Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#9651) DS39 válasza petyus_ (#9623) üzenetére


DS39
nagyúr

A legjobban kereső 10% 2015-ben sem hiszem hogy a 280+ bruttó bért jelentette.

Amúgy én nem örülnék egy ilyen rendszernek, újra.
Így is annyi féle jogcímen vonnak el tőlünk adót, és kb. a bruttó béred 42%-át leadózod.

[ Szerkesztve ]

(#9652) sokol válasza Oppenheimer (#9631) üzenetére


sokol
tag

Ha 7-800-nál kezdődne a 3. adókulcs, hagynám elfele az országot. EQMontoyával egyetértek, ez Budapesten az az összeg, amiből egy normális középosztálybeli életét élsz, azért mert megdolgoztál érte. De nem kiemelkedőt.

Ha valakinek 800 ezer- 1millió feletti fizetésnél, mínusz 10-20 ezer forint szignifikánsan befolyásolja a „középosztálybeli” büdzséjét,életszínvonalát,akkor ott más problémák vannak.

Viszont többet is fogyasztok, mint aki átlagbért, vagy minimálbért keres, és ez is meglátszik az államkasszában. 25%-os áfát elég keményen megfizeti a magasabb jövedelmű réteg.

Ez nem feltétlenül van így.

Van amiből többet fogyasztasz,van amiből meg ugyanannyit.

A kispénzű nagy rétegnek ha többet hagynál a zsebében tudna olyan fogyasztási cikkekre költeni amire most nem tud,jobban meglátszana a költségvetésben,mintha a nagyobb jövedelműek valamivel többet adóznának.

Mert azt mellékesen jegyezzük meg ,hogy minél magasabb a jövedelme valakinek,annál nagyobb valószínűséggel költi/költheti olyan dologra a pénzét ami meg nem fogyasztási cikk,nem csapódik le a költségvetésben(pl .:,bizonyos befektetések, drága külföldi nyaralások ,stb),.

Csak ha már a költségvetési tényezőt említetted, ezt is érdemes hozzátenni.

#9631 Flx

276 000 forintig egykulcsos adó lenne,szóval az alatt meg kevesebbet fizetnél, 750-től meg lenne 25%(mondjuk).

#9639 EQMontoya

Azzal egyetértek komplexebben kell kezelni az egész problémát(kiskapukat megszüntetni,komolyabban bírságolni az ügyeskedőket)ez is része lenne a megoldásnak

A progresszív adózás csak egy része a megoldásnak.

[ Szerkesztve ]

(#9653) Alexios válasza sokol (#9652) üzenetére


Alexios
veterán

25% szja mondjuk 10-el több mint ma, az akárhogy számolom nem lesz 10ezer forint minusz.

(#9654) bandus válasza sokol (#9652) üzenetére


bandus
veterán

sávos adózás esetén nem 1-2% különbségről beszélünk. inkább10+. azt meg ki lehet számolni mennyit jelent. nem ilyen kis összegről van szó, na meg amúgyis, mindenki a saját szintjén nyomorog.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#9655) Jhonny06 válasza Oppenheimer (#9631) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Ha 7-800-nál kezdődne a 3. adókulcs, hagynám elfele az országot."

Akinek annyira böki a csőrét az itthoni helyzet, az már rég lelépett, a többi csak szájkarate. Havi néhány tízezer forintos jövedelemkiesés miatt még senki nem ment másik országba, főleg, hogy amúgy egy átlag feletti fizuról beszélünk, amiből már kényelmesen meg lehet élni. Ettől persze szopó, de azért ne essünk már túlzásokba.

(#9656) azbest


azbest
félisten

Egyébként az itteni és a kiszámolós linken olvasott kommentek alapján egy alapvető hibát vélek felfedezni az egészben:

Ha a létminimum alatti minimálbérből és közmunkából nem lehet megélni, akkor azon az sem segít, ha a gyenge középosztályt még komolyabban megadóztatják. Talán inkább azt kellene megoldani, hogy ne legyen munka mellett nyomorgás. Ráadásul úgy tűnik, hogy nem is kell több adóbevétel, hiszen rengeteg felesleges, nem gazdaságot vagy életszínvonalat vagy életminőséget javító területre fordítanak a költségvetésből, hanem szűk kör hobbijára, nemzetközi kapcsolatápolásra. Szóval szerintem nem a leggyengébbhez kellene igazítani a rendszert, eltörve a lábát annak is, aki életképesebb, hanem az életképesekhez.

Valamennyire látszik is, hogy már kevesebben vállalnak el bagóért robotot. Ez persze bizonyos szolgáltatások áremelésén is meglátszik. De nekem úgy tűnik, hogy ez egy jó irány - a szolgáltatóipar rengeteg embernek tud munkát adni, ha van fizetőképes kereslet, amihez szélesebb rétegeknek kell jobb fizetés. Talán ez egy kicsit mozdult errefelé amiatt, hogy rengetegen kimentek nyugatra.

Ha meg adózás, akkor sokkal családbarátabb más rendszer, ahol nem egyénenként nyögik a sarcot, hanem háztartásonként nézik. Az itteni személyi adó, aminél kedvezményekkel szúrják ki az eltartott családtagok egy része után az ember szemét, az nem túl korrekt. Ahogy baj esetén a munka nélkül töltött idő finanszírozása sem családbarát.

Mivel a tesóm német proli családban él, így van némi összehasonlítási alapom. Akár segélyezési, akár életszínvonali téren is. Ott egy talpraesettebb proli jobban él, mint itthon egy állítólagos középosztálybeli, akire már nagy adót vetnének ki néhányan. Ott nem azon problémázik a kisember, hogy mennyivel korogna kevesebbet a gyomra, ha a jobbmódú szomszédtól elvennék amije van, hanem elmegy a család két hétre dubajba nyaralni, mert ott belefér ez. Jó, nem az elit környékre, hanek a normál túrista területre.

[ Szerkesztve ]

(#9657) belaur válasza Hannibhál (#9615) üzenetére


belaur
tag

Ámen. :R

(#9658) Mercutio_ válasza sokol (#9621) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egyrészt bevétel az államnak, csak mert az államnak szüksége van bevételekre, amiből újraoszthat.Meg ha bizonyos adókat csökkenteni, eltörölni akarsz(például áfa,különadók) akkor a kieső bevételt valamivel pótolnod kell(evidens)
Az a gond, hogy ezt alapvetésként kezeled és fél se merül benned, hogy az állam (szinte mindig) rossz gazda, tehát kisebb és a köz-t szolgáló állam kell, és az elvonás mértékét és az ujraosztást is csökkenteni, több adót hagyni a helyi (megye/régió/város) szinten.
Persze ez nem cél, ahogy a normális oktatás sem, hisz az nagyobb önállóságot biztosít és ellentétes egy centralizált hatalom érdekeivel.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9659) VirsLee


VirsLee
őstag

Nem szívesen mondom ezt srácok, de büdös gyorsan bújjatok ki a gumibelsőből. Nincs olyan, hogy SZJA-val megoldjuk az ország problémáit. itt mindenki lelkesen fejtegeti, hogy milyen SZJA kulcsra lenne szükség, de arról nem volt szó, hogy amíg nincs vagyonadó, addig ez az egész nem ér semmit. A politikusok továbbra is el fogják lopni a zsét, és nem fognak adózni utána. Az igazán gazdagokat pedig nem érdekli az SZJA, megoldják máshogy...

(#9660) htomi85


htomi85
tag

Rettentő elszomorító az utolsó 45-50 hsz. Még akkor is ha nyilvánvaló, hogy itt IT-sok és nem közgazdászok fórumoznak. Ettől függetlenül rossz látni, hogy az alsó középosztály még mindig a felső középosztálytól akar pénzt elvenni, nem pedig a tőkésektől.
Többet kéne olvasni, és nem bulvárt...

(#9661) EQMontoya válasza htomi85 (#9660) üzenetére


EQMontoya
veterán

Azért a többség pont azt fejtegette, hogy ez nem éppen megoldás.

Same rules apply!

(#9662) VirsLee válasza EQMontoya (#9661) üzenetére


VirsLee
őstag

+1

(#9663) Mercutio_ válasza htomi85 (#9660) üzenetére


Mercutio_
félisten

De az se ártana, ha egyesek megtanulnának szöveget értelmezni:D

A többség pont az ellen érvelt, aki pedig mellette azok nagyobbik része szerintem nem IT-s, de talán még diplomája sincs ;)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9664) djgeg válasza VirsLee (#9659) üzenetére


djgeg
őstag

Nagyjából ezzel tudok egyetérteni. Az SZJA az csak a jéghegy csúcsa és sokkal komplexebb.
A két kulcsos adót én is támogatnám. X bruttó fizetés allat, legyen csökkentett SZJA, mint a németeknél. Ez növeli az átlag fizetéseket és a fogyasztást. Igen a fogyasztást, mert aki azon a szinten többet kezd keresni nem berakja a párnája alá. Szépen elkölti ÁFA-s termékre.
Az ÁFA-t is csökkenteni kéne. Minden országban a környéken és távolabb egy ÁFA csökkentés után a fogyasztás nőt és még több bevételt ért el az ÁFA-ból a kormány, azok mellet, hogy nőtt a fogyasztás, és pörgött a gazdaság!
A több fogyasztással viszont nőnek az árak is. Minnél több a kereslet annál jobban nő. Ez is teljesen rendben van csak nehogy olyan szintre menjen mint mostanában a lakás. (vagyis inkább ne ilyen gyorsan mert a fizetések nem tudták tartani a tempót!)

Kissebb SZJA kevesebbet keresőknek, hogy költhessenek többet. Kissebb ÁFA- hogy még többet költsenek az emberek. = pörög a gazdasásg
Annyi helyen csinálák már nem is értem itthon miért nem képesek...

Amúgy itthon az adónak annyi oldala van.... Amiket legtöbszőr azért hoznak, hogy ők is többet tudjanak lopni éppen adómentesen (KATA limitek növelése) vagy kevés adó terhe alatt kivegyenek (Osztalék adó! 9%) vagy épp szinte semmit ne adózzanak nyereségük után (társasági adó 15% ami alól ügyesen ki lehet bújni).
Persze ezek a lépéseket hozhatták volna azért is, hogy a vállalkozó kedvet növeljék... de nem ez már nem az.

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#9665) VirsLee válasza djgeg (#9664) üzenetére


VirsLee
őstag

Az ÁFA csökkentés valamilyen szinten a 22-es csapdája.
Vagy drasztikusan csökkentesz, vagy hiába csökkentesz.
Ha leviszed az ÁFÁ-t 27-ről mondjuk 25-re, vagy 22-re, azt a minimális különbözetet simán beépítik a kereskedők fél éven belül az árakba. Nagyon kár volt ezt felvinni 27-re, de innen nagyon nehéz a csökkentés is.

Amúgy kíváncsi lennék van-e valakinek egy számokkal alátámasztott adóreform javaslata Magyarországon. Gyanítom, hogy nincs :)

(#9666) Revolit válasza VirsLee (#9665) üzenetére


Revolit
senior tag

Dehogynem, itt mondja a sok adószakértő, hogy két meg három kulcsos adó kell, mert aki hatalmas 300.000 bruttót keres (a 700.000-es álomfizetésről ne is beszéljünk) exponenciálisan több adót fizessen. BUMM, Mennyország, Valhalla, cukorkák és kolbászkerítés!!!444négynégynégy

(#9667) petyus_ válasza Mercutio_ (#9663) üzenetére


petyus_
senior tag

IT-s vagyok, és BCE-n végeztem... :) .

Egyébként sokan félreértették amit írtam, egy kiragadott példa volt a Momentum programja, csak azért, mert sajnos ezenkívül nincs más, amiből lehetne szemezgetni. Kicsit el is néztem a számokat, a top10es 280 az netto érték, tehát 390 brutto számít top10%nek (ma már gondolom valahol 430-450 körül, tudom ez sem a felső 10K-ba predesztinálja az embert).

Ettől függetlenül én sem azt tartom jó megoldásnak, hogy megadóztatjuk a jobban (bejelentett) keresőket, és minden marad ugyanígy, de továbbra is úgy gondolom, hogy a teljes adórendszer reformjába szerintem beleférne a több kulcsos adó, egyéb adókkal (főleg vagyonadó) és járulék/ÁFA stb csökkentésekkel kiegészítve (nyilván nincs meg a tudásom, hogy írjak ide egy programot konkrét számokkal, nem azért írtam ezeket, mert ez elhozná a "Mennyországot", csak példának).

(még mielőtt megint jönnek a kommentek, hogy azért hangoztatom ezt, hogy vegyük el a gazdagoktól és adjuk a szegényeknek, én sem járnék jól, ha most bevezetnék a két kulcsos adót, és nem is akarom, hogy bevezessék önmagában)

[ Szerkesztve ]

(#9668) OPiiPO válasza OPiiPO (#9644) üzenetére


OPiiPO
addikt

egyenlőre töröltem a topicot a kedvencekből, később visszanézek, ha már nem pártprogramok boncolgatása és az SZJA elemzése megy, akkor lehet hogy visszateszem

Miért nem akartok ennek külön topicot nyitni? :F

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#9669) savoo válasza OPiiPO (#9668) üzenetére


savoo
addikt

Brühühü

(#9670) EQMontoya válasza OPiiPO (#9668) üzenetére


EQMontoya
veterán

egyenlőre töröltem a topicot

Erről mesélj, kérlek! Mitől lesz egy topic egyenlő? Hogyan lehet olyanra törölni? ;]

Same rules apply!

(#9671) Ursache válasza EQMontoya (#9670) üzenetére


Ursache
senior tag

Erre a definícióra én is kíváncsi lennék.

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#9672) djgeg válasza OPiiPO (#9668) üzenetére


djgeg
őstag

Azért törlöd mert a "jövdelem" topikban szó esett az SZJA-ról ami szerves része a jövedelemnek? :D
Azta....

"by have a great time" :C

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#9673) DanielLong


DanielLong
senior tag

A héten záróvizsgázott mérnökként élmény volt ezeket a hozzászólásokat olvasni! Bárcsak volna olyan párt, amelyik hasonlóan kulturált és racionális vitákat folytatna a témában.

(#9674) OPiiPO válasza EQMontoya (#9670) üzenetére


OPiiPO
addikt

;) kevesebbet kellene innod szombat este, mert előhozza a közkedvelt nyelvtanNácit ;]

( a hejjjjesirásom soha nem volt tökéletes, nem is kérkedtem vele soha, node nem is ezzel keresem a kenyérre valót )

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#9676) lajafix válasza djgeg (#9664) üzenetére


lajafix
addikt

ugyanezt már kipróbálta egy kormány 2004-2007 között. Irtó bukta és fekete gazdaság erősödése lett a vége...
kiadások levágása nélkül ez gyors csőd.

Rock'n Roll

(#9677) djgeg válasza lajafix (#9676) üzenetére


djgeg
őstag

Miért most mi van? Aki teheti szinte KATA-s. "Hallottam" előző helyen pl, volt egy értkéesítő aki 30. millió jutalékot vitt haza, család és barátai, mindenki beszámlázott. 0% kot adózott belőle....
Nem egy embert látok aki meg céget alapított és úgy van bújtatott munkavállalóként mert pofátlan alacsony a nyereség+osztalék adó.

2004-2007 között nem azért volt bukta, mert két kulcsos lett volna az SZJA vagy épp alacsonyabb az áfa...

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#9678) FLx válasza djgeg (#9677) üzenetére


FLx
addikt

Miota emeltek a KATA-s limiteket tenyleg mindenki igy adozik. Tiszta vicc kisadozoknak hivni oket, ipari penzmosas megy rajta keresztul.

[ Szerkesztve ]

(#9679) EQMontoya válasza FLx (#9678) üzenetére


EQMontoya
veterán

Hát igen, az azért kicsit durva, hogy még úgyis megérné katázni, hogy ha az ember 12M fölé megy, és kifizeti a 40%-ot. Mert az is alig több, mint a normál adó (33.5% a bruttódból), viszont 12M-ig gyakorlatilag nem adózol.
Nyerne rajta az ember pár millát évente, a cégnek meg ugyanannyiba kerülne, mert a szuperbruttó és a bruttó közötti különbség kb. annyi, mint ha áfát fizetne.

[ Szerkesztve ]

Same rules apply!

(#9680) Goose-T válasza EQMontoya (#9679) üzenetére


Goose-T
veterán

A cégeknek még az áfát sem kell igazából kifizetni, mert a bevételek után fizetendő áfa összegét csökkenthetik a kiadásokban foglalt áfa összegével. Ha pedig jól megy az üzlet a cégnek, akkor több áfás bevétele van, mint áfás kiadása. Ugyanezt viszont nem tudják meglépni a járulékokkal, tehát a szuperbruttóval szemben lényegében a számlázott nettó összeg áll.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#9681) amargo válasza EQMontoya (#9679) üzenetére


amargo
addikt

Azért, ha ezt egy helyre számlázod ki, akkor az bujtatott munkaviszony. Szép szép a KATA, de programozóként hiába adsz ki havi 1M számlát egy helyre.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9682) Goose-T válasza amargo (#9681) üzenetére


Goose-T
veterán

Megmosolyogtató a naivitásod. :)

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#9683) X Factor válasza amargo (#9681) üzenetére


X Factor
addikt

Ezért van a nav-nak 6 pontja, amiből kettőt teljesÍteni kell és akkor nem számÍt annak.

Ha te tényleg napi 8 órában, egy irodában a céges gépen kódolsz, akkor jah, bujtatott vállalás, ellenben van több ismerősöm is, aki kötetlenül van otthon, otthonról a saját eszközein dolgozik, és éves szinte a bevételei 80-90%-a egy helyről van, de az ő tevékenysége bőven inkább vállalkozó jellegű, mint bejelentett alkalmazotti, soha nem is volt ebből problémájuk.

Azt persze nem tagadom, h. nyilván sok visszaélés is van ezzel kapcsolatban.

Make things work

(#9684) Ursache válasza Goose-T (#9682) üzenetére


Ursache
senior tag

Figyelek.

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#9685) Goose-T válasza Ursache (#9684) üzenetére


Goose-T
veterán

Bizonyos munkaerő-közvetítő cégeknél már megvannak a bevált proxycégek, amik százalékért cserébe mindent elintéznek, hogy katázás esetén fel se merüljön a bújtatott munkaviszony gyanúja. Felsővezetői körökben is szokták őket ajánlani a munkavállalóiknak, akik a bejelentett munkaviszonyt szeretnék katázásra cserélni. Itt most milliárdos árbevételű munkaerő-közvetítő cégekről beszélek.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#9686) azbest válasza EQMontoya (#9679) üzenetére


azbest
félisten

Azért annyiból pontosítsunk, hogy nem 0% meg nem szinte ingyen van, hanem ha sikerül a keretet kimaxolnia, akkor kb 7% adót fizet (5 % kata + 2 % hipa). Ez a korábbi évek fele keretes 11% (10 % kata + 1% tételes hipa) körülijéhez képest még kedvezőbb. És ezt az abszolót összeget akkor is ki kell fizenti, ha kevesebbet keres, mint az abszolút optimális kihasználás. Persze más költségek is lehetnek, főleg a max tetején (ha áfás körben van azért ott már erősen ajánlott könyvelőt is fizetni, meg céges számlavezetés, de akkor már ez nem tétel).

Namost ez tényleg kevesebb adó, de cserébe nincs szabadság, nincs betegség és minimá al nyugdíj keret (már ha ez még számít). És az ő szerződését tudják legegyszerűbben bontani. Mivel sokszor alkalmazottként is a melósra tolják a felelősséget és a költségeket (határozott idejű szerződés hosszabítgatva pár havonta, olyan ócska felszerelés, hogy magának kell vegyen, ha dolgozni akar, esetleg korlátlan munkaidő "lecsúsztatva"...), így aztán marhára nem kockázatosabb, ha akkor már hivatalosan is alvállalkozóként akarnak dolgozni, de jobb pénzért. Ráadásul nem olyan nehéz megfelelni a szabályoknak is közben.

A költségelős cégek sem fizetnek 40-50% terhet, hanem mindent elköltségelnek, amit csak nem szégyenlenek.

Egyébként pont az állami támogatásos projekteknél nem játszik a kata, mert jellemzően ki van kötve, hogy csak alkalmazottak és meghatározott fizetési magasságig alkalmazhatók a projekten. Szóval az eu pénzekből szép adag szja és egyéb adó befolyik.

[ Szerkesztve ]

(#9687) EQMontoya válasza azbest (#9686) üzenetére


EQMontoya
veterán

Namost ez tényleg kevesebb adó, de cserébe nincs szabadság, nincs betegség és minimá al nyugdíj keret (már ha ez még számít). És az ő szerződését tudják legegyszerűbben bontani.

Ez az, amit az átlag ember ebben az országban pont leszar.

És ez nem is meglepő, mivel:
-Az egészségügy amúgy nem ér fabatkát se.
-Nyugdíjat meg úgyse fogunk kapni az államtól, hiába fizetünk valag lóvét be.

Viszont ha kimaxolod (kvázi egy bruttó millás fizetést váltasz KATAra), akkor havi majdnem 300-zal beljebb vagy úgy, hogy eközben a cégnek még bőven olcsóbb vagy. A szabit meg megoldják fű alatt.

[ Szerkesztve ]

Same rules apply!

(#9688) Mercutio_ válasza EQMontoya (#9687) üzenetére


Mercutio_
félisten

A szabit meg megoldják fű alatt.

Már ahol, de ez azért nincs kőbe vésve:N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9689) amargo válasza Goose-T (#9682) üzenetére


amargo
addikt

Tudom tudom egyszer én is "bűnözni" fogok, de addig próbálok a ezen a morális ösvényen elevickélni. :)

Játszunk el a gondolattal, van két ajánlat:
Munkavállalóként 1M vagy vállalkozóként 1,2M. Ki melyiket választaná?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9690) EQMontoya válasza amargo (#9689) üzenetére


EQMontoya
veterán

Szerintem itt nincs sok kérdés.

Az 1M nettó 665, az 1.2-t ha megoldod KATA-val (és leadózod a 12M fölötti részt 40%-kat), akkor az havi 1.05M kb. Ez barátok között is 70% difi.

Same rules apply!

(#9691) Goose-T válasza amargo (#9689) üzenetére


Goose-T
veterán

Rossz szemszögből nézed. Így is, úgy is 1,2M Ft-ba kerülsz havonta a munkáltatódnak. Munkavállalóként hazaviszel 665 ezret, vállalkozóként meg alsó hangon 900-at (és akkor még nem is katázol). Katával már több, mint 1 millió forintot. Természetesen úgy kell kialkudni, hogy a szabadság minimum bele legyen kalkulálva (simán belemennek). Betegszabi az lutri, rövidebb betegség nem nagy tétel, hosszabb betegség esetén meg bejelentett munkavállalóként sem kapsz túl sok pénzt. Cserébe sokkal többet tudsz félretenni, marad Medicoverre, meg lehet ingatlanba fektetni, amit fel is lehet élni akár nyugdíj gyanánt.

[ Szerkesztve ]

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#9692) FLx válasza amargo (#9689) üzenetére


FLx
addikt

Ekkora kulonbsegnel biztos KATA-val nyomnam, de azert meg kell nezni milyen egyeb juttatasoktol esel el, ha nem vagy FTE. Peldaul reszvenycsomag es tarsai. Toltam vallalkozokent 3 evet, sose erdekelt, hogy nincs fizetett szabi, akkor is lehet talalni valamit amire beszamlazol, pl. korabban mar elvegzett melo. Cserebe nem volt fonokom, soha senki nem zaklatott semmivel amig a melo kesz volt. Sajnos akkor meg nem volt KATA, ezert rengeteget fizettem be az allamakasszaba, bar meg igy se jartam rosszul. Amugy annyi van, hogy neha kell hozni szamlat masik cegtol is, aztan nem bant senki.

(#9693) Veron válasza Goose-T (#9691) üzenetére


Veron
őstag

De gondolom ez azért nem olyan egyszerű egy multinál mezei mérnökként. Ott nem igazán játszik a vállalkozói munkaviszony. Vagy tévedek?

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#9694) hege1989 válasza Goose-T (#9691) üzenetére


hege1989
tag

Valaki elmagyarázná nagyvonalakban, hogy a KATA hogyan működhet olyannál aki kb alkalmazott de mégis beszámláz?
Jól gondolom, hogy ha valaki mindig ugyanakkor kb ugyanazon összegben kap
utalást egy cégtől vagy állít ki nekik számlát az már több mint gyanús?
Nem pörgött még erre rá a NAV?

http://hardverapro.hu/tag/hege1989

(#9695) Brave_86


Brave_86
aktív tag

Sziasztok!
Rendszertervező/rendszerszervező munkakörben milyen fizetést lehetne kérni?
Felkértek cégen belül, hogy váltsak egy nemrég induló új projektbe. Így a fizetés is újra tárgyalás képes lenne.
Budapesti cég, profilja fejlesztés és üzemeltetés, az adott piacon a top 3-ban lévők egyike (>100 fő).
Több konkurens cégnél szerzett tapasztalat (>7év) (de nem ebben a munkakörben, inkább üzemeltetés)

[ Szerkesztve ]

(#9696) inferno88 válasza Veron (#9693) üzenetére


inferno88
őstag

De játszik. :K

Semper fi!

(#9697) Veron válasza inferno88 (#9696) üzenetére


Veron
őstag

Akkor csatlakozva hege1989 kollégához, hogyan? El nem tudom képzelni.
Egy srác pont a múlt héten kérdezett rá az interjún, lehet-e szerződéses jogviszonyban a céggel, mire azt a választ kapta, hogy csak alkalmazott lehet.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#9698) azbest válasza hege1989 (#9694) üzenetére


azbest
félisten

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/kata

itt van a friss információs füzet és egyéb infók.

(#9697) Veron
számtalan oka lehet, ha nem akarnak alvállalkozónak:
- olyan szerződésük van a megbízóval, ami kizárja a munka továbbszervezését
- olyan pályázati pénzekből megy a projekt, ami kizárja a munka tovább...
- félnek, hogy mivel talpraesett vagy, elviszed a projektet magaddal és akkor könnyen kimaradhat az a réteg, mi nem ad értéket hozzá, csak lefölözi a profitot
- a management semmiképp sem akarja, hogy esetleg nettó többet keressen egy beosztott, mint ő, mert "bérfeszültséget okoz"
- azt hiszik valami illegális dolog a kata, mert fogalmuk sincsen semmiről. Még mindig sok helyen úgy beszélnek róla, mintha valami titkos trükk lenne a hatóság kijátszására, miközben a legértelmesebb vállalkozási forma szabadúszóknak.

[ Szerkesztve ]

(#9699) Tapsi válasza Brave_86 (#9695) üzenetére


Tapsi
addikt

Bruttó 750-nél többet nekem még sehol sem kínáltak, pedig fejlesztő is voltam sokáig, és 10 éve vagyok a szakmában, plusz olyan referenciáim vannak, mint mondjuk MS.

[ Szerkesztve ]

(#9700) FLx válasza Veron (#9697) üzenetére


FLx
addikt

Vannak olyan poziciok ahol a szerzodeses viszony a kifizetodobb a cegnek, pl. egyszeri fejlesztesi, technologiai bevezetesi projectek, maskor pedig inkabb a teljes munkaidos munkavallalo a jo, mert hosszutavon sokfelere hasznalhato, jobban fog kotodni a ceghez fix penzt kap stb. A szerzodeses viszonyban mindent az hataroz meg, hogy mi van az adott szerzodesben es sokszor eleg kotottek szoktak ezek lenni. Ott nem tudnak szamonkerni, hogy miert nem mentel be dolgozni, kb. csak a vegeredmeny a fontos. De nem is ved az mt.

Aztan minden mas ettol eltero esetben lehet trukkozni az adozassal es tolni a bujtatott foglalkoztatast. Mert mondjuk okos szamlazassal felebe kerul az alvallalkozo, mint egy teljes munkaidos alkalmazott es nem is kell neki adni semmi mas juttatast. Es meg szamon is lehet kerni a csuszo teljesitest es lehet kotberezni is. Amugy a NAV szerintetek hol szur ki ilyesmit, amikor minden masodik cegben talalni ilyent? Foleg amikor onnan es annyi szamlat hozol amennyit akarsz.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.