Hirdetés
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Kolondrum
üzenetére
bizonyos lapok tudnak mérni átfolyó áramot, azok tudnak mérni fogyasztást is. az összes olyan lap, ami tud terhelés függvényében kapcsolgatni fázisokat, általában képes erre. a Giga eléggé pontos több konnektoros mérés szerint is (én nem mértem, de fórumon többen megerőítették). nem teljesen, de amire kell, arra elég.
arra vigyázz, hogy az enyém nagy valószínűség szerint egy szivárgó példány (azért nem vagyok teljesen biztos, van egy másik elméletem is), aminek az átlagosnál meredekebb a fogyasztás-görbéje. ez azt is jelenti, hogy a 2.4es 40Wos értékem szerintem egész jónak számít.
-
THX! Only G0, nem most kezdetem vele, csak soha nem tudtam mennyit eszik tisztán a CPU.
megj: 1.5V-ot soha nem adnék neki. 1.45 is már olyan szint amire azt mondom nekem ne adja el senki. Amúgy meg ha 3.2-höz ennyi kell akkor rég rossz példány, szabadulni tőle amint lehet. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Kolondrum
üzenetére
sajátomnak vannak meg az adatai (prime smallFFT, alaplappal mérve):
2.4 @ 1.008 40W
3.0 @ 1.200 65W
3.0 @ 1.264 80W
3.6 @ 1.48 itt a 2darab 140m3/hs ventivel szerelt IFX14 nem bírta 85 alatt tartani, tippre 200-220W környéke lehetett.TDP alapján B3mas 130W, G0ás 95W, de a gyakorlatban ennél kevesebbet szoktak enni.
-
Hello! Ennyi év után láma lehet a kérdés, de mennyit zabál egy Q6600-os? És egy E8500-as? Sehol nem találok konkrét adatokat. A húzott Q6600-os és egy alap E8500-ös érdekelne.
-
proci985
MODERÁTOR
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
ja víz

proc fogyasztását a lap is tudja mérni, pl a DES és az Everest kijelzi a pillanatnyi értéket eléggé pontosan.
ezekszerint a lapon nincs víz. ha két éve megy, és egyszercsak nem, az 1.5ös fix terhelés mellett jelentheti, hogy a lap kezd fáradni. a DS3mon nincs plussz feszhűtés, és olyan 150 W fölött nekiáll melege lenni... hosszú távon ez ronthat a lap karakterisztikáján. nagy fogyasztást hosszú távon egyébként semelyik lap nem szereti, két év alatt sok fesszel és kentivel egy p35-DQ6 vrmjeit is le lehet égetni (fórum alapján).
szerintem rakj egy 80/120as ventit a ramok fölé. meg esetleg a VRMek fölé is... vízen nem árt a plussz légmozgás belül.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
proci985
üzenetére
327W-ról 230W-ra. Hardveresen mértem.-
1,35-el stabil most 3GHZ-en 3,2-őn még nem néztem kézi Vcore beállítással.
Igen nekem is nagyon magasnak tűnt az 1,5 a 3200-ra (AUTO)-beállításon rakja a 3200mhz mellé az alaplap ezt a veszültséget, ezért is nyúltam most bele kézzel, mert szerintem is feleslegesen sok.
Igazából azt sem hiszem hogy normális hogy a ramjaim a blend teszt alatt 80-90fok között vannak...
Igaz venti nincs a házban - vízzel hűtök.
QRU mondta lehet a vrm melegszik túl... -
Ferdzsoo
addikt
Hello!
Mostanában fagyogatott a gépem emiatt visszavettem a tuningot, mert prime is meghalt
a blend1 óra 1 perc után a negyedik magon.
Bár már 2 éve megy a gép 3200-on és eddig nem fagyogatott egyáltalán.
Visszavettem 200MHZ-el az órajelet most fut frankón, de az hogy lehet hogy kerek 100W-al csökkent a teljesítményfelvétele a számítógépemnek? A magfeszt az 1.5V helyett (alaplapi auto) 1,35-re vettem vissza (kézileg.)
De nemár hogy ez 100W... -
proci985
MODERÁTOR
szerintem a felfogatást próbáld picit meghúzni (fél fordulat felül mindkét oldalon), úgy tűnik, mintha nem ülne rajta rendesen a hűtő (6 fok nekem soknak tűnik, hűtő meg elég nagy a lefittyenéshez). kupak hány fokos?
VID az a proci default értéke a biosban. ha tényleg, 1.1375, az jót is jelenthet. viszont vigyázz vele, ha tényleg alacsony ennyire a VID, akkor jól fog menni és nagyon fog melegedni.
ha most 52, és van olyan 20 fok, akkor egy tizest rászámolhatsz. ebben szerintem még bőven van tartalék a nyárra, de azért ügyelni mindig kell picit.
házat nem mondtad, hogy mi
tuningnál meglehet +100W, az meg már durva fűtőértéket jelent gyengébb szellőzésnél (nálam +10fok az ambienten, de a Codegenem nem éppen a szellőzés királya).amit szerintem lehetne csinálni: feszre beállítani 1.350-1.400at a biosban, tesztelni, hogy ebből 9x333 alatt load mennyi lesz (1.285-1.35 tippre, de azért az durva, hogy az asus x48 rampage annyit ejt, mint egy mezei giga p35-ds4), aztán utánna NBnek és FSBnek +0.02 (biztonság kedvéért). ekkor túl lesz feszelve minden, viszont cserébe egyszerűbb lesz lépegetni felfelé. amit én csinálnék, az a 9x333, 9x344, 9x355, 9x366, 9x377, 9x388, 9x400. ram:fsbre persze vigyázni közben, érdemes addig lazítani őket pl 2:1re. ez feszre lehet sok lesz, de alapvetően egyszerűbb tesztelgetni, ha közben csak egy dologra kell figyelni. hőfokokat is figyeld. 15perces smallFFT tökéletes a célra. ha megvan a 9x400, és még mindig stabil, akkor lehet csökkenteni a feszt, addig amig stabil.
ha viszont hibázik a prime, akkor feszt kell emelni, 0.125 elég szokott lenni. ha a boot dobja el magát, akkor 0.25el kell több. ha a Bios se jön be, akkor olyan 0.375 kell minimum a stabilitásig.
mivel olyan +10-15 fokot még bele lehet a nyárba számolni, 70 fok fölé ne engedd. ha fölémegy, vagy csökkents feszt (ha lehet), vagy csökkents órajelet.
-
smisa
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Szia,
Előre is köszönöm a türelmet

9x333 már most is megy vígan a CPU-Z(1.53.1) szerint REv G0 Stepping B Core Voltage 1.184 V (CoreTemp 0.99.5 VID: 1.1375V ír) a biosban 1.225 V van beállítva
Hőfokok alap C0 39C, C1 39C, C2 33C, C3 33C
terhelt: 52,50,47,46a többi kérdésedre hogy tuom meg a választ?
A cél amit bír ezzel a kiépítássel még a nyári 27-30 fokban is
Jelenleg a gyári hűtő mellé egy AC 12PWM van bent -
proci985
MODERÁTOR
a szűk keresztmetszet a Xigma lesz és a ház szellőzése. az egy nagyon jó léghűtő (quad tuningra is ), viszont a többi komponens még annyira sem fogyhat ki.
az x48 stabil, a Corsair elvileg bír 30ampert és van rajta 8pines, a memóriák gyárilag is mennek 1066ot (a BDk meg tuningosak is, de Q6600nál memória nem szokott szűk lenni).
9x333 a cél, vagy annyin megy most már stabilan?
proci G0/B3mas? VID mennyi? biosból jelenleg mennyit kap, és load alatt (prime) mennyi feszt kap? hőfokok hogy állnak? mi a cél tuningban?
-
smisa
őstag
Sziasztok,
Kérnék én is javaslatott mit hol állítsak mert elég kezdő vagyok hozzátok képest (ezért komplet akár soronkénti leírást várnék a bois beállításról ) a konfigom az adatlapon ha nem javasoljátok a tuningot vlami miatt (pl.: táp) akkor azt is köszönöm.
-
Benhill
őstag
most nezem.
1.2250V-al nem birta load. Fel kellett tegyem 1.25V-ra.
igy prime95 max fpu stressel:
1. CPU / 1. mag 67 °C (153 °F)
1. CPU / 2. mag 62 °C (144 °F)
1. CPU / 3. mag 67 °C (153 °F)
1. CPU / 4. mag 62 °C (144 °F)nemtudom ez megfelelo-e egy ilyen ninjaval. Lehet ez a cpu jobban melegedos fajta.
-
Tudjátok h ez a jószág mennyit zabál? Olvastátok a cikkem?
A tervem h csökkentem a bios feszkót, hátha 1.34375 alatt is stabil. -
Benhill
őstag
Szep jo reggelt.
polirozasrol kerdeznek(de inkabb csak a ninja-m, procit nem tudom merjem-e)
Lehetosegem van hozzaferni egy olyan gephez ami kb olyan nagysagu mint egy ejjeli szekreny, amivel lehet polirozni es gondolom nagyon "finom"-ra.
Ilyen forgofejes akarmi, van valami selymes anyag rajta, +vizet is lehet ra engedni es van valami gyemantfolyadek amit felkell ra vinni es igy lehet polirozni.
Nem tudom tudja-e valaki mirol beszelek, de ha igen, megkoszonnem ha tajekoztatna ennek minosegerol. Processzor hutom ki merjem vele polirozni, vagy gallyra teszi?
-
Lajtorja
aktív tag
válasz
proci985
üzenetére
Úgy van ahogy mondod, azt elfelejtettem említeni, hogy valóban van egy laza 0.2-es voltage drop. 1.35 körül marad terhelés alatt, biosban 1.55.
Zalman CNPS9500CU van rajta (kivételesen lusta voltam kupakolni, meg hűtés alját polírozgatni... pedig régi jó szokásom), Noctua NF-R12 fúj elöl, 3*Nglide Zero 120 szív.
Ma hajnalban megint dobott egy hátast, pedig kifejezetten hüsi volt a szobában.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
SZKEBE75
üzenetére
q6600al p35ösben se lehet a lap miatt FSBwallba futni (legalábbis légen kizárt).
alapfeszes tuning esetén meg alapvetően a lap áramellátása se lehet kevés (kivétel: p5k, de az három fázisú és quadhoz még alapórajelre se nagyon ajánlott), szóval ha csak alapfeszig mész, akkor felesleges cserélni a P35DS3mat.
-
SZKEBE75
senior tag
Sziasztok !
A P-35 v. a P-45-ös lapokban megy jobban a Q6600 alapfeszes tuning esetén?

A P-35-ös lapomban a 9*333 sima ügy.
-
Alister71
nagyúr
Kérnék pár véleményt, Q6600 VS E8400.
Régicske de erős 4 magos egy modernebb gyors, jól tuningolható 2 magossal szemben.
P45-ös lapban. -
lipi67
nagyúr
-
odorgg
addikt
válasz
proci985
üzenetére
Ment már ebben e8400 500-as fsb-vel is, de persze azoknál ez nem meglepö. Majd fizukor körülnézek itt az apróban melegedés, és vid ügyileg
A hütöm 1 AC Freeze 7 rev2-es ugyhogy amugyis az a gyengepont. Igaz a házam elég jol szellözik, mert a 3.6-ra huzott E6850 1.45v-al neméri el az 50 fokot terhelés alatt. De persze ez csak 2 mag nem 4 
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
odorgg
üzenetére
jó ötlet. x38 400 fölötti fsbket nem nagyon szereti... de igazából ez se biztos, korai tesztek negativak voltak, ehhez képest fórumon voltak nagyon jó és nagyon rossz eredmények is.
ha meg bírod hűteni, akkor a 3.6 esélyes. azért ha teheted, kiteszteltet vegyél, úgy könnyebb. a jó lap / alacsony drop (0.2-0.3?) miatt Neked érdemes lehet akár egy feszt kívánó, de kevésbé melegedő (jellemzően magasabb vides) példányt venni.
-
odorgg
addikt
válasz
üzenetére
Akkór szerintem marad a Q6600 mivel lapot nemszeretnék cserélni
Fogyasztás annyira nem szempont, a teszteket elnézve pedig elhanyagolható külömbségek vannak a 45nm, és a 65nm-es procik közt azonos órajeleken. Amugy vólt Q9550-esem ami 3,8Ghz-en eldöcögött eben a lapban 1,45v-on, de sajnos anyagi okok miatt megkellett válni tőle 
Úgyhogy remélem a Q6600-is menni fog 3,6-ot legalább. -
törölt tag
válasz
odorgg
üzenetére
Szerintem a Q6600-assal könnyebben elérhető. Már volt több Q6600-asom. Mindegyik ment 3,6GHz-en G31, G33, P35 chipsetes lapokban. De volt Q8300, Q8400, Q9300, Q9505-ösöm is. Ezekkel nem tudtam elérni ezt a sebességet, csak az újabb lapokkal. Sajnos ennyit számít az alaplapi chipset FSB limitje.
szerk.: Persze fogyasztás szempontjából jobb a 45nm, de nem sokkal. Pláne, ha SLACR ( G0 stepping ) processzorod van. Az utasításbigyulákkal meg nem érdemes túlságosan törődni, egyedül az osztó/gyökvonó mű ami kiemelkedően jobb a 45nm-es procikban.
-
Angyom
tag
válasz
odorgg
üzenetére
hát szerintem nem lesz egyszerű megvalósítani a tervedet, bár nem lehetetlen. Annyira nem vagyok jártas az X38 világában, ami tapasztalatom van, egyik barátom Giga X38 DS5-jében sem az ő prociját(E6700), sem a volt procimat(E6850) nem tudtuk 3,6-nál feljebb tekerni stabilan, holott én a régi lapomban (P5B) 4gigáig toltam a procimat és stabilan. Quadot nem tettünk bele még, de nekem gyanús, hogy a chipkészlet tehet róla. Hallottam kósza híreket, hoyg az X38 eléggé antituningos, jobb választás a P35/P45. Azóta lehet változott sokminden.
Vásárlás ügyében szvsz Q8400. 45nm, és ennek azért vannak előnyei, fogyasztás kevesebb, kevésbé melegszik, ismer +1-2 utasításkészletet a Q66-hoz képest. Igaz fele csak a cache, de mint a PH!-n is volt teszt róla, csak pár programban jelentkezik a hátrány, játékoknál pedig észre sem lehet venni.
Más kérdés a 3,6GHz. Q6600-nál elkél a jó nagy, lehetőleg 1 ágú táp, és egy izmos hűtő egy jó lap társaságában. Meg aztán procija is válogatja, egyik viszi 1,4v körül is, másik csak 1,5v fölött.
Q8400 esetében folyamatos használatra (szerintem) könyebb lehet kihozni a 3,6-ot, bár ennél a steppingeket nem ismerem.
Q8200-ről(M1) van tapasztalatom, egy P45-ös MSI-ben(NEO2-FR) 3,5-öt tudott a gyári biossal. Itt valószínűleg FSB wall volt már. -
odorgg
addikt
Sziasztok!
Melyiket érdemesebb megvennni? Q6600 vs Q8400

A cél 3,6Ghz X38-al.
Tapasztalatim szerint az X38 jobban szereti a 65nm-es procikat, ezért én a Q6600-ra szavaznék,+ott van a 8Mb cache bár ennek nemtudom vannak e előnyei a 4Mb-al szemben?
-
swoody
senior tag
Köszi szépen.
Papírzsebkendő lett.

-
proci985
MODERÁTOR
kendőről szerintem nehéz levakarni (főleg az ezüstpasztát). én steril gézzel szoktam tisztítgatni, de az meg könnyen morzsolódik.
sima papírzsepi is megteszi egyébként.
-
swoody
senior tag
Sziasztok.
Lehet nem ez a legjobb topic de ez pörög.
Hütöbordának és a cpu-nak azt a részét amivel érintkeznek egymással azt mivel lehet letörölni? Azért kérdem,hogy nem karcolódik könnyen? Raknék rá pasztát.
Mindegy(kendő,papirzsebkendő)?Köszi.
-
donpedro13
csendes tag
Köszönöm szépen a gyors, teljeskörű válaszod

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
donpedro13
üzenetére
1. 9x333 még eléggé érződik, de ott se a proci ami alapból kevés (bár néha kevés lehet a 2.4es mag), hanem inkább az FSB. a 3ghz remek kompromisszum, ott már eléggé gyors (kvázi egy kétharmadolt cachejű q9650). fölé akkor érdemes menni, ha le bírod hűteni, és bírja a lap. házszellőzés pl kritikussá válik.
2. memória 2:1re visszaosztva még 3.6ra is elég lenne bőven (400as FSB 800on járó memóriával). nem kell cserélni.
3. táp elég. bőven.
4. gyári hűtéssel annak kell örülni, hogy nem melegszik túl. TX3 vagy AC7pro elég 3.0áig (jól szellőző házban proctól függően talán picit tovább is), 3.2 fölé már komolyabb (és drágább) léghűtés kell az esetek 95+%ban.
olyan 150Wig nem lesz probléma a lap és a kinézett hűtés sem, ott még fogyasztás és hőfokok is rendben vannak. 3.0 is ezalatt az érték alatt lesz várhatóan.
Lajtorja:
mivel hűtöd?
Asrockban mennyit kap load alatt? csak mert régebben Asrock lap 1.35 fölötti feszt sose adott, bármennyi is volt beállítva. az 1.55 load vagy idle vagy Vbios?
az idle keresztbeállásért nekem anno a hálózati realtek chipset vezérlője volt felelős, szóval én megpróbálnám azt frissíteni.
a tápnak bírnia kell, a lap a maga négy fázisával 24/7 1.55el már korántsem annyira biztos. bár ha csak 1.35öt ad, akkor még bírnia kéne.
-
donpedro13
csendes tag
Sziasztok
Az asztali gépem a következőképpen néz ki:Alaplap: Gigabyte-EP35-DS3P
VGA: MSI NGTS250-OC 1GB Twin Frozr
Proci: Q6600 @ 2.4 Ghz
Memo: 2* 2 Gb Kingston KLDE88F-B8KB5 DDR2-800
Táp: Chieftec 450W
Vinyó: 3 db SATA II-es
Egyéb: 2 DVD író meg egy digitalizó kártya PCI-onSzeretném húzni a procimat. A kérdéseim a következők lennének:
1.)Milyen órajelre lenne érdemes? Gondolom itt a VGA a mérvadó, elsősorban játékok miatt szeretném húzni. Én elsőkörben 9*333-ra gondoltam, de ha érdemes e fölé is húzni, nem zárkózom el előle
2.)Elég hozzá a memória? Olvastam hogy számít a RAM késleltetése is, az enyém adatai: CAS:5-5-5 CL:5 Ha nem elég: újat kell venni, avagy ezt is BIOS-ban kell húzni
3.)Elég hozzá a tápom? Igazából fogalmam sincs mennyit enne felhúzva a proci, a tápomon szereplő értékeket megpróbálom egy rendkívül esztétikus táblázatban idebiggyeszteni:| + 5 V | +3.3 V | +12V1 | +12V2 | -12 V | +5VSB |
| 28 A | 30 A | 14 A | 15 A | 0,5 A | 2,5 A |4.) Ha minden oké is lenne, kardinális kérdés még a hűtés. Alapórajelen vígan elszaladgál a gyári hűtéssel. Gondolom 3 Ghz vagy felette álmodni se merjek gyári hűtésről. Én egy CoolerMaster TX3-ra gondoltam, az a 4,5 K amit elkérnek érte elég költségkímélő (
) ,és nem néz ki rossznak.
Előre is köszönöm szépen a válaszaitokat
-
Angyom
tag
-
Lajtorja
aktív tag
Több mint egy éve egy G0 steppinges (SLACR) Q6600-ot nyúzok egy asrock p45XE-ben. Elég massziv Vcore melett, de stabilan, általában 3.2-3.6 közt. Melegedés is elhanyagolható (24 órás prime után 68 fok nyáron)
Lenne viszont egy olyan furcsaság, hogy ha áramszünet van, illetve teljesen áramtalanítom a tápot, akkor kövi bootnál nem postol rendesen a lap. Ilyenkor 3 kikapcs-bekapcs, bios load defaultra, restart, majd load vissza a tuning profil, s imételten megy 1-2 hónapot a konfigocska kikapcsolás nélkül

Másik érdekes jelenség amikor se szó se beszéd kikapcsol a gép. Ez se túl gyakori, de érdekes, hogy mindig akkor amikor nem vagyok mellette (áramszünet-tréfás barátnő aki kinyomja kizárva). Szóval idle és kikapcs. A poén az, hogy ilyenkor visszakapcsolni nem lehet. Misztikus. Áramtalanítom, kikapcs-bekapcs tápkapcsolót... semmi... lehúzom túlfeszvédőről... semmi... kb 5 perc random nyomogatás után indul.
Kérdés:
Tapasztaltatok-e hasonlót? 1.55+ Vcore mellé mekkora fogyasztás társul kb? 400-as Seasonic belsős corsair táp lehet, hogy kevés lenne?
-
Zufo
tag
Sikerült kicsit felcsvarnom a q6600 most 3,4 ghz megy, 7x 490 fsb, vcore 1,29v
9/9 óra orthos prime, szerimtem jó lessz 24/7 be

-
Angyom
tag
ezen a 400-as FSP-n tényleg meglepődtem, teljesen másra emlékeztem. Érdekes a 4x18A-es ág, amit ha gyorsan átszámolunk, akkor 31A összterhelés jön ki a tápra(375W max). ÍGy már mindjárt sokkal szerényebb értéket kaptunk. Ezért is furcsállom, hogy tudják megoldani azt, hogy egy sima Chieftec 400-as, 2 ágú 14A és15A ágakkal egyenlő lesz egy FSP 400-as 4x18A ágúval

-
killer1203
senior tag
Köszönöm mindenkinek, azért remélem hogy birja majd a táp.
18A tud leadni áganként a kombinált meg 375W. Ha jól emlékszem.
-
fanti
addikt
válasz
killer1203
üzenetére
jászani használd alapfeszen 9x333-on (3GHz)
bár eszik rendesen a 4870 is, de 3GHz-en a Q6600 totál képes kitömni a grafkaridat, úgyhogy jobban nincs értelme húzni.
bár szerintem felbontástól és grafikai részletességtől függően alapon (2.4GHz) is elég a 4870-nek a proci.
ha meg pl. kódolni kell filmet, akkor meg az alatt a vga idlében úgysem eszik csak 50-60 wattot, úgyhogy mehet a procituning feszemelősen is, de csak ésszel!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Angyom
üzenetére
pici pontosítás: négy 18As ága van a 400as Everestnek, ugyanaz a topológiája, mint az összes nagyobb testvérének (a 14+15 szerintem a SAGA 350é volt, a 400as GLNeknek is már 16+16 van). amíg nem átalakítózik az ember, addig pedig nem áll fent az esély, hogy egy ágra kerüljenek. 375W a kombinált 12es, szóval azzal se lesz baj.
-
Angyom
tag
válasz
killer1203
üzenetére
ha jól tudom 14A és 15A ágakkal rendelkezik. Elvileg elég kellene hogy legyen a 3.2-höz. Bár azért a 4870 is megkéri a magáét. Alapórajelest biztosan visz, a 3.2-őt meg ki kell tapasztalni. Namost lehet olyan eset is, hogy azonos ágra kerülhet a bekötésnél a proci és a vga, ebben az esetben variálni kell a csatlakozókat, mert így egyből eléred az áadott ág max terhelhetőségét.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
killer1203
üzenetére
elég. ott 150Wnál többet nem valószínű hogy enne, vidkari 160W, összes többi egység talán 60W. elvileg az Everesten szinte a teljes terhelés le lehet adva 12Vn. (de ez a legrosszabb eset amivel számolok, furmark+prime kivételével nem fordul elő, játék alatt szerintem 250 fölé nem nagyon menne az a konfig).
apropó, oldalára nincs ráírva semmi, hogy a 12V combinednek mennyi a maxja?
SZKEBE75: az alapfesz közelében menne 8*400atra emberi hőfokokkal a válasz minden valószínűség szerint igen.
ha több is kell, mint az alapfesz, akkor is elég lenne szerintem még a hűtő. ha meg a hűtő kifogy, akkor valszeg kifogyna a lap is.
Lord Vader: hm, magas VIDes B3mas?
-
SZKEBE75
senior tag
sziasztok !
Menne egy p-35ds3 lapban a Q6600 G0-ás 8*400-at alapfesz közelében,értelmes hőfokon Ninja-val hűtve? -
killer1203
senior tag
Sziasztok!
A mostani tápom eléglenne egy 3.2-3.4 GHz en járó Q6600 hoz?
-
-
Alister71
nagyúr
Szavamra lassan lefagy a procim 333x9-en

-
fanti
addikt
válasz
Angyom
üzenetére
Igen, a Battlefield BC2 DX11 módban terheli egységesen a négy magot olyan 70% körül.
Más játékprogival még nem tapasztaltam ilyesmit.Vagy az van, hogy két mag megy 80% környékén és a másik kettő meg csak pötyörög, vagy az van hogy az első mag 100%-on lohol, a többi három meg 20% -al sertepertél körülötte.
És így 3GHz-en azért nagyon erős ez a Q6600, legalábbis az én 5850-es karimnál szerintem jó darabig nem okozhat CPU limitet.
És az i7-es procik tulajdonosai is nagyon korrekt emberkék, megmondták hogy ha játszani kell elsősorban a gépezet, akkor teljesen fölösleges hogy a Q6600-ról váltsak följebb.
-
Angyom
tag
Egyetértek, nekem is 9x333-on dörög, és ahogy nézni szoktam az oldalsávon a kisprogiban a procimagok terhelését, egyik game-ban sem mennek feljebb 40-50%-nál(4 mag használatánál). FarCry2-nél egymást fedik szinte pontosan és nem megy a terhelésük feljebb az előbb említettnél. Ugyanez van Call of Duty 4-nél. Két magnál már másabb a helyzet, de akkor még mindig egy E8400-el ekvivalens proci muzsikál, ami még nem rosz manapság.
-
sheepbah
csendes tag
Beletörödtem, már réges régen de amig vannak új ötletek a megoldás elérésére addig én kipróbálgatom őket, 5-10percet rá tudok szánni

Abban még segitsetek ha tudtok, hogy ki akartam próbálni alapon a provit és a biost belöttem defaultra és ugyan ugy kifagyott 1 perc után mint tunningnál, ez mitől van? -
proci985
MODERÁTOR
smallFFT fagyás szerintem lehet amiatt is, mert a lapon túlmelegedtek a fetek. fogyasztás (EP a lapod, tehát kb tudod mérni mennyit eszik aktuálisan a proc) szerintem megvolt 150W fölött, oda a hűtés nélküli hat fázis már kevés lehet.
annyit tudsz csinálni, hogy vagy 9x333, vagy 8x400, utóbbi magasabb FSB miatt jó, de 9x356=3200nál kicsit több fesz kell neki és a lapot is jobban terheli.
a memóriáknak annyit plusszban bírniuk kell, jók azok a kingstonok.
ha tényleg csak játszol, akkor szerintem a 3.0 elég. a proc fogyasztása fele alatt lesz a 3.6nak és kevésbé is fogja terhelni a többi komponenst. meg a pénztárcád. Neked kell érezne, hogy profitálsz e a 3.0 fölötti értékből annyit, hogy megérje tovább emelni.
-
fanti
addikt
De most azon okoskodok itt böngészve a fórumot, hogy kell-e nekem ez a tuning egyáltalán?
Ugyanis a 9x333-at, azaz a 3Ghz-et mindenféle feszemelgetés nélkül alapon viszi a procikám. És mivel a feleségemnek csak netezésre kell a gép, nekem meg csak játékra, ezért lehet hogy hagyom is ezt a feszemelgetős tuningolást.
Annál inkább, mivelhogy ugyan egy 5850-es ATI-m van, ami azért combosnak számít, de hozzá egy Full-HD monitorom, amin natív felbontásban játszok mindennel (1920x1080).
És ennél a felbontásnál, úgy hogy mindent high-re állítok, és még élsímítást is használok, lehet hogy totálisan VGA limitbe ütközöm már 3Ghz-en is ami ugyebár alapfeszes.És ha ez így van, akkor meg minek kínozzam a processzort, meg minek fűtsek el egy rakás pénzt a semmiért.....
-
fanti
addikt
válasz
proci985
üzenetére
Na, hát a tapasztalatok.
9x400-on síma ügy volt az xp vagy a win7 boot.
A vcore-t állítottam 1.5v-ra, de ugyebár droppolgat a lap.
Így sokmindennel játszottam, még a BF BC2 DX11 módban win7 alatt sem volt problémás, pedig ugyebár ez a játék mind a négy magot egységesen beterheli.
Crysis, Stalker, stb.... minden oké.De a Prime95 smallFFT-je pár perc után hibát dobott az egyik szálon.
Tovább emeltem a feszt 1.525v-ra, de így meg kifagyott a smallFFT, pedig a hőfokok 70 alattiak voltak. Ennél sem érte el a lap a stabil 1.4 voltot a droppolás miatt, 1.39-et jeleztek a progik terhelés alatt.
Tovább nem mertem emelni a feszkót, hanem a vcore-t autora állítottam, és az FSB-t meg 371-re, így 3.33Ghz -en már a smallFFT is stabilan futott pedig az 1.25voltos alapfeszes procim a droppolás miatt terhelés alatt 1.27-et kapott így.
És a magok mkeg 60fok környékén mozogtak.
Ja, a memóriáim (2x2GB Kingston ddr2-800) így 890-en mennek a 2.4-es szorzó miatt, de stabilak, pedig ugyebár a Kingston nem egy különösebben tuningos márka.Hagytam is így, csináltam a biosban ennek egy profilt, lementettem és ha valami progi igényli, akkor így fogom használni, mert amúgy alapon hajtom a procit.
-
proci985
MODERÁTOR
akkor egy picit még rakhatsz rá. de tényleg picit, olyan 1-2 lépcsővel többnek elégnek kell elvileg lennie.
ha stabil, akkor pedig jöhet a végső próba, avagy smallFFT és Furmark együtt (igazából ezek együtt annak a mérésére kellenek, hogy véletlenül se álljon be a meleg a házba/a táp feszültségejtése ne zavarhasson be). nálam pl 1.184 elég volt smallFFTre, de smallFFT+fur alatt már másodpercek alatt elszállt az egyik thread.
ja, hőfokokra ezidő alatt különösen ügyelni, 350-400Wnyi hő pillanatok alatt be tudja fűteni a házat.
-
fanti
addikt
válasz
proci985
üzenetére
idle:1.46
load:1.38HyperTX2 hűti max fordulaton (1900RPM) így a magfokok nem érik el a 70-et egyik tesztprogival monitorozva sem.
Stalker, Crysis, BF-BC2, oké, csak a Prime95 első tesztje (Small FFT) alatt van error 3-4 perc után, de ott is a másik két teszt fut akár 20 percig is jól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo T495s Ryzen 7 pro 3700U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, garancia
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! 10TB WD Purple Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Fogyasztás annyira nem szempont, a teszteket elnézve pedig elhanyagolható külömbségek vannak a 45nm, és a 65nm-es procik közt azonos órajeleken. Amugy vólt Q9550-esem ami 3,8Ghz-en eldöcögött eben a lapban 1,45v-on, de sajnos anyagi okok miatt megkellett válni tőle 

erős léghűtővel 18-21fokos szobában 40-42fokos legmelegebb mag elérhető alapórajelen loadolva.