- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
OldAkita
aktív tag
Hello!
Vettem olyan kis rádiót ami 2db AA-s elemmel működik, de van lehetőség hálózatról is üzemeltetni. Viszont nem jár hozzá adapter csak ennyi infó hogy"DC3V" Nézegetem a különböző elektronikával foglalkozó weblapokat és van is sokféle adapter, de olyat ami csak és kizárólag 3V-os egyet sem találtam. Van viszont sokféle 3-12V-ig jelzett adapter. Milyet vegyek ha az a cél hogy a legolcsóbb legyen. Mi történik ha olyat dugok a rádióba ami mondjuk 5V-os? Számít az hogy a 5V után mondjuk 2, vagy 3 vagy több apmer van írva?
Vagy ilyen kis rádióba milliamper kell csak? Szóval teljesen homály vagyok a témában -
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #24994 üzenetére
Kb. 1,5k ellenállással kösd sorba
-
-
-
-
PH-User
addikt
Üdvözlet!
Mi lehet ebben belül ami meghibásodhat?
A generátorban foglal helyet. -
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #24987 üzenetére
Elvileg igen, de mit akarsz számolni?
Nyitófeszből mindig egy kicsit többet, áramból kevesebbet számolj először. -
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #24984 üzenetére
Hihető. Nem tudom mennyire számít az átmérője.
-
-
Poo
senior tag
Sziasztok,
Ismer valaki olyan boltot Magyarországon aki forgalmaz szerelhető centerpines csatlakozót notebookhoz?Köszönöm előre is.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #24980 üzenetére
Nem tudom. Annyi féle leddel kínlódtam már, hogy sokszor úgy érzem nincs két egyforma...
Nem akarok hülyeséget írni, nézz körül gugliban.
Ha kell küldök egy 317-est. -
-
szoke12
őstag
Helló!
Nem tudom már, hogy melyikőtök ajánlotta a noti-töltőhöz a vezeték-cserét, de nagyon köszönöm Neki, mert az lett a megoldás -
sörösló
aktív tag
válasz
McSzaby #24968 üzenetére
Persze, megnéztem, az enyém RA 4324 S, a tied meg RA 5350 S. Ha jól rémlik ugyanaz a herkentyű csak 2-3 féle kimeneti teljesítménnyel gyártották. Az enyémben tényleg AD 149-150 komplementerpár van. Egyénként a végtranzisztor mérhető, különösen ha C-E zárlata van.
Érdemes a tranzisztor házát és a hűtőbordát is megvizsgálni zárlatra ha van alatta szigetelőlap.
-
Batman2
őstag
válasz
CPT.Pirk #24972 üzenetére
Szevasz
Ugye vannak nappal hossz közömbös, illetve a hossz specifikus fajok !
A közömbösöknél egy bizonyos tartományon belül mindegy, hogy mennyi ideig kapják a megvilágítást, ha elegendő a fény, folytatják a megszokott életciklusukat és zöldellnek, virágoznak állandóan.
A másik társaság virágzása csak egy adott nappal hossz értékhez tartozik, ha ettől eltérő a környezet, akkor vagy nem virágzik, vagy akár az életfolyamatait is felfüggeszti időlegesen, átmeneti nyugalomba volnul.Mivel Te csak teleltetni szeretnéd a növényidet, így mindenképpen a téli megvilágítási időszaknak megfelelő tartamot célszerű beállítani, vagyis napi 10-12 óra megvilágítás, többi sötét.
Viszont a szükséges minimum fénymennyiség meg kell legyen, amit pontosan nem tudok Neked megmondani, mert ez faj függő is, de szerintem egy minimum 300-400lux már megfelel (lumenben nem tudom mennyi)Ha netán trópusi növényed van, vagyis nem teleltetni szeretnéd, hanem a téli rövid nappalos és fény szegény időszakban pót megvilágítással ellátni, akkor viszont kellene 16 óra megvilágítási tartam és kb. 4000-5000lux fényerő.
Viszont 24 óra többnyire fölösleges a növényeknek, a nappal hossz közömbösek viselik, a függők, pl. egy rövid nappalos viszont valszeg zokon veszi.
A laborban is 16 órás fotoperioduson neveljük a növényeket.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #24973 üzenetére
Van akár 20W-os is.
Ezeket rendesen kell hűteni. A méret itt már egyértelműen mutatja, hogy (természetesen) jóval nagyobb "területű" szilíciumstruktúráról van szó.
El lehet gondolkozni rajta: a 20W egy 15V-os dióda esetén azt jelenti, hogy a letörési görbén 1.3A-ig megy fel az áram.
Szerk:
Meg 50W-os is:
Itt már 4A+ az áram.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Batman2 #24813 üzenetére
Végül ma megcsináltam a világítást a növényeknek, ledsor lett végül a megoldás, de csak kb. 1, 4 méter piros jutott az 1 méter kék mellé, mert ennyi volt a boltban, mindegy, jó lesz ez így.
Csináltam egy stabilizált 12V tápot hozzá a két csík 700mA-t kajál. Majd lehet átépítem, mert a benne lévő 7812 miatt az eredő hatásfok elég gyér, kb. 22W a felvett kakaó és csak 8 a leadott, többit elfűti a cucc. Majd szerzek alkalmas IC-t.
Igazából az a kérdésem, hogy kell-e nekik 24 órás világítás, illetve jó-e az a növényeknek. A híradóban mikor marihuána ültetvényeket mutatnak, ott éjjel nappal kapják a fényt, hogy minél hamarabb lehessen szüretelni, vagy tudómisen mit csinálnak velük.
Ha nem jó, akkor teszek be alkonykapcsolót, vagy valamit. -
Lompos48
nagyúr
Pesszimistának sem muszáj lenni mindig (annyira).
Nekem van egy fordított kütyüm. 220/240-ből csinál 220/240V-ot max. 50W fogyasztásig motorral szerelt vagy elektronikus szerkezetek táplálására. És ezt nem Amerikába csinálták, hanem fordítva amerikaiak számára máshol, mit otthon. Súlya 320g.
Igaz nem határon, de nekem elég sokáig (hónapokig) volt üzemben baj (és hűtés) nélkül.
-
mezis
félisten
válasz
kjani18 #24969 üzenetére
Nem kell mindent komolyan venni. 100 W PMPO vagy mijanyavaja, pár percig bírja, ha füstöl, húzd ki. De azért jól néz ki rajta az a 100 W. A címkéjén meg (amit nem lehet leolvasni) ott van, hogy max 60 sec. Balekoknak hirdetve: "amerikai használatra". Kanada, USA, Mexikó, Brazilia,.... ?
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #24961 üzenetére
Valamit kavartok, kollégáim! A linken kétféle cuccot lehet találni, egyiknek amerikai betápdugója és EU konnektoros kimenete van, ránézésre nem lehet 1 kg, valszeg kapcsolóüzemű. A másik, az 1 kg-os már lehet trafós, ennek EU dugós primercsatlakozója és amerikai a konnektor a dobozán.
-
sörösló
aktív tag
válasz
McSzaby #24959 üzenetére
Kicsatoló elkó? Végtranzisztorok? Ha jól emlékszem AD 149-150-es germániumpár a végfok. Előkaparom már az enyémet a sufniból, működik e még vajon? Kapcsolási rajzot sikerült szerezni? Elég masszív készülékeket gyártott a Vidi akoriban. Nekem még most is napi szinten szól a kb. 20 éve lomtalanításkor talált Sirius táskarádió, amibe már akkor kétnormás URH-sáv meg varikapos tuner került, amikor nevesebb gyártók is csak a luxuskategóriába építettek be ilyesmit.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
domi007 #24945 üzenetére
Ha nem pihekönnyű, tehát van súlya (1kg???), akkor autótrafós és megfordítható. Ha könnyű, akkor egy kapcsolóüzemű megoldás, akkor pedig nem.
@kjani18 Azért az az 1kg nem semmi. Abban vasnak kell lenni.
A 60Hz vagy 50Hz itt nem oszt vagy szoroz, ha nincs a maximumon használva, de még ott sem.
-
szaszayanou
aktív tag
Tüskesorhoz mivel lehet kábelt csatlakoztatni a legegyszerűbben? Valamilyen anya szerűségre gondoltam, csak nem tudom mi a neve. 2-3 forrszemről lenne szó, nem IDE csatikról. Az egyiknél nagyfesz lesz, ezért oda stabil megoldás kellene. Esetleg nyákra ültethető sorkapcsot használok, és a felesleges tűket levágom alulról.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Újra a Videotonnal jövök. Visszaraktam jobb kimenet végfokát és folyamatosan levágja az olvadóbiztosítékot... Polaritásra,minden egyébre figyeltem. Mi lehet a gond? Kábelek nem értnek össze, minden oknak néz ki..
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #24941 üzenetére
Én próbával...
Kap 5V-ot PC tápról, aztán ez az egyszerű áramkört ( a képet loptam netről) beteszem a + ágba sorosan a leddel. R helyére trimmer poti100Ohm-os. 100-as végállásából kezdve lassan tekerem lefelé az ideális pontig, aztán feszt és áramot mérek... Az IC lm317 v. hasonló
Több féle áramkörhöz is jó, de a trimmert ne tekerd 1-2 Ohm alá!
-
Erre valaki?
-
Üdv
Csak egy érdekesség a régmúltból.Gyerek koromba amikor voltak a ki mit tud vetélkedők a közönség szavazatokat úgy "is" tudták mérni,hogy ha valaki otthon szavazni akart 1 előadóra akkor fel kellett kapcsolni a lámpákat
A megnövekedett fogyasztásból kalkuláltak
Arról meg már jobb is nem beszélni,hogy a 70-es évekbe csak álmodni tudtunk a 220V-os feszültségről.Az első orosz színes TV-nkhet egy böhöm nagy stabilizátort kellett venni,hogy megközelítőleg meglegyen a 220V~(ment az 190-210V-ról is de színek igen csak messze elmaradtak az eredetitől) -
domi007
őstag
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy ilyen átalakítóm.
A kérdésem annyi, hogy ha jól emlékszem még középiskolás fizikából akkor ha ebbe bekötök 220 voltot az európai végén, akkor az amcsi konnektordugó két pólusa között 110v-nak kellene ébrednie. Gyakorlatilag ez így működhet, vagy lehet benne valami elektronika, ami a fordított bekötés ellen 'véd'?
kösz,
DOMy -
hNp88
aktív tag
válasz
Lompos48 #24943 üzenetére
igaz, ez eszembe sem jutott, köszönöm
egyébként egy icl7107 alapú műszer lesz, a fent említett dobozba "belezsúfolva", amolyan "látványelemnek".
majd ha elkezdem, megírom ide azt is, meg ha kész lesz, jövök sírni, hogy miért nem működik, mint a múltkori VU-meterem
(abból azóta már kettőt csináltam, mindkettő hibátlanul ment, csak az "eredeti" példány nem, új félvezetőkkel sem. lehet a nyák-készítést hibáztam el...)
-
Üdv!
Vettem egy 10mm-es, víztiszta, piros fényű LED-et, de elfelejtettem megkérdezni a boltban a pontos típusát. A kérdésem az lenne, hogy ezeknek mennyi a nyitófeszültsége, illetve az üzemi árama? Ezt így meg lehet mondani, konkrét típusjelölés nélkül?
(Neten 2,3V, illetve 20mA, amit találtam.) -
Lompos48
nagyúr
Ez egy nagyon "gyanús" áramkör. Egyáltalán nem ajánlom. Ellenben majdnem az alaktrészek áráért kapsz kész 15V/1A-es hálózati adaptert. Még a leválasztással se lenne semmi gondod.
-
hNp88
aktív tag
üdv,
rég jártam erre
kérdésem a következő, ha ebbe a tápegység kapcsolásba csak az egyik BZY85-C15 Zener-t (vagy helyettesítőjét) rakom bele, akkor a kimeneten 15V-ot kapok, ugyanezzel a terhelhetőséggel?
(természetesen tudom, hogy a kimenet nem lesz leválasztva a hálózatról, ennek megfelelően járok el az építéskor, egy kis "táblaműszer" tápegységének szánom
)
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
sörösló #24933 üzenetére
Mi annak idején a 2V7-est gyártottuk mind legkisebbet. De mint írtam volt 2-3 struktúrával épített referencia dióda, DRD2, DRD3-nak hívták (Direct Reference Diode).
Ami a legérdekesebb, hogy maga a Zener effektus tulajdonképpen csak max. 6.2V-ig létezik. Efelett az érték felett már egy ellenőrzött lavina letörés (controlled avalanche breakdown) nevű jelenség, ami ezúttal az úgynevezett "Zener" effektust okozza.
Még jobb, hogy az egyik fontos paramétere ezeknek a diódáknak, a dinamikus ellenálás (dV/dI a letörési zónában) sokkal jobb a nagyobb feszültségek esetén, mint a "valódi" Zenereknél. -
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #24924 üzenetére
Ha jól emlékszem, régebben 3.3V-nál alacsonyabb feszültségű Zener dióda nem volt (lehet hogy most sincs).
Én valami orosz szerkentyűben találkoztam 2 ilyen sorbakötött diódával, ami valamilyen előfeszítésnek csinált az ellenállásos feszültségosztónál jóval stabilabb referenciapontot. -
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #24926 üzenetére
Pl. Lomexből. Ellenállás » Furatszerelt » Változtatható » Potméterek. Szűrő: Forgatógomb.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #24922 üzenetére
Akkor marad a porfestés és a szitázás. Az egészet megúszod ~6-8 rugóból.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
14adam #24921 üzenetére
Kialakítani egy 3-4 p-n átmenetnyi feszültségeltolást. Ennek mértéke 3x0.6...0.7V vagy 4x0.6...0.7V, ami például a fenti rajzban egy 2.4...2.8 voltos feszültséget állít elő a velük párhuzamosan kötött ptenciométernek, ami ebben a sávban szabályoz.
Ha kicsit perverz lennék, kék LEDet szerelnék a helyükre, hogy valami világítson is a dobozban.
Valamikor egy tokba szereltek 2-3-4 1N4007 struktúrát ebből a célból.
-
Lompos48
nagyúr
Ide használhatod. Bár mivel a csatorna tápja 35V lehet a nagyon nagy biztonság miatt a BC547 valamivel jobb volna, mint a BC548.
A T207, 208 tranzisztorok emittereinek váltóáramú "hidegítése" a cél. Az áramkör simán működött volna a C239, 240 nélkül is az eredeti változatban. Szerintem nem akartak még pluszba beszerelni két kondenzátort.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #24915 üzenetére
A fekete filccel az a gond, hogy ha úgy esik rá a fény, akkor lilás színű lesz, ami szerintem sokkal rondább lesz, mint ahogy most van.
Ezt csak úgy tudod felújítani, hogy akkor már nem lesz "eredeti". Le kell szedni róla az összes festéket, elviszed porfestőhöz, aztán csinálsz egy szitatervet és elviszed egy szitáshoz feliratozni.
Szerintem hagyd így, ettől sokkal "muzeálisabbnak" néz ki.
-
Bohir
tag
Üdv
KC149-et pótolhatom BC548B-vel? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24915 üzenetére
Fekete filctollal korrigálhatod a karcolásokat. Úgy jobban fog mutatni a polcon, ahonnan - mint már a kezdet kezdetén írtam - nagyon ritkán fogod levenni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24912 üzenetére
Nem, csak az ellenállások nagyobb teljesítényűre való cseréjével.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24910 üzenetére
Mindig a legszűkebb szegmens diktálja a maximális áramot. Tehát mindig a 100 ohmos szegmens a "leggyengébb" 100mA-rel, vagy a 100kohmos fele 5mA-rel.
-
_ATi_1
senior tag
Köszönöm, megnézem, bár sajnos már csak jövő hétvégén tudok ránézni.
Más kérdés mindenkihez:
Egy nixie csöves órát szeretnék készíteni. Ennek a tápja készült most el ez alapján: [link]
A táp kimenetén 50Hz körüli fűrészjelet lehet mérni, kissé talán vibrál is a nixie cső közvetlenül rákötve. Ez normális ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24907 üzenetére
Egy lyukban egy drót soha nem fog érintkezni rendesen. Ilyenről szó sem lehet, pláne a tizedohmos skála esetén.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24905 üzenetére
Hogy miért van 2 szál, nem tudom. Azt tartanám normálisabbnak, hogy kívülrő érintkezzen vele/velük a csúszka. Aláfűzve nem tudom hogy tudna körbejárni. Döntsd el. Én, amíg nem tapogatom/vizslatom meg, inkább nem nyilatkozom, mert fogalmam sincs. Erről a tanfolyamról/kurzusról úgy látszik lógtam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24903 üzenetére
Kinézésre elképzelhető, hogy egy lapos drót nickelinből, kantalból vagy valami hasonló rezisztív anyagból. Ha szakadt, akkor azzal nem nagyon lesz mit csinálnod. Legrosszabb esetben nem használod a tizedohmos részét. Nem fog mindennapos gondot okozni.
Azt hogy a csúszka hogy van megoldva nem tudom. Gondolom egy rugózó szerkezet kellene legyen, mint a potmétereknél, de ki tudja mit találtak ki oda. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24900 üzenetére
Kell ott látsszon, ha hiba van, mert nem annyira "miniatűr".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Apple Watch
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Autós topik
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest