- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
mihione #110650 üzenetére
A fali ajzat rendben van? Konnektor, hosszabbító rendben van? Csatlakoztattad a laptopot máshová is? Monitorral voltam hasonlóképp, elsötétült a kép. Azt hittem elromlott, aztán átdugtam máshová. Nem rég a hosszú elosztóm egy csatlakozási felülete haldoklott ahová a vga tápegysége van rákötve. Valami elérett alul, átdugtam azt is máshová. Valami olcsó kínai lehet a cucc, le fogom cserélni.
-
Adrian1111
csendes tag
válasz
mihione #104601 üzenetére
Köszi, addig is szoftveresen oldom meg a dolgot. A Fan Controlt ismertem, fenn is van, még nem használtam, csak az alap Vantage, vagy a Legion Toolkit-et.
Én is tudnék újrapasztázni (csináltam már egy régi MSI GP-n, bár a forrófejű 7700HQ nem lett jobb még Arctic MX4-el sem), de most nem piszkálnám, folyékony fémmel meg főleg. Ide biza szakembör kell, ha bejön a nagy meleg -
válasz
mihione #103922 üzenetére
Nálam asztali proci, delidelve lett, kupak alatt TGC van (s úgy lett vissza ragasztva - ennél jobb csak a D-die lenne)
A GPU meg gyárilag szépen körbe meg van csinálva, de TGC-nek semmi értelme esetemben
KH javaslatára asszem egyik gyári heatsinket felteszem külföldi apróra, hátha valakinek jól jönne... nekem abból van 2 db.
-
Gaben92
őstag
válasz
mihione #96901 üzenetére
Sziasztok,
Bedobom ide is hátha valakinek van építő jellegű hozzászólása. Valahogy a régiek (Tika, Dhampir, etc.) eltűntek a mit vegyek topikból aztán (mindenféle sértés nélkül) nem tudom mennyire relevánsak az újak akik viszik a topikot.
Gondolkodom egy Legion Pro 5i-n (i7-13700HX, RTX-4070, 16GB RAM, 1TB SSD kiszerelés) amit potom 1600€-ért most hozzám vágnának és érdekelne, hogy van-e valami buktatója a dolognak. Játékra nem lenne használva (jó topikban vagyok, tudom
) viszont renderelésre annál inkább.
-
MzperX07
tag
válasz
mihione #96470 üzenetére
Szia.
Köszönöm, szerintem akkor nem kísérletezek a vbios írással.
Szerintem is teljesen jó, hogy kisimítja a görbét (asztalinál is ilyen volt), viszont nem értettem a kolléga hozzászólásában a ,,0,8 után lejjebb húzom az órajeleket" részt, mert én ilyet sehol sem láttam és nem tudtam kivitelezni sem. -
MzperX07
tag
válasz
mihione #82675 üzenetére
Üdv.
Asus G513 laptopon szeretnék 3070 mobile-t undervoltolni.
Az Afterburnerrel sikerült is (ha HWinfo-val lecsekkolom, akkor tényleg megáll a beállított pl. 800mV-on), viszont a problémám az, hogy a TDP sehogy sem megy lejjebb, ugyanúgy 130W-on tetőzik, legyen akárhány MHz - mV páros belőve (Furmark vagy bármilyen játék közben a Rivatuner és a HWinfo is mutatja, hogy 130W a fogyasztás, a feszültség pedig 0,8-on tetőzik, ahogy az be lett állítva, tehát elméletileg sikerült az undervolt..).A hozzászólásodban említett ,, es mondjuk 0.8 mV utan lehuzod az orajeleket igy annal feljebb nem akar majd boostolni mert nincs ertelme" műveletet hogy lehet jóváhagyni AB-ben?
Megcsinálom, hogy a 0,8 után lejjebb húzom az órajeleket, de ha a pipára rányomok, akkor kiegyenesíti a görbét.
A GPU fogyasztása mindig marad a gyári értéken, tehát hiába undervoltolom. -
-
Ubul86
őstag
válasz
mihione #94179 üzenetére
igen, mondjuk azok is tök árulkodó jelek, ahogy mondod.
Igazából azért választottam tavaly az u2-t, mert 17"-ig írta. Mondom enyém is az. A dimension értékeket nem néztemaztán persze ez lett belőle, hogy lelóg, kicsi.
bestmarkt-tól lett rendelve tavaly aug 3.-án 13ért, garanciajegy mailben jött...szóval lehet megy vissza nekik.
amúgy elég nagy öntökönszúrás lett ebből, mert igazából saját magam gerjesztettem azt, hogy a gép porosodjon és melegedjen jobban, annyi eszem nem volt hoyg felfogjam, hogy pont olyan helyre esnek a ventik, ahol takarásban vannak
-
Imre9211
aktív tag
válasz
mihione #93639 üzenetére
Azt nem tudom én sem, de olvastam az értékelések közt hogy Lenovo Legion 5-el tökéletesen műkszik.
Megmondom őszintén azért kell a 32gb mert láttam vidit ezzel a laptoppal(mármint a tieddel*meg majd az enyémmel
) és az új star wars jedi survivor megzabálta a 16gigát szépen magának.
[link] *"RAM: 32 GB (Upgraded from stock 1rx16)"
Sokat nem hagy a 16ból -
Imre9211
aktív tag
-
-
-
válasz
mihione #93342 üzenetére
Tudom ez csak nekem kell de nagyon és semmi mxm rtx 2080. Itt nem számít a gari, ha számítana nem venném, a laptopok királya. Kíváncsi leszek a licit meddig megy fel, a végén meglátom talán beszállok. A jelenlegi ár annyi mint másnál csak a töltő.
A mostanim igaz Írországból 130e volt ugyanígy. Inkább baj a származási ország és még megy hozzá ki tudja mennyi posta.
-
-
-
mihione
őstag
válasz
mihione #92864 üzenetére
ja még annyi hogy a gallium oxid (ezüstös felület) a tesztek szerint nem befolyásolja a hütési teljesítményt.Ezért rézre nyugodtan használható,de az első 1-3 alkalommal 3-6 havonta meg kell kenni újra míg le nem áll a kémiai folyamat.
A gyárilag nikkelezett réz hűtőknél amit az ASUS használ a folyékony fémes gépein ilyen probléma nincs,azok csak a gyárban vannak szarul pasztázva
Pedig néztem a yt videójükat amin promózzák h robot keni fel a pasztát meg az adagolja stb...mennyi meló és tervezés van benne. -
-
-
válasz
mihione #91507 üzenetére
Köszönöm!
Elég csak az oxidációt eltávolítanod, nem kell polírozni. Mehet utána megint a Gallium. Három-négy alkalom után telítődni fog a réz és akkor már nem vesz fel több galliumot azaz, nem fog "kiszáradni" a folyékony fémmel kezelt felület.
Nehogy forgács dörzsivel menj neki! Elég a műanyag mosogatódörzsi, vagy az a fajta dörzsi ami vékony fém szálakból van. Csak az után alapos alkoholos tisztítás szükséges, mert az át van itatva valami mosogatszarralDe ha van 800-1200 feletti smirglid akkor az is mehet fogkrémmel vagy polírpasztával.
-
echterion
nagyúr
válasz
mihione #91350 üzenetére
Igazad van, nem tettem hozzá, hogy nekem. Az utam elején én is ilyen budget hűtéseket csináltam magamnak, de amikor fontos kezdett lenni az is, hogy hogy mutat, na akkor aztán szépen el lehet ballagni az árakkal. Szép ház, színben harmonizáló radik, minőségi és csendes pumpa, tartály, színben szintén harmonizáló ventik, monoblokk és vga blokk, igényes fittinget, simán el tudnék most is pacsálni 150-200 ezret, mire meglenne minden a gépemhez. Pont benne vagyok, mert épp a napokban indult el erősen a vezérhangya, mikor találtam egy XFX 6900xt Speedster Zero-t nem horror áron, amivel már régóta szemezek, de a kártya olyan áron van, hogy meh és ritka, mint a fehér holló.
És ez csak sebtiben összeollózott lista egy kínai webáruházból.
-
Frozen
addikt
-
válasz
mihione #90473 üzenetére
Én egy kicsit másképp képzelem és ha tévedek is utána szeretnék járni.
Ez amit linkeltél nálam nem jó a kijövő kábel miatt azért van pálcika állványon. Szóval nem tudom ezzel rendesen letenni úgy hogy a fenekét nem emelem jól fel. Vagy inkább úgy mondom nem akarom a kábelt kilapítani.
A célom az lenne hogy a lapos szerves része legyen a hűtő. Akár mindegy belül hol legyen csak bent. Talán rá se teszem a proci feletti csőre a hője miatt, csak beépítem a hátlapba úgy hogy összerakott állapotban szinte érintve legyen. A 3mm az egy átlagos hőcsőméret nálam pont odaférhet bentre. Van még egy szempont. Talán nem véletlen hogy a ventik nem érnek közvetlen hozzá a takaró burkolathoz, van ott azért kis hézag köztük. Szerintem azért hogy lehessen belül is egyfajta légkeringés(belső keringés) ami a nyitott részeken ki tud áramlani. Mikor dolgoznak a ventik hűvösebb az alaplap legalábbis a szenzor szerint. Én inkább azt szeretném újításnak hogy a meleg levegőt valami belülről lökje ki, valami belül is kavargassa a levegőt azzal szemben mikor kívülről belökve gátoljuk a kiáramlást.
Kintről beszívja rű a forró felületre majd az távozik oldalt amit én inkább a laptopon belül képzelnék el. Ezzel belül egy folyamatosan mozgó szellőzés lesz. Még a meleg is jobb mint az hogy semmi.
Tegnap meg is rendeltem ebből 1 db-ot. Hát jól megkérik az árát. A csati ha belül marad akkor egy szellőzőn kidugom és majd kivülről csatizom rá mindig az usb csatit ami még jobb is és megy a laposba. Végül is 6db USB portom van ezért tudom hova tenni. -
-
Ubul86
őstag
-
-
válasz
mihione #89464 üzenetére
Játék előtt max venti pipa kijelöl.
Füles fel a fejre minden más hanyagolható. Csak a ventik bírják a strapát a gyűrődést.
Nem is értem miért csak egyet rendeltem tartaléknak. Oda volt írva hogy CPU, na és a gpu venti? Ja hogy az ugyanaz, rájöttem.
Amióta pár éve 1 behalt azóta vigyázok a kérdéssel. -
Ubul86
őstag
válasz
mihione #89454 üzenetére
nem tudom hol kell még letiltani, én mindig azt hittem, hogy az energiagazdálkodásnál ha leviszem 99%-ra, akkor tiltja. Intelnél ez volt, AMD-nél is ezt tapasztalom. Viszont ha nem egyenlő AMD-nél a 99%, akkor miért kisebb az órajel nálam + miért halkabb és kevésbé kapcsol be a venti, mint ha 100%-on lenne ?
-
Ubul86
őstag
válasz
mihione #89449 üzenetére
köszi, igen, az alján látszik hogy már porosodott kicsit. Szétszedés nélküli venti takarítást hogy tudok hatékonyan végezni? Mert akkor beszerzem hozzá a szükséges dolgokat, míg nem jutok el Killhates-hez folyékony fémezni.
(meg simán lehet az OS is ha teli van már szemetelve) -
Ubul86
őstag
válasz
mihione #89446 üzenetére
köszi, eddigieket is gitárpengetővel csináltam
(asszony szerezte anno valahol, legalább van haszna is
)
mx4-em van itthon, csak Killhates anno mondta, mikor vettem a gépet, hogy trükkös lehet a kenése, mert lehet nem feszik rá úgy a cpu-ra a hűtő, ha újrakenem, valami oknál fogva. Ilyennel még nem találkoztam normál pasztázás során, ezért még nem kezdtem hozzá ennél a gépnél
(aztán lehet valamit benéztem, és félreértettem)
ja, meg le van véve az energiagazdálkodásnál 99%-ra is, szóval emiatt is kicsit kellemetlenül ért az a piros, de ugye max érték, lehet 1 mp-ig ment fel csak addig, aztán meg tartotta magát ~80-85 fok környékén
amúgy horizon-nál észre se vettem semmit se, sőt, anno ps4-en játszottam ki, hát itt meglepődtem, hogy milyen "gyors", gondolom a min 60 fps miatt
-
válasz
mihione #89389 üzenetére
Köszi az észrevételt.
Teljesen igazad van, de én másra gondoltam. (ha a két cső teljesen kárba vész sem baj csak nem örülnék neki annyira) A középsőnek rá kellene futnia a legelsőre és ott ráfeküdnie, hát érintenie a cpu részt....pont pont pont
miután a fogantyú papír dolog el lett távolítva. Az alsó vastagabb pedig menne, nézne alulra és ha nem ér oda valamivel összekötni. Van ott egy válaszfal a gpu és a cpu között, azt nem akarom lepiszkálni az a laptop része (a fekete msi-nél csináltam ilyet itt nem lesz) A fedlap pedig pont annyi rést ad hogy rátapassza a csöveket a másikra. Megnéztem pont jó lenne. Szóval nincs forrasztás ebben az esetben csak jó tapadás ami azért át ad bizonyos hőt, ezt teszteltem.
-
-
válasz
mihione #89007 üzenetére
Én úgy tudnék ilyet komolyan elképzelni hogy mondjuk azt a fehér hab trutyit nevezzük el valami gipsz szerű hővezető anyagnak (forrasztott zsír?)amivel kiöntötte a csöveket összetartás végett. És ha azt meg lehetne fogni és VC módra levenni az alap hűtő felületről majd vissza. Érted hűtőn a + hűtőmodul, csak azért ne így nézzen már ki. Annak a laptopnak annyi.
-
laposonly11
senior tag
válasz
mihione #87767 üzenetére
Én nem nyúltam hozzá a TDP-hez, gyárilag normál beállításokra értettem ezeket az adatokat. Van még egy Lenovo-m RTX 3060 al de az is ég 90C CPU/86C GPU gyárilag maxra állítva turbo boosttal, maxon pörgő ventikkel hűtőpadon. Sőt más konfig is van 15-16 colban ugyanezek az értékek, minimális különbséggel ASUSnál, Gigabytenál. Uncharted megint egy olyan játék(ugye jellemzően a konzolos játékok alig használják a CPU-t) ami CPU-t alig használ és jééé, alacsonyak a hőfokok kártyánál is, csak ugye hibrid a hűtés, ha a proci malmozik, azzal a kártyát sem melegíti:
Bár most rendeltem jobb hűtőpasztákat, neki esek a Lenovonak. Már ha lesz kedvem és időm, de piros orral inkább csak döglök még egy két napig...
Legalább leírnád hány % ban használja az adott játék a CPU-t, GPU-t. Mondom telepíts fel egy brutális gépigényű játékot: Cyberpunk, Battlefield(I,V,2042, Battlefront 1-2), Red Dead 2, vagy Microsoft Flight Simulator. Ezek nem csak a GPU-t, de egy mostani 14 magos 12900h CPU-t is rendesen meghajtanak, és utána írd le mennyire sikerült lent tartani a hőmérsékletet gyári alapon és undervolt után. -
laposonly11
senior tag
válasz
mihione #87753 üzenetére
Hát egy asztali PC hez képest, nincs az a laptop ami jól hűthető lenne, mivel a srác aki kérdezte asztaliról vált most laposra, én meg leírtam hogy ne legyenek illúziói. Stray? Ugye nem gondolod komolyan hogy egy közepes gépigényű indie játéknál méred a gép hőmérsékleti adatait, hogy minden ok? Nekem is pont ilyen Legionom volt mint neked, csak azért én modern brutális gépigényű játékokkal izzasztottam, pl. Cyberpunk, Battlefield sorozat, stb. ezek mind a procit mind a kártyát közel 100% on ették, és ilyen körülmények között, soha nem volt halk és hűvös a gép, hanem a plafonon voltak az értékek 90C fok CPU és 86C fok GPU.
-
válasz
mihione #86455 üzenetére
Hmmm...
Több kérdést felvet bennem ez a modding:
- első körben azt, hogy aki meg tud venni egy Legion 7-et (akár külföldön is) azért az nem csóró. Ergo van valamennyi esze, feltételezem, hogy olvasott ember, hogy olyan szakmája van amit rendesen megfizetnek. Erre csinál egy ilyen "dolgot" ami azért feltételez valami elmeállapotot (igen, Mikinek is voltak "zűrös" pillanatai a notebook-os útkeresése közben! De szerencsére nagyjából elmúltde ő legalább nem egy milliós gépet barmolt össze
)
- a másik, hogy nem kell igazából mélyenszántó metallurgiai ismeret, nem kell a termodinamikának doktorának lenni, hogy az ember józan ésszel felmérje, csak az tud hőt közvetíteni és leadni ami azért jól vezeti is.- a harmadik, hogy vénségemre már elég elfogadó, meg píszí is lettem (annyi hülyével találkoztam már az életemben, hogy rájöttem, az a normális, nem az amit én gondolok) de valahogy nem látom a koncepciót a dizájnban. Úgy érzem emberünkön valami viszketegség lett úrrá és nem mérlegelte, hogy hol melegszik a gép és hol távozik hő. Hunyorítva talán egy fektetett nyolcast ad ki a mű... Talán Buzz Lightyear híres mondatára gondolhatott:
-
válasz
mihione #86455 üzenetére
Tudod ez pont olyan mint mikor én jó pár évvel ezelőtt teszteltem, pillanatragasztóval vittem fel ennél sokkal gusztusosabban pár hőcsövet bizonyos pontokon megfogva, és le is teszteltem nektek az eredményt. Gyakorlatilag semmit nem nyertem, sőt lehet rosszabb is lett, mert nem mindegy hogy kerülnek fel. Forrasztani kell őket, a mester többször csinált nekem ilyet az én saját kérésemre.
És ezzel vállalva minden felelősséget magamnak a további használat során. Szóval lehetne eredménye de csak profin, adott helyzetben meg sehogy mert könnyen eldurranhatnak azok a csövek ha úgy történik a felvitel hogy értelme is legyen.
Ezért találták ki szerintema VC hűtést sok cső nagy bordafelülettel, akár vízhűtés gyakorlatilag egy nagy lap minden szabad hely kihasználásával, hogy ilyen ne kelljen. Vagy Clevo DTR laptopok hűtés megoldások ami lehet a legjobb a piacon még ma is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Asus Rog Strix G16
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged