- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Th3Ac3
tag
Hello mindenkinek! Nekem az a problémám lenne hogy amióta új alaplapom van (Gigabyte X48-DS5) a memtest állandóan hibázik, pedig alapórajelen jár a memória. Régebben elment 910 Mhzen a másik (Gigabyte P35-DQ6os) alaplappal.Igaz azt vettem észre hogy nem igazán szeretik a Gigabyte lapok a GEIL memóriákat.Ja és a ramom 2x1 Gb GEIL Black Dragon az időzítés 5-5-5-15 a fesz. 1.8v. Légyszi segítsetek!
-
Qru
MODERÁTOR
Időzítésről bővebben.
Milyen beállítások:Látom, négy modulod van... Akkor nem lesz egyszerű a dolog, 4 modult általában nehezen hajtanak magas órajelen a 965-ös deszkák (már ha megtudják egyáltalán). Memenek adjál 2,2V-ot, 1:1-es ram osztót használj és úgy keresd meg a végét.
-
VIBO
őstag
mijen biosbeállítást javaslatok ram tyunnghoz
vmiért 500fsb dölé nem enged adhatok bármekkora feszt
ja meg vki eemongya röviden érthetően mi is ez az időzités?
-
-
tom_tol
addikt
ami nekem bejött az a cellshock gkx-k voltak viszont nem lehet kapni nem tudom miért
ST-t sosem próbáltam nálunk nincs forgalomba
Team ramokról már olvastam igen jókat is de nincs tapasztalatom
van mushkin 2*1Gb 1066-s kittem de csak az egyik modul szalad (az nagyon) a másik átlagos ezek gmh-k
ez a lista 1300-ra vonatkozik
ha elég 1200 arra nagy a választék majdnem mindegyik 1066-os tudja több-kevesebb volttal
2*1Gb OCZ flex 9600-s megy nálam 2,1v-al , (ezeknek a vége 1250Mhz) nagyon jó a hűtésük -
sgergi
veterán
4 GB-nál nem kell semmi beállítás, 64bites Vista kezeli mind a 4 Gb-ot, 32 bites Vista meg összesen 4GB-ot.
5-5-5-15/08 és 4-4-4-12 gyári értékek, de ezeken kívül bármi mást is be lehet állítani Pl: 3-5-4-15
Ehhez meg kéne tudni mennyit dropol a lap, de szerintem bios 2,3-at még biztos lehet naki adni. (ha 2,25 van megadva). Azért én hosszú használatnál 2,2 fölé nem mennék(valós)
-
VIBO
őstag
sztem adhacc neki biosbol kb 2.2-2.25v-ot is.ezeknek birniuk kell.
más....
vizsont az én kérdésem hozzátok hogy:
4gb ramnál kell-e vmi extra beállítás hogy kezelje a vista vagy alapbol keni vágja a témát?
az időzítéseknél van vmi szabály ami szerint változtatjuk?
vagy mondjuk most van 55515 és ezt szeretném csökkenteni de a 44412őt nem viszi akkor lehet mondjuk 44513 vagy ilyesmi?fesz ügyileg meddig lehet elmenni biosbol olyan ramnál ahol alapban 2.15V-2.25V fesz van 44412nél 800mhzen?
konkrétan exceleramrol van szo 2x2 gb EX-DDR2 PC6400...
-
gareet
csendes tag
szevasztok
nekem egy olyan problémám(?) lenne,hogy sehogy nem sikerül a ramom 1200mhz-n hajtani most alap feszen 1081mhz de ha állítok rajta egyáltalán nem indul el
most ez a 24/7 [link] [link]beállításom de vhogy megakarom oldani hogy meglegyen az 1200 viszont félek és nem tudom mennyire szabadna feszt adni neki az az egy biztos hogy a 2,1v-vel nem megy, tovább meg addig nem merem amíg nem vok biztos hogy bírja már a 2,1-t is sárgával kiemeli a bios ami gondolom csak azért van mert emelt fesz de csak mostanság kezdtem tuningolgatni így nem vok túl bátorők lennének azok:
CSX CEC-1066-4GB KIT -
haky
senior tag
válasz
Martin2004 #4076 üzenetére
de akkor nem fagyna ki a post sem!!!
-
Tails111
aktív tag
válasz
Beowulf_78 #4063 üzenetére
Ne haragudj de ezek az eredmények szerintem elég normál értékek ettől az alaplaptól illetve ramoktól és még finoman fogalmaztam. Hát a tuning nem az erőssége a ramnak az biztos.
Lehet hogy csak a lapot nem kedveli.P5K Deluxe 4x1GB Mushkin 1066@1200Mhz 5.5.4.12
P5Q Deluxe 4x1GB Mushkin 1066@1230Mhz 5.5.4.12Ezek csak 1066 os ramok még is elmennek 1200 on 4x1GB felállásban is.
És nagyon sokan hajtanak 1066 os ramokat 1150-1200 Mhz 4x1GB felállásban.
P35 ill P45 ös deszkáknál 2x1GB on stabil exra tuningot tudott az 4x1GB al is megcsinálta.
Természetesen kivételek mindig akadnak szerencsémre én még nem találkoztam ilyen problémával.A-Data 1066Mhz 4x1GB ugyanúgy ment mint a Mushkin csak pár Mhz ment kevesebbet.
És ezek hétköznapi tuning memók semmi extra.
-
Martin2004
tag
nekem ilyen bajom egy (boot-nál ing hangkari használat közben ) egyszerencsétlen, ms win+daemon tools összeveszés miatt volt winxp x64-en. Nem raktál fel valamit mostanában (két hete)? szsvsz nézd végig a telepített programokat. Én ilyen szoftveres összeveszésre gyanakszom!
-
haky
senior tag
Sziasztok!
Igaz nekem nem T-s lapom van hanem sima EX38-DS4 de ide írok hátha tudtok nekem segíteni. A probléma a következő:
Adott az alaplapom egy Geil Black Dragon 2x2GB 1066 CL5-ös mem,GE8800GTS(G92)512 VGA,Q6600 (3GHz)cpu..stb.stb...lásd konfigom
2 hete szórakozik velem a gépem. kékhalál windows alatt többnyire akkor amikor pl töredezettségmentesítés csinálok,zenét hallgatok,stb...ha durván leterhelem a gépet akkor nem...de van, h az előbbi dolgok is mennek rendesen.szóval ilyen össze-vissza kékhalálozik.. Majd van amikor a boot képernyő után/közben lefagy. MIndenféle feszültségeket állítgattam, a memóriát teszteltem memtest86-al semmi baja. Előtte 4db 1gb-corsair 800-asok voltak benne azzal nem csinált semmit. Itt godoltam arra,h a black dragon lesz a ludas..uccu neki szereztem 2db kingmax-ot 667-t. beleraktam gyári időzítéseken ment tegnap egész este. Reggel bekapcsoltam megnéztem a mail-emet majd hátat fordítok a géptől és láss csodát egyszer csak kikapcsol. majd bekapcsolásra megint hibátlan a tápegységgel lehet gond????az is jófajta...meg eddig hibátlan volt. alaplap bios-át már cserélgettem F3 és F5-el is ugyanezt csinálja...
segítsetek légyszi..
mert hiába viszem vissza a ramokat lenyomják memtest86-on és semmi baja..engem néznek hülyének. az gép meg olyan szeszélyes, h van, h 1,5 napig hibátlan.mindenféle nyúzó tesztelés ellenére is..
Üdv és köszi, h végigolvastátok
laci -
VIBO
őstag
válasz
Martin2004 #4070 üzenetére
de akkor nem indul a rencer már.
ááá
2.3 alatt 430as fsb vel nem megy -
VIBO
őstag
ollo
4x1 gb ddr2 800 kingmax ramnak mennyi fesz kell sztetek?
az normális hogy niosban adok neki 2.3v ot?
-
tzimash
őstag
válasz
Beowulf_78 #4065 üzenetére
köszi a választ, nem viszem 12 alá. orthos large fft tesztjét futtattam 1 órán át, semmi gond nem volt.
-
Martin2004
tag
Az előzőhöz: 2*2GB OCZ Reaper 1066 Mhz...
-
Martin2004
tag
válasz
Beowulf_78 #4061 üzenetére
Valaki ellopta a hozzászólásomat! és Brumiét is, aki utánam következett.
-
Beowulf_78
addikt
-
tzimash
őstag
üdv!
2x1Gb Geil Black Dragon-nak árt-e hosszútávon a 926MHz, 4-4-4-12, 2,2v-os beállítás?
eddig cl5-ön ment, aztán ma gondoltam egy merészet, és megpróbáltam cl4-en, bár még nem teszteltem, de legalább bebootoltrégebben már ment cl5 1050MHz-en 2,1v-tal stabilan egyébként.
-
Beowulf_78
addikt
Idáig mennyi volt a 4x1gb max. eredményed amit teszteltél?
És a 2x1?
Persze 24/7-be... Lehet hogy igazad van, de akkor mutass jobb 4x1-es KIT-et ami 1160mhz-et tud. Ne az XS-ről ha lehet... én direkt nem néztem meg 2,4-2,7V-vel egyik KIT-et sem. Ja és a DS4+Kingmax párosítást is hagyjuk ki, mert számomra az nem tuningram ami 1 lapban hajlandó csak jól menni.
-
Zájec
veterán
válasz
Beowulf_78 #4061 üzenetére
ahhoz képest hogy csúcskategoriás ramok,, nem sok tuning jött ki belölük az alapórajelükhöz képest.. mondhatni közeli a nullával.
-
Beowulf_78
addikt
Volt szerencsém "gyors" tesztelni Ősembernél kapható két csúcskategóriás DDR2-es OCZ ramot.
Az egyik 2x1GB FLEX XLC 1200mhz, a másik pedig 4x1GB Reaper 1150mhz. Mivel tuning ramokról lévén szó megnéztem mit mennek a Maximus Formula-ban egy tuningosabb Q6600 társaságában.
Nos...a 4x1GB Reaper-t CL4-ben nem tudtam működésre bírni, viszont 5-5-5-15 1160Mhz tudtam kihozni belőlük normális 2,1-2,2V fesszel, tehát ez 24/7, ami 4x1GB ramtól kiemelkedően jó teljesítmény.
A 2x1GB FLEX XLC-ből egyenlőre még csak 2x1GB tudtam tesztelni, a másik 2x1GB még úton van Magyarországra. 1220mhz-et sikerült elérnem 2,1-2,2V-tal 5-5-5-18 időzítéssel amit szintén jó eredménynem tartok mivel ez is 24/7.
Pár kép az eredményekről:
[OCZ FLEX XLC 2x1GB 1133mhz]
[OCZ FLEX XLC 2x1GB 1220mhz]
[OCZ Reaper 4x1GB 1160mhz]Ezek után mit is mondhatnék? Aki tuning ramokat akar nem kérdés hogy mit vegyen!
-
haky
senior tag
Sziasztok egy kis segítség kellene:
Adott 2x2GB Geil Black Dragon 1066 5-5-5-15 a gyári időzítése és nem hajlandó még 2,4V-on sem menni.. memória hibát nem dob memtest86-al viszont amint elindítok egy töredezettségmentesítést egyből kékhalál...vagy csak zenét hallgatok akkor is kékhalál, teljesen össze-vissza helyzetekben.. ugyanez 800 -5-5-5-15-ön hibátlan....vigyem vissza a ramokat?alaplap X38-DS4 eddig 800-as ramokkal ment hibátlanul...netán a tápegység?? már minden hülyeségre gondoltam...
üdv és köszi
-
wid22
aktív tag
Giga EP35 DS3 lapot veszek azt szeretném megkérdezn hogy az XP mellé érdemes 3x1GB 1066 s Ramot venni vagy elég a 2X1GB is. Nem lesz vista az XP meg max 4GB ramot kezel a videokártyával ezért nem akarok 4X1GB 2X2GB meg nincs .Ja az is már 4GB.
Kösz -
gyurman
tag
válasz
subaruwrc #4051 üzenetére
De hogyan lehet állítani a Ramokon, és mit? a BIOSban van egy állítási lehetőség. Állítható a MHZ és még 4 vagy 5 féle adat. Azokat ha állítgatom mit nyerek? És mire érdemes állítani? Kíírja hogy mi a ramoknak az értékei 667-en, próbáltam erre beállítani manuálisan, de csak sípolt. Mit tegyek? Mit lehet rajta tuningolni?
-
REDeath
őstag
sziasztok!
még új vagyok a ddr2-höz, pontosabban ma fogok venni alaplapot és hozzá ramot, ezért kérném a tapasztalt ddr2-es hardcore userek tanácsait
szóval úgynézki, hogy ez az alaplap lesz, ami hivatalosan ddr2 800-as ramokat támogat. ebbe néztem csx vagy kingmax ramot, de tapasztalatom csak kingmaxal van azis csak sima ddr 500-as, nemtudom csx hogy bírja.továbbá lehet, és ha igen érdemes-e 1066-os ramot rakni egy 800-as lapba visszaosztva és kisebb késleltetésekkel? vagy nemfog menni?
Előre is kösz mindenkinek aki segít meghozni életem legfontosabb és legnagyobb döntését
-
subaruwrc
félisten
válasz
gyurman #4046 üzenetére
kicsit képzavarban vagy de nem a te hibád. ami neked 667-es ramok az valójában 333. ez a ram valódi órajele a 667 ennek a kétszerese vagyis az effektív órajel. ami a procinak neked 533 az valójában 133. ez a valódi fsb az 533 az effektív. szóval. ha te a ramokat szinkroban akarod hajtani az fsb vel akkor 133*2*2-n azaz 533-as ramokat kell minimum venned. a 667-es ramokat ugyanúgy tudod használni csak más lesz az fsb:ram arány. értem?
-
subaruwrc
félisten
válasz
Beowulf_78 #4044 üzenetére
nem. a mushkin 1100 at tud 2.3v körül a gskill pedig 1120-at viszont kevesebb feszen. mondjuk én 1:1 be néztem őket szóval más arányban az fsb vel akár mehetnek is többet.
-
Beowulf_78
addikt
Akinek van az alábbi 2db rampárról tapasztalata tuningban kérem ossza meg velem!
Mushkin XP2-8500 2x2 1066 5-5-5-15 2.0-2.1V
G.Skill F2-8500CL5D-4GBPKNekem G.Skill F2 8000 2x2gb van és érdekelne hogy a fenti ramok vajon mennek e 1130mhz felett stabilan normális fesszel.
-
gyurman
tag
533 ból 667
Szervusztok!
Van egy intel alaplapom Celeron D procival. Ennek az internal bus speed -je 533 MHz. Vannak a gépemben 667-es ramok.
Kérdésem, hogyan tudom elérni, hogy a ramok 667-en menjenek? Van memóriaállításnál minden, de nekem csak sípol a gép. Valamit rosszúl állítok, de hogy kell állítani?2. Létezik olyan proci ami 667-en megy, és nem 800-on?
-
MadBlade
tag
Hogy mi hátránya lehetne ? Passzolom , én is ezért kérdezem
Tudom hogy a 32 bites XP nem fogja látni mind a 4 gigát , de osztom a véleményedet , miszerint még 3 giga is több , mint 2
Akadnak azért memóriaéhes programok ill. műveletek , és miután elég sokat "játszok" a Photoshoppal + tömörítgetek (egyszerre) , arról nem is beszélve hogy mikor nekiállok úgy tisztességesen böngészni , a firefox is zabálja a memóriát ezerrel ...
Éppen ezért egy kis + memória mindig jól jön , ha esetleg mást is szeretnék futtatni mindezek mellett
Mindenesetre köszi a hasznos tanácsot
Várom a további hasznos ötletet , tanácsot ;-) -
sgergi
veterán
válasz
MadBlade #4038 üzenetére
Igazából nem tudom, mi hátránya lenne. 400-as fsb-t tuti viszik a 2 Gb-os modulok, olcsó a memória, megéri bővíteni. Max. annyi hátránya van, hogy ha 32-bites XP-t használsz, akkor a win, csak 4 Gb memóriát fog összesen megcímezni, így nem tudod kihasználni mind a 4 gigát. De 3-3,5Gb memória is több, mint a 2GB. (Bár nem sok program igényli még a 2Gb-nál több ramot, de most tényleg olcsón beszerezhetőek)
-
MadBlade
tag
Sziasztok !
Bocsi , de sajna a sok elfoglaltságom miatt nem tudok visszaolvasni a topic elejéig , így elnézéseteket kérem ha már volt szó arról amit kérdeznék , de lenne egy fontos kérdésem ...
Az adatlapomon levő konfigban terveztem rambővítést 2gigáról 4gigára , de egyesek azt mondták hogy nem járnék vele jól ...
Jelenleg a 2db 1066-os Kingmax modul 800-on megy 400-as FSB-vel , a proci pedig 8x400-on megy.
Arra gondoltam hogy 2db 2 GB-os modult tennék a helyükbe.
Miért mondják vajon , milyen hátrányai lehetnek a dolognak ?Előre is köszi minden szakértőnek a segítőséget !
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TheProb #4032 üzenetére
Hogy meddig tudsz elmenni az proci függő, alaplap függő... De 3,4GHz környékére fel lehet húzni valószínűleg. Az Intel gyári hűtője nagyon gyenge, egy jobb hűtővel azért sokat lehet nyerni. Egyrészt nem lesz meleg a procid annyira ami növeli az élettartamot, másrészt a gép sem fűt annyira... Meg persze adott esetben jó pár MHz-et lehet nyerni vele.
-
devilfish
csendes tag
Sziasztok!
Ma vetttem egy Geil value dual channel kittet(2gb, 800Mhz)
Procim kicsit huzva van, így a memoria 900Mhzen jár. Ezt hosszutavon bírni fogja?
Előre is köszi! -
Hali!
4400+ G1 Brisbane procim van és egy Mushkin 800as rammal használom. A proci megy 2800MHz-ig 1.35V-al! Ezt elosztva az (244x11,5) oszójával, ami 6, kijön, hogy 466, azaz 933MHz. Windowsban minden progi jól méri, Evetesttől kezdve a CPU-Z-ig, ám a Memtes86+ 2.01, ha bebootol 1192MHz-et ír! Ha az osztó DDR2 667-re állítom, ami 7, akkor a ramnak kerek 400-nak kéne kijönnie, effektíve 800MHz! Ez esetben a Memtes 940MHz-et ír, de a Wines progik még mindig jól ismerik fel. Próbáltam régi Memtestet, de azzal is ez volt. Most akkor melyik a valós érték? Illetve, ha Memtest detektálja hibásan az órajelet, ettől függetlenül ér valami, ha azzal tesztelem a ramokat? Amúgy, ha alapon járatok mindent, akkor is ökörségeket ír a memtest, tuning nélkül!
Köszi!
Illetve nem tudtok valamit erről a Mushkin 996576 2x1/800as párról? 933MHz 4-4-4-12 2.1V és tökéletes! Tovább a procim nem bírja csak!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TheProb #4027 üzenetére
Az túl sok, hamar tönkre megy a procid ha tartósan ennyi feszültségen járatod léghűtéssel, főleg gyári hűtéssel.
1,5V-nél ne adj többet. Ehhez a feszültségértékhez keresd meg a max órajelet és azon használd. De a mi lényegesebb a hőfok. Terhelt állapotban 80fok fölé ne menjél! Memóriának 2,3V még belefér, max viszed gariztatni ha megfőtt.
-
TheProb
veterán
-
Brumi˘
addikt
válasz
TheProb #4023 üzenetére
Procinak az 1,75V ugye csak eliras?
Ramnak nem eroltetnem a 2,3V-ot, inkabb neznek mas memot, ha annyira kell a sebesseg. Amit erdemes venni, a-data 1066 EE, ocz reaper 1066 hpc, csx cec 800/1066, crucial ballistix/tracer, super talent t800/t1000/t1066, g-skill, muskin, cellsock, team xtreme, de utobbiak dragabbak mar, ha meg occsoe akarsz akkor kingmax 1066. Ha emlekeim nem csalnak akkor ab9 annyira nem volt nagy szam ram kezelesben pl.: st t800-asok nalam eleg siralmasan mentek benne.
Tomate a kingmax nem selejt, csak tuningba sovany az altalam elobb felsorolt memokhoz kepest.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TheProb #4023 üzenetére
Ugye a procinál az 1,75 az nem V érték? Mert az eléggé sok(k)! 1,5V felett nem érdemes járatni, mert megsül szegény... Geil Ultra 1000-et talán megy 5-5-5-15-el, ha jobb darabot fogtál ki, felette nem nagyon. 2,3V is magas picit ott már nagyon melegszik. 2,1-2,2V-nál ne adj neki többet hosszútávra.
Ami jó ramok (bár fajtája válogatja): Corsair, A-data, CSX, SuperTalent...Nekem a legutóbbi van, sima 800-as ram, de 2,2V-al megy 1200MHz-en, 12k a 2x1GB-os kit belőle... Szvsz ár/érték arányban bestbuy.
-
TheProb
veterán
-
Brumi˘
addikt
válasz
TheProb #4021 üzenetére
Ha a memoid bírják akkor jó az is. De 400-as fsbnél 4:5 aránnyal 1000-en fog menni a memod, azt meg nem biztos hogy tudja is stabilan. A geilek nem egy nagy tuning ramok, de proba cseresznye. Told be neki a 4:5 arányt, állítsd az időzítéseket 5-5-5-15-re és adj neki 2,1-2,2V-ot. Aztán tolj neki blend orthoss/primeot (fél óra min) vagy memtestet (300-400%-ig)
-
TheProb
veterán
Milyen aránynak kell lenni az fsp és dram között? 1:1? vagy lehet más is vagy vmi ötletet tudtok adni?
-
-Solt-
veterán
-
-Solt-
veterán
-
-Solt-
veterán
Szevasztok!
Vettem még 2x1GB dominatort, így most 4x1GB van a p5B lapomban. Default bios melett minden ok, de tuningnál szinte azonnal kék halál. Ugyanazokkal beállításokkal amivel a másik kettő simán megy, együtt a négy már meghal.
Mi lehet a gond?
Még annyi, hogy default bios mellet, minden auto-n, 1066mhz-n megy a ram, ha húzom, akkor vissza van osztva 900mhz-re... ezért nem vágom mi a nyűgje...
-
-
SpZ
senior tag
hi 2 fajta órajelű 800kingmax ill 667Nanya
van a gépben dual slot ban, nanyát küldön felbirom húzni 800mhz -re?
am most a régi lapban van msi k9n neo v3 Kingmax KLDD48F-A8KB5 400mhz-n megy,
Nanya M2Y1G64TU8HBOB-3C 333mhz -n
MOD:
ezt most az msi-ben biztos nem húzom de ha átrakom a Gigabyte P35 DS3 ba mit csináljak a Nanya rammal?fellehet 800mhz re tornászni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tesla topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nintendo Switch 2
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged