Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KillHates

nagyúr

válasz Frozen #79155 üzenetére

Bocsáss meg RM nevében elnézést kérek a nyers fogalmazásért, de ez neki (és a procijának is) ez a munka sokat jelentett :R Tudom, hogy ez egy profi szemében gányolásnak tűnhet mert nem szép, de itt nem az esztétika nem az elsődleges szempont, mert nem kerül gyártásba, és a hőcsöves rendszer az ahol nem lehet babrálni azzal, hogy kenegeti ráérősen az ember a forraszanyagot, hacsak nem egy vulkán kürtőjében ücsörög :D Meg ez nem ereszcsatorna ahol szépen neki lehet esni egy benzinlámpával, vagy egy másfél kiloWattos bádogpákával a kis vackoknak. Ha a hőcsőben a felforrt közeg eléri a kritikus nyomást akkor jobb esetben kinyílik a hőcső vége és kihugyozza a folyadékot, de rosszabb esetben szétdurran és akkorát szól, hogy összehugyozza magát mindenki (a kicsapódó 300 fokos gáz veszélyeit ne is említsük)
    Mentségemre szolgáljon, hogy az SMD-k forrasztása azért megy úgy, hogy nem mondod meg, hogy beültetőgép vagy én raktam fel a PCB-re :R
    Ami miatt ilyen béta-állapotos prototípus jelleget kapott a dizájn, hogy
    - nem volt hőkamrám, hogy elő melegítsem az elemeket
    - mivel minden tocsog a gyantában -amikor még készült- ebből adódóan rendes ólmos-gyantás forrasztóónnal dolgoztam (217 °C) , nem bizmutos (130-140 °C) anyaggal, mert az nagyon rideg és RM sűrűn szereli a gépet és repedezik olyankor, ha ki-be szereli a bordát
    - ez előbbiből adódóan határértékre kellett melegítenem (240 fok környékére) a már szerelt hőcsöveket, hogy a normál forraszanyag megfusson rajta és meg legyen a kontakt ahol a hőt át tudja adni a csőnek a plate ami a procin lévő hőcsövek tetejére van GYÁRILAG (!!!!) csavarozva :K
    - másik szopás, hogy a gyártás során a radiátor a munkafolyamat végén kerül fel; itt viszont már fenn volt, így emberesen kellett melegíteni mindkét végét, mert folyamatosan elhúzta a meleget a hőcső.
    A munka végén le lett pucolva a rá égett gyanta és már sokkal jobban festett mint kormosan-foltosan:

Az egész lényege nem a plusz hőcső felgányolása volt (az azért került fel, hogy még nyerjünk a 4930XM-nek pár fokot), hanem a kép alján lévő radiátor és a CPU tetejének az összekötése és a bebandázsolt részről a hűtőborda leforrasztása, hogy ne legyen útban a külső MXM adapternek. Így szépen be lehet csúsztatni a hőcső alatt az MXM aljzatba azaz moduláris a dolog, tehát ha vinni kell a gépet RM-nek, akkor ki tudja venni komolyabb szerelés nélkül.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés