Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szilágyi84 #59430 üzenetére
A három részes bojlis bot nyélrészén nincs gyűrű, az picivel körülményesebb. Amúgy nem kuszálódik a zsinór, beakasztod a horgot egyik gyűrűbe, vagy a zsinórbeakasztó fülbe, a botrészeket meg összefogatod, 5-600ft-ért van ilyen gumis pánt, párban, alulra-felülre egy-egy.
Én föltekerem a zsinórt összerakás előtt, hogy a végszerelék kb 1m-nyire lógjon. Utólsó tagot húzom szét először, a második tag mellé teszem, beakasztom a horgot, zsinórt feszesre tekerem, aztán a pántok, és kész a kétrészes. Háromrészes botnál a gyűrű hiány miatt nehezebb, itt a két felső tagot egymásmellé teszem, horgot beakasztom, zsinórt feszesre tekerem, aztán féket lazítok, és a harmadik tag mellé teszem az első kettőt...Orsó ad zsinórt mikor feszül. Rááll az ember keze idővel. Én így csinálom....
Amúgy van teleszkópos bojlis bot is..... -
Zoli bácsi
őstag
válasz Szilágyi84 #59436 üzenetére
Nagy általánosságban igen, legjobb tulajdonságai a kétrészes botnak vannak, szebb az akciója, és nagyobbat lehet vele dobni.
Meg azért a teleszkópos bot vaskosabb, nehezebb, de van hogy a szállítási hossz élvez prioritást. Én pl. egy kétrészes 3,9m-es botot nem tudok kocsival sem vinni, nem fér el.
SZerk: vendingo : Az is megoldás, minden peca előtt szerelni...Nekem nincs hozzá kedvem.
Amúgy miért nem használsz dobóelőkét? Én is vagdostam régen a főzsinórt, dobóelőke használat óta kevesebbszer cserélek zsinórt, meg a fárasztás végénél is ad egy kis biztonságot, mikor már a dobon a fonott dobóelőke... Sőt, esti pecánál ha tekerem ki a szereléket, hallható mikor a gyűrűkhöz ér a fonott.
Amúgy szerelés.... Ha otthon marad az a k..a szemüveg, még a stopper elhelyezése is komoly erőfeszítésbe telik, nem két bot felszerelése.....[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz Szilágyi84 #59450 üzenetére
Sok cucc van a boltokban, sok a kacat. A régi iskola még mindig működik: csonti, giliszta, kukorica, sima etetőanyag. Én idén pl nem aromázok, csak sima kaját bekeverem és ennyi. Ami régen jó volt, az most is jó.
Nem kell túlgondolni, most sok az új dolog neked, ne vásárold fel a fél csalis részleget, majd rájössz, hogy felesleges. Vegyél egy büdöst, egy édest aztán ennyi.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59453 üzenetére
Voltam Akasztón, mert nagyon jó a ponty (sziki ponty). Luxus hely, mindenféle csoda csalizó pecásokkal. 6-8-ig egy mozdítás se mindenféle ízű csodával. Ekkor előkaptam az aduászt. Tyúkól melletti gilisztáimat. 1 óra alatt 5 ponty. Ebből az egyik 5,5 kg.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
vendingo
veterán
válasz Szilágyi84 #59453 üzenetére
Ne foglalkozz azzal, hogy ki mivel horgászik.
A csonti, giliszta, kukorica alap csali, soha nem fog kimenni a divatból, nem unják meg a halak.
Esetleg vegyél pár doboz gumikukoricát, évekig tudod használni őket, lassan fogy, jó beruházás.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
saen
veterán
válasz Szilágyi84 #59460 üzenetére
Ha azt szeretnéd, hogy sikerüljön a vizsga, ezeket tudni kell.
Állami jegyet minden évben kell váltani, illetve területi jegy is kell, ez is lehet éves, napi, akármi. Fogási naplóba az elvitt halat kell beírni, azt amit visszaengedsz azt nem.
-
@mriya@
őstag
válasz Szilágyi84 #59460 üzenetére
horgászkártya érvényessége 5 év, újra vizsgázni nem kell.
a fogási naplóba csak a hazavitt halakat kell beírni, szerintem akkor is, ha a magántónak van víztérkódja.
a naplót minden követkető év elején kell leadni, benne van, meddig.
ha kicsúszol a határidőből, akkor büntit kell fizetned.Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59474 üzenetére
Method mindent visz.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szilágyi84 #59474 üzenetére
Forgókapocsnak, illetve a forgókapcsos karabinernek az a szerepe, hogy egyrészt csökkenti a csavarodást, amikor tekered ki a szereléket, veszettül tud pörögni a felcsalizott horog. Másodsorban egyszerű a horogelőke cseréje.
Ahogy én csinálom a fenekezős szereléket: Először egy gumistoppert húzok a zsinórra, hogy a végtelenségig ne csússzon a szerelék, ezt használat közben kb 50cm-re húzom a kosártól. Ezután egy gubancgátlós bordás kosarat húzok a zsinórra. Aztán egy gumigolyó, ami védi a kötést, és kötöm a forgókapcsos karabinert. Ezután már csak a horogelőkét kell beakasztani. Szerelés előtt be szoktam állítani a kosarat a gubancgátló csövön, alapból kissé laza, és pár dobás után lecsúszik a cső aljára. Szóval beállítom, úgy szemre, a kosár alatt 1/3, felette 2/3 résznyi cső legyen, aztán kombinátfogóval a kosár alját kissé megnyomom, ezzel rászorul a csőre, nem csúszik el.
Találtam is irást, képeket: [link] -
KunEmber
senior tag
válasz Szilágyi84 #59534 üzenetére
Nébih füzetet olvasd el hozzá, halakat nagyjából ismerd. 90%-ban komolytalan.
http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59534 üzenetére
Egy figurát rántottak meg amikor én voltam. Nem tudta azt sem hogy hány bottal horgászhat, tiltott módszert nem ismert stb...
Kapott még egy tesztet, 32/ 6-os eredménnyel. (tippelés sem ment)
Igazából azért buktatták meg, mert annyival nem tisztelte meg az ingyenes vizsgát/vizsgáztatókat, hogy átolvassa 1x az anyagot.
Amúgy sok kérdésre ott a válasz a következő kérdésben. Pl soroljon fel 5 védett halat. Következő kérdésben felsorol 10 halat amiből jelöld meg a védetteket. És ezek közt ott a ponty, harcsa, balin.. tehát egyértelmű."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szilágyi84 #59556 üzenetére
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59556 üzenetére
Szerintem a Nevis-t nézegesd. Hobby-ra tökéletes.
-
KunEmber
senior tag
válasz Szilágyi84 #59669 üzenetére
Hát nézd, a horgász vizsga ingyenes. Régebben az is pénz volt. (De igen, én is sajnálom, hogy ilyen-olyan teljesen értelmetlen egyesületekbe be kell lépni a pénz miatt. Semmilyen hasznos tevékenységet nem végez szerintem az enyém.)
-
hermanyi
addikt
Akkor kaptál Állami jegyet is . Az meg pénz .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Sungoo
addikt
Gratula! Lemegy a kánikula, indulhat a szezon.
-
vihartigris
őstag
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59675 üzenetére
Nem, ugyan úgy mindent, kivéve horgász kártya az 5 év.
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59677 üzenetére
Minden évben ennyi, illetve egyre drágább. Egyesületek +- 1-3 000. Nekem évi 13000+ 26 a területi. Ez egy drága hobbi
-
KunEmber
senior tag
válasz Szilágyi84 #59681 üzenetére
Nem, január 31. És az egyesületi nem 11800, el lett mondva már.
Egységes állami horgászokmány (EAH)
Állami horgászjegy: 3000 forint (50%-os drágulás a 2019-es évhez képest)
Fogási napló: 300 forint (50%-os drágulás a 2019-es évhez képest)
Összesen az EAH 3300 forint
Szankciós (ha nem adtad le a fogási naplót időben): 6300 forint
Kedvezményes Állami horgászjegy (gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos): DíjmentesEgységes szövetségi hozzájárulás
Ára: 2000 forint
Mentesített ( gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos) : DíjmentesEgyesületi tagdíj
Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint.
A legolcsóbban tehát egy olyan horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárol tokot, nem rendelkezik horgászkártyával és az egyesület ahová belép a minimum tagdíjat kéri 9500 forintért válthatja ki idén az horgászengedély 2020 -ban. Ebből 2200 forint a Magyar horgászkártya ára öt évre.
-
gban
Közösségépítő
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szilágyi84 #59697 üzenetére
Én úgyis dobóelőkét használok, úgyhogy bátran csévélem a rikító zsinórokat. Jobban látni, könnyebben kötöm, és fenekező botnál a kapásjelző meg sem mozdul, de a zsinór ahol vízbe ér, látni hogy valami szöszmötöl..... Amúgy dobóelőke nélkül sem vettem észre hogy zavarná a halakat, azzal a rikító sárga gubancgátlő csővel sincs kevesebb kapás......
A Zéé : Igazad van, de valahogy mindig összevásárolok egy csomó kacatot, szerintem egy kosár csali biztos van, palletek, bojlik, üveges kukoricák itthon. Mikor asszony adja fel a csekkeket a postán, sokszor együtt megyünk...És hát Kapuváron a postával majdnem szemben van a horgászbót.... Egyszerre nem veszek sok mindent, de 7 éve kezdtem újra a pecát...Gyűlik a cucc. Múltkor ránéztem, ha betiltanák a szakállas horgokat, elég sok horgot ki kénék dobni... pedig általában egy tízes csomagot veszek egyszer
Ha pecabótba nem mehetnék, illetve csak csontiért, akkor is el lennék kb 1,5- 2 évig az itthon lévő készletekkel (Csali, etetőanyag). Damilból, horogból, úszóból..stb még tovább...... Jó, most egyenesbe jöttünk kissé anyagilag, mikor a pecát újra kezdtem, egy felújításon-költözésen voltunk túl...legatyásodva. -
@mriya@
őstag
válasz Szilágyi84 #59697 üzenetére
A legtöbb nagy pontyomat narancssárga előkére kötött horoggal fogtam. 🤫
Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59684 üzenetére
Amúgy én ezt találtam eddig a legolcsóbbnak és online: [link]
-
Spoon16
tag
válasz Szilágyi84 #59708 üzenetére
Kaidáról nem sokat tudok ,de az Okumák orsóban jók. Nekem 4 db 60-as Longbow van, egy 80-as harcsázni, meg két kisebb pergetőorsó,mindegyikkel elégedett vagyok. Nem hiperprecíz darabok, viszont kb örökélet+1 nap az élettartamuk (főleg a Longbow-knak).
-
KunEmber
senior tag
válasz Szilágyi84 #59799 üzenetére
Én eltettem magamhoz a számlát az igénylésről és a netes felületen lefotóztam a kártyát, biztos ami biztos.
Kártyára én októberben regisztráltam és január második felében jött meg, ne számíts rá, hogy gyors lesz.
-
koko52
nagyúr
válasz Szilágyi84 #59808 üzenetére
Nekem 4 hónapja érkezik. Igazából nem kell senkinek elég a regisztrációs szám, ez csak a lehúzásra megy.
-
vihartigris
őstag
válasz Szilágyi84 #59818 üzenetére
"találkozott már valaki ellenőrrel?"
Ritkán, kb. 5 évente egyszerbármi reciproka a semmi
-
KunEmber
senior tag
RSD mellett rendszeres időközönként el-el autóznak. Árasztó utcai Duna-szakaszra is járnak.
-
energy4ever
addikt
Eddig 10 alkalombol egyszer jott. Itt a dunan tobben jonnek, vizirendorok kiseretevel.
-
bilon73
aktív tag
a balatonon mindjart az elso alkalommal. meg ossze sem raktam a botokat. azota viszont nem, pedig eltelt mar 1 honap is
-
A Zéé
addikt
válasz Szilágyi84 #59850 üzenetére
Görbüljenek!
De miért veszel meg olyant, amiről már most tudod, hogy cserélni akarod? Így lesz tényleg drága a móka.Just a simple Lineman...
-
vihartigris
őstag
válasz Szilágyi84 #59850 üzenetére
" egy kis ez meg az pluszba a 2 botos szetten kívül és már 60- nál járok"
Így szokott kezdődnibármi reciproka a semmi
-
Gabi atya
csendes újonc
válasz Szilágyi84 #59874 üzenetére
www.pontyshow.hu Novemberben lesz, ha lesz. Ki tudja addig hogy alakul covid helyzet. Eddig egyszer voltam kint, de nem estem hasra tole. Meghallgattam par eloadast de nem mondtak tul sok okossagot, ujdonsagot. Eleg nagy a tomeg, foleg a kajas resznel es persze a tombolanal...
De pont itt fogalmazta meg valaki, hogy legalabb addig sem vagy otthon es nem az asszonyt kell hallgatnod! Tapasztalt, bolcs tagok alkotjak ezt a csoportot na! -
Gabi atya
csendes újonc
válasz Szilágyi84 #59885 üzenetére
Nem emlékszem pontosan de 5000 körül volt talán.
De van ugye választható "ajándék". Jól pörgetik vele az etetőanyag bizniszt. -
@mriya@
őstag
válasz Szilágyi84 #59929 üzenetére
Én a 70-80 grammos ólommal nagyobbat dobok, mint a 100-120 grammossal (3 librás bottal).
Azokhoz inkább az 5 librás passzol.Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
hermanyi
addikt
válasz Szilágyi84 #59943 üzenetére
kérdés melyik fajta 70g os kosár . Lehet az 150g is ha olyan a kosár
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
@mriya@
őstag
-
jpeetr
aktív tag
kérdés először is, hogy milyen bot.
3lb és 3lb közt is nagy a különbség, mivel az nem a dobósúly.
a távolság is számít, mennyire kell megsuhintani a pálcát.
első körben nem mennék 90gr fölé összetömegben. kosár+etető -
smokiii1
aktív tag
Az én botomra 30 gramm van irva és úgy használok hozzá 20 és 30 grammos kosarakat ami megtömve kb 10-15 grammal lehet nehezebb és semmi probléma nincs vele. Gondolj bele ha a határértéken lévő kosarat nem bírja el akkor a több kilós halakat hogy bírná? Kicsit finomabban kell dobni a nagyobb kosárral de a botnak semmi baja nem lesz tőle.
-
jpeetr
aktív tag
válasz Szilágyi84 #60016 üzenetére
caperlan wellmix bojli
olcsó, és mivel oldódó, rapid pecára nagyon jó
epres és scopex verhetetlen -
bilon73
aktív tag
válasz Szilágyi84 #60016 üzenetére
pedig felfogod
viztol is fugg, idojarastol is...pl nekem most a balatonon (deli parton) a halas fuszeres eteto es a fokhagymas csali jott be.
ahova rendszeresen jarok ott a mezes eteto es mezes csali....szoval mikor hogy
-
A Zéé
addikt
válasz Szilágyi84 #60070 üzenetére
Kicsit kisarkítva, de ez a klasszik fenekező módszer helyett lett a bordás kosaras method feederezés (Jankovich Krisztián Feedermánia filmjeit nézd meg). Szóval megvan ez ma is, csak trendibb neve lett.
Bojlizáshoz meg azért célszerűbb bojlival, magmixxel etetni, mert azzal jobban szelektálsz. Etetőanyagra odállnak a keszegek, kisebb pontyok is. Nagy bojlis etetésre meg nem nagyon.Just a simple Lineman...
-
saen
veterán
válasz Szilágyi84 #60178 üzenetére
Azért egy jelzőólom oda se árt... Emellett ütközőt kötsz alá és fölé és már kész is vagy, vagy waggler rögzítőt használhatsz még.
-
vendingo
veterán
Az önsúlyos úszót is kell olmozni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
A Zéé
addikt
válasz Szilágyi84 #60182 üzenetére
Olvasnivaló. A teljes cikksorozatot ajánlom elolvasni.
Néznivaló. Ez három részletben van fenn YouTube-on.
Ezek elmagyarázni nagyjából mindent, amit az önsúlyos úszók használatáról tudni kell ahhoz, hogy tudj ezzel a módszerrel horgászni. Rövidebben nem nagyon lehet összefoglalni.Just a simple Lineman...
-
@mriya@
őstag
-
smokiii1
aktív tag
Nekem is van önsúlyos wagler úszóm de kellett súlyozni. Sima úszórögzítőt szoktak használni amit a kolléga mutatott feljebb. Én az alsó képen lévőt használom.
[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
válasz Szilágyi84 #60218 üzenetére
Én nem mennek eurostar master class, vagy nevis vanity alá
-
jansky1
senior tag
válasz Szilágyi84 #60221 üzenetére
hermanyi kolléga leeda ajánlását is fontold meg mindenképp. Matchbotól a nevis whispert szokták itt ajánlgatni, ha jól rémlik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch
- Battlefield 2042
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Ukrajnai háború
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest