Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Hadeska22: Fiio x Snowsky Tiny - Megoldás a (mesterségesen gerjesztett) problémára
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
fsb akkor jó, ha a mem/fsb a szűk. 266 és 333 között hatalmas a különbség, felette szerintem már annyira nincs. viszont többet fogyaszt, több fesz kell neki. ha érzel különbséget, akkor mehet a magasabb fsb.
nem földhözvágásról beszéltem
viszont töbektől hallottam olyat, hogy 3.6on járatott q66ról váltottak 4.0ás e8x00ra, és köv hónapban 5-7kt ment le a villanyszámla
a villanyszámla meg egy dolog, viszont a lapnak se tesz túl jót a folyamatos magas terhelés. zaj szempontjából se mindegy a dolog. -
proci985
MODERÁTOR
CX400 bőven jó, én hajtottam olyannal a configot egy fél évig (most hugoméban van... a northwood celeronos gépbe kissé overkill lett volna az 500as FSP
). tápok között én nagyon nem éreztem különbséget, mind (Chief 360-202, Corsair CX400, FSP500GLN) kb ugyanúgy ment.a drop tényleg kicsit magas, nekem 1.25ről ejt 1.20ra, és ez csak egy mezei p35-ds4. p35-dq6osok 0.2őt droppolnak, de az már nem ért nekem +10-15kt

viszont: elvileg az a lap gyárilag támogat 400as FSBt, szóval bírnia kell a strapát.
-
Telefunen
őstag
Ez tényleg elég durva változás terheletlen és terhelt állapot között (különösen egy ilyen prémium laptól). Nálam a BIOS-ban beállított 1.275V-ból 1.208V lesz, ami terhelés hatására 1.184V-ig csökken, holott az én lapom csak 6 fázisú tápellátással bír, a tiéd viszont 8 fázisú digitálissal. A tápod is jóféle, szóval ezekszerint a Rampage ilyen (bár ezen tesztben még 500-as FSB-vel is bootolt a lap Q6600-al!)
-
proci985
MODERÁTOR
"azt láttam hogy nagyon drága minden még a használt piacon is "
ebből lehet előnyt kovácsolni, emiatt váltanak páran amdre
valamennyivel jobb (ha 4.0át megfutják, mem bandwithjük meg alapból is jó), lap és mem meg paradox módon olcsóbb.tuninggal az a probléma, hogy hiába tud az ember elmenni 3.6ig (lapot és tápod bírja, procihűtőnek is kéne ha légen behűthető), ha a fogyasztás felmegy 160-180Wra.
mindehez társul 40-50Wos idle fogyasztás (ami 80-100on lesz 1-2 tehelt magnál), mert úgy is 2400on megy a proc.
-
proci985
MODERÁTOR
mire és mennyiért? mennyi időre tervezed?
mivel játszol? érzed, hogy valahol lassú?
9x333on a q6600 kb egy gyári órajeles q9550 és q9650 között van, rendesen belőve a fogyasztása se sokkal magasabb.
sock 775ön belül szerintem semmire, minden túl van árazva. egy szálon futó programok között azok érdekesek, ahol az architektúrális előny magasabb órajellel társul, tehát pl a 3.6-3.8 körül turboboostoló procik. amikből a kétmagosok kapásból lassabbak (ehhez mérten drágák), ha a négy mag teljesen be lesz terhelve. maradnak a natív négymagosok, amivel csak az a probléma, hogy az új sandy bridgek életképtelenné tettek minden mást, viszont fél éven belül tuningosoknak jön az új lap. persze ha az apróban van olcsón egy 920as, az érdekes lehet... csak éppen játékhoz nem lesz sokkal jobb

alternatíva: 3.4 körüli AMDk már hozzák a 3.0ás q6600ast. tetejében még lehet olcsóbban is jössz ki egy B55össel 4ghzn. ddr2-1066 jó áron megy, x48dq6 árából szintén ki kell jönnie egy rendes amdsnek, q6600 is elvileg eladható jól.
-
T-unit
őstag
Nem piszkálásból de a CM hyper212+ -os hűtőm 3,4ghz-en lazán 50fok alatt tartja a go-omat fél órás prime95 alatt,és készülök rátenni még1 swif2-t is 2. ventinek(mivel terhelés alatt picit hangos nekem a CM venti) és még úgy is lazán kijöttem 10k alatt egy igen jó hűtővel.Szóval én erősen ajánlanám 212-t q6600-ra aki tuningolna komolyabban,de mégse 15-20k-s hűtőket venne rá aminek nem sok értelmét látom,tekintve 20-25k-t ér egy ilyen proci most.
Engem igazából a q6600 fesz emelése érdekelne.Van konkrétan egy nem épp tuningos de legalább olcsó p31-ds3l lapom,célom lenne a 3,5ghz elérése márcsak a gtx460 1gb kihajtása miatt is,de ha 10mhz-et is húzok alapfeszen 3,4ghz után prime alatt hibát jelez, meg van mikor fagyokat is.Annyira nem ismerem ezt a procit mik a határai,próbálom kitesztelni,de hátha vannak itt igen tapasztalt q6600 tuningolók.Milyen fesz a megengedett neki?Jelenleg 9x378-as szorzón használom amin még stabil éppen, 1,344V-on állította be gép alapon.Mit ajánlotok cél érdekébe?
-
proci985
MODERÁTOR
szerintem a felfogatást próbáld picit meghúzni (fél fordulat felül mindkét oldalon), úgy tűnik, mintha nem ülne rajta rendesen a hűtő (6 fok nekem soknak tűnik, hűtő meg elég nagy a lefittyenéshez). kupak hány fokos?
VID az a proci default értéke a biosban. ha tényleg, 1.1375, az jót is jelenthet. viszont vigyázz vele, ha tényleg alacsony ennyire a VID, akkor jól fog menni és nagyon fog melegedni.
ha most 52, és van olyan 20 fok, akkor egy tizest rászámolhatsz. ebben szerintem még bőven van tartalék a nyárra, de azért ügyelni mindig kell picit.
házat nem mondtad, hogy mi
tuningnál meglehet +100W, az meg már durva fűtőértéket jelent gyengébb szellőzésnél (nálam +10fok az ambienten, de a Codegenem nem éppen a szellőzés királya).amit szerintem lehetne csinálni: feszre beállítani 1.350-1.400at a biosban, tesztelni, hogy ebből 9x333 alatt load mennyi lesz (1.285-1.35 tippre, de azért az durva, hogy az asus x48 rampage annyit ejt, mint egy mezei giga p35-ds4), aztán utánna NBnek és FSBnek +0.02 (biztonság kedvéért). ekkor túl lesz feszelve minden, viszont cserébe egyszerűbb lesz lépegetni felfelé. amit én csinálnék, az a 9x333, 9x344, 9x355, 9x366, 9x377, 9x388, 9x400. ram:fsbre persze vigyázni közben, érdemes addig lazítani őket pl 2:1re. ez feszre lehet sok lesz, de alapvetően egyszerűbb tesztelgetni, ha közben csak egy dologra kell figyelni. hőfokokat is figyeld. 15perces smallFFT tökéletes a célra. ha megvan a 9x400, és még mindig stabil, akkor lehet csökkenteni a feszt, addig amig stabil.
ha viszont hibázik a prime, akkor feszt kell emelni, 0.125 elég szokott lenni. ha a boot dobja el magát, akkor 0.25el kell több. ha a Bios se jön be, akkor olyan 0.375 kell minimum a stabilitásig.
mivel olyan +10-15 fokot még bele lehet a nyárba számolni, 70 fok fölé ne engedd. ha fölémegy, vagy csökkents feszt (ha lehet), vagy csökkents órajelet.
-
proci985
MODERÁTOR
a szűk keresztmetszet a Xigma lesz és a ház szellőzése. az egy nagyon jó léghűtő (quad tuningra is ), viszont a többi komponens még annyira sem fogyhat ki.
az x48 stabil, a Corsair elvileg bír 30ampert és van rajta 8pines, a memóriák gyárilag is mennek 1066ot (a BDk meg tuningosak is, de Q6600nál memória nem szokott szűk lenni).
9x333 a cél, vagy annyin megy most már stabilan?
proci G0/B3mas? VID mennyi? biosból jelenleg mennyit kap, és load alatt (prime) mennyi feszt kap? hőfokok hogy állnak? mi a cél tuningban?
-
proci985
MODERÁTOR
a Corsair felejtős, tudásához képest drága. jobb léghűtők mind verik. Thermalright Ultra 120(Extreme), Thermalright IFX14, Noctua NH-D14, Prolimatech Megahalems, Xigmatek S1284 (úgy emlékszem ez ment tőlük nagyon jól), Scythe Mugen2 mind alkalmas a célra.
a lap jó kérdés, igazából megfelelő házszellőzés mellett a házhűtőknek le kell húzniuk a meleget a lapról. gyakorlatban a lap hűtése rendesen szellőző házban nem szokott baj lenni. általában a táp/egyik házventi direkte a lap felső széléről húzza le a meleget, a hátsó venti pedig a lap hátsó/felső széléről. az SB környékén meg a GPU általában elég szelet csinál. rosszul szellőző házakban mondjuk az AC7 illetve az egyik Xigmatek tol levegőt lefelé a fetekre is, a TX3mat ennyire nem ismerem.
épeszű ill 24/7es használat mellett általában a csúcskategóriás lapok hűtésével nem szokott baj lenni.
richie877: arra ügyelj, hogy a ház szellőzzön rendesen. 80-85fok még éppen elviselhető. 1.415 fesz 3.0ára szerintem nagyon magas, bár kérdés, hogy prime/burnin közben mennyit is kap a proci. lassan jön a nyár, gondolni kell mi lesz akkor, ha 10-15fokot nő a szobahő

-
proci985
MODERÁTOR
lehet, hogy a coretemp más TJmax értéket tud. a b3 és a g0ás verzió között 10fokkal megnőtt a TJmax érték (ez egy viszonyítási maxérték), lehet a CoreTemp emiatt mutat más értéket. az Everesttel emlékeim szerint nem volt hőfok probléma. lap saját szoftvere (cdjén kell lennie) mit mond, hány fokos?
az 1.18Vos érték prime közben normális. van egy drop, ami kb azt jelenti, hogy biztonssági okokból a proc kevesebb feszt kap a biosban beállítottánál.
80 az még belefér, bár hosszú távon nem egészséges. tuning esetén érdemes beszerezni q66okhoz valami jobb hűtőt.
-
proci985
MODERÁTOR
TX3 hangját nem ismerem, az AC7 leszabályozva halknak mondható. de, sokáig ezzel se fogsz jutni. 3.0ára ill 3.2re alacsony hőfokok mellett van esély, ha a procot alá lehet rendesen feszelni. viszont, ha 8x400ra 1.38 kell (mint nálam volt eredendően), akkor a 80fok alatti beterhelt éppen meglesz.
ha viszont csendesség mellett alacsony hőfokokat is akarsz húzva megterhelve, akkor maradnak a nagyok.
bár minden relatív, ha a 335ben is 2000es CM venti van, akkor az szerintem már csendes nem lesz
.a 800as kevésbé melegszik, de ha négy magot használó progikra kell, akkor érezhetően lassab lesz.
-
Angyom
tag
Ha nem számít a fogyasztás, akkor sztem inkább Q6600. Alapon úgy sem fogod járatni, de ha az E8400-et 4giga körül járatod is, akkora előnyt nem fog adni, mint esetenként -pl.konvertálás, - a +2 mag a Q66-nál. Szal egyénfüggő, ki mit tart szem előtt és milyen progikat használ. A ház elejébe mindenképp tegyél 12est ha bemegy, egyrészt hűti a merevlemezt, másrészt tolja be a levegőt, és nem a réseken/rácsokon áramlik be a luft. 3giga körülre elég fog lenni a TX3, de ne várj load 50fokot és hasonlót
Én inkább valami nagyobb darab hűtőt javasolnék, amire rá tudsz tenni 1-2db 12centis ventit és le tudod őket szabályozni vagy PWM, vagy voltage szabályzással akár.
CM 212+ ez sztem nem rossz darab, nekem az elődje van a + nélküli verzió, viszonylag jól hűt. Az ára sem eget verő. Itt csak a ház szélessége szólhat bele, ugyanis az és Thermaltake M9-es házam 200mm széles és az oldallaptól a hőcsövek teteje kb 1 cm-re van... A te házad pedig 185mm. Szal az ilyesmi torony hűtők nem bizti, hogy beférnek, max próba kérdése a dolog.
AC Freezer Extreme sem rosz darab, bár már 8K-nál járunk árban. Ebben az ársávban nincs nagy tolongás a hűtők között sajna.
Ami még nekem nagyon tetszik, az a CM Gemini II, erre ha rá van téve két 12-es slim venti leszabályozva, akkor tényleg nincs hangja, és a hűtése is egész jó. Csak elég terebélyes darab. -
proci985
MODERÁTOR
egyszerű kérdés:mennyid van rá?

további kérdések: milyen házad van? és mennyi lenne a cél?
a Tx3 és az Artic Cooling 7 pro a két belépő hűtő q66 tuningra, mindkettő elég általános esetben olyan 3.0-3.4ig, amíg a fesz nem megy 1.35 fölé. előnyük, hogy beférnek a kisebb házakba is, pl aegy codegenbe. és olcsók.
fölötte jönnek a nagyok. a Megahalems kb 17k, a Thermalright Ultra Extreme 14k, a Xigmatec Dark Knight 11k. az új Noctuát nem találtam, a többi pl a pcgearnél kapható (nem reklám, highend cuccokat lehet kapni az országban kb három helyen). ezek mindegyike venti függvényében elég olyan 170-210Wig, utánna meg már a 18As limit is közbeszól az ATX szabványban (tehát, csak egybeágas táp játszik). tehát, légen csúcshűtővel se lehet olyan 3.6@1.45 fölé menni nagyon (példányfüggő is a dolog, de általános esetben 3.8@1.50 fölé légen még erkélyen se ment nagyon senki).
jelen pillanatban van egy AC7prom, a proc egy g0ás VID 1.285ös polírozott darab. alaplapról vezérelve 9x333@1.200 51 fokos a kupak, a magok 46 illetve 40 (gyenge a felfogatása, azért ekkorák a különbségek). általános szabály, hogy 3.2/1.30 alatt nem nagyon van különbség az olcsó és a csúcsléghűtők között (igazából százalékban van, de hogy 40 vagy 50fokos a kupak, az kb hótmindegy). 9x333@1.280on egy IFX14el (csúcshűtő, polírozva is volt, két ventivel használtam) egy jobban szellőző házban volt 45 fokos a kupak és 47-49fokosak a magok... különbség szinte nem volt a 60 illetve 80Wos fogyasztás ellenére.
tehát picit húzni nincs értelme venni valami nagy állatot (elég a TX3 is), a nagyokhoz viszont nagy ház és magas villanyszámla is párosul. ja és drágák is.
-
westlake
félisten
jujj, fujitsu-siemens lap.. inkabb felejtsd el.. mondjuk annyit megtehetsz, hogy megprobalod fizikailag kideriteni (megnezni), hogy milyen orajelgenerator ic van a lapon, hatha valami popularisabb, amit ismer a setfsb..
#9434: nem erzekelok alapjan allit be, de nem lenyeges.. inkabb keresd meg az orejelgenerator ic-t
-
westlake
félisten
tobbet tudnank segiteni, ha elarulod legalabba a lapod pontos tipusat..
#9427: a core temp-el mar nem erdemes nagyon torodni, mert nem igazan fejleszti a srac.. ott az uj cpuid fele hwmonitor (en mar csak a vid miatt hasznalom a core temp-et, bar mar annak sincs semmi jelentosege..)
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Okos Otthon / Smart Home
- Spórolós topik
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone Xs Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3537, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Macbook Air M1 2020 // 13" // 16/512GB // Számla+Garancia /
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASUS PRIME H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Chieftech BD-25B 600W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
az én esetemben pedig nagyon kell a hűtésnek igyekeznie.
a villanyszámla meg egy dolog, viszont a lapnak se tesz túl jót a folyamatos magas terhelés. zaj szempontjából se mindegy a dolog.
valamennyivel jobb (ha 4.0át megfutják, mem bandwithjük meg alapból is jó), lap és mem meg paradox módon olcsóbb.