Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kékes525

félisten

válasz Dragon3000 #35360 üzenetére

"Nem az idő a lényeg, hanem az írt adatok és ott is ha sok kicsi fájl jobban terheli az ssd-t. "

Így van. :K Azért kértem, hogy ezeket adja meg. Másrészt, ha kevesebb mint 1 hónap alatt 2% esik, akkor 10 hónap alatt már 20%-ot eshet, ami sok, függetlenül a márkától. Extrapolálva 1 év alatt 30% is lehet. Így maximum 3 éves lenne az élettartalma. Egy modern SSD-től, normál használat mellett elvárható a legalább 5 éves élettartam, szerintem.
    Összefoglalva, vagy rettenetesen le van terhelve, vagy valamilyen problémája van.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

• Frawly

veterán

válasz Dragon3000 #35360 üzenetére

Nem tudom miért írjátok te meg (#35333) *Ropi*, hogy a sok kis fájl jobban nyírja az SSD-t. Ez egyáltalán nem így van. A vezérlő az össz írásmennyiséget tartja nyilván (ebbe bele van kalkulálva a logikai blokkok kihasználatlanságából eredő veszteség), meg a fizikai blokkméretettel is úgy gazdálkodik, hogy minél több adattal legyen kihasználva egy fizikai blokk (ez 4K vagy az újabb 3D TLC/QLC SSD-knél 16K), és ne legyen egy apró adatváltozás miatt az egész blokk újraírva (hanem külön blokkokba teszi őket, amit a garbage collection segít egy blokkba tenni később, vagy a cache-be teszi először, ott bevárja, míg betelik egy egész fizikai blokk és utána írja ki). A blokkpazarlás csak logikailag, OS/fájlrendszer szinten történik, de ebből a vezérlő nem lát semmit, egész máshogy tárolja a blokkokat, ugyanúgy használja őket, mintha nagy fájlok írása történt volna meg. Ezért felesleges linuxon is az SSD-kre spéci fájlrendszer, meg mindenféle „optimalizációs” trükk (pl. másik kernelütemező, spéci fájlrendszeropciók bevetése). A vezérlő a háttérben mindent intéz, mindent optimalizál, takarít, karbantart.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés