- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adakiller
senior tag
válasz
cinemazealot #52098 üzenetére
elírtam, Volt, nem pedig Watt
igen 19-ről 20 V-ot kap most.
Köszi
-
adakiller
senior tag
tárgytalan az alaplap probléma.
19W-ról 20W-ra nyomtam a tápot, és egyből megy minden. Évekig ment 19-en. Cseréljek tápot szerintetek?
-
adakiller
senior tag
Sziasztok,
2015 elején ezekből a cuccukból lett egy HTPC:
Tápegység 1 db 4WORLD Univerzális 90W 07957 4 323 Ft 5 490 Ft
Alaplap 1 db ASROCK Q1900DC-ITX 26 688 Ft 33 894 Ft
Ház 1 db COOLERMASTER Elite 110 RC-110-KKN2 9 860 Ft 12 522 Ft
Ram 2 db KINGSTON 4GB Notebook DDR3 1333MHz CL9 KVR13S9S8/4 8 373 Ft 10 634 FtNa most úgy néz ki (szerintem) az alaplap kezdi megadni magát. Win betötlés közben leáll. A HDD-t nem pörgeti fel. kb 30-40 próbálkozás után már be tud tölteni és akár 2-3 napig is működik 0-24-ben. Aztán leáll és kezdődik előlröl a 30-40 próbálkozás. Vagy amire még tippelek az a táp lehet még ludas, mert elég meleg.
Ha van más tippetek is mi lehet a baj, akkor szívesen fogadom, illetve tudtok másik alaplapot ajánlani azt is megköszönném. Lényeg, hogy mivel nincs venti a gépben és szeretném is, hogy ez így is maradjon.
-
sb
veterán
Legyalultam az AMD drivereket és feltettem újra a 18.9.3-at.
- Így megjelent win10 display propertiesben a 3D pipa.
- Ha bepipálom akkor viszont nem történik semmi egy képvillanáson kívül.
- PDVD továbbra is azt mondja, hogy FHD 3D nem támogatott.
- Nyafog, hogy van újabb (APU-ra amúgy csak optional) driver - eddig az volt fent, abban eltűnik a 3D pipa.Szóval vmi sw-s gond lehet ez inkább...
-
törölt tag
válasz
MasterMark #52092 üzenetére
Na, elég valószínű, hogy mégiscsak a LAN adapter lesz a ludas. Próbáltam SSD-re másolni, a NAS-ról tartalmat, 4%-nál kifagy. A Kodi nem, csak a másolás.
Amik eddig világossá váltak:
A NAS nem lehet, mivel az asztali gép gyönyörűen játszik róla.
Kodi + LE újratelepítés megvolt.
LAN kábeleket cserélgettem.
Van egy switch, abból is áttettem a routerba közvetlen.
Fix IP megvolt.
Portalanítás megvolt.
A proci-cooler kontakt nem a legrózsásabb, de T-s proci, nem megy 35 fok fölé, de inkább kevesebb. Indításkor 23, amúgy 30 max.De ettől függetlenül, holnap jön egy új Arctic low profile cooler, hátha ...
Valamint, rendeltem egy USB LAN adaptert, AX88179 chippes, erre azt mondják, LE kompatibilis.
Ha ezzel sem jön rendbe, akkor vagy az alaplap itself, vagy a proci. De a proci az nem az a meghalós fajta. -
törölt tag
válasz
MasterMark #52092 üzenetére
Nem 100, hogy a hálókártya, de ez a következő lépcső a hibaszűrésben. Ha nem ez, akkor full alaplap, vagy proci. Még újrapasztázás lesz holnap, bár 36 fokos a proci mindössze. BIOS illetve UEFI beállítás alatt.
Amúgy eldobálja a filmeket lejátszás közben. TV-t is, mintha a hálózat akadozna. -
törölt tag
Úgy néz ki, haldoklik a hálókarim a HTPC-n. Vennék egy USB alapút. Van valami ajánlott chipset, vagy gyakorlatilag mindegy? Libreelec lenne fent.
Köszi előre is. -
válasz
MaxxDamage #52089 üzenetére
A HDMI 2.0b max. 4K 60Hz. A TV panelja tudja a 100Hz-et es az Nvidia kartyad is. Az Nvidia kartyad tudja akar a 4k 120Hz-et, de csak DP kimeneten.
Tehat, ha nincs DP portod a TV-den, akkor hiaba 100Hz a panel, nem tudja majd.
-
-
PuMbA
titán
válasz
MaxxDamage #52086 üzenetére
A TV-d nem egy monitor, jó hogy nem tudja
TV-knél csak 1920x1080 és 3860x2160-as felbontás létezik, közötte semmi, WQHD-t senki sem használ TV-n, mert nincs értelme, hiszen a panel felbontása adja a legélesebb képet vagy pedig egész számú osztója (1920x1080 pont negyed akkora kép 4K-hoz képest). Egy 2560x1440 felbontású monitoron van értelme a WQHD-nak, sehol máshol.
-
sb
veterán
válasz
MaxxDamage #52084 üzenetére
Nem, szerintem a TV sem tudja.
A TV panel meg tud jeleníteni 100Hz-es képet, de bemenetként viszont nem tud ilyet fogadni 4K-ban.
Az már extra, hogy a vga kimenet sem tudja kiküldeni a jelet (4K/100). -
100Hz abból is jó volna, de sajnos FHD felett a max. a 60Hz (nálam a WQHD)
-
PuMbA
titán
válasz
MaxxDamage #52084 üzenetére
WQHD-ban még van 144Hz, mert elég a sávszélesség, de 4K-ban már csak 60Hz fér el
-
válasz
MasterMark #52082 üzenetére
+sb: Így már ok, köszi!
Magyarul a VGA az ami nem tudja (LG is ezt mondta, hogy a VGA a korlátozó tényező akkor) és akkor ez igaz... Vennék 144Hz-s monitort, azzal hogyan tudja a 144Hz-t ? (WQHD - 2560 x 1440) felbontáson? (ha a VGA nem támogatja és 1080 Ti nem régi fajta VGA)
Vagy csak FHD a max. beállítható? Vagy csak Game közben? (ez reálisabb) Lehet hülyeséget kérdezek, nem értek hozzá, bevallom, nézzétek el nekem. (sose volt 144Hz-s moncsim, de nem is lesz) -
sb
veterán
válasz
MaxxDamage #52075 üzenetére
De nem másolták már be neked manualból a támogatott bemeneti módokat? Mintha láttam volna valahol itt fentebb... Amiben tök egyértelműen fel vannak sorolva milyen felbontásokat/frissítéseket támogat a TV. Nem volt benne 4k/100Hz. FHD/100Hz meg volt benne.
A "100Hz-es TV" meg a panelre vonatkozik, ami tudja ettől függetlenül és be is mérik neked.
Innentől nem nagyon van mire hivatkozni. Elég egyértelműen megadták mit tud.
Panel: 100Hz
A bemenetek: a lista szerint (FHD/100, 4k/60)Korábban írtam, hogy a lassan 10 éve vett első LCD-m is 100Hz-es volt és mégis csak 60Hz bemenetet támogatott. Ez így működik mióta világ a világ. A két dolog elválik egymástól.
-
MasterMark
titán
válasz
MaxxDamage #52081 üzenetére
-
válasz
MasterMark #52080 üzenetére
1080 Ti nem tudja? Akkor az Pech
(#52082) MasterMark: Linket megköszönök róla (akár privátban is)
-
MasterMark
titán
válasz
MaxxDamage #52079 üzenetére
Hiába tudja a tévé ha a VGA-d nem.
-
válasz
MasterMark #52077 üzenetére
[kép]
Csak ezt tudom ismételni... (mondták volna meg azt ami..igazt és ne ragaszkodjanak ahhoz amihez...) -
-
MasterMark
titán
válasz
Próbáltad amúgy a custom resolution cuccal az nvidia control panelben?
Egyébként az 1080 spec-je szerint:
HDMI-2.0b*1 (Max Resolution: 4096x2160 @60 Hz)
-
Janaboy
veterán
válasz
Miért nem írsz a külföldi LG-nek? Mármint az "anya" cégnek.
-
válasz
SunMount3r #52074 üzenetére
Pont az a lenyeg. Az csak egy dolog, hogy FHD-n tudja a 100Hz-t...de ez egy UHD/4K TV. Tényleg tovább kéne vinnem az ügyet. Tuti hergelés, hülyének nézés...
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
MaxxDamage #52053 üzenetére
Ez akkor is elég "sunyi" "válasz". A te panaszod épp az volt, hogy 4K-n nem tudja a 100Hz-et, nem? Erről miért nem írnak benne? Legalább beleírták volna azt is, hogy tévedés történ a support-juk részéről és elnézést a félre tájékoztatásért (amit te ugyan már tudsz)... Mintha direkt hergelnének...
-
-
edima10
tag
válasz
Patice #52048 üzenetére
Köszönöm a tippeket!
DVD-t, Bluray-t csak nagyon ritkán néznék (az optikai meghajtót talán tényleg nem érdemes belerakni), leginkább 720p, 1080p (4k kevés van még nekem) anyagok mennének.
Ma nézelődtem kicsit alaplap-cpu-ram vonalon.
Az AMD Ryzen 5 2400G jónak tűnik alapnak.
Mennyire kell szigorúan venni az alaplap gyári ajánlott listáját SSD és RAM tekintetében?
Pl ha az ASRock Fatal1ty X370 Gaming X alaplapnál nincs a támogatott/ajánlott listáján az Adata SX930 240GB SSD (csak az SX950) akkor nem fog vele működni? Valamint a Kingston HyperX Predator 8GB (2x4GB) DDR4 3200MHz HX432C16PB3K2/8 RAM sem szerepel, azonban egy [HX432C15PBK2/8] számú igen, amiről viszont semmit sem találok.
Mondjuk szerintem elírás lehet, mert a HyperX hivatalos oldalán vagy [ezt] vagy [ezt] dobja ki. Mindegy, azért írtam nekik, remélem válaszolnak, hogy ez tényleg csak egy elírás e.Az avr sem audiophile (x540bt) azt nem is vártam el
Lehet hülye a kérdés, de a közvetlenül az erősítőbe dugott pendrive-ról lejátszott zene minősége jobb, mint a htpc-ből hdmi/optikai csatlakozáson keresztül hallgatott vagy nincs különbség? -
PuMbA
titán
válasz
MaxxDamage #52067 üzenetére
Nem az LG ragaszkodik hozzá, hanem egy hozzá nem értő helpdesk-es, aki csak kiolvassa a brossúrából és ennyi. Szaktudása nincs és kiképezni nem fogják.
-
tomic
addikt
válasz
MasterMark #52061 üzenetére
Köszi.
Eddig amit gyorsan idő hiányában nézni tudtam az az,hogy a kép megoldódott. Hang viszont szerintem nem lesz. A win kimenete sem írja ill a Kodi beállításánál sem láttam az avr-t. -
-
PuMbA
titán
válasz
MaxxDamage #52065 üzenetére
Ezért nem érdemes tovább menned, ugyanis nem létezik olyan TV a világon, ami 4K-ban 100Hz-et tud.
-
PuMbA
titán
válasz
MaxxDamage #52063 üzenetére
Miért? Bemenet miatt vagy 4K 100Hz miatt?
-
-
PuMbA
titán
válasz
MaxxDamage #52053 üzenetére
Várható volt, pont amit írtam egy hozzászólásomban
-
MasterMark
titán
Ok. Minden bekapcsolsz.
Jobb gomb beállítás.
Alul ráböksz arra az ablakra mi megjelenik, majd a Windows gomb + Shift + jobbra vagy balra nyíllal át tudod mozgatni a másik kijelzőről.
Beállítod mi legyen az elsődleges. Utána javaslom elhelyezni úgy az asztalokat, hogy a sarkánál érintkezzen, így nem megy át véletlen az egér a másik képre.
-
tomic
addikt
válasz
MasterMark #52059 üzenetére
Win 10-em van fent.
Akkor elölről.
Mint írtam a lapon lévő 2 hdmi kimenetet használnám az egyik a tv-be a másik az avr-be van dugva.
Ha a gépet bekapcsolom(bármilyen sorrendbe) akkor a 2. asztal fogad. Hiába nyomom a jobb egér képernyő beállítást a tálcán alul ugyan megjelenik a gépház ikon de a képernyőn nem.Tehát nem s tudom állítani.
Ha kikapcsolom az avr-t akkor a képernyő automatikusan átvált az 1 képernyőre és ugye így minden megy.
Felcserélve a két hdmi kábelt is ugyan ez a szitu. -
tomic
addikt
válasz
MasterMark #52057 üzenetére
Úgy sem megy.Hiába indítom először az avr-t.
Állítanám én ha engedné de nem engedi.
Marad az avr-en való jel továbbküldés.Csak ehhez vennem kell hdmi kábelt amit el akartam kerülni. -
tomic
addikt
Megfordítottam ahogy írtátok.
Addig megy rendesen míg be nem kapcsolom az avr-t. Ahogy bekapcsol átvált a 2-re.Innentől megint nem bírom állítani.
-
válasz
MaxxDamage #51959 üzenetére
-
tomic
addikt
válasz
MasterMark #52051 üzenetére
De az a baj,hogy nem tudom állítani mert a 2. kijelző fogad. Win 10
-
tomic
addikt
Olyan problémám lenne,hogy a htpc-nek az egyik hdmi kimenetét az avr-be csatlakoztatva a másik hdmi kimenetét pedig a tv-be akkor a tv képernyőén a második aszalt látom csak. Hogyan tudom azt beállítani,hogy a tv-hez menő hdmi adja a főképernyőt? A másik kimenetet úgyis csak a hang továbbítására használnám.
-
törölt tag
Doom esetleg? Már a HI-RES textúrákhoz sem elég a ram, hacsak nem a 6GB változat van. Amúgy, nekem 1050Ti van jelenleg, de pl a Witcher III is med, med-high grafikán van, kb 30-60 fps, helyzettől függően. A BF-eket pont nem tudom.
Szerintem, amit írtál, az inkább az 1070/1070Ti karikra igaz, hogy elég az 1080p kompromisszum mentes játékhoz. És persze valahol számít az is, milyen procival hajtod ki.
Nekem 4th gen i5 jelenleg, 16GB ram -
Patice
Topikgazda
válasz
edima10 #52036 üzenetére
Az a ház és a (passzív) táp szvsz. OK. a házon ha vannak ventik, akkor azt átnézném, hogy halkabbakra lehet-e cserélni. Az optikai meghajtót csak akkor hagynám benne, ha sok lemezed van, de én inkább berippelném róluk a lényeget MakeMKV-val egy .mkv fájlba átkódolás nélkül. HDD-ből meg inkább nagyobbakat raknék a gépbe, hogy minden belül legyen a felpörgetést meg energiagazdálkodásban beállítani.
SSD: OK. Újonnan egy AMD Ryzen 5 APU + hozzá való AM4-es alaplap + RAM kombó megoldaná a feladatot, csak ez nem fér bele 100-ba.
Használtan Intel Haswell procik (1150-es foglalat) + alaplap + RAM megvan kb. 50-ből és akkor egy nVidia 1030 vagy AMD RX550 VGA kell mellé, hogy a 4K is menjen.
Zenére így alkalmas lesz a gép, vagy HDMI-n kiküldve a jelet, vagy alaplapi digit kijárat. Audiophil viszont nem lesz.
-
PuMbA
titán
1060 azért már egy játékos kártya, mert minden mai játék megy vele 1080p-ben maximális grafikán. HTPC-be már 98%-ban túlzás a sima 1050-től felfele minden
GDDR4-es GT1030-ad volt? Mit jelent, hogy HDR esetén belassul? Csak film indítása esetén vált át a madVR HDR-ben, utána pedig már nincs más dolga, mint a filmet lejátszani.
-
sowi
őstag
válasz
lbandi770924 #52038 üzenetére
nem, ahhoz ez a proci es vga keves...most lattam, hogy a hozzaszolasban volt 4k is, ahhoz valoban nem jo, nagyon reggel volt, csak az 1080p-t lattam
-
zsolt501
nagyúr
válasz
lbandi770924 #52038 üzenetére
Azt kötve hiszem.
-
edima10
tag
Sziasztok!
HTPC összeállítását tervezem. DVD, 1080p, 4k tartalom, valamint zene (FLAC, WAV) nézés-hallgatás lenne a cél. Samsung 4K tv és Denon AVR+Heco hangfalak a kimenet.
Most külső merevlemezekről mennek a filmek a tv-be dugva és CD-ről vagy pendrive-ról hallgatom a zenét az AVR-be csatlakoztatva, de ez kicsit macerás, ezért jó lenne, ha mindenhez hozzá lehetne férni egy helyen.
Arra gondoltam, hogy a régi desktop ház és táp lenne az alap 2006-ból (Antec P180+Antec Phanom 500+SONY DRU-720A) pillanatnyi költséghatékonyság miatt. Ami még van: ADATA SX930 SSD (ezen lenne a rendszer)+3db 2TB 3.5" HDD (adat)+külső merevlemezek és HDD dokkoló.
Milyen alaplap (ATX v microATX)+CPU(Intel v AMD)+RAM+Videokártya (távirányító) kombinációt tudnátok ajánlani? Akár használt alkatrészek is lehetnek. Jó lenne, ha kijönne 50-100e körüli összegből.Remélem nem hagytam ki semmit. Ha esetleg a meglévő ház+táp a gyakorlatban hangosnak bizonyul, mire cserélhetném le később?
Minden és bármilyen tanácsot, javaslatot köszönök!
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Bedobom ide is...
.mka fájlokat (ez ugye zene) kellene beimportálnom a Kodi librarybe, de a Kodi nem igazán ismeri fel... Fájlokból megnyitva, lejátssza, de tracklistem nincs, pedig pl Foobar2000 simán olvassa belőle (vagyis ott van), de mégis 1 fájlnak/számnak látom az egészet.
Azzal tisztában vagyok hogy ez alapvetően csak egy container, de a foobar mégis látja az infókat benne... -
sb
veterán
válasz
SunMount3r #52000 üzenetére
Hát nem tudom ez miben hasonlít az LG témára, de mind 1.
Csak az elv miatt írtam. Az tud 100/120Hz-et, de nem tudod meghajtani vele.
Ez meg tud 3D-t, csak nem küldi ki a kimeneten.Az 1.4 pedig bőven elég a 3D-hez, pláne ha valójában 2.0a-s a HDMI a lapon. De nincs kizárva, hogy HDMI vezérlőchip probléma, de ilyenről még nem olvastam natív HDMI portok esetén.
Ha az 1.4 tudja akkor tudnia kell. Ebben nem vagyok biztos, de simán lehet, hogy igazad van.
Wiki az 1.4-hez is ír frame packed mód támogatást, de az 1.4a-hoz írja ezt:
HDMI 1.4a was released on March 4, 2010, and added two mandatory 3D formats for broadcast content, which was deferred with HDMI 1.4 pending the direction of the 3D broadcast market.[106][107] HDMI 1.4a has defined mandatory 3D formats for broadcast, game, and movie content.[106] HDMI 1.4a requires that 3D displays implement the frame packing 3D format at either 720p50 and 1080p24 or 720p60 and 1080p24, side-by-side horizontal at either 1080i50 or 1080i60, and top-and-bottom at either 720p50 and 1080p24 or 720p60 and 1080p24.[107]A 2.0 sajnos nem játszik ilyen szempontból, ha fizikailag ki is megy a jel rajta (4k pl), az egy hekkelés. Ettől még sw oldalról 1.4-nek látszik mindkét irányból a kapcsolat.
Szóval ha az 1.4 nem támogatja az adott 3D módot akkor hiába megy ki force-olva, lehet, hogy az egyik oldal nem kezeli.
Írtam már, hogy ki tudtam küldeni az az elcs*szett felbontású képet fizikailag pedig az tuti nem része a szabvány HDMI-nek, 1.4-en sem. A TV detektálta is,hogy ez 3D jel (tehát azon az oldalon menne... ha fizikailag 3D képet kap, leszarja milyen HDMI verziós kimenetről kapta a jelet.)
Itt viszont a másik oldalon nem volt kezelve: a Win ezt nem 3D képként kezelte, 2D képet küldött ki frame packed módban.Ez biztos, hogy kompatibilitási gond, fizikailag meg bármi kimegy a Giga lap HDMI-jén amit a 2.0 elbír.
szerk: A win10 fullos, előtte ment a 3D. Azzal lehet gond esetleg, hogy reinstall hiányában elcsesződött valami. Mivel kiszedtem a H110+G4600-at és betettem alá az A320+200GE-t. Persze driver clean volt pár darab, látszólag nem maradt szemét az Intel után.
Úgysincs még fent az őszi frissítés, lehet, hogy azt ráengedem kíváncsiságból, a nagy update-ek kb. a teljes win-t újrarakják.
Meg közben megkérdezem végre a gyártókat... -
bzoley
veterán
Valami ilyesmi rémlett, csak túl sok az infó egyszerre, nem biztos, hogy mindent jól jegyeztem meg.
nubreed:
Gond nem igazán van, nagyjából jó minden. Úgy általában sötétek kicsit a filmek, de ez a tévére is vonatkozik ablakban. Lehet csak kijelző beállítás, majd alakul. Egyelőre a gammát állítottam feljebb kicsit. -
bzoley
veterán
válasz
nubreed #52028 üzenetére
Erre majd ránézek, de amúgy nem tűnik rossznak a kép, talán kicsit sötét. Viszont ilyet is írtak már többször, hogy korlátozottat kell használni különben sötét lesz. Vagy valami hasonló.
Nem tudom, hogy csak véletlen-e, a sötét zavart mindig egy kicsit, de a tegnapi film nagyon szépnek tűnt, ahhoz képest, hogy fhd 10GB és 4k kijelző. Fényes, világos volt, szinte természetes. A korábbiakra ez nem volt jellemző. -
nubreed
veterán
"illetve tényleg figyelni kell a beállításra, mert alapból korlátozott tartományú képet küld ki HDMI-n az NVIDIA."
Igen ezzel én is szívtam, mikor AMD-ről váltottam nVidia videokarira, 2 napig kerestem a megoldást
mire rájöttem, PH fórum segítséggel, hogy egyszerűen a nVidia control panelban 2 kattintással mit és hol kell átállítani, onnentól kezdve minden hibátlan.
-
PuMbA
titán
válasz
Pickle Rick #52024 üzenetére
Mert nem teljesen tudja a 23.976Hz-et (ennyi fps-sel mennek a filmek alapból), hanem csak 23.98-at tud ami ~20 percenként okoz egy nagyon kis egyenetlenséget, illetve tényleg figyelni kell a beállításra, mert alapból korlátozott tartományú képet küld ki HDMI-n az NVIDIA.
-
PuMbA
titán
válasz
Pickle Rick #52021 üzenetére
Amire figyelni kell a kártya megvétele után, hogy HDR képes lejátszó program kell és a TV-re 4K felbontású 10bit-es színmélységű kimenetet kell varázsolnod a VGA kezelő felületén.
(#52022) SunMount3r: Mivel az olcsóság szempont, ezért gondoltam arra, na meg a gépe is elég gyengusz és a 1030 tud YouTube-os VP9 videót gyorsítani, szóval az sem lesz gond.
-
PuMbA
titán
válasz
Pickle Rick #52019 üzenetére
" és azt látom, hogy ez az Ivy Bridge-es integrált GPU (3rd gen intel hd vagy mi), képes a 4K-ra"
Nem képes 4K videózásra, csak 4K felbontást állíthatsz be rajta, de netezésen, képnézgetésen kívül semmi nem fog menni rajta, hiszen régi és már megjelenésekor harmatgyenge cucc volt
NVIDIA GT1030 GDDR5 Gigabyte, ASUS (DDR4 verzió nem!) vagy Radeon RX550 2GB. A régi alaplap miatt 5% esély, hogy be sem fog bootolni a géped egy ilyen új kártyával. Mindig érdemes törekedni az alkatrészek hasonló évjáratára.
-
Pickle Rick
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy LG UHD TV-t és szeretném 4k képesre alakítani HTPC-met /filmezéshez/. (Intel Pentium G1610, Gigabyte GA-B75N, 4GB DDR3). Utána jártam és azt látom, hogy ez az Ivy Bridge-es integrált GPU (3rd gen intel hd vagy mi), képes a 4K-ra.. viszont az alaplap az csak 1080p-t tud. Hogyan tudom a legegyszerűbben/olcsóbban megoldani az upgrade-t? Új alaplap vagy vegyek egy olcsó videókártyát? Esetleg teljes gép csere (lap+proci)?
Előre is köszönöm a válaszokat/tanácsokat!
-
nubreed
veterán
Amúgy amit jó néhány hsz -el feljebb írtam, hogy Windows 10 -re térek át, az azért van, mert új gépet rakok össze. A mostani gépem alaplapján még van PCI sín, így tudom használni az SB Audigy 2 ZS Platinum Pro hangkártyámat, de az új gép alaplapján már nincs PCI sín. És nem akarom használni az alaplapi hangkeltőt, BIOS -ben ki fogom kapcsolni, a hangot most is és a terv szerint az új gépen is, egyszerűen a video kártya HDMI -n keresztül küldöm az erősítőbe (Yamaha Avantage RX-A2040) de felmerült bennem a kérdés, hogy létezhet e olyan helyzet, amikor szükségem lehet egy normál hangkártyára? Én nem tudok ilyet elképzelni, gondolom ami Windows 7 alatt működött, az nem fejlődött vissza Windows 10 alatt. Remélem legalább is.
-
PuMbA
titán
Igen, a végleges kódban eltüntetik, de a forráskódban van LAVVideoSettings.h, ahol látható hogy milyen paraméterekkel és engedélyezett kodekekkel húzzák fel a LAV-ot
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #52011 üzenetére
Nem ilyen egyszerű.
Vetített full HD képet nézek, 2,7 méterről 230 cm képátlót. Ha MadVR alacsony-magas minőséget kéne mondani 1080p forrásból, szerintem nem tudnám megmondani mikor melyik, viszont tuti, hogy nem nyúl bele a képbe semmi és ez felülír minden egyéb lejátszási módot. Ezen felül számtalan egyéb pozitív tulajdonság miatt kellhet MadVR, mint például felskálázással nagyon extrém durva is lehet a minőség különbség, egyben egyértelműen látható módon.
-
chros
őstag
Biztos, hogy MPC-BE-rol beszelunk?
Nincs benne LAV konyvtar/falj: [link]
"A kodekeket és a filtereket nem kezdték el a nulláról írni"
Valoban nem, hanem a regi MPC-HC splittereit/decoderei-t modositottak/ujrairtak mar jo reg ota. Regen MPC-HC sem LAV-ot hasznalt. Egyebkent MPC-HC-t egy magyar srac kezdte el irni (nullarol!) kb 2002-ben, a user neve "gabest" volt doom9-en.
-
PuMbA
titán
válasz
A Windows lejátszója egyébként nagyon jó, de ugye a használhatósággal vannak gondok
-
chros
őstag
válasz
Nem csak akkor, MadVR mindig jo
Es ahogy hm15 is irja, MPC-BE-ben nincs LAV (ok sajat splitter/decoder-t hasznalnak), csak MPC-HC-ben. Igy ha MPC-BE-vel is LAV-ot akarsz hasznalni (mint pl. en), akkor kulon telepitened kell.Es ha mar itt tartunk, MPC-HC/BE -hez modositottam mar regen egy Android Remote app-ot, hasznaljatok egeszseggel ti is, ha tetszik: [link]
-
SunMount3r
nagyúr
Nem tudom a mai VGA-kkal és a Win10-el mi a helyzet, de nekem akkor is jobban tetszik a Windows lejátszójának a képe, mint az MPCHC-nak, kellemesebbek a színek, részletesebb és mintha a deinterlace és a mozgásmegjelenítés is kicsit jobb lenne, egyszerűen csak kellemesebb a szemnek (SD anyagok esetén, FHD-nál már nem tudom lenne e különbség). Szóval akkor valamit csak eltalálhattak azokkal a szoftveres módosításokkal... Jelenlegi felállásban, én a DSPlayer alá inkább a Win lejátszóját tenném be az MPCHC helyett a DVD, SD anyagokhoz (MadVR-ről nem tudok nyilatkozni), akármilyen eretnekség is
.
(#52009) hm15: Akkor ezek szerint, te Pumba-val ellentétben nem csak felbontás felskálázás esetén látod tényleges, érzékelhető értelmét/hatását a MadVR-nek...?
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #52006 üzenetére
A Windows beépített lejátszója teljesen más világ, külön kodekeket és módosításokat használ, például ami a VGA kezelő programjában be van állítva a videó beállításoknál
Lásd HD filmek lejátszása topik téma Összefoglalóját, ahol a -1-edik lépés ezeket kikapcsolni. Hasonlíts össze egy VLC-t és egy MPC-HC-t, ott teljesen meg fog egyezni a képminőség.
(#52009) hm15: Igaz, bár az alap madVR is Bicubic-ot használ, szóval azért nincs különbség egy modern mai VGA képe és egy alap madVR beállítás között. Valamint az is igaz, hogy ki kell kapcsolni a videókártyák kezelőfelületén a videó módosításokat, mert alapból azok be vannak. madVR-t azért használok, ha monitoron HDR -> SDR skálázás kell, de egyébként full ugyanaz a képminőség az előbb leírtakkal együtt, mint egy alap madVR. És VLC-ben is ugyanaz a képminőség, hiszen az is D3D11-es gyorsítást használ.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #52008 üzenetére
Létezik GPU gyártói hardveres gyorsítás és képfeldolgozó algoritmus, mint nVidia, AMD, Intel. Bilinear, bicubic és max lanczos skálázást alkalmaznak, amiről tudjuk mennyire gyengék. Szerencsés esetben ezekbe nem nyúl bele a VGA driver, de erre nincs garancia! Bekapcsolhat mellé képjavítókat, melyek valójában csúnyán elrontják a képet.
Amint MadVR kerül a rendszerbe, kizáródik a gyártói alap algoritmus és a VGA driver szoftveres beállításai, csak a kimeneti szintet kell állítani. A MadVR elvégzi az összes feldolgozási folyamatot, egyszerűen fogalmazva megkerüli a teljes Windows szoftveres és driveres folyamatait. Végeredményben egy alap MadVR beállítás is jobb bármelyik üres MPC-nél, ahol kontrollálhatatlan ugyanez a procedúra.
-
SunMount3r
nagyúr
Akkor most azt mondod, hogy a Win-es lejátszó esetén szoftveres belenyúlás van, az MPCHC pedig RAW tolja ki azt amit a VGA algoritmusaiból kijön? Ebből lenne a különbség amit látok? OK, csak egy 2011-es noti-val "tesztelem", ráadásul Win7-en
, de a Win-es lejátszó nekem egyértelműen szebb képet ad (DVD és SD anyagok esetén).
-
hm15
senior tag
MPC (BE) audio és video decoder mióta LAV? Soha nem volt az.
(#52006) SunMount3r
A VGA drivert pont azzal zárod ki, hogy MadVR tolja át a képet. Elsőnek tanultam meg PC alapú lejátszásról, hogy a legfontosabb kihagyni a Windows szoftveres belenyúlást. Alap MPC és a TV belső lejátszója is borzalmas, mivel bármikor sérülhet az érintetlen képtovábbítás, nem beszélve a gyenge skálázó algoritmusokról. Igazság csak abban van, hogy kinek mire van igénye, és látja egyáltalán a tévéjén a különbségeket. Aki házimozizik, annak nem opció se a TV lejátszója, ahogy alap MPC se, ami ilyenkor GPU gyártói skálázást végez.
-
SunMount3r
nagyúr
A képminőség a VGA-hoz driver szerint tartozó algoritmusokon és a VGA-ban lévő hardveres videó egységen múlik madVR nélkül ->
Annyira nem vagyok mélyen a témában, de simán szemmel látható a különbség pl. a Windows lejátszója és az (alap) MPCHC között pl. DVD-k, SD videók esetén figyeltem meg, hogy a Win-es lejátszónak egyértelműen jobb képe van (Win 7). Így szkeptikus vagyok a kapcsán, hogy így az MPCHC-nak, vagy bármelyik másik lejátszónak és azok beállításainak alapból semmi köze nem lenne a végeredményhez és csak a VGA-n és driver-eken múlik a dolog.
-
PuMbA
titán
válasz
"te írtad, hogy az MPCHC-nak "magában" nincs túl jó képminősége, vagy ez csak a LAV filters-en múlik?"
A képminőség a VGA-hoz driver szerint tartozó algoritmusokon és a VGA-ban lévő hardveres videó egységen múlik madVR nélkül, hiszen minden videót az dekódol, skáláz. Ezek is fejlődtek a 3-4 éves állapotokhoz képest, hiszen egyre gyorsabb és gyorsabb VGA-k vannak, fejlettebb videós egységgel.
-
PuMbA
titán
válasz
nubreed #52002 üzenetére
LAV-ot nem kell külön említened, mert az MPC-BE-ben is benne van. Külön nem létezik a kettő, csak együtt
MPC-HC-t már csak ritkábban frissítik, mint BE-t, de a lejátszható formátumok a LAV-on múlnak, a LAV-ból pedug a legújabb verzió van benne, szóval az MPC-HC is tökéletes. Egy videó lejátszón manapság nem sok fejleszteni való van emiatt.
-
hm15
senior tag
válasz
MadVR mellett LAV-nak nincs köze a képminőséghez, dekóder. A HC-t már nem fejlesztik régóta, csak sufni verzió van belőle, ahol időközönként frissítik a filtert. Persze lehet manuálisan is. A BE saját filterrel rendelkezik, amit érdemes lehet LAV-ra cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Le Mans Ultimate
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Autós topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- OTP Bank topic
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged