Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT

félisten

válasz Emunem #36926 üzenetére

Erre csak annyit, hogy nem lehet indokolatlanul erős sem az a hátsó fény. Ködlámpát sem kapcsolhatsz bármikor, csak mert neked az jobban tetszik. :D Mi több, ha a ködben valaki utolért, akkor le is kell kapcsolnod, hogy ne vakítsd vele. Motorosoknál is szokás túltolni a láthatóság kérdését, és erre hivatkozva folyamatosan reflektorral veretni éjjel-nappal... Na ezeket én motorosként is nagyon rühellem... Amikor nappal is vakít a tükörben, szánalom! (Amúgy olyannyira irritáló tud lenni az indokolatlan ködlámpa, hogy ha valaki fent hagyja a refit éjszaka, így vakítva ér utol, ezzel lehet neki jelezni: jó esetben észreveszi magát. :R)

Ui: van egy jó sztorim egy erős helyzetjelzőről (kínai LED). Megállított a kolléga (motoros), hogy bocsi, de folyamatosan ég a féklámpád. Mondom, hűha, köszi, akkor biztos beszart valamelyik fékkar kapcsolója. Erre kiderült, hogy nem... Csak olyan rohadt erős volt már a helyzetjelző mód is, hogy ahhoz képest nem sok vizet zavart a féklámpa. Erősebb volt, de nem annyival, így igazából balesetveszélyesebb lett, mint a hagyományos izzóval: vettem neki egy szép nagy előtét-ellenállást, és azóta úgy van (10 éve legalább), azaz egyértelmű különbség, nem vakító a helyzetjelző, a fék pedig erős, ahogy kell. Nem esztétika: funkció!

ON: a rolleren 12V "féklámpa" van, amit helyzetjelzőként 9V-ra butítok, így megvan a nagy különbség a fényerőben, meg a funkció is. Mondjuk lehet, hogy rolleren nem is szabályos, mert pl. kerékpáron sincs féklámpa, csak folyamatosan világító, vagy villogó hátsó fény... (Motorosok szoktak ilyen féklámpa villogatóval szórakozni, mert az is biztonságosabb, ha a mögöttes forgalomnak feltűnik, hogy valami "fennforgás" van, ám adott esetben szintén bünti gyanús a történet - csak offroad felhasználásra - , mert nem szabványos megoldás.) De ez is olyan dolog, hogy idővel lehet, teljesen szabályos lesz. Egy időben a rendőrök tuti utaztak a középső (kiegészítő) féklámpára, hogy az szabálytalan, leszereltették stb. Pedig hihetetlen hasznos dolog (én is építettem a Dacia 1310-be 25-26 éve, büntit kockáztatva), így azóta alaptartozékká vált. Állítólag már ez a villogatás is bekerül(t) az új autókba, mert hasznos. :K Ahogy vészfékezésnél a vészvillogó (elakadásjelző) automata bekapcsolása.

mi legyen a bér rolleresekkel?
    Nem leszek népszerű, de tőlem beszánthatják az egészet. :) Aki ugye akar, vehet sajátot, hozzá a kötelező felszereléseket is.:R Nem fognak részeg turisták összevissza veretni.

Új hozzászólás Aktív témák