Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tim82

félisten

válasz Tim82 #83099 üzenetére

Quectel EC20 - beszámoló.

Kb. másfél hónapba telt a kínai újév miatt, mire megjött. Első körben három hétbe csak az, hogy élesedjen a tracking number. Mindezzel együtt is ajánlom a boltot, a kínai újév ellenére is válaszolt két napon belül a cégvezető (!), amikor érdeklődtem emailben, hogy mi a helyzet a rendelésemmel, mert nincs infó a tracking number alapján. PayPallel lehet vásárolni a honlapjukon - tehát van vevővédelem; az eBay-es, Amazonos visszajelzéseik (ahol saját hálózati dolgokat árulnak) pedig jók.

Alapvetően ezért az árért megérte a várakozást, akinek ennél jóval hamarabb kell, az meg tudja venni EU-n belül az eBay-ről a datarail.cz nevű eladótól - cserébe számottevően több zsugát kell pengetni. Fontos, hogy mindenképpen a Quectel EC20-EA (mint Europe-Asia, gondolom) kell nekünk, az a mi régiónkba szánt változat.

Itt linkeltem korábban gyártói adatok elérhetőségét is. Ami amúgy tök jó lehet die-hard mobilnet használóknak, hogy használja a B20 sávot is, szóval - elméletben - vidéken sem lehetünk vele nagyon meglőve.

Én az elővigyázatosság kedvéért - a múltkori Intel 7260AC-s esetemből okulva - itt élből azzal indítottam, hogy leragasztottam a 20. pint a kártyán, de lehet, hogy felesleges volt, a német Thinkpad-fórumon írta valaki, hogy neki anélkül is megy. Nyilvánvalóan az X220-nak csak mobilnet antennái vannak, tehát értelemszerűen a GPS antennacsatlakozóra nem tudtam mit kötni. Nem mintha nem lennék el nélküle.

Mi kell hozzá:
    - whitelist-mentes BIOS természetesen.
    - driver ("Quectel_USB_Drivers_For_UC20&UC15&EC20_V1.1"), amit vagy a Quectel honlapjáról tudsz letölteni regisztráció után - alapból úgy veszi, hogy céges ügyfél akar regisztrálni, ezért kér cégnevet is, de elfogad bármit, amit beírsz oda; vagy az internet sötét bugyraiban rákeresve gyanús kínai, Baidus letöltési linket lehet még találni. Utóbbit én letöltöttem, az Avira szerint oké, de nem mertem végül bevállalni, tehát maradt a "hivatalos" út.

Ami nem megy:
    - Access Connections nem ismeri fel, valamint Fn + F5-tel nem fogod tudni kapcsolgatni (az Airplane Mode sem lövi ki). Hardveres kapcsolóval sem lehet lelőni. Ennek mondjuk annyi árnyoldalát látom, hogy ha nem kell, energiatakarékosság miatt kissé körülményesebb kikapcsolni - gyakorlatban le kell tiltani a Windows Eszközkezelőjében.

Mivel lehet kezelni:
    - driver telepítése után (ami Win 7 alatt problémamentes) a Windows saját hálózati kapcsolat kezelőjével.

És hát ezt tudja, ami szerintem mobilnet modemtől kellemes (persze itthon, Budapesten, a IX. kerületben nézve, ahol azért jól állunk a Telekom LTE hálózatával):

A hét folyamán még megnézem live Linuxszal, hogy az mennyire szereti.

Új hozzászólás Aktív témák