Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
válasz ctrlaltdel13 #58843 üzenetére
Mármint a HDR->SDR konverzióra gondolsz, nem a 4K-ra. Mert az szokott lenni natív SDR-ben is.
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
Neked egy ilyen való.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz robi222 #58751 üzenetére
Írtam, hogy ha még menne is s DD+ Atmos, az önmagában még nem "HD hang".
HD hang a DTS-HD-(MA)-(X) és a TRUE-HD (+Atmos), valamint a PCM (7.1 lehet max. és Atmos csatornák nélkül). De PCM esetén általában előzetes konvertálás van, valamelyik másik HD hang kodekből és nyilván csak akkor veszteségmentes, ha az eredet hangsáv is az volt. Mert pl. egy 124kb/s-es 2.0-ás mp3-at is lehet PCM-ben küldeni (és abban is küldi ki minden). A DD, DTS hangoknál viszont kell, hogy legyen passthrough, hogy egy-az-egyben menjen ki pl. az erősítőre, de ez a lejátszó alkalmazástól függ, hogy támogatja e.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz #57433555 #58689 üzenetére
De, fejlesztik, az a régi weboldal már rég nem aktuális. Íme.
Amúgy sokkal többet most sem mondtál, ez a "rövid röccenés" jelenteti a frame drop-ot és nem teljesen kadenciahelyes lejátszást is. Az Nv-nél ez már eléggé helyre van rakva egy ideje, ha a legújabb driver-ket használod. De mint a korábbi tapasztalt is mutatta, bármikor jöhet egy olyan driver, amiben éppen nincsnek ezek annyira rendben. Ennek a Topic-nak a legutolsó hozzászólásit érdemes követni, ill. ott felrakni a kérdést az aktuális probléma kapcsán.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz #57433555 #58687 üzenetére
Ez így nagyon kevés, milyen PC, VGA/IGP? Meg mi az hogy "megakad"? Itt nézd át az összefoglalóban a beállításokat az MPC-BE-hez, ha eddig nem tetted volna.
-
SunMount3r
nagyúr
Ki lehet kapcsolni a transzkódot, ezt a Server-en kell beállítani elsősorban, de azért jobb ha TV-n is lecsekkolod, hogy be van e pipálva. Így a PC gyak. csak NAS, ill., Server lesz és a többi a TV dolga. Plex Topic.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz ctrlaltdel13 #58647 üzenetére
Amelyik ilyen lejátszó Box-nál opció a Kodi, akkor abban van "némi nemű" közép kiegyenlítési lehetőség. De amúgy én sem tudok olyanról (még a többszázezres kategóriában sem), amiben lenne legalább egy fránya DRC kapcsoló, vagy ilyesmi. Gondolom a fő gond az, hogy eleve úgy képzelik a fejlesztők, hogy biztos úgyis valami szuper AVR-re lesz rákötve, aminél nem gond az ilyesmi.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz sony309 #58643 üzenetére
Nem minden Amlogic Box ugyan olyan. Van egy jó pár típus, amik nem az "ócó kínai" kategória, azokkal szinte nem lehet mellé lőni. Normális hűtés és alkatrészek (és normális Android, ha ez számít valamit). Persze némileg drágábbak is, de még így is alatta vannak egy olyan full PC árától, amilyet te akarsz. A távot, meg a kijelzőt meg pontos leírás alapján szintén könnyen meg lehet oldani (erre is van az Amlogic Topic).
Vagy ott van még pl. a Fire TV Stick 4K Max (2.Gen), amire ugyan nem lehet winyót dugni és nincs Ethernet csatija, így csak Wi-Fi-n tudja a lejátszást a helyi hálózatról (Kodi-val), de ez is tud kb. mindent, amire egy jó lejátszó képes.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz sony309 #58636 üzenetére
Ha már "házimozizásra" kell csak úgyis, akkor az Amlogic+CE páros tud minden olyan "kodeket", ami ezen a téren előfordulhat. Sőt, ha megfelelő Box-ot veszel, akkor ott van még a HDR10+ és a DV is, amik ugye PC-n egyelőre még nem mennek natívan. Persze, ha valaki, valami "egzotikus" kínai akciókamerával készített 8K-s, 120fps-es videókat akar nézegetni a TV-n, akkor nem szóltam...
A megfelelő CE kiírása egy SD kártyára meg nem hiszem, hogy több technikai ráfeszülést igényelne, mint egy Windows-os PC-t felhúzni, meg a lejátszó programokat beállítgatni.
(Amúgy én is inkább HTPC párti vagyok, de nem a "mozis" része miatt elsősorban, csak mert nekem "mutifunkci" masina kell inkább.)
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Valkűr #58622 üzenetére
Hát HTPC szempontból ezekből csak az N100-as procis az érdekes, egy i7 már messze overkill ehhez. És az N100-as is több, mint 20K-val drágább, mint pl. amit linkeltem. Azt sem találtam az oldalon, hogy akkor ez most milyen nemzetiségű "gyártó" lehet, meg, hogy valójában hol is gyártják ezeket a gépeket... Tudom, hogy sokan jobban megbíznának pl. egy Német gyártóban, mint a Kínaiakban, nyilván döntse el mindenki maga, hogy megéri e ez a "megnyugtató érzés" a felárat.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz sony309 #58619 üzenetére
Pl. én (is) évek óta rendelgetek az Ali-ról, eddig sosem szívattak meg. Persze ott meg kell nézni rendesen az eladót, hogy mikortól van fent, hány értékelése van és azok milyenek. De, ha nem ámokfutásban csinálja az ember, akkor ott is többnyire rendben lesz a dolog.
Amit linkeltem az pedig a gyártó hivatalos oldala és egyértelmű az opció az EU-s VÁMFA mentességre is.
De tudom, ezeket már csak "uff"-ban írom, nem mindenkinek jöhet be ugyanaz a jó opció. Van aki "még jobbra" vágyik, ami lehet sose jön el...
-
SunMount3r
nagyúr
válasz sony309 #58611 üzenetére
Egy példa a "megfizethető" Mini-PC-re. Az N100-as proci teljesen Ok és az iGP-je is elégséges a 4K/HDR-re is. És amint látod 2db HDMI 2-es kimenete is van.
A hazai webshop-ok Mini-PC kínálata meg kb. egy vicc. Hiába van a "nagy" gyártók honlapján egy tucatnyi típus, annak kb. a tizedét lehet itthon kapni, azok is iszonyat túl vannak árazva.
Az, hogy a hűtése esetleg mennyire hangos, arra mondjuk passz, de ha csak HTPC-nek használod, akkor nem hiszem, hogy olyan sokszor felpörögne.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz sony309 #58607 üzenetére
Hát a Fujitsu-val max. annyi lehet a gond, hogy nincs rajta HDMI, csak DP. Mivel gondolom TV-re, vagy Proji-ra akarod kötni, akkor muszáj lesz egy DP->HDMI átalakító, abból is csak az "aktív" fajta, mert 4K-hoz már az kell, ezekből a jobb fajták meg nem annyira olcsók. Én csak a Club 3D átalakítójáról tudom, hogy jól működik, de talán majd a többiek tudnak ajánlani másikat is.
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz spiky03 #58578 üzenetére
Akkor tisztázzunk már: csak a Stick-et használnád és csak a streaming app-okkal, "lokál" lejátszásra pedig nem kellene? (A Kodi csak arra vonatkozott, ezt írtam is).
Nem PCM-re kell állítani a Stick-et, hanem hogy minden ismert hangformátumot "átengedjen". De ez nem ide való téma, hanem a Fire TV-s Topic-ba, ott kérdezd meg.
Ettől még lehet a Spitter is ludas, lehet optikain csak PCM 2.0-át tud kiengedni, de ezt így ennyiből nem lehet tudni. -
SunMount3r
nagyúr
válasz spiky03 #58576 üzenetére
Azért próbáltam a stickel mert ott ugye rendes minőségen jönnek a streamingek, nem úgy mint pl a kodiban, vagy a böngészőben.-> Ez megint most mire vonatkozik? A Kodi-val a Stick-en lokál lejátszásra ugyan olyan minőséget kapsz, mit a streaming app-okkal. Ehhez persze a megfelelő Kodi-t kell felrakni hozzá, erről bővebben a Fire TV-s topic-ban olvashatsz.
De most megint nem érteni, hogy mit akarsz. Így akarod?: Stick->Splitter optikai kimenete->PC hangkártya->Végfog? Vagy mi az elképzelés?
A leírás szerint a Spltter-nek tudnia kell 5.1-ig a DD-t és a DTS-t az optikain is. Lehet a Stick-en kellene beállítani, hogy ne 2.0-ás PCM-et küldjön.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz spiky03 #58574 üzenetére
Nem, az az ikon kiír minden fontosabb infót és minden hangsávról, ami a video file-ban van, ott is lehet átváltogatni köztük. De ha megnézted volna, akkor ezt már tudnád.
De most hogy jön ide (a HTPC Topic-ba) a Firestick? Teljesen más állatfaj, mint egy HTPC, ott a Kodi-ban lejátszás közben felhozod az alsó menüt és a jobb oldali hangsávválasztó ikonnal tudod elérni ezeket. Amúgy lehet az a HDMi elosztó nem tud átengedni pl. DD, vagy DTS hangsávot, milyen típus ez pontosan, linket tudsz hozzá? A Kodi-ban be van pipálva az audio átengedés?
Ja most olvasom, hogy Prime. Akkor ott a HDMI splitter lesz a ludas. A streaming app-okból egyenesen DD-s többcsatornás hangsávot kellene küldeni a Stick-nek. A Splitter valószínűleg lekonvertálja 2.0-ás PCM-re. Ha közvetlen dugod a TV-be az erősítőbe a Stick-et, akkor gondlomom ott már sokcsatornás DD-t jelez ki?
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz spiky03 #58572 üzenetére
Az itten összefoglalót olvasd el, állíts be mindent és az MPC-BE-vel meg lesz, amit akarsz. ("AUD" ikon az alsó sávban).
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz python1 #58560 üzenetére
Ok, konkrétan erről az opcióról még nem hallottam, de más ilyesféle szoftveres "trükközésről" már igen. Szerintem itt is csak valami "Tone mapping-ról", vagy HDR-re konvertálásról van szó. Ezért is is kérdeztem, hogy a a TV kiírja e rendesen ilyenekor, hogy "DV"-ben megy e a lejátszás, de szerintem biztos, hogy nem.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz python1 #58555 üzenetére
Csak nagyon kivételes "licencelt" X86-os eszközökön megy, pl. egy pár felsőbb kategóriás Laptop-on, de akkor is csak a saját "kijelzőjével", tehát onnan sem lehet pl. TV-re kikötni.
Próbálkozások már vannak bizonyos lejátszókkal az "on-the-fly konvertálására" és, hogy úgy esetleg valamivel többet is nyújtana, mint a sima HDR, de ezek egyelőre még csak varázstrükkök. "Igazi" DV nincs és szerintem még jó sokáig nem is lesz PC-re. Ehhez licenc kell, amit a GPU/IGP gyártóknak esze ágában sincs kifizetni (mert ugye a Dolby is egy nagy lehúzós hóbelebanc amúgy is).
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Az itteni összefoglalót olvasd el. Röviden: a VGA-d nem bírja és használd az MPC-BE-t.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Valkűr #58524 üzenetére
Úgy már azért bővülhetnek a lehetőségek. A Tidal-t azért sok féle OP rendszer/program megoldás támogatja így-vagy-úgy. Ha nincsenek más erőforrás igényesebb elvárások, akkor arra tényleg elég lehet egy Pi4 is. De nézz át a Topic-ba, amit linkeltem és inkább ott kérdezz tovább.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Valkűr #58517 üzenetére
Csak Netflix-ről menne a zene, vagy más forrásból is? A DAC már megvan hozzá?
N95/N100-as procis MiniPC-ket ajánlanék Windows 11-el. A másik vonal egy Pi4 lenne (mondjuk használtan), de nem tudom, hogy van e elég erős hozzá, hogy pl. egy minimál Linux alatt böngészőből rendesen elfusson rajta a Netflix.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz szuszinho #58509 üzenetére
2.5"-os (Laptop) HDD-t én már semmibe sem vennék, általában gagyik és ami meg jobb lenne az arany áron van (még egy normális SSD is olcsóbb, ugyan akkora tárral).
Szóval, ha nem akarsz bele inkább SSD-t venni, akkor egy külső USB-s winyó ugyan úgy jó lehet a filmezéshez
-
SunMount3r
nagyúr
válasz VoidXs #58506 üzenetére
Aha, de azért nem hiszem, hogy abba a 13K-ba azért annyi minden "jóság" belefért volna, hogy úgy szóljon, mint pl. akár egy belépőszintű Topping. És ha már ASUS: szerintem a DS még ma is elég jónak számít és hát elég volt rajta egyetlen pici OPA-t kicserélni és máris lehetett még jobban turbózni a hangminőségen. Arról nem is beszélve, hogy vagy egy tucatnyi fajta OPA-t lehetett bele rakni és mindegyikkel más lett a hangkaraktere is.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz VoidXs #58503 üzenetére
Konkrétan milyen Axagon kártyának? Amúgy ezt saját tapasztalatból is írom, még a mostani kis iBasso DC03-as USB-s dongle-ömmel is sokkal jobb hangot kapok, mint az alaplapi Realtek-ből. Meg ahány kártya/DAC, annyi féle hangkarakterisztika, az Abigail Pro-m is teljesen máshogy szól, mint a DC03, stb, stb... Szerintem ez a "tök mindegy milyen" hozzáállás eléggé el van túlozva.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Ja, hát meg annyi is biztos, hogy a Sound Blaster, meg hasonló PC-s hangkártyákat (főleg "belsőket" nem) már szinte senki sem ajánlana "Hi-Fi" zenehallgatási célból. Tudom ez megint egy másik igény, no de ez van, a külső, akár a "Kínai, de jó" szegmensben is sokkal jobb ár/minőség arányú USB-s DAC-ok vannak már. De ha annyira kell az a sokpontegy analóg kimenet, akkor maradnak az SB és társai...
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
A Windows app-os Topic-ban egyelőre nem tudtak rá írni semmi jobbat, így ide is felteszem a kérdést:
Tudtok Windows-ra olyan YT app-ot, aminek olyan a kezelhetősége, mint az Android TV-s YT-é (vagyis azon YT app-okéhoz hasonló, amik főleg a TV-ken szoktak lenni)? HTPC-hez kellene, az meg ugye távirányítóval lenne vezérelve leginkább.
THX!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Necronom #58491 üzenetére
Én biztos nem írtam olyat, hogy az SPDIF "csak sztereót tud". Csak sztereót tud PCM-ben, olyat írtam, ami igaz is.
Sokan felreertettek ugy vettem ki... -> Mármint most itt ki értette félre? Az egytelen "félreértés" az volt, hogy hm15 fórumtárs keverte az analóg jelet a PCM-el, ami már megint egy másik téma. De ezt már tisztáztuk.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Necronom #58489 üzenetére
Kevered a dolgokat. Az SPDIF persze, hogy tudja az 5.1-es DD-t és DTS-t is, ha jobban visszaolvasol én is pont ezt írtam. A PCM megint más tészta az "tömörítetlen" hangformátum (semmi köze a DD-hez és a DTS-hez) és abból csak a 2.0-át tudja az SPDIF átvinni. Hogy még érthetőbb legyen: ha pl. valami "szokásos" zenét játszol le a PC-n, akkor az SPDIF-en is 2.0-ás PCM-ben fog kimenni.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Ez a PCM bemenet mit akar jelenteni nálad? Az erősítődön van SPDIF bemenet is, nem? Azzal a legegyszerűbb összekötni a PC-vel. Legyen az a te hangkártyád, vagy egy egyszerű USB-s XMOS, ami tud DD-t, meg DTS-t is átengedni. A HD hangokat meg lekeverteted szoftverből a lejátszó programon belül 5.1-es DD-re, de ez amúgy is felesleges, mert a HD hangsávok mellett ott kellene lenniük az SD verzióknak is.
("Minőségi" külső hangkártya meg manapság már több van, mint "belső", de sajnos leginkább csak sztereó HiFi-zésre.)
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Az UniXonar Driver-eket megpróbálhatod. Én egy DS-t keltettem vele életre Win 10-en anno, de nem volt egyszerű, de lehet neked könnyebben megy majd. Az instrukciókat részletesen olvasd el, meg, hogy a te kártyádhoz melyik verzió a legjobb!
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Akkor az EDID info lekéréséveben van a gubanc. Ill. arra gondolnék, hogy a TV eleve ezzel a felbontással és HDR nélküli módban van, ezért mikor bekapcsold a PC-t, akkor az is alapból arra áll be. Mondjuk attól még utána is lehetne átállítani, de ez valamiért nem működik nálad. Meg alapból elég fura, hogy csak emiatt magától átváltja az eddig beállított felbontást a Windows. No ezt kellene valahogy kiküszöbölni. Akár a videókártya szoftverében is keresgélhetsz, hogy hogyan lehete tuti és állandó "fixre" rakni a felbontást. A TV beállításaiban is lehetne nézelődni, hogy az is alapból a kívánt felbontásban és HDR-el működjön (legalábbis jobbat erre most nem tudok).
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
A Start menüben nézzed a Programok között, amik installálva vannak és onnan indítsd el. Kell hogy legyen saját szoftvere feltelepítve. Ha így sem találod, akkor pedig az alaplapod hivatalos, gyártói oldaláról szedd le hozzá.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Várvédő #58469 üzenetére
A Start menüben az alkalmazások között keresd meg a Realtek-el és azon belül nézd meg a beállításokat (ha nem megy, screenshot-oljál onnan is).
Amúgy így ránézésre a Stereo Mixer-t lehetne tiltani (vagy éppen, hogy engedélyezni???) és a Windows Sonic for Headphones sem kellene. De jobb, ha a Realtek saját programjában nézed meg.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Várvédő #58460 üzenetére
Viszi. De ott is jók kellenek legyenek a beállítások hozzá a programban is és Windows-ban is. Az egyszerűség kedvéért inkább ajánlanám az MPC-HC-t, abban pl. én is tudok segíteni, ha nem megy alapból és van Portable verziója is, amit telepíteni sem kell.
Itt kell a Bitstream-et bekapcsolni:
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Necronom #58447 üzenetére
Pl. épp a magyar filmek közül nagyon sok még mindig csak DVD verzióban elérhető (mármint az eredeti legjobb minőségben, az azokból készült átkódolt DVD Rip-ekről inkább ne is beszéljünk).
(És ezt most SEM kötekedés akar lenni, az előbb is túllihegtet picit.)
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz molnarg #58431 üzenetére
A 3200GE már bőven elég lesz 4K-ra is.
Hát igen, ez az olcsó hangkari tényleg a "legalja" (már bocs, de tény), de ha nincsenek nagy igények a hangra, akkor biztos elég. Akkor amúgy csak analóg bemenetes az erősítője?Winyóban meg úgy is lehet gondolkodni, hogy olyan lapot, meg házat veszel, ami több winyóval is elbír egyszerre és ha majd elfogy hely, akkor lehet bele rakni egy másikat.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz zsolt_64 #58416 üzenetére
vezetéknélüli klav + egér-> + Egy légegér, ami már volt említve szintén alap egy HTPC-hez, meg ezen kívül még valami AnyDesk szerű program a telóra is jól tud jönni. Bár pl. Linux-ra nem tudom van e ilyen. Ha meg csak sima Kodi-s LibreElec lesz belőle, akkor meg ott a Yatse. (Bár, ha én most építenék HTPC-t és lenne a gépben hozzá elég erőforrás (az N100-as esetén van), akkor tuti Win 11-et raknék rá).
-
SunMount3r
nagyúr
válasz mandju #58402 üzenetére
Ok, de úgy értem, hogy attól még a hang/kép nem lesz jobb tőle. Esetleg a kadenciában tudom elképzelni, hogy pl. kevesebb lesz a frame drop, vagy ilyesmi (mint a Hi-Fi-stáknak a Latency méregetés), de mint írtam a mai procik/IGP-k/VGA-k korában azok ereje már bőven elég ahhoz, hogy alapból is simán menjen minden.
A Win update gondokat elhiszem, bár én még nem futottam bele ilyenbe.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz huliganboy #58357 üzenetére
Még az USB 2 sebessége is bőven elég lenne.
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #58325 üzenetére
Egy N5105 procis kisgépet itt is árulnak direkt UHD videózásra, annal pedig az N100-as csak jobb lehet.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Ez inkább tűnik valami user/rendszer error-nak, esteleg a lejátszó beállításai. Milyen monitoron próbáltad? Az tudja a 23.976-ot pl.? Nekem UHD 630-as IGP van, de ezzel még ilyesmibe nem futottam bele, persze ez némileg erősebb, mint a "sima" UHD IGP, ami az N100-asban van. De dekódolás képességek tekintetében kb. ugyan az.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Gombinyó #58306 üzenetére
Szerintem megfelelő a célra, ha nem akarsz MadVR-ezni. A MiniPC-s Topic-ban sok ilyesfajtáról volt szó nem olyan régen. De én tuti az N100-as procisat venném legalább. Meg amúgy csak a beépített SSD és RAM miatt lehet aggódni, hogy milyen is valójában. De ha csak HTPC-re kell, akkor annyira nem para. De én inkább Barebone-ban venném, mondjuk ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest