Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
shifty!
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
"Akkor meg az agglósok szépen felszállnak majd a buszra. És ez így van jól."
Azért az agglo nem csak délpestből áll, saját példa, észak-északkelet vonalon az agglobol bejárás a tömegközlekedés szétkorrodáltsága, felújítatlansága, szarul szervezettsége miatt egy nightmare csomag. Váci vasútvonal ~használhatatlan, 23 km legalább 40 perc alatt.Olyan rendszerszintű hiányosságok vannak, hogy akármennyire utálok dugót okozni az autóban üléssel, nincs olyan matek, ami szerint költségben vagy időben vagy bármilyen szempontból megérje az egyéni helyett a közösségi közlekedést használni.
-
shifty!
senior tag
Szvsz a végzettséged, tapasztalatod alapján mindenképp előnyben kéne lenned frissdiplomáshoz képest. Valószínűleg abban a munkakörben Te egy nagyon rapid betanulási időszak után (értsd 1-3 hét) már értéket tudsz teremteni egy ilyen pozícióban, míg egy frissdiplomás, ha nem nagyon talpraesett és/vagy gyakornokoskodott már 1-2 évet hasonló területen, lesz egy legjobb esetben is 1-2 hónapos betanulása, mire értelmes feladatot tudnak delegálni felé.
Szintén személyes, de tervezői jogosultsággal, MSc-vel, 5+ év rutinnal a net.500-nak szerintem 10-15%-al fölé mehetsz, ne a létminimumot vidd tárgyalási alapnak.
-
shifty!
senior tag
válasz
Resike
üzenetére
Ez egy nagyon jó felvetés, a rövid válasz az, de ez csak személyes tapasztalat, hogy a mai gazdasági helyzetben, ha nincs egy
IT-smásik stabilan jól kereső fél mellette, akkor vagy feketézés / fusizás ami az időbe és energiába belefér (ez a napi 8-10-12 óra munka mellett kellene hogy megtörténjen, de akkor megint túlóra, magánélet, hobbik szabadidő beáldozása), vagy kvázisehogy.
A mi elképzelésünk és tervünk az volt (még mielőtt nekiesett a világnak a Covid, és az utóhullámán beütött az azt követő gazdasági krach amit most kóstolgatunk), hogy magánnyugdíj alapba (MetLife) szépen rendszeresen havonta elteszünk neki 2 alapba pénzt, amiből egy a hosszú távú nyugdíjalap, egy másik pedig egy rövid távú, magasabb hozam-kockázat párral működő alap, ami egy fizetéspótló alap lenne akkorra, amikor babázni tervezünk.
Na ebbből lett az, a fenti tényezők hatására is, hogy a nyugdíjalapba becsorgatjuk a pénzt, a baba projekt meg vár még egy kicsit, amíg a másik alapba is effektíven használható összeget el tudunk tenni, mert azt nem merjük bevállalni, hogy "nullára érkezzen" a gyerek.
@proof88: Értem ezt a meglátást és álláspontot is, annyiban egyetértek vele, hogy akinek lehetősége van rá, persze váltson pályát/irányt, ha tud, mert ki ne akarna jobban keresni. Annyit azért hozzátennék, hogy szvsz pont azért skyrocket-elt az IT pályára átmozgók száma, mert kevesebb tapasztalattal és befektetett energiával lehet azon a területen karriert kezdeni, még ha például L1 supportról indulsz is, ahol már megkapod egy tanár fizetését, de nem kell hozzá tanári diploma és végzettség, és ezen a szinten még nem is vállalsz akkora felelősséget mint egy pedagógus - a pénz meg ugyanaz vagy jobb, akkor ugye minek törje magát az ember?
De itt pont ez a poén, hogy miután monjduk egy építész elmókázott 5 évet egyetemen az osztatlanon, meg utána még jópár évet a jogosultságaihoz szükséges gyakorlat begyűjtésével, nem biztos hogy szarrá lesz motiválva azirányba, hogy pályát váltson és nulláról kitanuljon egy tökmás szakmát, ami tök más gondolkodást, kreativitást és logikát igényel (mert nekik az egyetemen annyi programozást sem tanítottak mint egy gépésznek pl.)
Ugyanezt szerintem rá lehet húzni egy óvodapedagógusra is például.
Hogy ez a pályán maradás a szolgalelkűség, vagy inkább az hogy a több pénzért feladja azt amit választott és amit éveken át tanult-tapasztalt, azirányba ne menjünk el mert teljesen elmutat a topic témájától. -
shifty!
senior tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Sejtettem hogy jönni fog a láng, rendben is van. Ne magadra vedd, mert jó eséllyel nem te és nem a topic lakói az "egységsugarúprogramozók", ha ilyen folyamatokat látsz át és felelsz/feleltek érte, akkor nem neked szólt, azt meg hogy a helyzet kicsit árnyaltabb leírása miatt bárki rosszul érezze magát, abszolút nem céloztam, mea culpa.
Semmi személyeset nem írtam, senkitől nem sajnálom amit hazavisz, aki itt ezt megosztja jó eséllyel tisztesen megdolgozik érte. Arra próbáltam rávilágítani, hogy elég sűrűn jönnek ezek a kommentek és gondolatok és észrevételek, hogy úgy en bloc az építőipar és a klasszik mérnöki terület jóvanazúgy' ahogy van, meg amúgy már a brazilgépsor se megy oda dolgozni, az örök kedvencem a "mérnökökön kívül is bárki tud excelt tologatni".
Habár nem omlik össze egy ház... - pont azért mert nem tervezhet bárki házat - mondjuk. Hogy a kőműves hogy dolgozik, milyen áron, az megint egy arany téma, szerintem a tisztelt kivételen felül nem gondolkoznak, talán van egy csopvez aki értelmesen képes végignézni metszeteket és csomópontokat, de egyre ritkább. Tapsi is elég szépen leírta milyen fasza kis cécó ilyen végzettség mellett értelmes fizetést, körülményeket és munkaadót találni, erre próbáltam reflektálni, hogy ez abszolút nem egyedi eset, és szvsz méltatlan dolog.
-
shifty!
senior tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Mint építészmérnök feleséggel "rendelkező" szintén mérnök mondanám, hogy dühítően borzasztó mértékben nem jó a br. 600e ft.
Építészmérnökként általában osztatlan képzést végeznek (BSc + MSc egyben, 3 szigorlat), elég komoly műszaki tudást szereznek, és nagy felelősséget vállalnak minden tervükkel, amihez a nevüket adják.
Párom mostanság csinálta meg a mérnöki kamarai jogosultságát, miután összegyűjtötte a (neki még) 5 évnyi tervezői tapasztalatát, csodás hogy milyen magyaros hókamóka volt mire azt is leigazolták neki "szivességből". A sokat szidott KATA-s egyéni vállalkozóként éppen összestresszeli azt a pénzt, ami efölött van, ami elég és "nem rágjuk a küszöböt", és ami egyébként nem kiszámítható, mert senki nem garantálja hogy holnap is bemegy az irodába és hó elején utalnak.Hozzátenném, ahhoz hogy ezt a "jónak számító" br. 600-at megkeresse, mérnöki diplomával és tudással, nem volt elég kiesnie egy egységsugarú informatikusokat képző főiskoláról.
Értem én, hogy ez a topic gyönyörűen gyűjti az
önelégültelégedett és ügyes IT-sokat, de mint mérnök is szeretném kikérni, hogy mennyire k. abnormális gondolkodásra vall, hogy kvázinulla felelősséggel emberek ennek a dupláját-tripláját taligázzák haza, aki pedig épületeket tervez, legyen az otthon, üzlet, iroda, legyen elégedett a villamosvezető bérével.Tudomtudom, el lehet menni programozni / villamosvezetni / külföldre, megfelelő aláhúzandó. Legyen mindenki programozó.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
szerk:typo
-
shifty!
senior tag
válasz
cech19960320
üzenetére
Nagyjából ez volt a megérzésem nekem is, azt viszont látom hogy a cég ahol dolgozom erős szereplő, és ebben az 5%-ban a mókafaktor az év végi "rekord árbevétel, kiemelkedő üzleti teljesítmény, stratégiai elvárás feletti számok" kommunikáció volt...nyilván, aki itthon dolgozik és van némi rutinja, ebből már sejtheti, hogy ebből jól megint nem az fog kijönni aki dolgozik is ezért, inkább az aki a papírokat birtokolja.
Ennek a fényében nem sikerült megugrani az inflációt, és ez az ami piszkálja a csőröm, mert normál esetben (pandémia, szállítási nehézségek, elszállt árak nélkül) még örülnék is ennek az 5%-nak, de semmilyen romlást jelző gazdasági mutatót nem ellensúlyoz ez az érték. -
shifty!
senior tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Hasonlóan gondolkodom, mint amiket leírtál, ezek fényében nem gondolom én sem korrektnek. Az elmúlt évek, mókás módon (mókás, mert kedvezőbb inflációs és gazdassági környezet volt, mint az elmúlt évek elbaxott Covid-alapanyag-egyéb tényezők) magasabb emeléseket hozott minden bérsávban.
@JoinR: Nagyjából egyetértek, de sem magammal szemben, sem a munkakörömmel szemben nem elfogadható az energiaminimumon vergődés. Nyilván, a kulcs én vagyok, fejlesszem magam más pozira és területre, vgy váltsak, ha elégedetlen vagyok.
Köszi a véleményeket!
-
shifty!
senior tag
Annyiban árnyalható a kép, hogy sávos béremelést alkalmaztak, abszolút miinden egyedi értékelést nélkülözve, nagy emberállomány van, ezért 3 sávra osztották a dolgozókat, az én sávomra ennyi "esett", egységesen. Szakmai, munkaminőségre vonatkozó szempontok nélkül.
@Drizzt - cserébe, sejtésem szerint, teljesítmény alapon értékelve vagy(tok), és ez ráhatással van a bérfejleszésre?
-
shifty!
senior tag
Sziasztok,
Véleményeteket, reflexióitokat várnám, a tavalyi és az idén várható inflációs környezetben szerintetek az idénre nálunk bejelentett 5%-os béremelés mennyire korrekt? Műszaki terület, nagy (többnyire magyar) tulajdonú "multi".Én személyesen borzasztó kevésnek találom, közepesen elkeseredtem emiatt, nyilván, miután erre a szakszervezet és a cég is ráütötte az ámenjét, ez lesz aztcsá, egyedi mozgástérnek helye nincs...
Ha csak a KSH adatai alapján tavalyi átlag fogyasztóiár-változást nézem, az is 5,1% volt tavaly, szóval még azt sem ugrotta meg.
-
shifty!
senior tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, de cáfolat is van rá.
Feleségem okl. építészként végzett, az egyetemet végigéjszakázta, rommá stresszelte magát, majd BP-en a B oldalon egy kis iroda, ami elvileg jól fizet, megkínálta br. 350-nel, ez volt 2019-ben. A diplomázás után jelentkezett irodákba hgy tervezői tapasztalata is legyen (egyetem mellett kivitelezésben dolgozott) és el is kezdett dolgozni, hát...2 hét sem kellett hogy ott hagyja az építészirodát, és elmenjen KATÁ-sként tervezni családi házakat, felméréseket csinálni, minimális kapcsolati tőkével és - azóta sokat fejlődött - social skillel.
Mostmár kamarai tag, aláíró jogosultsággal, alkalomadtán megmutatja miket küldenek el neki aláírásra, hát van itt szerintem ember aki Sims-ben komolyabb tervet hoz össze, mint néhány építész végzettségű
rajztanár művész szabadkőművesrajzoló.Szerk: nem tudok gépelni
-
-
shifty!
senior tag
válasz
Shin Chen
üzenetére
Nem feltétlenül releváns, de én a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy jó légkör és jó társaság miatt ne maradjak meg, ha egyébként szubjektív szempontok alapján nem jó a munkahely. A személyi összetétel, a hangulat, a főnök / vezető személye nagyjából egy nap alatt változhat meg. Igenis, a jó légkört vagy annak hiányát meg lehet, és ha akarják, meg tudják fizetni.
-
shifty!
senior tag
válasz
D1Rect
üzenetére
Egészen biztos, hogy változni fog,ha marad a párt, akkor sem tartható ez a pálya (nyilván, most is máshol fizetjük meg a rezsicsökentett rezsit, később is meg fogjuk, ha nem közvetlenül itt.)
Egy dolgot nem írtatok le a napelemes témához, de már tényleg nagyon off - a napelelm
elévüléseszerk: fizikai amortizációja, öregedése. Ha 20 évre számolsz vele, és gondolkodsz a kamatozásán a 20 évnyi nem befizetett villanyszámládnak, akkor azt a lekamatozott pénzt 20 év múlva egyben vissza is fogod tolni abba, hogy 20 év múlva legyen új panel a házadon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon tokok, telefon fóliák kedvezményes áron!
- Dell latitude 5330 i5-12.gen/8gb ddr4/250gb ssd/magyar Bill./új akku (Esztétikai hibás)
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- SONY PLAYSTATION 5 PRO KONZOL, 2TB
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- Apple iPhone XR 64GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple Imac 21,5 Inch, Late 2015! Intel Core I5 + Intel Iris Pro Graphics. 1TB Háttértár!
- HP Thunderbolt-dokkoló, 120W G4 (4J0A2AA)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4245, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)