Hirdetés
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- ldave: New Game Blitz - 2026
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Gaboman
üzenetére
memóriát először hagyd lazán.
hűtőt mit használsz? ház, táp milyen? 1.35 9x333on kitesztelt érték?
3600ra 9x400 (szorzóXfsb) fog kelleni, memóriáknak ott valszeg 2.66ot fogsz tudni használni (elvileg kell lennie ilyennek, ha nem megy, akkor marad a 2.5 és 1000 memeknek).
feszeknek: mem gyári, lapnak lehet kelleni fog 0.100-0.200 NBnek, esetleg FSBnek is. proci változó, példányfüggően 1.200-1.500 között szokott mozogni a stabil érték.
3400hoz 378*9 fog kelleni, NB és FSBnek valszeg elég lesz kevesebb fesz is.
hőfokokra _nagyon_ ügyelj. ha 85 fok fölé megy bármelyik mag, akkor az 24/7re sok lesz. bár igazából olya 72-75fok is már nagyon a határon van.
-
Gaboman
nagyúr
Segítségeteket kérném, 3400-3600Mhzen szeretném futtatni a procimat ami Q6600,milyen beállításokkal javasoltok.(szorzó,FSB, memória beállítások, feszültség).
Proci:Q6600 G0
Alaplap:Giga X38-DS4
Ram:4x1GB Kingmax Mars 10663000Mhzen megy rendesen 9x333on 1.35Von.
-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Tovább fejleszteni már kb semmi értelme nem lenne, azt nem tudom, hogy ténylegesen mennyi különbség lehet a hétköznapi alkalmazásokban a magasabb órajeleknél. Gondolok itt az alkalmazások megnyitásának gyorsaságára, számolások idejére, stb. Mennyiért lehet vajon egy ilyen kitet eladni? Láttam az apróban 10-ért, az kicsit drágának tűnik nekem, de nem tudom mennyiért mennek ezek használtan. Az is megoldás, ha beszámíttatom, akkor csak nem kell sokat rádobni.
-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Egy kicsit elírtam a dolgot sajnos, szal 2 2x1 GB-os kitem van, tehát 4 GB-ot cserélnék 4 GB-ra, csak 4 modult kettőre és 800MHz-est 1066-osra.

Viszonylag sokat multizom, főleg fps játékokkal, sok hd-s filmet, sorozatot nézek, és netezek. Kb ennyire használom a gépet.
-
proci985
MODERÁTOR
mire használod a gépet? OS, programok?
nekem 8 giga van a gépben, szóval 2ről 4gre váltani szerintem mindenképpen megéri, de én virtualizálok is itthon. meg amikor épült a gép (még 4 gigával), akkoriban grafikával is kacérkodtam. játékok egy része 32bitnél többet nem tud címezni, viszont amelyik meg tudja, annak jól jön (Crysis, Supreme Commander
orged Alliance, Stalker).egyébként a 800as ultráknak is meg kéne futniuk az 1066ot szerintem. a black dragonok elvileg olcsóbbak voltak, ehhez képest én +0.05ön 4x2gigányi modult hajtok 1000cl5ben 800cl5 helyett
(mondjuk pár centivel a fejük fölött ott a házhűtő, procihűtő meg közvetlenül melletük ül). -
Winne
nagyúr
Ma egy érdekes kérdés merült fel, amiben kikérném a véleményeteket.
Eddig valamiért úgy emlékeztem, hogy a lapom csak a 800MHz-es memóriamodulokat kezeli, de ma láttam, hogy tudja az 1066-osakat is. A kérdés ebből kifolyólag a következő:
Megéri-e (érdemes-e) kicserélnem a 2x1 gb-os 800 MHz-es Geil Ultra kitemet egy 2x2 gb-os 1066-os Geil Ultra kitre?
-
Crank467
csendes tag
na most lett idöm huztam a procin 343fsb-ig birtam meni voltot álitotam 1.40v-ig probálgatam deh semi nem akar elindulni most 1.375-megy stabilan

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
a kupak valószínűleg még a bemelegedés előtt lett mérve, idle ambientet nem néztem, de terhelési körök alatt volt egy 6 fokos ingadozás a hőfokokban. lézeres mérő tényleg kellene, mert jelenleg 3 fokra van a szobahőtől (LianLi TR3 szenzorában mérve a ház egyik belépő ventije után mérve közvetlenül) a proci kupakja.
"majdnem tökéletes hőátaadás mellett egy batár nagy hűtéssel és egy nagyon jó ventivel lehet ezt elérni." ez megvolt. polírozott kupak és hűtő, mx2, Thermalright IFX14 (open benchen passzívan elbírta alapórajelen, szóval tényleg jól teljesít), 100CFMes venti.
idleben eléggé nagy különbségek vannak a magok között terhelés függvényében, olyan 3-4 fokok házban most nézve is. viszont alapvetően a kupak ami stabilan mér alul is, magok elcsúszhatnak max 3-5 fokot. infrás hőmérő tényleg nagyon kéne., beszerzése tervben van, de utóbbi hónapban nem találtam sehol.
a fogyasztási adatokat ellenőrzitem fogyasztásmérővel konnektorból, ha van is tévedés, akkor se lehet nagy. a 60Wos differenciál a táp ~80%os hatásfokát figyelembe véve stimmel. ugyanígy, 3.6on idleben eszik 40Wot, 2.4en terhelve, a hőfokok pedig kb egyeztek. 95Wos a TDPje, de alul van feszelve, és viselkedése alapján szivárgó példányom van. ezért is lehet, hogy hiába csak 160-175Wot eszik 3.6on a hűtésem már nagyon a végét járja ott.
HR03GT pedig tényleg praktikus darab

illusztráció házra:

az a pici borda ott alul a GPUn egy HR03GT
ja igen: egy gyengébb vízhűtést (pl reserator, h70) ez a hűtés egy lényegesen gyengébb (~1300) ventivel is már megver. jelen állapotában a hűtő a Noctua D14re olyan 1-2fokot kell, hogy verjen.
Winne: sajnos nem tudom, melyik mér rosszul. TJmax van valamelyiknél elcsúszva.
-
Winne
nagyúr
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
"a procinak Idle-ben kellene lenni alaphangon vagy 35fokosnak "
Az enyém core temp szerint ennyi alapon, akkor valszeg az mér jól?

-
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
3ghz-en 39fokos (ami kb: 36-37fokos kupak hőmérsékletet jelent) mag hőmérsékletet elérni léghűtéssel terhelve az szinte lehetetlen, estleg egy 15-20fokos szobában majdnem tökéletes hőátaadás mellett egy batár nagy hűtéssel és egy nagyon jó ventivel lehet ezt elérni.
Ha megnézed az első képet látod, hogy a kupak csak 23fokos a 25fokos szobában, bámilyen jó egy hőtés (lehet vízhűtés is) a hőátadás nem tökéletes annak a procinak Idle-ben kellene lenni alaphangon vagy 35fokosnak (3-5fok a hőátadás miatt, a maradék 5-7fok a hőtermelés miatt), a magoknak meg nem 8-9fokkal kellene többnek lenni hanem 2-4 fokkal max. Számomra az is gyanús,hogy 1,25v-on 17w-ot fogyaszt a proci, meg terhelve is csak 76w-ot fogyaszt(feltehetően megemelt órajellel lett mérve), amikor a Kentsfieldek minimum 95w-os TDP-vel rendelkeznek. Tuti nem mér jól az everested.
A harmadik képen lévő hőfokok egy batár nagy hütővel jó ventikkel polírozva 1,2v-on még oké is, az összes mag egyforma hőmérsékletű és a kupak 2 fokkal hűvösebb a magoknál ahogy kell
, de a 87w itt sem stímmel, főleg, hogy ITB-vel volt terhelve.Kellene már egy infrás hőmérő itthonra.(tervezem is a vételét, csak egy komolyabb darab elég drágán kelleti magát
)A HR03 hütők még most is az egyik legbrutálabb hűtők közé tartoznak, nekem a kétféle felfogatásuk tetszik nagyon, eléggé praktikus.

-
Winne
nagyúr
Feltettem ezt: Lavalys.EVEREST.Ultimate.Edition.v5.50.2225.BETA, ugyanúgy mér ez is.

-
Winne
nagyúr
Töltsek akkor újabb everestet, vagy mi lehet az oka, hogy rosszul mér?
Proci mester neked az első képed terhelten mérve gépházban?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
"3ghz-en terhelve a magok 39 és 45fok között vannak az kb egy gyengébb vízhűtés teljesítménye"
akkor vess egy pillantást a képre
mindez 25fokos szobában, egy eléggé meleg példánnyal. és asztalon mérve, szóval a házventik se segítettek be (emiatt olyan melegek a vinyók is). mondjuk a venti 2800rpmes 120x32es kéteres Papst 4312 volt. légen kb ennyit lehet kihozni hűtés terén szerintem (kétmotoros deltám nem volt, de már az általam használt venti is eléggé hangos a maga 45dbAjával).házban jelenlegi setuppal 19fokos szobában 46/48-48-48-48 IBTvel mérve (magasabbak a hőfokok, de más a ventik kiosztása). a kupak és mag közötti alacsony eltérés a polír és a hűtőfelhelyezési-tapasztalat eredménye

3870ekkel hűtés terén kétslotosok -nekem olyan volt- nem voltak rosszak. de azért a HR03GT két ventivel más világ.
-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Amikor összeszereltem, akkor az everest 18 fokokat mutatott magonként, ami azért még a friss pasztához képest is túl kevésnek tűnik, szal vagy nem mindkettő maghőmérsékletet mér, vagy a coretemp a jó. 3 GHz fölé még csak egyszer próbáltam anno azt hiszem 3.2-n alapfeszen, el is indult még, de a winnél újraindult, úgyhogy visszavettem.
A memóriáim 800MHz-esek, én is 2.1V-ra emlékszem, csak azt nem tudtam, hogy alapbeállításon mennyin megy, de ezek szerint az everestnél a DIMM-nél ezt írja, szal 0.2-t mindenképpen adok neki akkor, és megnézem melyik időzítésnél marad még stabil.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Az enyém egy 3500+-os venice magos proci volt a TDP 89w volt, de CnQ-val nagyon keveset evett(így képes volt -5-7 fokra lehülni), de terhelve is csak 10 fok körül ment.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hát igen a 3850 és 3870-es kariknál még jobban az 1 slotos hűtések mentek és azok tényleg elég sz..ok voltak(maszekolnod kellett volna rá valamit
), de a 4800-as szériánál is voltak gondok a vrm hőmérsékleteket illetően.Nálam a VRM résszel tuti nem lesz gond és a tápcsatiból is a 8pin-eset kapja.
Modjuk akinek Q6600-as procija van és tuningolja(főleg itt a 3,2ghz+-ra gondolok) azoknak nem árt ha megnézegetik, hogy milyen meleg a chipset és a VRM rész(nem az everestel hanem kézzel az a tuti
), ez főkén vonatkozik a X38-as és X48-as chipsettel rendelkező lap tulajokra és az Nvidia 680i/790i lap tulajokra. -
proci985
MODERÁTOR
nyisd ki a házad és nézd meg mennyi van ráírva a ramokra. ultrák lévén szó, szerintem +0.2-0.3mon tudják gyárilag az 1066 5-15öt (4-12 szerintem ultrából se volt 1066on).
hm, szépen megy. töb fesz kell, mint az enyémnek, de lényegesen hűvösebb, ha az everest mér jól. ha a coretemp, akkor kb annyira meleg, mint az enyém.
feljebb nézted, hogy mennyire skálázódik szépen (pl 3.2re, 3.6ra mennyi fesz kell neki és mennyire melegszik?)
Robi BALBOA: hm, pedig az A64eknek már 67-105Wos TDPjük volt

forrasztgatós dolgokra emlékszem. 3870nél gondolkodtam pencil modon (bios nem enged többet adni a gyárinál a beégetett értékek miatt), viszont aztán lett egy olyan érzésem, hogy a VRM részleg (hűtése) alapórajelre is gyenge, namost azon meg nem kéne még rontani is.
leégett 6600gt kapcsán meg csak örülni lehet, hogy mennyivel egyszerűbbé vált a túlhajtás. más kérdés, hogy a q6600akkal továbbra is el lehet durrantani az alaplapi vrmeket/össze lehet égetni tápellátó csatikat minden védelem ellenére, és ehhez nem is kell annyira galádnak lenni.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Van most itthon 2db 100W-os peltierem, az egyiket lehet majd valamikor bedobom a vízhőtés alá, idle-ben lehet fagyna(kellene szigetelést készítenem és fűtőszálat a tokozás köré) a proci és terheltem is csak valahol 15-25fok körül lenne.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Régen az A64-el + peltier azon egy Zalman 7700cu és volt, hogy netezés közben mértem -5-7 fokot is.
Mostmár csak a vadabb tuningnál kell forrasztani, régebben nem volt az, hogy a win ből fellövöm a vga feszét, neki kellett állni és szépen kapcsolási rajz alapján ráforrasztani két potit egyet a memória fesz állításához egyet a gpu feszének az állításához aztán műszerrel mérni, hogy mennyi feszt kap a cucc és, hogy hogyan emelkedik a feszkó a poti állításával, egyszer (amikor még vagy 40-50k-ba került) egy Leadtek 6600GT Extreme karin a memóriát így lőtem el, szépen emeltem a feszt a potival azt hiszem alapból 2v-ot kaptak a ramok és 1200-at mentek, én adtam nekik 2,25v-ot és ment 1380-at, mondom, hogy meglegyen az 1400 adok még neki egy kicsit (2,3v-ra gondoltam) csak egy "kicsit" megrándult a kezem és a mem kapott vagy 5v-ot!
, na egyből vége lett az egyik karinak, mert hogy sliben ment a dolog, a másikon inkább hagytam 2,25v-on a memet.(#24566)Crank467: Na ha megy szépen a Prime és csak 60fok körül van a procid(mivel mérted, a legjobb lenne az Everest az kiírja külön a magok hőmérsékletét is) akkor szépen emeld az Fsb-t(csak lassan ahogy írtam) szólj meddig jutottál.

-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
A képemen a DIMM 1.86V jelenti azt, amit max kap a ramom? Ergo adhatok neki még 0.2V-ot minimum, de lehet 0.3-at is és megpróbáljam 4-4-4-18-al, vagy stabil 5-5-5-15-el mindkét kitet?
Futtattam a primeot, ennél feljebb nem ment:
A procihűtőt is írtad, azt sztem auton hagytam, és már nem ártana újrapasztázni és letisztítani, de mint tudjuk lustaság fél egészség.

-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Az a baj a memóriákkal, hogy nem együtt vettem őket, és hiába rendeltem a második kitet ugyanabból a sorozatból, más az időzítésük. Az egyik bírja az 5-5-5-15-öt, a másik 5-5-5-18-at, és mikor mindkettőt arra állítottam, akkor volt, mikor hibázott és újraindult a gép, gyorsulása pedig minimálisnak mondható, ha egyáltalán volt.
Persze csinálok terhelt fotót is, most megyek mindjárt moziba, vagy ma este, vagy holnap teszek be. Valami külön progit szerezzek hozzá, vagy tömörítsek videót?
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
PRIME95 HIBA MENTES !teszteltem jó okés meg probálok rajta álitani megint.)
-
proci985
MODERÁTOR
memóriákat látom auton hagytad
5-6-6-19 amikor vinné az az 5-5-5-18at is? 
procihűtőt hogyhogy nem csökkentetted lejjeb üresben? 1700on azért már annyira nem szoktak halkak lenni, hőfokok alapján pedig lenne hova csökkenteni.
terhelt fotót is kapunk?

Crank467: négymagosod van, stalker nem elég leterhelni. dobj rá primeot ahogy már írták.
Robi BALBOA: igen, azt sejtettem a peltier alapján (magas tdpnél nem gazdaságos a használatuk). ó, jumperekre még emlékszem... bár az még mindig jobb lehetett, mint a 8086osoknál az órajelért felelős kristály cseréje magasabb frekvenciájúra

én c+4el kezdtem, viszont tuningtól féltem... aztán nézegettem, hogy milyen szépen skálázódnak felfelé a core2ők. számolgattam, számolgattam, aztán úgy döntöttem itt az ideje megismerkedni ezzel az aspektussal is.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Én már nagyon rég kezdtem ezt az egészet, túl régen, én még jumperelgetéssel kezdtem, commodore 64-el kezdtem
, aztán szépen sorjába 286, 386, 486 (ezek különböző típusai), P1, P2, P3 és így szépen sorjában, AMD vonalon K5, K6, K7 és ez is így szép sorjában, emlékszem amikor az A64 bejött nagyot ütött csak nem volt egy tuningbajnok cucc.
Én örülök, hogy minden digitálisan van vezérelve, az agyamra ment a jumperelgetés!
(modjuk a digitális cuccoknál több a hibalehetőség).(#24563)Crank467: na örülök, hogy sikerült a 3ghz-en túl lépned ha csak egy picivel is, hőfokok game alatt? Egy Prime95 Large FFT alatt?
Ha a hőfok Prime-el terhelve (large FFT vagy Blend) 70 fok alatt van és a teszt megy hiba nélkül 15-20 percet akkor tovább emelheted az Fsb-t, monduk menjél kettesével 342,344,346....., szóljál meddig jutottál, aztán fojtatjuk a dolgot.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Crank467
csendes tag
Most elindult 340FSB-én 1.375 VOLT!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
sajnos sokkolni kell. anno én is úgy gondoltam, hogy egyik barátomnak megvan kitesztelve 3.0án a procja, megveszem rá a legböszmébb hűtőt, aztán úgy már halk is lesz (fontos volt, hogy tudjak aludni mellette), 3.0án nem is fogyaszt sokat szóval elég is lesz, meg beállításokkal se kell szívni sokat.
08 március elején meg is lett a hűtő, egy IFX14, rajta egy 1600as Papstal. CM690, FSP500GLN, P5K, 2x2g geil BD, MSI 3870OC, hangkari, vinyók. gép dec végétől épült (kivéve lap, az megvolt aug végén, csak ideiglenes pénzhiány miatt szünetelt az építkezés), ha elkezdi az ember számolni, itt már bőven állt benne a pénz a 160-180as USD/HUF ellenére. ehhez képest a ház és a procihűtő inkompatibilis volt, a vidkari hűtője elviselhetetlenül hangos a raptorral és a házhűtőkkel együtt, mellesleg folyamatos BSOD és instabilitás, pedig az orthos és a 3dmark együtt lefutott, a proci meg 1.35öt kapott az 1.285ös vid ellenére -igen, szerintem itt már sejted, mi volt az egyik probléma-. Dirt 10-20percen belül fagy, Stalker, Crysis teljesen stabil. ekkor lelkes újonc voltam. még anno januárban regeltem be (addig csak readonly voltam).
ugrás, június: p5k eladva, p35ds4em volt, dq6ra sajnáltam a pénzt, x38ról a tapasztalatok rosszak, p45ről változó -de drágák-, x48 nagyon drága. cm cosmosom volt. videokártyára hr03gt lett, miután elegem lett a rivatunerrel való szívásból. a procihűtő és a proci fel lett polírozva. ekkor tag voltam, de lehet már megvolt a fanatikus rang is.
profi tuningban nem vagyok (amit elmondtál annak a nagyrésze kimaradt), de majdnem három éve megvan a procim. és volt mellette háromféle házam (codegen-690-cosmos), háromféle tápom -chief360, corsair cx400, fsp500gln-, háromféle hűtőm (gyári b3, ac7pro, Ifx14 végigpróbálva 10féle ventivel), két lapom (p5k és a p35-ds4). mellesleg rájöttem, hogy a digitális technika 1-2 és a számítógépes-architektúrák miért is fontos a gyakorlatban
. meg beszélgettem sok emberrel, aki ilyen procit húzott
Winne: megbízható lap olyan 140-150Wos fogyasztásig. feljebb nem szabad küldeni, egyrészt 6fázisú és a fetek nem szeretik a terhelést, másrészt meg csak 4pines tápellátó csatija van, tehát összeéghetnek a csatlakozók (megesett már a topikban). 3.0ára bőven jó, procitól függően feljebb is (3.2-3.6 modellfüggően).
-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Szia!
Az én P35-DS3-as Gigabyte lapom mennyire számít jónak tuning terén? Tudom, hogy régi, de mióta megvan hozzá ez a proci, azóta hajtom 3.0-án és sosem volt semmi baja, sosem fagy, és nem indul újra. Haverom vett egy Black Boxos AMD-t, aztán kb egy fingnyit nem tud rajta húzni, mert instabil lesz a rendszere. -
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Szép hsz
, nem akaortam szegényt sokkolni, de te megtetted helyettem, a lényeg, hogy a tuningolás az művészet, minden dolog számít, valami kevésbé valami pedig a soknál is többet, azt kell mondanom, hogy átlag tuningos akárki lehet, de hogy úgymond valaki profi legyen az rengeteg tapasztalat gyűjtést igényel(majdhogynem műszerésznek kell lenni hozzá), nem elég ha 5 évente vesz egy konfigot, mindent ki kell próbálni a legócskábbtól a legjobbig, a forrasztástól a pencil mód-ig, a víztől kezdve a peltieren keresztül a folyékony nitrogénig. 
Amúgy tényleg eléggé kevés a tapasztalat ezekkel a G31/G41-es lapokkal(főleg Quad procikkal), és a felépítésükből/árukból és a betöltött pozíciójukból ítélve nem arra lettek tervezve, hogy kentsfild-ek legyenek benne húzogatva.
(#24555)Crank467: Hát az kár, hogy nincsen 2,66-os leosztás, na mindegy, amúgy ez a visszaoszás úgy működik, hogy pl: te beállítasz 400-as fsb-t (a szorzó lényegtelen, hogy 6,7,8 vagy 9) és ha a leosztást 3A-ra állítanád akkor kijönne neked 1200mhz-es memória órajel, ami sok a 1066-os kingmax ramjaidnak, de ha 2,5-re állítod akkor 1000mhz jön ki amit vígan fognak vinni a ramjaid és nem lesz gond.
Próbálkoz nyugodtan, de egy lap csere és egy proci hűtő csere jót tenne a dolognak, már 5-7k között elég jó proci hűtőket lehet kapni itt a ph-n és 16k-ért van fenn X38-as lap és 22k-ért van fenn X48-as lap, esetleg P45-ös vagy egy jobb P35-ös lap amin van legalább 6 fázisú tápellátás.
Amúgy a procid milyen Steppinges B3 vagy G0, mert a Vid-ből ítélve inkább B3, ami azt jelenti, hogy még jobb lapokban is nehézkes a tuningolása(tisztelet a kivételnek) és elég sok megszokott állni 3ghz körül. -
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
2.66a nincsen csak 2.00A 2.50A 3.00A okés meg probálom azért hát ha

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
hű, hogy pörög a topik

3 fázisú a lap, meg 1333mas FSB fölé megy az ember. ds2őket nem tuningra találták ki, főleg nem quad tuningra. attól meg, hogy egy lapban lehet állítani dolgokat, még nem biztos, hogy stabil is marad.
Crank467:
feszek mind át lettek rakva manualra? auton lehet túlfeszeli magát a lap, és nem enged bootolni sem (van beépített védelmük valamennyi).
az, hogy egy ismerősnek mennyit megy a procija, az nem érdekes. ha körbenézel ph!n, akkor 24/7re van itt minden 1.8tól (alulfeszelve, halk gépnek 266x6on, mert 266 alatt instabilak) 3.8ghzig (vízen egy nagyon jó példány).
a maximális érték függ több mindentől:
- alaplap: áramellátás, hűtés, beállítások, FSBt mennyit bír négymagossal
- memória: mondjuk ennél a típusnál ez pont nem szokott limitáló tényező lenni, 400as FSB fölé ritkán lehet feljutni 24/7re.
- táp: 12v1 mennyire stabil, mennyit tud leadni, hűtés
- procihűtő: az AC7pro ennél a proccsaládnál az abszolút minimum húzni a TX3al együtt, léghűtők között pedig nincsen közepesnél jobb megoldás (D14, Megahalems, TRUE, IFX14 itt közepesnek számít, 3000res Ultra Kazevel is)
- házhűtés: nem szabad beállnia a melegnek a házban
- áramellátás stabilitása a konnektorból: igen, ez is beleszól a tuningba.aztán meg még végeredményben magától a procitól is:
- mennyire szépen skálázódik az órajele a feszültség függvényében
- mennyit fogyaszt az órajel és feszültség függvényében
- mennyire melegszik az órajel és feszültség függvényében
- FSB wall: mekkora az az FSB, amin még stabil. ez ennél a típusnál eléggé ritkán limitáló tényező.
namost, ez a négy paraméter példányfüggő. lehet következtetni rájuk (VIDből és FPOból), de pontos adatokat az ember nem tud, amíg ki nem teszteli. ugyanez igaz a lapokra is. tápoknál is van némi variancia, de azzal nem kell foglalkozni.namost: a quad tuning 3.0 fölé egy háromfázisú lappal, az nem megy úgy, hogy valamit beállít az ember, aztán elsőre megy. nem fog. ha fontos a plussz sebesség, egyszerűen rá kell szánni az időt, és ki kell tesztelni.
Jorus: mondhatja nyugodtan itt is. mégiscsak a proci topikjában vagyunk és eléggé sok tapasztalatunk van ezzel a típussal.
egyetlen probléma, hogy G31/G41es lapokkal gyakorlatilag semmilyen tapasztalat nincs utóbbi három évben (főleg 3.0 fölött). P35/X38/P45/X48ból van, visszakereshető, kb lehet tudni, hogy mit kell adni, mire kell adni, mennyit szabad adni a lapnak. ugyanígy, sok lappal van tapasztalat, tehát tudjuk, hogy kb mitől mire lehet számítani, mennyit fog droppolni, mennyit fog menni, mi az, ami még stabilan kihozható, hol van a fetek és a felépítés vége. emiatt is tudunk nehezebben segíteni, a lapot nem ismerjük.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Crank467
üzenetére
Akkor lehet ennyit bír a lapod, de mnden esetre fura, hogy a 3ghz-et viszi afelett meg teljesen besatuzik, de hát ügye ritka gyér tápellátást kap az a proci!
A memóriát 3A-ról vissza osztottad 2,66-ra?
A memória visszaosztásának lehetőségeiről egy képet lőhetnél, ahol az van, hogy 3A.ezt próbáld még meg:
9-es szorzó
340-es fsb
1,375v a procinak -
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
semi csipog meg ujra indul a gép folyamatosan
igysem jó lehet hogy az alaplap nem jó hózá
-
Robi BALBOA
őstag
-
Crank467
csendes tag
meg probáltam mindent
deh ez nem igaz havernak volt ilyen procija za meg nem segit nekem
Robi BALBOA-amit ö mondot azt is meg probáltam deh semi 3.0ghz nem akar meni
pl.VDimmet ez mi hogy 1.9v ilyen nekem nincsen nekem csak RAM voltage van ami 1.9-re lehet álitani
valamivel könyeb kéne nekem mert valami tuti szarul csináltam mert bene se volt a biosba vagy nem találtam meg
pedig sorba mentem:S -
Crank467
csendes tag
na figyej cask meg probáltam amit irtál nekem hát nem jöt össze nem akar elindulni mikor felhuztam 3.06ghz nem akar elindulni beálitotam mindent deh hát egyszerüen semi
meg mikor felveszem 3.06ghz nem indulel a gép és folyamatosan kifagy
nem tom akor hogy kéne ezt meg csinálni
meg mi az hogy GOTO 9? -
Robi BALBOA
őstag
válasz
Crank467
üzenetére
A memória most elvileg 3A-n van, ezt a legjobb lenne 2,66-ra rakni, ha nincsin ilyen akkor 2,5 vagy 2,4-re.
A lapod jócskán dropol, 1,325v a bioszban, de amit ténylegesen megkap a proci az "csak" 1,284v.
Először is adjál a procidnak 1,35v-ot(drop miatt ez kb 1,3-1,31v lesz) és a cpu terminaltion-nak meg +0,05v-ot és rakd az fsb-t 350-re, ha nem megy akkor adjál a procinak 1,375v-ot ami elvileg kb 1,33v lesz(a drop miatt), ha megy akkor menjél ameddig lehet(a legjobb lenne a 366-os fsb 2,66-os memória leosztással), ha nem megy akkor adagold a feszt a procinak 1,4v-ig a bioszban ami a valóságban kb 1,36v lesz, ha ennyin nem viszi a 350-360-as fsb-t akkor még annyit csinálhatsz, hogy a cpu termination-nak adsz még egy minimális feszt, max +0,1v-ig menjél el, esetleg még a cpu referenc-nek is adhatsz egy csipetnyi feszt végső esetben (+0,05v), ha sehogy sem megy a dolog akkor kb ennyit tud a cuccos.
Kezdetnek ennyi, aztán még lehet finomítgati a dolgon.A proci hőmérsékletére figyelj, mert a proci hűtőd is eléggé határon van és a házban ha van szabályozható venti azt mind tekerd maxra.(meg nyisd ki az ablakot is ha meleg van a szobában)

-
válasz
Crank467
üzenetére
Úgy értettem, hogy az általam linkelt topic arra van kitalálva, hogy a hozzád hasonló, kezdő tuningolóknak részletekbe menő, aprólékos választ adjanak a többiek. A CPU családokkal foglalkozó topicok az adott CPU-ra vonatkozó konkrét kérdések helyszínei. A te kérdéseid nem a CPU beállításaira vonatkoznak, hanem a NetBurst rendszerek alapjaira, felépítésére, az FSB, NB, CPU, DRAM frekvenciák viszonyaira, összefüggéseire, magyarán a tuningolás alapjaira. Emellett a linkelt topicban rá tudsz keresni egy sor régebbi post-ra, melyek épp ezeket a kérdéseket boncolgatják. De ez természetesen csak egy ajánlás.
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
1600x900 és amugy nekem ilyenek nincsen hogy 550mhz pl. a ram ha nem csak 2.00 A 3.00 A meg ilyenek a ramot AUTON hagytam lehetet volna még ott TURBO meg FAST-aszem deh hát akor mi kéne álitanom hogy legalább a 3.2ghz meg legyen?
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Crank467
üzenetére
A lapod nagyon gyenge a proci áramelátásáért feleős részleget elnézve még a 3ghz is csoda.
A 266 az az FSB ezt ha beszorzod 9-el akkor jön ki a 2400mhz(2,4ghz), te feltehetően ezt 333-re emelted és így jött ki a 3ghz, de efölött feltehetően már fesz kell a procidnak és lehet, hogy egy csipetnyi a chipsetnek is. Amúgy a ramot visszaosztottad rendesen vagy auto-n hagytad?
Amúgy a proci hűtőd is kb eddig elég, esetleg 3,2ghz-et még meglehet vele csípni, de az már nem fogja szeretni.
A tápod az még jó is lenne a tuninghoz meg a 1066-os kingmax-ok is, csak a lapod és a proci hűtésed a gyenge pont.A vga-d
, ennek a karinak tényleg nem ártana ha menne a proci vagy 3,2-3,4ghz-en, amúgy milyen felbontáson játszol? -
Crank467
csendes tag
válasz
proci985
üzenetére
Motherboard►Gigabyte GA-G41M-ES2L
CPU►Intel Core2 Quad Q6600 @ 3.0GHZ
Memory►4gb drr 2 2x1066
Táp> RaptoxX 500watos
Hard Drive►500GB Samsung
Video Card►SAPPHIRE HD 6870 1GB
Sound Card►Realtek Digital Output (Realtek High Definition Audio)
Speakers/Headphones►GENIUS
Keyboard►GENIUS
Mouse►CANYON CNR-MSL7 1000 DPI
Operating System►Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7600)ALPINE HÜTÖ!
és valami FSB FRECQUENCY az alabol 266-van és azt adig toltam még nem lehet 3.0ghz és 3.0ghz után már nme birom huzni pedig még legalább egy kicsit jó lene mikor tulhuzom monitor bese kapcsol

-
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Amit az everest ír az alaplap hőmérsékletre az hüjeség, amikor nekem még a gyári hűtés volt a lapon akkor is max 45fokot írt a lapra közben meg megfoghatatlan volt a chipset hűtése és a PWM hűtése is ami azt jelenti, hogy bőven hatvan fok felett volt, most a buher hűtéssel nekem is 28 és 35 fok között mutatja a lap hőmérsékletét, de kézrátétellel kb 35-40fok a chipset a PWM meg 45-50 maximum, úgyhogy ha tutira akar menni valaki a hőfokokat illetően akkor a kézrátétel a legbiztosabb(vagy az infrás mérő
). -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
hm, az tényleg nagyon meleg.
nálam stabil 31-33fok között mozog a lap gyári hűtéssel (terheléstől függetlenül), viszont egész jól szelőzik a ház, az egyik venti meg követlenül szívja le a meleged a lapról felülről.
Winne: 404 error.
jozsef11: lehet, kenti quadok alá sajnos jó lap kell.
Crank467: ok... pontosan mit állítottál? milyen lapod, tápod, procihűtőd van?
-
jozsef11
tag
válasz
proci985
üzenetére
Helló!
Load érték alatt kb 1.35V. Látom többen is írjátok szakik hogy kevés a lap pedig lenne tartalék a hűtőben még meg a prociban is. Hát elszomorodtam akkor nem nagyon tuningolom feljebb esetleg még megnézem hogy el tudom-e érni 3.3Ghz-t maximum.
Ha meg nem akkor elértem a lapom max-ját.
Robi BALBOA AIDA-val néztem és idle ben 27C a proci kb 38-40C a magok.
Azért nem veszek új lapot hogy húzzak rajta még vagy 200Mhz-et, akkor inkább maradok 3.25Ghz-nél ez is jó. -
Robi BALBOA
őstag
válasz
jozsef11
üzenetére
A procival nem lenne gond csak a lapod eléggé gyenge, csak háromfázisú tápellátást biztosít a procidnak ami finoman szólva is kevés legalább 6 fázisú tápellátás lenne az ideális, szerintem maradjál a 3,2ghz-nél és az 1,35v közelében, amúgy a procinak léghűtéssel kb 1,45v-ig egészséges, vizzel meg 1,55v. Vegyél olcsón egy X38-as vagy inkább egy X48-as lapot esetleg egy P45-ös lapot. Az meg tényleg fura, hogy a kupak és a mag között van 20fok különbseg, everest-el nézd meg a hőmérsékleteket az mutatja a kupak hőmérsékletét és mind a 4 mag hőmérsékletét külön.
(#24525)proci985: Hát a maszek chipset hőtés annyit segített, hogy eddig a gyári chipset hűtő még egy kis venti segítségével együtt is úgy fel bít melegedni annyira, hogy megégette a kezemet ami azt jelenti, hogy 60foktól tuti melegebb volt és ugyanez volt elmondható a PWM részről is és a PWM részen a hűtőborda alatti gagyi hővezető párna sem feküdt fel rendesen a fetekre, de miután megbuhertam a chipset olyan hideg lett, hogy ha adtam neki 0,25v-ot a procinak 1,45v-ot és terheltem Prime95-el még akkor is csak langyos a borda 35-40fokos a PWM borda meg kb 45-50 fokos és rendesen felfekszik minden fetre. Eddig az MCH-nak még a 3,44ghz-hez is kellett +0,175v a FSB controllernek meg 0,05v, most a 3,6ghz-hez az MCH-nak elég 0,075v a FSB controllernek meg nem kell semmi, úgyhogy egy kis otthoni maszek hütés sokat tud segíteni
, főleg ezeken a melegedős X38 és X48-as lapokon. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
nem, sajnos nem az enyém az egyik 1.200as

3.1 1.16on dícséretes. 1.46on 4.0ás felállás is remek eredmény.
hm, mennyit hozott az aftermarket hűtés a lapon?
jozsef11: akkor érdemes nézni picit a csavart, fél fordulatot állítva mik lesznek a hőfokok.
a procid még bírni fogja, viszont a lap miatt én nem nagyon feszelném. 1.35 biosból vagy load alatti érték?
Crank467: hogy nem tudod húzni feljebb?
uraga: ezt az alaplap topikjában (p5b) érdemes feltenni. kentisfield quadok egyébként 1066os fsbvel bírnak.
-
Crank467
csendes tag
üdv,nem tutok nekem segiteni hogy tudd nák még huzni a procimon
Motherboard►Gigabyte GA-G41M-ES2L
CPU►Intel Core2 Quad Q6600 @ 3.0GHZ jelenleg 3.0ghz megy és jó lene még huzni deh sajnos nem tudom már
valaki tudd nekem valami tanácsot addni
? -
jozsef11
tag
válasz
proci985
üzenetére
Helló proci985!
A hűtő jól van rajta mivel csavarral kellett rögzíteni és nagyon rá van húzva.
Viszont ezt az értéket az OCCT teszt progi mutatja az AIDA 10C-vel kevesebbet mutat a magokra. A proci mind a 2 szerint is 54C volt max terhelésnél. Szóval lehet az OCCT írja rosszul
ezt nem tudom. Na mindegy a lényeg hogy szeretnék még kisajtolni belőle pár Mhz-et. Mivel látom te nagyon szaki vagy ezért hallgatok rád. Hagyjam 3258Mhz-en vagy adjak neki vagy 1.4 1.42V-ot és nézzem meg azzal menyire stabil most 1.376V-ot kap.
Jó lenne elérni a 3.3Ghz-et de nem akarom világba feszelni. Amúgy új vga miatt akarom kicsit még meghajtani az öreg Quadot.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
jozsef11
üzenetére
" 54C volt a legmagasabb proci hőmérsékletem a mag 76C volt", 22 fok különbség, az nem jelent jól. valszeg nem sikerült jól felrakni a hűtőt. olyan 5-10fokos különbségnél többnek nem igazán szabadna lennie.
lap miatt én 3.2 fölé nem nagyon küldeném, ds3makat nem quad szénnéhúzásra találták ki.
-
uraga
csendes tag
Sziasztok,
Nem tudom, hogy jó topik e, de nem találtam másikat. Az lenne a kérdésem, hogy szeretnék egy i
core 2 quados procit venni egy régi alaplapba nevezetesen ASUS P5B, és megnéztem a supported cpu listet az alaplapomhoz és rajta van a kiszemelt processzor de mellé oda van irva, hogy "beta support FSB1333 CPU".A kérdésem az lenne, hogy ez a kis felirat nyilván nem jelent jót, de mégis mit jelent? Ha betezsek egy ilyen procit mire számitsak? Jelentős teljesítményromlásra mert beta támogatásu az alaplapomban? Vagy el se fog indulni a gép?
Előre is köszi,
uraga -
Robi BALBOA
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Benéztem akkor egy kicsit a dolgot
, azt hittem, hogy amit ki írtál az adatlapodra 1,2v az a VID-ed, de látom annyi kell a 3ghz-hez.
Nekem 1,16v-on viszi a 3,1ghz-et, most hogy vizet tettem a procira és megbuhertam az alaplap hűtését ami gyárilag eléggé tré volt így lehet menne 3,2ghz-en is ekkora feszel.
1,32v kell a 3,44ghz-hez és 1,4v a 3,6ghz-hez és 1,46v kell a 3,73ghz-hez(csak azért nem használom így mert nem jól jön ke a ram freki leosztása), ami a legkeményebb, hogy 1,46v-on még 4ghz-en is felál a windows és még stabil(net, film, tömörítés, kicsomagolás) is csak ügye ha rányomok egy Prime-t akkor el is hasal, de lehet ha lesz kedvem megnézem lehet-e stabilizálni 4ghz körül, szerintem 1,55-1,6v-on tuti menne.
Az alaplapról meg annyit, hogy egy nagyon jó darab, de szerintem az X48-as lapok többségével nincsen tuning terén baj csak a gyári chipset és PWM fetek hőtése rendkívül gagyi, normálisan le kell hűteni, rengeteget tud számítani. Ezt csak azért írtam le, mert sokan kritizálják az X48-as lapok tuning teljesítményét és éltetik össze-vissza a P45-ös lapokat, pedig egy jól meghűtött X48-as lap is tud ám meglepetéseket okozni.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
jozsef11
tag
Sziasztok!
Egy Q6600-om van vettem hozzá egy fasza videokarit és megrángattam egy kicsit 1,36V-on 3258Mhz stabil viszont hiába emeltem neki 1.38V a feszt nem nagyon akar feljebb menni 3278Mhz is hibázott. Kérdésem menyi a max fesz a procinak ami nem csökkenti az élettartamát? Szeretném még pár évig használni.
Gigabyte 965DS3-P alaplapom van 362x9-en megy most a proci. 500W Chieftec táppal és egy brutál hűtővel Noctua NH-12P 2 erős ventivel szóval 54C volt a legmagasabb proci hőmérsékletem a mag 76C volt. Szeretném még húzni egy kicsit de a proci élettartalmát nem szeretném csökkenteni. Szóval hozzáértő ember véleményét kérném hogy menyi a max proci fesz amit lehet neki adni? A gyári max ha jól emlékszem 1.35V.Előre is köszi!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
a VID 1.285, de 3.0át viszi alacsonyan
egyébként VID alapján voltak 1.200 alattiak is, szivárgók és nagyon tuningosak váltakozva.enyém szivárog a tapasztalataim alapján (ezt abból gondolom, hogy kegyetlenül melegszik), és eléggé sok fesz kell neki 3.2től. 9es szorzóval 2.4et megy 1.008on (~40-45W), 2.7 1.100 (~50-60W), 3.0 1.200 (65-80W), 3.2 1.36-38 -talán picit kevesebb fesz is elég lenne- (~110-120W), 3.6 1.45-1.48 (~160-175W). feljebb -szerintem érthető okokból- nem néztem.
anno -kitesztelten- úgy vettem, hogy ez légen nem futja meg a 3.6ot, mert annyira melegszik. nos, megfutja. ehhez viszont fel lett polírozva, rajta van egy polírozott Thermalright IFX14, és 2000res venti kell, hogy 3.6on open benchben 73fokig menjen csak fel. tehát gyári ventikkel egy Thermalright Arrow és egy Noctua D14 már kevés lenne (2db 2000es UK/1900as SFLex viszont 69-71ig engedné csak ezekkel a hűtőkkel, de az plusszköltség). viszont 2.4en passzívan is elég rá a borda (asztalon mérve, tehát semmi venti nem volt még a közelében sem), ezen meg is lepődtem
mert légen kb tényleg az elérhető maximum kell, hogy 3.6on még éppen biztonságos határon belül legyen.hát így. szóval nem véletlenül megy 3.0án, 1333mas FSB nekem érzésre elég gyors, nem eszik, nem melegszik 50 fok fölé lehúzott ventikkel sem.
-
proci985
MODERÁTOR
Szerintem az Nálad 3.0 lesz: a táp 2x17As és van benne elég tartalék, a TX3 olyan 150Wig még éppen elég (max fordulaton), viszont a táp 4 fázisú és nincs EPS12 csatid se. házad nem találom az adatlapon.
a lap a szűk keresztmetszet: 4 fázis, ez biztonságosan olyan ~4x25Wot jelent. ha az intel ír 125Wosakat is a támogatott procik listájában, akkor jobb a helyzet, bár szerintem 100W fölött a fetek melegedni fognak (kézrátétellel ellenőrizhető). mondjuk az asus feature listái általában nem mindig fedik az igazságot.
p43al sok tapasztalat nincs a topikban.
amit be kell állítani, az multiplier 9, FSB 333, ram 2.4:1 (így fog menni 800on), mem időzítések tetszés szerint. pciEt fixáld be 100ra. advanced ram timingsek elvileg nem szólhatnak be a mókába.
utána jönnek feszek: minden be manual/defaultra, Asus lapoknál szigorúan tilos bármilyen feszt auton hagyni tuning esetén, ugyanis az egekbe feszelik magukat. tehát, proc kivételével minden manual/default. ramoknak adj, amennyit kell, GMCH és FSB maradhat az eddigi stabil értéken (4 memmel hajtod, olyankor néha kell GMCHnak plusszfesz).
végül marad a proci fesz: na ezt ránézésre nem lehet megmondani. 9x333mon általában elég a VID által megadott fesz, de ez load alatt kell.
Biosban beállított fesz >> idle (windows) fesz >> teljes terhelés alatti fesz. ha biztosra akarsz menni, akkor adsz neki VID + 0.100át biosból, ami sok, de droppal együtt is elégnek kell lennie.
ha bootol, mehet a prime. 4 szálon smallFFT 15 percig, hőfokokra ügyelj. ha stabil, reboot, csökkentsd egyel a proci feszét, ismételd a tesztelést. mindezt addig, ameddig a teszt nem bukik, ott adj neki plussz 1-2 szintnyi feszt. ha ez megvolt, akkor jöhetnek a stressztesztek (igen, ezt még lehet fokozni, de amíg az ember keresgél, addig felesleges
).prime smallfft 3szálon + furmark 15 percig (bőven elég ennyi, ha valami instabil az általában percek alatt kiderül). házszellőzésre, hőfokokra közben _nagyon_ ügyelni, ez a maximális fogyasztás szimulálására kell, valamint azt tesztelni, hogy a táp dropja mennyire kavar be. ha nemstabil, reboot, plussz egy fesz biosból és megismételni. ha ez is megvan, akkor jöhet 10 kör IBT extreme. hőfokokra ügyelni megintcsak. ha büdös, azonnal stop. ha sípol valami, akkor lehet egyes alkatrészek nem szeretik a terhelést.
kb ennyi. ha kérdésed van, akkor mondd

-
ló úr
őstag
Sziasztok.Szeretném a normális keretek közt lévő maximumot kihozni a gépemből,főként a procimból,ehhez szeretnék segítséget tőletek. Mit állítgassak biosba,mennyire,mennyi feszt adjak,stb. Konfigom adatlapomon olvasható.(A proci G0-ás) Válaszaitokat előre is köszönöm.

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
jaja.
mondjuk a G0ásokat kb 3 éve hozták be.
3.0át kb mind megfutja, ott meg már valahol a q9550-9650 között teljesítenek. úgy, hogy az alaplapot se eszik meg két év alatt

-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Dj Dekko!
üzenetére
Ha majd kell a plusz kakaó valahova akkor legalább fel tudod simán dobni 3,4ghz-re a cuccost, ami mellesleg egy B3-as procitól eléggé szép erdmény.

Ki gondolta volna 4éve, hogy ezek a procik ilyen jól fogják tartani magukat, nem semmi, szerintem eddig ez egy olyan proci ami még 4 év után is egy kis tuningal tudja hozni (vagy még többet is) azt a szintet ami manapság elvárható.
-
Winne
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Akkor ezt most nem fogom neked megmondani.
Eléggé be van építve, majd tavasszal térjünk vissza rá.
Viccet félretéve ha kibontom valamikor tisztítani, akkor szerintem újra is pasztázom, aztán megnézem neked. 
Most kicsit utánaolvasgattam a vga tuningnak is, megkukkantom azt is.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
ThePoweR
üzenetére
load 55fok az alaplapon finoman szólva is _nagyon_ sok alapórajelen. összehasonlításképpen nálam a Giga P35DS4en idle és IBT load alatt 33fokos a lap (lehúzott ventikkel is) 333mas FSB és +0.050 mellett.
kitisztítottátok rendesen a hőleadó-felületeket? (heatsinkekre gondolok) pl sűrített levegővel? egyébként milyen háza van neki? van lehetőésg plussz ventik beszerelésére?
Winne: FPOd mennyi? csak mert enyém is 1.285ös, kíváncsi vagyok ugyanabból a szériából van e.
amit szabad: órajelre a végük (hűtéstől függően) 3.0-3.8 körül szokott mozogni. biosból max 1.55öt szabad adni (addig elvileg nem ehet baj megfelelő hűtés esetén), de 1.45 fölötti loadot általában légen már nem lehet hűteni (kivételek vannak). táptól/laptól (ha csak 4pines EPS csati van) függően 150Wos határt szigorúan tilos átlépni. lap áramkörei kritikusak. minőségi táp 16A+s teljesítménnyel az első 12es ágon ajánlott.
szellőzés (mind procihűtőé, mind en bloc a házé) kritikus. röviden ennyi.
-
Winne
nagyúr
válasz
ThePoweR
üzenetére
Az enyém 3GHz-en megy szintén g0-s és így 30°C körül van alaphelyzetben, 40 körül teljes grafon MW2 3 óra játék után. Szal azon még lehet szerintem faragni.
Én is kérdeznék egyet. Amikor hozzámkerült a proci, akkor nézegettem utána, már nem is nagyon emlékszem, hogy mit szabad és mit nem, de ebből a prociból mennyit lehet és érdemes kisajtolni? így 3GHz-en kb mindenre elég, csak mégis érdekel a dolog. A vidje nem olyan jó, 1,2875, de alapfeszen hajtottam mindig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

orged Alliance, Stalker).
(mondjuk pár centivel a fejük fölött ott a házhűtő, procihűtő meg közvetlenül melletük ül).

, de a 87w itt sem stímmel, főleg, hogy ITB-vel volt terhelve.
)
), de a 4800-as szériánál is voltak gondok a vrm hőmérsékleteket illetően.
), ez főkén vonatkozik a X38-as és X48-as chipsettel rendelkező lap tulajokra és az Nvidia 680i/790i lap tulajokra.
, na egyből vége lett az egyik karinak, mert hogy sliben ment a dolog, a másikon inkább hagytam 2,25v-on a memet.
igysem jó lehet hogy az alaplap nem jó hózá

![[link] [link]](http://winnie.fw.hu/1.jpg)