Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mr_ricsi

veterán

Egy sztori:
    Öcsémék családi gépében nem indult a Win. A bios "I/O hibát" írt. Mivel magyarul írta, feltételeztem, hogy a HDD még mutatja a működés jeleit.
    (A winyó egy 250GB-os WD PATA HDD, PATA-SATA átalakítóval a SATA portra dugva.)
    Áttettem a saját gépembe, a PATA portra dugva. A SMART szerint a HDD hibátlan, majd a hosszú SMART tesztet futtatva is maradt ez az eredmény.
    A windowsban megnézve RAW lett a fájlrendszer típusa, illetve a windowsnak a 100M-ás indítóparticiója is eltűnt.
    Az adatvisszaállító progit kétféle stratégiával is lefuttattam, és az egyik módszerrel visszanyertem a pótolhatatlan családi fotókat, a másik módszerrel pedig minden mást is, de 3500 mappába ömlesztve.

Amíg folyt a mentés, teszteltem a gépet, és sem az alaplapnak, sem a memóriáknak, sem a tápnak nincs baja. Ekkor nézegettem meg jobban a SATA-PATA átalakítót, és ezt találtam:
    [link]
    Egy forrasztási hiba a PATA csatlakozónál.
    A hibás forrasztást megjavítottam, és azóta már majd két hete működik újra hibátlanul.
    [link]

Végülis anyagi kár nem történt, csak borzasztó sok időmet vette el a dolog. Ez amiatt is dühítő, mert öcséméknek karácsony óta van egy hordozható HDD-jük, de 4 hónap nem volt elég, hogy a pótolhatatlan fotók másolatai rákerüljenek. Valamint az eset előtt 2 héttel jeleztem, hogy időszerű volna egy rendszerkarbantartás, aminek során egy új HDD került volna a gépbe, amire átmásoltam volna a fotókat. De erre nem kaptam lehetőséget, mert a gyerekük nyafogott, hogy nem tudja a gépet nélkülözni.
    A tanulság, hogy az a biztonsági mentés, ami még nem készült el, már elkésett.

Új hozzászólás Aktív témák