Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
Hali!
Vettem egy ilyen RF Modulátort, de indokolatlanul zajos vele a kép a TV-n, viszont a videomagnó segítségével sokkal szebb a kép.
Ez mitől lehet?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
Mi lehet a különbség egy BC 548 B és egy BC 560 B tranzisztor között?
Illetve mi a különbség egy 100 mA és egy 1A tranzisztor között? Jól sejtem, hogy utóbbi combosabb?
Illetve egy 1 A tranzisztort lehet használni egy 100 mA helyett egy mini áramkörben?Köszi előre is, aki megírja.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Lompos48 #11887 üzenetére
Hali!
Köszönöm a választ! Igen, kezdő vagyok.
1) Igen, a BC 560 B-vel benéztem, NPN típusú példával szerettem volna előállni.
2) A mini áramkör alatt erre gondoltam. Itt pedig a forrás. Itt pedig a leírás:
Component Type
R1 3.3 Kilohms (3k3)
R2 1.2 Kilohms (1k2)
R3 820 Ohms
R4 68 Ohms
Q1 BC548BNote that most general purpose NPN transistors will work in place of Q1.
Arra gondoltam, mivel a sematika már nem mai, és hogy a BC 548 B után már jöttek/jöhettek ki újabb NPN tranzisztorok, amelyekkel helyettesíthető lehetne. Pl. egy BC 550 B. De gondolom nem bármilyen NPN tranzisztor jöhet szóba.
Igazából az lenne a lényeg, nem nagyobb áramerősítés kellene, hanem jobb tűrőképesség, ha jól fejezem ki magam.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Lompos48 #11889 üzenetére
A BC 548B és BC550B meccs az utóbbié lesz, 30/50V max VCE feszültséggel és 100/200mA max kollektorárammal. De ennek ebben az esetben abszolút semmi jelentősége nincs.
Ha jól értem, akkor a BC550B bizonyos paraméterekben jobb mint a BC548B, de a fent említett áramkörben ez teljesen elhanyagolható.Ami fontos a B betű a típusjelzésben, ami az áramerősítés (hFE) szerinti osztályozást tükrözi. Ha mást használsz valószínű újra kell számolni az ellenállásokat, hogy a szinkronjelek szintjei ne csússzanak el úgy, hogy a komplex jel ne álljon jól össze.
Szóval amire nekem kell, arra jó. Ha nagyobb áramerősítésűt használnék, akkor eltolódnának az arányok amennyiben nem számolnám újra az ellenállásokat.Ha nem érzed tolakodásnak akkor csak röviden megmondanád, hogy a max VCE feszültség és a kollektoráram kifejezések mit takarnak és hogy ebben a konkrét esetben hogyan közösödnek a szinkronjelek?
Az eddigi válaszaidért pedig nagyon hálás vagyok.
Jó dolog újat tanulni.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Lompos48 #11892 üzenetére
Hali!
Köszönöm a kimerítő választ!
Egyébként mire akarod ezt használni?
Már használom is: a videókari D-SUB kimenetét rákötöttem a TV SCART portjára és úgy megy ki a kép a TV-re.
Van egy progi, amivel be lehet úgy hangolni a D-SUB kimenő jelét, hogy azt a TV fel tudja dolgozni. Ebben tényleg mindent be lehet állítani: felbontás, vízszintes és függőleges frekvencia, polaritás, váltottsorosság, stb.
Amúgy van benne egy előredefiniált PAL 768x576 profil, amit beállítva nagyon jól megy a TV-vel, bár annak mintájára csináltam 640x480 és 800x600 profilokat is, hogy a játékok is elmenjenek rajta.A tranzisztorokról meg azért kérdezek, mert bár tudom, hogy a kapcsolás az így működik, de neked hála már azt is megtudtam, hogy hogyan.
Még egy kérdés: hogy hatna a komplexre, ha az R2 és az R3 nem lennének benne?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Lompos48 #11908 üzenetére
Én is tanultam valamit!
Mi újat tudtam neked én mondani?Ha jól értem, akkor az R2 (az R1-el együtt) leszabályozza a HSync-et.
Az R3 kivétele pedig az emitterkövető emitter.ellenállásának a cseréjét jelenti egy nagyon nagy értékre, ami az R4 sorbakötve az említett CSync bemenetijével.
Erre szeretném azt mondani, hogy értem, de sajna nem tudom.totya694
Köszi neked is!Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
A mobilteló akkuk 3 érintkezőjéből a "+" és a "-" között lévő érintkező az mi lehet és mit szolgál?
Hogyan kapcsolódik az áramkörbe?Előre is köszi!
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Undoroid #12425 üzenetére
Köszi a választ!
Azért kérdezem, mert egy régebbi telefonomat próbáltam kísérleti céllal elemről beindítani, de csak "+" és a "-" szálakat kötöttem be és a teló beindul, beírom a PIN-t, de utána le is kapcsol. Mindig.
(Igen, tudom használjak hozzá való akkut, de most csak kísérletezgetek.)
Arra gondoltam, hogy a harmadik bekötés hiányzik neki, mert anélkül üresnek látja az elemet.
Esetleg nem tudod, hogy az a harmadik szál hol helyezkedne el az áramkör sematikus rajzában?
Vagy a teló az egyik pólus és e között mér?Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
Lenne egy érdekes kérdésem. Egy régi TV-re amin csak antennabemenet van, a kapcsolási rajz birtokában lehetne RGB Scart bemenetet építeni?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Valaki erre?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
Szedett már szét valaki közületek a DVI-VGA átalakítót? Azért kérdem, mert érdekelne, hogy a VGA 4 és 11 ID pinek mely DVI lábakkal vannak összehuzalozva.
Aki válaszol, annak megköszönöm!
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Peter789 #12864 üzenetére
Mégis ad neki szinkronjeleket. Viszont, ha VGA-SCART kábellel kötök tv-t a DVI-VGA adapteren keresztül a kártyába, akkor a DVI nem ad szinkronjeleket a tv-nek.
Mitől más ez, mintha monitor lenne rákötve? Ugyanazzal a kábellel natív VGA portról van kép a tv-n VGA-SCART-on keresztül.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz totya694 #12866 üzenetére
Hali!
Köszönöm a hozzászólásodat!
Az igazság az, hogy nálam már megoldott kérdés a PC - TV összekötés VGA-SCART kábellel.
Egy fórumtárs miatt próbálok kérdezősködni, akinek a kártyáján 2 DVI-I + egy HDMI kimenet van és úgy ahogy nálam natív VGA-ról megy a dolog, úgy ő nála a DVI-I/VGA adapterrel sehogy sem. A kártyája drivere bár látja analóg megjelenítőként a tv-t, színjeleket ad is neki, de a szinkronjeleket kispórolja.
Ez a nagy titok, amire rá szeretnék jönni, hogy miért lehet.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Peter789 #12924 üzenetére
Hali!
Köszönöm a reagálást!
Egy kicsit utánaolvastam a dolgoknak és itt azt találtam, hogy az illetőnek Vista alatt csak az EDID-ből kinyert felbontásokat engedte használni, melyek kisebbek mint az amit XP-n használt.
Ezért kiszedte a PnP VGA pineket (gondolom itt a 12-re és 15-re céloz) és most általános monitorként tudja használni tetszőleges felbontáson.Valami trükknek kell lennie a dologban, ha DDC nélkül is megy egy monitor.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Peter789 #12932 üzenetére
Üdv!
Újfent köszönöm a reagálást!
Én arra gondoltam, hogy a sync input impedance egy monitornál 2.2 KOhm, ahogy az R, G, B input impedance 75 Ohm.
Ez a tv-nél is így van, leszámítva azt, hogy ott sync input impedance is 75 Ohm.Nem lehet, hogy azért nem ad a kártya szinkronjelet, mert 2.2 KOhm helyett 75 Ohm a szinkron impedancia?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Hali!
Két kérdésem lenne:
- Létezik olyan, hogy scan doubler. Ennek a mintájára létezik scan felező?
- A VGA-TV aktív átalakítók hogyan/milyen chip-pel csinálnak a progresszív jelből interlacelt jelet?Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
VGA - SCART összekötés terén szeretnék kérdezni. Az úgy működne, hogy a SCART-ba az RGB jelek mellé a tv-out-ról kiszeparált összetett szinkronjelet kötöm be?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz CPT.Pirk #13108 üzenetére
Félreértesz. Én már behangoltam a videokártyát, hogy a tv-nek megfelelő frekvenciákat bocsásson ki.
Engem az érdekel, hogy a tv-out-ról leszedett összetett szinkronjel (ami minden esetben megfelelő frekvencia ügyileg) betársítva az RGB jelek mellé mit eredményezne a tv-n.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
Egy ilyen D/A konvertert lehet használni videójel átalakításra?
Illetve nem értem, hogy melyik láb mire való. Tegyük fel, hogy nekem van olyan hogy "digital red+", "digital red-" és ebből kellene "analog red"-et csinálni. Ebben az esetben hogyan kötendőek a lábak?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Hali!
A lemaratott nyák-on mivel csinálnak lyukakat a majdan belekerülő alkatrészek lábainak?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
Hali!
Ha egy IC-nek van analóg power supply, analóg ground és digitális power supply, digitális ground része, akkor ezeket hogyan kell kötni?
Szabad az analóg és a digitális supply-t közös forrásról üzemeltetni, ill. szabad az analóg és digitális ground-ot az áramforrás ground-jába együtt bekötni?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Lompos48 #13328 üzenetére
Ez egy videojelfolyam feldolgozó IC lenne, konkrétan egy olyan ami a DVI tmds jeleiből csinál digitális rgb-t.
4 analóg és 3 digitális power pin-nel rendelkezik. Ezekhez a pinekhez gnd pinek is tartoznak.Ennek fényében tenném fel újra a kérdést:
szabad a power pineket ugyanarról a forrásról (videokártya +5V) üzemeltetni ill. ezeket a gnd-ket a forrás ground-jában (videokártya +5V gnd) közösíteni?Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Peter789 #13330 üzenetére
Hali!
Ez egy aktív DVI-D átalakító részét képezné majd.
Egyébként egy TFP403-ról lenne szó.Az ebből kijövő digitális jeleket egy video DAC-cal analóggá alakítanám és küldeném a SCART-ra.
Azért építem, mert a kártyámnak a VGA és a kompozit mellett DVI-D kimenete van. Azt szeretném, hogy egy időben menjen a monitor a d-sub csatiról, a tv vga-scart-tal a DVI csatiról.
Mielőtt mondod: tudom, könnyebb lenne egy olyan kártyát venni, amin van DVI-I, de engem érdekel a téma, a jelenlegi kártyával szeretném megoldani és persze ott van a kihívás is.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Peter789 #13334 üzenetére
ilyen alacsony frekvencián nem kizárt hogy letilt a vezérlő...
Ez előfordulhat?amit sorosan kap a DVI felől
A DVI felőli képet be lehet kalibrálni, hogy mekkora menjen ki.egyébként EDID nélkül nem is úszod meg
Ezzel számoltam.egyébként miért a TFP403 ?
Mert más DVI receiverek beszerezhetetlennek bizonyultak számomra.nem olyan vészes sztem
Akkor most működhet a dolog vagy nem?Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Peter789 #13341 üzenetére
és EDID nélkül nem éled
Ez jelentheti azt, hogy az EEPROM jelenléte áthidalja a problémát? Azt már mondtad korábban is, hogy EEPROM nélkül nem aktiválja magát a DVI, ezért azt már belekalkuláltam a tervbe.DVI>VGA adapterre
Attól tartok, hogy a DVI-VGA adaptert nem fogom tudni a DVI-D csatlakozóba erőltetni. Inkább veszek egy szerelhető DVI-D csatit kipróbálom az EEPROM-ot.ebben írd át a felbontást és frekvenciát és nézd meg mit szól hozzá a vidkártya
Köszi szépen, felfogom használni.Valamikor október közepére terveztem a projekt beindítását, addig nem tudom kipróbálni, de mindenképp kifogom.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Peter789 #13344 üzenetére
hogy az eeprom-mal sikerül e ráerőltetni a specifikáción kívüli felbontást[...]célszerű először így kipróbálni
Igazad van. De attól, hogy felismeri digitális megjelenítőnek a chip-et, honnan tudjam hogy ha volna rá kötve valami, kép is lenne rajta?vegyél inkább íbéjről 1 dollárért egy DVI>VGA adaptert és törd ki az analóg lábait
Tényleg egyszerűbbnek tűnik.Üdv,
J
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest