- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
Új hozzászólás Aktív témák
-
k-adi
nagyúr
Most nézem jarrod L7 SLIM videóját és valaki bekommentelte, hogy:
"Just FYI, Lenovo has released BIOS updates for last year’s Legion laptops to support 135W power delivery over USB-C."
lehet hasznos valakinek, úgyhogy ideírom én is -
Nem szabadna, de ahogy öregszik a gép, úgy degradálódnak a komponenesek; az elején még minden frankó; a 30A-es FET-en jobbára 22-24A csordogál és mindenki boldog. Aztá teli megy rihával a hűtés, gittszárazra szárad a hűtőpaszta és így nagyobb lesz a meleg. Ami viszont növeli a fajlagos ellenállást és máris bekarcol 15-20%-os plusz áramfelvételt. Erre jön még rá a korosodó hardver; azaz amikor a júzer még meg is tuningolja az AWCC-vel a gépet, mert már nem elég a teljesítménye a CODWARZÓN 46-ban és elfárad az akku is mellé. Ilyenkor már időzített bomba egy öreg AW gép.
-
válasz
echterion #79191 üzenetére
a legparasztabb módon; kiegyensúlyozottban csinálok egy 99%-ot ami fix 2.4 GHz, és ennyi. Mindenre elég és halk is a gép
Ilyenkor koppra terhelve el van 70-75 fokon, kötzepesen kerregő ventikkel.
Ha kell a kakaó, akkor átlököm teljesítménycentrikusba és máris ott a 5.3 GHz, bár így megnyalja már a 85 fokot ha meg fel akarom fűteni a Csepel-szigetet, akkor az AWCC-re bízom, ami szolíd 5.6 GHz-et sajtol ki belőle, ordító ventilátorokkal 100 fokon -
mihione
őstag
válasz
Speedy007 #79189 üzenetére
+1 nalam se merul kozben a legion 5,mondjuk boost disabled a proci es gpu max 0.85v uv-t kapott,de gondolkozom h elengedem had szaladjon (legalabbis a procit,gpu ha maxra huzom kb 1fpsel tud tobbet 2 jatekban is tesztelve)
Bar nekem eleg lenne valami koztes megoldas is mondjuk 3.8-4ghz kornyeken,nem kell a csutka boost.Ezt mivel lehetne beloni?Olyanrol olvastam amivel homerseklet limitet lehet allitani es azzal egyutt ugye a frekik is le lesznek szabalyozva valamelyest. -
GyMacs
csendes tag
válasz
echterion #79191 üzenetére
Ha már AWCC, lehet egy kérdésem?
Neked megjegyzi a beállításokat? A thermal beállításokkal nincs gond, de a programok sorrendje, az ikonok mérete beállítást minden program restartnál elfelejti.
(ps: nem nagy cucc, inkább csak zavaró, mint komoly hiba, csak kíváncsi vagyok
)
-
-
Speedy007
őstag
válasz
KillHates #79187 üzenetére
Nekem kivételesen a Legion nem használja az akksit mikor ki van tekerve.. Ha akksiról használom 50C°-ra is felmegy a hőmérséklete, konnektorról csak 30-40C° körül karistol bár nem emlékszem rá pontosan de biztosan nem használja mert nem érzem olyankor hogy melegedne
-
baro32
aktív tag
-
Minden beépített akksis gép, "hozzányúl" az akkuhoz, ha üveghangon használod; Nekem is ott a proci ami 180W a GPU ami 135W és adtak hozzá egy 240W-os tápot
Nekem is szépen belenyalogat az akkuba. De míg az Asus gépek ilyenkor egyszerűen lekapcsolnak, addig az AW gépekben ilyenkor a primer körön a 4808-asok vagy a 3N4H-k leégnek mint anno a Reichstag
-
válasz
Mr.Wiking #79180 üzenetére
Bevallom őszintén az a tlasztalatom, hogy egy dolgon múlik, hogy mekkora lesz az élettartama az akkumulátorodnak; azon a kis kínai figurán aki a gyártósoron összekalapálta neked a cellát.
Láttam olyan 14 éves Acer Aspire P4 Celeronos gépet (tehát a legalja volt anno) aminek a mai napig tökéletes az akkuja és itt van a qrvadrága egy éves i9-es AW15R3-am, aminek már egy fos az akkuja, valamikor egy órát megy valamikor 2-3-at is, de az új korában 8 órás maratonfutástól már messze van
Szóval ahogy mondeni szokták a majom-banán aspektusában; legyen mindig arra félrerakva, hogy pár tízezerért majd kell venned akkut a gépba, ha akármit is csinálsz. Aztán ha mégsem, mert 2-3-4 évesen még vígan elgurul addig amíg kell, akkor meg "örülünk Vincent" és el lehet fagyizni a félretett pénzt. -
vakablak93
őstag
Pedig egy belépő Acer Nitro is ilyen....Még 4 magos proci+MaxQ gpu mellett is, egy haverom gépe a bulik vegére általában majdnem lemerül....
Holott csak egy i5 10300H + biosfrissítetlen azaz alig 80W 3060 dolgozik benne... Elég röhejes hogy a tápja kishíjján átolvad az asztallapon (megfogni se lehet) és meg a gépet se látja el akármeddig. -
-
-
Mr.Wiking
tag
válasz
KillHates #79179 üzenetére
Nem, lehet rosszul fogalmaztam. Mivel nagyon gyorsan merül, ha akksiról használom, ezért kb mindig töltőn hagyom. Afelől szerettem volna érdeklődni, hogy így, hogy mindig töltőn van, hamarabb tönkre mehet-e az akksi. Beállítottam, hogy ne töltsön fel 60%-nál nagyobb százalékra, reménykedve, hogy így nem probléma, ha állandóan töltőn van. A kérdésem pedig az lenne, hogy ez tényleg segít-e valamennyit, vagy inkább ne hagyjam mindig töltőn.
-
válasz
Mr.Wiking #79175 üzenetére
A legtöbb laptop gyártónak van erre szoftvere. Nálam anno az Asus-nak volt a MyAsus appja, ahol be lehetett úgy állítani, amire te gondolsz.Meg kell nézned, hogy a te laptop gyártód esetén van-e erre való specifikus app.Bocs rosszul olvastam a kommented, ettől nem lesz baja. Sőt.
-
kretenallat
senior tag
válasz
Bluesummers #79171 üzenetére
okes, koszi a valaszt! marad a nezelodes
-
Mr.Wiking
tag
Sziasztok! Most vettem magamnak egy laptopot, de masszív játék, használat mellett nagyon gyorsan merül. Lehet probléma az akksinál, ha folyton töltőn van? A beállításokban beállítottam, hogy soha ne töltse fel 100%-ra, hanem 60% lehet a maximum. Így lehet valami probléma, ha folyton töltődik?
-
válasz
kretenallat #79156 üzenetére
Szerintem nincsen, legalábbis én nem találkoztam még vele.
144Hz-essel már találkoztam, de az is TB dokkoló:
https://www.technoworld.com/startech-com-thunderbolt-3-dock-w-usb-c-host-compatibility-dual-4k-60hz-displayport-1-4-or-dual-hdmi-monitors-single-8k-tb3usb-c-laptop-docking-station-96w-pd-5xusb-10gbps-tb3cdk2dhue -
-
2018
senior tag
En nem szoktam biost cserelni a kartyaimon. Megelegszem azzal az oc potenciallal amit gyarilag kap.
Ha tudom hogy nem eleg combos a vrm rajta akkor meg foleg. Flasheltem mar biost rx kartyan. De nem birta jobban a magasabb orajeleket. Rtx 3090 ti hoz mar csinaltak 1000w tdp-s biost de minek.
Rtx 3000 hez ugy is alulfesz plusz fix orajel kell hogy minel magasabbra boostoljon. Gondolkoztam sokat mielott lett uj gepem plusz rtx 3080 hogy miert betegeskedett az rx 480 as xfx karim. Gpu hibara gyanakodtam. De jo hogy valtottam rola.
-
RM007
addikt
Várjál csak keresek a kártyámhoz valami méltó bios-t.
Vagyis azt a LHR dolgot biztosan ki fogom vágni, nagyon idegesít. Van ennek a vbios-nak egy egy megbélyegzés nélküli változata is....és lehet azért megnézem a többit is.
Csak megnézem semmi több.
#79154 vakablak93:
Igen csak még rá kell jönnöm időnként mi fogja vissza. Ismerkedem vele amint lesz rá bőven időm.#79155 Frozen:
Szubjektív kinek mi a ronda én szépnek látom, már ha nem használom a lapost és leveszem a hátlapot gyönyörködés kedvéért. Szerinted éjjel-nappal bámulni fogom és szidni amit csak lehet miért nem néz ki jobban? Egy frászt, nem a seggét, belét mustrálom a laposomnak. Amúgy egyedi ilyen senkinek sincs ez mindennel felér. Más értékek mentén haladunk. Sosem szóltam még rá pl senkire mire költse a pénzét, vagy ne vegyen fel divat szakadt farmer nadrágot amit ki nem állhatok és lehetne még sorolni végtelenségig. Hobbi, megszállottság sokunknál lehet az élet minden területén ahol kicsit másként ítélünk pénzügyileg. Így sokkal inkább a magaménak érzem...már annyiszor kifejtettem, hol voltál akkor?
-
-
válasz
Frozen #79155 üzenetére
Bocsáss meg RM nevében elnézést kérek a nyers fogalmazásért, de ez neki (és a procijának is) ez a munka sokat jelentett
Tudom, hogy ez egy profi szemében gányolásnak tűnhet mert nem szép, de itt nem az esztétika nem az elsődleges szempont, mert nem kerül gyártásba, és a hőcsöves rendszer az ahol nem lehet babrálni azzal, hogy kenegeti ráérősen az ember a forraszanyagot, hacsak nem egy vulkán kürtőjében ücsörög
Meg ez nem ereszcsatorna ahol szépen neki lehet esni egy benzinlámpával, vagy egy másfél kiloWattos bádogpákával a kis vackoknak. Ha a hőcsőben a felforrt közeg eléri a kritikus nyomást akkor jobb esetben kinyílik a hőcső vége és kihugyozza a folyadékot, de rosszabb esetben szétdurran és akkorát szól, hogy összehugyozza magát mindenki (a kicsapódó 300 fokos gáz veszélyeit ne is említsük)
Mentségemre szolgáljon, hogy az SMD-k forrasztása azért megy úgy, hogy nem mondod meg, hogy beültetőgép vagy én raktam fel a PCB-re
Ami miatt ilyen béta-állapotos prototípus jelleget kapott a dizájn, hogy
- nem volt hőkamrám, hogy elő melegítsem az elemeket
- mivel minden tocsog a gyantában -amikor még készült- ebből adódóan rendes ólmos-gyantás forrasztóónnal dolgoztam (217 °C) , nem bizmutos (130-140 °C) anyaggal, mert az nagyon rideg és RM sűrűn szereli a gépet és repedezik olyankor, ha ki-be szereli a bordát
- ez előbbiből adódóan határértékre kellett melegítenem (240 fok környékére) a már szerelt hőcsöveket, hogy a normál forraszanyag megfusson rajta és meg legyen a kontakt ahol a hőt át tudja adni a csőnek a plate ami a procin lévő hőcsövek tetejére van GYÁRILAG (!!!!) csavarozva
- másik szopás, hogy a gyártás során a radiátor a munkafolyamat végén kerül fel; itt viszont már fenn volt, így emberesen kellett melegíteni mindkét végét, mert folyamatosan elhúzta a meleget a hőcső.
A munka végén le lett pucolva a rá égett gyanta és már sokkal jobban festett mint kormosan-foltosan:
Az egész lényege nem a plusz hőcső felgányolása volt (az azért került fel, hogy még nyerjünk a 4930XM-nek pár fokot), hanem a kép alján lévő radiátor és a CPU tetejének az összekötése és a bebandázsolt részről a hűtőborda leforrasztása, hogy ne legyen útban a külső MXM adapternek. Így szépen be lehet csúsztatni a hőcső alatt az MXM aljzatba azaz moduláris a dolog, tehát ha vinni kell a gépet RM-nek, akkor ki tudja venni komolyabb szerelés nélkül. -
kretenallat
senior tag
hali
bocsi, de kene tanacs. AMDs Dell g15 hoz kellene olyan dokkolo, ami nem thunderbolt, csak sima usb c es el tudna vinni 1440p t 165Hz en. letezhet egyaltalan ilyen? -
Frozen
addikt
"azért ettől szebben is lehet forrasztani,főleg laptopban"
Jajjjj....ne gondold hogy legközelebb hozzád megyek forrasztani.Most komolyan csináltál már ilyet? Nem! Vagyis innentől ebben a témában (kuss! )
Koszi szepen en nem hirdettem magam es nem is ganyolnek ossze laptopot sem keresre sem pedig penzert. Egyebkent meg ez a szakmam, csak nem vasaroltam tele a lakast lomokkal . Bocsi nem fikazni akartam egyebkent de ami ronda arra nem hazudhat az ember hogy szep. Ennek az egy rezcsonek nem tudom mi ertelme volt te lehet latod benne a potencialt de lassan amit mar elkoltottel az egesz gepre abbol mar lenne egy vadi uj 3080 as laptopod egy komoly cpuval megtamogatva.
-
válasz
totalwarrior #79152 üzenetére
Ilyen nem létezik.
-
totalwarrior
tag
Sziasztok! Láttatok mostanában valahol igazi best value for money ajánlatot olyan gépre, ami már a mai játékokkal is megbírkózik, de nem is 500 ezer Ft az ára?
Köszi előre is a tippeket!
-
GyMacs
csendes tag
válasz
#12694016 #79134 üzenetére
Köszi a videót, egészen új, még nem láttam.
A hivatalos DELL oldalon ez a szöveg van: "NOTE The solid-state drive is secured to the system board by a solid-state drive bracket that is specific to the form factor of the solid-state drive. If you are replacing a solid-state drive, ensure that the new solid-state drive has the same form factor. For example, replace an M.2 2280 solid-state drive with an M.2 2280 solid-state drive."
Ebből gondoltam, hogy valamilyen keretet kell cserélni, mert a szöveg alapján nem tűnt ilyen egyszerű a helyzet, mint a videóban. Remélem az 5520-nál is elég arrébb szerelni egy slottal a tartót, mint itt az 5521-nél, mert SSD-t előbb utóbb szeretnék bővíteni. -
RM007
addikt
válasz
Pyttawrx #79147 üzenetére
Még annyit fűznék hozzá, nem neked csak ide írnám
....sokáig használtam a lapost vaspasztával amiről mindenki tudja mit hoz kb még hozzá -8, -10 fok az tuti. Azt nem kértem, de lehetett volna és akkor most nagyon más lenne a helyzet. Nem kértem mert beeszi magát a hűtőbe.(Ja pasztát sem cseréltünk! csak mondom) Igaz sokáig el lehet vele lenni és később lehet hűtőt is cserélni, nekem aztán nem gond, de ezt most úgy akartam megoldani hogy nélküle, én majd itthon szépen mikor tetszik, akarom kényelmesen megkenem mx4 vagy hasonló kockázatmentes pasztával és egyszerű az élet.
-
RM007
addikt
válasz
MaxxDamage #79142 üzenetére
Na akkor majd egy igazi vassal legközelebb, és sok sikert hozzá.
Az ACPI egy szívatós dolog lehet én már tapasztaltam.
-
RM007
addikt
válasz
Frozen #79141 üzenetére
1 db rézcsövet kapott pluszban és így nyertem még 4-5 fokot az általam korábban feltett gányolt vga illesztéssel szemben(előtte jobb ha nem tudod mi volt), vagyis nekem ez így nagyon megéri mert jobb lett!!!
(igaz itt nincs borda mellé a csövön, viszont így a vga behelyezésénél nem kell a heatsink-hez hozzá nyúlnom, nagyon kényelmes lett. Utólag volt tisztítás a felületen, amennyire lehetett.Az a helyzet hogy az a picsányi cpu hűtő nagyon kevés ebben a laptopban egy olyan procihoz amit használok. Ebbe a laposba eredetileg egy i7-4700mq procit terveztek 4/8 3.4 Ghz mellett, volt is sokáig használatban, na azt rendesen le tudta hűteni, ennél más a helyzet.
Az általad megnevezett "gányolást" én kértem és hála volt aki megcsinálta nekem úgy ahogy akartam, vagyis kicsit több tiszteletet a munka után ha lehet.
"azért ettől szebben is lehet forrasztani,főleg laptopban"
Jajjjj....ne gondold hogy legközelebb hozzád megyek forrasztani.Most komolyan csináltál már ilyet? Nem! Vagyis innentől ebben a témában (
kuss! )Ez nem gyerekjáték ideges is voltam miatta, nem akartam hogy tönkre menjen bármi cuccom. Hála égnek minden úgy alakult ahogy terveztük.
Csak a mester teszi ezt meg nekem!!! És minden felelősség az enyém!Pár évvel ezelőtt már néztem vga nélkül mit hűt a kicsike úgy hogy az egész VGA hűtő be volt helyezve csak a cpu-nak. Lehet ennél az eredménynél jobb volt, már nem tudom, de a jelen helyzetben ez volt a legjobb megoldás......nincs az a helyzet hogy innentől izgulnom kellene afelöl hogy túlmelegszik a proci ebben a helyzetben. Minden a maximumon ebben a laptopban, amit csak lehet megtettem!
-
válasz
MaxxDamage #79142 üzenetére
Toltam egy restartot, mert RX kártya HDMI-n nem volt hang a TV-n és a gép restartolt mikor felnyitottam a kijelzőt (TV-n nem volt kép) majd kikapcsolt a laptop... úgy néz ki csak akkor jó ha a laptop bekapcsnál nincs rádugva az eGPU és lehajtom a kijelzőt majd rádugom TB3 portra és aztán a HDMI kábelt az eGPU-ba lévő VGA-ra...ez így normális(?)
Sajna semmi tapasztalatom és eGPU topik is eléggé inaktív. -
Jól megszívatott az eGPU ahogy nézem...
Annyi volt a fő baja, hogy TB3 porton ha csatlakoztatom, akkor az eGPU-ba lévő VGA-t kell csatlakoztatni a TV-hez és megy gond nélkül...ha laptopra van csatlakoztatva, akkor blue screen (ACPI BIOS üzenettel) és a rendszert is haza vágta...alaphelyzet és majd tehetem fel újra az egész rendszert, drivereket, szoftvereket, beállításokat stb...Ránéztem a sima FS Benchel és 11k+ felett hozta a pontot (100% GPU használat volt és max. 70c fok), így hozza amit az RX480 alapba hoz(?)...(netről egy teszt képet néztem) majd megnézem még 1-2 más benchel.
Az eGPU jól szuperál. -
RM007
addikt
A tesztekkel kapcsolatban mindössze vga csere volt és újraindítás. Minden a helyén volt ahogy kell, aztán tettem újra drivert, de nem lett gyorsabb semmi.
Ami lejött még más fel nem töltött tesztelésből, hogy élesben nem igazán jobb mint az előzőm, sőt volt ahol elvérzett (Chernobylite) sebaj most már látom hol a határa a dolognak. Azért boldog vagyok vele.
Belső kijelzővel is meg fogom nézni a dolgokat, azt majd máskor. Ha lényegesen jobbak lesznek akkor megmutatom.
-
RM007
addikt
Nehéz szülés.
A tegnapról.....a proci hűtésének jobbá tétele.
A hőcső belülről, víz van a szivacsos rézben.
A mester kérésére talán 2018-nak.
Azért később volt pucolás a hajszárító segédletével hogy ne az én gépembe peregjen a hulladék.
Az új vga.....
Különbség az hogy az MSI 3070 rövidebb de jóval vastagabb mint a HP 2080.
Most így lett igazi MSI cucc az össz hardver.XTU teszt. Tudom nem lesz nagy szám itt sokaknak, de én látom hogy sokkal jobb lett. Alap órajelen nyomtam reggel nekem tökéletes.
Most akkor az új VGA.
Hát igen itt nem tudok több kakaót adni, nem is baj kevés hozzá a vas többi része látom a teszteken. Mondanám a szintetikus jobban szerepel mint az éles valóság.Kis előzmény a 2080 alapon külső monitorral ezt nyomta.
Csak külső monitor továbbra is.
Kicsivel gyorsabb nem sokkal.
folyt köv....nem enged tovább túl sok lett. -
törölt tag
válasz
GyMacs #79133 üzenetére
Persze, ott van neki a hely, a keret mozgathato, csak ugye a gyarilag hozzaadott "rez lapka" 2230-as, tehat azt meg +ba venned kell hozza. Itt egy video a csererol: [link]
Mas:
Latom ez mar regi hir, de most jott ki weibos anyag hozza.
MSI GT77 Titan visszater. [link]- Alder-Lake HX
- 3080Ti
- Kombinalt teljesitmeny akar 250W, processzor kulon akar 160W
- 4 venti / 7 heatpipe (vpt meg mindig nem igazan szereti az msi)
- 4 RAM / 4 SSD slot (ebbol egy gen5)
- Cherry MX billentyuzet
- Opcionalis OLED vagy MiniLED kijelzo
- Jo draga lesz -
törölt tag
válasz
Frozen #79130 üzenetére
Nekem igazabol a fem pasztaval van a bajom. Elvileg Thermal Grizzlyt hasznalnak, de a kiskereskedelmi boltokban kaphato conductonaut nem teljesen igy nez ki. Ez a fura git hasonlit a Dell csodapasztajahoz
Ha mar Dell, nem tudom volt-e mar: G15 5520-nal kivettek a masodik ssd csatlakozojat, így csak egy ssdt lehet a gepbe rakni (3060-as verzional biztosan): [link]
-
törölt tag
Szamomra egy fizikai fedel nelkuli webkamera n+1. privacy issue. Nem kene, raadasul munkahoz ugy is komalyabb kell.
Valami oka biztos van, hogy kimaradt, míg minden mas termekben meg van, raadasul valahol fejlesztettek is rajta (Window Hello).
Mondjuk azt alairom, hogy az uj hulye uv feauture helyett inkabb 1080p IR-s kamerat rakhattak volna bele.
Rog Strix SCAR SE (2,7kg, szep nagy vp hutes
) :
12950HX + 3080Ti 62W+171W tud jatek alatt, ami 230W+ terheles, nem rossz!
Eleg sok a trutyi az elektronikan, lenne dolga KillHatesnek.Asus Flow X16 (2kg):
A fura tablet funkciojat nem szamitjuk, akkor ez egy nagyon jo kis gep. Letisztult design, ugye erre is ra lehet majd dugni a 3080/6850 kulso rog videokartyat, nincs forrasztott ram, van hely ket SSDnek es hat ugye ott van a MiniLEDEs kijelzo. Ha lenne masfel milliom erre, tuti ezt vennem kulso videokartyaval. -
RM007
addikt
Sziasztok! Most sok dolgom van késő este jövök jó hosszan...proci és új vga.
(minden rendben megy!)
-
Frozen
addikt
válasz
Bedepi #79096 üzenetére
Ez egy msi ha kocsival átmennék rajta is működne szerintem
Egyébként meg hamarosan itt a következő 40xx széria és ingyen csere lesz ez meg megy eladásra majdde oled kijelőt tuti nem fogok venni ahogy a 2 és 4k kijelző sem izgat bőven elég a fhd mindenre én semmilyen különbséget nem látok a 2 közt ,amiért megérné akkora felárat kifizetni ezen felül pedig még a hardwereket is jobban terheli
-
2018
senior tag
Na lehet izzitani a notikat mert ez most megfektet mindent. Unreal engine 5-ös benchmark program steamen! EzBench
-
nV és AMD (GPU) driver megfér egymás mellett? (eGPU miatt kérdem)
-
2018
senior tag
Tisztelt Homár!
Csatlakoznék egy újabb Lenovo-s, pontosabban Telemaxos/TMXes történettel - feltéve, hogy befér még a többi mellé.
Az Ideapad Y510p laptopomat tavaly Novemberben vettem meg; a laptop május végéig bírta, amikor is az alaplap feldobta a talpát.
Először egy pénteki napon próbáltam meg felhívni a Telemax futárszolgálatát - hiába: összesen egy órán keresztül tartottam a telefont, válasz nélkül. Írtam több mailt is, hogy szeretnék futárt rendelni; automatikus válasz, persze-persze majd jelentkeznek. Hétfő, kedd semmi… Szerdán egy újabb próbálkozás keretében, egyhuzamban tartottam a telefont egy órán keresztül válasz nélkül.
Megelégelve a dolgot írtam a Lenovo (regionális) complaints management teamnek, akiktől 10 percen belül választ kaptam. Felveszik a szervízzel a kapcsolatot. Rövidesen hív a Telemax egyeztetni; ők már küldenék akár másnap is a futárt. Egyeztetés után Június 6-án elvitte a futár a gépet (előtte lefényképeztem stb. Homáros sztorikból tanulva). Futár búcsúzóul mondja, "egy héten belül jó eséllyel hozom is vissza", szuper.
Szóval 2 hét volt csak a futár megrendelése - segítséggel. Ezután kezdődik csak a java.
Eltelik egy hét, gondolom rákérdezek mi a helyzet a géppel. E-mailben persze, nincs kedvem órákon át hiába tartani a telefont. Válasz 2 munkanappal később sem érkezik, gondolom megpróbálom telefonon is - úgy néz ki csak a futárrendelés ilyen nehéz, mert a másik melléken elég hamar felvették. Diktálok nevet, gyári számot… Nem találják a gépet. Hogyhogy nem találják. Hát nem tudja mi történt, de rákérdez a futárszolgálatnál, majd jelentkeznek. Újabb e-mail a complaints management teamnek - azonnali válasz, odaszólnak a Telemaxnak.
Eltelik két nap újra hívom a Telemaxot. Még mindig nem találják, de biztos megvan, csak valami gubanc van a garancia körül. Megjegyzem az ügyfélszolgálatosnak, hogy mellesleg online le lehet ellenőrizni gyári szám alapján hogy van rá érvényes garancia - erre válaszként csak értelmetlen szabadkozás. De persze, majd jelentkeznek. Kérdezem mikor, hát, ő ezt nem tudja ígérni. Magyarul ott tartunk, hogy két héttel a gép elvitele után nemhogy nem látta szervízes a gépet, de még csak azt sem tudják, hogy hol van.
Újabb két munkanappal később, már valamennyi megkönnyebbülés ér, amikor mondja, hogy megvan a gép, szervízesnél van, az alaplap füstölt el, Június 20-án meg is rendelték az alkatrészt, hurrá. Általában egy-két hét amíg kihozzák - veszem tudomásul.
Másfél héttel később még mindig alkatrészre várnak - azt javasolja az ügyfélszolgálat, hogy ha a Június 20-ai dátumtól számítva eltelik 30 nap, kiállítanak egy csereutalványt, és kaphatok egy új gépet - onnét ahonnan vettem. Mondom nekem oké ha beszerelik, de mondjon egy becslést legalább, az alkatrész mégis mikorra várható. Erről sajnos semmit nem tud mondani. Nem teljesen értem, hogyhogy nem tudnak ennek utánakérdezni a beszállítónál, de hát sajnos "ez van". Mindegy, várok még egy hetet.
Egy hét elteltével újra hívom az ügyfelest, de most már jelzem, a Lenovo honlapról idézve, hogy "A garanciális javítások törvényileg megengedett maximális időtartama 30 nap", amit a futártól számítva már határozottan túlléptünk. Utánakérdezés - rendben, ezt tekintetbe véve, ha szeretném, kiállítanak egy csereutalványt, amit beválthatok ott, ahol vettem a laptopot.
Nos a gépet a lenovo.com-on vettem, még külföldön - akik Magyarországra nem vállalnak szállítást. Mivel nemzetközi garancia szól a gépre, ez nem kellene gondot okozzon, úgyhogy kérem őket, hogy javasoljanak valami megoldást. A Telemax ebben persze nem (pontosabban sem) tud segíteni. Oké, ha ők nem, akkor ezt hogyan tudnám a magyar Lenovoval megbeszélni? Ezt az ügyfeles nem tudja megmondani, de írjak csak a Telemaxnak egy e-mailt erről, majd ott megmondják.
Nosza hát, megírom az e-mailt. Az informatív válasz szerint:
-a Lenovonak nincs Magyarországon telefonos ügyfélszolgálata,
-a Lenovohoz az elérhetőségeik valamelyikén fordulhatok - egy postai levelezőcímen.
Egy újabb levélben kérem a Telemaxot, hogy vagy járjanak ők el az ügyben, vagy adjanak meg valami értelmes elérhetőséget (e-mail, telefon). Erre a levelemre (ahogyan a többségükre) válasz azóta sem érkezett. Bónusz: Egy héttel miután idéztem az ügyfelesnek a Lenovo honlapot ("törvényileg megengedett időtartam blabla") a honlapról eltűnt az egész szövegrészlet. Akit érdekel pl. wayback machine-ből megnézheti mi állt ott.
Vagyis a Telemax részéről ennyit az ügyfélszolgálatról. Szerencsére párhuzamosan a Lenovo complaints management csapattal is tartottam a kapcsolatot, akik segítőkészebbek voltak - ugyan ők is azzal kezdték, hogy ebben sajnos nem tudnak segíteni, de végül utánajártak a dolognak. Felajánlották, hogy visszafizetik a gépet, a csere ugyanis bonyolult lenne - külföldről beszállítatni stb.
Slusszpoén: az ajánlat után egy nappal (Július 22) felhívott a Telemax. Állítólag megérkezett hozzájuk az alkatrész - cirka másfél hónappal azután, hogy elvitték a gépet. Ha szeretném, megcsinálják. A választás nem volt túl nehéz, természetesen visszakértem a pénzem.
Összesen 2 hónapom, legalább 30 levelem, és sok-sok órám ráment az ügyre, ami végül nem oldódott meg. Örülök persze, hogy legalább a pénzemet visszakaptam, de kizárólag a Telemax segítségével azt gyanítom még mindig javításra várnék. -
-
2018
senior tag
Miert ne kellene egyutt emliteni a szervizt a geppel ? A ketto szorosan osszefugg. Nem csak gepet hanem melle szerviz szolgaltatast is kapsz. Na az nagyon nem mindegy milyen. Ne legyenek illuzioid itt a topicban is irtak legion 5 elfustolt alaplap par naposan. Szoval az ordog nem alszik sajnos. Osszebaszva adjak vissza a gepeket sokszor nem javitott allapotban. Tele a homar cikkekkel a melyen “tisztelt” szervizukrol. Ha nem az alza gariztatja felejtos a lenovo.
-
k-adi
nagyúr
Nyilván a szervízháttér egy külön történet, nem kéne összemosni azért. Ha rendeltetésszeűen normálisan használod a gépet azért nem döglenek meg hamar, persze vannak kivételes esetek.
Amúgy nem értem, hogy a lenovo miért nem vált már a TMX-ről ennyi év után de biztos megvan rá az indok, szerződés, miegymás
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Nintendo Switch
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- EAFC 26
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Google Pixel topik
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Jó állapotú!! Dell Latitude 5480 i3-7100U 16GB 512GB SSD
- Megkímélt!! Dell Latitude 5480 i3-7100U 16GB 512GB SSD
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam új akku gar
- Új Dell XPS 15 9530, 15.6" FHD+ IPS, i7-13700H, RTX 4060, 16GB, 1TB NVMe, ujjlolv, IR kam, gar
- Acer Predator GAMING 17" Laptop! i7-11800H / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3467, 94% Akkumulátor
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3504
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest