- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
A kis mézesüvegeket kitölti a 15g, amiket neked adtam azoknak meg kb 2/3-ig ér. Semmi különbséget nem veszek észre. Vsz az a kb 15 ml levegő ami fölötte marad nem számít semmit, annak az O2 tartalma annyira kevés. Zárni meg zár ez is, sőt az az érzésem még jobban mint a mézes üveg.
-
-
soldier2
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Egyre érdekesebb ez a dolog. Azt hinné az ember, hogy 2-3 hét alatt ha nem bontogatja, akkor elvan szobahőmérsékleten is. Ha valóban akkora a különbség mint adriankooo írja, érdemes lenne megnézni, hogy a fagyasztva tárolás, vagy maga a fagyottan darálás az oka a jobb ízeknek (már ha jobbak). Pl 2 hét szobahőmérsékleten tárolás után éjszakára fagyasztó, reggel elkészítés a két hétig folyamatosan fagyotthoz képest. Megannyi lehetőség, de most max ötletelni tudok, mert egészen friss bab nincs itthon csak 10 napos. Bár lehet fagyasztok belőle párat.
-
Sinisi
senior tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Még nem olvastam el a fagyasztós témát (nem akartam, hogy befolyásoljon a kísérletezédben, amivel e téren kb. fel is hagytam
úgyhogy majd jól beleolvasok már), de ha arra gondolsz amire én is gondolok
, hogy ha nincs szelep az üvegen akkor nem tud távozni a CO2, így egyszer csak telítődik a tér vele és onnantól nem "öregszik" tovább a kv.?, akkor nem lesz különbség?! De abban biztos lesz, hogy fagyasztva rögmentesebb a darálmány, bár erre írtátok, hogy vízpermettel ez megoldható. Ha fagyasztjuk akkor úgy hallottam, hogy megáll a CO2 termeléődés, szóval kérdéses, hogy mennyit számít az a mennyiség ami a babok között elfér? -
soldier2
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
"Az Aricha-ból volt ugye egy bontatlan is, abból egyet készítettünk, és hát azzal nagy gondunk nem volt. Viszont ugyan ennek a fagyasztott verziójánál egy kicsit többet pepecseltünk a beállítással és a végén jobbnak éreztük mint a bontatlan csomaggal készültet. Valószínű ha még a bontatlant is tovább nyúzzuk akkor abból is hasonló eredmény jön ki, de azért ez így nagyon meggyőző volt." - egy kicsit még több időt rászánva kiderült volna, hogy van-e értelme a fagyasztásnak, kár hogy nem volt rá lehetőség (bár lehet a koffeinmérgezés tünetei jelentkeztek már). Csodák vsz itt sincsenek, de nagy kérdés, hogy van-e értelme fagyasztani 2-3 hétre. Én ma raktam el 3 zacskó szerdai pörkölésű Kalmár kávét (Decaf, El Salvador, Costa Rica), kb szerdán kezdem bontogatni az adagokat. Zacskóban nem hagytam, hisz afelől nincs kétségem, hogy annál jobb, fagyasztóban meg nincs hely. Reggel viszont nagyon jó, hogy nem kell méregetni, csak bontom, locsolom, darálom, keverem, tomorítem, csapolom
(így leírva még mindig sok, de a pakolás, méregetés főleg reggel jó hogy kimarad). És még tovább is friss. Egyszóval öröm boldogság ☺ -
And06
aktív tag
válasz
pacuha69
üzenetére
köszi! engem az foglalkoztat még, hogy mi az az intervallum amire már érdemes lefagyasztani a csomagot, és nem csak simán hütőben tárolni a bontásig. kávétól függően én ha előreláthatlólag nem fogom felhasználni 3-4 hétig, akkor fagyasztom le, de ez csak egy saccolt idő, nem kisérleteztem ki.
-
Sinisi
senior tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Én még nem tartok a tényleges teszt fázisban, de nekem is figyel egy 150g-nyi adag a hűtőben amihez viszonyítom majd - ha már iható állapotba kerül - a fagyóból kivett adagot. Főként arra vagyok kíváncsi, hogy meddig őrzi a fagyasztás megszakítása után a frissességet.
Ha jól értem akkor nálad is több adagynyi lett fagyasztva egy egyésgként.
-
Bazsee71
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Köszi a megerősítést. Úgy sejtem ez a tölcsér kevésbé minőségi darab, mint egy szűrőtartó kar, így még jelentősebb elszíneződés várható. Ha kifog rajta, akkor legfeljebb kívülről is kap egy bevonatot, azzal sem lesz csúnya. Azt meg már most látom, hogy egy Dremelt muszáj lesz beszerezni.

-
peppe79
senior tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Köszi! Lehet, hogy akkor én is maradok a konvexnél.
A kosár profilból úgy néz ki, hogy az 'félúton', közel 45 fokos szögben megtörve szűkül. Ez, és a szűrő feneke is teljesen sík. A kávézacc a törés mentén szokott vizesen feltapadni, ahol a legvékonyabb a pogácsa. A dilemma az, hogy melyik segítene jobban elkerülni a kávépogácsa szélének "felvizesedését": ha magasabb lenne (konvex), vagy ha egyenletesen lenne tömörítve (flat).
Teszek majd még egy próbát, hogy fél adaggal töltve tömörítek egy kisebb méretű tamperrel, aztán az egész adagnál meg az eredetivel. Vagy kipróbálom a szimpla lefőzését egy dupla kosárban, szűkítővel.
-
Deadzone41
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Ha adhatok egy tippet a daráló összevetésre: Úgy teszteljetek, hogy megszabtok egy főzési arányt, pl.: 1:2, majd mindkét darálónál megkeresitek a sweet spot-ot a csapolási időben, és ezt vetitek össze. Az szerintem nem célravezető, ha mindkét darálót beállítjátok azonos lefolyási időre és úgy hasonlítotok, mert lehet egyik őrlő 25 sec alatt zenél, a másik meg 32sec alatt.
-
soldier2
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Ez elég biztató. Időről időre meginog a bizalmam a HG1-ben aztán rendeződik a helyzet. Mióta Hifissel helyrepofoztuk az enyémet, azóta elégedett vagyok vele, de a kisördög néha kidugja a szarvát. Az, hogy hoza a Robur szintet elfogadhatóbb méretben és áron továbbra is dicséretes.
-
debsa
csendes tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Köszi a gyors választ. Igy fogok tenni. Bár ez még az eljövendö projektjeim része....
Túl gyorsan pörög, pedig imádnivaló, de igy esély sincs rá, hogy az ember szépen dolgozzon vele sajnos.
Tipikusan a pörgös helyek darálója, belököd alá a kart mire gondolsz egyet már viheted is tömöriteni.
Nem véletlen hogy az m1 már lassabb...
Változnak az igények, változik a technika.... -
jveres
csendes tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Érdekes, amit írsz, mert a Socrates Coffee csinált egy összehasonlító tesztet és abban mind a Robur mind a HG One (u.a. az kés) ugyanolyan széles spektrumban darált. Talán kissé túl szélesben is: [link]
Egyébként a CasMo kávékat nem túl egyszerű presszóként elkészíteni. Én legutóbb Nano Challa-t készítettem és átlagban 3-4-ből 1-szer sikerült igazán: viszont akkor tobzódott az őszibarack és a fekete tea
-
bajnokpityu
félisten
válasz
pacuha69
üzenetére
Amikor 18g ujhullámosat tesztel bele, mennyi idő a legfinomabb álláson, ami még éppen át tud rajta menni?
És ilyenkor mennyire lesz langyos az őrlemény?Nekem egy 380bol alakított 230Vos sjm van, kíváncsi vagyok milyen a normális.
Mit nem adtam volna egy gyári fényű pirosért, de nem volt... Csak festett szürke.
-
adp
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Akkor egyenlore maradok a gyarinal
mert tok elegedett vagyok az olaszos jellegu kaveimmal A gyari duplaszurovel, es a fragola fele szimpla szettel 
Aztan ha megint beindulok szetnezek jobban
Egyaltalan az egyszeru csoki neha meg robis blendeknel van ertelme egy 10 ezres szuronek?

-
válasz
pacuha69
üzenetére
ennyi. nyilván vannak jobb és rosszabb konstrukciók akár gépből, akár szűrőből, de a dolog sokkal inkább úgy jelentkezik, hogy egy-egy kávé más. mindenki eldöntheti, hogy gépeket cserél százezrekért vagy keres egy másik kávét, amivel az ő konfigja a jó. joker megoldás úgy sincs.
-
jveres
csendes tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Csak megerősíteni tudom pacuha69 beszámolóját. Minőségi eszközöknél (na most majd lehet támadni, de ez az igazság
) minden apró részletnek 1. jelentősége van (befolyásolja az ízt) 2. nincs jó/rossz csak ízlik/nem ízlik. Nagyon szépen és konstansan jött az IMS/VST szűrők közötti különbség. Hogy tovább bonyolítsam a képletet
nekem az egyik kávénál az egyik a másiknál a másik szűrő "ízlett" jobban. -
soldier2
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Csak irigykedni tudok, hogy miket csináltok
Ez a fordulatszám szabályozás lehet, olyan lesz a darálóknál mint a nyomásprofilozás a gépeknél. Pár év és a felső kategóriában már meg sem lehet jelenni nélküle.
Bazsee: én nem kocogtatok, és mégis a szélén jelenik meg először a kávé (néha már az előáztatás alatt), majd szépen egyenletesen jön előáztatás után. -
jolti
senior tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Köszi a leírást! Érdekes volt olvasni.
Még egy renekát hozzá csaphattál volna a teszthez, hogy teljes legyen a kép. Hogy mit mutat ebben a mezőnyben.
Már vagy másfél éve vetyengek a vásárláson és még mindig nem tudom eldönteni, hogy megéri a befektetett pénzt. Foleg a 10 ezer körülit. Mondjuk a ma olvasottak alapján inkább a vst a legszimpatikusabb. A reneka hálójától' kicsit félek, hogy mennyire bírja a kiképzést, meg tisztán tartásától.Surda. Köszi!
-
zolnagy
őstag
válasz
pacuha69
üzenetére
Mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az is szempont, hogy a felsőszűrő mennyire nyúlik le a szűrőbe. A volt Brasilia Ladynél pl. jobban, mint a Gaggiaknál. Így a Brasilianál a18g-hoz is kicsi volt a 24,5 magasság. 26,5 ims pont jó volt hozzá (a fent említett b70 2t... típus)
-
And06
aktív tag
válasz
pacuha69
üzenetére
egészen biztosan van különbség. azt mindenki eldöntheti magának, hogy megéri-e a különbözetet. én ennél a hobbynál megmaradtam a "racionális" szinten. a szuperdzsolly a PIDes primo babyvel már tud egy olyan szintet, hogy nyugodtan kávézhassak, és a különböző kávékra fókuszáljak, és ne a gépparka.
-
ronin s8
senior tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Félre ne értsd,nem a teflonozás ellen vagyok, csak arra reagáltam, amit Parci írt az örök tisztaságról.

A hagyományos karok belsejéről a KRÓMOZÁST lemarja a kávé, nemhogy a teflonnak hazudott műanyagot...
Na de mindegy, puding próbája az evés. 
Én is kíváncsi vagyok...
-
válasz
pacuha69
üzenetére
hát ez elég knight rideres lett

egy kis teflon-para: nem gond, hogy a szűrő esetleg összekaristolja a teflont? bár jobban belegondolva, miután nincs feltapadás, ez lehet az ultimáté kényelem, tényleg nem kell kiszedni a szűrőt a karból sosenem (és így nem is karcolódik). hmm... hol csinálnak ilyet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Assetto Corsa Rally
- VGA kibeszélő offtopik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kiszivárgott a Xiaomi 17T és 17T Pro teljes specifikációja és eurós ára
- Villanyszerelés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- PlayStation 5
- Torrent meghívó kunyeráló
- Szolnok és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Df83v2 választható késekkel
- Új multikapszulás, multifunkciós kávéfőzők garanciával. DG, NESP, POD, Őrölt kv. egy gép.
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Új Garmin Approach S50 arany cream (felbontott) 2 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 512GB SSD RX 7700 XT 12GB LIAN LI LANCOOL 217 FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo ThinkPad 40AN Thunderbolt 3 Workstation Dock (Gen1)
- Lian Li Strimer Plus V2 12VHPWR 320mm RGB tápkábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

úgyhogy majd jól beleolvasok már), de ha arra gondolsz amire én is gondolok

Igen, valóban vérprofi lett, köszönet simi.esp-nek

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)