- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
devil-k
nagyúr
Erre valaki esetleg?
-
mickemoto
őstag
Sziasztok.
Segítséget kérnék.Van egy külső 3.5"-os hdd keretem, benne egy 1TB-os WD HDD amit notira kötöttem usb-n.Szerettem volna formatálni windows 7 alól ntfs-re, de a formatálás végén azt a hibaüzenetet kaptam hogy a formázás nem sikerült és raw formátumú lett a lemez amit nem lát a win.. Hogyan tudnám leformázni ntfs-re hogy használható legye? ( adat nincs rajta ami lényeges) -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Van egy régi Maxtor Onetouch iii külső vinyóm. Ennek még külön adapteres áramforrás kell, nem elég neki az usb. Mostanában nagyon ritkán használom, ma akartam a tv-ből felvenni rá. Amikor rádugtam a tévére felismerte (használtam már vele), meg is néztem mennyi hely van rajta, stb. Csináltam 1 néhány perces próbafelvételt, visszanéztem, jó lett. Állítanám be a felvétel időpontját, de akkor már nem pörgött fel benne a motor, csak halkan ketyeg mint valami vekker. Ötlet? Halott és kuka? -
naomek
tag
Sziasztok!
Az iránt érdeklődöm, (remélem jó helyen), hogy adott egy céges Lenovo laptop és elég régi a merevlemeze. Egyik napról a másikra eltűnt egy csomó céges fájl, de pl olyan is, hogy egy excel fájl 10 munkamenetéből csak 7 maradt meg. Ilyen létezik?
-
devil-k
nagyúr
Sziasztok!
A problémám a következő. Van egy WD My Book HDD-m. Összekötve a géppel kap áramot (mivel világít és hallani, hogy felpörgeti), viszont nem hozza be a HDD tartalmát. Szerintem igen megadta magát a vas.
Van-e valami módja, kiderítsem, hogy mi a helyzet? Illetve hogy működik a garanciáztatás a WD-nél? Van még jótállásom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
narumon #42182 üzenetére
Napokban jártam úgy, hogy egy régi WD 250 HDD-m nem mindig jelent meg, amikor rákapcsoltam a tápot.
Mint kiderült, a SATA-kábel lötyögős volt, az alaplapi csatlakozóból kicsit kifordult, a bizonytalan érintkezés miatt dobott vagy 200 CRC hibát is a SMART-ba.
Gratuláltam magamnak, hogy évekig sikerült makulátlanul megőrizni, most lett egy ilyen szépséghibája, amitől persze még tökéletesen működik. Amellett ebben a kánikulában melegszik is elég szépen (a maga idejében egy alászerelt ventilátorral használtam), hűtés nélkül hamar szalad 50 °C főlé.
Ezt a topikban felmerült melegedési problémára írom, hogy a melegedés típusfüggő is, nem feltétlenül hiba.
Ennél viszont nem volt gond a felpörgéssel, tehát ilyen szempontból más téma, de azért a kábelt sem árthat ellenőrizni.
-
narumon
őstag
Sziasztok!
Beütött a ménkű....
Jópár éves Hitachi 1TB HDD pár napja azt csinálta, hogy nem látszott amikor bekapcsoltam a gépet. (A rendszer SSD-ről töltődik és van mellé még két másik HDD (A hitachival együtt 3) azok rendesen jöttek).
2-3 újraindítás után viszont látta megint. és mivel HDD Sentinel nem mutatott semmilyen hibát így nem is foglalkoztam különösebben a kérdéssel - gondoltam valami anomália.No természetesen ma már megint nem látja a gép de ezúttal a 100. újraindításra sem. Hang alapján fel sem pörög. A gond az, hogy a pár nappal ezelőtti hibánál nem csináltam backup-ot róla csak kb 2-3 hónapos backup van. Természetesen most realizáltam, hogy erre a HDD-re mentem a Premiere project fájlokat és egy esküvői vágásban vagyok (voltam?) benne - nagyon sok munkaórával. Maga az esküvő anyaga megvan másik vinyón (azt mindig rögtön backupolom amint felveszem az anyagot), de maga a project nincs!!!
Valami ötlet vagy remény? A másik dolog, hogy ugye az ember nincs tisztában, hogy mi volt még rajta, jó lenne tudni de ami fontos az tuti, hogy a premiere project fájl (meg még egy tucat másik amelyik ebben a pillanatban nem fáj ennyire de biztos, hogy fog még....)
H E L P !
-
krealon
veterán
válasz
wowpegazus #42180 üzenetére
"A lakásban 30 C-van. Mennyire melegszik fel egy normális winchester?"
Ha van korulotte normalis legmozgas (ventillatorral kenyszeritett), akkor 40-43 foknal nem szabadna, hogy tobb legyen.
"A ház oldala le van szedve, és így produkál 45 C-t."
Ha a hazban rendesen ki van alakitva a levego aramlasanak iranya, akkor hiba levenni az oldallapot.
Ha levett oldallappal huvosebb, mint egyebkent, akkor nagyon rosszul van megepitve a gep. -
wowpegazus
tag
Sziasztok!
A gépben egy Hitachi 500GB-s 3-4 éves winchester ketyeg, és a HDD sentinel szerint erősen melegszik.
I5 3550
Asrock B75Pro alaplap
R9 380Nitro 4Gb
8 Gb ram
SSD - ez 30C állandóanA ház oldala le van szedve, és így produkál 45 C-t.
Szintén leszedve, de a gépházat - erre a célra kialakított - tartó asztal mellé berakva 53 C-t is csinál. A videokártya melegedése normális, Furmarkkal teszteltem. Új vid a kártya, a melegedést a régi HD8650-el csinálta - aminek túlmelegedés gondjai miatt cseréltem le a cuccot. (99C-re is felment)Szerintetek mi lehet a gond? Rosszul mér a progi, vagy ilyen hiba előfordul a Hdd-nél? Nem állok túl jó pénzügyileg a video kártya vásár miatt - szóval kérnék pár jó tippet, mit tudok még tenni házilag.
A winchit a legfelső részig felvittem, de nem segített.
A lakásban 30 C-van. Mennyire melegszik fel egy normális winchester?
Előre is köszi a válaszokat!
-
Kernel
nagyúr
válasz
d.toth91 #42177 üzenetére
Normális esetben ebből nem lehet probléma, legfeljebb hozzáférési, tulajdonosi gondok lehetnek, de akkor látszik a mappa, csak nem tudsz belépni.
Ha a rejtett fájlok láthatóvá tétele után sem látszik a helyfoglalás oka, a System Volume Information mappában sincs semmi, a rejtett kukában sem, akkor lehet sérült a fájlrendszer, amit talán okozhatott egy hibás USB-átalakító is, vagy egy szabálytalan leválasztás.
Ha szükség van az adatokra, az előzményekben említett adatmentő programmal valószínűleg lementhető részben vagy egészben, utána lehet formázni.
-
d.toth91
tag
válasz
Kernel #42171 üzenetére
Sajnos a korábban említettek közül semelyik sem nyert se az IndexerVolumeGuid-ra, se egyéb vírusra utaló nyomot nem találtam, viszont beugrott, hogy az a gép, amiről másoltam win10-et futtatott, amibe viszont most visszakerült a merevlemez, win7-et futtat. Származhat innen valami összeakadás?
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyulaitomika #42175 üzenetére
Szintén ezt javasoltam volna, a telepítő bootjavító funkciója pótolja a hiányzó bootmgr fájlt és a rejtett Boot-mappát, benne a BCD fájlt is, ami azért veszett el, mert a másik lemezen volt.
Épp a napokban ezen ment a trollkodás, másik topikban kitalálta egy főokos informatikus, aki mindenféle szakvizsgákkal hencegett, másokat lehülyézett, hogy csak egy fixmbr és kész, ő ennyivel elintézi.
Azóta is ezen röhögök.
-
gyulaitomika
tag
válasz
gyulaitomika #42174 üzenetére
OFF az egész!
sikerült megoldani
egy sima Windows 10 install disc-ről javítással(minden más HDD kihúzva) futtattam egy indulás javító mizériát15mp, és megvan.
köszi azért -
Doky586
félisten
válasz
gyulaitomika #42172 üzenetére
Itt hibáztál (ezt nem tetted meg):
"2. Az oprendszer telepítésének idejére minden más adattárolót lehúzunk az alaplapról" [link]a kijavításáról majd más ír..
-
gyulaitomika
tag
Sziasztok.
Van egy winchester-em, 1 terrás, tönkrement(9% kondi vagy néha 3..)
lementettem mindent, ami kell, VISZONT! nem tudom kikapni, merthogy csak erről tudja bebootolni a rendszert(mi a???)
miközben az SSD-ről megy!!
most akkor mi van?
segítsetek, légyszi -
-
d.toth91
tag
Sziasztok!
Remélem a jó topikot találtam meg, a következő a problémám: Adott egy laptop, a HDD optibay keretben megy benne, a rendszer és a fontosabb progik pedig SSD-ről futnak (ez értelemszerűen a HDD helyén van). Nemrég a HDD-t átpakoltam egy külső hdd tokba, hogy a régi gépemről át tudjam pakolni a fontosabb fájljaimat az újra. A másik gép látta is a rajta lévő fájlokat-no meg az újakat, amiket arról pakoltam rá át, de miután az átmozgatás befejeződött és visszaraktam a HDD-t a laptopba, az nem látta a másik gépről átmásolt fájlokat, csak azokat, amik már korábban is rajta voltak, viszont azt érzékeli, hogy jelentősen nagyobb lemezterület foglalt a HDD-n.
Létezik valami beállítás, ami el lehet tolva és ezért nem látom a fájljaimat?
A segítségeteket előre is köszönöm!
-
default.
őstag
Sziasztok!
Csináltam egy Win7 reinstall-t, és a telepítés idejére lehúztam az egyik vinyómról a kábeleket, hogy még véletlenül se' arra tegyem fel a rendszert, majd utána visszadugtam, és most sajátgépben nem látom.
Eszközkezelő látja, win telepítő is, de a sajátgép nem.Mi lehet a megoldás?
köszi szépen előre is
-
randras
veterán
VeraCrypt teljes titkosított partíciót nem tudom Windows 10 alatt elérni, felmountolja a meghajtót, de nem olvasható, ilyennel találkozott már itt valaki?
-
gabro0
őstag
Köszi a részletes választ!
Nincs olyan rengeteg adat, ~300GB átlagosan 7MB-os fájlmérettel. Windows 8.1 formázta így ahogy 512-re, amit nem igazán értek.
Ha már formázás, akkor már GPT is (a kompatibilitás nem szempont). Sok olvasgatás után egyetlen előnyét találtam, hogy a partíciós táblát több helyre is elmenti a felületen.
Tervezek egy sebességtesztet készíteni (512 vs. 4096 szektorméret), az eredményeket majd megosztom itt a fórumban.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gabro0 #42164 üzenetére
Ezt a HD Sentinel is kiírja az Információk fülnél, vagy itt is látszik, hogy AF.
Mivel az AF-lemez is pont ugyanolyan 512 byte szektorméretű lemezt emulál, mint egy hagyományos, maga a blokkméret csak annyit számítana, mint a régi rendszerben.
Nemrég végeztem teszteket a Cluster Size Calculator nevű kis programmal, ami bebizonyította, hogy például egy terás lemezen, vegyes tartalom mellett (nagyrészt videófájlok, de amellett apró fájlok tízezrei) nem jár jelentős helymegtakarítással a 4k blokkméret, a 8 vagy 16 k-hoz képest. De még a 32 k sem nagy veszteség.
512 byte eleve felesleges, viszont lassíthatja a fájlrendszer működését. Tehát ez eddig egyformán érvényes az AF és hagyományos lemezre.
AF szempontjából pedig az lenne lényeges, hogy a partíció kezdete a 4k eltolásnak megfeleljen, ellenkező esetben csökken a lemez teljesítménye. Ez szintén ellenőrizhető a Sentinellel, a partícióra kattintva. De ha Vista-alapú rendszerben lett formázva, az elvileg ennek megfelelően formáz.
A blokkméret utólag is módosítható, régen a Partition Magicben volt erre menüpont (Convert Cluster Size), manapság nem tudom, melyik alkalmas erre.
4k eltolás az EaseUS használatával is lehetséges, csak be kell jelölni az SSD-kompatibilitást (akkor is, ha HDD).
Itt a Sentinel képen látszik például 32k eltolás, ami megfelel a 4k többszörösének, tehát jó:
-
gabro0
őstag
Sziasztok!
A 2013-as szériájú WD Black (1003FZEX) winchester már Advanced Formatot használ vagyis 4kB-os fizikai blokkokból épül fel? A windows alapértelmezetten 512byte-os foglalási egységgel formázta. Megéri-e újraformázni 4096-os blokkmérettel?
-
Ala
tag
Sziasztok!
Adott egy egy éves HP pavilion steelbok, aminek a vinyója (750-es Hitachi) szinte folyamatosan 100%-os kihasználtság mellet megy. Egyenlőre nem akartam újratelepíteni. Mi lehet a Probléma?
-
sanis77
csendes tag
válasz
Doky586 #42160 üzenetére
Nem, egy volt mindig is.
Leírtam, hogy mért hiszem azt. Mindig újraindul a számláló az indítás óta eltelt időnél és jóval lassabban is kapcsol be a gép, mint régebben.
Gondolom régen azért mutatott ilyen 20-25 napot a számláló, mert azokat a fájlokat tette bele, amik a rendszerindításhoz kellenek.
De a BIOS-műveleti idő is hosszabb, régen 2.1 volt, most 5.2.
És nem tudom mért van ez. -
sanis77
csendes tag
válasz
Kernel #42155 üzenetére
Igen, egy darab adattárolót mutat.
Sajnos egész pontosan nem tudom, hogy milyen márkájú.
1 TB-os, és van mellé 8 GB tárhely, amitől ugye hybrid lesz.Egyébként a gép Lenovo y510p, de én sajnos nem találom, hogy milyen márkájú a merevlemez.
Amíg jól működött, addig sokkal gyorsabban be- és kikapcsolt a gép, feladatkezelőben pedig az indítási időt sosem resetelte, tehát látszott, hogy megtartotta a fájlokat.
viszont most sajnos nem. -
Kernel
nagyúr
válasz
sanis77 #42154 üzenetére
Milyen SSHD ez? Amikről én hallottam, az csak 1 db adattárolónak látszik. Ahhoz pedig nincs köze az Intel RST-nek.
Hogyan látod külön a flash részt?
Az IRST arról szól, hogy a számítógépben van külön SSD és HDD. Ezeket RAID-be kell konfigurálni, ezt követően az Intel szoftvere megoldja, hogy a gyakran használt fájlokat az SSD-ről tölti be. Rendszerindítás, programok indítása ezáltal gyorsul.
Ez manapság már úgy baromság, ahogy van, hiszen azért veszünk SSD-t, hogy arra telepítsük az egész Windowst. Korai időkben volt ilyen módi, ha jól tudom, amikor az SSD csak kisegítette a HDD-t, viszont akkor még a HDD-re telepítették a Windowst. Mivel az SSD túl kisméretű volt és relatív drága.
SSHD használatával más a helyzet, az simán csak egy adattárolónak látszik. Saját belső programja intézi a gyakran használt adatok flash-területre mozgatását. Nem kell hozzá az Intel program.
-
sanis77
csendes tag
Sziasztok!
Talán jó helyre írok és tudtok segíteni.
Van a laptopomban egy SSHD, aminek a Flash tárolórészen nem működik a legutóbbi vírusírtás óta.
Ha jól tudom, akkor nem lehet sem resetelni, sem belenyúlni.Nem tudom, hogy az Intel rapid tárolási tech. program ezért kell-e a gépre, azt is újraraktam, de semmi.
Esetleg valami ötlet?
-
kory24
őstag
Sziasztok!
Nagyon sokat olvastam neten, de nem jutottam konkrétumra.
Ezért megkérdem itt:Van bármi ahszna,értelme, előnye SATA winyót SATA módban (AHCI) használni IDE helyett?
MIndenhol azt olvasom sebességben semmi különbség.
A hot swap engem nem érint, nem választom le.Azonban NCQ-ról olvastam, hogy amiatt lehet hosszabb a HDD élettartama. Ebben lehet valami?
Úgynézki win újratelepítés elött állok, tehát ha van értelme átállítanám telepítés előtt az eddig IDE módban lévő vezérlőt biosban.
-
LanyUs
őstag
Sziasztok. Van egy Samsung HD502HJ vinyóm és elkezdett kattogni a gépemben miután újratettem a rendszert ( Gigabyte H87 chipset ). Azt ne kérdezzétek előtte miért volt jó szintén 8.1 win alatt. Olvastam itt, hogy új firmware kell rá. Az itt [link] leírt segítséggel sikerült a frissítés, de nem segített. Hd sentinellel kapott egy 25 órás lemezfelület újrainicializálást, de semmi gond vele. Külső rackbe téve usb 3.0-án tökéletes, semmi kattogás. Ahogy beteszem a gépbe és megkapja a sata3-at csattog. Ezek szerint backup vinyó lesz belőle?
2. Vettem egy 2 TB wd redet a kattogás hallatán. Mikor most próbaképpen beszereltem az 5. sata eszközként ezt a fenti régi 500-as samut hátha mégis jó ( Biosban piszkáltam sata vezérlőt de csak az 500-asra vonatkozóan), az új vinyó esetében a lemezkezelő inicializálást kért. így kötetet kellett újra létrehozzak és elszálltak a filmek. Nem ért nagy veszteség, mert csak 1 hetes, de akkor is. Mitől lehetett ez?
-
moonguru
őstag
Szia!
Van rajta, csak TE nem látod!
Nagy valószínűséggel valami rejtett könyvtárban van, pl:
Ha nem érdekel hogy mi az, akkor mivel az SSD-n van még több mint 40GB hely, adatok átmásolása és format! (majd adatok vissza)
Ui:
Persze lehet rajta több partíció is! (akár betű jelzés nélkül is)
Ekkor a lemezkezelés segít!
-
Vityaa
tag
Sziasztok,
adott egy kb. 1 éves wd10jpvx (wd blue 1TB 2,5-es 5400 hdd). Laptopban van. Kb. 1 hetes kora óta néha néha olyan hangot ad ki mintha 1 pillanatra megakadna a fej. Semmi hibát nem ír és a működését sem befolyásolja. De ez a hang normális? Ráadásul azt vettem észre, hogy az elmúlt 1 hétben kb 20-30 percenként csinálja.
-
pjen
félisten
válasz
kiralylevi #42141 üzenetére
A bios látja?
-
kiralylevi
újonc
Sziasztok! Nemrég vettem egy 1TB-s HDD-t. Olyan problémám van vele, hogy az én gépem egyáltalán nem ismeri fel a Hardvert, viszont ismerős gépe egyből, egy szempillantás alatt felismerte. Már mindent próbáltam, de egyszerűen nem ismeri fel.. Valami ötlet?:/ Előre is köszi!
-
moonguru
őstag
Sziasztok!
Nem kérdésem van hanem leírok egy tanulságos esetet!
Kaptam (ingyen) egy számtech boltból egy Maxtor 160GB-s PATA HDD-t (azzal hogy úgyis kidobnák mert rossz)!
Otthon HDD sentinel Pro teszt, eredmény hibátlan!
Nosza rajta: Windows 8.1 Enterprise 90 napos próba telepítése! (ez áprilisban volt)
Pár hete el-el tünedezik a rendszerből, (Windows 10-et is használok másik HDD-n) és elkezdett fagyni is sűrűn a PC-m!
Előszór a kábel selectből átraktam masterbe! (nem segített)
Ma megelégeltem, (egy óra alatt már harmadszor fagyott le) levettem róla az elektronikát!
Ami ott volt...
Fejszerelvény érintkezési pontok feketék! (gyufaszál + dezodor nem vitte le, dörzsivel (fém) kellett nekiesnem)!
Motor csatlakozónál a nyákon levő ón átvándorolt az érintkezőre!
Ott is a dőrzsi segített!
Most már tényleg hibátlan!
-
Beni97
őstag
válasz
Kernel #42137 üzenetére
Hát akkor most nem tudom hogy sírjak vagy örüljek. Mert most pont annyi hely hiányzik a D-ről amennyinek kell. Viszont az szar hogy nem tudtam megmenteni azokat a fájlokat. Nem szar játékok és nem 100mb-os fájlok voltak.Sajnos haverom nincs itthon hogy megint rárakhassam őket, letölteni meg.....200-300kb/s.... sok idő lenne.
Na mindegy. Köszi szépen a segítséget
-
Sasori18
csendes tag
Hali.
Tegnapi nap folyamán filmet néztem és sikerült véletlenül leejtenem a laptopomat az ágyról.
A rendszer lefagyott , és azóta nem jó a laptop. A bios nem látja a winyot, telepítés közben sincs ott a merevlemez a listán. Amikor bekapcsolom a laptopot csak folyamatosan pittyeg aztán bejon a bios. A winyo mintha fel sem pörögne és nem is melegszik ha bekapcsolva hagyom a laptopot. Ebben kérném a segítségeteket , hogy mi lehet a baja? Gari már nincs rá. Van egy olyan érzésem hogy dobhatom ki a kukaba. -
Beni97
őstag
válasz
Kernel #42126 üzenetére
Az útmutatóban odáig eljutottam, hogy 7.Kattintson jobb gombbal a System Volume Information mappára a gyökérmappában, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.. C-ben vagy a D-ben. Mert értem hogy gyökérmappa kell neki de nekem a D-n vannak a cuccok. A D-n sikerült is bemennem a mappába de csak ennyi dolog van bent:
C-n:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Beni97 #42125 üzenetére
Útmutató a System Volume Information mappához való hozzáféréshez
Egyébként épp erre akartam kilyukadni, csak mire elkészítettem a fotókat, megjelent a hozzászólásod, amivel alátámasztottad:
Úgy tűnik, a Rendszervisszallító szolgáltatás elmentette a fájlokat, vagy annak egy részét (a beállított korláttól függően), a System Volume Information mappába, még mielőtt valami okból törlődött a gyökérből.
-
Beni97
őstag
válasz
Beni97 #42124 üzenetére
Ezeket találtam a programmal. Durva 2 óra volt a scan idő.De ha bemegyek a D-be még mindig nem látom őket. Innen hogyan tudom megnyitni? Pedig jó dolgokat talált mert haverom a Gta 5-t, a Wicther 3-at és az AC Unity-t rakta rá. De ebből csak az első 2-höz talált dolgokat.
UI.
közben meg lettem az iso fájlok de nem tudok semmit csinálni velük mert max 100mb-es fájlokkal dolgozik. -
Beni97
őstag
-
Beni97
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz
Beni97 #42120 üzenetére
Az a kuka. Gyakorlatilag úgy néz ki, mintha valaki / valami direkt belerakta volna a filmeket.
Rejtett mappa, én mindig szoktam látni mivel nálam a Total Commander úgy van beállítva, hogy mutatja a rejtett fájlokat. Pontosabban nemrég beiktattam egy scriptet, ami minden rendszerindulásnál eltávolítja ezt a mappát, minden meghajtóról (soha nem használom a kukát, de manuálisan hiába törlöm, idővel visszatér).
-
Beni97
őstag
válasz
Feketelaszlo #42001 üzenetére
Sziasztok. Ma teljesen leformáztam a vinyómat. Full üresen átviszem haveromhoz(sajnos nincs és nem is tudtam szerezni külső vinyót), hogy rakjon rá pár játék telepítőt(nekem elég lassú a netem). Rárakott párat ami kb 30 perc alatt meg is volt. Haza jövök felrakom a wint. Minden oké, driverek programok minden fent van... gépreset. Mondom most akkor felrakom az egyik játékot de nem találok semmit és a tárhely pedig kevesebb.
Képekben:Tudnátok segíteni hogy, miért van ez és hogy lehet látni is azokat a mappákat/fájlokat?
-
net91
senior tag
válasz
liksoft #42116 üzenetére
Ez volt az első amit megpróbáltam, de sajnos nem ez volt a probléma.
Ha valakinek hasonló problémája van, akkor egy dynamic disk to basic disk converter-el tudja elhárítani.
DE, a legtöbb konverter törli az adatokat, szerencsére azonban van olyan is, amely nem.
Nekem sikerül visszaállítani a dinamikus lemezt alap lemezzé úgy, hogy minden adat megmaradt. -
net91
senior tag
W10 meghalt a gépen és ezt követően W7-et tettem vissza.
A gépben két merevlemez van egy a rendszernek, egy az adatoknak.
Az újratelepítés után a gép nem látja az adatlemezt.
Ezt írja hibaüzenetként:
DINAMIKUS LEMEZ ÉRVÉNYTELEN
Hogyan tudnám ismét működővé tenni? -
Kernel
nagyúr
válasz
grimmer #42113 üzenetére
Mivel nem használok GPT-t, nincs róla tapasztalat, fórumon sem láttam még ilyet.
Úgy már jártam régen, hogy logikai partíció elszállt (aminek egy külön leírótáblája van a kiterjesztett partíció elején), azóta inkább maradok az elsődleges partícióknál.
Ezt majd a jövő mondja meg, hogy van-e valami rejtett baja a HDD-nek vagy nincs.
-
grimmer
csendes tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
grimmer #42110 üzenetére
1 TB kapacitású lemez tökéletesen működik MBR-alapon is (2,2 TB-ig), felesleges egyébként GPT-re berendezni. A példa alapján még azt sem jelenthető ki, hogy így biztonságosabb lenne.
MBR-lemeznél lementem fájlba az első szektort (512 byte) ezzel elmentettem a partíciós táblát stb. Probléma esetén könnyen vissza tudom állítani.
A GPT is lementhető, de ott már több szektorral kell kavarni.
Nem adatmentő topik, de én megpróbálnám lementeni az adatokat, például ezzel:
http://www.easeus.com/resource/drive/gpt-disk.htm
Mindamellett a GPT-nek is van másolata a lemez végén (ha megvan), ennek visszamásolásához diskeditorral kellene bűvészkedni:
https://wiki.archlinux.org/index.php/GUID_Partition_Table_(Magyar)
-
grimmer
csendes tag
sziasztok,
vettem egy 1TB WD 3.5" Caviar Green SATAIII 64MB cache winchestert (WD10EZRX), és megvásárlás után vagy 8-10 órán át teszteltem HD sentinellel, semmilyen hibát nem dobott.
megnyugodtam, W8 lemezkezelővel GPT inicializáltam, leformáztam, átmásoltam az adataim egy részét, minden jól működött, elmentem aludni. most reggel viszont azt vettem észre, hogy eltűnt a D meghajtó. A W8 lemezkezelő azt írja, hogy nem inicializált a lemez.
tapasztalt valaki ilyesmit? mi lehet a gond? nem mertem újra leformázni, mert van rajta 60 GB adatom, köztük egy rakat dokumentum, sulis anyag... mit csináljak?
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeathAdder #42108 üzenetére
Táphiba miatt is kattoghat, de attól függetlenül is létezik olyan kattogás, ami még nem jelent totálkáros HDD-t, csak a firmware így reagált valamilyen problémára.
-
válasz
Kernel #42101 üzenetére
Értem
Akkor ráengedtem a sentinel írástesztet is, de itt sem találkoztam hibával.
És ami a legjobb, hogy tegnap amióta nem usb 3.0 -ás hosszabbítókábelen keresztül használom, azóta nem kattog és a sebességek is rendben vannak a gyakorlatban is, olyan mint régen.
Amióta úgy felforrósodott azóta nem jó usb 3.0 hosszabbítókábelen keresztül, de előtte 13 hónapon keresztül rendszeresen úgy használtam
Még a hibát megértem ezzel, de lehetséges hogy a kattogás csak úgy felhagyjon ha már egyszer kattogott?
kieg. egyik fórumtárs éppen írta priviben, hogy a feszültségingadozás kattogással járhat.
-
moed
csendes tag
válasz
mekker #42103 üzenetére
Szia mekker!
Köszi a választ.Amúgy lehet most is azért halt le, mert megint meg kellett mozgatni a VGA-t, RAM-ot, alaplapi táp csatlakozót, stb, de lehet a vinyó csinlja. Ezért nem reszkírozok,és már hónapokkal ezelőtt akartam vinyót cserélni,csak lusta voltam.Számomra érthetetlen, hogy egy VGA vagy a RAM kilazuljon a helyéről. Aztán éveken át megint jó volt.
Megnéztem a Raw Read Error-t, és 609-et mutat.
-
laca500
aktív tag
Sziasztok!
A notimban egy ilyen: ST9500325AS HDD van.
Mostanában párszor azt csinálta, hogy használat közben leállt és újra indításkor egy ideig kattog, mintha a fej kiakadt volna. Kiszedve egy kicsit megütögetve ismét működött. Aztán 3. ilyen alkalommal már ez nem segített. Bevágtam a hűtőbe pár percre. Azóta megy. (3 hete) Sentinel szerint 100/100-as. Szerintetek jobban járok ha minél hamarabb cserélem, vagy esetleg más is kiválthatja a hibát? Esetleg nem kimondottam a hdd maga a hibás? (a notiban a dvd rom helyén van egy külön oda illő keretben.) Esetleg ennek a csatlakozója? -
mekker
őstag
Nálam a Barracuda azt csinálta, hogy heti, majd 1-2 napos szinten kezdett kékhalálozni,a rendszer általánosan belassult, illetve begyűjtött pár badsectort, majd ott megállt (tehát nem gyűjtött többet).
Van egy olyan adat is S.M.A.R.T-tban, hogy "Raw read error". Ha ezek gyűlnek szép számmal, az is utalhat az elhalásra. -
moed
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy 5 éves gép, benne egy WD 500GB Blue vinyóval.
Utóbbi években jól müködött,leszámitva 3 éve,amikor meg kellett a VGA-t,és az összes kábelt mozgatni, ujracsatlakoztatni,mert kékhalállal elszált.Előtte 2 évig jó volt.Azóta is jó volt,egészen 1 hónappal ezelőttig,mert megint elszállt kékhalállal. Aztán megint megmozgattam a dolgokat.Reméljük jó lesz, de
a vinyót most 5 év után cserélem, mert gondolom már megérett rá.
Másolom át SATA-n az új 1 TB WD Blue-ra. Nagy fájloknál(700MB) jól csinálja, 85000 és 90000 KByte/sec.Aztán a fájl közepén lemegy 1300-1500, majd fel 1900,és a végére megint 80000- 90000.
SMART nem ir hibát.Ugye ez már a megadás jele?
Köszi előre is a válaszokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeathAdder #42097 üzenetére
itt esetleg ami látszik, hogy szép lassan lassult vissza az olvasási sebesség
Az úgy természetes, a tányér szélén nagyobb a kerületi sebesség. Ahogy halad befelé a fej, úgy lassul a HDD. Nem véletlenül (volt) szokás a lapozófájlt külön partícióra, a lemez elejére tenni:
De nem minden HDD ilyen, egyes típusoknál, többtányéros elrendezésnél lehet látni, ahogy a tányér végéről az elejére vált:
A gyenge szektorokat pedig nem olvasgatni kell, hanem a Sentinel írástesztet ráengedni, ami sok esetben javít az állapoton. Persze ez nem garantálható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Formula-1
- Battlefield 6
- Spórolós topik
- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- Gyúrósok ide!
- Linux felhasználók OFF topikja
- További aktív témák...
- Western Digital WD Red Plus 3.5 12TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD120EFBX), új
- Teljesen új 6,4TB Samsung SSD-k
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 EVO PLUS M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/ 5.0 X2 - Új - 7250-6300 MBs - Eladó!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3062, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest