Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
félisten
válasz FalconKnight #34196 üzenetére
A sajat programjaval nezd meg: [link]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
makoss
veterán
Akkor az eredeti helyén lehet kiasználni csak max?
Azért kérdem mert nem veszek Taichi-t mert azon 3db m.2 van, az már elég lenne.Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
dugo_
veterán
válasz makoss #34197 üzenetére
Nem, összesen csak 16 sávval tudsz gazdálkodni. Vagy az M.2-t töltöd meg, vagy a PCIe csatikat. Ha nincs videokártya, akkor 3db PCIe SSD-t lehet kimaxolni, ha van, akkor kettőt.
Ez már a 8. gen proci táblázata:
Expansion Options
Scalability 1S Only
PCI Express Revision 3.0
PCI Express Configurations ‡ Up to 1x16, 2x8, 1x8+2x4
Max # of PCI Express Lanes 16 -
makoss
veterán
Kapizsgálom...
Ezt csak mint tárhely kedvelő kérdezem, ha megtelik a 2 db m.2 slot, az átalakítóval is ki lehet használni a max sebességet mint az m.2 slotban?Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
FalconKnight
aktív tag
Sziasztok!
Van egy ADATA SU800 256GB SSD-m.
Február végén vásároltam. Most rohamosan csökkent a kondíciója. Aggódok, hogy így még megbízható-e, vagy aggódnom kellene-e, hogy egyszercsak nem bootol be, vagy elveszik valami adatom?
Szerintem még kicsit fiatal ahhoz hogy elkezdjen csökkeni a kondíció, meg rémisztően gyorsan romlik....
Van rá garancia, azt mikortól lehet érvényesíteni?Előre is köszönöm a segítséget!!
Falcon
-
dugo_
veterán
válasz makoss #34194 üzenetére
Hát biztos, hogy rosszul nézed.
Van benne 2db M.2 slot, ebbe átalakító nélkül lehet M.2 SATA és M.2 PCIe SSD-t rakni.
Van emellett 3db x16-os PCIe sáv, ahova szintén lehet direkt PCIe vagy PCIe átalakítóval M.2 SSD-t rakni. Ebben az esetben x8-x4-x4 módon fog futni.
És még ezen felül van 3db x1-es PCIe sáv, amibe mehet hang- , háló- és egyéb adapterkártya.
Kézikönyvében le van írva rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
-
makoss
veterán
"A PCIe 2.0 x1 lehet annyi, de mi köze ehhez a videóhoz?"
Ez az amiért feltettem a kérdésem.
Mert a mostani lapom ezt nem tudja (Asrock Z77 Extreme 4)[ Szerkesztve ]
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
makoss
veterán
Üdv!
A videóban kettő darab M.2 SSD-t tettek adapterrel a gépbe.
Bocs a hülye kérdésért, de a videón mért sebességértékeket, hogy a bánatban érték el PCI-E 2.0-n?
Még ha az a bemenet PCI-E 3.0 x1 lenne is kevés nem?Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
cintula187
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #34185 üzenetére
Köszi.
Átnyálazom és otthon megnézem többek között a chipset drivert is, hogy friss -e stb.Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
Raymond
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #34183 üzenetére
Eleg sok problemas jelentes volt itt azokkal a regebbi AMD-s lapokkal es a Samsung 860-al. Valami csak van ott ami problemazik. Mas SSD-vel nem volt ez, ezert all ki ugy a sorbol a 860-as.
(#34184) cintula187
Azt inkabb ne, nem annyival olcsobb hogy ertelme legyen.
-
félisten
válasz cintula187 #34184 üzenetére
Szánj rá időt és olvasd el ezt: [link]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
cintula187
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #34183 üzenetére
Értem. Tehát tulajdonképpen a BIOS állításával megszüntethető ez a hibám?
Vagy a win10 is gond lehet.Raymond: Tudom ez már milyen ssd-t vegyek topik, de WD blue?
[ Szerkesztve ]
Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
félisten
válasz cintula187 #34179 üzenetére
Az biztos nem az oka, ugyanis ha megnézed az adatlapom, akkor a hardverelemek pont megegyeznek az általad linkelt oldalon szereplő konfiggal és nálam nem volt gond a 860-as szériával (nekem ugyan nincs 860-asom(bár épp most meditálok rajta, hogy vegyek egyet), csak mivel 25 éve vagyok a szakmában, megfordul pár SSD a kezem alatt).
Ami más, az a alapvetően az, hogy pontosan tudom, hogy hogyan kell beállítani egy BIOS-t, meg nem használok Windows 10-t (csak másik gépemen, amin tesztelek dolgokat alatta).
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Raymond
félisten
válasz cintula187 #34177 üzenetére
AMD vs. Samsung 860-as SSD-k. Volt mar itt rola szo parszor. Csereld le egy masikra (Crucial MX500 vagy Adata SU800 peldaul).
[ Szerkesztve ]
-
-
Bodz
nagyúr
Ha csak a te gépedben rendetlenkedik mindenáron, akkor igen, vegyél valami mást helyette. Rengeteg időt és idegeskedést megspórolsz.
[ Szerkesztve ]
-
cintula187
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #34178 üzenetére
Rendben, holnap délelőtt tudok.
Amúgy nagy eséllyel ez a hiba van az én esetemben is.
Fura, hogy a samsungnál a firmware -ek között a 860-as széria nincs is fent.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Dobj egy képet az SSDOK-ról (van screenshot funkciója, használd), akkor nem kell jó pár kérdést feleslegesen feltenni.
-
cintula187
addikt
válasz cintula187 #34174 üzenetére
Beszereltem egy régebbi laptopba (ami nem AMD) és ott 2 perc alatt hibátlanul végigfut a teszt.
Namármost tehát pláne a legfrissebb ssd firmware összeakad az alaplapi sata vezérlővel. Az alaplapon a legfrissebb BIOS van de az is 6 éves.
Árukeresőn van is erről bejegyzés akinél szintén AMD van.500gb
[link]250gb
[link]Marhajó. De nekem nem SATA2 , hanem 3 van. Mit tudok tenni? BIOS -ban valami beállítás?
Vagy adjak túl rajta és csere?Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
dugo_
veterán
válasz Frawly #34175 üzenetére
Eléggé biztos.
Teljes élettartam alatt: SSD memóriájából kiolvasott érték, amit elraktározott. Fixen bennmarad az SSD-ben
Valaha mért: futó Windows alatt elindított HDS mért értéke. Ha új Win/HDS kerül a gépre, akkor ez ugrik.A klónozás egy Macriumos rescue disk-kel történt, nem futott a rendes Win, pláne HDS.
A smartban a hőmérséklet szélsőértékeknél 51 és 78-as érték szerepel.
[ Szerkesztve ]
-
cintula187
addikt
Még egy update. A Samsung Magician performance test közben elkékhalálozott.
-
cintula187
addikt
válasz cintula187 #34172 üzenetére
Eszközkezelőben lehet még valamit matatni ezügyben?
Alaplapi driver a legfrissebb, de nem mai darab. Ha nem maga a drive hibár, lehet ez is a gond?Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34166 üzenetére
60 fok felett persze, hogy nem jó, 35-45 az optimális, de itt került anno szóba ez. HDD-ről van szó kizárólag, nem SSD-ről, ott meg a SATA-sok esetén szintén lényegtelen a hűtés, ha valami a környezetében annyira forrósodik, akkor azt célszerű hűteni, nem az SSD-t.
Ha valaki hűtetlen vagy rosszul szellőző házzal oldak meg a videovágásokat, erőforrás igényes játékokat......mindegy, ez sem SSD hűtés témaköre.
(#34159) dugo_
A kép a mérésről csak vicc, ha a valaha mért hőfokra pillantasz!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz Rainman05 #34152 üzenetére
(#34152) Rainman05, (#34157) sz.j: azért van benne az összefoglalóban, hogy az összes ilyen SSD-s progiból a legújabb verziót kell használni. Illetve a HD Sentinelnek a legfrissebb verzió esetén sem szabad vakon hinni, rá kell nézni SSDOK-kal és az SSD gyári szoftverével is!
Sajnos tele vannak a topikok minden oldalon ilyen kérdésekkel, hogy Win10-en HDS régi verziója 80% teljesítményt mutat a kikapcsolt TRIM miatt, vagy az új verzió sem ismert fel valami újabb/ritkább SSD-t, ami miatt hibásnak írta, és emberek feleslegesen emiatt vitték vissza gariztatni a jó SSD-t 2-3×. Általában 3× előjön minden oldalon.
-
Raymond
félisten
válasz Szabikaa20 #34166 üzenetére
Laposban az akku mellett es az NVMe-tol jobbra lent. Az NVMe egy pad-el "kapcsolodik" a noti fem aljahoz hogy jobban huljon, igy az MX500 koruli fem se a leghuvosebb: [link]
-
Frawly
veterán
Nem lesz belőle baj. A 61 fok belefér. Főleg, hogy gondolom nem minden nap klónozol rá ekkora mennyiségeket. A gari okés 70 fokig.
Sokszor rosszul szellőző notikban is simán megvan ennyi, klónozás nélkül is, pl. játék közben, mikor egyébként is forr a gép a GPU, CPU miatt, az SSD meg tölti a nagy fájlokat. És notiban még az sincs, hogy plusz ventit teszel az SSD-re, a hűtőpad meg nem mindig segít a helyzeten.
[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
válasz ubyegon2 #34165 üzenetére
Én olyat olvastam,hogy 60fok felett már károsodik a HDD mivel mozgó alkatrészek vannak benne.SSD-be nincs mozgó alkatrész,de azt is olvastam,hogy nem szerencsés,ha 50fok körül van tartósan.Lehet,hogy aki csak netezésre stb. használja annak nem kell,de aki játszik,videókat vág vagy komolyabb dolgot csinál annak hamar felfűti a gép belsejét a proci,vga és ugye arányosan nől a HDD,SSD-k hőfoka is.Főleg a műanyag házban lévő SSD-k hőleadása is gondolom rosszabb.Télen meg bent ugyan úgy jobb esetben 21-23 fok van,néhol még több.
Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34163 üzenetére
Ez nem teljesen így van, anno olvastam egy írást ahol HDD-ken mérték a hőmérsékleteket és bizony tartósabb volt, amit nem hűtöttek direktbe és 45 fok volt kb az üzemi hőmérséklete. A túl alacsony hőfok és a túl magas is káros! Amin nyáron van külön hűtő, nem biztos, hogy télen is célszerű rajtahagyni.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Szabikaa20
őstag
Nekem Samsung 860 EVO 250Gb van...97 óta van PC-m és mindig azt mondták,hogy minél alacsonyabban tartom a hőfokát (globálisan bármelyik alkatrésznek),annál többet bír ki,meghosszabbítom az élettartamát. Raktam oda egy 8cm ventit,alacsony fordulattal szóval nem is hallani.Bőven elég!
-
dugo_
veterán
válasz Szabikaa20 #34161 üzenetére
A előd Samsung 840 EVO (2,5", 120GB) is 63 fokon tetőzött a Thinkpad T500-ban... Sosem volt nagyméretű gépem.
Engem nem zavar, de ha az elkövetkező 5 évben bármi okból belekötnének ebbe egy garis ügyintézés során, akkor biztos keresztülhúzok valakin egy csatornafedelet.
[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
válasz Emperor_ #34149 üzenetére
Nagy nehezen rábírtam a Crucial SSD-t,hogy látható legyen Windows instalációkor.Kikelett húzni az ATA-s DVD-Romot,hogy lássa a rendszer. Feljebb írtam mennyit sz.ptunk vele!Erre feltelepítem a Windowst minden ok...Amikor meg kijön már, hogy üdvözöljük és kijön az “asztal” erre kékhalál valami “Memory ...” hibával.Sajnos nem tudtam elolvasni végig.Ez az alaplap. Ezek után hiába tettem “safe mode”-ba,hiába próbáltam úgy elindítani,hogy az utolsó jó beállításokkal nem indult már el a Windows, mert mindíg kékhalál lett a vége.Videóm is van róla...Szóval aki nem akar sz.pni az SSD-vel az régebbi főleg nForce-os alaplapba ne vegyen SSD-t!
Az lett a vége hogy egy sima 2,5” HDD beraktunk azzal megy mint az óra!Doky586:Boot sorrend jó volt! ilyenekre figyeltem...Nem kellett driver,addig el se jutottunk!
[ Szerkesztve ]
-
sz.j
nagyúr
válasz King Unique #34156 üzenetére
Csak utólag olvastam azokat a hsz-at és ebből adódóan módosítottam a hozzászólásomat, azaz utólag beírtam a verziószámot (v5.3) ......
[ Szerkesztve ]
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
sz.j
nagyúr
Srácok!
Vettem egy új SSD-t (SU800), a Hard Disk Sentinel (v5.3) szerint hibátlan, de a TRIM funkció inaktív.
Ezt hol lehet aktiválni?Idézet:
"A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. ........"Ui.
Most látom, hogy előttem kettővel részben hasonló a gond .....[ Szerkesztve ]
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
Frawly
veterán
válasz Motion_Blur #34147 üzenetére
A Samsung gyári klónozós progija, amit már írtak. De jó bármilyen más klónozóprogi is, Acronis True Image, Clonezilla, DriveImageXML, Nortos Ghost, meg amit még találsz, ismersz, preferálsz. Nem igényelnek speciális szoftvert, SSD-re lehet klónozni ugyanazokkal a szoftverekkel, amikkel HDD-ről HDD-re lehet. Egy dologra kell csak figyelni, hogy az adott program új verzióját kell használni, és klónozás előtt meggyőződni, hogy a célmeghajtón nem fogja elcseszni a partíciók alignálását, de ez is csak akkor lényeges, ha a HDD-k anno még XP-vel lettek particionálva.
-
Doky586
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34141 üzenetére
Azért ne keseredj el. Telepítettek már nForce-ra windowst..
Valószínű a bios bootsorrend beállításaiddal nincs minden rendben. az SSD legyen az első v második.
Csak NE tegyél fel semmi chipset drivert !!![ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
Az nForce extra szopó. Szerintem pont Veled állítgattunk egyet nemrég .
Nekem nForce4 volt, ami ugye ez előtti. Abban konkrétan SATA1 sebességen ment az Intel 520, IDE módban , MS alap driverrel.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Anonymus23
veterán
válasz Motion_Blur #34147 üzenetére
A Samsung Data Migration teljesen jó erre, ha 1 az 1-ben akarod klónozni, különösebb faxni nélkül, és a HDD-n évő adat mérete nem nagyobb mint az SSD-k kapacitása.
;) - The Power of the Light Side
-
Motion_Blur
félisten
üdv!
Van 3 db notebook, amiben ki kell cserélnem a HDD-ket, SSD-re.
Milyen programot ajánlanátok az klónozáshoz?250 GB-os 860 EVO-kat vettem egyébként.
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
allein
addikt
Sziasztok. Dell Precision 7510-es laptopba melyik lenne a jobb NVMe SSD választás: Samsung 960 Evo-TLC vs. Samsung Evo 970-MLC.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Szabikaa20 #34143 üzenetére
Ja, azt beneztem A kezikonyvben a 4.3.6 alatt Az LBA/Large Mode as Auto-ra van allitva? Plus voltak problemak hogy as NForce chipset-es lapok nem kezelik a SATA3-as SSD-ket. Hiaba visszafele kompatibilis elmeletileg, a valosagban problemas.
-
Szabikaa20
őstag
válasz Raymond #34142 üzenetére
Hát ott nemsok mindent lehet állítani... De most néztem Asus oldalán,hogy van egyel újabb Bios is azt majd holnap feldobom.Alaplapot írtam amelett van Athlon 64 X2 6000+,4x1Gb RAM,400W táp és egy Gainward GT240 VGA.
-
Raymond
félisten
Ez egy BIOS problema. Valami beallitas nem OK, de nehez megmondani a pontos gep/alaplap ismerete nelkul hogy melyik az.
-
Szabikaa20
őstag
válasz Emperor_ #34140 üzenetére
Jaj igen azt elfelejtettem írni,hogy a Bios látja az SSD-t,bootnál is látni.Van neki egy másik gépe ami új(1éves max) abban is van SSD,majd abban kipróbáljuk akkor.Tiszta új egyebként,ma jött meg neki.Bár attól rossz lehet...
-
Emperor_
addikt
válasz Szabikaa20 #34139 üzenetére
Azt a problémát kell megoldani, hogy a lap lássa az SSD-t. Jelenjen meg a BIOS-ban, jelenjen meg a SATA eszközök felsorolásakor boot.nál.
Semmiféle driver nem kell az SSD-nek. Telepítéskor egy tök üres SSD-re is fel kell, hogy menjen a win7.Azt kéne kideríteni, hogy maga az SSD működik e egyáltalán. Pld Te gépedben.
-
Szabikaa20
őstag
Hali!
Olyan problémába futottam,hogy haver életre akart kelteni egy gépet...HTPC-nek szeretné használni.Na mármost rendelt sgy SSD-t bele Crucial BX500 120gb-ot.Más HDD vagy SSD-t nem raktunk a gépbe. Elindítottam a windows 7 HP 64-bit instalációt és ahogy kijönne az első tábla ott lefagy.A kék háttér kijön és ennyi.Azt hittem azér mert nincs még formátozva semmilyen formátumra az SSD.Elinditottam egy CD-ről indítható partition master progit amivel leformáztam NTFS-re.Ugyan azt csinálta továbbra is.BIOS-ban bekapcsoltam a RAID funkciót,erre elindult az instaláció.Aztán ott ahol a partíciókat lehetne kezelni nem látja az SSD-t a rendszer.Mintha nem lenne benne semilyen tároló egység.Ilyenkor mi van?Elég öreg a rendszer egy Asus alaplap van benne.Hogy tudnám életre kelteni?Miért nem látja a rendszer az SSD-t? Ahol a “Load driver” van nem lehet feltelepíteni?
A kép csak illusztráció!Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
Emperor_
addikt
válasz Fehér István #34136 üzenetére
Ebben semmi SSD specifikus probléma nincsen.
Az előttünk titokban tartott verziójú operációs rendszer szaktopicjában szerintem hamarabb kapsz segítséget.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Fehér István
újonc
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, lenovo x270-ben egy samsung mzvlw256 M.2 ssd van 2,5"os átalakítóban,
de rendeltem egy M.2 2242-es toshiba kbg30zmt128g -t.
Az üres Wwan portba jól bele is raktam, első indításkor fel is ismerte és az előtelepített windows-t fel is rakta 2 perc alatt, bootolt róla.
De gondoltam legyalulom mind2 ssd-t és a 128-asra rakom a rendszert a samsungon dolgozom majd.
A lenovo bios diagnostics látja a 128ast, de a csak a samsungról enged bootolni.
Segítsetek pls"\/(o_O)\/"
-
ace05
senior tag
Rendeltem egy ilyet. Lesz valami jótékony hatása az m2-es ssdmre?
-
King Unique
titán
válasz masoma #34133 üzenetére
Bár nem naplózó fájlrendszer, de közös használatnál az exFAT opció is lehet, mivel azt mindkét OS natívan írja és olvassa. Normál esetben pedig ez nyilván működik is, a Windows meg pláne kezeli az exFAT-ot. A linkelt hibaüzenet az eszköz csatlakozási, illetve felismerési problémájára utal, nem a fájlrendszer hibás kezelésére. Bár olyan előfordulhat, hogy a macOS elcseszi az exFAT-ra formázást és utána problémázik miatta a Windows (példa). Vagyis ez esetben célszerű lenne Windowson újraformázni, vagy akár teljesen újraparticionálni a külső meghajtót, ha még nincsen rajta fontos adat. Valamint első körben célszerű lenne kipróbálni a külső SSD-t másik USB-portban, akár másik USB-kábellel, a rendszer újraindítása után stb.
[ Szerkesztve ]
-
masoma
csendes tag
Sziasztok!
Egy Samsung 860 EVO 250GB ssd-hez egy ilyen tokot vettem, virtuális gépek cipeléséhez. Tudnátok abban segíteni, hogy mi lenne a megfelelő formázási beállítás, hogy macen és windowson is írható/olvasható legyen a kütyü? exFatot ajánlanak neten (macen jó) de, windowsonezt a hibaüzenetet kapom. Ötletek?
[ Szerkesztve ]
-
yanna
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #34122 üzenetére
Reméljük ezután már csak jókedvedből leszel távol!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Raymond #34130 üzenetére
Én aprós árakat nézek, ott 256GB/16e 512GB/28e, Samsung PM861. Szerintem jo arban vannak.
Fire/SOUL/CD: jo jo hogy latja, en is kuldtem be riportot de peldaul azt nem tudom beallitani hogy a 2 hőszenzorból melyik értéket jelezze ki. Mert alapbol az elsot ami joval alacsonyabb mint az ami a lényeges részen mér.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Raymond
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #34129 üzenetére
Az NVMe-kbol mar most kezdenek jobban terjedni es talan lesz valami ertelmesebb reszesedese az Adata es a WD cuccoknak. Nehez picit mert arban nem igazan jobbak mint a sokkal ismertebb Samsung, de azert valami mar mozgolodik. A masik amit meg talani lassan az a Toshiba XG sorozat, sok OEM volt beepitve beloluk az utobbi evekben igy lassan lesz beloluk kinalat a hasznalt piacon.
-
félisten
válasz Frawly #34127 üzenetére
Nyelvi javítás -> majd a következő verzióban
Jelszó -> marad
Letöltés -> feltettem Google Drive-raAz NVMe egyre jobban elterjed, szóval több ilyen meghajtó van már a piacon, mint ahogy esetleg Te feltételezed. Az csak egy dolog, hogy Magyarországon kb. 2 gyártó terméke ismert/népszerűbb (Intel és Samsung), de a nagyvilágban már más gyártók NVMe SSD-i egyre népszerűbbek és van belőlük már szép számmal.
A fejlesztőknek azért nehéz a dolguk (így Máté Jánosnak is, a HDS fejlesztőjének), mert fizikailag "nem sétál be" minden nap hozzá sem egy amúgy itthon ismeretlen NVMe meghajtó és riportot sem nagyon küldenek, mert mint feljebb írtam, itthon mindenki Intel meg Samsung NVMe meghajtókat vesz elsősorban.
A CrystalDiskInfo fejlesztőjének egyszerűbb a dolga ebből a szempontból, hisz Kínaiak minden szart legyártanak/megvesznek és vannak épp elegen, hogy sok infóval ellássák a fejlesztőt...Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
LEON_01
tag
Köszi!
-
Frawly
veterán
Az NVMe-s meghajtókkal az a baj, hogy kb. semmi nem támogatja őket. Nem csak Windowson, de Linuxon sem, és Mac-en sem hinném. Talán Windowson a HDS felismer 1-2-őt, aztán kifújt. Meg amit a gyártók adnak hozzá saját progit, az a saját modelljeiket kezeli.
Az is igaz, hogy NVMe-s meghajtónál kevesebb infó kell, mert nem kell foglalkozni az IDE/AHCI, TRIM, stb. dolgokkal, de azért az NVMe-sekre sem árt időnként ránézni, hőfokok, írásmennyiség, kondíció, error rate-ek, stb.. Igény az lenne rá, egyre elterjedtebb és olcsóbb az NVMe is már, de senki nem szolgálja ki ezeknek a tulajait.
Pár konstruktív észrevételt tennék az SSDOK-hoz: fel tudnád tölteni valami normálisabb tárhelyre? Ez a mediafire pl. sok szolgáltatónál nem megy DNS hiba miatt, elég kókány oldal. Meg a tömörített fájl lejelszavazásának sem látom sok értelmét.
Plusz az Informations-t át kéne írni Information-re, ennek az angol szónak nem létezik többesszámú alakja, a szótárak is írják, hogy (U) uncountable. De akár még Info-t is lehetne írni.
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
-
Glaz-dozfhut
őstag
-
félisten
Hali!
Rég nem jártam erre és az SSDOK progira sem volt semmi időm, sajnos "indokoltan hiányoztam..."
Most próbálom bepótolni a lemaradást, úgyhogy jó pár SSD-t betettem a progiba (hozzáadott SSD-k listája linken olvasható). Akik ilyen SSD-kkel rendelkeznek, teszteljék, ha bármi gond van, akkor privátba vagy email-en jelezzétek, thx!UI: NVMe meghajtókat nem támogat és jelen pillanatban nem is tervezem a támogatást...
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Lassan beállítom a negatív rekordot az 500 gigás 860 EVO-mmal, igaz csak alkalmanként bootolok át rá, ha offline játszok, kímélő intézkedés nincs rajta (Defender van kikapcsolva, de nem az SSD miatt). A statisztikák szerint:
- 100%-os kondíció
- a SMART szerint a legmagasabb hőmérséklet 51 fok volt (rosszul szellőző szubnotiban van), jelenleg 35 fokos
- 106,25 GiB írás ment rá
- 54 nap alatt (beszereléstől számítva, nem üzemidő)
- 1,968 GiB naponta, ami
- évi 0,702 TiB-ra jönne ki.
A 300 TWB limitet ilyen írásütemben 427,224 év alatt érem el. Ha nagyon vigyázok rá, talán az emberiség kipusztulása után 100 évvel érkező ufók is tudják még pár évig használni, csak sz@rban lesznek, nem lesz már rá jótállás. Az is igaz, hogy pl. 2 hete nem bootoltam rólaA napi használatú, Linux alatt üzemelő 525 gigás MX300 adatai:
- 100%-os kondíció
- hőmérséklet min. 13 fok, max. 48 fok (eddigi legmagasabb regisztrált, ugyanabban a szubnotiban van, mint az EVO), jelenleg 33 fok
- 1978,859 GiB írás (nincs kímélés ezen sem, a böngészőcache RAM-ba tételét leszámítva, de ez sem kímélés miatt lett bevezetve)
- 509 nap alatt (beszereléstől)
- ez 3,888 GiB naponta
- évi 1,387 TiB-ra jön ki
- a 160 terás TBW limitet ilyen ütemben 111,98 év alatt érem majd el, addig nem sokat kell már aludniEgy érdekesség még linuxosoknak: az fstrim (v2.32.1-es util-linux csomagból) most már rendesen TRIM-ezi az NTFS és FAT32-es partíciókat is, és az f2fs-t TRIM-ezését szándékosan kivették belőle, mert egy ideje bugos volt, meg az f2fs-nek saját TRIM-megoldása van, ami bootkor fut le néha napján, így se fstrim-et, se discard mount paramétert nem igényel (helyette background_gc=on paraméterrel kell mountolni). Még mindig tartom, hogy linuxos SSD-re a legjobb fájlrendszer az ext4. Fürgébbnek érződik, mint az f2fs, gyorsabban is TRIM-elődik.
-
Doky586
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34113 üzenetére
SSDOK szerint megy vagy NEM megy..?
-
Frawly
veterán
Az a baj, hogy ez az fsutil-os módszer nem megbízható, mert csak azt mutatja, hogy a Windows kernel kiküldi-e a TRIM parancsot. Azt nem mondja meg, hogy a driver továbbítja-e az SSD felé.
(#34089) Szabikaa20: ha a Samsung Magician azt írja, hogy be van kapcsolva a TRIM, akkor az megbízható forrás. Azon a képen úgy látszik (lehet rosszul következtetek), hogy szabványos MS IDE driverrel hajtod. A többi képen meg mégis azt látszik, hogy AMD nForce SATA driverrel hajtod SATA módban. Ott kell nézni, amiről csináltál képet, Eszközkezelő, ott ATA csatorna, vagy Lemezvezrélő, esetleg a Lemezmeghajtók közül lenyitod az SSD-t. Már nem emlékszem melyiknél kell megnézni, a Lemezvezérlő rémlik.
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz Szabikaa20 #34108 üzenetére
Dobd fel most a firmwaret!
-
Doky586
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34108 üzenetére
Kivéve: a lényeget..?
Azt is úgy mutatod hogy csak félig látszódik mert nem húzod lejjebb a csúszkát. -
Szabikaa20
őstag
válasz Emperor_ #34106 üzenetére
Hát a gyári adat felével megy kb...De ez Trim elött és után is egyforma.A másik,hogy nem is csodálkozhatom,ha csak 3Gb/s -ak a SATA-im... Aham...Vagyis nagyobb lesz az élettartam,mert gondolom kevesebbet kell írni az SSD-nek.Vagyis nem kell neki törölni,csak felül írni.
A Samsung Magician szerint régi a Firmware az SSD-n és kínál fel itt valami új verziót.Azt érdemes feltenni?
Doky586:Hát és így is néz ki...Kivéve a tárolóvezérlőnél a RAID vezérlő,mert azt nem tudtam alapra rakni.De nincs RAID módban amúgy szóval elvileg nem számít nem?
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34104 üzenetére
Így kéne kinéznie: [kép]
-
Emperor_
addikt
válasz Szabikaa20 #34104 üzenetére
Ugye, hogy ugye😁.
A Trim fontos az SSD működése érdekében.
ide módban picit lassabb, de a trim fontosabb.
[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
válasz Emperor_ #34102 üzenetére
Hoppácska... Azért csak megszültük!Nagyon szépen köszönöm a segítséget meg mindenkinek aki próbált segíteni!!!
Ott volt a gond,hogy a tároló vezérlőben még ott volt az nForce!Windows-osra állítva sikerült elindítani a Trimet! És egy hülye kérdés....Mivel lettem most előbbre?Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
Doky586
nagyúr
válasz Szabikaa20 #34099 üzenetére
Mutasd újra az eszközkezelőt hogy hol tartasz.
-
Emperor_
addikt
válasz Szabikaa20 #34101 üzenetére
A Windows verzió nem gond, sata2 vezérlő sem.
Egy újrahúzást javaslok.
A nforce.ot 2 helyen kell lekapni. Most telórol vagyok, nézz végig mindent az eszköz kezelőben. Ott van egy olyan, hogy tároló vezérlő, onnan is le kell vakarni.
-
Szabikaa20
őstag
válasz Emperor_ #34100 üzenetére
-Bios-ban ide mód van...
-Win alapdriver van
-SSDOK nem indul el windowsos alapdriverrel csak ha az nForce driver van fent akkor.Sőt még fél percre le is fagy a gép,ha elindítom.
Nem megy...
Igen egész reggel azt olvastam amit belinkeltél.Nem tudom már mit tudnék csinálni?!
Ezt a tároló vezérlős dolgot nem értem...Kérdés: Esetleg ami még probléma lehet?
-Windows Home Premium...nem e kéne ultimate?
-SATA-im csak 3Gb/s sávszélességűek[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest