- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Steady74
Topikgazda
ha megvannak a felvételek, azért megnézném
Van egy pontybölcsőm, Dömés (nemröhög), ilyen. Több helyen nem fogadják el a matracot meg a kis oldalfalú bölcsőket, ezért kellett egy ilyen. Viszont nincs hozzá olyan táska, amiben peca után tudnám szagmentesen szállítani. Van ötletetek mit lenne érdemes venni hozzá?
-
Steady74
Topikgazda
És kapható is itthon. Ordason megnézném mondjuk a nagypontyok hogyan eszik fel a kukoricát, de ott annyira kv színű a víz, hogy szerintem semmit sem látna a kamera, majosligeten viszont tuti dolog lenne.
-
diablo1984
veterán
Akkor mondjuk egy vanity 330as bot, 90g-os dobósúllyal mindenre is jó lehet. Én pár hete vettem egy 360mh-t belőle, az 100g-os, 50m-t simán lehet 30g-os method kosárral is dobni vele, 2db 9+os pontyot fogtam vele, piszok jól dolgozott és bírta, bár mondjuk nem volt olyan érzésem fárasztás közben, hogy ne bírná. Nagyon jó kis bot, előtte való nap a kis tenyeres kárászokat aprítottam vele.
Erre valók ezek a kisebb feederek, de a pickerek kis halakra, kis távokra valók(van 2 pickerem is), én pl: hosszúelőkézem a picker botjaimmal. -
sasa311
veterán
Én imádom a 2.45-ös pickeremet, tiszából kijött vele a 8 kilós nyurga
Ezt használom, amúgy nyilván nem erre való, de bírja, a spicc szuper érzékeny de nagyon hamar felkeményedik.Döme boat feedert most vettem busázni. Az egy seprűnyél. Vitathatatlan, hogy bírja a nagyobb halat, de akkor egy kapanyél a sarki terményesnél olcsóbb... Az arra való, hogy a 150 grammos kosarat bedobd a sodrásba.
Köztes alternatíva amivel a nagy hal sem gond de partot is tudod még normálisan horgászni az ilyen 3.3 gramm körüli botok. Ilyenből én ezt használom. Ezzel már 20+-os pontyot is fogtam (igaz lavórból), simán bírja, 25-ös zsinórral ami belefér, nem tudsz benne kárt tenni.
-
diablo1984
veterán
Akkor nem picker kell neked, hanem pl a döme boat feederei azok ilyen rövidebbek, de bírja. A picker keszegezni való, 40-50grammos botot ne kínozd ekkora halakkal. Nem árt egyébként a hosszabb bot, jobban dolgozik, hosszabban, mint egy rövidebb. A picker az könnyű kis bot, nem nagyhalazni való..
-
4Grider
félisten
Dinnyésen van a csónak, azt 3 méterre kotorták a 14 milliárdos pályázat keretében, most a halradar szerint 1.6 m víz van a csónak alatt. Az átjárókban 1 méternél kevesebb van, a tó közepi karikakeszeges mélyedéseimben most 1.6 méter víz van. Sukorón sem igen tudom elképzelni a túl mély vizet, próbálj meg begyalogolni a szerelésig, menni fog (már ha bírod az iszapot), igen nagy eséllyel anélkül, hogy a melledet elérje a vízszint.
-
Nem vagyok nagy horgasz sot... Szamomra viszont neha annyira erthetetlen a dolog. Mi is a Tisza-tonal vagyunk most. A Nagykunsagi befolyonal kozvetlenul. Ket napig rengeteg hal volt, tenyleg 5-10 masodpercenkent kapas. Tegnap ugyan ott ugyan olyan modszerrel ugyan olyan etetoanyaggal egyetlen kapas sem volt
-
iceQ!
addikt
Igen olyat kel, hogy vegyek mivel a felső már nem jó a dobóelőke miatt, ott van egy pici lyuk amin átmenne a zsinór, de már vastag. Hozzányúlni meg nem akarok, az egy halvesztés lehet ha vékonyítok ott. Igazából egy fogókapocs is jó lenne, de ahhoz kellene egy gumi ütköző...Ez valahogy nekem jobb megoldás lenne, csak attól félek, hogy becsúszik a Preston kosárba, ahol a zsinór is megy
Az a kúpos rész megfoga ezt ugye?
-
BlackmMmDog
aktív tag
Az amur garatfoga képes ilyenekre,ha jó halat éreztél,több,mint valószínű. A többi meg városi legenda
8-12-es fonott képes eltépni olyan modon mintha csak elvágták volna,(el kell "harapni" nádat, nem a garatfogakal tépi le) ezért jobb a vastagabb előke. Abban az esetben is ha kint van a csali az amur szájából akkor is képes elharapni/elvágni. 10+ amurnak, hogy a garatfogával elharapja ahhoz a kosarat is be kell kapnija.
Házi erjesztett tejsavaskukorivál+ lucerna pelletel megetetem a helyet ( néha lucerna pellet kimarad ), olcsó amuros kaja Lantos mix/Tímár Mix(Lanos kajában frissebb/ erősebb illatú a lucerna pellet)+ amurus kukorica (400ft/kg) megy a 30/35g-os bordás kosárba.
Csalinak jól ment a csoki-narancs, de azonkívül mással is jött (kukoricával nem csalizok) -
jjohn
aktív tag
Tudni kellene tű spiccese? Ha igen, akkor is vékonyabb zsinór kellene, ha nem akkor belehetne gumizni és sokkal jobbak az a esélyek.
Nekem is van egy 6 m-es nem tű spicc, azt begumiztam 1,6-os gumival, nem kellett visszavágni. 0,14-es Nevis fluorocarbon előkével használtam 3 kg-ig király volt, ha nagyobb jött szakadt az előke a bot meg ép maradt. Erősebb szerelést nem mertem feltenni, lehet bírta volna a bot, de így is élvezetes volt.
De lehet így is [7 kg ponty spiccbottal] -
Zoli bácsi
őstag
Amennyit én értek hozzá, az a 25-ös főzsinór 22-es előkével (én így értelmezem) durva lenne rá. Beugrik egy nagyobb hal, eltörheti a botod.
Jóval finomabb zsinórt tegyél. Ne feledd, nincs orsó, nincs fék. Ha minden kötél szakad, a kötél szakadjon..Vagyis a zsinór.
Én 16-os főzsinórt javasolnék, 14-es előkével. Vagy hasonlót....
De majd jönnek a profik, és megmondják. -
ooloo
őstag
Gondolom , ha nagyobb horgot használnék ez kevesebbszer fordulna elő . Vagy , ha kézben tartott bottal a kapás másodpercében bevágnék . Vagy még rövidebb előkével vagy fonottal kötném a horgot . A horog méretét nem szívesen csökkenteném , max 8 as .
Kérdés ...
Az alábbi képen látható horgok , illetve kialakításuk jobb akadást biztosít ? Mármint a gyakorlatban ... mert a marketing a peca vonalon is ezerrel dübörög .
A horog csalitüskével lenne szerelve .
-
sasa311
veterán
Nem vitaindítóként, mert amúgy nagyon helyes, hogy mindenhol ellenőriznek, de az országos horgászrend következetesen arról beszél, hogy "A horgász a területi jegy jogosultjaként" köteles alávetnie magát a halőri intézkedésnek (és a többi, lári fári). Na most a víztérkód nélküli területen ahol nincs területi jegy ott akkor mi van?
-
-
ooloo
őstag
A kicsi ( 1010 ) csak a képen látszik ugyan akkorának mint az alsó képen a nagy . A valóságban a tenyeredben elfér ..... könnyű pergetésre és match boton használtam . A nagyobbik ( és kisöccse ) valóban maga az álom . Az hagyján , hogy jól néznek ki , de a fék ... na kérem a fék , azt nem lehet szavakba önteni . Szerintem . Ja .. és 20+ éves orsók mindketten . Nem eladó ... eszmei értékük igen magas .
-
Zoli bácsi
őstag
Hát azért fórum, itt elmondjuk a véleményünket.
Ja, azt felejtettem el leírni, nekem nagy előny a Tierra Feederekkel szemben, hogy az Oreel LCA kerek zsinórklipszes. Ritkán kell nekem, de törekszem rá hogy feeder botokra ilyen orsót tegyek, azért segíti a pontosabb pecákat.
A Silstar Tierrának ugyanaz az előnye, mint az Oreel-nek, könnyű. A 40-es méretek tökéletesek egy rövid, könnyű botra. Persze a nagyobbak már súlyosabbak.
Azért tudták ilyen kis súllyal megoldani, mert az orsó ház is kisebb a kisebb méretű típusnál.
A Nevis Aqua Feeder (By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter LCS) orsó háza ugyanaz, hiába 4-5-vagy 6000-es a méret. A rotor, meg a dob mérete más, ezért alig van különbség a súlyban.
Orrel és Silstar esetében közel 100gr lehet a méretek közti eltérés. Ez sem sok, de egy könnyű botnál nagyon is érezhető! -
Zoli bácsi
őstag
Nem haragszom.
Oreel, és Silstar egy gyártó. Pontosan az a minőség, a Silstar, mint az Oreel.
Merem ezt azután mondani, hogy biztos volt 6-8 db Tierrám. Sima nyeletős (FS) és Tierra Feederek is. Meg vannak Oreel orsóim is. Mindegyiket szétszedtem, tudom mi van bennük.
Na....Amit megemlítettem a kollégának, a súlya miatt, az Oreel LCA, annak a belseje hasonlatos a Tierra Feederhez. Pont ugyanott, ugyanakkora csapágyak vannak benne. Viszont újabb fejlesztés, szebben fut, mintha az illesztése is jobb lenne. Aliról is sokan rendelték, Coonor néven: [link]
Nagyjából a LIDL orsók minőségét hozza. Azt is tekergetik sokan évekig, néhányan meg kidobják, mert nem jön be nekik.
Ha már összehasonlítás..Silstar vs Oreel.....Én úgy érzem, hogy az Oreel egy leheletnyivel jobban összerakott orsó, mint a Silstarok. Amik legrégebben megvannak, az Oreel Next FS-ek. Semmi bajuk. Ja és azóta sem találtam más orsót a 10 ezer alatti árkategóriában (15 alatt sincs talán), ahol a kulissza fogaskereke csapágyon forog, és egy mély meg egy sekély fém dob jár hozzá. Sajnos nem forgalmazzák már, de van ahol még beragadt készlet van belőle: [link]
Szóval azt akarom csak kihozni hogy egy cég. De az Oreel szerintem más kínai gyárban készül, én egy hangya...nyival jobban összerakottnak érzem. (Szebb futás, kevesebb kotty)
Persze ez az én véleményem.
És azután merem mondani, hogy amiket leírok, azok saját tapasztalatok.
Persze, az is az igazsághoz tartozik, hogy nemrég vettem egy negyvenes Oreel LCA-t, és rádöbbentem, hogy egy filckorongot kispórolnak. Kicsit gyengébb a fék, nem lehet akkora fékerőt állítani. A nagyobbakban (5000) benne van. Átlag pecás észre sem venné. Én igen.Tettem bele egy filckorongot másik orsóból, lezsíroztam..Nekem tökéletes. Ár/értéket nézem.
Rábaparton a homokban, tóparton a porban bohóckodni jó. Illetve ami fontos, ezek könnyű orsók. Egy komoly nyeletőfékes orsónak van súlya. Én szeretem a nyeletőféket, de tegyen rá valaki egy komolyabb nyeletőfékes orsót (Master Carp Pro LCS, Longbow...)egy könnyű feeder botra......Nem oda való.
Számomra ez a könnyű nyeletőfékes orsók igazi terepe.
Lehet kiröhögtök érte, vannak komolyabb orsóim is, de legtöbbször ezekkel a proli felszereléssel bohóckodom. Egyik oka, hogy a komolyabb orsók (komolyabb) távdobó botokon vannak, és valahogy nem igazán akartam messzire dobálni mostanában......Konkrétan szerintem nem dobtam 50m fölé egy éve sem..Minek..?Bojlis botjaim szintén szekrényben állnak. Feeder, Bolo, ritkán match....Ez megy (Meg a Modern Tolking) Na meg nekem ez a rotorfék.....Gyerekként megszoktam, hogy bedobás után hajtókar tekerés..És visszavált. Tudom, kézzel kéne visszaváltani. De ez olyan mint a biciklizés, vagy az autóvezetés. Zsigerből megy, sokszor, tíz kilómétereket levezetek, de nem tudom hogy jutottam A-ból B-be. Ha bedobok, zsigerből tekerem a hajtókart...ez van....
Bocs, hosszú lére eresztettem..... Megint.
De megszabadultok tőlem, ígérem!Majd kevesebbet járok errefele, 8 hónap táppénz után megkezdem a melót, elvileg szombaton..Eh de hosszú lesz az a 24 óra....
-
galervin93
addikt
Bárcsak ilyen egyszerű lenne!
Én csütörtökön megyek haverral, front mögötti idő, ez biztató, plusz egészen ritka keleties szél. Helyszín még nincs.
Valamelyik kockató, talán Moby vagy Füzespart (Dunavarsány). Hosszú előkés feeder ami tuti, mert Maty-érre még alig gyakoroltam.
Hétvégén terv szerint megejtem az első RSD-t is, jó lenne már egy kis keszegnyálkától bűzleni.Úgyis jön elvileg egy pici lötyi az élőn, hátha megmozgatja a sorit is.
Kis "közerdekű" infó, lehet volt már, akkor bocs - a sneci.hu is elfogadja a Szép-kártyát online is, be is rendeltem pár zacsi Browning kaját, alig kapni valahol, aztán jó emlékeim vannak róla, kíváncsi vagyok mit tudnak.
-
Mexbacsi
tag
Szuper, köszönöm az ajánlást. Igazából két bot kellene. Egyik ahogy beszéltem tesómmal neki inkább dobálni. Másik pedig nekem behúzásra. 80-90 méteres távolságig eldobálok a feederrel is hátszéllel
Ez a shimano viszont szimpatikus
Ahogy látom van belőle 3 részes is. Mennyire rontaná az összeképet a 2 részes helyett?
-
Zoli bácsi
őstag
Elvileg már nem kell horgászigazolvány. Úgy tudom ennek a kiváltására van a kártya. Mióta van a kártya, nem is hosszabbítják az igazolványt, eddig minden évben ragasztottak bele matricát.
Bár hordom, de csak azért, hogy egyben tartsa a sok okmányt, a területi engedélyeket, töltésjáró engedélyt, fogási naplót....
Basszus...Most váltottam az éves területi engedélyeket, aztán elrepült az év.....
Ma mondta az asszony hogy advent első vasárnapja van.Pedig akkor év vége van.
-
smokiii1
aktív tag
Tegnap szétnéztem élőben is kicsit. Sehol nem tartanak 1-2 match botnál többet mert azt mondják nincs rá kereslet. Amit mondjuk megértek mert én is már legtöbbször methodozok.
Na mindegy, a lényeg hogy volt egyik boltban egy Shimano commercial match, amivel egy bajom van hogy csak 3 méteres, de szerintem megveszem azt mert a feeder verziója annyira bejött. Azt úgyis csak kis tavakon használnám, más vízre meg pontyozni ott lesz a Nevis. -
bilon73
aktív tag
értem, csak arra reagáltam, hogy többször elhangzott, hogy dobástól nem törhet a spicc.
bár, ha max 110g-os a bot, de a spicc csak 56-ot tud, akkor előfordulhat, hogy valaki túltölti a kosarat...
pl én. 90 gr a bot, 30grammos bordás kosár jól megtöltve alapozó etetés gyanánt = törött spicc. majd utána feltettem az erősebb spiccet, mert nem tudtam, hogy nem egyformák a spiccek (ez az én hülyeségem)
65 m volt a táv. 3,60-as bot. -
vendingo
veterán
-
-
-
vendingo
veterán
Ebbe belenyúltál. Nem volt a legjobb választás. Ez a daiwa nem szokott ajánlott lenni.
Én most ALiról szeretnék rendelni orsót. Kinéztem valami leírhatatlan és kimondhatatlan nevűt, amit nagyon ajánlanak több helyen is. 10K alatt van, egész jónak tűnik, 300 gramm alatti. Asszem 240g amit kinéztem.
Most csak azon agyalok, hogy melyik botra kerüljön. -
Madn!ght
addikt
Nemrég hasonló dilemmában voltam én is. Beújítottam egy Shimano Super Ultegra AX feeder botot (3,6m; ), amire valamilyen könnyű orsót szerettem volna. A bot szintén 190g körüli, továbbá ehhez mérten egy nem túl nagy áttételű 4000-es orsót kerestem.
A választásom végül a Shimano Aero 4000FA Spinning verzióra esett (330g, 4,8-as áttétel). Habár elsősorban pergetőként ajánlják, viszont kifejezetten jól vizsgázott nálam feeder célra. Árban egy alig használtat 25-30k között ki lehet fogni, ha ez esetleg még belefér a büdzsédbe.
Bátran tudom ajánlani.
-
Steady74
Topikgazda
Távdobáshoz ezt az orsót ajánlom, használom. Nagyon könnyű, nagy a dobja. Ha pedig még kisebb kell, akkor eztajánlanám, 4012-es méretben, ami kb 50-es méretnek felel meg. A 3012-es méretből használok 3 db-ot, minden igényt kielégít. Ha árban sok, akkor a MAP P3000-es orsója lehet még jó, mondjuk azt max 3.6-as botig ajánlom.
-
yanna
addikt
Ráadásul szőrös.
Frenetikus kérdésemre senki?
-
Kelvin
őstag
Hála az égnek nálunk végre volt egy kis ritkítás, két hétig zajlott a célzott busa halászat. Jó pár mázsa kijött a vízből, ja és az Igló vette meg. (nem vicc)
Persze sok nagytestű harcsa, ponty, amur is előkerült de a folyamatos háló ellenőrzés miatt mentek is vissza egészségesen.
Sokszor rettegtem pergetés közben mikor a busa hadak alatt vadásztunk a tüskés hátúakra. Rosszabb mint az akadók.
-
MurdR
veterán
Igen
és kocsival oda lehessen állni, mert nem vagyok hajlandó 10 méternél többet cipekedni
Az éjszakai öltözködés nem probléma, mert a hátamra terítek egy takarót és elvagyok. Esetleg egy mackónadrágot felveszek és annyi, de akkor már nagyon melegnek kell lennie, vagy mutáns szúnyogoknak
Most télen is csak azért vettem fel pulcsit, mert hülyének néznek az emberek pólóban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest