Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superman
nagyúr
válasz
VinoRosso
üzenetére
Szép!
1.48Volton nekem is 3720 körül ment stabilan, csak most küzdök.Levettem ötödször is a hűtőt, letisztítottam alkohollal a processzort, a hűtő alját is, majd eszembe jutott, hogy van itthon egy Zalman passzív VGA hűtőkészlet, még másfél éve vettem, de nem használtam fel. Abban van 3db Zalman Thermal Grease CSL 850 hűtőpaszta. Azzal pasztáztama processzort és feltettem újra a hűtőt. Most alapon 32 Celsius a hőmérséklete, ami mégsem 36-37 fok. Kérdés, mennyi lesz tuning alkalmával.
Már az is felmerült bennem, hogy 1 hét után bekrepált a 9700-es Zalman hűtő, de semmi külsérelmi nyom nincs rajta.
-
WiZARD
veterán
most hogy vettem fogyasztás mérőt gondoltam én is megnézem, hogy mennyit is eszik a gép, és főleg kiváncsi voltam hogy komoly feszemelés hatására mi történik.
(csak proci feszt emeltem, semmi más nem változott)
9*400 mhz quad proci. (load: Prime95 in place large fft - max power consumption)1.264V idle 85 Watt
load 190 Watt1.6V idle 177 Watt
load 376 Watt(ha valami 3d cuccot is benyomtam mellé akkor 405 watt lett 1.6V mellett)
szóval 1.6V környékén terhelve simán megeszik 300 watt körül a proci
(60 fok körül voltak a magok ekkor, 10 fokos vízzel. - 1.264V mellett 33 fok körül voltak terhelve)1,36V 3,8 ghz - így megy 7/24 a gép, wcg futás közben (kevésbé terheli mint prime) 180 watt körül eszik.
1,264V 3.6 ghz wcg 150 watt környékén lenne. -
VinoRosso
veterán
na végre sikerült políroznom a tr120 xtremet. Megdöbbentő az eredménye, 3-4 fok idel és 10-12 fok load
minusz. meglátszik a tuningon is:itt mág nem nyomtam le az 1 órát, nem akartam stresszelni nagyon a procit(L728A837) ezen a hőfokon, de szerintem ment vna ezzel a fesszzel. A procit még nem políroztam, de erősen gondolkodom rajta ezek után, hátha lejön még 4-5 fok, akkor meglehetne a 3,8 is talán.
-
-
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Hétvégén sikerült egy kicsit tesztelgetni a procim. Most 8x400-on megy 3.2 ghz-en, a memók 800-on 4-4-4-12-ben (fsb:dram 1:1). Annyi, hogy a biosban a procinak 1.375 V-ot állítottam be meg a memóknak adtam +0.3 V-ot. Futattam a prime95-öt, abból is 30-30 percig a Small FFT's és a blend-et, meg 10 percig (sajna időhiány miatt) a az In-place large FFT's teszteket és nem volt semmi probléma. A magok max olyan 69, 68, 65, 65 fokig mentek, itt megálltak (Core temp szerint). Szerintetek ez még normális hőfok? Meg ennyi prime elég neki, hogy tudjam stabil a cucc?
9x356-on próbáltam, ekkor a memók 854 mhz-en, 4-4-4-12 mentek, de a prime olyan 15 perc után megfagyott és a gép kékhalállal újraindult. Mondjuk crysis így is ment, de a vista elég érdekes volt, mert a vezérlőpultból eltünt minden, a számítógép tulajdonságait nem tudtam megnézni, ilyenek. Most a proci, vagy a memó miatt volt ez? Utánna a fenti beállítások voltak és akkor jól ment a vista.
A másik meg, hogy CPU-Z szerint a proci fesz idle 1.326, load 1.264, 1.280 és 1.296 és 1.312 V között mozgolódik, mondjuk nem ugrál össze-vissza ezek között az értékek között, hanem beáll egyre és azt tartja elég sokáig. Csak a terhelés változása esetén (mikor a prime ugrik a következő tesztre) változik. Annyi, hogy az 1.280 V az ami a legtöbbször van. Ez normális ennél a lapnál, hogy ennyit droppol?
És szerintetek kevesebb fesszel (olyan 1.35-1.36 V) is stabil maradna a cucc, vagy maradjon a 1.375 biosban a drop miatt?
Boccs a hosszú hsz-ért, de még új vok ebben a quad tuningban.
-
Larry303
addikt
bőven elég...múltkor crysis futtatása közben a henyélő két magnak adtam primeot, és így fogyasztott a teljes rendszer 240W ot és ebbe bent van a táp fűtése is!!!!
Superman: nekem is 38-40 fok alapon a quad, 1,296 mellett...játékok 60, prime 70....
és még mindig azt mondom, ho egy kalap szar a ninja...
nincs vmi bevállt trükk amúgy a lefogagtását megmoddolni, mert én arra gyanakszom....szacse: azt azért megkérdezném, hogy az a virtual mit takar ott
nem sok jóval kecsegtet sztem... -
Konor
csendes tag
Sziasztok
kéne egy kis help
ez a lap most 12fázisú vagy csak 4? (GA-N680SLI-DQ6) [link]
ebbe most csak 2700an hajtom a Q6600-at, alapfeszkón szeretném a legtöbbet kihozni belőle most így stabil, egy TT silent tower van rajta, mennyi lehet a reális max speed így?köszi Konor
-
SimonYana
addikt
Corsair tápügyben nyugodtan forduljatok hozzám.
5 év garral tudok.
[link] -
erozsolt
tag
És egy belépőszintű vizes rendszer ill. egy Thermalright Ultra Extreme + 2 db S-Flex közül melyiket ajánljátok? Árban a Thermalright + ventik + HR03 Plus is van vagy 30, egy vizes meg 40-50, csak nem tudom mit várjak ebben a kategóriában a vizesektől.
-
DewiL
senior tag
válasz
erozsolt
üzenetére
szerintem elég az 520as is de ha később mondjuk cserélnél vga-t vagy vennél mellé még egyet akkor 620
viszont itt megjegyezném nekem a 360as zalman tökéletesen kiszolgálja azt a gépet ami az adataimnál van éppen ezért én max egy 450vx re tervezem a cserét mert majd lesz nagyobb vga is idővel -
Speed®
titán
válasz
szacsee
üzenetére
Na ja, de én mit csináljak a digiPWMes QGTvel hogy ne forrjon fel víz nélkül?
Emiatt nem veszek =re Q66ot, inkább lövök bele egy E6750@4+GHzet...
Mert voltam oly balga hogy a víz költségei miatt eladtam a 3.5ös E6550öt
Amúgy nincsenek nagy elvárásaim, csak 3.6@24/7 amit szeretnék a G0tól
Persze ha a vizesdili előtti IP35Prom lenne, nem is lenne semmi rizikózás.. -
Tápom még mindig nincs, ellenben vannak elvonási tüneteim, ezért kivettem szabinak a hetet

Ha holnap megjönne már végre a vx akkor tesztelem a proci végét 1.3v-on. -
erozsolt
tag
Hogyan lehet komoly tuninghoz Q6600-at szerezni? Ahogy néztem gyártási hetek sem tök egyértelműek, és pl. más sorozat jó 1.3 V-hoz és más 1.5-höz. Ha beruháznék egy Asus Maximus Formulára, 4*800-at mennyire stabilan tudnék kihozni léghűtéssel (pl. TRUE120-szal)? Vagy ehhez egyértelműen vizet ajánlanátok?
-
slett27
addikt
válasz
Superman
üzenetére
Én Gorneck barátom AS5-ösét használom, abból sem kell sok, nem fordult velem elő ilyesmi, de a TT hűtőm ventijét fordítva szereltem vissza, így nem fújta a proci felé a levegőt, hanem szívta, így kb 8-10C-al idle, tuning 20C-al volt melegebb(80C helyett 100C, gép lekapcs).

#8769 el ne felejtsétek megnézni !
-
Superman
nagyúr
Levettem a hűtőt negyedszer is, kevés pasztát raktam a procira és a hűtő réz talpára, csak éppen középre (persze lőbb letisztítottam a többit), maradt minden, ami volt . 1.21 Volton 37 celsius fok alapon a hőmérséklete. Érthetetlen...
-
slett27
addikt
Megvan az ígért L730B607 tesztelése, FSB falat nem néztem, csak a végét.

A vége léggel minden extra nélkül 3,7GHz@1,44V, VID : 1.235V. Sztem 3,8GHz is meglenne megfelelő hűtéssel. Nekem ennyi sikerült stabilizálnom.
-
Superman
nagyúr
Komolyan mondom nektek, ilyen nincs. Leszedtem a Zalman 9700-est, újrapasztáztama procit. Azelőtt 465-ös FSb-n idle 46 fok volt, most, hogy visszatettem 78 és 85 fok között biosban..

Kétszer is ellenőriztem, levettem-visszatettem a hűtőt, mindkétszer ugyanaz az eredmény. Defaulton 1.19 volttal is 36 fokos a proci jelenleg, de csak így tudom használni, különben az egekben van a hőmérséklet és ennél jobban már nem tudom a hűtőt a keretre rögzíteni, mert megpattan valami rajta.....
Most mi legyen?
-
enterlaci
senior tag
Megvan az új deszka és itt vannak az első eredményeim. Sajnos sok probléma van még, asszem van mit csiszolni.
Proci: VID 1,325 (az előző lapban 1,3! ezt nem nagyon értem miért
)
FPO L737A668
3,6Ghz
CPU Ratio Control: Manual
Ratio CMOS Setting: 9
FSB Strap to North Bridge: AUTO
FSB frequency: 400
PCIE Frequency: 100
DRAM Frequency: 800
DRAM Timing Control: AUTO
DRAM Static Read Control: Disabled
Transaction Booster: AUTO
Clock Over-Charging Mode: 1.00V
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Voltage: 1.4875V
CPU Voltage Reference: 0.63x
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.70
DRAM Voltage: 1.85V
FSB termination Voltage: 1.4V
North Bridge Voltage: 1.7V
North Bridge Voltage reference: 0.67x
South Bridge Voltage: 1.20VA vdrop 0,03-0,02 körül van idle állapotban. Sajnos a Prime négy magon rögtön kifagy
, nem tudom még hogy miért, de tényleg elég sok áramot eszik a kicsike, mert a hűtőventilátorom is kicsit meglassult a terhelés indításakor. Ezek szerint nem stabil a rendszer, de: A 3DMark06 sikeresen lefut, még a vga tuninggal is, hiba nélkül. (lehet ki kéne monitoroznom a cpu feszkót) Hűtésről a kinti levegő gondoskodott(kinyitom az ablakot és felveszek egy pulcsit)
Biosból viszont 1,45V-nál még elindul 8*440 fsb beállításakor, fölötte nem. Lehet itt a wall?
Eddig ez a helyzet...
Várom a véleményeket! -
jugeen
addikt
sikerült a procimból kihozni 505-ös FSB-t levegővel, szobában, zárt gépházban. ugyanez a proci DFI LP UT P35-ben 502-t ment, Blitz Extreme-ben meg 495-öt.
-
Soak
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
ha max terhelésen van akkor jó
u.i.: frisstisd az aláirásod

-
Soak
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
Rendesen van pasztázva/rögzitve a hűtő? Ha igen akkor nézd meg egy tolomérővel a kupakot a procin ,hogy nem nagyon homoru/domboru .... ha ez is jo akkor frissits biost... amugy meleg a hűtő ha megfogod kézzel?
-
killerjohn
addikt
válasz
Larry303
üzenetére
mi a fenével hűtöd a procid ? nekem ugyanígy 8*400-on everest 69C-t mond a CPU-ra és 81-81-79-79-et a magokra...

és nem gyári, hanem CM Hyper UC van a procin.

mennyi a max biztonságos ? mert 9*333-on "csak" 71 fokosak voltak a magok - lehet hogy 10 fokot nem ér meg az a kis sebesség...
-
Larry303
addikt
ezt olvasgatva adtam én is egy kis számolnivalót a vasnak!!!
persze ez csak egy laza alapfeszes, de legalább úgytűnik stabil...
-
Soak
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
alapfeszen mennie kell, amugy a ramot ahogy érzed 800 vagy 1000
-
Soak
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
prime95 v25.5-öt használj, ott nem kell bajlódni az affinitással ... Szvsz 8x400 az jó beállitás lenne 24/7
-
killerjohn
addikt
válasz
szacsee
üzenetére
köszi az info-t, de a test menüben nekem nincs "worker threads"

lehet, hogy rosz verziót használok: Prime95 24.14
ha ez nem azt amit Ti használtok, akkor tudnál adni egy linket, hogy honnan töltsem le?
mod: mennyi az ideális maximum hőmérséklet magonként/teljes CPU-ra nézve ?
-
-
szacsee
nagyúr
válasz
killerjohn
üzenetére
Prime-nél nem kell affinitást állítani, elindítod és terheli a magokat külön külön...
Prior 4-el (Test-Worker Threads-Priority) érdemes tesztelni Small FFT-t így meglátod mi a vége és baxik a ramokra, arra ott a blend, meg a goldmem, vagy memtest..
A Test-Worker Threads-Number of worker threads to run-nál 4 legyen így 4 szálon mindegyik magot terheli...
-
killerjohn
addikt
akkor superpi felejtős

prime95 4 pldányban
- mindegyik affinity-je 1-1 külön magra állítva
- Torque Test: in-place large ffthagytam futni fél órát. CPU hő 61 fok volt, de a magoké külön-kölön 70-71 körül mozgott. És az alaplap még csak meg sem próbálta feljebb venni 880RPM-ről a proci hűtőt...
szerintetek vigyem az FSB-t 333 fölé, vagy hagyjam így (most alapfeszen van) ?
-
SimonYana
addikt
válasz
WildDaemon
üzenetére
Fordulj nyugdijashoz!
Ő mindenben segít.Nekem D-TEK van ami nagyon komoly,de kijött egy újjab az talán 3 fokal veri a mezőnyt. -
WildDaemon
aktív tag
Q6600-hoz milyen vízesblokkot érdemes feltenni?
-
WiZARD
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
milyen oprendszert használsz?
mert vista alatt nem az igazi a superpi, nekem is mindig elszáll. próbára feldobtam egy xp-t és ott tökéletes volt...stabtesztelésre inkább prime95
-
killerjohn
addikt
átállítottam a RAM sebességét 1067-re (nem tudom, miért nem 1066-ot ír a BIOS...), illetve beállítottam 2.0V feszt.
most CPU-Z szerint:
DRAM freq: 534.3
FSB
RAM = 5:8memóriát nem tudom, hogy érdemes-e húzni (mármint az időzítéseket)...
mindjárt kipróbálok megint 4xSuperPI-t...
PS: az nem gond, hogy BIOS-ban a szorzón, FSB-n, RAM ratio-n, és RAM feszen kívül MINDEN "auto"-ra van állítva ? (persze AI overclock-ot manual-ra raktam)
-
killerjohn
addikt
köszi. megy 9x333-on alapfeszen, épp most fut 4db SuperPI (8M)
memóriabeállításokhoz hozzá sem értem. CPU-Z ezt mondja:
CPU: 333MHz*9 (1.336V)
memory: 400MHz, FSB
RAM=5:6, 5-5-5-18hoppppppá. ebben a pillanatban elhasalt az egyik SuperPI.
("this program.......... stopped working")most mi legyen ? feszt kell ilyenkor emelni, vagy az FSB-t le ?
upsz. elhasalt még1 SuperPI.
közben ~50C-ig jutott el a proci...) -
Muréna
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
9x333 biztos benne van alapfeszen, ramot állitsd 1066 -ra adj a ramnak 2.0V-t és kész
-
killerjohn
addikt
hello!
lehet, hogy hülyeség, amit kérdezek - remélem hogy nem

az új Q6600-am B steppinges, G0 revision. 4x1GB sima, kingmax 1066-os RAM van mellé, egy ASUS P5K WS alaplapban, Cooler Master UC hűtővel.
Everest a CPU-ra alapjáraton (most, hogy írok) 25C-t ír
és a kérdés:
- 9x266-ról mennyire tudom "biztosan" húzni alapfeszen ?
- hogy állítsam be a RAM szorzót ?nem akarok semmi extra húzást, max ha azt mondjátok, hogy csak picit emeljek a feszen, akkor még az belefér

bocs a hülye kérdésért, de hosszú évek óta ez az első nem-amd procim és lövésem sincs, hogy mi micsoda.
na megyek, megnézem, hogy UT3 hogy megy xD
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Superman
nagyúr
Ha a DRAM Static Read Control -t Enabled állásba teszem, ilyen beállítások mellett, be sem bootol a gép, fekete képernyő fogad.
Most ezt állítottam be a ramok tekintetében, de alig van valami különbség, szinte elenyésző a mérések szerint:
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 11
TWR: 5
TRFC: 30
TWTR: 5
TRRD: 5
TRTP: 8 -
Superman
nagyúr
Igazából nehezen tudtam kihámozni, én is csak találgatok, mintahogyan a német és angol fórumokon, amelyeket néztem. Eszerint mindenki azt mondja, hogy valahogyan köze van a túlhajtáshoz, de hogy pontosan mit befolyásol és hogyan....
Én nem találtam különbséget az AUTO, a legkisebb és a legnagyobb érték között, így meghagytam ezt egyelőre. Egyébként szimpatikus, hogy az Asus kiad új opciókat a lapjaival és senki sem tudja egészen pontosan, mit takarnak ezek.
-
slett27
addikt
Lesz egy L730B-s tesztelésre, meglátjuk mit tud. Ilyen nem nagyon van még itt senkinek, de ha mégis, akkor szóljon.
-
Superman
nagyúr
Tovább kísérletezgettem a processzor teljesítményének növelésével, de mostmár inkább a ramok finomhangolására mentem rá. A mostani, stabil beállítás a következőképpen néz ki:
CPU Ratio Control: Manual
Ratio CMOS Setting: 8
FSB Strap to North Bridge: AUTO
FSB frequency: 465
PCIE Frequency: 100
DRAM Frequency: 1163
DRAM Timing Control: MANUAL
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 11
TWR: 9
TRFC: 30
TWTR: 9
TRRD: 9
TRTP: 9
DRAM Static Read Control: Disabled
Transaction Booster: ENABLED
Boost Level: 1
Clock Over-Charging Mode: 1.00V
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Voltage: 1.4875V
CPU Voltage Reference: 0.63x
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.70
DRAM Voltage: 2.2V
FSB termination Voltage: 1.4V
North Bridge Voltage: 1.4V
North Bridge Voltage reference: 0.67x
South Bridge Voltage: 1.20V -
-
prmcsk
addikt
válasz
subaruwrc
üzenetére
Komolyan kíváncsi vagyok, hogy hőben megéri e ?
Kérdéseim:
Biztos, hogy mindkét lapka, egyenként és egymáshoz képest is, teljesen sík ?
Közvetlenebb a hőátadás, de jóval kisebb felületen, tehát azt gondolom, hogy ez a megoldás tipikusan a "vám-rév" esete...
A mai inteleknél szerintem már nem számít annyit ez a megoldás, mert a lapka és az IHS között lévő hőátadó anyag már nagyon profi.Persze cáfoljatok meg és már le is szedem....

-
bim
veterán
mégsem a táp volt gyenge?
szerintem is tulmelegszik a lap.sajnos én is tapasztalok ilyet a viz miatt.de nekem maxx 0.02 esik még minuszba.szerencsére nálam ez szobahőtöl függ.ha 22 fok van a szobámban akkor minden oké ha 24 akkor már tulmelegszik 1,5 óra prime után.vagy rászámolom és annyival több feszt adok neki vagy lesz@rom és amugy stabilnak tekintem a rendszerem mert ilyen terhelést soha az életben nem fog kapni a proci mmint p95 alatt.(utobbit választottam)
igy elvagyok 8x460-on 1,425 biosfeszel..... -
Nyugdíjas
nagyúr
Én most látom ezt először

Le vagyok maradva
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I3 9100f
- Intel Core I7 13700KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.01.26. -ig - Eladó!
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- 27% - AOC C24G2AE Monitor! / 1920x1080 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Jó ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 4g modem! / i5-1245U 16GB 256GB FHD+
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R5 7600 16GB DDR5 512GB SSD RX 9070 XT 16GB NZXT H7 Flow fehér 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
1.48Volton nekem is 3720 körül ment stabilan, csak most küzdök.

. Mondjuk kétmagos procival jól mennek.

Nekem P5K-ban pontosan ennyit ment, akkor még számithatok 5-6mhz-ra? nice , pont most akartam ujitani, de akkor lehet ,hogy nem blitz lesz

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)