Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-01-24 01:04:21

LOGOUT.hu

Sokféle HDD tesztet láttunk már, viszont megbízhatóságra - ami talán a legfontosabb - szinte sehol nincs ''megbízható'' és átfogó statisztika.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2001) trialboj


trialboj
őstag

Sziasztok,

Melóhelyen ma találtam egy csomó 2011-es merevlemezt, mind 2011-es gyártású, van pár WD caviar black, meg seagate barracuda, meg talán samsung is.

Nekem adatmentésre kellene itthon, első kérdésem az lenne, hogy ezeknek mennyi lehet a baráti ára? 1 és 2TB ról lenne szó, engem inkább két db 1 tb os érdekelne, mind a kettőre ugyan azt másolom, aztán csak nem döglik meg minden egyszerre.

A második kérdés hogy ha sentinellel átvizsgálom, és nem lát nagy bajt, akkor lehet használni, vagy ami ennyire öreg az bármikor elszállhat úgy is hogy igazából évente max 3x használnám. A nagy baj már akkor kezdődik, mikor NEM írja hogy more than 1000 days az élettartamnál?

3. kérdés, hogy lehetne ezeket USB-n keresztül csatlakoztatni? Nem szeretném megbontani az elrendezett kábeleimet minden alkalommal.

Köszönöm

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#2002) mgoogyi válasza trialboj (#2001) üzenetére


mgoogyi
senior tag

ár passz, nézd meg a hardveraprót

szerintem használhatod nyugodtan

vannak usb-s 3.5-ös merevlemezházak

(#2003) peter889


peter889
őstag

Sziasztok!

A 3TB-os Toshiba dt01aca300-ról mi a véleményetek?
Szerintetek van különbség a 3 TB-os Toshiba P300-as és a 3TB-os Toshiba dt01aca300 megbízhatóságában? Ha igen, mi?

Köszönettel várom a válaszokat.

[ Szerkesztve ]

(#2004) default.


default.
őstag

Szervusztok!
Ha valóban az élettartam és az adatbiztonság a prioritás, lenne tanácsotok, miket érdemes számításba venni?
Itt tényleg csak ezzel kapcsolatban érdeklődnék, a többi szempontot és egyéb rizsát a "Milyen tápot..." topikbra tartogatom... :)
Köszönöm szépen előre is, Üdv!

(#2005) morfondőr


morfondőr
őstag

Sziasztok!
Egy átlagos desktop HDD tapasztalat szerint mennyi ideig bírná NAS-ban? Éjszakára kikapcsolnám és nem menne róla állandó írás/olvasás (torrent stb.), csak annyi a cél, hogy elérhető legyen. Konkrét típus: Toshiba DT01ACA200
Előre is köszönöm!

Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714

(#2006) Novver válasza Domaximus (#2000) üzenetére


Novver
senior tag

Teljesen normális. Ugyanilyen vinyóm van backup céljából. Pontosan ilyen hangot ad ki.

Life is a game... The game is my life!

(#2007) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok!

Sokat, vagy legalábbis nálam többet látottaktól szeretnék érdeklődni, hogy miként viszonyuljak a képeken látható HDD-hez a jövőben :)





A tesztek elvégzését követően a (HDS) szektorhiba szám 799-re ugrott, a kondíció 10%-ra, az élettartam pedig 10 napra.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#2008) PhoenixK válasza jolti05 (#2007) üzenetére


PhoenixK
őstag

Papírnehezék.
Amint lehet, ments le róla mindent, amit lehet, vagy legalábbis pótolhatatlan!

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#2009) jolti05 válasza PhoenixK (#2008) üzenetére


jolti05
őstag

Köszönöm a választ, ezt tettem.
2 fájl volt menthetetlen, de szerencsére pótolható.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#2010) djyuri


djyuri
őstag

Sziasztok.
Egy ideje nem figyeltem,hogy van ilyen infó gyűjtés.
Arra bíztam,hogy a HDD sentinel úgyis gyűjti az infókat, mert minden gépen telepítem és minden halálozó vinyót is beküld gondolom az adattárba autómatikusan. (ebben erősítsen meg valaki)
Ami az elmúlt évek(kb 15) tapasztalatából nyertem (mint tapasztalatot)
Mivel film és zene tárolási FAN voltam,így az 1TB WD10EARS-00Y5B1 (és hasonlók) GREEN széria mellett döntöttem.
Néha rendezgettem a filmeket és stílus szerint másoltam szét a vinyókra (úgy 7-8 vinyóra)
És mindig a nagy másolási hétvégén,amikor szabin voltam, akkor szembesültem ,hogy mindig volt 4-5 film,ami olvashatatlanná vált néhány szektorhiba miatt. Majd 2-3 éves korukban rendre elhaláloztak, vagy elegem lett,hogy megbízhatatlan és vettem WD GREEN WD20EARS-(nem emlékszem) 2 terrás vinyókat (3-at)
Később a jobb minőségű filmek miatt akadt a lejátszás,mert a bluray filmeket nem bírták tolni a lejátszó programoknak, vettem black WD1001FALS-00J7B1 1 terrás vinyókat (5 darabot).
A 2 terrásokat elajándékoztam...az 1 terrásokból,ami megmaradt,azokból eseti adatmentő vinyók lettek, aztán kuka mind 1 kivételével.

Nos a WD1001FALS-00J7B1 széria eddig 80%-ban kuka. 5-ből 4 vinyó 2 éven belül totálisan kuka lett. (volt,amelyik 15 naposan vált olvashatatlanná egy havi 1 bekapcsolású gépben. A másik 3 RAID 0-ban volt GAME-re használva, de talán havi háromszor 10-14 órát. ) Az ötödik vinyó viszont szinte egész nap használva volt egy közös gépben. (ez van itt a képen) A napokban lett panasz a vinyóra,hogy eltűnik. Gépbe új táp került(régi is patika még), új SATA kábelekkel, másik szüz sata aljzatra...de ugyanaz a hiba...eltűnöget.....szóval a napokban kukázni akartam...folytatás lentebb róla, de most vissza az időbe 5 évet

A BLACK FALS RAID tömbbről lementettem WD BLUE WD10EZEX-22BN5A0 1 terrásokból épített tömbbre a cuccokat. A mentés végén 2 BLUE a 4-ből elhalálozott. Kicserélték gariban. 1 hetet bírtak az újak és kuka. A 2 megmaradtból egy most kezdett leesni 1000 nap alá,de ő ezer napot már dolgozott is érte 821 parkolással. A másik tesója kicsivel több parkolást kapott,de több életet ír a Sentinel rá.
Vettem, de inkább kaptam 3 RED WD10EFRX-68FYTN0 1 terrás vinyót ezen kékek helyett.

(közben komplett konfigot cseréltem AMD FX9590bulldozer -ről LGA 1151-re 6700k-ra) (szuper prémium lapban mindkettő...minden is prémium (táp,ház...stb)
És 5 évet használtam a meglévő gépeket.

A RED-ek a napokban leváltódtak egy SSD raid kártyára, mert konfigot cseréltem LGA2011-re,mert elfogyott a PCI-e csatornám. (SSD raid kártyának önnönmagában 16 kell)
A RED vinyókban 1138 napnyi működés van átlagban 4000 indulással és már egységesen 700 nap alá esett a hátralévő élettartam. De működnek pöpecül még.! 2.-ik kép

Vettem egy 2 terrás GREEN WD20EARS-00Y5B1 2 terrás vinyót,hogy a pihenő filmeket áttegyem a döglődő 1 terrás blackról,amiről fentebb írtam,mint közös gép. Igazából csak éppen kész lettem a másolással ma,ami nagyon sokáig tartott,mivel a black vinyó óránként eldobta magát. De 1 nap alatt kész lettem és mi fogadott???? a harmadik képen látni az 1 napos zöld vinyót. Már lett rajta 3 fos szektor.
Pedig 2 terrás GREEN vinyókból pedig már volt nekem ezen kívül 3,amitket elajándékoztam régebben,mert hát gyorsabb vinyókra tértem át(QHD filmek miatt). Kár volt. De mostanság is kár volt vennem GREEN-t.... ez is hamar kuka lesz.

Én fanatikusan, gén-manipuláltan WD fan voltam... a mai napig. Szerintem legalább annyira,mint aki intel vagy amd fan. Legalább 30!! WD vinyót vettem már.
Most is van 10 darab még életben.
Soha nem ütöm a gépeket, mindig minőségi, néha túlzottan minőségi tápokkal dolgozok.

A mai naptól az életbe többet nem veszek WD-t.
Szeptemberig bírják ezek ki és a WD parkot egy az egyben lecserélem és kukázom.



[ Szerkesztve ]

(#2011) PhoenixK válasza djyuri (#2010) üzenetére


PhoenixK
őstag

Arra bíztam,hogy a HDD sentinel úgyis gyűjti az infókat, mert minden gépen telepítem és minden halálozó vinyót is beküld gondolom az adattárba autómatikusan. (ebben erősítsen meg valaki)

Alapból nem gyűjti be, viszont van lehetőség önkéntesen elküldeni a teljes infó-pakkot (Lemezek adatai, futtatási környezet) a "Teszt Riport küldése a fejlesztőnek" opcióval.

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#2012) djyuri válasza PhoenixK (#2011) üzenetére


djyuri
őstag

Szia

Köszönöm, ezt nem gondoltam sajnos. Kár érte....rengeted infót nem kap így meg az adatbázis.

(#2013) PhoenixK válasza djyuri (#2012) üzenetére


PhoenixK
őstag

Na igen, cserébe másoknak meg az lenne a probléma, hogyha küldene. Itt is írta valaki a [Re:] Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan - PROHARDVER! Hozzászólások topic-ban, hogy micsoda dolog, hogy a MAC-cím is benne van a riportban! (gondolom egyben dump-olja a HW-infót...)

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#2014) djyuri válasza PhoenixK (#2013) üzenetére


djyuri
őstag

Munkahelyem IT osztálya csak azt nem látja,amit nem akar vagy amire nincs idejük. (általános cég) És nem hekkerek. Én arról már rég letettem. A világhálón vagyok és átadtam a gépem a microsoftnak és a google-nak,ezért gyakorlatilag csak a legfrissebb fájljaimat nem látják még éppen. De aki azt hiszi,hogy ember nézegeti,az is naív. Erre van a sok AI, azok szűrnek/kutatnak.

Mikor először bejött a 7 számjegyes telefonszám,akkor az elsők között vettem.
4 nap...négy nap telt el és napi szinten reklám cégek hívogattak. Anonim vettem a kártyát és a második cég már névről szólított. El kell engedni az üldözési mániát. ha titkod van, ne csinálj olyat, vagy ne tedd a világhálóra a géped/életed.

(#2015) PhoenixK válasza djyuri (#2014) üzenetére


PhoenixK
őstag

Én tisztában vagyok vele, nem is engem zavar... pláne nem egy MAC-cím!!!

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#2016) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, talán idevaló és nem írok rossz helyre:

1db belső asztali 3.5" HDD-t szeretnék feladni postán külföldre (Mexikóba), NAS szériás de mindegy is.

Van ezzel valakinek tapasztalata ? Kellően sok ilyen kinyomható légbuborékos fóliával többször körbetekerve + szivacsok köré, lazán kibírja, jól sejtem ? OFF állapotban fejek beparkolva stabil állásba és sok-sok G-t is elviselnek, de a belső puhaság tompítana az éles G-ken, ergo ha leejtik a szalagról és visszateszik rá, azt is kibírná. Elvileg.

Vannak ilyen jellegű tapasztalataitok esetleg ? :F
(Szerk.: adat van rajta, gondolom röntgen, stb, nemtom min esnek át ilyen csomagok, nem árt neki a tech-ből adódóan, hiszen ez mágneses alapú).

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#2017) Cyrusv10


Cyrusv10
tag

2009-es vásárlású WD Black-től búcsúzom ezzel a poszttal és most elolvasom miket irtatok, hogy mi legyen az utódja.

[ Szerkesztve ]

(#2018) morfondőr


morfondőr
őstag

Sziasztok!
Használt HDD vásárlás miatt szeretném megkérdezni: át lehet írni a SMART-ban lévő működési óraszámot? Hétköznapi ember erre képes lehet, vagy csak a gyártónál/szervíznél lehetséges?
Természetesen nem arra vagyok kíváncsi hogyan kell, csak arra, hogy lehetséges-e?
A választ előre is köszönöm!

Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714

(#2019) winhate válasza morfondőr (#2018) üzenetére


winhate
őstag

Nekem sikerült átírni.
Még nem teszteltem az eredményt. (Másik os , gép , hdd sentinel , dokkoló stb...)
Látszólag átírta az értéket ,de látszik is hogy át van írva.

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#2020) MasterDeeJay

Seagate Barracuda 3TB (ST3000DM008)
DVR-ben volt használva egy cégnél, gyakorlatilag 24/7 írt ami nem lenne gond jópár évig egy normális hdd-nek akár egy asztali átlagosnak, de ez egy legalja SMR meghajtó szóval volt gondja az írással rendesen. Na de tekintsünk el tőle, kilehelte lelkét 3 év után érthető. Így hát szétszedtem mert elektronikai hibát feltételeztem az alapján hogy már nem ismeri fel a gép, fel sem pörög.

A bal képen feltűnő hogy a gap pad valahogy rosszul van felrakva, elcsúszott és a fólia is rajta maradt amitől nem is tapadt rendesen. Szerintem az SMR miatt jóval nagyobb terhelés hárul a vezérlőre és gondolom így fogta magát és megfőtt szerencsétlen.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#2021) krokodile


krokodile
csendes tag

Sziasztok!
Pár nap alatt esett 0-ra az SSD-m kondíciója és ezeket írja:
Elkezdtem lementegetni a dolgokat, de kíváncsi vagyok mitől eshetett ez hirtelen ekkorát, ez normális dolog? Más ssd-nél még nem tapasztaltam ilyesmit. (pc400 SKHynix).
Üdv,
K.

(#2022) MasterDeeJay válasza krokodile (#2021) üzenetére

Legfrissebb HDS? Úgy néz ki hogy 8% van használva csak, szerintem vaklárma a kijelzése. Érdemes lenne ránézni több progival, ha van esetleg a gyártónak sajátja azzal.
Jártam már úgy hogy régi HDS hülyeségeket írt mert nem ismerte a meghajtót azaz hogy abból hogyan számoljon ki értéket.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#2023) Medvus válasza MasterDeeJay (#2022) üzenetére


Medvus
csendes tag

Ránézek még akkor valami mással is, meg csekkolom a verziót is.
Nem tudom sk hynixnek van e programja de rákeresgélek.
(Közben ki is rántottam a gépből szerencsére volt másik, és nyomtam is egy reinstallt is mert ezen volt a rendszer is.)

[ Szerkesztve ]

(#2024) Medvus válasza MasterDeeJay (#2022) üzenetére


Medvus
csendes tag

Saját programjában mindjárt más a helyzet, itt mondjuk csak egy darab százalékos érték van de az 92%

viszont a smart adatoknál itt is piros ez a sor:

(#2025) MasterDeeJay válasza Medvus (#2024) üzenetére

Elég érdekes. Valami durván lehúzta a tartalék helyet. Lehet tényleg van vele baj.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#2026) I02S3F


I02S3F
őstag

Egy 7 éves laptop hdd-t érdemes használni internetről letöltött lemezképek tárolására?

(#2027) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok,

röviden elmondaná nekem valaki, hogy egy HDD - legyen Seagate Exos 14TB-s hidrogénes mai szériás - amikor kifogástalanul működik és forognak a tányérjai, ez milyen elven működik, hogy percenként 7200-t pörögve ilyen számomra fel nem fogható mennyiségű ideig nem kopik semmijük szinte ? Gondolok itt valami tengelyt támogató és körbevevő olajfilm rétegre, akármire, nem tudom..

Szóval oké, van valami, amit mindre a gyártó leír és azt mondja, hogy ennyi meg ennyi óra után "kuka" a diszk. A többsége ezután is tökjó, ez inkább csak Enterprise környezetben, vállalatoknak egy mondás, hogy ha ilyen üzemóra közelébe érsz vele (vagy szájíz szerint ez alatt vagy bárhol is, ahol akarod), akkor cserélj.

Én bevallom, itthon NAS célból tartok ilyet és az előd Seagate Ironwolf-oknál, meg azok elődeinél is, mindnél, sajnáltam a gépet 7/24 bekapcsolva és pörögni hagyni, annak ellenére, hogy ezek sokkal megbízhatóbbak elvileg hosszú távon úgy, ha nem naponta, desktop módban kapcsolom ki-be minimum 1x, hanem hagyom idle-ben pörögni. Jól sejtem, igaz ? Mert ez a "nagy mondás" ma NAS diszkekre. De sajnálom basszus :DEz pszichés dolog, valaki ki tudná irtani bennem azzal, hogy megnyugtat ? :D Szóval Datacenterben oké, éjjel-nappal mennek, még rázkódva is kicsit a szomszédtól (amit lekezelnek firmware-ben), de ott nem gond, hullhat, mondván "van másik" és instant előállt a dolog. Itthon egy home user-nek mégsem egészen ez a szitu, mert megtalálni az utódját (ugyanilyen típust lehetőleg) nem 10 perc, ha pedig az összeset akarja az ember akkor kivenni és cserélni egy adatmentéssel kombinálva újakra, akkor arra meg pénzügyileg kellhet készülni (kivéve aki miller, én annyira nem). Szóval más a dimenzió.

Mégis.. hozzáállásban, hogy csinálnátok ezt ? Hagynátok pörögni míg el nem hullanak, vagy naponta kapcsolgassam ki-be mint egy sima asztalit ? Most utóbbi történik, mert az asztalim is ez (linux alapú NAS), de pl. tegnap éjjelre bekapcsolva hagytam, az áramszámla miatt nem aggódom, jónak meg ez a jobb nekik - elvileg. Vajon a gyakorlatban is ?

Abban sem hiszek, hogy a HDD-k között lenne érdemi eltérés, hogy mondjuk egy Seagate Desktop szériás Barracuda sokkal több ON/OFF ciklust eltűrne, mint egy Seagate Ironwolf NAS szériás. És vice-versa, egy Ironwolf miért bírna 2x annyit éjjel-nappal pörögni, mint egy Barracuda, amit meg (elvileg) nem arra terveztek, hogy 7/24-ben menjen ? Szerintem az ipari olcsósítás jegyében ezek kő ugyanazon hardverre épülnek, minimálisan eltérő, fine-tune-olt firmware-el érkeznek, de amúgy csak a matrica más rajtuk, meg a hozzá tett vállalás és kész. Ha gyár lennék, ez lenne költséghatékony számomra, ezt csinálnám.

Szóval mi a nagy igazság ?
Hátha belelát valaki mélyebben, mert ilyeneket javítgat, szervizelget, közel van az infóhoz, vagy nem tudom..
:R :R

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#2028) Elmör


Elmör
senior tag

Sziasztok!

Hú de jó, hogy van ilyen fórum is!

Van egy több mint 10 éves Samsung F1 750GB-os winchester is a konfigomban, amire a HD sentinel a képen is látható kiváló állapotot mutat. A Winchestert újonnan vettem, párszor zötykölődött autóban és az elején az volt az egyetlen adattároló a gépemben, tehát sokat ment, de ennek ellenére úgy néz ki, hogy állja a sarat. Mivel van bőven elegendő hely a másik 2 winchesteren, így gondolom jobb lenne azokra átrakni ami fontos.
Emelem kalapom egyébként a Samsung előtt, igaz volt egy 1TB-os, sokkal fiatalabb winchesterem, ami Samsung Eco szériás volt és egyszercsak elkezdte azt játszani, hogy ha a felénél több adat került rá, akkor zavart okozott a gépben, mintha Ram hibás lenne a gép, de kiderült végül a HD sentinel segítségével, hogy sajna az a HDD a ludas. Ezt leszámítva volt 3 másik Samsung winchesterem még, kisebbek, amik úgy tudom még mindig működnek hiba nélkül. :))

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#2029) Dißnäëß válasza Elmör (#2028) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ha biztosra akarsz menni, szerezz mellé még egy ilyet nosztalgiából és tegyél az SSD-re Linuxot + ZFS-t fölé, mirror-ban. Ha hullik az egyik, még ott a másik, ha pedig csak részlegesen hullik, itt-ott 1-2 gyenge szektor, de alapvetően még megy, a fájlrendszer öngyógyuló, megoldja. :B

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#2030) blp85


blp85
aktív tag

Sziasztok!

Gondoltam megosztom veletek, hogy a Maxtor Diamond 250 Gb-os merevlemezem 2008. szeptember óta volt üzemben, a teljesítménye 100%-os, azonban a kondíciója 91- 92 % között mozgott (igaz kb. 5 éves korában is már csak 93%-ot mutatott a HD Sentinel). A HD Sentinel szerint kb. 960 napja volt hátra, azonban a gépem folyamatos enyhe sípoló hangot hallatott (Coil White), ennek oka pedin nagy valószínűséggel ez a lemez lehetett, mivel most gépszerelésnél elfelejtettem visszakötni, így viszont nincs az a zavaró hangja a gépnek. Kb. 900 vagy 1000 nap működési idő, és rengeteg indulás/ leállást megélt, illetve jópár gép upgradet is (lényegében ez volt az utolsó alkatrész abból a konfigból, amiben eredetileg volt.

Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)

(#2031) prime_adam


prime_adam
aktív tag

Sziasztok!
Nálam épp most halt be a 2. WD Red 4TB-s vinyó. Pár év alatt 2-ből 2, míg a többi vinyóm kb. 10 év alatt is 100%. Szóval most repült ki 70-80k az ablakon, azt hiszem ezek voltak az utolsó WD vinyóim.

(#2032) mézi123


mézi123
tag

Üdvözletem! Azt szeretném megtudni lehet e még erről a meghajtóról Klónt készíteni. Ezen van az OP rendszer és minden. Vagy mentsek minden fontos adatot azonnal?

(#2033) djyuri válasza mézi123 (#2032) üzenetére


djyuri
őstag

Szia.
Valószínűleg már nem is fogsz tudni minden adatot leszedni róla...

Klónozás esetében ignorálni lehet az olvashatatlan szektorokat. Ha a merevlemez nem akad meg akár az egyiknél végtelen loop-ba.

(#2034) mézi123 válasza djyuri (#2033) üzenetére


mézi123
tag

Klónoznám de nem megy.

(#2035) mézi123 válasza mézi123 (#2034) üzenetére


mézi123
tag

Még annyit hogy ez a vinyó már egy klón, vagy három éve klónoztam .

(#2036) djyuri válasza mézi123 (#2034) üzenetére


djyuri
őstag

Ezt a progit nem ismerem, de feltételzeem nem először klónozol. Így ha nem engedi a program, akkor már annyira döglött, hogy kuka.
Én vettem egy Easeus-t és egy Paragon Partition Managert és így sose lövök mellé.
A free programok maximum annyival tudnak kevesebbet,hogy a méret limitált vagy pár funkció le van tiltva.
Nem akarlak buzdítani kalózkodásra, de egy mellékesen beszerzett tört vezióval kipróbálnám a helyedben.
Mielőtt kiadok 20-200 eurót egy programra, biztosan megbizonyosodok annak tört verziós működéséről, mert szívtam már be felesleges pénzkidobást recovery programokkal. (Recuva például.... A get data back for NTFS mai napig jobb nála, csak nem olyan plug&play.)

[ Szerkesztve ]

(#2037) mézi123 válasza djyuri (#2036) üzenetére


mézi123
tag

Lehet a program volt rossz. Aomei Backupperral leklónoztam a lemezt és még a Partíciók méretének a tologatását is úgy ahogy megtanultam. Olyan 4 óra alatt klónoztam le egy 500 megás 2 partíciós HDDT-t 1 Terrás HDD-re - Plusz még az 1T két egyforma részre való felosztása is egy jó órát vett igénybe. De jelen pillanatban működik minden.

(#2038) djyuri válasza mézi123 (#2037) üzenetére


djyuri
őstag

Egyszóval siker? :C

(#2039) qqcs1


qqcs1
csendes tag

Üdv,
FYI :
2015-ös WD Purlple 3TB (wd30prux) szombaton kb. 9 év után ügy döntött hogy produkál magára 239 bad sectort . Addig semmi baja nem volt, időnként volt nézve hdsentinellel, szombat(2023.07.21) egyszer csak elkezdtek akadni róla a filmek, és 15% ot írt :S Most ami még menthető azt kapálom át régi IBM 750GB-os mentő diskeimre.

Szerintem hozta amit hozni kellett.

Keresem az utódot valószínű ismét WD Purp lesz csak 6-8-12TB ból választva.

[ Szerkesztve ]

-

(#2040) somfalvi válasza morfondőr (#2005) üzenetére


somfalvi
tag

Én 6-7 évig használtam normál HDD-t NAS-ban. Ugyanúgy 100/100-as maradt , mikor cseréltem egy NAS-hoz ajánlott HDD-re. Ami nagy különbség, az az, hogy hangban jóval emberbarátabb a nas hdd, mint a másik. Viszont a folytonos kikapcsolgatást kerülném.

(#2041) mézi123 válasza qqcs1 (#2039) üzenetére


mézi123
tag

Helyre lehet még valahogy hozni az ilyen HDD ket? Valakinek tapasztalata erről? Nekem is ugyan ez volt problémám de sikerült leklónozni, viszont annyit észrevettem hogy rettenetesen kotyogós volt a SATA kábel csatlakozása az alaplapi foglalatba.Nem tudom az mennyire vette igénybe a HDD-T abban a formában.Viszont elkezdem nézegetni a HDD javításról szóló videókat, és ott a Hard Disk Sentinel SMART beállításaiban visszahozzák a vinyót szinte jó állapotba. Mennyire valós az a történet?

(#2042) djyuri válasza mézi123 (#2041) üzenetére


djyuri
őstag

A beregisztrált értékeket nem lehet semmissé tenni. Eredeti/aktivált sentinellel lehet nyomkondi a számokat valóban,de az nem a vinyóban változtat,hanem a grafikon megjelenésben a Te gépeden. A kotyogós érintkezők ártalmasak. Mindenképpen cserélni kell, jó esetben csak venni kell minőségi sata6 kábelt

(#2043) tasiadam


tasiadam
veterán

Üdv

2.5" WD RED, WD10JFCX, 5 és fél év folyamatos járatás mellett 100/100

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#2044) mézi123 válasza djyuri (#2042) üzenetére


mézi123
tag

Kicseréltem a SATA csatlakozót.Lehet az volt a fő oka a vinyó leamortizációjának. Mitól lett olyan kotyogós nem tudom.

(#2045) djyuri válasza mézi123 (#2044) üzenetére


djyuri
őstag

Évekig nem figyeltem (gyerekkoromban) a sata csatikat, aztán megtanultam ,hogy csak a minőségi vaskos fekete sata kábel a nyerő. Amikor először bontasz ki eredeti deluxe felszereltségű alaplapot,akkor rájössz arra,amit mondok :)

(#2046) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Szekrény tetején üzemeltetek egy NAS-t.
Kiderült, hogy ha nem szerelem be házba, akkor halkabb.
A winyó egy ruhadarabon pihen, így alig adja át a rezgést a szekrénynek.
Jobb is a hőmérséklete; így most 44 fokon megáll torrentezés és másolás közben is.

A kérdés, hogy okozhat-e gondot, ha a winyó fémháza hosszú távon nincs rákötve a negatívra?

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#2047) mézi123 válasza djyuri (#2045) üzenetére


mézi123
tag

Igazad van , én annyira nem figyeltem ebből a szempontból a szerelést.Legyen a szerelés gyors és könnyű. Pedig biztonsági csatis kábeleim is vannak . Csak annál ha úgy van a kiosztás az alaplapon akkor nem nagyon lehet hozzáférni pláne ha egy nagy videokártya is bevan tuszkolva.Akkor bizony nehéz kioldania biztonsági sta csalakozót a lapból. Egyébként használja valaki a HDD sentinel vinyó akusztikus beállítását? Ha levisszem a legcsendesebb opcióra az gondolom a vinyó gyorsaságát teljesítményét is leviszi. Most csendes nem is hallom hogy működik.De ha maximumra állítom a beállítást olyan mint a varrógép.

[ Szerkesztve ]

(#2048) djyuri válasza mézi123 (#2047) üzenetére


djyuri
őstag

A kioldásgátlós az még nem biztonságosabb,mint a minőségi. Persze a minőségin van kioldásgátló,de ha kotyog,akkor semmit se ér vagy kárt is okoz.

Én az alaplapról nagyon ritkán szedem le a kábelt. Függetlenül a videokártyától is. Inkább van több szett kábelem.

Én nem szoktam beavatkozni programokkal (hdsentinel) a vinyó életébe. Úgy gondolom (remélem), hogy mint az ssd-knél felkapott,hogy ha firmware gond van,akkor arról záros határidőn belül cikkeznek És akkor aszerint lehet lépni.

(#2049) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Olvastam pár külföldi fórumon, hogy ha egy winyó sokáig egy adott (pl. vízszintes) pozícióban műxik, akkor utána nem jó máshogy (pl. függőlegesen) használni, mert tönkremehet.

Nekem pont ez történt, két évig ment a winyóm vízszintesen, nulla bad sectorral, és amikor nagyobbra cseréltem és átmásoltam az adatokat, akkor egy ideig függőlegesen ment az USB-s dokkolóban.

A kérdésem, hogy ez vajon véletlen egybeesés, vagy valóban igaz a fenti állítás?
Csak, hogy a követező winyóimat nem tegyem ki ennek, ha igaz.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#2050) spuros


spuros
őstag

Sziasztok, történt egy kellemetlen incidens. Igaz nem merevlemez, hanem egy WD NVMe SSD. Tehát az történt, hogy a zsebemben maradt és ki lett mosva 30 fokon. :D Igen, jól olvastátok. Mosógépben, mosószerrel. Mit gondoltok, annak végérvényesen befellegzett vagy egy kis kiszáradási idő után még használható?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.