Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Digitális Állampolgárság Program
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Ha nincs baj az SSD-vel, akkor nem kell vele foglalkozni. Ha annyira aggaszt, írj a gyártónak angol nyelvű e-mailt.
Az a baj, hogy az SSD gyártók lusták lettek. Régen az SSD-kről a datasheet pdf-ben egész részletes technikai leírások voltak, főleg a Samsungnál, részletesen elmagyarázták, hogy a SMART-ban melyik értéket hogy kell figyelembe venni. Ilyet azóta sem a Samsung, se más gyártó nem csinál sajnos.
Ez a Hynix meg végképp valami furmányos SMART, elvileg a normalizált értéknek 0-100-ig kéne terjedjen, ehhez képest, vannak 0-253-as számok is, de nem látszik, hogy az most 253-ra van normalizálva vagy az normalizálatlan nyers érték/adat. Egy nagy kutyulék az egész.
-
ricsi99
addikt
válasz Loxer91 #37485 üzenetére
Szia
Paragon hard disk managger. Ha jól tudom 15 napig ingyenes.
"OS"-t tud másolni... magyarul a hdd-röl felpakolja ssd-re mindenestül a rendszert.
Samsung ssd nekem ingyen se kéne de ez privát véleményEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
-
zizidor
őstag
válasz ubyegon2 #37487 üzenetére
Pedig van néha árnyoldala is az RGB-nek:
https://www.youtube.com/watch?v=vnST5rA64Oc„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Loxer91
csendes tag
Sziasztok! Van egy ilyen SSD-m: https://ssd-meghajto.arukereso.hu/samsung/860-evo-2-5-500gb-sata3-mz-76e500b-p397216585/ op rendszer és programok vannak rajta, szeretnék egy ily SSD-t: https://ssd-meghajto.arukereso.hu/kingston/hyperx-fury-rgb-2-5-480gb-sata3-shfr200-480g-p430654497/
Tükrözéssel meg lehet oldani az adatmásolást, hogy minden működjön, ne kelljen újra Windowst és programokat telepíteni?
Lehet hülyekérdés, de várom a válaszokat
-
zsotesz81
senior tag
Hali
Ez az SSD mennyire ajánlott? Elég jó árban van most.
-
nagyúr
Szia!
Ha jól tudom, minden előjel nélkül meg tudnak halni egyik napról a másikra is akár az ssd-k.
Persze, ez így van, de ha most a piacon lévő összes 120GB-os SSD-ből veszel egy példányt és ugyanúgy nyúzod, mint a Fury-kat, jó eséllyel nagy részük kipusztul a Fury mellől.
Én 2 éve vettem egy használtat 100/98-as volt 460 nap futással, használtam egy évig, de a saját nyugalmam érdekében ezt raktam a külhonba utazó párom laptopjába, szigorúan Winmentes a gép, a hölgy totál laikus, így egy éve jól elvan Linux Mint-tel az SSD-n.
Rendszerindításnál egy pici lassulást vettem észre az elmúlt évekhez képest, de egyelőre semmi gond.
Az a Windows, nem az SSD!
Persze nem akarlak lebeszélni a 860 EVO-ról, ami szintén kedvencem, de a mostani áránál már csak drágább lesz, inkább ne várj decemberig. Itt akciós most és 5 év garanciával adják!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
juve600
nagyúr
üdv
az alábbi problémám lenne :
van a gépemben 2db ssd,az egyiken a rendszer a másikat tárolásra használomgép bekapcs,azt írja hogy nincs amiről bootolna a windows,bios-ba belép és csak azt látja amit tárolásra használok,gép szétszed,kábelek megmozgat,gép bekapcs és megy szépen,akár napokig ,aztán megint előjön a hiba
amit eddig megtettem :
-sata kábel cserék
-windows újratelepítés
-alaplap bios frissítésmi lehet még a gond ???
-
Lavar
aktív tag
Hali!
Remélem elfér, csak érdekességképp osztanám meg, hátha valaki pont erre a típusra kíváncsi, bár már nem is forgalmazzák.
Kingston HyperX Fury 120 GB.
A 'C' meghajtó 3,5 éves, a 'D' meghajtó 2,5 éves.
Rendszerindításnál egy pici lassulást vettem észre az elmúlt évekhez képest, de egyelőre semmi gond.
Mindig is a C-n volt/van a rendszer, érdemes lenne mostanában lecserélni biztonság kedvéért? Kb. milyen időközönként érdemes cserélni ezeket? Ha jól tudom, minden előjel nélkül meg tudnak halni egyik napról a másikra is akár az ssd-k. Egy 860 EVO 250 GB-ot néztem ki, de majd csak december környékén szerezném be, mikor a teljes konfigot leváltom.'C':
'D':
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
válasz Dragon3000 #37474 üzenetére
Mint irtam mindenki másképp használa /más feladatokra a gépét.
NAS amúgy is egy külön egység.
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
ricsi99
addikt
válasz UberMutant #37473 üzenetére
Végre .... egy nyelvtanár... 5-ös fiam leülhetsz...már csak erre vártam...
Szerk: Inább nem irom le
hogymákomolyanvegyévalamitaminemférbeleakicsinyvilágodbaEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Dragon3000
veterán
válasz ricsi99 #37472 üzenetére
Minden led ki van kötve, mert utálom, ha este villog valami, na meg a hdd-k mind a nasban vannak, az meg egy külön helységben, így nem fogok állandóan oda járkálni és ellenőrizni, hogy van e valami gond. Számomra sokkal könnyebb volt a hdsentinel email funkcióját beállítani, amit telefonon azonnal észreveszek, akár hdd hiba, akár túl magas hőmérséklet, mert valami gond van a hűtéssel(volt már ilyen). Raid számomra felesleges a fontos adataimat szinkronizálom minden hdd-re és felhőbe is, na meg külső hdd-re is.
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
válasz Dragon3000 #37471 üzenetére
Nemt tudtok megyőzni.
1.) Ha napi szinten fontos adataim vannak akkor minimum!! raid rendszer.
2.) Ha nagyon szükségem van a gépre akkor meg mindenből van egy + alkatrész.. szóval egy tartalék gép.
3.) Win már egy nagyon multifunciós dolog, de én az adatforgalmat a hdd-led en ellenörzöm.. és ha szép piros fénnyel világitana amig itt gépelek azt zokon venném ,mert van egy csomó olyan dolga mire nekem nincs szükségem... pl Cortana-ra sem.... arcfelismerésre sem... automatikus töredezetségmentesítésre sem.....
4.) A nagy ellenörzések.... pl memóriát/vga-t/ tápot is le szoktad tesztelni havonta a biztonság kedvéért?Okés ,kelenek tesztprogramok... én is ha öszepakolok egy gépet akkor letesztelek mindent ,hogy jó e ...
Aztán kb 1/2 évente ha lehet ,szólók az ugyfeleimnek ,hogy ki kéne pucolni a gépet... akkor max egy gyors teszt, hogy amugy jó e minden.
Mottóm.... ami jól működik azt nem javitsuk....És akkor is "fan" a topic amikor abból áll ,hogy "HD sentienel" azt irta.....
Én senkinek sem akarom megmondani ,mit hogy csináljon....
Lehet az a hiba ,hogy amikor kezdem akkor még füllel állapitottuk meg ,hogy jól olvas e az 5,25 ös floppy ,mert akkor az volt a divat...[ Szerkesztve ]
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Dragon3000
veterán
válasz ricsi99 #37467 üzenetére
Azért jó figyelni a hd sentinelt, de ha erre lusta vagy beállíthatsz email küldést is amit azonnal észreveszel, mert ha valami váratlan történik vagy csak jelez, hogy hirtelen romlik a hdd/ssd állapota, akkor egyből tudsz rá reagálni és lementeni mindent, mert az, hogy hetente vagy havonta lementesz róla mindent, de két mentés közben hal meg nem fog kárpótolni az elvesztett fontos adatokért. Na meg időben tudsz lépni, hogy ha meghalna, akkor ne maradj gép nélkül, mert meg tudod venni az új eszközt helyette.
-
Frawly
veterán
válasz ricsi99 #37467 üzenetére
A SMART nem függ attól, hogy AHCI vagy IDE módban fut-e az SSD.
De örülök, hogy jól szórakozol, gondolom arra célzol, hogy „fun” a topik, a „fan” az rajongót vagy ventilátort jelent.
Senki nem vár megváltást a HD Sentineltől, azért ajánljuk azt, mert az ismeri a legtöbb SSD-t, és olyankor is fut, amikor nem szabványos SATA driverrel hajtod, ilyenkor a gyártói SSD-s progik nem szoktak elindulni. Néhányan csak kíváncsiak, hogy mennyit írtak hosszú távon, ez teljesen rendben van. Néha napján én is rá szoktam nézni a sajátomra, nem aggódásból vagy kímélésből, hanem hogy képben legyek a hosszútávú prognózissal, meg lássam, ha elkezd valami progi irreálisan sokat írni.
Alapból semmit nem kell leszabályozni a Windowson. Jó, talán a 30 gigás SSD-nél igen, de a 120-ason már nem. Az meg elvileg baromira nem számít, hogy milyen gépben van, Xeon, Atom, AMD FX, Intel LGA1150, a lényeg, hogy mire használod, milyen OS és programok futnak. Menteni meg mindig kell, nem csak SSD-nél. Egyik fajta adattárolásnál sem garantálható az adatvesztés elkerülése.
De 30 gigás SSD-t Windows alá nem ajánlok. Win7 alatt is bajos, Win10-nek meg régen sem volt elég, hiába volt hivatalosan 16-20 giga megjelölve lemezigénynek, nem nagyon fér el 32 gigán, most hivatalosan megemelték a min. system requirementsben 32 gigára, de az is szűkös, min. 50 kell neki, de jobb inkább 64 fölött, de ez attól is függ, hogy ki milyen progikat használ, hova telepíti őket. Meg az egész elméleti lett, mert 120 gigás SSD-t sem nagyon vesz már senki, max. csak régi gépbe, ahol nem Win10 fut. Jellemzően ma már mindenki a min. 240-256 gigás méretet keresi, és adják el a kisebb méretű SSD-iket. Egy 240-1000 gigás SSD-n meg ugyanaz az írásmennyiség a 30-120 gigás SSD-hez képest, 8×-33× annyi cella között oszlik meg, tehát több írást is bírnak a méret növekedésével.
Egyébként a 30-120 gigás SSD-t se kell kidobni vagy leírni, jó az adapterrel USB3-as pendrive-ként használva, vagy áttenni valami retró gépbe, esetleg linuxozni, ilyen felhasználási körben még újabb éveket tud szolgálni.
[ Szerkesztve ]
-
Pgraph
aktív tag
válasz Raymond #37468 üzenetére
13 perces áramszünet a gyártósoron, 12 perces szélgörcs a quality control-on...
Folyamatosan csökkent a haszon, ezt a trendet meg akarják állítani a gyártók. Ez a dolgok természetes rendje. Csak nem kellene hozzá a mókusvakító körítés, egyszerűen elég lenne ennyi: mától drágább, mert csak...„A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” - Hamvas Béla
-
Raymond
félisten
Apa kezdodik:
One teeensy little 13-minute power cut, and WD you look at the size of that chip supply cut!
"A power failure in Yokkaichi, Japan, has thrown Toshiba and Western Digital’s flash supply into chaos – and will have a significant knock-on effect on global supplies, say analysts.
The temporary loss of manufacturing capacity will reduce global flash supplies around 24 per cent between August and October this year, we're told, and this, in turn, may fuel short-term price rises of 5 to 10 per cent."
Majd meg a Micro-nal es a Samsung-nal is veletlenul tortenik valami a nyar folyaman es mehetnek felfele az arak megint
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
ricsi99
addikt
válasz Frawly #37464 üzenetére
Azért nem mutatja mert "ide" módban van a vezérlő.
Azt hiszem v100-as lehet legelsö széria 7-8 éve vettem kb a ph-n egy 10-értPer pill egy xeon-os 775-ös lapban van és eszem ágában sincs cserélni.
Páromnak vigan elketyeg rajta a win7 /chrome/ facebook /YoutubeSajátomba most vettem egy 120-ast ...én azért játszódóm.
Sajnos a nagy gépem egyben el kellett adnom ...szal xeon per pill forewerTiszta fan ez a topic... mindenki lesi a hd sentinelt mint a megváltót....
Egy k@rva adattárolórol beszélünk... nem tesztelgetni... menteni..... hetente - havonta a "családi fényképalbumot" és kész....
Észel le kell szabályozni a wint -ha valaki azt használ és semmi gond....
Azt sem azért mert jaj mi lessz az ssd-vel... hanem mert ha épp darál valamit a win akkor nem olyan pattogos a rendszer+ van egy adattároló hdd-m amit igen csak szeretek lekapcsolni alvó modba[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
válasz Frawly #37465 üzenetére
Köszönöm szépen!
Megnézem akkor így napokon át, ez szuper ötlet.
Meg van elég RAM a gépben, szóval akár ez a RAM-ba cachelés is érdekes lehet, ha a Chrome bizonyul trükkösnek.
*Az lehet akár még faktor, hogy itt minden cloud-based. Jupyterhub, Office 365 online... Szóval az átlag, eddig megszokottnál jobban pörgetem a böngészőt.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz csubuka #37463 üzenetére
Nézd meg a Feladatkezelőben a Részletek fülön az I/O írt bájtok oszlop bekapcsolásával. Ne kapcsold ki a gépet lehetőleg min. 2 napig, minden folyamatosan menjen, ezt leszámítva használd úgy a gépet, ahogy szoktad, időnként nézz rá, hogy melyik folyamat írja a legtöbbet, az oszlopnál csökkenő sorrendre kattintással.
A havi 1 TB egyébként még mindig nem vészes, napi 34 giga, ez még mindig ott van a Win10-es felhasználói átlag felső határán. De még a napi 50-100 giga sem abnormális, de az már nem átlagos felhasználás szintje.
Ha tényleg a Chrome, és zavar, kapcsold ki a cache-elést benne, ilyenkor is cache-el, de csak a memóriába.
A prefetchhez nem érdemes nyúlni, mert minimális írást okoz csak.
Nagyban függ ki mit használ. Nálam is fut a Firefox mellett a Chromium is, de a memóriába cache-el (nem az SSD kímélése miatt, hanem állandóan sok ki nem használt RAM-om van), és Linux alatt, ami meg nem ír sokat, így nálam napi 12 órás használattal is csak 3,8 giga írás van naponta, ez viszont windowsos szemmel nézve irreálisan karcsú. Ez a hosszútávú átlag, mert van, hogy egy nap alatt 30 giga felett is vagyok, ha torrentezek, de aztán vannak olyan napok, hogy alig vagyok a gépnél, vagy a játékos gépemet használom.
De már pl. Win7 is sokkal kevesebbet ír, mint a Win10. Függ a vírusirtótól is, meg hogy még milyen progikat használsz.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ricsi99 #37448 üzenetére
HD Sentinellel és Kingston SSD Managerrel, esetleg Kingston SSD Toolboxszal is nézd meg. Nem látom, hogy hogy ez konkrétan milyen Kingston, azt igen, hogy V-s, de hogy V100, V200, V300, az nem látszik.
De már a látatlanban is lefogadom, hogy a felét se vetted ki az írásoknak, ami ebben az SSD-ben van, és mint a tények is mutatják, 10 éve használod, már vastagon visszahozta az árát, amit ráköltöttél. Úgyse fogod további 10 évig használni, gondolom előbb-utóbb közeleg az a pont, ahol lecseréled egy 500-1000 gigásra. A 30 gigás SSD-t már most érdemes lenne lecserélni, ha annyira nincs rá keret, akkor egy új 120 gigásra (vagy használt 250-esre), ha van rá, akkor egy min. 240-256 gigásra.
Egyébként lehet a Crystal Disk Info is mutatja, csak nem görgettél le a táblázat aljára.
-
csubuka
addikt
válasz ricsi99 #37459 üzenetére
Köszi!
Az első valamennyire releváns valóban.
Nem igazán állítgattam ilyen Windowsos Prefetch meg hasonlókat az utóbbi időben. Más gépeken semmi gond nem volt, ez meg elég bolond. Én nem egy év alatt, hanem két hónap alatt szedek össze úgy 2 TB-t így elsőre, hogy a munkám nem igazán jelent nagy fájlokkal dolgozást.
Természetesen eddig is a HDS-t használtam. De az csak a kondícióról vezet logot, ahogy nézem. Én max manuálisan felírhatom naponta, hogy mekkora az össze adatmennyiség.
Annyira nem durva a helyzet, mint az "Egyéni esetek" fejezetben taglaltaknál, csak igen "érdekes" a többi gépemhez viszonyítva.
Nézegetem majd a beépített erőforrás-figyelőt, hátha kibukik, hogy mi a ludas.
*Lehet, hogy a rengeteg Chrome tab megnyitása és az ebből fakadó cache folyamatos újraírása a ludas.
[ Szerkesztve ]
-
Pgraph
aktív tag
-
TIT
veterán
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
A céges Preci 7530-ban van egy nyme Toshiba ssd. Gyakorlatilag 750 gigát rátolt pár hét alatt valami és már csökkent is a health. Kissé meglepő, ilyen gépem még nem volt. Lehet a Dell által telepített Windows 10-re lett valami Delles szutyok felrakva vagy valami trükkös beállítás. Hibernálás ki van nyomva...
Oké nagy jelentősége nincs, de valamivel ki lehetne nyomozni, hogy mi ír ilyen aktívan, amikor semmi extra nincs a gépen, ami ezt indokolná.
A HDS mutatja az írást, de legalább, ha logolni lehetne hogy mikor ugrik meg, akkor legalább tudnám kötni valamihez.
-
Raymond
félisten
válasz #92006144 #37454 üzenetére
Enterprise SSD-nel (foleg Intel) az ido is kozrejatszhat. Az elettartam linearisan csokken ahogy fogynak a napok (power on time) a max ev ertek elereseig. Tehat egy 5 ev garis SSD 2,5 utan 50% lesz. Ennek nezz utanna a doskikban.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Került hozzám 1-2 db intel 1500 és 2500 pro ssd, és az volna a kérdésem, hogy mennyire kell foglalkozni a hd sentinel által kiírt százalékokkal. Kétszer ennyi írással az 520-as intel ssd-k 100/100-asok, ezek meg 76-94%-osak (3TB=94%). Az 1500-as széria javallott a milyen ssd-t vegyek témában, szerintem ezeknek jobban kell bírnia a "gyűrődés" (írást), mint a most kapható tlc és qlc csodáknak, de pl. eladáskor azok a százalékok nem bizalomgerjesztőek. Szóval a százalékok ellenére nyugodtan beépíthetem ezeket? Eredetileg 520-asokat vettem, de 3 db ilyen pro ssd lett valami oknál fogva.
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
válasz Raymond #37451 üzenetére
Majd lefuttatom ,ha nincs itthon.....épp videózik a családdal 1000-el...
Na mind1 mint látszik nem kell ezeket félteni használtan vettem annó még a ph-n... aztán kapott egy xp-t.. majd egy rosszul átmásolt win-7 et évekig... (könyvelő gépben ment majd 7 évet ,aztán upgrade... win10 miatt csere) alignálás nem volt jó... majd rátelepitett win8 , utoljára win10 kb 2 hónapig ,de aztán legyalulva mert a csodás frissitések nem fértek már el rajta.... most win7 megy rajta szépen, gond és napi 25 millió frissités nélkül
UI:"AHCI mode set in BIOS"
ez most nincs ,max ha majd veszek új gépet[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz ricsi99 #37442 üzenetére
Peldaul ezzel: CrystalDiskInfo
-
Syz
senior tag
válasz Frawly #37395 üzenetére
Megy ez úgy ahogy kell és azokkal az értékekkel amit tudnia kell. Eltelt egy pár nap azóta és egy kicsit hamar leírtam ezt az M.2 dolgot,de nem kellett volna.Felraktam külön drivert is (szűz Windows) meg a Samsung programot is,lett rajta FW frissítés csinálva úgyhogy a boot is mint ha jobb lenne azóta, de kijelentkezésnél vagy a számítógép leállításakkor látványosan gyorsabb lett.A program telepítések, illetve az alkalmazás megnyitások is látványosan gyorsabbak.Szóval szerintem valamit nem jól csináltam az első Win telepítéskor (baszkódtam ugye Secure Boot-al meg CSM-mel), a lényeg hogy most már látom az előnyeit
"Egy nap 24 órából áll..egy tálcában 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!
-
Frawly
veterán
válasz tothjozsi96 #37437 üzenetére
Tényleg nem értem mit problémázol, ha az adott SSD garilimitjét majd csak 30 év múlva éred el. Továbbá azt is írtam, hogy ne ragadj le a napi 35, meg 28 GB írásnál, hanem az teljes összírást (amit a SMART mutat) osszad le a napok számával, amióta az SSD-t ténylegesen használod, ezt a tesódnál jól vetted már figyelme, de a te SSD-ről még nem tettél közzé ilyen statisztikát.
Továbbá attól, hogy te is és a tesód is szerinted ugyanarra használjátok a gépet, attól még lehetnek különbségek azonos OS mellett is, mert azért kötve hiszem, hogy 100%-ra ugyanazokat a progikat használnátok, 100%-ban azonos időbeli bontásban.
Egyébként megnézheted Feladatkezelő, Részletek fülön, I/O írt bájtok oszlop bekapcsolásával, hogy mi írja a legtöbbet, melyik folyamat, de csak magadat szivatod ezzel a magánnyomozással. Az az 500 gigás SSD már 5 év múlva sem fog semmit érni, nem hogy 30 év múlva, amikor elérnéd a 300 TB-os limitjét. Eleve 10 évet sem fog menni, mert addigra vagy a vezérlő adja be a kulcsot (ez nem függ az írásmennyiségtől, kímélve is előjön), vagy esetleg te cseréled le egy több terás NVMe-re.
Tényleg nem bántani akarlak, aranyos vagy, hogy ennyire aggódsz, nagyon látszik, hogy első SSD-d még, és nem régóta használod. Ha majd eltelik hosszabb idő, netán lesz több SSD-d is, több gépben esetleg, meg követed az SSD-k fejlődését, akkor majd kitisztul a látásod, hogy nem kell ezeket kímélni, lehet ugyanúgy használni, mintha HDD lenne, meg felesleges vele túl sok évre előre tervezni. Az SSD-k egy eléggé dinamikusan fejlődő terület még. Néhány éve még 64-128 GB-os SSD-k voltak.
Az írásszámlálóra nem a kímélés miatt kell néha ránézni (nem kell naponta aggódni miatta, hanem mondjuk 2-4 hetente ránézel), de előfordulhat, hogy egy bugos program írási kergekórt kap, de ilyenkor nem napi 20-30 GB írás történik, hanem napi 500-1000 GB, szóval kirívó, de ilyen ritkán fordul elő. De az ördög sose alszik, itt a topikban is csak 3 embernél fordult elő, de ők megszívták, mert későn vették észre, addigra már 200-300 TB plusz írás felment az SSD-re, szétírva az egészet, igaz ez még kisebb SSD-ken történt.
-
ricsi99
addikt
Most mi ez az irási mizéria? Mert ha az lenne a téma ,hogy mittomén én melegszik ,lassu egyébb még oké de egy pc-alkatrésznál élettartamot számolni használati arányban az már a varázslat kategória
UI:Most látom samuról van szó.... a bekapcsolások számát is hozzá lehet adni[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz tothjozsi96 #37437 üzenetére
Röviden: és, ez az eddig leírtakon változtat bármit is?
Bővebben: az egyrészt nem meglepő, ha a Windows + a programok telepítése, frissítése után 1x összejön egy, a napi átlagnál nagyobb írásmennyiség. Másrészt pontosan tudod, hogy abban az 1 hónapban mit csinált a tesód a gépén, hogyan használta utána naponta az SSD-t és ahhoz mérten mennyire reális a napi 14 GB - ami amúgy eleve átlagos, sőt kevés - , meg hogy ma mit csinált és hogyan lett 1x 35 GB körüli, ami szintén kb. átlagos és nem olyan sok? Mert szerintem nem és másrészt a hangsúly pont azon van, hogy ezek az írásmennyiségek eleve nem vészesek, ha 3-5x ennyi lenne, vagy inkább egy 0-val több lenne utánuk, akkor már inkább. Meg az megvan, hogy a 120 GB-os 850 EVO esetében a 75 TBW eléréséhez még napi 35 GB-os írással számolva is kb. 6 év, a napi 15 GB-os átlagnál meg kb. 14 év kell, és akkor utána is még csak max. a garancia ugrott, nem feltétlen az SSD ment tönkre a sok írás miatt?
[ Szerkesztve ]
-
tothjozsi96
addikt
válasz King Unique #37435 üzenetére
Tök megértem amit mondtok, meg tök egyetértek.
De, itt egy másik példa, random írtam a tesómnak hogy küldjön egy képet a Sentinel-ről.Neki 850 EVO 120GB-os SSD-je van, érdekes, mert ha megnézitek a számítógépe 05.26-án lett újratelepítve.
Azóta a windows+alap programokat leszámítva 421GB-ot írt, ma van egy hónapja napra pontosan a telepítésnek.Szóval, elosztva a 421-et 30-al, kijön a napi 14GB írás ami tényleg édes kevés, viszont itt a kép hogy ma is 35GB-ot írt a rendszer az SSD-re.
Itt a kép és tök érdekes hogy tényleg nem "sok" havi lebontásban, illetve sose nézek a Sentinel-re csak nagyon ritkán, de lehet jobb is nem ránézni.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz tothjozsi96 #37433 üzenetére
Használni vetted vagy babusgatni? Mert ha 3x többet írnál rá naponta, akkor is 10 év alatt csak a garanciában foglalt 300TB-ot érnéd el, de ahogy fent írták ennek többszörösét bírják az ssd-k. Előbb fogod kukázni nagyobb tárhely miatt, minthogy az írásmennyiséged miatt meghalna.
-
King Unique
titán
Ha megnézzük az adatlapját, akkor egyrészt van rá 5 év gyártói garancia, nem 20 év. Másrészt meg a TBW-nél 300 TB van megadva, amelyet a 0-ról napi 28 GB-os írásmennyiséggel számolva is csaknem kb. 30 év alatt érné el. És akkor az még csak a garancia elvesztését jelenti, nem azt, hogy megadta magát az SSD, ami akár annak a többszörösét is kibírhatja. Tehát valóban roppant sok az a 28 GB és tényleg nagyon megéri ezen agyalni...ja, vagy lehet mégsem...
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Pedig nem sok. Az atlag felso hataran van ugyan de meg messze van az igazan soktol. Legyen meg 10 evig mondjuk, irsz igy ra 100TB-ot az meg semmi ahhoz kepest amit birnak.
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37430 üzenetére
Rendben, köszönöm.
Egyenlőre szüneteltetem a kísérletezést vele a kánikulában, mert a P4 elviselhetetlen hőmérsékletűre fűti a szobát..
-
Frawly
veterán
válasz Raymond #37428 üzenetére
Értelme így valóban nem sok, de ők szerintem arra céloznak ezzel, hogy 4. genes többrétegű NAND lesz. A legjobb majd az 5D lesz, ott ha nem látszanak rajta az adatok, akkor sem veszik vissza garba, hivatkoznak majd arra, hogy az 5. dimenzióban ott vannak az adataid
Abban sem vagyok biztos, hogy túl jó ötlet a rétegszám minden határon túl növelése, nem fog az nagyon lassítani?
-
King Unique
titán
válasz Doky586 #37425 üzenetére
Mint Windows felhasználónak neked is adott a lehetőség, hogy letöltsd innen a program aktuális verzióját, majd telepítsd és azzal olyan WinPE változatot kreálj ISO-fájlba, vagy közvetlenül a pendrive-ra, amilyet akarsz. Valamint ha 32 bites kell, akkor az is megoldható. Ha számodra ez valamiért (?) nem felel meg, hát akkor lehet vadászni egyéb forrásból mások által készített WinPE ISO-t, aztán vagy / vagy.
-
Ciccuka
veterán
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Frawly
veterán
válasz tothjozsi96 #37414 üzenetére
Az a napi 28 GB még teljesen normális kategória, átlag usereknél a szokásos átlag Win10 alatt napi 20-30 GB körül van. Na meg nem egy nap átlagát kell nézni, hanem majd hosszú távon nézni az összírást, és elosztani a napok számával, amióta az SSD-t használod. A legtöbb SSD még napi 50-100 GB-tal is bírja 5 év fölött.
Eleinte még az írási átlag nagyobbnak tűnik, míg új az SSD, de ahogy használod egyre régebb óta, úgy fog a napi írásátlag lemenni. Eleinte magas, mert OS-t húztál fel rá, vagy klónoztál, progikat, játékokat telepítettél, benchmarkoltál, stb., de ilyen nem csinálsz vele minden nap, ezek a magasabb íráscsúcsok meg a hosszú távú statisztikával kisimulnak. Ráadásul nem is fogsz minden nap ennyit böngészni rajta, lesznek majd napok, hogy kevesebbet lesz bekapcsolva a gép, vagy egyáltalán nem, mert mondjuk nem lesz rá időd.
Én pl. pár hete lehúztam ~200 giga torrentet, néhány játék, 720p-s és 1080p-s sorik. Igen, sok. De hónapokig elleszek ezzel az anyaggal, de számoljuk csak 2 hónappal, ami kb. 60 nap, leosztva máris csak napi 3,3 GB-tal több írás, de 2 éves SSD-ről van szó, ilyen hosszú idő alatt még jobban belesimul a nagy átlagba, és napi írásátlag mindössze 0,1 GB-tal nőtt.
(#37410) tothjozsi96: alapvetően nem érdemes kikapcsolni az indexelést. De akár ki is kapcsolhatod, bajt azzal sem csinálsz. Sok írást nem takarítasz meg a kikapcsolásával.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37424 üzenetére
És honnan tudok 7.x verziót letölteni?
32 bites PE3 (win7 kernellel, mert a 8-10 kernelest nem támogatja a gépem, ezt még Fscd készítette)
Neszetoolon is sajna csak w10 kernelesre készítik még a 32 bitest is valamiért."Másoknál meg működik megfelelően"
Nem csoda. Keveseknek van pata hdd-jük és keveseknek van XP vel particionálva. Nincs az átalakításra szükségük. Így nem jelentkezik a probléma. Meg ilyen IDE se szokványos: [kép].. Lehet megzavarodik tőle. -
King Unique
titán
válasz Doky586 #37423 üzenetére
Igen, esetedben, ahol külön system reserved partíció sincsen, meg eredetileg az eltolás is rossz... Másoknál meg működik megfelelően, pláne ha a forrásmeghajtón is rendben van az eredeti telepítés. Meg ott van a bootolás javítása is a programban, ha szükséges. A 6.1-es verzió meg eleve régi, jelenleg a 7.2.4325 az aktuális és normál esetben azt kellene használni.
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37421 üzenetére
Mármint esetedben állítólag müködik.. Nálam viszont biztos nem bootol.
Mutattam a fotót miért. Ha kattintással csinálom akkor megcsinálja a képen látható registry módosításokat, de ha húzással akkor nem tesz ilyet a másolás végén. Hogy ez csak a 6.1 verzió bugja vagy valami fícsör nem tudom. -
ricsi99
addikt
válasz JockeyEwing #37415 üzenetére
Paragon Hard Disk Manager... Ha jól tudom van 15-30 napig müködő triál verzió.
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37419 üzenetére
Igen. Úgy is lehet..
..csak nem lesz bootolható. (de legalább alignált ) -
King Unique
titán
válasz Doky586 #37418 üzenetére
Nem azt írtam, hogy én úgy csinálom, hanem azt, hogy úgy is lehet, meg csak a példa kedvért volt az felhozva. A partition properties akkor fog megjelenni, ha áthúzással, vagy bejelölés után a copy selected partition opcióval át vannak másolva, illetve megjelennek a célmeghajtón klónozandó partíciók. Ami logikus, mert csak akkor van mit külön kijelölni és beállítani a program kezelőfelületen. Ha az előbbi nélkül csak simán next-next-finish, akkor nem meglepő, ha inaktív az a lehetőség... Ez a "zöldkeretes" valami meg nem tudom mi akar lenni, mert a mellékelt screenshoton csak az látszik, hogy végigment, elkészült a klónozás. Az pedig nyilván nem függ attól, hogy előtte a klónozandó partíció hogyan van kijelölve, át van-e húzva, vagy sem.
A W7 telepítésénél szokott lenni egy 100 MB-os system reserved partíció a rendszer számára, az lesz aktív. A korábbi képen viszont ilyen nem volt, ezért gondolom a C-n van minden, az az aktív. A klónozás után a célmeghajtón normál esetben ugyanúgy meg kellene maradnia annak az állapotnak, ami a forrásmeghajtón volt. Szóval érdekes, ha esetedben nem... De még ilyenkor sincs veszve minden, akár utólag is korrigálható a rendszerindítás, ami ennek a leírásnak a végén is részletezve van. Sőt, a Macrium WinPE változatában is van ilyen lehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37406 üzenetére
Köszönöm megleltem. Én egér kattintást használok, te pedig egér húzást használsz. Azaz én egér kattintással jelölöm ki a forrás partíció(ka)t és a cél lemezt is (esetleg az X re kattintva törlöm a meglevő partíciót) majd a NEXT re kattintok. Sajnos ekkor azon gomb még szürke. Ha egér húzással teszem mint a képeden látszik a zöld kerestes rész akkor jelenik csak meg klikkelhetően az alignálási ablak.
DE! A kettő drasztikusan különböző eredményt produkál. Az alignálás ugyan jó lett, de nem onnan bootol ahonnan kéne! Az SSD lett a 'Rendszer', de a HDD maradt a 'Rendszerindítás' partíciója..
Pedig látszólag minden OK (aktív lett stb), csak ha letiltom biosban a HDD-t akkor nem bootol be és a lemezkezelő se azt mutatja amit elvárnék. Összehasonlítva ez a registry rész nincs ott a zöldkeretes egérhúzásos módszernél, csak az egérkattintásosnál: [kép]Úgyhogy nekem a vagy alignált vagy nem bootol verzió közül maradok az alignálatlannál.
Ha csak ezt nyújtja a Macrium. Majd keresek Minitool-t ami NX bit nélküli és 32 bites ha van ilyen, átkonvertálom azzal, mert másképp nem megy. De már a lemezkezelő megnyitása is több perc win7 en úgyhogy lehet kénytelen leszek visszarakni az XP-t vagy valamelyik Linuxot.. -
King Unique
titán
Egyrészt az a 28 GB egyáltalán nem vészes, kb. átlagos napi értéknek mondható. Ha egy 0-val több lenne utána és az lenne rendszeresen a napi átlag, akkor már inkább. Másrészt a feladatkezelőben is meg lehet nézni a részleteknél az I/O írt bájtok száma oszlopot bekapcsolva, hogy melyik folyamat mennyit írt a meghajtóra. Az pedig, hogy csak böngészés volt, nem jelenti azt, hogy az nem írhatott rá egy nagyobb adagot. De amúgy ha csak ennyi a napi írás, vagy más napokon ennél kevesebb, akkor pláne nem kell túldramatizálni ezt, lásd az előző választ. Az meg a másik, hogy bár az SSD pontos típusa nem derült ki, de még 28 GB/nap írásnál is vsz évek kellenének ahhoz, hogy elérje a garanciában foglalt TBW limitet, ami ráadásul nem feltétlen lesz egyenlő azzal, hogy az élettartamára nézve kritikus lenne az az írásmennyiség. Meg addigra jó eséllyel lehet amúgy is másik SSD-t veszel helyette, vagy éppen pont lejár a garancia. Szóval ilyen felállásnál aztán pont sok értelme lesz agyonkímélni...
[ Szerkesztve ]
-
Zwiebi
tag
Leginkabb a Chrome tudja porgetni az irast, mert folyamatosan irja a lemezre az aktualis session-t, hogyha valamiert osszeomlana a Chrome / oprendszer / gep, akkor onnan tudd folytatni ahol abbahagytad. Jopofa funkcio, csak folyamatosan porgeti a hattertarat es nem igazan lehet kikapcsolni. Persze ettol fuggetlenul nalad mas is irhat folyamatosan (pl. pagefile).
-
JockeyEwing
aktív tag
Sziasztok
Egy olyan feladat áll előttem, hogy szeretnék egy meglévő RAID1 tömbről induló Windows 10-et átklónozni, 1db SSD-re. Mit javasolnátok? A gépet semmiképpen nem szeretném újratelepíteni, csakis a klónozás jöhet szóba. Acronis kezeli a RAID-et? Vagy erre van esetleg egy jobb célszoftver?
Minden segítséget köszönök
-
tothjozsi96
addikt
válasz King Unique #37413 üzenetére
Tegnap ránéztem nap végén a HD Sentinelre hogy mennyi volt aznap az írásom ez ilyen kb reggel 8-tól este 10-ig, de nem ültem végig gép előtt.
Főleg YT ment, meg böngészés.
28GB-ot írt a Sentinel, azért valami akkor csak pörgeti ott a háttérben a dolgokat, nem? -
King Unique
titán
válasz tothjozsi96 #37410 üzenetére
Mi a célod vele?
Ha csak az SSD kímélése, akkor teljesen felesleges, ahogyan más rendszerszolgáltatások, funkciók erőltetett letiltása, kikapcsolása is. Ha a teljesítmény fokozása, mert egyes régebbi leírásokban azt javasolták, akkor megint nem létszükséglet kikapcsolni. Meg ha kikapcsolod az indexelést, akkor jó eséllyel a helyi keresőszolgáltatás sem fog megfelelően működni, nem véletlenül van alapértelmezetten is bekapcsolva.
-
zizidor
őstag
IDE módban is működik a TRIM?
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
tothjozsi96
addikt
-
Frawly
veterán
Nem a lap inkompatibilis, hanem csak a SATA driver nem tetszik neki, amivel járatod. Próbaképp tedd fel a szabványos MS AHCI drivert.
Ryzen-es lapokon már nem szokott gond lenni a SATA SSD-kkel sem. Nekem egy MSI Mortar B450-es lapom van, ezen nem néztem milyen SATA vezérlő van, de szabványos MS AHCI driverrel hajtom, és teljesen jól megy benne az MX300, megy az AHCI, TRIM, nincs belassulás, semmi probléma nincs vele.
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37403 üzenetére
Áttúrtam a Macriumomat, de ilyen ablakkal nem találkoztam mint amit linkelsz. Valószínűleg azért mert nincs telepített verzióm, csak WinPE pendrivos verzióm..
De megtaláltam mi tévesztett meg, van benne egy SSD állíthatóság, de csak most tűnt fel hogy az nem align hanem trim.. [kép]
Konvertálgatni nincs kedvem, úgyis nemsokára kiveszem az SSD-t amint kelleni fog és visszairányítom biosban a boot-ot a HDD-re..
-
Bodz
nagyúr
válasz Raymond #37399 üzenetére
Szóval a B450 chipsetben lévő sata Asmedia lenne? 2 sata a lapon külön AS vezérlővel van, arra bezzeg nem sír a Magician.
Életem nem múlik rajta (rapid mode nem kapcsolható be, na bumm), csak meglepődtem. Hosszú Inteles lét után váltottam AMD-re, aztán eddig mindig azt olvastam, hogy csak a régi lapokkal lehet gond.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Doky586 #37402 üzenetére
Vagyis akkor nyilván nem cseszhette el, ha már a forrásmeghajtón is eleve rossz volt az alignálás. Max. az utólagos igazítás nem jött össze, ha a leírás szerint volt beállítva, aminek normál esetben működnie kellett volna. Vagy másik megoldás a célmeghajtó előparticionálása helyes eltolással, majd utána klónozni, illetve drag & drop módszerrel áthúzogatni a partíciókat és akkor a célmeghajtó beállításait fogja használni, amit egy másik leírás is említ.
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #37401 üzenetére
Természetesen a PATA HDD -n nem volt jó az alignálás..
De azt hittem az átklónozás közben megoldja ezt a Macrium.A Lemez0 első partícióját klónoztam át a Lemez2-re. [kép] majd a win7-ből kiterjesztettem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AKCIÓ! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- WD My Cloud Mirror Gen2
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest