Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
- Win10 install soran tudok manualisan particionalni vagy pl linux-al csinaljak particiokat eloszor? (Ubuntu is lenne egy masik particion)
Ezt elolvastam sokszor, de még mindig nem értem, mire gondolsz. Először a Winx-et telepíted, utána az Ubuntut...ami rendkívül ügyesen tud majd magának particiókat csinálni. Emiatt kár Win telepítés közben ezzel foglalkoznod.
Gondolom eddig HDD-n is így volt nálad a dual-boot, gyakorlatilag telepítéskor akár el is felejtheted, hogy nem HDD-re telepítesz, ebből a szempontból nincs különbség. (ha tévednék, majd kijavítanak, ill. leszek nethuszár2)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
chros
őstag
Sziasztok!
Vettem egy Crucial MX500 500GB SSD-t, s particionalassal kapcsolatban kerdeznem (atolvastam az osszefoglalloban levo 2 cikket is):
- mennyi szabad helyet kell "felretennem" szamara? 50GB? Vagy alapbol mar tartalekol a gyarto ezen modell eseteben?
- Win10 install soran tudok manualisan particionalni vagy pl linux-al csinaljak particiokat eloszor? (Ubuntu is lenne egy masik particion)
Koszi! -
Raymond
félisten
válasz nemethchek19 #34396 üzenetére
"A Windows 10 telepítő 6%-nál behal majd elmegy a kép is."
Nem az USB stick a problemas? Probaltal egy masikat is?
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Dell Latitude 5480
A gyári SK Hynix SC308 sata 256GB SSD-t szeretnénk kicserélni, egy TOSHIBA KXG50ZNV512G NVMe. Nem fogadja el valamiért a gép. A Windows 10 telepítő 6%-nál behal majd elmegy a kép is. Sajnos más típusú SSD nincs a kéznél, hogy azzal is ki lehessen próbálni. 2 másik szintén ugyanilyen típusú Toshiba SSD-vel is tesztelve és ugyanazt produkálja.
Mi lehet a gond? Nem tudja NVME-t? Vagy ez a Toshiba nem kompatibilis vele?
-
Frawly
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #34391 üzenetére
Amiről én beszéltem eredetileg, hogy régi AMD-s lapokon már a BIOS-ban nem tudod beállítani, nincs olyan opció, hogy AHCI. Vagy csak IDE vagy csak RAID közül lehet választani, utóbbinál SATA módban fog ugyan menni, de nem lesz TRIM. Mindegy, hogy telepítesz chipset drivert vagy nem.
Az újabb AMD-s lapokon már ez nincs, azokon viszont a 860 szórakozhat. És megint csak nem mindig a chipset driver, mert van, amikor már a BIOS/UEFI-ben sem látszik. A 850-essel érdekes mód nincs bajuk. A 840-830-as szériát nem tudom, olyan régi SSD-t nem nagyon vesz már senki újabb lapba.
-
Corsa02
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #34391 üzenetére
"A Samsung 860 szériában eddig ismert hiba, az az adatátviteli érték szabálytalan módosítása, Samu ad ki majd Firmware-t"
Ez alatt mit értesz? A CRC hibákat? Honnan az infó hogy javítani fogja?
Köszi
The Truth Is Out There --->
-
félisten
válasz Frawly #34366 üzenetére
Először is bocsánatod kérem, senki nem szolgált rá ilyen hangnemre(ha leírnám, hogy csak az nap mi történt velem, nem hinnéd el, de ez akkor sem indok)
Remélem elfogadod a bocsánatkérésemet...Visszatérve az eredeti mondatra, az az AMD nélkül lenne igaz (tehát nem csak az AMD-s lapokra igaz), azaz
"De főleg a régi
AMD-slapok az összes SSD-vel szopósak lehetnek, mivel általában azokon nem érhető el az AHCI, így a TRIM miatt csak IDE módban lehet őket használni."A Samsung 860 SSD-kről meg annyit:
830/840/850 kapcsán ugyanez ment "sok" évvel ezelőtt is, pedig csak az aranyszabályt kellett volna betartani, azaz NE TELEPÍTS CHIPSET DRIVERT... Most is ez van, csak erre ez a "gyönyörűséges" W10 rásegít, mert az mindent xart felpakol kérdés nélkül (legtöbb user nem megy egyéni telepítésre(legfrissebb 1809-es telepítőben (is) van arra beállítás, hogy eszközmegjató-driver-ket ne telepítsen automatikusan)DeFranco #[link]
1. Stabil gép (nincs húzás, meg pl nem olyan RAM-ok használata, amiknek úgy kell az órajelét állítgatni stb stb)
2, AHCI Boot ROM (vagy hasonló) nevű opció tiltása a BIOS-ban
3. ALPM(Aggresive Link Power Management) opció tiltása a BIOS-ban
4, Chispset driver nem telepít (kivéve, ha valamihez kell, de akkor csak ahhoz)
5. OS alap AHCI driver használata
6. Magician-t, csak a fenti beállítások után és CSAK ÉS KIZÁRÓLAG Firmware frissítésre használni, az optimalizációt ELFELEJTENI (szvsz 6 éve is ezt írtam ide)A Samsung 860 szériában eddig ismert hiba, az az adatátviteli érték szabálytalan módosítása, Samu ad ki majd Firmware-t. (Működésre nincs kihatással, a freeze dolgot nme fogják orvosolni, mert az a szokásos "user error"...)
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
tankraid
aktív tag
megpróbáltam minden ugyan az:
lemezezelés-nél látható -> lemezinicializálás : de akár mit választok (MBR, GPT) azt írja ki, hogy: a rendszer nem találja a megadott file-t.
valakinek van ötlete?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az SU650 problémák miatt nekiestem pár teszttel az SSD-nek. **Látszólag hőmérséklet laptopban (W520, nem "forrófejű", de most csak ezért nem műtöm át egy általában melegebb 2570p-be) okés, semmi "bad sector" nincs 1.2TB-nál (ebből ~400 giga gyári teszt írással jött már alapból), sebességek jók. Marad hosszabb távú nyúzásra. Lehet itt is titokban NAND beszállítót cseréltek félúton vagy szimplán abbahagyták a minőségellenőrzés gyakorlását teljesen
Első AS bench:
Első Crystal:
Hőmérséklet összegző utána:
Második Crystal:
Egy W520-ban, direkt ágyra rakva, hogy minden szellőzés eltömődjön az SSD-nél, amit ésszerűen meg lehetett tenni a rossz hőmérsékletért megtettem. Persze letiltott ventivel IBT-t nem nyomtam a háttérben (azért tönkretenni nem akarom a gépet), idle volt a gép az SSD teszt mellett.
Látszólag semmi extra, éllettartam maxi hőmérséklet is okés, 40 fok alatt maradt az összes egymásutánban végzett tesztek után is.
Sebesség is korrekt érzésre, ki van használva a SATA3.
Ez ugye azonnal lett véve amikor lementek az árak, mert kellett már egy nagyobb SSD. Ez gyárilag ~0,5TB teszt írással jött. Lehet később elhagyták a tesztelést és ezért lettek bajok...
Ez kb. hibátlannak néz ki. Ugyan eladhatatlan termék lett, mert ilyen hírrel senki sem veszi meg, ha valaha is tovább adnám, de használatra okés (estek még tovább az árak, szóval bukó az ár, de már kellett és amikor élhető ár volt lecsaptam). Megy majd nyúzásra a nagy gépbe rendszer alá mindenesnek, hogy ha baj van, még gari alatt kijöjjön.
*Amúgy ezt jó lenne regisztrálni gyári gari miatt az ADATA-nál? Blokkal mittudoménhogy? Már pár hónapja vettem, az remélem nem akadály erre...
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Samsung QLC-s SSD-k: [link]
Ha az arak realisztikusak akkor olyan 270EUR egy 2TB valtozatert mar vallalhato.
-
wwenigma
Jómunkásember
-
margithid
veterán
válasz Frawly #34380 üzenetére
De bizony ennyi az írás, 6 virtuális gép ment, 7/24ben, rengeteg böngészővel.
A működési idő viszont nem jó tuti, ez az ssd elmúlt 3 éves és non stop használva volt.Intel ssd toolboxszal sincs semmi különös adat, kondíció is annyi mint amit sentinel ír.
Egyébként a sok írás lehet megszünik, ezért is vettem samsungot, de az is bír 200 terát, szóval elvileg menne az is pár évet melóval.
-
tankraid
aktív tag
Sziasztok,
Adata su900-as SSD be volt kötve, windows látta, használtam.
Ma ledobta és lemez kezelésnél mikor hozzá adom 500mg-re állítja be de semmi funckiót nem enged. (formázás pl.)Hogy tudom rendes méretre vissza állítan?
Segítségeteket előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz margithid #34377 üzenetére
Nézd meg Intel SSD Toolboxszal is. Valami nekem nem kerek, mert elég értelmezhetetlen szám van az írásmennyiségnél, én nem látom, hogy hogyan kapunk a hexadecimális 889B70-ből 274 TB írást. Elvileg az Intel 530 LBA-szektorban méri az írást, ami 512 bájt, azzal meg túl alacsony érték jönne itt ki (4TB). Ugyanígy, az üzemidő 6618 óra, ami csak 275 nap, ezzel ha tényleg 274 terás írásról van szó, azzal majdnem napi 1 TB írás jön ki, az még professzionális felhasználás esetén sem kismiska.
A kondíció viszont tényleg csak 20%, az nem valami ígéretes.
A te eseted érdekesnek tűnik. A hozzászólásaidat olvasva már többszáz terával szétírtál egy 840 EVO-t valami 800 napos üzemidővel. Most egy Intel 530-at. Írtad, hogy több virtuális gépet futtatsz párhuzamosan, több böngészővel, azokban rengeteg füllel, de még akkor sem jöhetne ki ilyen brutális írás. Egyedül torrentletöltést tudok csak elképzelni 24/7-ben, ami ennyit ír, vagy valami bugos szoftver fut, ami írási kergekórral feleslegesen írja a háttértárat.
Ha tényleg a böngészés generál ekkora forgalmat, akkor kapcsold ki a böngészőcache-t. Vagy cserélj böngészőt, böngészőverziót. Illetve ha tényleg ekkora az írásigényed, akkor arra nem ilyen EVO-kat, meg 3D TLC meghajtókat kell venni, hanem klasszik MLC-s meghajtókat, pl. Samsung 850 Pro, abból is egy nagyobb modellt, mert azon több cella van, több cella között oszlik meg ugyanaz az írásmennyiség. Tudom, drága, de a nagyon speciális felhasználást meg kell fizetni, annak ára van, ha extrém igényeket kell kiszolgálni.
[ Szerkesztve ]
-
margithid
veterán
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz margithid #34377 üzenetére
274TB azert elég combos.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
margithid
veterán
Csak kiváncsiságból kérdezem nektek milyen adatok vannak a crystaldiskinfo-ban?
Írási mennyiségnél? Nekem 100.
Hátralévő fenntartott terület? Nekem 98.
Írási mennyiség? Nekem 100. -
King Unique
titán
Azzal az "Incorrect partition alignment" megjelöléssel ez esetben tényleg nem kell foglalkozni. A GPT séma szerint inicializált másodlagos lemezeknél eleve létrehoz a Windows egy MSR partíciót, ami a 10-esnél újabban 16 MB-os. Korábban még 128 MB-os volt, mint azt egy másik példa is mutatja. Ahogyan azt is, hogy a particionáló program szerint eleve OK a partícióeltolás. De ha ránézel az ebben a cikkben említett programmal (AS SSD Benchmark), az is ugyanezt fogja írni.
A CDM tesztek eredményei pedig jónak tűnnek és megfelelnek a gyártói specifikációkban megadott értékeknek, szóval azok miatt sem kell aggódni.
Az a 78-as WLC, illetve kondíció pedig azért nem olyan vészes egyáltalán, illetve az az SSD kondíciója, tények és tévhitek cikkben részletezve van a téma. A rajta lévő rendszerről meg nyilván lehet mentést (lemezképfájl) készíteni, sőt javasolt is. Így akkor sem lesz gond, ha idővel netán tönkremegy majd az SSD, majd a mentésből másik SSD-re is vissza lehet állítani a Windowst.
[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
válasz Raymond #34371 üzenetére
Köszönöm, tényleg benéztem a típust. Amikor vettem, ajánlott típus volt, most pedig ajánlott az MX500, a fejemben meg valahogy megszületett a kontinuitás
Érdemes lecserélni, vagy menjen ameddig tud? Rendszer van rajta, nyilván kellemetlen, ha megadja magát, de nem tragikus, mert érdemi adatot nem tárolok rajta. -
Raymond
félisten
Az "Incorrect partition alignment" nem erdekes, az csak arra a kis rendszer particiora ervenyes. A lenyeges amire irsz az OK (16MB)
Szerintem nem Crucial MX500-asod van, ugyanis abbol nincs 240GB valtozat, csak 250GB-os. Ahogy az SSDOK-nal lathatod ott van balra fent a pontos modell - Crucial M500 - es annak megfelelnek a CDM eredmenyek is: [link]
Szerk: egy teszt 5 evvel ezelottrol amikor ezek megjelentek: [link] Itt lathatod mit varhatsz el a gyakorlatban. Egyebkent aranylag alacsony 72TBW van csak rajta, meg is latszik hogy volt hasznalva ugyanis a Wear Level mar 78-on all ahogy az SSDOK mutatja jobbra lent.
[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
Sziasztok!
Nemrég lecseréltem a gépem, ennek ellenére Premiere Pro-ban a vágás alig gyorsult, úgyhogy ránéztem az SSD-kre, hogy hátha ezekkel van probléma. Szerintem nem, ugyanakkor két dolog feltűnt, az egyik, hogy az MX500 írási sebessége elmarad az elvárhatótól (?), a másik, hogy a 860 EVO-ra "Incorrect partition alignment"-et kapok. Van-e jelentősége, és mit tudok vele csinálni? Láttok-e bármi hibát? Mitől lassú a Crucial?
Köszönöm előre is! -
King Unique
titán
válasz makoss #34368 üzenetére
Az alaplap specifikációjában lehet nem hangsúlyozzák ki külön a Gen 2-t, de az eredmények alapján nyilván olyan portról lehet szó. Illetve az USB 3.1 Boost esetében a max. 854.6 / 863.9 MB/s értékek is eleve Gen 2-re utalnak. Az pedig a fórumtag tesztjéből is látszik, hogy nyilván tud a T5 az USB 3.1 Gen 2 szabványnak megfelelő adatátviteli sebességet. Vagyis az már nem annak a hibája, ha valakinél a saját hardver- és szoftverkörnyezete, illetve a Gen 1 port korlátja miatt nem jön össze.
-
makoss
veterán
válasz Anonymus23 #34011 üzenetére
Szia!
Ez a T5 SSD-d gen 1 USB 3.1 csatira lett dugva? Mert az alaplap specifikációjában nem látok gen 2-es bemenetet.
Én már a második adapternél befejeztem az állítgatást, mivel már az alaplapom 6 éves, cserére érett, és még mindig megvan az SSD-m egy mérést csinálok a T5-el ha meglesz az új lapom (Asrock Z370 Taichi) ha azzal sem jó, adom el a T5-öt!Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Frawly
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #34362 üzenetére
Jó, akkor cáfolj meg nyugodtan, ha szerinted csak nethuszárkodás. Az AHCI rendszeres gond a régebbi AMD-s lapokkal.
A Samsung 860 sorozat meg ezen felül inkompatibilis is lehet, vagy már a BIOS sem látja, vagy rejtélyes belassulások vannak, anélkül, hogy a SATA vezérlőnek vagy az SSD-nek bármi baja lenne. Ez független az AHCI-től, egyszerűen csak bizonyos AMD-s lapok nem szeretik a Samsungokat. Nem sikerült itt a topikban rájönni, hogy mi okozhatja, én arra tippelek, hogy a firmware-ben lehet valami olyan optimalizáció, amit a régi AMD-s vezérlők ki nem állhatnak. Nonszensz egyébként, mert egy ATA/SATA eszköznek szabványosnak kéne lennie, és a szabványt támogató bármilyen vezérlővel menniük kéne.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz DeFranco #34364 üzenetére
Solution:
To put an end of the thread - I returned the SSD to the reseller. Just don't buy Samsung SSD if you will use the AMD SATA controller in the chipsetSteam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
DeFranco
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #34362 üzenetére
akkor tegyél már rendet légy szíves 860 evo vs amd 785g kérdésben... még aktuális a dolog...
-
Raymond
félisten
-
félisten
válasz Frawly #34306 üzenetére
Ez mekkora faxság.
"De főleg a régi AMD-s lapok az összes SSD-vel szopósak lehetnek, mivel általában azokon nem érhető el az AHCI, így a TRIM miatt csak IDE módban lehet őket használni."Hol élsz bammeg, biciklibelsőben?
Ez egy szakmai topik, nem olyan emberek véleménye kell, akik nethuszárok...
PS: Látom, más topikokban is otthon vagy és az OK is(jókat írsz), de ezt a hsz-t nagyon elxartad (nem tudom miért, remélem csak elírás)
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
zetecR
addikt
válasz Raymond #34335 üzenetére
Egyszerűen semmilyen beállítást nem találok, ami segítene, a manualban sincs semmi infó arról, hogyan tudnám megoldani a rejtélyt...
Próbálkoztam már egy Asus Hyper m.2 X4 mini kártyával is; a helyzet ugyanaz.
Win telepítő látja, felmegy rá, a BIOS viszont nem látja. Az Asus kártyát igen, de benne az SSD-t nem. :/ -
makoss
veterán
Üdv!
Van valahol leírás, táblázat vagy valami ahol le vannak írva a hőmérsékleti értékek Samsung m.2 SSD-knél hűtőbordával és anélkül? ( Feltüntetve a hűtőborda típusa)
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Frawly
veterán
válasz Kronos3000 #34356 üzenetére
Végül is ha régi gépbe lesz, vagy bevállalós vagy, akkor talán. De ebben a kategóriában a BX500 lehet jobb vétel kb. azonos áron. Mondjuk az sem sebességbajnok, 3D QLC, nuku DDR cache azon is, de ahhoz legalább van rendes terméktámogatás.
-
Frawly
veterán
válasz wwenigma #34352 üzenetére
Igen, de ne az SU800-hoz mérd, hanem mondjuk egy Samsunghoz. Annak az árában QLC-ből (ami igazából 3D QLC, a planárosat eleve átugrották) dupla akkorát kapsz. Abban igazad van, hogy az DDR cache-t nem szabadna róla lehagyni, egy tisztességes 2 gigás DDR3L cache nem sokkal dobná meg az árát, de a TLC, QLC nagyon igényelné.
Előbb-utóbb szinte minden gyártó át fog állni 3D QLC-re. Esetleg egy-két drágább modellt megtartanak 3D TLC-n vagy 3D MLC-n.
(#34353) Core i7: 55-60 fokig is elmehet rosszul szellőző házban. A te 30-39 fokod az semmi. Szerintem abban a házban külön hűtés nélkül, eldugott helyen is elég jó lehet a szellőzés, azért ilyen hűvös.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Frawly #34350 üzenetére
Igen, de listaáron 40e most a 960GB-os míg az 512GB-os SU800 27e, elég nagy távolság van közte. Sebességben/IOPS-ban is gyengébb, az újonc ráadásul nincs DRAM buffer csak SLC cache ami miatt erősebb igénybevételnél duplázódik az írt adatmennyiség.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Frawly
veterán
válasz Kronos3000 #34348 üzenetére
Kicsit gyengusznak néz ki, bár nem rosszabb, mint a többi belépő kategóriás SSD. 3D TLC, a TBW értékek kicsit alacsonyabbak a szokásosnál (60-120 TBW), de nem vészes. Sebességre sem tűnik bajnoknak, írásnál a leggyorsabb is csak 470 MB/sec környéke, a 120 gigás ennél is lényegesen lassabb. A rajta lévő cache-ről nem írnak semmit (szerintem DDR cache nincs rajta, csak NAND cache), plusz Marvell 88W1160 vezérlő van rajta, ami gondolom a 88SS1074-nek lehet valami olcsósított változata, de nem találni róla semmi technikai adatot, csak Verbatim SSD-ken elérhető. Tesztek nincsenek róla, német boltok írnak róla ezt-azt, megbontva nem fényképezte még le senki, hogy lehessen látni milyen chipek vannak rajta.
A másik gyenge pontnak a terméktámogatás hiánya tűnik, a gyártó oldalán se SSD Tool progi, se firmware nem található.
-
Frawly
veterán
válasz wwenigma #34347 üzenetére
A 100 TBW is elég jó átlag felhasználásra. A régi planár TLC-s SSD-k sem tudtak többet fél terás méretben. Nyilván nem professzionális felhasználásra vannak ezek szánva. Plusz azt is vedd figyelembe, hogy olcsóbb, tehát ugyanazért a pénzért, amiért régen kaptál 480 gigát, most kapsz majd 960-1000 gigát, ami kapásból kétszer annyi cellát jelent, ami között megoszlik a terhelés, tehát máris visszakúsztunk azonos áron 200 TBW környékére, ami már a régi MLC-s meghajtókhoz képest sem olyan rossz, néhány azok közül is csak 300 TBW-ig bírta, utána elkezdtek rajta bad sectorok megjelenni. Mert ugyebár hiába voltak a régi SLC-s meghajtók strapabíróak, 32-64 gigás méretben csak kevés cella között oszlott meg ugyanaz az írás, így hiába volt 10× annyi az újraírási ciklusok száma, ha 10-ed annyi cella között oszlott meg.
Ennek a QLC-nek inkább az a hátránya, hogy nagyobb munkát kíván a vezérlőtől (több feszültségszintet kell kezelni, több a hibalehetőség), ami még jobban csökkenti a vezérlő élettartamát, plusz a QLC NAND elég lassú is, így több cache-t is igényel.
(#34349) makoss: ha neked ez tényleg fontos, sokat másolsz fájlokat, akkor tényleg az NVMe lesz a barátod.
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
válasz Emperor_ #34344 üzenetére
Leginkább a másolás amin igen jelentős en észrevenni az m.2 SSD sebességét, ahogy az egyik youtube videón láttam Igen csábító, hogy marhagyorsan másol egyik SSD-ről a másikra! Ahhoz képest a HDD vánszorog
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Kronos3000
senior tag
Verbatim ssd korrektnek néz ki,tapasztalat?Jó áron van mindenhol,3 év garival.
Wasabi...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Emperor_ #34345 üzenetére
Te mondod hogy nincs, cafold meg az allitasom mielőtt fordítva ülsz a lóra. Amúgy jó látni hogy a "van különbség"-tol eljutottunk a "szignifikáns különbség van"-ig...
Árban jószerével olcsóbban beszerezhető, akkor ha van alaplapi slot miért tenné bárki külső lassabb drágább eszközre extra kábel és helyigennyel.
Más.
Új Adata QLC-s SSD-k....gyk negyedelodott a vállalt irasmennyiseg, 480GB esetén 400->100TBW....
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Emperor_ #34344 üzenetére
Szerintem is felesleges, de ha videóvágás, stb.-re amúgy is kell neki az NVMe, akkor meg annak nem sok értelme van, hogy az NVMe mellé még venni egy külön SATA SSD-t is. Egy esetben látom értelmét, ha mondjuk sok játék is lesz tárolva, aminek a tárterületigényét nehéz megfizetni NVMe-n, és mondjuk bepattint egy 1 terás SATA3 SSD-t, amin a rendszer van és a játékok, videót meg egy kisebb NVMe-re renderel.
-
Emperor_
addikt
válasz makoss #34328 üzenetére
Én úgy vélem, hogy rendszer alá felesleges NVMe.
Persze arra költöd a pénzed amire akarod:-).A video vágást úgy csinálnám, hogy van egy forrás diszk(nyers anyag). Meg egy cél diszk(vágott anyag). Ekkor lehet kihasználni az NVMe magas szekvenciális sebességét.
Ez a gondolat van mögötte.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
makoss
veterán
válasz Frawly #34342 üzenetére
Rendszernek most 1 Samsung 850 EVO 250 GB 2,5" van.
Elég az? Összefoglalóban mondjuk 2 másodperc javulás ha van az m.2 SSD javára.
Most még nagyot nem tudnák venni, max 500 gigásat mert elég szűkös a költségvetés, de talán január februárban olcsóbb lesz....Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Raymond
félisten
Kollegak, ez nem az a topic...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz makoss #34338 üzenetére
Akkor húzz bele mert decemberre további 2millio darabbal csökkentették a consumer piacra szánt procik darabszámát így további áremelkedés jön a jelenlegire. Milyen felszereltségű lapot nem találsz? Ebben a topikban keresünk ha beírod.
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
válasz wwenigma #34337 üzenetére
Most még lehet, de nem negyedévente cserélek rendszert, távlati elképzeléseim vannak, meg minden baja van már a lapomnak, cserére érett Nállam csak nyűg ez a proci és memóriacsere, az m.2 SSD is azért téma, mert van a lapon m.2-nek hely, és ha már van legyen SSD
Néztem én AMD fronton alaplapokat, de intel oldalon jobbak, ha a felszereltséget nézzük...[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz makoss #34336 üzenetére
Nem te... Amugy jelenleg szvsz penzkidobas 8700k-t venni Ryzennel szemben. Ha csak picivel lenne dragabb akkor so so de igy.
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
válasz wwenigma #34330 üzenetére
Kitalálta??
ki?
"Komolyan ugy kardoskodtok az NVMe SSD-n valo rendszer ellen hogy beszabehu"
Háát ezt már rosszul látod mert én pont mellette foglalok állást, meg úgy mindig a gyorsabb dolgok újítások érdekeltek, csak tutkóra kell menni, hogy a rendszer biztos úgy megy ahogy én azt szeretném ugye...(#34331) Frawly: Igen az a terv, hogy 8700K lenne a proci, Raid nincs tervben, 3 csatit azért szeretnék mert mikor beszerzem a cuccot (CPU, alaplap, memória) 1 hely rendszernek kellene, a másik 2 tárolásra, ide-oda pakolgatásra, torrentre, stb kellene, fájlok nem lennének rajta állandók, napi szinten mennének rá, meg lenne törölve. Az első csak a win 10-nek kéne, egyenlőre, másik kettő távlati terv, csak legyen meg a hely, meg legyen olcsóbb az m.2 SSD (1-2TB)
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz zetecR #34334 üzenetére
Miert a SATA-nal kereset az NVMe SSD-t? Egyebkent a SATA5 gondolom azert "not present" mert a kezikonyv szerint a SATA5 port le va kapcoslva ha az M.2-ben hasznalsz valamit. NVMe boot-hoz pedig UEFI kell, szinten nezd meg a kezikonyvben mi mindent kell a BIOS-ban beallitanod hogy ez menjen.
-
Frawly
veterán
válasz BenQhunria #34310 üzenetére
Sehová nem tűnt, lehet még pár helyen kapni. Régi modell, rég nem gyártják, a meglévő készletek fogyatkozóban. Már régóta kifutóban van. 128 gigásból azért lehet pláne kevés, mert az volt a legolcsóbb, így mindenki arra ment rá. 256+ méretben elég drága volt.
(#34308) makoss: nem feltétlen lesz sávszélhiány. Procitól, chipsettől függ, de az a 8700(K) elég sok PCIe sávot elbír, ebben a keretbe jó pár M.2 Gen3x4 SSD belefér. Amit nem értek, hogy miért gondolkozol feltétlen 3 darab M.2 SSD-ben. Egy nagyobb modell miért nem jó helyette? RAID-ben nem érdemes gondolkodni, hacsak nem csinálsz olyan dolgokat, amire a Gen3x4 is kevés, és még arra akarsz rálicitálni.
Ha mégis sávszélhiány alakul ki, és osztoznak a sávszélen, akkor sincs probléma, csak ha egyszerre használod mindkettő vagy mindhárom SSD-t, akkor fele-harmada sebességet fognak csak menni, ahhoz képest, amit önmagukban tudnának.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz makoss #34328 üzenetére
Mer kitalalta hogy semmit nem gyorsit, mer ugye max gyorsabban tolt be. Rendszer melle meg nem lehet tenni semmit igaz? LOL... egyebkent kifejezetten a te felhasznalasodra jó ötlet amennyiben akarsz sata SSD-t.
Komolyan ugy kardoskodtok az NVMe SSD-n valo rendszer ellen hogy beszabehu. Mar csak rohogok ezen a topikon is.
[ Szerkesztve ]
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
Egy MSI Z98M Gamimg lapba tettem egy Toshiba M2 SSD-t.
A gond az, hogy a Win10 telepítő látja, felmegy rá win, azonban a BIOS-ban nem jelenik meg eszközként, így nem tudok bootolni róla...Mi a jelenségre a megoldás?
Előre is köszi.
-
Raymond
félisten
válasz Glaz-dozfhut #34324 üzenetére
Ez az NVMe SSD szemszogebol mindegy, itt meg mindig a SATA eszkozok van limitalva.
-
Raymond
félisten
válasz Glaz-dozfhut #34322 üzenetére
"ha valamelyik használatban van, akkor a "párja" működésképtelen. "will be disabled""
Rosszul olvastad. Az a SATA-ra vonatkozik. Ha M.2 SATA eszkozt dugsz valamelyik M.2 slot-ba akkor a kezikonyvben jelolt ahhoz a slot-hoz parositott sima SATA csatolo nem hasznalhato es forditva.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz makoss #34320 üzenetére
Olvasgatom egy ideje az alaplapoknál ezt a funkciót és nekem nem volt teljesen egyértelmű. Nekem a megfogalmazás alapján kizáró tényezőnek tűnik. Megosztja a sávszélességet, de ha valamelyik használatban van, akkor a "párja" működésképtelen? "will be disabled"
Emiatt is vettem új alaplapot, meg mert úgy tűnt, -nem vagyok benne egészen biztos - hogy a videókártya alá helyezett második PCI-E foglalatba helyezett Sata bővítőkártya valamilyen módon visszafogja a videókártya teljesítményét. Nem hajlandó boostolni . Pedig a Sata kártya x4-es módban működik.
Visszatérve az alaplapi NVME csatlakozásokra. Az új alaplapom specifikációjában nem írnak különösebb korlátozást, de a papír alapú kézikönyvbe, meg ugyanúgy megvan leírva a korlát.[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
makoss
veterán
válasz wwenigma #34316 üzenetére
intel i 8700k procit néztem ki, de gondolkodtam már a 8700 -on is
(#34317) Raymond: Mikor mit. Videóvágás, renderelés, kisebb nagyobb fájlok ide oda mozgatása, játék, stb.
Leginkább az zavar mostanában, hogy sokat kell várni a HDD-re.
Szeretném most már modernizálni a tárolókat, leváltani a HDD-ket is SSD-re.
Meg voltak már gondok az Asrock Z77 Extreme 4 lapommal is USB csatlakozó terén, volt mikor eltünt, ha volt lelassult, meg azért csak 6 éves, cserélni kéne már....[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz makoss #34314 üzenetére
Szerintem fugg attol is hogy a procid/chipset hány PCIe line-t tartalmaz/használ, ebbe az irányba nézelődnék illetve direkt adott alaplap specjeiben.
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
Köszi! Azért kérdezem, mert a Thaichi 3 ultra m.2 csatolós, ha érezhető a lassulás akkor passzolom azt az alaplapot és maradok a Z370 Extreme 4 -nél, azon 2 db ultra m.2 van
-
Ribi
nagyúr
válasz makoss #34312 üzenetére
Hát hogy osztoznak a sávszélen és csak akkor lesz sebesség csökkenés, ha mind2 egyszerre van terhelve.
Ha mondjuk egyszer az egyik , egyszer a másik akkor nem lehet sebesség probléma.
Vagy az egyikről másolsz a másikra, akkor is lehet lassulás. De lehet új kapon van annyi sáv kiosztva nekik, hogy nem lesz csökkentés. Meg kell nézni. Ez alaplap függő is.
Mint mondtam, nem tudom melyik pci lane hova van bekötve, csak emiatt lehet lassulás.[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
válasz ubyegon2 #34309 üzenetére
És mi ezeknek a lényege?
Emberi nyelven? (magyar)(#34311) Ribi: Asrock z370 Thaici-re gondoltam, 1 rendszerre, 2 darab tárolásra mindhárom ultra m.2 csatira dugva. PCI-e csatira akkor dugnám csak ha az m.2-n nem jönne össze, illetve ha drasztikus lenne a sebességcsökkenés
"Illetve egyszerre kell használni őket, hogy számítson."
Ezt, hogy érted?[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz makoss #34308 üzenetére
Nem néztem utána igazán, de limitált pci-e sáv van az SSDnek kiosztva sima alaplapon, főleg a kisebbeken. Emiatt ha bele is raksz több SSD-t és azok tényleg ki is használják a 4x sávot, akkor azok már osztoznak rajta.
De ez szerintem a 970 pro és hasonló tényleg gyors SSD-k esetén érdekes.
Illetve egyszerre kell használni őket, hogy számítson.
Az is kérdés milyen alaplapba milyen slotba dugod.
Esetleg a kiegésztő kártyaként rakod bele, akkor lehet a VGA elől is szipornyázod a sávszélt.[ Szerkesztve ]
-
BenQhunria
tag
Valaki tudja ,hova tünt a piacról ADATA Premier Pro SP920 128GB?
[ Szerkesztve ]
Titkok nélkül nincs biztonság,biztonság nélkül nincs győzelem.
-
nagyúr
válasz makoss #34308 üzenetére
M.2 SSD form factor approaching server-ready status in capacity, speed
How to implement a flash storage SSD in hyper-converged platformsValamelyik cikkben részletesen leírnak mindent, bár talán valamelyik belső linkben. El kell olvasni, minden benne van.
-
makoss
veterán
Üdv!
Már nem olvasok vissza, de valahol azt írták, hogy ha 1-nél több m.2 SSD van a gépben sávhiány lesz tapasztalható.
Ez hogy értendő?
Lassabb lesz?
Vagy miben mutatkozik ez meg?Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
nagyúr
válasz Frawly #34306 üzenetére
Ennél a Kingston UV500-nál épp a 120GB-os sebessége alacsonyabb az adatlapnál is és persze vadiújként majdnem üres is volt, de volt ennek más furcsasága is, anno írtam ezeket. Egyébként elég sok márkánál méretenként írják a sebességet, de nem általános ez sajnos.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #34292 üzenetére
A gyári adatokat SSD-knél a legnagyobb modellre szokták megadni, akkor is, úgy, hogy ideálkörülmények között értve, pl. üres SSD-n mérve. A kisebb modellek eleve indulásból gyengébbek (kevesebb NAND chip, nem tudja a vezérlő annyira párhuzamosítani a írási/olvasási műveleteket, kisebb szokott lenni a cache is).
A Samsung SSD-knek nem konkrétan az AMD procikkal van a baja, hanem az AMD procik alá rakott lapokon lévő chipsettel vagy általában még inkább SATA vezérlővel. Ez utóbbiaktól függ, nem a procitól. Ryzenekkel már jobb eséllyel megy problémamentesen. De főleg a régi AMD-s lapok az összes SSD-vel szopósak lehetnek, mivel általában azokon nem érhető el az AHCI, így a TRIM miatt csak IDE módban lehet őket használni.
A zram offtopik itt. Arról a linuxos topikban azért írtam, hogy instabil, mert én is ezt olvastam azoktól, akik próbálták használni. Szinte mindenkinél fagyás van, ahogy bekapcsolják. Nem csak itt a PH-n, a HUP-on is olvastam pár embertől.
-
Frawly
veterán
-
HANDO88
senior tag
Hali.
Érdemes az SSD-t valamilyen progival takaritgatni?
Crucial BX500 120 gb 35-40 fokon működése normális jól hűtött házban?
Válaszokat köszönöm.
Vagyok aki voltam,leszek aki vagyok.
-
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Steam Deck
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- iPhone topik
- Tőzsde és gazdaság
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest