#4330) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Nemrég említve volt ilyen eszközökre is pár példa, amelyek egyébként az összefoglalóban szintén megtalálhatók. Viszont a topikban elsődlegesen nyilván a külső házakkal van tapasztalat, ellenben az előbbi megoldásokkal már kevesebb.

Egyébként az adatkapcsolat eldobásának lehetnek különféle okai, illetve ez az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet. Valamint az, hogy leválasztás után leáll-e a HDD, illetve üresjáratban működik-e az alvó mód stb., azok függhetnek bizonyos egyéb dolgoktól is. Továbbá pl. az USB 3.0-s eszközök már rendszerint kezelni szokták a 2 TB-nál nagyobb HDD-ket, mint az az általad említett modellnél is látszik. Egyébként az alábbi adapter elvileg csak 2,5"-os HDD-khez használható, mivel külső tápegységet alapból nem adnak hozzá. Ha ez így megfelel, akkor opció lehet, illetve még pl. ezen típus is. Ellenben, ha egy 3,5"-os merevlemezt akarsz rákötni, akkor eleve olyat célszerű választani, amihez külső tápot is mellékelnek! Bár utóbbit illetően az USB 3.1 (Gen 2) megjelenése óta már lehetnek kivételek. Viszont ez eleve egy speciális megoldás, ellenben egy mezei adapternél ki tudja, hogy működne-e.

[ Szerkesztve ]

(#4333) prime_adam válasza King Unique (#4332) üzenetére


prime_adam
(tag)

Köszi! Az átalakítóról letettem végül, marad a 2 dokkoló közül valamelyik. Bár még nem tudom melyiket rendeljem, nem látok nagy különbségeket.

(#4334) attilav2


attilav2
(őstag)

Sziasztok.
Van egy Chiftec CEB-7035S rackem. Furcsa dolgokat produkál. Ha az előlapi usb portba dugom a saját usb3-as kábelével akkor nem ismeri fel a gép, ha 2.0-ás kábellel dugom az előlapira akkor felismeri. Ha a hátlapira dugom a saját kábelével akkor mind 3.0-ás mind 2.0-ás porton felismeri a gép. Volt egy usb3.0-ás előlapom, ha azon keresztül másoltam akkor egy idő után a másolás leállt és az intéző befagyott. Eladtam az előlapot a haveromnak, neki intel chipes alaplapja van, problémamentesen másol az előlappal. Az alaplapom Asus A88X, a ház egy chieftec bravo nagytorony, az elején 2db usb2.0 porttal. A proci x4 860k, a ram 8gb. Más is belefutott ezekbe a hibákba? A rack másolási sebessége egyébként ssd-vel rendben van. (100mb/s vagy felette) A hdd-imet viszont valamiért lassabban hajtja meg, egy wd abys 500g és egy samsung hd160jj-vel próbáltam, 35-40-55mb/s.

-||- Asus A88X-PLUS Sapphire HD6670 -||- Dell U2312HM -||- AMD X4 860K -||- AMD 65 Future is fusion

(#4335) King Unique válasza attilav2 (#4334) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Egyes PC-ken az előlapi USB-portoknál előfordulhatnak fura dolgok, ezért is szokták elsődlegesen inkább a hátlapi portok használatát javasolni. Ha utóbbi esetben megfelelően működik a külső ház a gyári kábelével, valamint a másolás is ok és nem fagy ki, akkor azok hibája sem valószínű. De akár egy másik USB 3.0 kábellel is ki lehetne próbálni. Illetve az adott hardver- és szoftverkörnyezetben pl. maga az OS is számíthat. Ha valamilyen Windows van a gépen, akkor pl. egy Live Linux alatt lehetne tesztelni a külső házat. Mármint az alapvető működését.

Az adatátviteli sebesség pedig megint függhet bizonyos dolgoktól. Tehát hiába az USB 3.0, ha a HDD-k nem túl gyorsak, vagy nagyon tele vannak másolva, töredezett a fájlrendszerük stb. Egy SSD nyilván gyorsabb, illetve az SSD - HDD közötti másolás is gyorsabb lehet, mint a HDD - HDD között történő.

[ Szerkesztve ]

(#4336) attilav2 válasza King Unique (#4335) üzenetére


attilav2
(őstag)

Teszt képpen felraktam egy tiszta rendszert az egyik ssd-mre, a legújabb win10 creator's update-t. 1x felismerte a racket az előlapi 2.0 porton a 3.0-ás kábellel, de többször már nem. Felraktam az asus oldaláról az a88x plus-hoz tartozó chipset drivert, az előlapin továbbra sem ismerte fel usb3-as kábellel. Win10-et használok. Bios beállítások variálását lehet hogy kipróbálom még. Van egy olyan hogy bekapcsoláskor inicializálja az összes usb portot, vagy csak azokat ahol egeret és billzetet érzékel, meg még van jó pár beállítás az usb-vel kapcsolatban. A bios uefi-s grafikus, ha ismered ezt a fajta asus biost adhatsz tippeket.

[ Szerkesztve ]

-||- Asus A88X-PLUS Sapphire HD6670 -||- Dell U2312HM -||- AMD X4 860K -||- AMD 65 Future is fusion

(#4337) MaxxDamage


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Érdeklődni szeretnék, hogy az ilyen külső RaidSonic Rackekhez tartozó kábelen (adapter) a szűrő az milyen is? (milyen célt szolgál rajt?) :R

L

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4338) batagy válasza MaxxDamage (#4337) üzenetére


batagy
(őstag)

Ezt úgy hívják hogy ferrit szűrő, és a kábelen átmenő zavarszűrés a célja.

(#4339) MaxxDamage válasza batagy (#4338) üzenetére


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Köszönöm! :R
Így már világos.

L

Szakmai kérdésekre Privátban nem válaszolok....!◄►Eladó: AMD 64 3000+ (2 db)◄►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."

(#4340) k-dani


k-dani
(újonc)

Üdv! Win10-es, hálózatról működő (akku nincs is benne) laptopomhoz csatlakozik két 3,5" USB-s rack: egy Sharkoon Rapid-Case (benne WD Red 3TB) és egy Captiva (benne Toshiba 3TB), mindkettő USB3-as (bár a laptop csak USB2-es). A bajom, hogy mindkét rack leáll 10 perc múlva. Azt szeretném, hogy ne álljanak le tétlenség esetén, csak leválasztáskor illetve a gép kikapcsolásakor/altatásakor.

Megnéztem MPTool-lal, a 2.0.2 és az 1.10-es verzió is azt jelzi Check Config-nál, hogy Idle Timer: Never, és az összes opció: X. Mindkét rack esetén VID: 174C, PID: 55AA, a Sharkoon firmware verziója: 101203005b06, a Captiva-é: 13062011b900.

Windows energiasémájánál merevlemez kikapcsolása: soha.

Amikor csak a Sharkoon volt rádugva, próbáltam az USB szelektív felfüggesztést is kikapcsolni, meg az eszközkezelőben az USB hub-oknál a "gép kikapcsolhatja stb" pipát is kivenni, de csak leáll 10 perc múlva.
Mi lehet az oka, hogy még mindig elalszik a merevlemez 10 perc múlva?

Szerk: a Sharkoon esetében nem látom a chipet, de a NYÁK-on szerepel egy 1051V1.2 felirat, a Captivában a chip: ASM1053.

[ Szerkesztve ]

(#4341) King Unique válasza k-dani (#4340) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Ha a Windows beállítása ellenére 10 perc után alvó módba kapcsol mindkét külső ház, akkor valószínűleg firmware szinten támogatják ezen funkciót, illetve a 10 perces értéket. Ha az a cél, hogy ne álljanak le, akkor alapvetően 2 opció közül lehet választani:

a.) Az alvó mód működésének akadályozása olyan külső programokkal, mint pl. a HDS, KeepAliveHD stb. Illetve a másik topikban volt szó arról, hogy egyik-másik diagnosztikai program futása már önmagában gátolhatja az alvó mód működését. Illetve, ha aktív lemezművelet van a külső HDD-n (pl. film / zene lejátszása, letöltés stb.), elvileg akkor sem kellene leállnia.

b.) A külső házaknál firmware-frissítéssel véglegesen tiltani az alvó módot. Mivel mindkettő ASMedia chipes és PID: 55AA azonosítós, ezért van erre lehetőség. Illetve arról már volt szó, hogy a Device Info csupa X értéke nem feltétlen tükrözi minden esetben a valós állapotot. A Rapid-Case egyébként a régebbi firmware és a PCB-n a 1051V1.2 felirat miatt lehet akár ASM1051 chipes is. De az újabb gyártásúakban már rendszerint ASM1053 szokott lenni. Persze biztosan csak szemrevételezéssel állapítható meg a chip pontos típusa. Továbbá az összefoglalóban vannak a frissítésre vonatkozóan infók.

A firmware frissítése eleve egy komolyabb művelet és csak szükség esetén alkalmazandó! Valamint a külső oldalakon fellelhető, de nem a külső ház gyártójától származó firmware-ek használata csak saját felelősségre javasolt! Még akkor is, ha itt a topikban ezekkel már többen sikeresen frissítettek.

[ Szerkesztve ]

(#4342) k-dani válasza King Unique (#4341) üzenetére


k-dani
(újonc)

Kössz a választ.
Ezek szerint a Check Config-nál lévő Idle Timer: Never beállítás nem garantálja, hogy a rack nem megy alvó állapotba?

Természetesen aktív fájlművelet esetén nem is áll le, csak tétlenség esetén. De nekem ez nem jó, mert felállok-visszaülök a gép elé rendszertelenül, és olyankor mindig kell várni 10 másodpercet, hogy a merevlemez magához térjen. Ráadásul a Toshiba merevlemez rosszul is viseli ezt, mert néha nem akar magához térni (felpörgési újrapróbálkozás, vagy efféle smart adat ilyenkor hibát jelez, aztán meg hetekig megy gond nélkül). Csak külön ezért nem futtatnék egy programot, hogy babrálja a meghajtókat (de ha nincs más, lehet, hogy az lesz).

A Sharkoon háznak azért nem tudom pontosan a chip típusát, mert nem látható helyen van, a NYÁK "másik" oldalán, ehhez le kellene szedni a külső csatlakozókat is tartalmazó rész, ezt meg inkább nem babráltam, nehogy kilazítsak valamit, amit nem kéne.

A firmware frissítés volt az első gondolatom, csak egyrészt az tántorított el, hogy az idle timer már eleve never-re volt állítva (legalábbis azt gondoltam, hogy az a jelzés azt is jelenti), másrészt így hirtelen a Captivához csak a benne levő 13062011b900 firmware-nél régebbieket láttam.

(#4344) King Unique válasza k-dani (#4342) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az egyes értékek aprólékos beállítása pl. az 1.10-es MP Tool, illetve az ASM1051 chipek & firmware-ek esetében működött leginkább. Valamint azoknál az Idle Timer és a Device Info beállított értékei is mondhatni pontosan jelentek meg. Ellenben az újabb chipeknél az új 2.x verziók már nem engednek belepiszkálni a beállításokba. Valamint az ilyen külső házaknál a program az említett értékeknél sem feltétlen a valós állapotot mutatja. De az előbbi igazából nem is annyira szükséges, mivel pl. a plugable oldalán lévő firmware-ek esetében gyárilag (fixen) 10 perc utáni / tiltott alvó mód van beállítva. Tehát ezeket csak le kell futtatni és kész!

Egyébként az ASM1053 chipes Captiva esetében a gyári 13062011b900 firmware valóban újabb, mint ami az összefoglalóban említett oldalakon van. Viszont a downgrade is működik, de előfordulhat pl. az alábbi eset. Szóval ezért is érdemes fokozattan odafigyelni erre és csak saját felelősségre próbálgatni! Továbbá, ha a másiknál nem tudod megnézni a chip pontos típusát, attól még elvileg opció lehet a firmware frissítése. Ugyanis, ha esetleg másik chiphez való a firmware, akkor frissítéskor eleve hibaüzenetet dob és nem fut le a művelet.

Vagy másik opció az a. pontban említett külső programok valamelyike. Ha belső / külső HDD-ket használunk, akkor az állapotuk monitorozásához amúgy sem árt, ha telepítve van egy olyan erre alkalmas program, mint pl. a HDS.

[ Szerkesztve ]

(#4345) k-dani válasza King Unique (#4344) üzenetére


k-dani
(újonc)

Köszönöm a kimerítő tájékoztatást.
Unikum az ilyen topikgazda, minden elismerésem a munkádért.

(#4346) Julot


Julot
(fanatikus tag)

Sziasztok!

A segítségeteket kérném. Szeretnék venni egy RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3 4 fiókos külső merevlemez tárat. Nem kell raid, semmi extra, talán az eSata. A házba 4 majdnem teli HDD.-t szeretnék belerakni. a kérdésem az, hogy formázza-e a készülék a lemezeket az első bekapcsoláskor, mit egy Raides eszköz, vagy mint egy NAS, vagy belerakhatom nyugodtan a 4 majd teli lemezt, nem fogja formázni?

Lenne még egy dolog. Nem találtam meg, hogy ez a külső HDD ház milyen merevlemez vezérlővel van szerelve, kompatibilis-e a HD Sentinel programmal?

Nagyon hálás lennék, ha tudnátok e két kérdésben segíteni!

Köszönöm!

Üdv.:
Julot

...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!

(#4347) King Unique válasza Julot (#4346) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Helló!

Erről a négylemezes külső házról készült itt a topikban egy teszt, ami egyébként az összefoglalóban is megtalálható. Plusz itt van hozzá egy kiegészítő hozzászólás.

Tehát JBOD módban működik és minden egyes HDD-t külön meghajtóként kezel. Az illető nem említett kötelező formázást, de erre akár külön rá lehetne kérdezni. Valamint a tesztben látszik, hogy JMicron JMB575 chip van benne, illetve a HDS program is kezeli.

[ Szerkesztve ]

(#4348) Julot válasza King Unique (#4347) üzenetére


Julot
(fanatikus tag)

Nagyon köszönöm a fullos választ, mindent megtudtam belőle amit szerettem volna! Sajnos figyelmetlen lehettem, mert átnéztem az összefoglalót, és nem találtam a tesztet. Ennek fényében különösen kedves tőled, hogy válaszoltál! Sokat segítettél, még egyszer köszönöm!

Üdv.:
Julot

...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!

(#4349) King Unique válasza Julot (#4348) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szívesen és örülök, ha segített!
Illetve külön köszönet a fórumtársnak, hogy elkészítette!

(#4345) k-dani:
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#4350) dannyl


dannyl
(PH! addikt)

Pár oldalt átgörgettem, illetve az összefoglalót is. Rá is kerestem az "univerzális" szóra, de nem sok sikerrel jártam.

Olcsó rack, vagy dokkoló kellene, ami 2,5-ös, és 3,5-ös vinyót is tud fogadni (egyszerre csak 1-et). Nagyjából ennyi a kritérium. Hogy HDS kezeli-e, az egy másodlagos dolog lenne.

Tudtok ilyesmit ajánlani?

Köszi szépen.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.