Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Werkly
őstag
Samsung SSD 830 Teljesítmény 100 kondíció 99%. Miért? Smárt nem mutat semmit hibára. Minden zöld pipás! Akkor mi ez? 1,23 TB írás ennyit ír! Kösz!
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék:
Van két 128GB Samsung CM871a SSD-m, amiknél az utóbbi időben erősen csökken a kondició.
Majdnem 2-3 naponta 1%-ot.Az egyiknél látszik adatátvitel hiba az egy korábbi sata csatlakozó törés miatt volt akkor nem csökkent a kondició a hiba sem jelentkezett többet.Synology nas-ban üzemelnek, virtuális gép fut róluk.
Írás mennyiségre nekem nem tűnik soknak...
Mi lehet a hiba, vagy ennyire kis TBW lenne,, nem találtam róla adatot.
SSD1
[kép]
[kép][ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ezen minden jól van beállítva, ilyen géppel meg kéne hogy kapd a gyári 500+ MB/sec-es értékeket. Az alaplapon is mintha SATA3 lenne. Rejtély, hogy miért csak SATA2-es sebességgel fut. Esetleg próbálj másik SATA kábelt, meg dugdost át másik SATA portra, hátha azon gyorsabb lesz.
-
*Ropi*
félisten
válasz --Disztroj-- #35337 üzenetére
Akkor kb. ugyanannyit írunk, csak te nagy fájlokat, mi meg vegyesen nagyokat és kicsiket is.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Ghard
őstag
válasz Doky586 #35382 üzenetére
+(#35380) Dragon3000
Asrock Z87 Pro4 alaplapon van mindkettő ssd sata3 portra kötve, kábel is 6gb/s. Mivel a Samsung sebességével nincs gond, nem a gép a hibás gondolom.
Ha a lapon a sata0 gyorsabb mint a sata1 port, akkor ez lesz a hiba.Ok, elolvasom
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #35375 üzenetére
Ami a kernelben benne van, mind jó, persze aki nem ismeri a hatásukat, jobb, ha nem vált, például noop hatása forgó eszközökre.
Egyébként nem minden disztró használ default deadline schedulert. Innentől kezdve miért ne használhatná bárki SSD-re noop-ot, ami egyszerűen jobb előbbinél, de HDD-k miatt nem lesz default!
Te különböző fájlrendszerekkel együtt kombinálgattad a schedulereket, persze, hogy belekavarodtál a végén.....
(ezt már párszor megtárgyaltuk amúgy, mégsem értünk egyet)
😁szerintem
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Dragon3000
veterán
-
Ghard
őstag
Üdv
Vettem egy Lenovo SL700 480GB-os ssd-t [kép] és írás olvasást csak 300MB/s körül tud. Igazából nekem ez is elég lenne, csak a termék alatti értékeléseknél többen tesztelték 500MB/s írással. Van egy Samsung 850 SSD is a gépben, ugyan úgy vannak beállítva.[kép] Ekkora különbség is lehet a lenovo-k között?[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Dragon3000 #35374 üzenetére
Jogosan aggódik, 1 TB írás még nem olyan sok, hogy 2%-ot essen a kondíció. Kivéve ha 120 gigás A400-a van, mert annak a legalacsonyabb a TBW-je a piacon, 40 TB, így ha abból elhasználsz 1-et, akkor valóban kb. 2,5%-ot esik. Bár ez a kondícióesés sem mindig lineáris.
(#35371) Doky586: nem feltétlenül, pl. 2K-s clusterméretnél. Az alignálásnak az a lényege, hogy a cluster ne lógjon át fizikai blokkhatárokon (azaz legyenek fizikailag egymás többszöröse). Pl. sok 3D TLC, 3D QLC SSD is fizikailag 16K blokkméretes, és a default 4K-s NTFS blokkméret nem okoz nekik gondot. De ennek ellenére abban egyetértek, hogy átlag felhasználóknak nem kéne ezzel játszania, nem véletlen 4K alapértelmezés. Ilyenek csak nagyon spéci felhasználásnál, vagy nagyobb házértéssel javasolt csak felülbírálni. Ez az a kategória, amivel nem javasolt kísérletezni az egyszeri home usernek, csak mert olvasott valami kinyilatkoztatást az egyik fórumon.
(#35369) ubyegon2: nem értek egyet. Ha a Phoronix-teszteket megnézed, a Linux kernel scheduler-ök nagyon kiegyensúlyozottak, az egyik az egyik, a másik a másik tesztben hoz többet, de összességében egyikben sem nyers átlag felhasználásnál. Sokkal inkább futsz bele bugba, hogy egyes scheduler-ök nem szeretnek bizonyos fájlrendszereket. Nem ajánlott Linuxon sem ezzel a beállítással játszani.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz Frawly #35370 üzenetére
Az egész onnan indult, hogy kérdezte miért eset már 2%-ot a kondíciója, mivel nincs 1TB se az írása ez nem megszokott, ezért hoztam fel, ha esetleg kis fájlokkal dolgozik lehet az, de lehet, hogy csak rosszul jelzi a meghajtó kondícióját, vagy csak gyárilag gyorsabban csökken ez az értéke az ssd-nek.....
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Doky586 #35371 üzenetére
Átlag felhasználás esetén nem érdemes, nem véletlenül választották a 4K-t alapértelmezettnek. Meg az SSD-hez azért is passzol jobban, mert közelebb van a 4K-s vagy 16K-s fizikai blokkmérethez. Csak azért írtam, hogy ha valaki ezen izgul, hogy túl sok apró fájllal dolgozik. Az SSD vezérlőjének a logikai blokkméret mindegy, ő mindenképpen úgy optimalizálja fizikailag az írásokat, ahogy akarja.
-
Frawly
veterán
válasz Dragon3000 #35368 üzenetére
Igen, furcsállom is, hogy most ketten is felhoztátok, mikor nem igaz. Eleve ezen az apró fájlokon történő műveletek töredezését többszörös cache-elési mechanizmus is kivédi valamennyire, egyszer ott az OS-en a ram cache, aztán ott az SSD-n a dram cache, meg a NAND cache, ezek nagyobb adag lemezműveletet gyűjtenek be előre. Az SSD nem azt csinálja, hogy beérkezett egy kis fájlra írási kérelem, és akkor egy fizikiai blokkot többször ír újra meg elpazarol egyenként, minden modosuláskor külön blokk újra pazarlódik csak erre. Szépen bevárja, míg lehetőleg úgy gyűlik össze kellő írási mennyiség, amit optimálisabban lehet kiírni, minél kevesebb fizikai blokk újraírásával és elpazarlásával.
Az a része valóban igaz, hogy apró fájloknál a tényleges írást kell figyelembe venni. Tehát ha felírtak egy 0 vagy 1 bájtos fájlt, akkor az nem 0 vagy 1 bájt írással jár, hanem min. 4KB-tal (alapértelmezett clusterméret NTFS-en, ezt hívják logikai blokkok pazarlásának), de ez nem biztos, hogy mindjárt egy önálló fizikai blokkot is megtölt, mert a vezérlő a cache-ben bevár egy egész adag változást, amit megéri optimálisabban kiírni.
Ez a logikai blokkon pazarlása már a floppykon is így volt, nem az SSD újdonsága. Ezt szoktam is írni, amikor érvel valaki, hogy neki elég a 120 SI gigás SSD, én meg mindig levezetem, hogy Win alaptelepítés X giga, temp fájlok, Win update-eknek kell átmeneti hely, meg régi mentéseknek (hogy az update-et vissza lehessen vonni, ha félresikerül), meg a GB vs. GiB különbsége, a fájlrendszer overheadje, és akkor utána ott van ez a logikai blokkok pazarlása sok kis fájlnál, így eljutunk oda, hogy 120 GB-osnak hirdetett SSD-re jóval kevesebbet lehet felírni 100 gigánál is.
Egyébként meg aki ettől tart, hogy ő túl sok apró fájlal dolgozik, annak érdemes lehet megfontolni, hogy a fájlrendszer formázásakor az alapértelmezettől kisebb clusterméretet ad meg. A default méret csak átlag felhasználáshoz megállapított kompromisszumos középút. Ez a megoldás HDD-n is sokat segíthet spéci felhasználásnál.
-
Frawly
veterán
válasz Dragon3000 #35360 üzenetére
Nem tudom miért írjátok te meg (#35333) *Ropi*, hogy a sok kis fájl jobban nyírja az SSD-t. Ez egyáltalán nem így van. A vezérlő az össz írásmennyiséget tartja nyilván (ebbe bele van kalkulálva a logikai blokkok kihasználatlanságából eredő veszteség), meg a fizikai blokkméretettel is úgy gazdálkodik, hogy minél több adattal legyen kihasználva egy fizikai blokk (ez 4K vagy az újabb 3D TLC/QLC SSD-knél 16K), és ne legyen egy apró adatváltozás miatt az egész blokk újraírva (hanem külön blokkokba teszi őket, amit a garbage collection segít egy blokkba tenni később, vagy a cache-be teszi először, ott bevárja, míg betelik egy egész fizikai blokk és utána írja ki). A blokkpazarlás csak logikailag, OS/fájlrendszer szinten történik, de ebből a vezérlő nem lát semmit, egész máshogy tárolja a blokkokat, ugyanúgy használja őket, mintha nagy fájlok írása történt volna meg. Ezért felesleges linuxon is az SSD-kre spéci fájlrendszer, meg mindenféle „optimalizációs” trükk (pl. másik kernelütemező, spéci fájlrendszeropciók bevetése). A vezérlő a háttérben mindent intéz, mindent optimalizál, takarít, karbantart.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz Dragon3000 #35365 üzenetére
Bocs, hülye voltam, persze hogy ott van. De a megállapításomat fenntartom, ahhoz az értékhez képest is szerintem sok a 2% kondíció romlás.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Dragon3000
veterán
-
Kékes525
félisten
Nem csak ezt kértem, hanem azokat is, amiket én is megadtam fentebb pár hozzászólással. [link] Ebből sok minden nem derül ki. A legfontosabb, hogy mennyire terheled az SSd-t. Mennyi össz írás volt rajta amióta üzembe helyezted. Nálam ez az érték: Összes Írt Adat,"10 881 048 MB telepítés óta"
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Segitsetek lécci !
egy kingston v300 as 60 gb os ssdt raktam a gépbe és szeretném telepiteni,
de a telepitő ( win7) nem látja... se usb ről se cd ről !de ha a hdd-n léwő régi rendszert inditom, ott látja a windows...
ha kell külön illeztőprogi, ahoz lécci egy linket adjatok, honnan mit kell letöltenem....
ssd pontos tipusa :
SV300S37A/60G/elöre is köszi a segitségeteket!
-
Kékes525
félisten
válasz Dragon3000 #35360 üzenetére
"Nem az idő a lényeg, hanem az írt adatok és ott is ha sok kicsi fájl jobban terheli az ssd-t. "
Így van. Azért kértem, hogy ezeket adja meg. Másrészt, ha kevesebb mint 1 hónap alatt 2% esik, akkor 10 hónap alatt már 20%-ot eshet, ami sok, függetlenül a márkától. Extrapolálva 1 év alatt 30% is lehet. Így maximum 3 éves lenne az élettartalma. Egy modern SSD-től, normál használat mellett elvárható a legalább 5 éves élettartam, szerintem.
Összefoglalva, vagy rettenetesen le van terhelve, vagy valamilyen problémája van.[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz Kékes525 #35359 üzenetére
Nem az idő a lényeg, hanem az írt adatok és ott is a sok kicsi fájl jobban terheli az ssd-t. De akkor is gyorsan esik a kondíció, de az is lehet, hogy rossz a kijelzés, aki jobban otthon van a márkával az majd megválaszolja. A régi sima 840em 10-12TB írásnál még 90% körül volt.
[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
-
Kékes525
félisten
Aggódok a rendszer SSD-ém állapotáért. 91 napos működési időhöz képest nekem gyanús, hogy már most esett a kondíció. Túl intenzíven volt használva?
Összes Olvasott Adat,"15 815 055 MB telepítés óta (2018. 04. 17.)"
Összes Írt Adat,"10 881 048 MB telepítés óta"[ Szerkesztve ]
-
-
legenda
Szia,
A Magician jó pedig, mindig a gyártó saját alkalmazása a biztos, ez is jelez olyan problémákat is, amiket például még a friss Hard Disk Sentinel sem.
A korábbi firmware verzió visszaállítása nem okés.
Milyen hibajelenségeket tapasztalsz, amiket esetlegesen az SSD is okozhat?Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretnék tőletek érdeklődni, hogy egy ssd-t mivel lehetne letesztelni, diagnosztizálni (samsung 250gb 860 evo)?
Van 1-2 furcsa jelenség és ki szeretném zárni az ssd hibáját. Ha van is, valami apró lehet, még az is lehet, hogy a felfrissített új firmware gebaszos. Samsung Magician nem túl acélos ilyen megállapításhoz, olyan kellene aminek jó a hatékonysága és megcsípi a problémákat.+1: Samsung esetében vissza lehet valahogy állni a gyári firmware-re?
Köszi a segítséget!
PanoKörülbelül 36-ot?!
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Segitsetek lécci !
egy kingston v300 as 60 gb os ssdt raktam a gépbe és szeretném telepiteni,
de a telepitő ( win7) nem látja... se usb ről se cd ről !de ha a hdd-n léwő régi rendszert inditom, ott látja a windows...
ha kell külön illeztőprogi, ahoz lécci egy linket adjatok, honnan mit kell letöltenem....
ssd pontos tipusa :
SV300S37A/60G/elöre is köszi a segitségeteket!
-
Mankó
veterán
Furcsaság. Van egy 960 evo m.2-es ssd-m, mellette egy 256-os 850 evo, meg egy 2 tb-s hdd-m. Ezt a 2-t lecserélem most egy nagyobb sata 3-as ssd-re. Kiszedtem a 2 sata 3-as eszközt (már el is vitték) és magában a 960 evo ( egy sata-s dvd mellett) nem indítja a rendszert. Elindul a gép és egyből a bios jön be.
Lehet, hogy telepítéskor fel tett valamit a sata 3 eszközök valamelyikére? Nem érdekes, mert ha befut a nagyobb ssd, majd újra telepítem a rendszert, de akkor is furcsa.
Találkozott már valaki ilyen esettel?
-
Ciccuka
veterán
válasz Pécsi gyerek #35340 üzenetére
HSD-el is nézd meg és hasonlítsd össze. A smart értékeket.
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
llacee
őstag
Sziasztok!
2napja vettem egy 970EVo ssd-t és telepítettem egy Windows 10-et rá, de mivel figyelmetlen voltam meg kellett ismételni a verzió miatt.
Ezen felül egy Forza4 demót telepítettem(28GB) és legnagyobb meglepetésemre a HD sentinel 260GB eddigi írást hoz, működési idő 7 óra.
Ez összesen nincs 100GB nemhogy a háromszorosa. ?????
Windows 10 Enterprise. -
Emperor_
addikt
Intel 545s mérés a laptopomban. Szerintem vállalható .
28 e Ft volt, 5 év garival az alzából.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Emperor_
addikt
válasz --Disztroj-- #35334 üzenetére
Az anyag.
A progik+os nem profitálnak a magasabb szekvenciális sebességből.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Ciccuka
veterán
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
*Ropi*
félisten
válasz --Disztroj-- #35334 üzenetére
Definiáld kérlek: "extrém"!
-
--Disztroj--
senior tag
Ha eszerint járok el, akkor már csak az a kérdés, a gyorsabb meghajtón az anyag legyen inkább, vagy az os+progik? : ))
Sajna csak egy M.2 fér a lapomra, mert mATX.*Ropi*: Szomorú tanulság lenne, de a sata evo már két éve pörög, szóval nem félek ettől. Nem napi szintű extrém az írás
[ Szerkesztve ]
A jó bor is megárt, ha sok! Hallgasd meg Sono Matto Bozo
-
*Ropi*
félisten
válasz --Disztroj-- #35327 üzenetére
A Te eseted annyiból jobb, hogy nagy fájlokat írsz, így kevesebb blokk pazarlódik el, mint a fotósoknál a Lightroom katalógus sok ezer, pár Kbyte-os xmp fájljaival. Én láttam már olyan MLC SSD-t, amit szétírtak Lightroom-al...Vedd meg az EVO-t, aztán amikor elhasal már tudni fogod, hogy következőre inkább Pro-t vegyél-e.
-
PNP
őstag
válasz --Disztroj-- #35330 üzenetére
Egyértelműen külön drive. [link]
-
Raymond
félisten
válasz --Disztroj-- #35330 üzenetére
4K scrubbing talan profitalna egy NVMe SSD sebessegebol.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
--Disztroj--
senior tag
válasz Frawly #35329 üzenetére
Bőven visszahozza nekem, de a Proban nem érzek annyi előnyt mégsem, mert ami egy Evonak kritikus lenne, az már sztem a Pronak is.
Egy kérdés maradt már csak bennem; szerintetek melyik felállás a jobb?A: 1Tb 970EVO = Rendszer, progik, nyers
B: 500Gb 970 EVO (rendszer, progik) + sata 850 EVO (nyers)[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Nem nagyon éri el senki ezt a határt. Bár 4K videókkal a fene tudja, azokkal lehet eléred majd. Sajnos a 4K videóvágás prémium kategória, prémium hardver is kell alá.
Az ajánlott íráshatár egyébként csak egy gyártói ajánlás, meg jótállásvesztés, de működik utána is az SSD. Meg neked kell tudni, mennyit írsz rá naponta, utánaszámolsz, hogy akkor hány év múlva éred el a gyártói limitet az adott modellnél, addigra visszahozza-e az árát számodra.
-
varmi2
nagyúr
Csak az írás számít, az olvasás nem.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
--Disztroj--
senior tag
válasz *Ropi* #35324 üzenetére
Megfontolom, de volt aki elérte ezt a határt valaha? Fogja magát és nyekk? Azért a pro tobb mint egy huszassal több.
varmi2: Persze, nem félek használni, csak érdekelt a mélylélektana, akár win szinten is, mennyire egészséges felállás ennyi mindent olvastni róla egyidőben, hátha van amit érdemes tudni
[ Szerkesztve ]
-
Redneck
nagyúr
Üdv!
256-os Adata SP920-as SSD-m van amiből a Windows 7 64 bit 238 GB-ot lát. Az utóbbi időben észrevettem hogy időszakosan 1-2GB "eltűnik" a rendszerből, hiába törlöm a felesleges dolgokat. Ha kijelölöm az összes mappát a C-n, 170GB-ot mutat rájuk. Gyorsítótár be van állítva, maximálisan 1024MB-ra.
Mi ez, és hogy tudnám visszanyerni a területeket?
Szerk:
Tárgytalan, elszámoltam magam, csak 2GB hiányzik, biztos valami cache.[ Szerkesztve ]
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
*Ropi*
félisten
válasz --Disztroj-- #35321 üzenetére
Én a Pro-t venném, mert EVO / QVO-nál gyorsan el fogod érni akkora fájlokkal a TBW határt. Mi ugyan "csak" fotózunk, de hasonló cipőben járunk, mert egy teljes nap nyersanyaga így is ~300 GB.
-
Frawly
veterán
válasz Raymond #35319 üzenetére
2230-as SSD-ről még nem is hallottam. Pedig logikus, hogy a hossza lehet akármilyen, hiszen csak azon múlik, hogy hol van a lefogató csavar neki, laptopban meg hogy mennyi a hely.
Valóban nagyon miniatűrők az SSD-k már, nekem már az mSATA is nagyon aprónak tűnt. Egy szinten túl az miniatürizációnak nincs értelme, mert ha már olyan kicsi, akkor elveszik, sérülékeny, meg mivel kicsi a hőleadó felület, jobban melegnek rajta a chipek.
Ha még fejlődik a NAND gyártás, le fognak olyan kicsi méretik menni, hogy microsSD-hez hasonló méretben is lehet majd kapni.
-
varmi2
nagyúr
válasz --Disztroj-- #35321 üzenetére
Azért van az ssd, hogy használd. Ez megfelelő videovágásra. A tárhelye is oké.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
--Disztroj--
senior tag
Hi All!
Filmes utómunkagépet használok, ezért az volna kérdésem, hogyha egy ilyen ssd-t használnék rendszernek, progiknak és melóznék róla nagy fileokkal, az teljesen okés felállás, vagy túl intenzív lenne a meghajtónak?
Lenne a fileokhoz két sata ssd-m, de realtime 4K melók miatt nagyon jó lenne egy gyorsabb meghajtóról dolgozni.
-
Mankó
veterán
válasz Dragon3000 #35318 üzenetére
-
Dragon3000
veterán
Az oldalon ennyit írnak róla:
1 db M.2 Socket 3, M Key csatlakozással, 2242/2260/2280 típusú tárolóeszközök támogatása (SATA és x2 PCIe mód egyaránt)*1
1 db M.2 Socket 3, M Key csatlakozással, 2242/2260/2280 típusú tárolóeszközök támogatása (4x PCIe mód)*2
6 db 6 Gb/s SATA-csatlakozó, szürke
*1 Ha az M.2_1 foglalatban SATA módban telepített eszköz található, akkor a SATA_1 csatlakozó nem használható. -
Mankó
veterán
Asus B250M prime plus lapom van és az x4-es slotban egy 960 evo 256-os van az op.rendszerrel. Tennék egy 512-es m.2-est a másik x2-es slotba. Valahol olvastam, hogy ebben az esetben tiltja a sata csatolókat a lap.
Az a kérdés, hogy ez tényleg így van e, és ha igen, akkor az összes sata portot letiltja? Mert még lesz más sata csatolós eszköz is a gépben, amit akarok majd használni a későbbiekben.
Válaszokat előre is köszi.
-
Frawly
veterán
válasz AndrewTdi #35312 üzenetére
Sok régebbi noti csak SATA2-őt tud. Nem olyan nagy tragédia, valós felhasználásnál nem érzed, hogy lassabb, betöltési idők kb. ugyanazok, csak akkor lehet megmondani, ha nagy fájlokat másolsz SSD-ről vagy SSD-re. Az én ThinkPad X220-am is csak SATA2-őt tud az mSATA porton.
-
zizidor
őstag
válasz King Unique #35311 üzenetére
Elkövettem azt a hibát, hogy egyszerre teszteltem két meghajtót. Egyik az előlapon volt bedugva, másik a hátsó portba egy 1m körüli kábellel. Mindkettő ugyanazon a vezérlőn van (4+2 portos PCI-Ex kártya), ebből gondoltam hogy maga a vezérlő jó. Ki fogom próbálni a belső USB portról is, de nem az előlapi kábellel. Lehet hogy az a hunyó.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
AndrewTdi
addikt
Üdv!
Adott egy Lenovo G50-30 laptop. Tegnap kapott egy vatta új 500gb Samsung 860 evo SSD-t (a legújabb firmwarerel) és egy teljesen új rendszert.
Mennyire normális az, hogy Crystal disk mark értékek 280-nál többet nem produkálnak sem írásban sem olvasásban? ennyire lenne képes a laptop? esetleg valami beállítás hiba lehet?
mindenből a legfrissebb driver van fent. -
King Unique
titán
válasz zizidor #35310 üzenetére
Az előző válaszban még azt írtad, hogy jók az USB 3.0 portok, de akkor ezek szerint mégsem. Ha asztali PC-ről van szó, akkor ott elsődlegesen a hátlapon lévő portokat javasolt használni, akár még hosszabbító kábellel is. Az előlapon lévők nem feltétlen mindig a legstabilabbak működés szempontjából.
De a lényeg, hogy nem az eszköz hibás és sikerült megoldani.
-
zizidor
őstag
válasz King Unique #35307 üzenetére
Jó néhány teszteléssel arra jutottam, hogy a gép mindkét előlapi USB 3.0 portja vacak (pedig a belső kábelezés jó).
A hátsó portról viszont hibátlanul megy. Köszi![ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
Köszi! HDS-t azért nem raktam be, mert abszolút semmi problémát nem mutat, minden oké, minden 100%.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz zizidor #35306 üzenetére
A Bolt B10 egy USB 3.0 vezérlős külső SSD Micro-B fizikai interfésszel. A BOT / UASP az adatátviteli mód, amely utóbbit az eszköz támogatja firmware szinten és natívan a Windows 10 is. Ha pl. 7-esen használnád, ott nem lenne UASP, mivel az nem támogatja natívan.
Ilyenkor a szokásos dolgokat érdemes végigzongorázni, vagyis lehetőség szerint kipróbálni az eszközt másik USB-kábellel, másik gépen, másik operációs rendszerrel is. Ha mindenhol az említett hibát produkálja, akkor lehet azt mondani, hogy eleve gond van vele. De még ez esetben sem kukázni kellene, hanem inkább egy garanciális cserét megejteni. Ha netán lejárt már a 3 éves gyártói garancia és nemcsak az adott hardveren és OS alatt produkálja a hibát, hanem mindenhol, akkor meg szétszedni és a benne lévő SSD-t kipróbálni máshol csatlakoztatva. De ezt is csak akkor, ha már lejárt a garancia, máskülönben garanciavesztéssel járhat a szétszerelés! Legalábbis, ha marad külsérelmi nyoma, valamint az előbbi képen lévő matricát eltávolítják, akkor mindenképpen. De amúgy most nézem, hogy egy tesztben lévő kép alapján ennél a PCB-re van integrálva a Micro-B fizikai csatlakozó, vagyis egybeépített és csak USB-n lehet csatlakoztatni... Egyébként meg inkább az SSD állapota lett volna a lényeg, nem az eszközkezelős screenshot, amin amúgy sem látszik semmi hiba (ismeretlen eszköz, hibakód)... Vagyis ha felismeri, akkor mit mutat az állapotára a HDS, vagy a gyártó szoftvere (ha van ilyen célra), SMART rendben van-e stb.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
Van egy SP Bolt B10 típusú külső SSD meghajtóm, ami az utóbbi napokban furán viselkedik. Egy UAS interfész van benne, ahhoz csatlakozik a meghajtó. Hosszabb írás közben teljesen random módon I/O hiba történik és megszakad az írás. Az eseménynapló szerint az interfész a problémás, nem tud vele kommunikálni, hiába próbálja helyreállítani. Teljesen el is tűnik a meghajtók közül, mintha kihúztam volna.
Nem kontakt hiba, mozgatásra nem reagál.
Nem kábel hibás, másik meghajtó tökéletesen megy vele.
Nem is az USB port hibája.Vezérlő vagy interfész hiba lehet? Lehet vele kezdeni valamit? Vagy leginkább kuka?
-
félisten
válasz Glaz-dozfhut #35301 üzenetére
Örülök, hogy vannak még olyan emberkék, akik nem a fogukkal olvasnak.
Majd idén nekifutok az NVME-nek, csak hát -szokás szerint- a szabvány az csak ajánlás, azaz minedenki azt csinál, amit csak akar (lásd SATA SMART).
Megint mi szopunk, fejlesztők ugyebár...[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
PitLee
őstag
válasz Glaz-dozfhut #35301 üzenetére
Kösz, ezt nem is figyeltem, naivan azt hittem valamiért a letöltő linket nem találja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Politika
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Linux kezdőknek
- Dolce Gusto
- További aktív témák...
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + SD adapter új
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest