Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Dragon3000 #35368 üzenetére

Igen, furcsállom is, hogy most ketten is felhoztátok, mikor nem igaz. Eleve ezen az apró fájlokon történő műveletek töredezését többszörös cache-elési mechanizmus is kivédi valamennyire, egyszer ott az OS-en a ram cache, aztán ott az SSD-n a dram cache, meg a NAND cache, ezek nagyobb adag lemezműveletet gyűjtenek be előre. Az SSD nem azt csinálja, hogy beérkezett egy kis fájlra írási kérelem, és akkor egy fizikiai blokkot többször ír újra meg elpazarol egyenként, minden modosuláskor külön blokk újra pazarlódik csak erre. Szépen bevárja, míg lehetőleg úgy gyűlik össze kellő írási mennyiség, amit optimálisabban lehet kiírni, minél kevesebb fizikai blokk újraírásával és elpazarlásával.

Az a része valóban igaz, hogy apró fájloknál a tényleges írást kell figyelembe venni. Tehát ha felírtak egy 0 vagy 1 bájtos fájlt, akkor az nem 0 vagy 1 bájt írással jár, hanem min. 4KB-tal (alapértelmezett clusterméret NTFS-en, ezt hívják logikai blokkok pazarlásának), de ez nem biztos, hogy mindjárt egy önálló fizikai blokkot is megtölt, mert a vezérlő a cache-ben bevár egy egész adag változást, amit megéri optimálisabban kiírni.

Ez a logikai blokkon pazarlása már a floppykon is így volt, nem az SSD újdonsága. Ezt szoktam is írni, amikor érvel valaki, hogy neki elég a 120 SI gigás SSD, én meg mindig levezetem, hogy Win alaptelepítés X giga, temp fájlok, Win update-eknek kell átmeneti hely, meg régi mentéseknek (hogy az update-et vissza lehessen vonni, ha félresikerül), meg a GB vs. GiB különbsége, a fájlrendszer overheadje, és akkor utána ott van ez a logikai blokkok pazarlása sok kis fájlnál, így eljutunk oda, hogy 120 GB-osnak hirdetett SSD-re jóval kevesebbet lehet felírni 100 gigánál is.

Egyébként meg aki ettől tart, hogy ő túl sok apró fájlal dolgozik, annak érdemes lehet megfontolni, hogy a fájlrendszer formázásakor az alapértelmezettől kisebb clusterméretet ad meg. A default méret csak átlag felhasználáshoz megállapított kompromisszumos középút. Ez a megoldás HDD-n is sokat segíthet spéci felhasználásnál.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés