Hirdetés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Digitális Állampolgárság Program
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Met
nagyúr
Beszereltem a WD 500GB Blue 3D WDS500G2B0A-t.
Rendben vannak ezek az eredmények?"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #36892 üzenetére
Végül is visszavágott x2-es létére, meg hogy DRAM cache sincs rajta, nem is teljesít rosszul, nem lassul be, és az ára is reális. Bár házon belül a WD-nél jobban megérheti a WD Black, ami csak 1-2 ezressel drágább adott esetben.
A Milyen SSD-t topikba lenne érdemes belinkelned.
[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
King Unique
titán
válasz sinci01 #36883 üzenetére
Mi a helyzet az eszközkezelőben, ott megjelenik, nincsen hibakód? Ha az eszközkezelő oké, ellenben a grafikus lemezkelőben biztosan (?) nem látszik, akkor parancssorban (DiskPart), vagy külső particionáló programmal is rá lehetne nézni. Meg kipróbálni másik USB-portban, akár egy Windows restart után is stb.
-
csaba17
senior tag
válasz sinci01 #36885 üzenetére
gigabyte ga-970a-d3, elég régi lap.
nem akarom elkiabálni, de már egy 2 órája nem növekedett a hibák száma, átdugtam egy másik táp csatlakozóra, amin eddig volt azon most vettem észre, hogy a ház hűtő venti be volt ékelve a két molex csati közé.
bár ez a kábel volt a leghosszabb, amire most átdugtam az meg a legrövidebb.
holnap este írok, hogy növekszik e vagy sem, jó lenne ha csak ennyit lett volna a baja.sinci01 megnéztem a régi adata ssd-met, nálam gond nélkül látja a win, igaz nekem egy ugreen külső házam van, ezt aliról vettem majd egy éve.
-
sinci01
aktív tag
válasz Frawly #36887 üzenetére
Nem a lemezkezelő dobja fel, valóban, hanem az értesítés jelző. A lemezkezelőben nem látszik. A mobil ház no name, e-bay-es vásárlás volt. Hard Drive Enclosure USB 3.0. A WD HDD-vel megfelelően működik
[mobil ház][ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz csaba17 #36881 üzenetére
Ez milyen AMD-s lap? A 860-as Samsungok Evo-nál meg van említve, hogy AMD-s lapokban gond lehet vele, bár inkább csak a régebbi lapokban, az új, Ryzen-esekben hibátlanul megy. Ezek szerint a Qvo sem különbözik.
Sajnos az ASMedia egy ritka ótvar fajta vezérlőtípus. Mondjuk ilyen CRC Errornak nem ez az oka, annak semmiképp nem kéne lennie.
Próbáltad másik SATA portokra átdugni vagy másik gépben?
-
sinci01
aktív tag
Üdv. Olyan kérdésem lenne, hogy egy SSD-t (Kingston SSD NOW 300) beraktam egy 3.0-ás USB mobil házba, de a gépre csatlakoztatva nem látja a kezelő. Ha kicserélem az SSD-t egy hagyományos HDD-re, akkor, akkor azt látja, szóval a mobil ház tuti működik. Ha viszont az alaplapra csatlakoztatom, akkor látja a gép. Vajon USB-n keresztül miért nem ismeri fel a rendszer? WIN 10 az oprendszerem. Egy komplett rendszer van az SSD-n, csak klónoztattam egy nagyobbra, így feleslegessé vált, gondoltam formázom, és felhasználom mobil meghajtónak, de sajnos USB-n keresztül nem megy. Valami ötlet? Köszi!
-
csaba17
senior tag
válasz Frawly #36880 üzenetére
még a héten használom, pénteken meg átkötöm egy másik tápkábelre, hátha tényleg az átalakító miatt ingadozik a fesz, de nem hiszem.
illetve most olvastam, hogy nemigazán szereti az amd drivert a samsung ssd
(Under the current system environment, some functions in Magician CANNOT be run.
If multiple iterations of Read and Write are performed, RAPID mode may become inactive due to system internal errors on some of the AMD / AsMedia Controller or Driver.)
erre kerestem rá, hogy mit takar. -
Frawly
veterán
válasz csaba17 #36879 üzenetére
Ha kábelcserével sem sikerül megoldani, pattintsd vissza gariba. Vagy akár anélkül is.
Ez tényleg gáz, hogy 90 MB/sec-re esik be. Ezt említeni fogjuk azoknak, akik QVO-t akarnak venni. Ennek fényében egyébként nem éri meg, alig pár ezressel olcsóbb csak, mint az Evo, aminek ilyen problémája nincs.
Szekvenciális átvitelben a proci nem annyira számít. Az inkább random műveleteknél fontos.
[ Szerkesztve ]
-
csaba17
senior tag
válasz Cobrusz #36878 üzenetére
szerk: a magican szoftverben is a smartnál ez az érték szerepel a 199esnél.
sebesség: a 2. képen aktív a rapid mód.
illetve azt hozzá tenném, hogy nálam rapid mód nélkül elég hamar belassul az ssd 90mega/sekre, holott ha jól olvastam saját magát használja cache-ként talán 40 gigáig?
Klónozás előtt futtattam egy diskpartot, ott majd 500mega/sekkel kezdett de nem telt el 10p és ilyen 90mega/sekkel írta végig mind az 1 terát...
majd 3 órán át futott a diskpart(és lehet nem is kellett volna, de ezt is javasolták a macrium reflectnél clone failed error 0 hibára)ja a procim egy régi fx4130-as, ez nem is tudja úgy kihasználni mint kellene.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
-
csaba17
senior tag
sziasztok!
tegnap vettem egy samsung 860 qvo 1terás ssd-t.
át is klónoztam a 250es adatát, megy minden de a 199-es smart érték, az utal ata crc error-ra, növekszik, 127nél tart most.
egyből cseréltem sata kábelt, ma reggel megint de ugyanúgy növekszik.
a régi adatánál nem volt ilyen és ezt is arra a kábelre dugtam rá, annyi, hogy egy molex sata átalakítóval megy ez is, mint ahogy az előző ssd is ment, van a gépbe még 4 hdd is de azoknál nincs ilyen probléma.
valami ötlet? -
Blazkowicz
tag
válasz Frawly #36874 üzenetére
Fogalmazhattam volna pontosabban is.
Az Intelnek másfél hónap alatt nem esett a kondíciója (igaz kevesebbet is van használva), míg a Crucialnak 2 napja változatlan . A SMART táblázatot majd hozzácsatolom a szervizes hibabejelentő laphoz. Megpróbálom 2 héten belül elvinni.
Köszönöm a segítséget -
Frawly
veterán
válasz Blazkowicz #36873 üzenetére
Ja, hogy ez MX500! A Crucialról is van ilyen technikai specifikáció, ami tárgyalja a SMART értelmezését. A kondíció továbbra is 65% ennek alapján.
A teljes írásmennyiség is akkor az első számolásom szerint alakul, 0,96 TB. Ez nem egy nagy írási mennyiség, de megfelel a 813 órás = 34 napos üzemidőnek. Viszont ehhez mérten a 65%-os kondíció nagyon kevés, én visszapattintanám gariba, így ezzel az elmentett SMART táblázattal.
Nálam Crucial MX300-nál az első ráírt 2TB után süllyedt a kondíció 100%-ról 99%-re. Nehogy már az MX500-on még az első terát sem írtad fel, de már harmadát elkoptattad a kondíciónak.
-
Blazkowicz
tag
válasz Frawly #36872 üzenetére
Nem kellett volna odaírnom az Intelt. Azt csak az összehasonlítás miatt írtam oda. Jelenleg mind a két SSD a gépben van.
Crucial MX500 Smart -
Frawly
veterán
válasz Blazkowicz #36867 üzenetére
Na, megnéztem a hivatalos Intel 530 datasheetben. A 65%-os kondíciót eltaláltam! 100-ról csökken 1-ig. A tól-ig érték is.
A Total LBA Written viszont rafináltan nem szektoronként van megadva, hanem 32 MB-os egységenként, így 2 069 000 531 × 32 MiB ÷ 1024^3 = 61,66 TiB. De négy év alatt ez is teljesen jó, napi 43,2 GiB, ami ugyan a szokásos felhasználói átlagnak majdnem a duplája, de még nem abnormálisan magas érték. A 61 TB írás a 65%-os kondíciónak is reálisabban megfelel.
Továbbra sem értem, hogy azt a 9,84 TB írást, meg 85%-os kondíciót honnan szedted.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Zlin50 #36870 üzenetére
Helytállónak tűnik, amit írnak. TRIM az lehetőleg legyen! Ha más nem egy pendrive-ról futó live Linux alól csatold fel az SSD-t és futtass rajta egy sudo fstrim -a -v parancsot terminálban. De ha XP-t használsz, a Crucial Storage Executive-ban talán van kézi TRIM funkció.
-
Zlin50
senior tag
Sziasztok!
Ez [link] mennyire helytálló?
Valóban képes az Active Garbage Collection javítani az állapoton, vagy ajánlatosabb hogy mindenképpen legyen Trim?[ Szerkesztve ]
"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"
-
Frawly
veterán
válasz Blazkowicz #36867 üzenetére
Nem tudom, én ezen 0,96 TiB írt adatot látok, meg 65%-os kondíciót, bár a 65-ben nem vagyok biztos, nehéz ezt az értéket értelmezni, mert azt írja, hogy 65-ből 65, de az mehetett le 100-ról is, meg jelenthet még 100%-os értéket is.
De a 0,96 TiB biztos. 2 069 000 531 írt szektor × 512 bájt/szektor ÷ 1024^4 (1 TB) = 0,96 TiB = 1,06 SI TB. Viszont ez 4 év alatt túl alacsony. A 9 TB már reálisabbnak hangzik, de a SMART akkor sem annyit mutat, vagy a HDS rosszul jelzi ki a SMART-ot.
-
Moho.Jojo
csendes tag
válasz King Unique #36866 üzenetére
Köszönöm, megoldottam
-
King Unique
titán
válasz Moho.Jojo #36859 üzenetére
Mivel még üres, ezért nem gond a destruktív módszer. Vagyis a lemezkezelőben először törölni kell a meglévő partíciót, majd konvertálás alaplemezzé, utána pedig új egyszerű kötet létrehozása NTFS fájlrendszerrel.
"A vibert, és az internetböngészőt (Mozilla) miért nem engedi oda telepíteni?"
Minek telepítenéd oda, amikor a 250-esen lévő Windows rendszerpartíciójának (C) 88%-a szabad? Semmi értelme, nyugodtan mehetnek a C-re és alapértelmezetten amúgy is oda települnek.
Ha az 500-as, NTFS fájlrendszerű SSD-nél esetleg jogosultsági probléma lenne, akkor ebben és ebben a leírásban szemléltetve van, hogy kellene beállítani, saját tulajdonba venni a meghajtót stb.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Zoli-bácsi #36862 üzenetére
Az a ketto az jelenti tobb szal masol atlagon felul tobb adatot egyszerre (Q8T8) vagy egy szalon nagyon nagy mennyisegu adat egyszerre (Q32T1). Normalis hasznalat alatt ilyeneket nehez elerni mert ezek a 4kB olvasas/irasrol szolnak az meg nemigen van ilyen mennyisegekben sima hasznalatt mellett. Limit nelkuli masolasnal (SSD-rol SSD-re) talan tobb GB-nal csinalsz QD4 vagy QD5-ot, de 8-at vagy 32-t nem egyszeru. Sok kis file masolasanal talan eszrevennel valamit de ez megint olyan hogy hanyszor masolsz par ezer 100kB alatti file-t peldaul.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Moho.Jojo
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap kaptam meg a gépemet, amiben egy 500gb-os ssd (crucial), illetve egy 250gb-os ssd van.
Mikor bekapcsoltam a gépet, csak a 250-es ssd-t lehetett látni, amin a windows is van.
Az 500-ast nem.
Leszögezném, hogy annyira értek a gép kezeléséhez, mint a tehénfejéshez. (Épp hogy betudom kapcsolni kb)
Valahogy elővarázsoltam az 500-as ssd-t youtube videók által, de biztos vagyok benne, hogy átállítottam. Mert nem dinamikus volt!
Pontosan nem tudom, hogy milyen néven szerepelt, de emlékszem, hogy rányomtam valamire, és utána lett dinamikus. Mit jelent, ha egy ssd dinamikus? Hamarabb kipurcan? Ha igen, hogy tudom visszaállítani a normális gyárira?
A vibert, és az internetböngészőt (Mozilla) miért nem engedi oda telepíteni?
Semmit nem engedett először, aztán rányomtam, hogy "teljes hozzáférés) És így már igen, de ezt a kettő programot nem engedi.
Formázzam?
Köszönöm, és szép hetet![ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Blazkowicz #36857 üzenetére
A HDS-nél az egész SMART fülről csinálj képet, minden sor és oszlop kiférjen.
Ez tényleg aggasztónak néz ki, hogy ilyen gyorsan süllyed a kondíció, mikor még nem olyan idős ez a meghajtó, meg 1 TB írás sincs még rajta. Beadnám gariztatni, a SMART értékek ellenőrzése után.
Ilyen kevés írás után még 99% körül lennie kéne.
-
Blazkowicz
tag
Sziasztok.
Múlt december óta használok egy 500GB-os Crucial MX 500 SSD-t. HDS-el néztem a kezdetektől, és a kondíció egyik nap 99% a másikon meg 100% volt. Majd februárban elkezdődött a lejtmenet és rohamosan csökkent, és a hőmérséklete akár 50 fokig is emelkedett. Ez a rendszer SSD (Windows 10) és csak 110 GB van lefoglalva.
Még sosem vittem garanciáztatni adathordozót. Ilyen kondícióval már érdemes?
Van egy másik SSD-m. Szeretném ennek a tartalmát klónozni ameddig nem lesz másik. Milyen programot ajánlotok?
Crucial MX500 HDS
SSDOK -
Faterkam
addikt
Sziasztok!
Belinkelem ide is a kérdésem, hátha van valakinek ötlete!
"Ha nem válaszolok PÜ-re 1 nap alatt, akkor lehet, hogy az a 5 ember között vagy, akit letiltottam a 14 év alatt!" https://tinyurl.hu/LdG3
-
Frawly
veterán
válasz Zoli-bácsi #36851 üzenetére
Ez még mindig lehet sok minden. Lehet, hogy az a régi SATA vezérlő ennyit tud, de lehet inkompatibilitás a 860 Evo-val. A gépben ki tudsz próbálni egy másik SSD-t?
Sanszosabb, hogy a vezérlő tud ennyit, ez egy Dell Latitude 6510-es laptop.
Mindenesetre én hagynám AHCI-n, hogy a TRIM menjen. Teszteredményre kicsit gyengébb, de a valóságban nem kéne érezhető sebességkülönbségnek lennie, főleg magas Queue-nál mutatja csak, egyszálas írásban egyforma az eredmény randomban és szekvenciálisan is.
Elvileg TRIM nélkül is lehet üzemeltetni, lehet meglesz nélküle, lehet belassul még jobban.
Amit még megpróbálnék, hogy az Intel oldaláról letöltve feltenném az ICH8/ICH9 SATA drivert, a legfrissebbet. Nem a RAID-et, a sima SATA drivert. Hátha ezzel rendbe jönnek a sebességek, de nem sok esélyt adok neki.
-
Raymond
félisten
válasz Zoli-bácsi #36851 üzenetére
Ahogy neztem a chipset driver volt az ami nem kuldte at a TRIM-et. En talan maradnek a mostani TRIM-es drivernel, nem hiszem hogy sok QD8 vagy QD32 forgalom van a napi hasznalatod folyaman.
-
Zoli-bácsi
senior tag
válasz Raymond #36844 üzenetére
Nos, nem lett jobb a helyzet, most is lassú.
Az első telepítésnél, amin hibásan RAID-be volt az SSD és nem működött a TRIM ilyen értékeket produkált:
Aztán újratelepítve, már AHCI-be, ahol működik a TRIM is pedig ilyen:
Annyi még, hogy az elsőnél feltettem egy chipset drivert is, a másodiknál viszont nem. Lehet ez hiba? Mert most elvileg minden jól működik, mégis baromi lassú.
Próbáljam meg most is feltenni azt a chipset drivert, hátha?
Viszont mi van ha azzal meg nem működik a TRIM?
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz hegegabi80 #36849 üzenetére
Nem muszáj mindent a C:\Program Files\-ba telepíteni, sok minden mehet a D:\-re is. De mint írtam, van pár olyan program, ami ragaszkodik hozzá, hogy C:-re települ, meg ha D:-re is telepíted, először a C:\Users\xxx\Temp-be bontja ki magát. Ha nincs elég hely, elszállnak ezek telepítéskor.
De ha nem használsz sok progit a C:-n, akkor 100 GB-os rendszerpartíció elég lehet a Win10-nek. De a 150 GB sem lenne overkill, legfeljebb ha nem kell annyi a rendszernek, a ki nem használt részre is telepítesz valami játékot.
-
hegegabi80
addikt
válasz Frawly #36847 üzenetére
Nos igen ez egyénenként más. Nekem szerencsére nincs sok progi. Most hogy kicsit megtakarítottam a gépet, már egész jól elférek a 256-os ssd-n is. El is gondolkodtam rajta, hogy lehet elég lenne a 256-os is, de lehet később meg megbánom, mert egyre többet helyet kérnek a progik.
Általában a WOT és PUBG mindig fel van telepítve, plusz 1+2 sima single játék amit tolok mellette. De pl most Asetto is elfoglal jó sokat, de arra végképp nincs időm.
Jaja meg a program data könyvtárat is jól tele vágják minden szarral. -
Frawly
veterán
válasz hegegabi80 #36836 üzenetére
Az apróról a Hynixok vehetők, ha nincs rajtuk túl sok írás. Pár ember már vett, gond nem volt vele. Vagyis volt egy esetben, de ott talán a gép nem támogatta.
-
Frawly
veterán
válasz hegegabi80 #36836 üzenetére
Azt neked kell tudni, hogy mennyi hely kell a Win10-nek. Nézd meg a mostani háttértáradat, mekkora a Windows partíciója, és még mennyi szabad hely van.
Ami miatt én nem centizném ki a túl kevés helyet, az pont az, hogy elég sok buzi szoftver van, amelyik csak C:-re hajlandó települni, vagy a temp/install fájljait mindenképp oda hányja be telepítés során, akkor is ha másik partícióra települ, és ha nincs elég hely a C:-n, hibával elszáll a telepítésük. Meg később ugyan lehet variálni a partícióméretet, de ha már van adat a partíciókon, akkor nagy szopás.
Inkább legyen neki több hely hagyva, ráhagyással, mint hogy túl szűk legyen a hely. Én minimum 100 gigát hagynék, de attól függ, hogy mekkora progikat használsz a C:-n, mennyi szemetet halmozol rajta, milyen gyakran takarítod a rendszert. Felhasználónként és felhasználásonként változik, hogy kinek mekkora partíció elég. Van, akinek a 200 giga sem elég.
-
Zoli-bácsi
senior tag
válasz Glaz-dozfhut #36843 üzenetére
és (#36842) Ciccuka
tudom, nincs benne csak SATA2, de ott egy korábbi kép, amin sokkal gyorsabb volt, annak ellenére hogy Raid-ban telepítettem és nem volt TRIM se.
-
Raymond
félisten
válasz Zoli-bácsi #36841 üzenetére
Csak a magas queue depth eredmenyek lassabbak, lehet valami ment a hatterben foleg ha friss Windows telepites. Probald meg kesobb vagy nezd meg van-e a teszt kozben diszk hasznalat.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz Zoli-bácsi #36841 üzenetére
Mutatja a bal oldali ábra is, hogy Sata 2-es sebességen működik és a sebességen is látszik, ami a szabvány maximális értéke. A lapon ezek szerint nincs Sata 3-as port. Eltérő színezéssel jelzik.
- Glaz-doz-fhut -
-
Ciccuka
veterán
-
Zoli-bácsi
senior tag
válasz Zoli-bácsi #36840 üzenetére
-
varmi2
nagyúr
válasz Zoli-bácsi #36838 üzenetére
sata2-n van az ssd, így gyorsabb nem lesz. A trim azért nem megy, mert raid módban telepítetted a wint. Abiosban álítsd át ahcire, és telepitsd újra a wint, az a legegyszerübb.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Zoli-bácsi
senior tag
-
szabeska
addikt
válasz Frawly #36835 üzenetére
Chipset, bios, driver, minden ok. Vettem egy sata hazat, beledobtam, igy mar jobb lett az eredmeny, sata portra csatlakoztatva. A tesztprogramokban a file meretet lejjebb vettem 1gb-rol, igy mar 450-es iras is megvan Neha lelassul, de ez a 128-as meret miatt van, betelik a gyorsitotar, talaltam ilyen screenshotokat gugliban. A 256+ os meretuek nem lassuak, folyamatosan hozzak a jo irasi szamokat, a 128-asok viszont picivel lassabbak. Van aki 3 db-ot is tesztelt,
mind lassabb volt mint a nagyobb tarhelyuek. Szoval a termek nem hibas, igy mar jo nekem is a sebessege[ Szerkesztve ]
F1
-
hegegabi80
addikt
válasz Frawly #36834 üzenetére
OKs, köszi az ajánlást. Akkor ez a kettő mindenképp szem előtt lesz, és mindenképp fogom particionálni. Aztán azt majd még kitalálom, mennyi legyen OS-nek. sztem 80-100 körül biztos elég. Bár ezt utólag is lehet módosítani? HDD-nél lehet és alkalmaztam is párszor.
Asrock H310M-ITX-be jó lesz az MX500-as a melegedés miatt? Bár van topflow hűtőm is (IS-50), az alatt biztos nem lenne gondja, pláne egy bordával megtámogatva.
Ez már kicsit off ide, de megkérdezem, hogy aprón van elég sok hynx m.2 ssd. Ezek mennyire jók általános felhasználásra? Tudom nincs rájuk gari, de jó árban szoktak lenni. Sok ssd-n hynx meg micron chipek szoktak lenni, ebből kifolyólag is érdekes. Sőt neten találtam tesztet némelyikről, és egész jól teljesítenek.
Én spec tisztában vagyok az olcsóság hátrányaival, de szerencsére együtt tudok vele élni. Korábban volt nekem corsair force 120-as sata2 ssd is aprópénzért, használtam sata3 porton is, nem sok különbség érződött, és még a mai napig üzemel anyámék gépében. A jelenlegi Sami is valami laptopból való, de tökéletes számomra ez is.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz szabeska #36818 üzenetére
Ennek alapján semmi baja nincs. De lehetőleg próbáld ki másik gépben, ha a saját gépedben már kipróbáltad milyen SATA porton, többféle kábellel, AHCI mód is megvolt. SSDOK képet tettél be? BIOS-t nem tudsz frissíteni? Alaplapi chipset driver telepítése előtt is mérted, vagy már csak utána?
Ha online vetted, próbáld visszaküldeni, 14 napig vissza lehet, igaz a küldés/visszavitel költségét neked kell állnod. Azt nem csak akkor lehet, ha hibás a termék, indokolni sem kell. Lehet nincs semmi baja, csak az alaplapi SATA vezérlővel inkompatibilis.
Ennek mindenképp 500 MB/sec körül kéne írnia, nem 100 MB/sec-kel, és az elérési időnek is kevesebbnek kéne lennie. Nyugodtan guglizz rá 545s-es Crystal Disk Mark screenshotokra, azokon látni fogod mennyivel kéne mennie.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz hegegabi80 #36824 üzenetére
Ne spórolj rajta 1000 forintot. Sok ember a legolcsóbbat keresi, ajánlunk nekik olcsó SSD-t, és már többen jöttek vissza sértődve, hogy mi ez a sz*r, miért ajánlottuk, mikor belassul. Aztán amit leírnak, abból látszik, hogy az igények meg magasak, és eleve nem lett volna szabad a legolcsóbbat keresniük.
Így én is amondó vagyok, hogy WD Blue 480 gigás, vagy MX500 500 gigás. Utóbbi csak akkor, ha nem zavar, hogy esetleg jobban melegszik.
WD Greent semmiképp ne, a leglassabb SSD a piacon, annál talán csak néhány noname kínai rosszabb (Kingspec meg ilyenek). A WD Blue viszont jó, az már középkategóriás.
(#36830) hegegabi80: határozottan érdemes kétfelé particionálni. Ha más nem, a dokumentumokat, portable progikat, filmeket, stb. a második partíción tárolod, így ha újra kell húzni a rendszert, nem kell adatmentéssel kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz hegegabi80 #36830 üzenetére
Ennek a kérdésnek úgy nem sok értelme van, ha nem ismert az OS, mennyi és mekkora tárhelyigényű program + játék lesz telepítve, a játékoknak mindenképpen a rendszerpartíción kell lennie, vagy jó másikon is... Ha Windowsról van szó és nem lesz rá sok terebélyes program telepítve, akkor nyilván messze nem szükséges a C-nek bruttó 500 GB. Aztán ha esetleg újra kell telepíteni, akkor az is egyszerűbb úgy, ha az adat, akár játék stb. külön partíción van, mintsem minden a C-n és emiatt törölni kelljen az egészet. Ha egy mentést kell készíteni a rendszerről, akkor pedig szintén egyszerűbb és méretre is kisebb lesz, ha csak azt kell belefoglalni és nem a C-re pakolt egyéb dolgokat is.
[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
-
hegegabi80
addikt
Az 500-as ssd-t érdemes ketté particionálni pl. OS+progi az egyik, játékok a másiknak?
-
cimabue
tag
Szervusztok. Bocsánat ha láma a kérdés: Asus lapomon 2db m.2-es SSD foglalat van; ha mindkettőt használom, akkor ezek kapásból kiütnek 2db alaplapi sata portot a 6 db-ból?
-
hegegabi80
addikt
válasz Raymond #36823 üzenetére
Szerencsére nem a lap alján van (adatlap: Asrock H310M-ITX/ac), hanem a pci-e slot mellett a cpu felé. Így ha topflow hűtőt teszek rá, akkor szerintem a melegedéssel sem lesz nagy gond. Meg amúgy is lehet veszek rá bordát. A Blue-t is néztem, de amúgy 15K-náál nem akartam érte többet, de még átgondolom.
Igen tudom, hogy aprón a gari az necces, de eddig még nem volt vele gondom. Ha megbízható az eladó és nem volt agyonhasználva, akkor szerintem nincs mitől félni. Bár a technika ördöge közbeszólhat. -
Raymond
félisten
válasz hegegabi80 #36822 üzenetére
A WD Blue 3D jobb valasztas, nincs ertelme azt az 1000Ft-ot sporolni. Az apros cuccokhoz viszon annyit hogy ott vagy nincs vagy komplikaltabb a gari, a boltinal ilyen problema nem all fenn. Ha viszont ez nem problema neked akkor az MX500 jo 15-16K-ert. Csak annyit kell tudonod hogy joval melegebb mint mondjuk a ket emlitett WD. Ezen szoktak panikolni az emberek, nalam a laposban 53-54 fok idle de engem ez nem zavar. 80 foknal throttling-ol, de azt benchmark-on kivul meg nem lattam. Marmint a 80 fokot, throttling se az hogy megall az elet, csak lassabb lesz az iras valamivel.
Szerk: ha az itx lap aljan van az M.2 foglalat akkor tuti hogy meglesznek a magasabb homersekletek az MX500-al, itt talan a WD blue 3D lesz a legjobb boltbol. Uj, garis es a teljesitmenye is jo
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
válasz Raymond #36820 üzenetére
Lehető legolcsóbb. Nem kell nekem a legszuperebb, általános használatra kell, amik most is vannak apróról vannak, Pl a samu 3 éve, kapja az ívet rendes, de eddig minden ok.
Tehát boltból amit néztem az a WD Green 480 Gb. Ettől többet nem igazán akarok érte adni.
Aprón viszont már van Hynix 512-es 15K-ért, meg MX500 is akad 15-16K-ért garis.(#36821) Pgraph: HDD mindenképp maradna a gépben, azért nem teszem külön házban, meg az ssd-t sem fogom rátükrözni. Ezen van minden más, azért heti 1-2 alkalommal használva van. A legfontosabb fájlok meg le vannak mentve egy másik külső hdd-re.
[ Szerkesztve ]
-
Pgraph
aktív tag
válasz hegegabi80 #36819 üzenetére
Egy 500 gigás m.2 talán a legésszerűbb választás, a meglévő HDD-t pedig esetleg USB-s külső tokba tenni és rescue diszknek használni, a komplett SSD-t rátükrözve.
A két kisebb SSD-t meg el lehetne adni, annál is inkább, mivel a folyamatos áresés miatt most még lehet kapni értük értelmes összeget.„A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” - Hamvas Béla
-
Raymond
félisten
válasz hegegabi80 #36819 üzenetére
Valami keret van? Mert tenyleg az lenne a legjobb ha vennel egy 512GB M.2-est es a masik kettot vagy megtartod vagy eladod.
-
hegegabi80
addikt
Egy kis tanács kellene, vagy lehet inkább tapasztalat.
Jelenleg egy 256Gb Samu sata3 ssd van (laptopból való 5mm-es), ezen van az OS, programok meg játékok + 500 Gb 2,5" hdd adatoknak.
Elkezdtem kinőni az ssd-t és vettem egy 120-as ssd-t, gondolván ez jó lesz külön rendszernek meg programoknak, a 256-os meg marad játékoknak.
Viszont most lapot is cseréltem, amin van egy M.2 foglalat, így jött a kisördög, hogy ki kellene használni.
Na de milyen felállásban? Első körben arra gondoltam, eladom a 128-as ssd és veszek helyette egy M.2-est Os-nek, a 25-os meg marad játékoknak. De aprón szoktak lenni jó áron Hynix M.2 ssd-k, de még Crucial MX500 is 512Gb-os. Így akkor egy ssd-vel le lehetne tudni megint az OS-t és a többit. Esetleg ha ez utóbbi változat marad, akkor érdemes-e particionálni az ssd-t?
Talán az 512-essel annyiban járnék jobban, hogy itx lapra kell, raijintek metis házba, így kevesebb lenne a kábel, lényegében 2db sata és táp (ez marad a tápon, de legalább nem lenne felhasználva) -
Frawly
veterán
válasz Sabika #36813 üzenetére
Hányad HDS-sel nézted?
A kép alapján elég magas a Raw Error count (bár itt valami bibi is van, mert 102-es normalizált értéket még nem láttam egy SSD-n sem), és Reallocation count sem 0. Ennek alapján szépen adja be a kulcsot.
Bár a hibás működést, és a magas Raw Error-t okozhatja hibás kábel is, az 5 reallocated szektor meg nem valami sok, az magyarázható az SSD életkorával, és természetes kopásával, megfelel a 91%-os kondíciónak, így annyira nem vészes érték. A kábelt azért előtte tesztelném, mielőtt temetőbe küldenénk azt a meghajtót. Nem zárható ki, hogy csak a kábel hibás, vagy csak a HDS nem ismeri az SSD-t és rossz adatokat írogat. Az Adata SSD Toolbox mit mond rá?
(#36816) envagyok: ahogy a másik topikban írtam, ezt a béta HDS-t használd. Bár már a legutóbbi stabil, 5.4.0-ás verzió is támogatja a BX500-at, nem csak a béta.
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Már egy ideje észrevettem, hogy időnként brutál lassulás van a rendszeremben és ma csináltam egy rövid sebesség tesztet a 2 SSD-n. Az eredmény megdöbbentő. Van tippetek, hogy mi okozza ezt? A lassulás a 120 GB-os WD SSD-n van.
Ez a rendszer meghajtóm:Ez pedig a WD lemez, amit az Adobe cache-nek használok:
Ez pedig az SSDOK screenshot:
-
szabeska
addikt
válasz Frawly #36808 üzenetére
Reggel volt időm rá, m.2-es amúgy, csak egy port van. Memória visszaállítás nem segített, amd sata driver sem. Lehet, hogy visszaviszem (elállás), és veszek egy sata csatlakozósat, hátha... Neten is néztem, többen panaszkodtak Intel 545s lassú írására, support kb azt mondta nekik, hogy nincs baja smart alapján, de kicserélik... Képet max este tudok csinálni, ha addig nem veszek másikat inkább...
[ Szerkesztve ]
F1
-
Frawly
veterán
válasz Sabika #36801 üzenetére
A SMART fülről szúrj be képet, minden sor és oszlop látszódjon, kiférjen.
(#36802) szabeska: ezzel valami nem kerek. 50%-os telítettség mellett sem kéne ennyire belassulnia, írásban is kéne hozzon 500 MB/sec felett. Próbáld ki másik SATA kábellel, másik SATA porton. Driverből elvileg jót használsz, de ha semmi nem oldja meg, akkor az AMD-féle SATA drivert is felteheted próbából. Esetleg a RAM-okat tesztképpen vedd vissza alapra, valószínű nem okozza, de hibakizárásnak jó.
HDS-ben SMART fülről csinálj te is képet.
[ Szerkesztve ]
-
szabeska
addikt
válasz Emperor_ #36805 üzenetére
Megtettem, mindent megcsináltam a leírtak szerint, a helyzet sajnos változatlan
Alaplap: Gigabyte B450M S2H (új)
Proci: Ryzen 3 2200G (használt, fél éves)
Ram: "alap" Crucial 2x4 GB 2400 Mhz (3200-ra húzva, hűtőkkel, ha ez számít valamit - használtak)[ Szerkesztve ]
F1
-
Redneck
nagyúr
Van egy 256-os ADATA SP920-as SSD-m (135GB szabad hellyel) és egy 240-es Crucial BX500-am. Szeretném utóbbira átrakni teljes egészében a Win7-es rendszerem. Hogy tudom ezt megoldani?
Az ADATA, mivel lassabb és régebbi, átkerülne egy régi laptopba.
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
Vásároltam egy Intel 545s m.2 128GB ssd-t, Gigabyte B450M S2H lapba, Ryzen 3 2200G procival. Semmi más nincsen benne, tehát a windows is ezen van, 50%-os foglaltsággal. As SSD tesztprogi ezt produkálja:
Normális ez, vagy valami gond van a géppel? Ugyanis a netes tesztek mást mutatnak, bár ott gondolom üresen tesztelik őket.
[ Szerkesztve ]
F1
-
Sabika
tag
válasz Frawly #36800 üzenetére
Szia,
Pontosan miről kellene screenshotot beszúrnom HD sentinel?Vagy más tesztelő program?
Mert néztem tegnap mindent rajta speedtestet is néztem az gyötrelmes volt olvasás 180mb/s az írás meg 90mb/s volt.
A hdd-m gyorsabb jelen pillanatban.
Igazából az idegesít az egészben hogy nem mondhatom biztosra hogy szar az SSD....Sabján László
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- MIUI / HyperOS topik
- Szólánc.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- AKCIÓ! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + SD adapter új
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest