- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomic
addikt
Bassz..s ráülhettem a káoszban a tv távjára és az kinagyította a képet.
Most már minden rendben.Lenne egy kérdésem.Délelőtt feltettem a MP-HC verzióját és beállítottam a HD tartalmak lejátszása összefoglalója alapján.Madvr-t feltettem és ameddig az időm engedte tesztelgettem. Itt ugye elmentem a madvr beállításokat és mikor újra indítom ezeket meg is tartja. Ezzel nincs is gondom. Viszont később feltettem a Kodi DSplayer verzióját és itt már nem tudja. A video beállításnál mikor elindul a film beállítom és megy is szépen.Viszont mikor kilépek az egészből ezt elfelejti.
Most megnéztem újra az MPC-HC-n és belépve a madvr-be csinált magénak egy DSplayer profilt.
Hogy tudom a Kodi beállításait is fixálni? -
tomic
addikt
válasz
MasterMark #48995 üzenetére
Kikapcsoltam. De most akkora minden,hogy a win 10 keresője nem látszik alól a tálcán.
-
tomic
addikt
válasz
MasterMark #48992 üzenetére
Köszi sikerült.
-
tomic
addikt
válasz
MasterMark #48990 üzenetére
Segítenél hogy ez hol van? Menüt végig nyálaztam de sehol nem látom.
Többi beállítás rendben? -
tomic
addikt
Sziasztok!
Össze raktam egy kis pc-t filmnézésre és egyéb használatra.A beállításain viszont elakadtam.Jelzem teljesen kezdő vagyok!
A konfig: Giga H270 Wifi ,Proci Intel G4600,Rendszer Win 10 Pro
Az első problémám az az,hogy össze van kötve a tv-vel(Pana ST60) és a kezdő kép kilóg a tv képernyőjéből.Böngésző is.Túllóg a kép. Ez normális? Hol tudom ezt beállítani,hogy akkora legyen mint a kijelző?
A Másik a beállítás az Intel HD grafikus vezérlőpultjában.Olvastam,hogy mindent ki kell kapcsolni. Viszont van amit nem találtam.
Képjavítás- Szabványos színkorrekció menü.Ezt hová kell állítani, Most az Illesztőprogram-beállításon van.
Bemeneti tartomány-Alapértelmezett
Teljes színkorrekció- letiltva
Képjavítás-Egyedi illesztőprogram-érték 0
Bőrtónus javítás-letiltás
Zajcsökkentés-Egyedi illesztőprogram-értéke 0
kontraszt-letiltás
Film üzemmód-letiltásEz így megfelel?
-
Richie141
tag
válasz
Patice #48987 üzenetére
Köszi a válaszod, szerintem a tiéd a leghasznosabb. Akusztikai probléma biztos nem lehet, hisz amíg jól működött a hangrendszer (rendszerek) addig is mindig a saroktól fél méterre volt a mélynyomó, valamint minden szobában kb. ugyanolyan gyengén szólnak jelen pillanatban.
Igen társasházban lakom, melynek van 6 lépcsőháza, és egy lépcsőházban kb. 30-35-en laknak.
Hogy mennyi fogyasztó van a lakásban? Csak a szokásos: Van két TV, a PC-m 700 wattos táppal, mosógép, hűtő, fagyasztó, sütő, mikró, mosogatógép, 6-7 lámpa. Ezek mennek a legsűrűbben.
A hegyen a szomszédokról nem tudok semmit, a lényeg, hogy kevesen vannak ott, és fogyasztás is nyilván alig van, mert nem járnak fel oda mindig.
Bocsi, de ebben az elektromosság/fogyasztás témakörben sajna abszolút analfabéta vagyok,
és pont ezért gondolom, hogy ebben lehet a bökkenő, és nem az akusztikában, hangfalban, mert ezekhez viszont jól értek.
Szóval hogy tudom azt megmondani, hogy hány áramkör van a lakásban?
Egyébként, tavaly július végén vettem észre, hogy a basszus egyik napról a másikra meggyengült, de nem tudtam rájönni, hogy mitől, és nem tudtam EQ-val meg semmivel rendesen helyrehozni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Richie141 #48983 üzenetére
Az is lehet, hogy maga a szoba alkalmatlan (jelen formájában) a mélynyomós zenelejátszásra, mert olyan állóhullámok és kioltások vannak benne, ami elnyom minden mélyet (legalábbis abból a pontból tekintve, ahonnan jelenleg hallgatnád). Pl. ebben a videóban elég jól elmondják a szoba akusztika alap problémáit, illetve a nem kívánatos jelenségekre a lehetséges gyógymódokat.
-
Richie141
tag
Sziasztok!
Valaki esetleg tudna magyarázatot adni, miért van az, hogy akármilyen mélynyomóval ellátott hangrendszert ha itthon beüzemelek, akkor a basszus egyszerűen gyenge, kissé torz, és ha feljebb tekerem, akkor csak ilyen erőltetett kopogó hangja van, viszont, ha elviszem pl. a hegyünkre ott pedig tökéletesen működik.
Már a 4. Logitech Z906-os szett van nálam, mert ez miatt 3x cserélték, csak hát nem is vele van a gond. Van nekem 3 Labtec 485 Pulse típusú olcsóbb 2.1-es szettem, amiket korábban 5.1-ként kötöttem rá a PC-re, és nagyon szépen is szóltak, de most ezeknek is arányosan gyengébb a basszusa, de KIZÁRÓLAG CSAK ITTHON. És kizárólag csak a basszus, a szatellitek úgy ciripelnek ahogy kell.
Szinte minden elosztóba meg aljzatba bedugtam őket, még túlfeszültségvédett elosztót is vettem, de az eredmény ugyanaz. Természetesen itthon is, és a hegyen is ugyanazokkal a zenékkel teszteltem telefonról, ugyanazokkal a kábelekkel. Már totál elegem van, hogy nem tudok nyugodtan filmet nézni meg játszani, mert nem azt hallom amit kellene.
Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, esetleg megmondani, hogy kihez forduljak ezzel a problémával.
-
PuMbA
titán
válasz
Hohocali #48980 üzenetére
Rakd 4:2:2-re vagy 4:2:0-ra filmnézés esetén és akkor megvan a nagyon fontos 10bit, mert a TV-k csak 60Hz-en tudnak 4:4:4-et fogadni és mutatni, akkor is csak PC módban
Ahogy átváltasz 23Hz-re vége a 4:4:4-nek, akármi is van beállítva. Ezt kevesen tudják és ezért nem lesz a madVR 4:4:4-ben kiszámolt képe teljes egészében megjelenítve TV-n, mert igazából elég lenne 4:2:0-ba számolnia, kivétel ha 60Hz-en nézel minden videót a TV-n.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
kalimist #48978 üzenetére
Nálam a radeon setting-ben RGB 4:4:4 8bit van beállítva. 4:4:4 esetén nem enged nagyobb bitszámot, csak ha "lerontom" azt 4:2:2 vagy 4:2:0-ra. Neten olvastam, hogy ez HDMI (2.0 18Gbps) sávszél korlát. MadVR-ben 10bit és hdr-nél let madVR decide van kiválasztva. Display modes mező üres. Így teljes képernyőnél igazi HDR van, ablakban szoftveres.
A rendering-nél a general settings-ben ha ki van pipálva az enable automatic fullscreen exclusive mode, akkor a HDR csak érintetlen full screen esetén van. Pl. ha jobb klikkel felhozom a legördülő menüt, akkor kilép a HDR-ből. De ma felinstallátam a teamviewer-t, ami kis ikont tesz a jobb felső sarokba (quickconnect button), és ez megakadályozta a HDR-be lépést. Letiltottam, és megint működött. Most kiszedtem a pipát az exclusive mode elöl, így a legördülő menü se zavarja már. -
kalimist
aktív tag
válasz
Hohocali #48971 üzenetére
Nálam sok-sok próba után gtx 1080ti+samsung ks7000 (plusz pioneer hdcp 2.2 erősítő) kombóval a következőképp megy a HDR lejátszás mpchc+madvr vagy kodi dsplayer+madvr-rel. Nvidia control panel-ben a felbontást 4k / RGB / 12bit / 23hz-re állítom és a tv HDR módba vált. Madvr-ben a TV-nél a properties-nél 10 bit display, display modes-nél lent a display modes mezőbe beírom: 2160p23, hdr-nél pedig passthrough HDR content to the display pipálva. A rendering-nél a general settings-ben nincs kipipálva az enable automatic fullscreen exclusive (FSE) mode. Így tökéletesen megy a HDR lejátszás, a kép ugyanaz, amit a tv lejátszója is produkál az erősítő pedig 4k/RGB/36bit jelet mutat. Az FSE mód nálam sajnos fakó képet eredményezett. Mindez a Fall Creators Update-tel és előtte is megy/ment. Tény, hogy egyszerűbb a tv playerrel nézni de akkor nincs hd audio meg Kodi sem.
-
hm15
senior tag
válasz
devil-k #48975 üzenetére
Ha nincs HDR-es tévéd, legegyszerűbb módszer elindítani egy portable MPC-BE-t, az majd automatikusan SDR-t kreál belőle. Erről nem tudtam, hozzászólásokban olvastam és kipróbáltam, szinte hozzá se kell nyúlni. Ha HDR tévéd van, ahhoz be kell állítani a madVR-t, amit egyszerűen leírni nem lehet, de linkeltek pár hsz előtt leírást. Ha már él a madVR alapbeállítás, azután csak meg kell adni az átküldés módot, utána a tévé felismeri és HDR módba vált. HDR és SDR tévéhez is kell HEVC dekódolásra alkalmas hardver. Amin szerintem még elbukhat az ügy, hiába áll rendelkezésre minden alkalmas sw és hw, madVR DX mód, ablak és HEVC dekódolás, ezeket többféleképpen lehet keverni. Ezt a hármat kell egységbe hozni és mennie kell.
-
hm15
senior tag
Körbejárva a kérdést, így soha nem lesz fakó:
HDR UHD Blu-ray => HDR UHD TV: madVR HDR és HDR-ből SDR megjelenítésre.
HDR UHD Blu-ray => SDR HD TV: madVR SDR konvertáláshoz. MPC-BE SDR konvertáláshoz.
Ellenőriztem is, mindegyik opció működőképes.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Hohocali #48969 üzenetére
No srácok van eredmény!
Találtam a neten ezt, beállítottam a madvr-ben azokat. Alien első részével kísérleteztem. Azok a beállítások lassúak voltak, ezért elkezdtem visszavenni őket. Majd mikor végeztem, gondoltam megnézem a HDR-es videót, látok-e változást. És a TV HDR-be váltott, amikor full screen-be kapcsoltam.
Ne kérdezzétek melyik paraméter tehet róla, mert nem tudom.
-
hm15
senior tag
válasz
Celtis #48968 üzenetére
Más szemszögből, valószínű legtöbbünknek középkategóriás, alsó-középkategóriás rendszere van, ahol hangminőség szempontjából nem a HDMI kábel a legfontosabb tényező. Bőven lenne költeni való jobb erősítőre, hangfalra, lejátszóra. Abban sem vagyok biztos, hogy nekem meg kellett tanulnom DSplayert és madVR-t kezelni, hiába van vetítőm és vásznam, amennyi időm elment rá, hogy néha megbánom.
4k filmekhez szerintem nem is kell, ha meg kellene, atombrutál VGA-val menne. VGA persze most még fontos HDMI 2.0 és HDR miatt.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
SunMount3r #48946 üzenetére
AQ kábelekkel vannak összekötve, 1m-es és 2m-es darabbal.
Az AVR is tudja elvileg, de egy próbát megér hogy kikerüljem, este kipróbálom. -
Általában ha a kapok kábelt kipróbálásra, akkor nem szoktuk/szoktam megmondani az árát, meg semmit róla.
Normálisan, racionálisan gondolkodó ember szerintem el tud vonatkoztatni attól, hogy a drágább akkor biztos jobb.
Amúgy egyet értek, az a valódi különbség, amit egyből észrevesz az ember - akár 1 perc alatt, akár 1 nap alatt - ha ez hiányzik, akkor nincs értelme tovább foglalkozni ezzel.
-
hm15
senior tag
Belegondolva hülyeség.
Ha tudjuk, hogy másik kábelt próbálunk, befolyásolva leszünk. Az eredetihez képest kellene egy gagyibb és sokkal jobb kábel, majd azokat vakon megkérve valakit, hogy cserélje nekünk. Lehetne egyik nap egyikkel, másik nap másikkal végighallgatni a kedvenceket. Végeredményben korrektebb lenne, közvetlenül cserélgetni se kéne.
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #48961 üzenetére
Soha nem teszteltem kábel közötti különbséget, de ha van egy kedvenc és sokszor halott zeneszámunk (több is lehet), szerintem kicserélve a HDMI kábelt azonnal hallani kéne a változást újra meghallgatáskor. Így gyorsnak se kell lenni és az eszközökben sem teszünk kárt. Én így csinálnám, feltételezem nektek is rengeteg kedvencetek lehet, amit milliószor hallgattatok.
-
válasz
SunMount3r #48959 üzenetére
Igen, a linked jól mutatja, hogy milyen minősítésű lehet egy HDMI kábel.
Azért high speed és high speed minősítésű kábel között is simán lehet különbség.
Nem tudom pontosan milyen érték teljesítése esetén kaphatnak high speed jelölést, de a 4K-hoz ha jól rémlik 18Gbit/s sebességet kell tudnia max. a kábelnek.
Szerk.:
(#48960) Dorian:
Csak kipróbálással tudod eldönteni, hogy hallasz-e különbséget, és ha igen, akkor számodra az árral arányos-e a minőségi előrelépés.
Igen, macerás az áramtalanítás és újra bekapcsolás, de nem kivitelezhetetlen. Ha elég gyorsan csinálja az emberfia, akkor simán lehet tesztelni.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Patice #48958 üzenetére
Ok, ezt a csatlakozós dolgot tényleg hagyjuk akkor...
Bevallom eddig akkor egy kisebb tévhitben éltem a "HDMI 2.0-és kábelekkel" kapcsolatban, amik ezek szerint nincsenek is. Közbe utána olvasva, van a High Speed, ami tán a 1.4-óta ugyan az és ennyi. Azt hittem, a HDMI 2.0-ás specifikációkhoz azóta már újabb "fejlettebb" és nagyobb "áteresztőképességű" kábelek is kellenek.
Pedig emlékezhettem volna korábbról, hogy olyan sincs, hogy 1.3-as, meg 1.4-es, kábel, csak Standard meg a High Speed, meg ugye ezek.
A webshop-oknak és a kütyük gyártóinak is külön "köszönet" ezért, amikor lépten-nyomon "HDMI 2.0-ás" kábeleket emlegetnek...
-
válasz
SunMount3r #48956 üzenetére
Nem, nem a kábel végén lévő csatlakozó 2.0-ás.
Az aktív készülékeken van egy minősítése a csatlakozónak (igazából a mögötte lévő hardvernek), hogy milyen HDMI szabványt tud. A kábelnek meg átviteli képessége van csak. Egységnyi idő alatt átvitt adatmennyiség. Ez vagy elég az adott szabványú készülékek összekötéséhez, vagy nem.
HDMI kábelből nem akarok vitát generálni. Nem kell nekem elhinni.
Próbáljátok ki.Hallottam/láttam különböző HDMI kábeleket otthon (a cuccaim között le van írva a láncom). Drága és no name között nem képben, hanem inkább hangban hallottam különbséget.
Másnál is ugyan ezt tapasztaltam. Nem a kép lett élénkebb színű egy jobb kábellel, hanem a rendszer hangja lett jobb.
-
MasterMark
titán
válasz
SunMount3r #48956 üzenetére
A csatlakozó is csak egy fém darab, hogy lenne már az 2.0-ás...?
Csak logikailag szoftveresen van 2.0.
Minden fizikai résznek sávszélességben kell tudnia támogatnia ezt. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Patice #48952 üzenetére
Komolyan mondod, hogy úgy lett volna inkább életszerű feltennem a kérdést, hogy "HDMI 2.0-ás csatlakozójú a kábeled"?!... Amúgy meg a csatlakozó szerinted nem a "kábel" része?
Amúgy nem vitatom amit írtál "elméletileg", de ezt most inkább hagyjuk "gyakorlatilag"...
Megfelelő felbontású/minőségű rendszerhez megfelelő kábel kell. Többmilliós rendszer hangját simán visszafogja egy szar (=/= olcsó!) kábel. ->OK, nem vagyok egy top HDMI guru, de ezt én még mindig nehezen tudom elképzelni. Van "jó kábel" és van "rossz kábel". Ha egy HDMi kábel "rossz", akkor okozhat anomáliát, kihagyást, pop-okat, efféléket, de hogy effektíve "jobb lesz az egész hangminőség" úgy általánosságban, csak azért mert "prémium" plecsnis kábelt használunk egy "nem rossz", de nem is "prémium" kábellel szemben az továbbra is elég furcsán hangzik nekem. Szerk.: ("Rossz" = "hibás")...
Amúgy, hogy mindenkinek olyan hű de könnyű legyen, van már ugye 2.0b és 2.1-es HDMI is. Ők biztos tudják, hogy miért...
-
-
válasz
sugarforce #48953 üzenetére
Átjött...
Csak azért írtam, mert nem az összes gyártó árul szart drágán.
Vannak szerencsére kivételek.
-
válasz
sugarforce #48951 üzenetére
Hang esetén ugyan úgy viselkedik egy HDMI kábel, mint bármilyen más digitális kábel.
Sokan úgy gondolják, hogy csak nullák meg egyesek és kizárt a hangbéli különbség.
Meg van a másik tábor....És így meg is élnek a hiper-szuper HDMI kábel gyártók.
Megfelelő felbontású/minőségű rendszerhez megfelelő kábel kell. Többmilliós rendszer hangját simán visszafogja egy szar (=/= olcsó!) kábel.
-
válasz
sugarforce #48949 üzenetére
Próbáltál már meg hangot átvinni HDMI-vel?
-
válasz
SunMount3r #48946 üzenetére
Nincs olyan hogy "2.0-ás kábel". Az a csatlakozó.
A kábelnek elég nagy frekvenciát kell bírnia, hogy minden adat átmenjen rajta. A kábelen csak azt kell látnod, hogy "high speed". A többi megjelölés nem mond semmit.
-
hm15
senior tag
válasz
Hohocali #48942 üzenetére
MadVR Decide szerintem SDR-t csinal belőle HDR-t nem tudó készülékhez, ezért ez neked nem az igazi. Passthrough kellene valós HDR-hez. Próbáltad Windowsban ki és bekapcsolt HDR módot egyaránt? És még MadVR-n belül van teljes képernyő és exclusive is, ezeket is próbálni kéne külön-külön.
-
Hohocali
aktív tag
Az MPC-HC+madvr kombó úgy tűnik helyrerakja a HDR színeket. Ez nem az igazi HDR, mert a TV nem vált abba, hanem szerintem valamilyen szoftveres megoldás. Ha a madvr-ben "passthrough HDR content ..."-t állítok be, akkor fakó marad. Ha "let madvr decide", akkor a színek "megjönnek", viszont a sötét részek feketék lesznek (ez nagyon feltűnő pl. az alien covenant-ben). Ezt ellensúlyozom az MPC-HC options/miscellaneous/brightness +40-el, akkor jól néz ki.
Az általam linkelt demo, és a privátban kapott (meg a többi) a teszt szempontjából egyformán HDR.Viszont kérdés a fényerő. Amikor a windows átvált HDR-be, akkor minden visszavesz a fényerőből jelentősen, viszont a TV beállításában (ilyenkor 4 HDR picture mode jön elő, a normál picture mode-k (vivid, standard, game, stb.) eltűnnek) a fényerőre vonatkozó paraméterek maxon vannak (backlight, contrast). Gondolom ez képez valamiféle "tartalékot", ha pl. a napnak bele kell szúrnia a szemembe, akkor a napkorongot teljes fényerővel tolhassa a TV. Nem HDR módban is lehet ilyen fényt állítani, de akkor nemcsak a napkorong, hanem minden más világos szín is "szúrni" fog. Remélem érthetően sikerült leírnom, mire gondolok.
Szóval ez a jelenlegi "szoftveres HDR"-ből hiányzik szerintem. Persze hozzáteszem, nem láttam még igazi HDR-t élőben, csak okoskodom.
-
PuMbA
titán
válasz
Hohocali #48939 üzenetére
És ha Windowsban kikapcsolod a HDR-t? A Windows felülete nem képes HDR-re, így nem hiszem, hogy neki kell
A PowerDVD-nek kell kapcsolnia, ha teljes képernyőre teszed. Ja és ne legyen több megjelenítőd, csak a TV-re menő HDMI kimenet. Abban sem vagyok biztos, hogy amit videót nézel egyáltalán helyesen van HDR-re kódolva, mert ezt csak névtelen emberek csinálták, privátban küldök normális HDR videót.
-
Hohocali
aktív tag
17.10.1 telepítve, nem változott semmi. Ha a windows-ban be van kapcsolva a HDR, akkor amikor full screen-be kapcsol a powerdvd, visszavált a TV nem HDR-be. Ha kilépek a full screen-ből, akkor visszavált a TV HDR-be, de a videó nem HDR-s úgy se.
hm15 : este kipróbálom ezt a kombinációt. Kell ehhez valami spec beállítás?
Szerk.:
PuMbA : ok, kösz. Ha windows-ban kikapcsoltam a HDR-t, akkor se ment (full screen-en se). Este próbálkozom tovább. -
Hohocali
aktív tag
Igen be van kapcsolva a deep color.
Ahogy nézem a powerdvd rendszer követelményét, ehhez intel graphics kell. Akkor ez AMD-n kuka, úgy tűnik. -
SunMount3r
nagyúr
Még a MPCHC sem tudja?! MadVR-el sem? Nem is fogja tudni? Ezt nem értem...
Itt amúgy azt olvasom, hogy alapból az RX kártyák sem támogatják a HDR-t...
-
Hohocali
aktív tag
Hello!
HDR megjelenítésben kérnék segítséget, nem működik.
Konfig : GA-AB350M-HD3, Ryzen 3 1200, RX 550 2GB, Windows10, Marantz SR7010, LG 65UH8500.
Programok (amivel) próbáltam : MPC-HC, PDVD17, chrome böngésző (youtube).
Jel út (HDMI) : RX 550 -> SR7010 -> UH8500.
Ezzel a videóval probáltam elsősorban (letöltve).Amíg eljutottam, hogy a windowsban bekapcsoltam a display settings/HDR and advanced color kapcsolót, ekkor átvált a desktop HDR-be. TV ekkor kiírja, hogy HDR-be került. A desktop ekkor visszaveszi a fényerőt, ha a TV-n előhozom jobb oldalt a beállító ikononkat, azok fényesen világítanak. Viszont a videókon semmi effekt, olyanok, mint a desktop, fakók. Próbáltam a radeon programban a pixel format-ot állítgatni, RGB 4:4:4/YCbCr 4:2:2 8/10/12 bpc, semmi változás.
Mit kell beállítani, hogy működjön a HDR?
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #48929 üzenetére
Ugyanazok mint full HD-hez, a különbség a felbontásból adódik, annak többlet étvágyából. Az 560-as például bőven elvan 1080p-ig maximum algoritmusokkal, kivéve 3D, hiszen az két kép. Viszont ha 2160p-ből 1080-at akarunk, már az sem megy maximumon, csak majdnem. 1080p-ről 2160-ra már meg sem mozdulna ugyanazzal az algoritmussal, amivel viháncol 720-ról 1080-ra.
Egy közepes videokártya azonos be és kimenettel menne madvr + 4k-val, de azzal semmit nem nyerünk egy Intel GPU-val szemben, ami tud HEVC-t.
-
Ennyire. Hagyományos PC-s fronton az IGP-k fejlettsége nagyon le van maradva ahhoz képest, amit az ARM procis rendszerchipek (SoC-ok) média boxokban, telefonokban (!) tudnak. ARM vonalon pl. már pár éve megoldott (tudtommal) a közös rendszermemória elérése és minden hardveresen gyorsított. Ezért tud egy 10k alatti kínai box erölködés nélkül 4K, 10bit, HDR cuccot lejátszani röccenésmentesen, míg PC-s fronton ez még ritka mutatvány.
Jelenleg abban az átmeneti korszakban vagyunk, mint anno a DVD --> Blu-ray váltáskor, csak most lassabban megy végbe ez a folyamat a 4K lassú terjedése (UHD lemezek védelmének feltörése) és az Intel vs. AMD "csata" miatt.
AMD nagyon belassult a fejlesztésekkel, pedig nagyon jót tenne a jelenlegi helyzetnek, ha jönnének végre a Ryzen procimagos, Vega IGP-s APU-k. Akkor talán lenne végre verseny és Intel is elkezdené fejleszteni újra az IGP-t a procijaiban. Csakhát ugye nem akarnak ellenfelet gyártani az nVidiának sem.
Ha akarták volna már rég lenne olyan IGP, amivel akár játszani is lehetne dVGA nélkül. De nem volt rá igény.
(#48926) robika88:
PicoPSU (160W) + megfelelő adapterrel igen, akár passzívan is, csak akkor speckó ház ajánlott (pl. Streacom).
(#48928) hm15:
4K-hoz milyen algók kellenek?
-
Charx
senior tag
Ennyire nincs olcsó pc 4K képes htpc-nek? Akkor ezek a filléres androidos boxok hogy-hogy le tudják játszani?
-
robika88
tag
üdv topiclakók,
szerintetek 6700t vagy 7700t ,2memória modul, 2ssd, 2hdd, páneltáppal elmenne passzívan? vagy mindenképp kellene procihűtő vagy esetleg olyan lehetőség van hogy pl 60fok fölött kapcsol be a procihűtő? kb 50%os terhelésen menne a proci -
válasz
SunMount3r #48924 üzenetére
Ha integrált proci és nagy támogatottság kell, akkor amúgy erre az Intel házon belül már megcsinálta a számodra (is) ideális hardvert: Intel NUC.
Van belőlük sokféle változat, de a csúcskategóriások tudják/ fogják tudni azt, amit szeretnél.
(Pl.)
Ezek tulajdonképpen desktop gépek, mobil procival, vagy ha másképp nézem laptopok kijelző nélkül.Egyedüli hátrányuk az az áruk. Előbbi linkelt gépecske RAM-mal SSD-vel 200k körüli összegbe fájna.
Külföldön ezeket sokkal lazábban megveszik az ottani fizetésekből. Kész gép, boltok árulják természetesen készre szerelve OEM Win10-zel.
Desktop vonalon csak ezekben láttam olyan Intel IGP-t, ami nem GT1 vagy 2 konfigurációs (mint az összes asztali prociban), hanem akad GT3-as is köztük (a GT3-as kiépítésnél az IGP kap prociba integrált RAM-ot (eDRAM), ami sokkal nagyobb sebességen pörög, mint a rendszermemória, mert a rendszermemória sebesség az, ami a legjobban visszafogja az IGP-ket).
Ilyen IGP-vel már a visszafogott MadVR sem lehetetlen.
Itt van egy friss roadmap a várható megjelenésekről, Coffee Lake-es újdonságokról.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
djnice #48921 üzenetére
Olvastam a PH!-s hírben is, de abban is ezt írják: A kimenetek tekintetében érdemes törekedni a DisplayPort interfész használatára, de a HDMI 2.0a aljzat is megfelel, csak ez ritkábban lelhető fel a tényleges termékeken. -> Itt pedig nem igazán értem mi kellene, hogy legyen a konklúzió... Pont arról volt szó itt korábban, hogy ezeken a lapokon nincs natív HDMI 2.0-ás port, csak DP-ből átalakított módon. Legalábbis eddig nem volt.
Amit linkeltél az megnyugtatóbb, mert legalább nincs benne erre figyelmeztetés vagy utalás, csak a kompatibilitás akkor megint ilyen ad-hoc módon fog működni és nem mehetünk biztosra?!
Gondolom a DP-vel sokra nem megyek egy HDR TV esetén...
Az itt felsorolt lapok listája meg elég húzós jövőt fest elénk anyagi szempontból, csupa gaming kategória...
Ezt is írta valaki: [link] ?!
Akkor megint csak a mobil procik fogják támogatni?
-
djnice
veterán
válasz
SunMount3r #48918 üzenetére
Pedig úgy néz ki, hogy október 5-től van HDR támogatás: [link]
-
canniball
nagyúr
válasz
SunMount3r #48918 üzenetére
10 év múlva már nem a 4 vagy a 8, hanem minimum a 24K-nál fogunk tartani.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
djnice #48917 üzenetére
Ha vissza olvasol megvan a nyoma és az oka az IGP-s dilemmámnak, röviden: HDR, HDMI 2.0 nuku.
Pedig olcsó Integrált AsRock lapban gondolkodtam alapból én is.
Ha már építek egy HTPC-t, akkor 10 év múlva se kelljen (igen 10 év+
) cserélni, ha időközben lesz hozzá megfelelő 4K HDR-es megjelenítőm is. (A 8K-ról egyelőre lemondok...)
Szóval mindenképp kelleni fog a dedikált kártya (sajnos). Majd nézek YT videókat erről a MadVR-ről, mert ez így még elég ködös nekem...
-
djnice
veterán
válasz
SunMount3r #48916 üzenetére
Pont az SD anyagokhoz kell nagyobb erő. Amúgy szerintem egy i3-mas Kaby Lake is már látványos javulást tud okozni madVR-rel, a magasabb algokat már nehéz észrevenni film közben és az Intelnél nem lesz gond a kadenciahelyességgel sem.
-
SunMount3r
nagyúr
És az RX550-nek a 3D framepacked-el sincsen semmi gondja?
Végül is az RX560 sem sokkal drágább, ha az már jobban bírja a MadVR-t. Nem tudom amúgy mit "ad hozzá" a képhez, mondjuk egy 60"-os 4K TV-n, igazából látni kellene. Gondolom az MPCHC képe alapból is elég pöpec. A Q10 Pro-mon is általában ki van kapcsolva a "képjavító", nem tudom ez jó példa e a MadVR-re...
Ahol biztos jól jönne, azok a régebbi PDTV és SD anyagok, de gondolom ezek "feljavításához" kevesebb kakaó is elég?!
-
bajnokpityu
félisten
válasz
SunMount3r #48911 üzenetére
vásznon szerintem nagyon zavaró tud lenni, egy LCD TVn, LCD projin talán kevéssé.
eleve nagyon kevés a 23.976Hz, ha ebből 1 kimarad, vagy duplázódik, akkor a mozgás folyamatosságának az illúziója is odalesz.epzon vetítők mozgása elég gyenge, ott, meg sonykon szokták bekapcsolni a frame interpolationt, ezzel próbálják kevéssé zavaróvá tenni azt, hogy kúszik a szereplő, nem mozog. Nyilván ilyen vetitőkön kb mindegy hogy megakad-e másfél percenként, de egy tűéles képű, ultragyors megjelenítőnél (plazma, DLP vetitő) szerintem jobban látszik az ilyen probléma.
szóval ember, film, és megjelenítő függvénye mennyire zavaró. mindenesetre amin lehet, én javitanék.
-
válasz
SunMount3r #48911 üzenetére
Attól függ mennyire vagy érzékeny erre.
Én pl. látom a TV-ben sugárzott filmeknél is a kép rángatózását, meg természetfilmeknél a kamera svenkelésénél. Minimálisan zavar ugyan, mert nem sokszor nézek TV adást, de azért szerintem gáz, hogy erre sem figyelnek az adók.
-
Celtis
veterán
Nehezen tudom megérteni, hogy XXI. században miért jelenthet műszaki problémát a kadenciahelyes lejátszás.
(Megjegyzem, az akadozó videóval lépten-nyomon találkozik az ember, még akkor is amikor TV-t néz)Mondjuk ha ez a hiáűnyosság azt jelenti, hogy pár óránként van egy drop, hát az nem érdekel. Viszont a 10bit hiánya miatt nem akarok költeni rá.
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #48906 üzenetére
RX550 elég madVR-re alacsonyabb beállítás esetén
(#48905) Celtis: Csak akkor vedd, ha nem számít a kadenciahelyesség, mert az NVIDIA nem tud pontos 23.976-ot
-
SunMount3r
nagyúr
Egy RX550 már elég a MadVR-re is, nem?! Vagy egy 1030 jobb választás? Csak annál meg félek a kadenciahelyesség bénázásától. Fura, hogy a KODI fórumon az ajánlókban, mindenhol az NVidiát emlegetik a HTPC konfighoz?!
Bocs, ha off, de mATX vagy iTX (minél kisebb annál jobb, de ha sokat dob az áron, akkor inkább az olcsóbb) lapot milyet ajánlanátok hozzá?
Valamint (lehet, hogy már kérdeztem): a 3D lejátszáshoz próbálta már valaki a KODI MVC build-et? Van olyan jó, mint PowerDVD-vel, esetleg jobb is? (Kompatibilitás, kadencia, képminőség).
-
Celtis
veterán
Ez a GIGABYTE GeForce GT 1030 Silent Low Profile 2GB egész szimpatikus. Alapvetően az integrált, olcsó, kifogyasztású lap híve vagyok, de ez a kártya passzív hűtésű, nem fogyaszt sokat, nem is olyan drága, és még be is fér a házba.
Csak egy a gond. "Nvidia Linux is not supporting 10bit" Szóval Libreelec alatt felejtős.
-
gilfoyle
őstag
Megoldódott a problémám... HDMI kábelt cseréltem és megy minden. Mondjuk nem bíztam benne, h ettől jó lesz és mégis...
-
BSOD
senior tag
Sziasztok!
Filmnézéshez keresek amd kártyát a hd6670 helyére. Már nem bírja a madvr-3dlut kombót az újabb kódolásoknál. Az rx550 tud 10bit deepcolort hdmi-n keresztül (nem hdr...)?
Ellentétes infóim vannak. A hd6670-nek ez nem okozott gondot...
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3198, 94% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest