- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
csiby222 #53398 üzenetére
Röviden: amikor a megjelenítő eszköz képváltási frekvenciája pontosan megegyező vagy pontosan egész számú többszöröse (és pontos szinkronban lévő) a videó tartalom képváltási frekvenciájának.
A nem kadencia helyes lejátszás úgy érhető tetten, hogy néhány képkocka bizonyos időközönként (1) kimarad, (2) beszúródik, (3) összemosódik a soron következővel, (4) időben két egymást követő frame-be csúszik, ezáltal vízszintesen "elnyíródik".
-
cinemazealot
addikt
válasz
LLKobe #53328 üzenetére
Én Ubuntu 16.04 LTS alatt már álltam át Skylake-ről Haswell-re, és túlélte a rendszer. De nálam mindkét CPU Intel volt, az alaplap ASRock-ból lett ASUS.
Esetleg próbáld meg leklónozni a OS-t egy másik meghajtóra, próbálj arról (vagy az eredetiről) boot-olni és ha valami félre sikerül, még mindig lesz lehetőséged összekapargatni a tudást a megmaradt telepítésből.
-
cinemazealot
addikt
válasz
scott_free #53228 üzenetére
Az ilyen icipici egybe-gépeket legfeljebb dedikált célra (pl. média lejátszásra) tudnám elképzelni. Általános(abb) felhasználásra én egy mini-ITX vagy micro-ATX alapú gépet lapátolnék össze (költséghatékonyság igénye esetén apróról) IGP-s procival és panel/pico táppal, ami belefér egy olyan kis házba, ami fellógatható pl. tévé mögé és kellően kicsi a fogyasztása, hogy egy 12 cm-es venti alacsony fordulaton hűtse.
Pl. a 4. generációs Intel Core-ok DDR3 RAM-mal már sok mindenre befoghatóak és az áruk is elég jó használtan.
-
cinemazealot
addikt
válasz
vegyszer #53263 üzenetére
Én most egy mITX alapú gépen egy i3-4130 procival dolgozom napi szinten (szoftverfejlesztés): Chrome néha 20 füllel, Thunderbird 5 postafiókkal, FHD videó lejátszás, grafikai munkák (vektoros és pixelgrafikus), alkalmanként FHD videóvágás, miközben a háttérben folyamatosan ott figyel az Apache, a PHP és a MySQL. Egyedül a videókonvertálás elviselhetetlenül lassú, de arra van egy másik gépem is, ez most csak vészmegoldás. Egyszóval a hétköznapi nyúzást tűri rendesen.
A Biostar lapban egy AMD FX-8800P APU lapul, ami kisebb TDP-vel rendelkezik a fenti i3-nál, de frissebb, 4 fizikai maggal rendelkezik és nagyobb a támogatott memória sávszélessége, de alapjáraton meg egyszerű videó lejátszáskor az én gépem sem eszik 20 W-nál sokkal többet. Viszont van benne tartalék, és bármelyik alkatrészt tudom cserélni (az integrált lapnak ez hátránya lehet) és akkora bordát/ventit tehetek a procira, amekkorát nem szégyellek (ez a halk működés miatt fontos). Momentán a gépem gyakorlatilag néma, nagyon kell fülelnem, hogy a 12 cm-es, alapesetben 600-on pörgő slim ventit kihalljam a monitor mögül.
-
cinemazealot
addikt
válasz
vegyszer #53257 üzenetére
Gyakorlatilag meghirdetése óta szemezek ezzel az Inteles lappal, ami kb. az első naptól kezdve jegelve is van. Vagy meghiúsulhatott az adásvétel, vagy lusta valamelyik fél lezárni a tranzakciót (esetleg az eladó próbál így vevőt csalogatni). Érdemes lenne rákérdezned az eladónál, mert a lap szerintem elég jól fel van szerelve, bontatlan, van még rá garancia, megtarthatnád a korábbi RAM-jaidat és csak egy Haswell proci kell bele meg egy borda.
Ja, és bőven olcsóbban jönnél ki vele, mint bármilyen új integrált procis ITX-es lappal.
-
cinemazealot
addikt
válasz
python1 #53151 üzenetére
Öööö... a fogyasztás és a pénz kapcsán most csak ironizálsz, vagy én vagyok helikopter?
De az döbbenet, hogy a hello kitty témájú gép bordáin nincs venti. Milyen procik ezek?
(#53160) bajnokpityu
Ha játékra lett volna szánva a gép, értenélek, de HTPC-ben miért van szükség dirac reflexió számításra? -
cinemazealot
addikt
válasz
ronson #53080 üzenetére
Ugyan nem frissebb, de valamelyest erősebb az N5000.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Karel666 #52459 üzenetére
Szerintem ha nemcsak finomhangolni, de lecserélni is hajlandó vagy a hűtőket, akkor érdemes volna bekukkantanod a Milyen CPU hűtőt vegyek? topicba és a VGA hűtő topicba (is). Előbbinél ne felejtsd el elolvasni a topic összefoglalót, már az hatalmas tudásbázist képvisel.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MasterMark #52419 üzenetére
Annyira azért nem passzív az, ott van mellette 2 db (ha jól látom) 120-as venti.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#48613632 #52218 üzenetére
Ha majd úgyis jól elrejted, miért nem spórolsz egy tízest a házon és veszel egy olcsóbb noname-et, amit akár hangszigetelhetsz, telepakolhatsz nagy átmérőjű de halk ventilátorokkal és gyakorlatilag bármennyi HDD-t tehetsz bele?
-
cinemazealot
addikt
válasz
SunMount3r #51957 üzenetére
Pontosan!
Nagyjából én is így csinálom, bár nekem túl sok minden nem függ ettől. Csak játék gépen használok Win10-et.
-
cinemazealot
addikt
Nem vagyok hard core gamer (a gépem sem az), egyelőre csak az Elite: Dangerous-t szeretném jobban átélni. A megfogalmazásért pedig bocs, gégecső, nem csatorna.
Gégecső gipszkarton mögött.
(#51653) MasterMark
Az ED elvileg térhatású hangot generál, de azt nem tudom, a DDL abból mit tudna kihozni.SunMount3r
Szerelt HDMI sajnos nem játszik, nem tudnám behúzni.robi-k
Wow, ilyen olcsón még nem találtam aktívat, köszi. Rápróbálok. -
cinemazealot
addikt
Ha már ismét szóba került a HDMI toldás, segítsetek egy dilemmámban!
Adott egy projektor és egy házimozi erősítő, ami légvonalban 6 méterre, kábelcsatornát tekintve kb. 10-12 méterre van egymástól. A kábelcsatornában már fut egy CAT.5e UTP, két Toslink és egy RCA-végű koax kábel. Az eredeti elképzelésem az volt, hogy a projektor mellett/közelében lévő média lejátszóból vagy PC-ből a képet rövid HDMI kábelen juttatom a projektorba, a hangot pedig optikán viszem a szoba túlvégén lévő erősítőbe. Ez egészen addig volt jó ötlet, amíg csak filmeztem és nem kezdte el játszani a PC-n. Térhatású (többcsatornás) hangok ugyanis optikán/koaxon valósidejű DD vagy DTS kódolással nem mennek, csak kódolatlan sztereó jelként.
Az egyik megoldás egy olyan hangkártya lenne, ami tud Dolby Digital Live!-ot (többcsatornás hangok (akár játékoké is) valósidejű kódolása DD formátumba), de bizonytalan vagyok, mert Win10 alól egyre több helyről hallom (és tapasztalom is) azt, hogy az MS ezt a szolgáltatást kinyírta. Legrosszabb esetben megveszem, és ha nem jön be, 14 napon belül elállok a vásárlástól. Továbbá amiatt is aggódom, hogy a DD-be kódolás veszteséges (főleg valós időben), így majdnem tökéletes hangom soha nem lesz.
Másik megoldás az volna, ha a lejátszót és a PC-t átvinném az erősítőhöz és a képet húznám át a projektorhoz, ehhez viszont a HDMI-t kellene meghosszabbítanom. Kábel behúzás kizárva, mert a cső nem annyira vastag, hogy egy HDMI-t át tudjak szuszakolni rajta, így a HDMI-nek a már bent lévő UTP-n való aktív extenderrel való meghosszabbítására gondoltam. Kérdés, hogy van-e olyan bevált extender, ami egy (azaz 1 szál) CAT.5e kábelen megbízható 1080p/60 Hz-es képet tud továbbítani kb. 10 méteres távolságban... lehetőleg ne túl drágán.
Kérdés tehát, hogy szerintetek melyik megoldás lenne az ideálisabb? Illetve ha a HDMI extenderes, akkor tudtok-e ilyet ajánlani jó áron?
Gondoltam már egy harmadik megoldásra is, hogy az erősítőt is bepakolom a projektor alá, így minden jelkábel rövid lesz, viszont akkor a hangkábeleket kellene itt-ott újrahúznom... amihez nincs túl sok kedvem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Shkiz0 #51641 üzenetére
Számolj azzal is, hogy ha külön úton viszed a képet és a hangot (előbbit pl. egy HDMI extenderrel, utóbbit meg optikán vagy koaxon), akkor a két jel jelentős késést visz a rendszerbe, és még egymáshoz képest sem feltétlenül lesznek szinkronban. Szerencsés esetben ez nem lesz durva, vagy akár egy fix szoftveres beállítással is korrigálhatod. De ha már játszanál is, akkor még a reakcióidőd is nőhet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
rolio1 #51542 üzenetére
Hű, én ilyet akkor láttam, amikor a Meizu m1 note-omon a Chrome-nak egy korábbi verzióján böngésztem, de akkor is csak tök véletlenszerűen jött elő. És a képernyő oldalarányait tekintve ugyanígy vízszintesen (állítva tartott telónál függőlegesen). És ha megnézed közelebbről, ez a barázdázottság is olyan, mintha minden páros sor átugraná az utána következő páratlant... tehát a sorpárok fejjel lefelé követik egymást.
Tudom, ezzel most nem mondtam meg a tutit, csak gondoltam, megemlítem, hátha segít a hiba felkutatásában.
Szoftveres skálázás? Betűk renderelése?
Mondjuk a QC5000M-ITX nem mai vas. Próbáltad esetleg egy korábbi LibreELEC-kel?
-
cinemazealot
addikt
válasz
SunMount3r #51277 üzenetére
Erről van szó!
Mondjuk, a Conjuring-ot és a hasonló ijesztgetős filmeket pont nem szeretem... ezeket inkább asszonyom bírja.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Patice #51275 üzenetére
Elveszhetünk a részletekben, a lényegen úgysem változtat: a HD és a nem HD hangok között eddig nem hallottam ki különbséget (valószínűleg a saját testi defektem és a stúdió minőségű összehasonlítás lehetőségének hiánya miatt), de az ezen belül elérhető jó minőségi hangzást én sem vetem meg.
A hozzászólásom lényege csak annyi akart lenni, hogy én inkább az optikai kábelből üzemeltem be hosszabbat, mint a drágább HDMI-ből, így a kép rövidebb (de talán biztosabb) úton jut célba, a hang meg jó abban a formájában, ahogy a Toslinken át tudom szuszakolni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
devil-k #51268 üzenetére
Én meg fordított felállásban próbálkozom: a lejátszó ott van a projektor mellett egy viszonylag jó minőségű, de rövidke HDMI kábellel, a hangot pedig egy 15 méteres optikán küldöm előre az erősítőhöz. Természetesen ezáltal limitálva vagyok az S/PDIF szabvány korlátjaival, de mivel a hangrendszerem sem a csúcstechnológiát képviseli, no meg ~15 kHz fölött már úgysincs hallásom...
-
cinemazealot
addikt
válasz
Baliga Tamás #51043 üzenetére
Igen, erről beszéltünk már odaát is, nekem valamiért nem akart működni. De nálam az is "baj", hogy Mini ITX lapom van, az egyetlen PCIe foglalatban pedig már a VGA csücsül, hangkártyából így csak USB-s jöhet szóba. Az Asus U3 pedig a fentebbi beszámolóm alapján leszerepelt. Pedig a saját programban a checkbox ott volt, rendszer szinten viszont a Windows semmi DDL kapcsolatos beállítást nem kínált fel.
Neked a rendszer hang-beállításaiban (tehát nem a hangkártya saját szoftverében) ott van a DDL bekapcsolásának lehetősége? Tudsz esetleg pár képernyőképet mutatni erről privátban vagy a hangkártya topic-ban, hogy ne legyünk itt OFF-ok?
-
cinemazealot
addikt
válasz
SunMount3r #51040 üzenetére
"Szerintem a HD hangokat nem tudja, csak passthrough-n érintetlenül továbbküldeni, amihez viszont egy megfelelő erősítő is kellene."
Ezt kiegészíteném még a megfelelő adatátviteli közeggel is. A Toslink ugyanis (HD hangokra) sajnos nem tűnik annak.
-
cinemazealot
addikt
Gyakorlatilag bármelyik értelmesebb lejátszónak képesnek kellene legyen arra, hogy a film többcsatornásra kódolt hangsávját ne dekódolja, hanem csak kiküldje az optikai kimenetre (pass through)... már amennyiben az 48 kHz-es 5.1-es Dolby Digital vagy DTS. Ha nagyobb mintavételi frekis (pl. HD) vagy több csatornás (pl. 7.2), esetleg más kódolású (pl. AAC), akkor az az optikán már lehet, hogy nem fér át vagy mivel nem sztenderd, a dekódered nem eszi meg.
Régebben létezett olyan bizonyos hangkártyákkal, hogy Dolby Digital Live vagy DTS Connect, ami bármilyen többcsatornás hangot (származzon az video lejátszóból vagy akár játékból) átkeveri 5.1-re és on-the-fly DD vagy DTS-be kódolva köhögi ki optikán vagy koax-on. Na, ez az, ami az egyik 1-2 évvel ezelőtt Windows 10 frissítéssel elveszett, és én is pont emiatt szívom a fogam, mert most nincs térhatású hangom az egyik kedvenc űr szimulátorom alatt, amit egyébként optikán át hallgatnék.
Fuck M$!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Skillet #50905 üzenetére
Ez a megoldás akár a házi barkács topicban is megállná a helyét.
-
cinemazealot
addikt
válasz
xxlongikaxx #50803 üzenetére
Én most downgrade-eltem Skylake-ről Haswell i3-ra, ezen most dolgozom (web fejlesztek egy rakás Chrome füllel, háttérben MP3-mal, Apache-csal, PHP-val, MySQL-lel, 6 postafiókos Thunderbird-del) és gond nélkül megy. HA-ról válogattam az alkatrészeket és így jött ki bő 40k-ból a Mini-ITX lap + i3 proci + 2×4 GB DDR3 RAM. Az iménti fénykép még a Skylake-es konfigomról készült, de most ugyanilyen összeállításban költözött ugyanebbe a házba a Haswell.
-
cinemazealot
addikt
válasz
xxlongikaxx #50795 üzenetére
Én PicoPSU + külső kocka párost használok tápnak, az egész gép hűtéséről pedig egy 120 mm-es slim (15 mm magas) ventilátor gondoskodik, ami ~750 rpm-mel pörög. Gyakorlatilag hangtalan. Csak 1 méterről hallani, hogy valami "mintha" susogna.
-
cinemazealot
addikt
Félreértesz.
Pi-re Raspbian operációs rendszer, és mind a Kodi, mind a böngésző egymástól független alkalmazásokként kerülnének fel rá. Ha böngésznél, megnyitod a böngészőt, ha filmeznél, megnyitod a Kodit. Mint egy hagyományos PC-n.
Egyébként Celtis kolléga iménti javaslata valószínűleg költséghatékonyabb egy PC-nél és erősebb egy Pi-nél. Az Amlogic S905/S905X/S912 alapú lejátszók tényleg sokat bírnak és általában nem is túl drágák. Mondjuk a böngészést én eddig csak Android alatt próbáltam és ott olyan, mintha egy táblagépet nyomorgatnék, de böngészőnek böngésző és a célnak megfelelt.
-
cinemazealot
addikt
Az RPi Raspbian-nel tényleg jó megoldás volna (van Kodi, van böngésző stb.), de a kérdés az, hogy az a bizonyos HTML5-ös tartalom mennyire lenne aktív és erőforrás igényes, illetve mennyire lenne fontos, hogy zökkenőmentesen legyen megtekinthető? JS-intenzív? Vannak benne nagy képek, beágyazott videók, animációk, áttűnések, esetleg WebGL? Mert akkor valóban kevés lesz a Pi, és minimum egy integrált procis PC-t, 2-4 GB RAM-mal ajánlanék. Persze simán lehet, hogy ennek is 120 Euró körül/fölött lesz a vége, de legalább van benne kraft.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PistiSan #50491 üzenetére
A bibi az, hogy ez a vas már bőven túl van HTPC kategórián, Borisz76 csak a halksága miatt említette meg az ilyen felhasználás lehetőségét.
(#50490) radi8tor
+1Tervben van egy DIY gémer (jó, ez túlzás, de alapvetően játékra fogom használni) ház, aminek egy 200 mm átmérőjű csatorna cső lesz az alapja a végén egy 200 mm-es relatíve lassú ventivel. Benne egy dobozától megfosztott, legfeljebb fémhálóval árnyékolt 450 W-os táp és egy szélcsatornázott dVGA. Halk, mégis szeles.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#48613632 #50300 üzenetére
Nálam Linuxon először telepíteni kellett a wakeonlan-t, majd ezt az általam csak "nasebresztes.sh" névre keresztelt szkriptet indítgatom:
#!/bin/bash
wakeonlan ma:ca:dd:re:ss:xxDe nyilván az app kényelmesebb.
A lekapcsolásról viszont már manuálisan Neked kell gondoskodnod, mert az app ezt nem tudja (ha jól látom, még nem próbáltam ki).
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
BullZeye #49900 üzenetére
Ha tuti, hogy a teljesítmény felvétel nem fogja meghaladni a 30 W-ot, én simán "passzíválnék" egy ATX tápot. Nekem most egy 120 mm-es slim ventilátor pörög a gépemben kb. 500...600-as fordulaton, így gyakorlatilag hangtalan. Ha ez a venti nemcsak a proci bordáján, de a táp (venti mentesített) kaszniján is át tud fújni, akkor ezzel a néma ventivel szellőztetheted a procit/lapot és a tápot is... sőt, az egész házat.
-
cinemazealot
addikt
válasz
szasanyi #49855 üzenetére
Én egy hónapja (amikor elkészültünk a hobbiszobánkkal) elkezdtem kiszámolni, mennyibe kerülne egy olyan HTPC megépítése, ami néma, láthatatlan, és képes a 4K tartalom (HEVC, 10 bit) dekódolására és (jelenleg Full HD vetítőn való) megjelenítésére. Aztán megnéztem, mennyibe kerül egy S905-ös lejátszó, ami mellesleg Androidos játékok futtatására is alkalmas. Utóbbi mellett döntöttem. Amit most megspóroltam, majd beletolom a majdani 4K vetítőmbe, amit talán még mindig ki fog szolgálni ez a lejátszó. Addigra talán 4K tartalmam is lesz, amit érdemes lesz lejátszani.
(#49857) djnice
Erről beszélek. -
cinemazealot
addikt
Bocs, ha OFF, elég sok eszköz és szoftver lesz érintve:
A minap kikölcsönöztem egy film 4K HEVC 10bit-es kópiáját, és hát mind PC-n (i3-6100, Ubuntu 16.04 LTS) VLC-vel és Kodival, mind egy Minix Neo U1 (gyári Android 5.1) saját XBMC-jével eléggé pirospozsgás minden szereplő arca, mintha túl lenne szaturálva az egész kép. Hallottam egy olyat, hogy ez a UHD felvétel által használt Rec.2020 színtér "többlet tartalma" a szokványos HD felvételek Rec.709 színteréhez képest. Létezik olyan beállítás (elsősorban Kodiban/XBMC-ben), ami ezt élvezhetővé teszi, de nem igényli a HW módosítását? Esetleg a Minixen egy külső SD kártyáról hajtott legfrissebb LE már képes lehet erre?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Baritone #49723 üzenetére
A konfig biztos alkalmas lenne videolejátszásra, megkockáztatom, hogy talán néhány MadVR műveletet is elvinne (ezt majd a MadVR-guruk megmondják), de ennek a gépnek a teljesítményfelvétele és hűtésigénye elég körülményessé tenné a különösebb befektetés nélküli HTPC-vé alakítást. Ugye ha HTPC, akkor nem árt ha csöndben van. Ebben csípőből ott pörög min. 4 ventilátor és a HDD. Ezt a zajt csak nagy hőleadó felületekkel és/vagy hangszigetelt (esetleg akusztikailag tompított) légjáratokkal tudnád csillapítani ahhoz, hogy megmaradj mellette, ehhez viszont a nagy ház elengedhetetlen. Ha marad a nagy ház, a HTPC kinézet ugrott, bár ez nyilván ízlés dolga, ki mit visel el a TV-je mellett. Illetve ha már költesz rá, kérdés, hogy nem éri-e meg jobban egy Raspberry Pi vagy egy S905-ös box?
Én megvizsgálnám, hogy a videokártya működik-e félpasszív üzemmódban vagy lecserélhető-e valami passzív hűtéses darabra, és ha igen, akkor érdemes foglalkozni a többi venti, HDD és a ház zajtalanításán. És ekkor még mindig ott lesz a teljesítményfelvétel... mérted már, hogy üresjáratban vagy filmlejátszáskor mennyit eszik a gép?
-
cinemazealot
addikt
válasz
jozsivarad #49715 üzenetére
Ez kizárólag attól függ, hogy pontosan milyen típusú/minőségű stb. filmeket szeretnél vele nézni. De ha elolvasod az összefoglalót és megválaszolod az ott feltett alapkérdéseket, biztosan többen fognak tudni Neked segíteni.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
hislah #49638 üzenetére
Ha pusztán a számok szerinti összehasonlítást tekintjük, akkor a két proci között a teljesítményfelvétel és a max. memória sávszélesség a fő eltérés. Míg az Athlon csak single, addig az Intel dual-channel RAM-okat is kezel, ráadásul magasabb órajelen (bár ez a Te esetedben nem játszik, mert maradnál 1600 MHz-en). Szóval igen, némi nemű gyorsulásra talán számíthatsz, de a hajad azért nem fogod eldobni.
Az SSD (ha a jelenlegi konfigban még nincs) a programok betöltésén fog gyorsítani, a betöltődés után már nem. De hogy őszinte legyek, az új konfigurációt nem nagyon tartanám jelentősebb feljebb lépésnek az régihez képest. Szerintem gyűjts még egy kicsit és a DDR4 RAM legyen inkább 2400 MHz-es, a Celeron pedig valamilyen cserélhető (nem forrasztott) Pentium vagy Core proci.
Bár ugye az is nagy kérdés, hogy akkor most pötyögni/netezni szeretnél rajta, vagy filmet nézni?
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #49474 üzenetére
Huppsz! (#49475) szasanyi hozzászólása ráébresztett, hogy mi van, ha Te a TV-t is szeretnéd az erősítővel kihangosítani?
Természetesen ekkor az én megoldásom nem megoldás, csak ha az Általad felvázoltak szerint a TV után van az erősítő. Ez esetben a Toslink kábel (a TV-ből az erősítőbe) valóban megoldás lehet (nálam is így működött egy darabig), viszont kérdés, hogy a TV átengedi-e a teljes hangfolyamot, vagy csak azt a sztereót (legyen a forrás akár 5.1-es is), amit ő maga is meg tud szólaltatni.
-
cinemazealot
addikt
Van esetleg tapasztalat arról, hogy ez a kártya Ubuntu (pl. 16.04 LTS) alatt is megtalálja a megfelelő driver-eket és rendben viszi a Steam-es játékokat és a Kodit?
(#49473) Gorneck
A helyes sorrend: HTPC -> Erősítő -> TV. Ehhez persze az erősítőnek rendelkeznie kell HDMI kimenettel is. -
cinemazealot
addikt
válasz
Skillet #49339 üzenetére
Amikor megvettem a 4 Jamo-t, nem akartam még egy ötödiket is venni, amit ráadásul akkoriban nem is nagyon tudtam volna hova tenni. De pont ez a Pio világított rá arra, hogy ebből a szettből nem is nagyon fogok tudni hosszabb távon komolyabb rendszert kiépíteni: a nappali moderált behangosítására ugyan bőven elég, az Onkyo mélyével pedig (nekem) kifejezetten tetszik a hangjuk, de itt-ott erősen érdezni a határokat. És mivel a nappali sem akusztikailag van tervezve/berendezve, ez nem is lesz jobb. Majd ha nagy leszek, lesz komolyabb mozi szobám és komolyabb hangfalaim, amin majd remélhetőleg jobban ki fognak jönni a Pio képességei.
A távirányítóval nekem egyedül az a bajom, hogy egy idő után a fel/le hangosító gombjai csak nagyon erős nyomásra reagáltak.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tipcsi72 #49315 üzenetére
Valóban bele lehet szaladni milliókba, de én még mindig remekül elvagyok 4 db (~15 éve, összesen 40k-ért a Tesco-ban vásárolt, egyenként 50 W-os) Jamo Studio 120 Limited hangfallal, egy szintén jó pár éve 65k körül vásárolt Pioneer VSX-520 házimozi erősítővel és egy 6 éve 35k-ért vásárolt Onkyo SKW-208 aktív mélynyomóval. Ez összesen 140k, abszolút nem számít komolynak, nagynak pláne nem, de valós 4.1, és a családom és én is imádjuk a hangját.
Filmre, sorozatra, rádióra, zenére.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tipcsi72 #49306 üzenetére
Bocs, hogy helyismeret nélkül is belevau, meg OFF, de szerintem 20 négyzetméteren azért már lehetséges értelmes hangzást összehozni, és 230k-t egy ilyen "kvázi 5.1-es" soundbar-ra költeni botor dolog. Szerintem sokkal jobban járnál, ha vennél egy ép-kéz-láb házimozi erősítőt, amin van egy raklapnyi bemenet (pl. 5 db HDMI, optikai, koax, több analóg) és veszel hozzá két értelmesebb (belépő) frontot, és meg is vagy 150k-ból. Idővel, ha kevesled a mélyeket (bár ha értelmes a front, ez első körben nem lesz gond), vehetsz hozzá egy aktív mélynyomót, ha meg kevesled a teret, veszel hozzá centert meg surround-okat. Kezdésnek pedig van egy tök jó alapod, amelyiknek -- ha úgy döntesz -- bármelyik tagját le tudod cserélni, mert lesz rá vevőd (szerintem egy soundbar-on jóval kevesebb eséllyel adsz túl).
-
cinemazealot
addikt
válasz
architect26 #49134 üzenetére
A tévének mindenképpen fog kelleni valamilyen jel a hálózati feszültségen kívül, ha nem csak rádugott pendrive-ról/HDD-ről szeretnél rajta filmet nézni. Ha ez koaxiális kábelen sugárzott digitális vagy analóg adás, esetleg ugyanezen kábelről működő szolgáltatói set-top-box, úgy meg vagy lőve, mert azt a kábelt muszáj lesz a tévé után vinned. Ha hálózati (UTP) kábel, úgy elképzelhető, hogy a fali konnektorokon keresztül egy powerline hálózati adapterrel tudsz hálózatot csiholni a tévének vagy a mellette lévő hálózati lejátszónak a tévé régi helyétől, de nem biztos, ha pl. azon a falon lévő konnektorok másik fázison vannak, vagy ha a jelátvitel egyéb okból nem megfelelő.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Patice #49005 üzenetére
Tegnap reggeli válaszod óta azon törpölök, hogy ha a mai aktív hangfalak többnyire egy nagyobb feszültség tartományból (200-250 V AC) készítik maguknak a működéshez szükséges 19/12/9/5... V DC-t, akkor mégis mi jelentősége van annak, hogy a szomszédok vagy akár Richie141 mi egyebet üzemel azonos vagy más fázison lévő hálózatról?
Hozzáteszem, nem vagyok audiofil, és nem hallom ki a kompakt fénycső által keltett felharmonikusokat egy szimfóniából attól függően, hogy éppen Yamaha/Denon/... erősítővel játsszák vagy hogy a PC-nek milyen tápja van (holott tudom, hogy sokan még ezt is észreveszik). De egy mély jelenlétét vagy ilyen drasztikus eltűnését sokkal inkább tudnám be az akusztikai jellemzők, a lejátszó forrás vagy a jelút megváltozásának.
Richie141, otthon és a hegyen is ugyanabból a forrásból (lejátszóból/PC-ről/telefonról) és kábellel játszod le a hanganyagot?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Richie141 #48983 üzenetére
Az is lehet, hogy maga a szoba alkalmatlan (jelen formájában) a mélynyomós zenelejátszásra, mert olyan állóhullámok és kioltások vannak benne, ami elnyom minden mélyet (legalábbis abból a pontból tekintve, ahonnan jelenleg hallgatnád). Pl. ebben a videóban elég jól elmondják a szoba akusztika alap problémáit, illetve a nem kívánatos jelenségekre a lehetséges gyógymódokat.
-
cinemazealot
addikt
A hangfal hátulján lévő felirat félrevezető, mert olyan, hogy AC-3 csatlakozó/jel, nincs. AC-3 kódolás van, de az csak digitális tartalomra alkalmazható. Neked most a hangfal bemeneteit kell nézned, amik jól láthatóan RCA csatlakozósak, ide kell bedugni a 6 db analóg audio jelet, ami a hangkártya 3 db sztereó jack aljazatából nyerhető ki. Erre mondta Patice, hogy Neked 3 db "sztereó jack - dupla RCA" kábelre lesz szükséged, de ezt túl nagy távolságra ne akard kihúzni, mert sokat veszít majd a minőségéből.
A hangfal kimenetét meg ne nézd, mert azok csak az 5 db perem hangszórónak vannak fenntartva.
-
cinemazealot
addikt
A 20-40k valóban nem lesz elég mindenre, de ha jól válogatsz, kompromisszumokkal kihozhatsz belőle valamit; inkább több eszközzel, mint egy mindent tudóval. Pl.:
- NAS (tárhelynek, letöltésre, streamelésre, távoli FTP elérésre) vagy a HDD+SSD combódat összefogó PC
- Lejátszó (valamilyen Androidos doboz Kodival és böngészési lehetőséggel)
- Google Chromecast (tablet/telefon képernyő tükrözéshez... bár nem tudom, Androidos dobozok tudnak-e ilyet, utána kell nézni)Egyébként szerintem a mai Smart TV-k "smartságán" nem feltétlenül fogsz tudni annyit spórolni, amivel beljebb leszel a költségvetésben, de ne legyen igazam.
Ha a fenti lista megfelel, akkor olyan tévére lesz szükséged, amin 2 HDMI aljzat van (a lejátszónak meg a Chromecast-nek). Viszont ilyen költségvetéssel a 4K-ról mindenképpen le kell mondanod... hacsak a fenti Androidos cuccok nem képesek egyik-másik 8 bites videó lejátszására.
-
cinemazealot
addikt
Tök jól emlékszel, ugyanis ha laptop és Skylake i3, akkor vélhetően egy i3-6100U-ról beszélünk, amiben HD520 van. Az enyém asztali, ami i3-6100 (U nélkül), abban HD530 van. Ha érdekel, itt egy összehasonlítás.
Ha egy gépben nincs dedikált VGA, akkor jobb híján az iGP dübörög, ami a RAM-ból harap ki egy részt a működéséhez. Ahhoz, hogy ezt minél optimálisabban (gyorsabban) tehesse, célszerű a RAM-ot minél gyorsabbra választani (dedikált VGA-nál ez nem annyira játszik, hiszen ott a videokártyának saját memóriája van). RAM-nál viszont nemcsak az órajel számít, hanem az is, hogy hány csatornán képes(ek) működni az(ok) a memória modul(ok), azaz összességében a teljes RAM milyen sávszélességgel szolgálja ki a rendszert. (Persze számít még az időzítés is, de ahhoz én nem értek.
) A single-channel és a dual-channel összehasonlítására született egy remek kis cikk itt a Logout-on, érdemes átfutni.
Azt kéne tehát kideríteni, hogy ezzel a 4 GB-ra való felturbózással kierőszakolható-e a dual-channel-es működés, és ha igen, akkor pontosan milyen modulra lesz szükséged (órajel, időzítés stb.) ehhez.
Aztán persze lehet, hogy túllihegjük ezt a témát, mert a Full HD lejátszásához talán a single-channel is elég, ezt majd a helyi szakértők megvéleményezik.
-
cinemazealot
addikt
Én egy asztali i3-ast használok ugyancsak dVGA nélkül, és a Full HD videók picit sem okoznak gondot. Persze nálam a RAM dual-channel konfigban van, nem tudom, Nálad ez kivitelezhető-e és ha esetleg nem, az okozhat-e lassulást. A 4K már problémás lehet: nálam a 8 bitesek még csak-csak elmennek, néha (kódolástól függően) meg-megakadozva, a 10 bitesekbe viszont már beletörik a (i3-6100-ban lévő) HD530 foga.
Én is nagyon sokáig VLC-ztem, de amikor egyszer-egyszer még előveszem, nem érzem, hogy rosszabb lenne, mint a Kodi. Igaz, én Ubuntu-n használom (és használtam a régebbi mozizós gépben, amiben volt egy Sapphire HD4550 512MB DDR3 VGA, mert az akkori Athlon II Neo N36L-nek még a Full HD is nehezére esett.
).
Bill ügyben sajnos nem tudok segíteni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
LantosBerry8 #48428 üzenetére
Nem feltétlenül mini PC vagy egybegép, de talán univerzálisabb megoldás is kijöhet egy Mini-ITX-es konfigurációból, a vonatkozó topic-ban pedig biztos tudnak valamit javasolni.
Bár tény, hogy a 150 USD elég szűkös, egy integrált processzoros passzív lap meg használtan a kiegészítők (táp, ház, RAM, SSD) felülről akár közelítheti is a tervezett büdzsét.
-
cinemazealot
addikt
válasz
jancsi20 #48419 üzenetére
Várj, lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett.
Ha tévére stream-elnél a jövőben, akkor nincs szükséged dedikált lejátszóra, hiszen a lejátszó maga a tévé.
Ha mégis, akkor is Tiéd a döntés, és természetesen lehet "egybe NAS+HTPC" gépet építeni, amire ha csak SD filmjeid lesznek, a D2550 is tökéletes lehet. A kérdés inkább csak az, hogy mennyire tekintesz a jövőbe és érdemes-e erre most kiadni 25k-t? Ha a NAS-odat akarod lecserélni és egy komolyabb "házi szerverre" van szükséged, akkor persze, tökéletesen megértelek. De izgalmasabb HTPC szolgáltatásokat ne várj tőle.
Persze, hogy van a Kodin kívül más lejátszó, én is sokáig VLC-t használtam egy HP Proliant N36L Microserver-en (Ubuntu alatt). Aztán idővel győzött a komfort igény: zavarni kezdett a búgás, a lassú boot idő, hogy plusz hangkártyára van szükségem a jó hangminőséghez, hogy plusz VGA-ra van szükség a Full HD filmek HDMI-n való kijátszásához... NAS-sal a háttérben pedig kézenfekvő volt egy olcsó, de dedikált(tá tehető) lejátszó eszköz beüzemelése, ez az én esetemben a RPi2B lett (800 MHz, 256 MB RAM alatt szerintem Te az 1-es szériára gondoltál). A 2B, 3B már 4 maggal, 1 GB RAM-mal, dedikált HW videó dekódolással, és nagyon jól testre szabott szoftverekkel jön (igen, Kodi-val, pontosabban LibreELEC-kel). De van szintén elég olcsón Amlogic procis lejátszó, amiket még csak telepíteni sem kell.
És ha már szóba került az OS: miért van szükséged Win7-re?
-
cinemazealot
addikt
válasz
jancsi20 #48413 üzenetére
A Házi szerver topicban pont erről megy a meggyőzés: ne keverd a kettőt! Vagy HTPC, vagy NAS. Főleg ha a fogyasztás is számít. Én is így kezdtem itt is, ott is, aztán rájöttem, hogy hülyeség ötvözni a kétféle felhasználást. Most van egy 12 W-os netbook-om, azt használom NAS-nak (a lakás eldugott zugában, így nem zavar a hangja), meg van egy 1-2 W-os néma Raspberry Pi-om, azt használom HTPC-nek maximális elégedettséggel. Ráadásul az az Általad kinézett 2012-es D2550 szerintem nem is lesz alkalmas arra, hogy értelmes minőségben nézz rajta filmeket.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Egy-két #48132 üzenetére
"...kérdést feltettem pár napja..."
Úúúú... 32 órával az iménti bejegyzésed előtt, egy különösen forró hosszú hétvége utolsó délutánján. Mégis mire számítottál, hogy az ember fia/lánya a hét első munkanapján ráveti magát a topicra?
Ahogy azt Beni a Múmiában is nemes angol/magyarsággal is jól megaszonta, patience my good barátom, patience.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bnorci71 #48100 üzenetére
Nálam Delugénél volt már olyan, hogy a daemon egyszer csak leállt, és a felület (ami nálam webes) ezért nem tudott kapcsolódni. Ismét beindítottam, de utána talán még a webes felületet is újra kellett indítani, hogy a kapcsolódás automatikusan megtörténjen. Nem tudom, ez segít-e, de talán megér egy misét csekkolni, hogy tényleg minden fut-e.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bnorci71 #48059 üzenetére
Szentségtörés vagy sem, de én a havonta bekapcsolt, archiválásra szánt HP ProLiant Microserver N36L-ot is egy az alaplai USB-re dugott 32 GB-os pendrive-ról bootolom (Ubuntu 14.04 LTS), csak hogy megmaradjon a 4 HDD rekeszem.
Igaz, lassú, mert az még csak USB2-es, de mivel ritkán használom, kibírom az kb. 1 perces boot időt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Lalikiraly #47871 üzenetére
Ez szerintem erősen tévé függő, de ha elárulod a készülék típusát, talán valakinek már volt vele tapasztalata és az tud Neked segíteni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bobojszan #47862 üzenetére
Én egy i3-6100-zal Full HD (HDMI csatolt) monitoron próbáltam ki az Általad belinkelt IMAX intrót, és ugyan itt-ott megakad (persze, mert az iGP próbálja dekódolni), de cseppet sem érzem úgy, hogy szétesne (Ubuntu 16.04.2 + Kodi 15.2). Ráadásul a videó bitrátája mindössze ~80 Mbps, ami még egy 100/100-as hálózaton is rendben át kéne csorogjon, nemhogy közvetlenül HDD-ről. Az SSD itt szerintem sem tényező. Valami driver hiba lesz, mert szerintem a videokártyád nem veszi át a dekódolási feladatot a CPU-tól.
-
cinemazealot
addikt
válasz
AggressiveGT #47859 üzenetére
Itt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bnorci71 #47737 üzenetére
De vigyázz, mert míg a Q1900M-ITX egy Mini-ITX lap, addig az Általad linkelt Q1900M egy Micro-ATX lap. Előbbi notebook-okra jellemző SO-DIMM, utóbbi normál méretű "Long" DIMM memória foglalatokkal.
HD hangok terén nem vagyok jártas, majd a többiek kisegítenek.
Úgy tudom, a vason kívül OS függő is, hogy ki tudja-e kergetni a lap HDMI-n.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bnorci71 #47656 üzenetére
A házi barkács topic-ban egyik kolléga pont most mutatott egy videomagnóba épített autórádió fejegységet.
De a fiók szellőzését sem kell túlgondolni. Elég ha hátul van rajta egy be- és kivezető nyílás, az egyikben egy ventilátor, a keltett légáram meg átmegy az alaplapon (belső légterelőkkel, vagy akár azok nélkül).
-
cinemazealot
addikt
válasz
mr.dvid #47642 üzenetére
Ha kicsit visszaolvasol, a kérdésedre (már ami a konfigurációt illeti) több választ is találsz. Azt pedig, hogy milyen házba teszed, ergo mennyire lesz a gép része a nappali bútorzatának, már más kérdés.
Konfigra vannak integrált processzoros megoldások, ezek javarészt passzív bordások (nincs rajta venti) alap szintű teljesítménnyel (az igényeidet tökéletesen kielégítik), ezáltal némák, tápolni őket kockatáppal és/vagy panel/pico táppal szokás. Ha többet szeretnél (pl. 4K@60Hz + MadVR), akkor már szóba jöhet a dedikált VGA is, de innentől már nem is nagyon beszélhetünk néma gépről.
A konfig ismeretében elkezdhetsz agyalni a házon. Ahogy (#47646) Ispy mondta, vannak drága, de nagyon tetszetős házak, vannak olcsóbb, de kevésbé igényes házak, vannak a hagyományos PC (pl. midi torony) házak, amik nem feltétlenül nappaliba valók (bár ez ízlés dolga), és vannak az egyéni megoldások (mint pl. fiókba épített konfigok, épített fa, alu, műanyag stb. házak), amik általában minden mást überelnek.
-
cinemazealot
addikt
A CEC az a technológia, ami alapján a lejátszó (HTPC, Set-Top-Box, médialejátszó stb.) és a megjelenítő eszköz (pl. tévé, erősítő) a HDMI kábelen keresztül kommunikálnak. Így lehetővé téve pl. azt, hogy a tévé távirányítójával nemcsak a tévét, de magát a lejátszó eszközt is vezérelheted, illetve ha a tévét lekapcsolod, az visszajelez a lejátszónak, hogy fellőtték a pizsamát... az meg elmegy alvó/hibernált üzemmódba, pont ahogy Nálad teszi.
-
cinemazealot
addikt
válasz
djnice #47525 üzenetére
No, én is meglestem Ubuntu 16.04.2 LTS alatt háromféle lejátszóval (i3-6100, dVGA nélkül):
Kodi 15.2 for Debian
Ubuntu Videoplayer
VLC 2.2.2Clipping és Chroma range szempontból a Kodi is és a VLC is elvérzett, viszont a rendszer saját videólejátszója rendben mutatta a pici belső négyzeteket. Sávosodás viszont nagyjából mindenütt látható volt kisebb-nagyobb mértékben.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bnorci71 #47497 üzenetére
Idővel mindenképpen szeretnék (mondjuk, amikor elkészül a dedikált moziszoba a tetőtérben), de amíg nincs meg hozzá a megfelelő hardver (forrás és hangtechnika), talán kár próbálkoznom. Mondjuk, lelkes gyerek vagyok, így a nagy bitrátájú sztereó MP3-nak is tudok örülni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MasterMark #47492 üzenetére
Bocs, hogy belevau, de ahhoz a soundbar-hoz vannak surround hangszórók is.
(#47494) MasterMark
Igen, az engem is sokszor megtévesztett már. De azért amikor először sikerült megszólaltatnom a diszkrét 5.1-et, úgy kellett felkanalazni a kanapéról.De azt tényleg $z0pós Ubuntu Desktop-on összehozni, legalábbis nekem az volt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bnorci71 #47479 üzenetére
Én a fenti Core Duo-ra tettem anno Mint-et, és úgy éreztem, hogy jobban akad, mint az Ubuntu. Szerintem tegyél fel egy 16.04 LTS Ubuntu Desktop-ot, de ne csak Live formában, mert talán az is visszafogja. Ez a legegyszerűbb és legtisztább megoldás. Aztán ha azon már megy a Kodi, ráérsz elgondolkozni, hogy kigyomlálod a sallangot, vagy újra próbálkozol egy szerver verzióval.
-
cinemazealot
addikt
válasz
djnice #47477 üzenetére
Igen, de ha jól emlékszem, ez a gép egy Atom N2800, ami még egy N3150-hez képest is igencsak zötyögősnek mondható (2 MB helyett csak 1 MB L2 cache, dual-channel helyett csak single-channel RAM max. 1066 MHz-cel, nincs AES, nincs SSE4.x...). Akartam már tegnap javasolni, hogy dobjon fel egy gyári csomagos Ubuntu Desktopot, hátha úgy egyszerűbb lesz minden, de amikor visszalapoztam, hogy milyen hardverről van szó, inkább csöndben maradtam, mert nem voltam benne biztos, hogy segítek.
(#47476) bnorci71
Azért csak megkísérelnék egy Ubuntu Desktopot. Aztán ha azon elindul a Kodi, mégha döcögve is, legalább tudod, hogy az Ubi szervert kell másképp telepítened, vagy a szerverre másképp kell a Kodinak megágyaznod. Egy próbát megérhet, nem?Tavaly nyárig egy Core Duo T2050-nel dolgoztam Ubuntu Desktop 14.04 LTS-en, nem volt egyszerű, de VLC-vel a filmlejátszás nem különösebben okozott gondot. Persze azok bőven nem voltak BD release-ek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Akciófigyelő: Ingyenes Steamen a Borderlands 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest